логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

Optinski.starci.jpg


  Optinski.starci.jpg

(1768 - 1841)

Глава 2
ДУХОВНИОТ РАСТЕЖ НА ОТЕЦ ЛЕОНИД ПОД БЛАГОДАТНОТО РАКОВОДСТВО НА СТАРЕЦОТ СХИМОНАХ ТЕОДОР

Во Оптинското братство, чиј што организатор и истакнат игумен бил отец архимандрит Мојсеј (1782-1862), до почетокот на XIX век не постоел старечкиот институт, при што самиот архимандрит Мојсеј бил веќе запознаен со старештвото од некои поранешни ученици на прочуениот молдавски старец схиархимандрит Пајсиј Величковски (1722-1794), со право сметан за обновител на монаштвото и на старештвото во Русија.


Оптинскиот игумен отец Мојсеј си поставил за цел во довереното братство да го воведе старештвото, толку неопходното за правилниот растеж на браќата. Во дваесетите години од XIX век на околу 500 метри од манастирот бил изграден познатиот Оптински скит „Св. Јован Претеча," каде што браќата можеле да се оддаваат на поосамен молитвен живот.


Токму во тој скит, по неговото изградување, во 1829 г. дошол да се подвизува со шестмина свои ученици јеромонахот Леонид, наречен при примањето на големата схима Лев. Тој станал првиот старец во Оптинското братство.


За детството на овој познат подвижник не се зачувани речиси никакви сведоштва. Се знае само тоа, дека тој се родил 1768 г. во градот Карачов од тамошни граѓани, чие што фамилијарно име било Наголкини. Во истиот град бил роден и неговиот духовен наставник и близок брат во Христа, познатиот схимонах Теодор, сепризнат ученик на старецот схиархимандрит Пајсиј.


На млади години отец Леонид се занимавал со трговија, многу патувал од својата татковина, запознал и контактирал со луѓе од разни слоеви. На тој начин, тој уште како мирјанин придобил познавање на човечките карактери, драгоцено за својата идна духовна дејност, како и умешност, која отпосле ја употребувал за полза на ближните, кои од него барале духовни совети.


Интересно е да одбележиме, дека уште во 1797 г. отец Леонид, кој, откако прекинал со светот се стремел кон созерцателен духовен живот, отишол како послушник во Оптинската пустина, која, по двегодишно престојување таму, ја напуштил - непознато од кои причини, за да помине неколку други братства и на крајот повторно да се насели во Оптина и таму да го заврши својот овоземен живот во 1841 г., на 72-годишна возраст, како голем праведник. Божјата Промисла го превела преку многу манастири, откако тој многу видел во својот живот и насобрал големо духовно искуство. Независно од внатрешните уредувања во одделни братства, тој насекаде искрено се стремел кон Бога и кон точно исполнување на своите монашки обврски. Така, незабележливо за себеси, тој растел духовно и се збогатувал со мудрост и добродетелност. Откако го минал првоначалното монашко училиште во Оптинскиот манастир, тој отишол во Белобержескиот манастир, каде што во 1801 г. бил пострижен за монах и го добил името Леонид. Во истата година на 22 декември тој бил ракоположен за јероѓакон, а по два дена за јеромонах. Неговото брзо воведување во јеромонашки чин покажува, дека тој ги надминувал другите браќа со својот подвижнички живот и се покажал достоен да стане служител на светиот олтар. Како јеромонах, отец Леонид го поминувал своето време во постојани трудови и на браќата им давал пример на вистинско послушание.


Еден ден, кога бил храмовиот празник, клиросните монаси - во знак на протест поради некои причини - одбиле да пеат на бдението, бидејќи мислеле дека со таа постапка ќе го принудат игуменот јеромонах Василиј да ги исполни нивните барања. Меѓутоа, игуменот не мислел да им отстапува и задоволува барања неполезни за нив. За да ги смири, тој го повикал кај себе секогаш послушниот отец Леонид и уште еден друг монах како него и им наложил тие да го отслужат бдението како клиросни певци. Во тоа време отец Леонид пренесувал сено од чифликот. Преморен и нечист, тој се подготвувал да вечера, кога му ја пренеле волјата на игуменот. Отец Леонид со добра волја ја оставил и вечерата и се, и макар и крајно изморен, покорно застанал на певницата и го отпеал со својот брат целото бдение. А, со редот на службата (типикот) тој владеел многу добро. Игуменот бил задоволен, а браќата - поучени.


Во 1804 г., уште како 36-годишен, отец Леонид бил забележан од месниот епископ Доситеј Орловски и Севски да стане игумен на Белобержескиот манастир. Неговиот избор се случил при следните околности. Кога поранешниот игумен јеромонах Василиј си поднел оставка, браќата се собрале и долго разгледувале кого да изберат на неговото место. Отец Леонид се отклонил од братското собрание и си рекол: „Тие ќе го изберат новиот игумен и без мене. А, квасецот во манастирот е стасан. Да отидам да сварам нов во кујната."


Меѓутоа, по долги разгледувања браќата решиле, дека нема друг соодветен за игумен освен отец Леонид и сите станале и отишле кај него во кујната, ја зеле црпалката од неговите раце, му ја одврзале престилката и го одвеле кај архијерејот, кој го потврдил за игумен.


Пред своето стапување на новата должност отец Леонид поминал малку време во Чолнскиот манастир, каде по Божја Промисла во тоа време се населил, тукушто пристигнатиот од Молдавија схимонах Теодор, за кого веќе рековме, дека бил духовен воспитаник на големиот старец Пајсиј, архимандрит на Молдавско-влахиските манастири. Отец Теодор дошол како наполно утврден во благодатта на Светиот Дух подвижник и како опитен раководител во духовниот живот. Тој на Чолнските браќа, меѓу нив и на отец Леонид, штедро ги раздавал богатствата кои ги поседувал и им бил извонредно многу полезен со своите духовни совети и упатства. Отец Леонид се приврзал кон него со целата своја душа и повеќе од сите придобивал полза од него. Токму под раководството на тој наставник, душата на младиот Леонид започнала да расте и да цвета во верата и благочестието, како дрвото кое го дава својот плод во свое време и чиј лист не венее (Пс. 1, 3). Највозвишена љубов ги сврзувала наставникот и ученикот. Таа љубов во Христа засекогаш го направила срцето на отец Леонид восхитено и цврсто во верата. По ова, наполно разбирливо е колку мачно за него било да се раздели со својот старец, кога требало да го заземе местото на игумен во Белобержескиот манастир. Меѓутоа, Божественото Провидение не за долго ги разделило двајцата соподвижници. Во Чолнскиот манастир отец Теодор станал многу познат со својата светост. Тој не сакал врева, туку тивок пустински живот. Пофалбите му биле здодевни. Сето ова го принудило да се пресели во Белобержеското братство, каде што отец Леонид како новоназначен игумен го примил со отворена прегратка. Така, отец Леонид повторно бил со својот драг старец. Тој ликувал како човек кој ја нашол ризницата, која за извесно време беше ја изгубил. Постојаното духовно општење со старецот го усовршувало жедниот за подвизи ученик - игумен, и бидејќи се вршел по волјата на својот раководител, а не по своја волја, тој го победил суетното самољубие и се задлабочил во светото смирение, кое, криејќи ги од неговиот поглед постигнатите успеси, ја запалувало во него жедта за се повеќе и повеќе труд на духовното поле.


Потоа, отец Леонид духовно општел и со еден многу благочестив и образован духовник кој заземал две должности: игумен на Брјанскиот Свенски манастир и инспектор на Орловската Духовна семинарија. Тоа бил отец Филарет - идниот прочуен со верата и своето благочестие Митрополит Киевски. Високо просветен, тој ја поврзувал својата научна подготовка со искреното срдечно благочестие кое постојано го развивал во себеси преку општење со смирени подвижници и монаси слични на отец Леонид. Од такви општења отец Филарет се научил да го цени духовниот разум на опитните старци и големата полза од нивното благодатно раководство.
Во исто време (1807 г.), со старецот Теодор се случило нешто болно и истовремено бескрајно радосно од духовно гледиште. Тој тешко се разболел. Цели девет дена не вкусил никаква храна и три деноноќија поминал во летаргичен сон. Но, токму кога се било безнадежно, тој одеднаш почувствувал невообичаена натприродна сладост од слезената благодат на Св. Дух врз него. Во душата на болниот отец Теодор тоа разгорело голема жед за осамен и тивок живот. Тој ја споделил таа желба со игуменот и браќата. Од љубов и почит кон старецот веднаш му била изградена осамена куќичка во шумата, на околу 2 кт од братството. Таму, во потполно пустинско молчење, схимонахот Теодор почнал да се подвизува во молитвата, заедно со добродетелниот јеросхимонах Клеопа. Малку подоцна, во 1808 г. кон нив се присоединил љубителот на моли-твениот живот отец Леонид, откако по соодветен ред се ослободил од својата игуменска должност во Белобержескиот манастир. Откако го напуштил местото на началник, тој се чувствувал бескрајно среќен да биде слуга и послушник на својот голем и смирен старец и да ги слуша, седнат до неговите нозе, неговите прекрасни поуки. Тука, меѓу пустинската тишина тој бил тајно пострижен во голема схима со името Лев, меѓутоа, продолжил да се нарекува Леонид.


Набргу, на посетителите на Белобержескиот манастир Промислата им ги открила големите подвизи и духовни постигнувања на пустиножителот отец Теодор, кој живеел тука наблизу. Славата за неговата добродетелност, љубов, сострадание, мудрост и непорочност се пренела насекаде по околните села и градови. Резултатот бил извонреден - илјадници посетители почнале во пустината да ја бараат неговата ќелија. Тоа траело извесно време, но не долго. Колку што самољубието ја сака славата, таа толку е тешка за смиреномудрието. Отец Теодор и неговите соподвижници започнале усрдно да Му се молат на Бога да им открие по својата блага волја каде да бегаат, за да не се заплеткаат во мрежите на суетата. И Бог наскоро во нивните срцата ја разбудил пламената желба да се преселат во најоддалечените предели на Русија. Цели три години таа желба се таела во нивните срца, додека најпосле отец Теодор ненамерно ги измамил своите соподвижници и сам заминал за Новоезерскиот манастир (1809 г.), а потоа се преселил во Палеостровското братство, каде што поминал три тажни години, гонет од човечка злоба и завист. Во 1812 г. тој се определил за безмолвие во скитот крај Валаамскиот манастир. Тука, по неколку години неговите ученици успеале да се присоединат кон него. Околу шест години тие се подвизувале заедно, додека во 1816 г. јеросхимонах Клеопа засекогаш ги оставил и се прибрал при Господа.


Колку и да бегал од суетната слава, схимонахот Теодор насекаде бил прогонуван од неа. Чувствителните души го чувствувале благомирисот на неговата душа и се собирале околу него. Ова предизвикало завист кај некои браќа. За да не дава повод за гревови во таа насока, схимонах Теодор, придружуван од отец Леонид и други свои ученици, нашол прибежиште во Александро-Свирскиот манастир, сметајќи се себеси за непотребен предмет во светот, недостоен за мирен живот на земјата. Тука тој се разболел и на 7 април 1822 г. (Светол Петок) мирно го предал својот дух на Бога. Еве како очевидци го опишуваат овој настан:
„Половина година пред својата смрт отец Теодор паднал тешко болен. „Слава Му на Бога. Слава Му на Бога" - често ги повторувал овие зборови во најтешките минути од своите страдања и велел: „Ете, најпосле, јас го гледам брегот на житејското море, по кое досега мојата душа пловеше како несигурен кораб носен од бури. Слава Му на Бога." Така, во длабоко смирение и синовска покорност пред Божјата блага волја, отец Теодор за се Му благодарел на Божјото провидение и се подготвувал за својот близок овоземски крај. Поминала Страсната седмица. Поминал и Велигден. Настапил Светлиот Петок. Одеднаш лицето на старецот засјаело. Радосна насмевка оживеала на неговите усни. Неговите тажни ученици, молчеливо опкружувајќи го неговиот одар, со побожен трепет и со избезуменост го набљудувале блажениот крај на Божјиот слуга. Преку Елеосветување и света Причест, чистата и светла душа на смирениот подвижник одлетала во горните живеалишта, во блажената вечност...


Отец Леонид остро ја почувствувал загубата на својот единствен духовен наставник и соподвижник. Но, Божјата Промисла не го оставала. Таа му покажала ново боиште за благодатен духовен труд. Макар и лишен од раководител, самиот отец Леонид бил како мудар старец за раководење на други во духовниот живот.


По седумгодишен престој во Александро-свирското братство, тој слушнал за новоизградениот оптински скит „Св. Јован Претеча," и неговите мисли почнале да летаат натаму. Тој жеднеел за осамен молитвен живот. Меѓутоа, пред да се реши да отиде во Оптина, тој поминал - по текот на околностите - околу 6 месеци во Плоштанското братство, каде што се запознал и зближил со својот иден следбеник во старештвото - отец јеросхимонах Макариј. Придружуван од шест свои верни ученици, во 1829 г. отец Леонид се појавил во истото прочуено Оптинско братство, во кое како младич ги направил своите први духовни чекори.

 

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (1)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (2)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (3)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (4)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (5)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (6)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (7)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (8)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (9)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (10)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (11)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (12)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (13)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (14)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (15)

арх. Серафим - ОПТИНСКИТЕ СТАРЦИ (16)

  Optinski.starci.jpg

Издавач: ЃаконијА

2004

Главен и одговорен уредник:

Митрополит Брегалнички г. АгатангелПоуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Духовност

Јуни 10, 2023
TVIT602

Проскомидија

·Што е Проскомидија? Еретиците немаат Проскомидија. Проскомидијата е уводниот дел на Литургијата, нејзин пролог. Таа е нашиот допир со Небесното Царство и Небесното жителство.
Септември 13, 2021

Јован Дебарски Архиепископ Охридски (30 август/12 септември)

Овој свет и богоносен отец наш Јован Дебранин, Архиепископ Охридски и прв ктитор на Бигорската Обител, засветлил како светлозарна ѕвезда на богопрославениот светителски небосклон на Црквата Христова, во првата половина на ΧΙ век. За неговото родословие,…

Беседа за Успение на Пресвета Богородица oд Викарниот Епископ Јаков Стобиски

Сеп 03, 2021 Беседи 3901
Default Image
Беседа за Успение на Пресвета Богородица изречена од Викарниот Епископ Јаков Стобиски во…

Свети свештеномаченик Харалампиј

Фев 23, 2020 Житија 4770
ih3387
Секој човек со своето раѓање добива лично име по кое го препознаваат во текот на целиот…

Живот во служба на Бога и на луѓето

Јан 29, 2020 Беседи 4539
3.angeli.so.truba
Неговите слова зрачат со силна нагласеност на светиклиментовиот образец и претставуваат…

Почитување на Пресветата Мајка Божја

Дек 09, 2019 Полезно и Потребно 3957
7.Vselenski.sobor
Таа е заштитничка и покров на христијанскиот род. Како Мајка на Синот Божји, таа има…

Беседи

СВЕТА СОФИЈА И НЕЈЗИНИТЕ ЌЕРКИ,МАЧЕНИЧКИТЕ ВЕРА, НАДЕЖ И ЉУБОВ

СВЕТА СОФИЈА И НЕЈЗИНИТЕ ЌЕРКИ,МАЧЕНИЧКИТЕ ВЕРА, НАДЕЖ И ЉУБОВ

Откако сите четири бестрашни маченички биле изведени пред царот, смирено и одлучно ја исповедале верата во Христа Господа и одбиле да принесат жртва пред идолската божица Артемида. Пред страдањата, Софија...

Св.Григориј Палама: Вистинската смрт настанува кога душата се одделува од божествената благодат и се соединува со гревот

Св.Григориј Палама: Вистинската смрт настанува кога душата се одделува од божествената благодат и се соединува со гревот

· Да се трудиме и ние, со сите наши сили, да бегаме од неа. Да отфрлиме сѐ, да оставиме сѐ, да се откажеме од сѐ и во нашите взаемни односи,...

 Aрхим. Георги Капсанис: ВО ЗНАК НА НАШАТА ЉУБОВ

Aрхим. Георги Капсанис: ВО ЗНАК НА НАШАТА ЉУБОВ

Незамисливо е да се биде христијанин без подвиг и крст. Оној што води лесен живот не може да се нарече христијанин. Некои луѓе отсекогаш верувале дека христијанин е оној кој...

Арх. Емилијан Симонопетриски -  „Крстот и искуството на Крстот во Православната Црква“

Арх. Емилијан Симонопетриски - „Крстот и искуството на Крстот во Православната Црква“

Постојат толку многу препреки кои се појавуваат и го прават тежок човечкиот живот, а дните негови болни! Можеме да кажеме дека она што човекот го живее е сè она што...

Отец Александар Шмеман: Воздвижение на Чесниот Крст

Отец Александар Шмеман: Воздвижение на Чесниот Крст

Тоа бил празникот на христијанското царство, кое се родило под закрилата на Крстот, во денот кога царот Константин го видел Крстот над кој пишувало:: „Со ова ќе победиш…” Тоа е...

Митрополит Струмички Наум: Воздвижение на Чесниот Крст (26.09.2022)

Митрополит Струмички Наум: Воздвижение на Чесниот Крст (26.09.2022)

Ако некое страдање (Крст) ни предизвикува очај наместо радост, тоа е знак дека треба да го смениме нашиот однос со Бог, односно знак дека нашиот однос со Бог сигурно е...

Александар Несторовски:16-та недела  по Педесетница 24/09/2023

Александар Несторовски:16-та недела по Педесетница 24/09/2023

Преку денешнава парабола, Христос не поучува дека секој од нас е создаден од Бога со уникатна убавина, различна од другиот до нас. На секој од нас Бог ни дарил разнообразни...

Митрополит Софрониј - ПРОПОВЕД ЗА РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Митрополит Софрониј - ПРОПОВЕД ЗА РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Во Ветената земја - Палестина, дадена на израилскиот народ од Бога, во планините на Галилеја се наоѓа градот Назарет. Во тоа време тој бил толку непознат и малку важен, што...

Митрополит Струмички Наум – Рождество на Пресвета Богородица (2022)

Митрополит Струмички Наум – Рождество на Пресвета Богородица (2022)

Освен ова благодатно проникнување, проземање, друг начин на постоење и спасение за нас, христијаните, е невозможен, и незамислив. Ние не сме етичко тело, ние сме Тело Христово – еден со...

« »

Најново од духовност

Православен календар

 

30/09/2023 - сабота

Св. мч-чки Вера, Надеж и Љубови мајка им Софија

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на св.Христови мч-чки Вера Надеж и Љубов и нивната мајка Софија 17 септември / 30 септември 2023

Тропар на св.Христови мч-чки Вера Надеж и Љубов и нивната мајка Софија 17 септември / 30 септември 2023

Блажени сте вие о маченици Христови, Вера, Надеж, и Љубов,ќерќи на Софија која е напоена од Мудроста,ве приведе не само...

Тропар на воздвижение на Чесниот Крст 14 септември / 27 септември 2023

Тропар на воздвижение на Чесниот Крст 14 септември / 27 септември 2023

Спаси ги, Господи, луѓето Твоии благослови го Твоето наследство,победа на Православниот благоверен народ нашнад непријателите давајќи му,и со Крстот Твој...

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Раѓањето твое, Богородице Дево,радост ѝ јави на целата вселена,зашто од тебе засветли Сонцето на правдата

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная