логоFacebookTwitterYouTubeeMail

СВЕТА БЛАЖЕНА КСЕНИЈА ПЕТЕРБУРГСКА

                      ден на спомен: 24 јануари/06 февруари

                                                        
         Блажена Ксенија Петербургска

 
Света блажена Ксенија е родена во првата половина на XVIII век од благочестиви и благородни родители; нејзиниот татко го викаа Григориј, а името на мајка и` е непознато. По полнолетството Ксенија Григориевна стапи во брак со судски пејач, полковник Андреј Фјодорович Петров и живееше со сопругот во Санкт-Петербург. Но, Господ не и` даде долго на младата да биде заедно со сопругот во животот, ангелот на смртта ги одвои: Андреј Фјодорович го заврши животот и ја остави Ксенија Григориевна вдовица на 26 години од нејзиниот живот.

Овој неочекуван удар толку силно ја порази Ксенија Григориевна, толку и` повлијаа на младата вдовица, така што таа веднаш го заборави сето земно, човеково, сите радости и утехи и поради тоа на многумина им се чинеше дека го изгубила умот, дека полудела.
Така на неа почнаа да гледаат дури и роднините и пријателите, особено откако Ксенија одлучно го раздаде сиот свој имот на бедните, а домот го подари на својата добра пријателка, Параскева Антонова. Роднините на Ксенија поднесоа дури и барање до властите на починатиот Андреј Фјодорович, со молба да не дозволат Ксенија во безумство да го раздава својот имот. Властите на починатиот Петров ја повикаа Ксенија кај нив, но после разговорот со неа целосно беа убедени дека Ксенија е совршено здрава и дека има право да располага со својот имот како и` е неа угодно.


Ослободена од сите земни грижи, света Ксенија го избра за себе тешкиот пат на јуродството заради Христа. Облечена во костум од нејзиниот сопруг, односно наметнувајќи ја на себе неговата облека кафтан (старински машки капут од чоја) и камзол (машки прслук), таа почна да ги уверува сите дека Андреј Фјодорович воопшто не е умрен, туку дека е умрена неговата сопруга Ксенија Григориевна и веќе потоа никогаш не се отповикуваше ако ја викаа Ксенија Григориевна, туку секогаш доброволно одговараше ако ја наречеа Андреј Фјодорович.


Ксенија немаше особено место на живеење. Најчесто таа цел ден одеше низ Петербург и главно во реонот на парохијата на црквата на свети Апостол Матеј, каде во тоа време  сиромашните луѓе живееја во мали дрвени куќички. Чудниот сиромашен костум, слабите обувки, немајќи место каде глава да потслони, нејзините алегорични разговори, нејзината целосна кротост, добрината, често беа повод и храброст на злите луѓе, а особено на уличните момчиња да се потсмеваат на блажената. Таа сите овие однесувања ги поднесуваше без роптање. Само еднаш, кога Ксенија веќе почна да станува угодничка Божја, жителите на Петербург (денешен Петроград) ја видоа во силен гнев. Насилството на момчињата во тој момент го надминаа секое човечко трпение, тие ја навредуваа, фрлаа на неа камења и нечистотии. Од тогаш месните жители поставија граница на нејзиното улично вознемирување.


Малку-по малку се привикнаа на чудноста на блажената. Почнаа да и` нудат топла облека и пари, но Ксенија за ништо не се согласуваше да ги промени своите партали и сиот свој живот го помина во црвена блуза и зелено здолниште или обратно – зелена блуза и црвено здолниште. Очигледно тоа беа бои на воената уноформа на нејзиниот сопруг. Милост таа исто така не примаше, а од добрите луѓе земаше само “цар на коњ’’(пара со лик на коњаник) и во истиот час го даваше тој “цар на коњ’’ на таков сиромав како што е и таа самата. Патувајќи по цели денови по нечистите, неасфалтирани улици на Петербург, Ксенија повремено одеше кај своите пријатели, ручаше кај нив, разговараше, а потоа повторно се упатуваше на пат. Каде таа ги поминуваше ноќите, долго време остана непознато. За тоа се заинтересираа не само жителите на Петербург, туку и локалната полиција, која почна дури и да се сомнева за пребивалиштето на блажената во ноќите. Одлучија да дознаат каде ги минува ноќите таа чудна жена и со што таа се занимава. Се покажа дека Ксенија, не гледајќи кое годишно време е и временски услови, заминуваше ноќе во поле и тука коленоприклонета на молитва остануваше до разденување, наизменично правејќи земни поклони на сите четири страни.


Друг пат, работниците, кои градеа нова камена црква на Смоленските гробишта, почнаа да забележуваат дека ноќе за време на нивното отсуство од изградбата, некој става на врвот на црквата која се гради, цели планини од тули. Долго се восхитуваа на оваа работа, долго се прашуваа, откаде  доаѓа тула? На крајот одлучија да дознаат, кој може да биде овој бесплатен, неуморен работник, кој секоја ноќ носи тула за нив. Се покажа дека тоа беше слугата Божија блажената Ксенија.  


За нејзините подвизи и трпение, Господ уште во  овој живот  ја прослави својата избраничка. Божјата слугинка Ксенија се удостои на дарот за прозорливост на срцето и за иднината. Таа го предвиде крајот на животот на царицата Елизабета Петровна и Јован Антонович; на трговецот Крапивнина му го предвиде крајот на животот прикриено велејќи: „Копривата е зелена, но наскоро ќе увене’’, а една сиромашна девојка е во брак.


Учејќи ги луѓето на праведност, блажена Ксенија често им ги откриваше тајните на оние лица што таа ќе ги посетеше. Милоста Божја така ја засени Ксенија, што дури и оние кај кои таа одеше или од кого вкусила храна, беа среќни и успешни во работата. А трговците и извозниците, сите се трудеа да и` направат некоја услуга; особена благосостојба добиваа оние кому самата блажена Ксенија им давала нешто.


Во седумдесет и првата година од својот живот таа почина како праведник. Нејзиното тело беше погребано на Смоленските гробишта. Многу знаци на Божја милост почнаа да се извршуваат на нејзиниот гроб. По молитвите на блажена Ксенија, Господ спаси една девојка од ужасен брак со бегалец осуден, претставувајќи се како полковникот што го убил. По завршениот парастос над нејзиниот гроб страдалниците добија исцеление, во семејствата се врати мирот кој беше разрушен, оние кои имаа потреба го добија неопходното.


Над гробот на блажената со текот на времето беше изградена капела на која се собираа многубројни почитувачи. После револуцијата, болшевиќите ја затворија капелата, но невозможно беше да се пригуши кај народот споменот за блажената и верата во нејзинито молитвено посредништво пред Божјиот престол.


+++
Тропар


Возљубувајќи ја Христовата сиромаштија,/ на бесмртна трпеза сега се насладуваш,/ со привидно безумство го изобличи безумството на светот,/ со крстно смирение силата Божја си ја примила,/ затоа дар на чудотворна помош стекна,/ Ксение блажена, моли Го Христа Бога// да нé избави од секое зло преку покајание.


Кондак


Денес светло ликува градот на свети Петар,/ зашто мноштво страдалници наоѓаат утеха,/ на твоите молитви надевајќи се,/ Ксение себлажена, зашто ти си на овој град пофалба и утврдување.
+++


Молитва на блажена Ксенија Петербургска


О, света себлажена мајко Ксенија! Ти си живеела под закрилата на Севишниот, следена и укрепувана со Богомајката. Глад и жед, студ и жештина, навреди и протерувања си претрпела, дар на прозорливост и чудотворства од Бога доби и под заштита на Семоќниот, спокој најде. Сега Светата Црква како миризлив цвет те прославува. Стоејќи на местото на твоето погребение, пред ликот тој свет, како жива која си со нас, ти се молиме: прими ги нашите молитви и принеси ги на Престолот на Милосрдниот Отец Небесен и имајќи смелост пред Него, измоли вечно спасение на оние кои тебе ти притекнуваат, дарежлив благослов за добри дела и намери наши и избавување од сите неволји и жалости. Застапи нé нас грешните и недостојни со твоите свети молитви пред Престолот на Семилостивиот Спасител наш. Помогни, света блажена мајко Ксеније, децата да се озарат со светоста на Светото крштение и со печатот на Светиот Дух да се запечатат, момчињата и девојчињата во вера, чесност и  богобојазливост да се воспитуваат и да имаат успех во учењето; да се исцелат болните и слабите; семејна љубов и слога испрати; удостој ги монасите со добар подвиг да се подвизуваат и од навреди заштити ги; пастирите утврди ги во крепоста на Светиот Дух; народот и нашата земја во мир и спокој сочувај ги и сожали се на оние кои се на смртен час лишени од причеста на Светите Тајни Христови. Ти си ни надеж, брзо услишание и избавување, тебе благодарност ти вознесуваме и со тебе го славиме Отецот и Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во сите векови. Амин.


                           +++

 Тропар на света Ксенија Петeрбуршка
Христа ради јуродива
24 јануари / 6 февруари

Глас 4
Засакувајќи го сиромаштвото заради Христа,
сега се насладуваш на бесмртната трпеза,
со привидното безумие, безумието на светот го изобличи,
со крсното смирение Божјата сила ја прими.
Поради тоа стекна дар на чудотворна помош,
Ксение блажена, моли Го Христа Бога
да нé избави од секое зло преку покајание.

 
Извор МПЦ-ОАИзвор: https://days.pravoslavie.ru/Life/life6689.htm
              https://days.pravoslavie.ru/name/2568.html

6ти февруари 2019 лето Господово

Подготви: Снежана Корнет

Друго:

Снежана Корнет - „Избор" (I) ...

Старец Ефрем Филотејски

Схимандрид Кирил Павлов - Поука

СВЕТИ ГРИГОРИЈ ПАЛАМА И НЕГОВОТО УЧЕЊЕ

ОСАНА, СВЕТ ГОСПОД САВАОТ

ДЕНОТ НА СПОМЕНОТ НА СВЕТИТЕЛОТ ЈОВАН ЗЛАТОУСТ

Смоленска икона на Богородица наречена “Одигитрија’’

ПРАЗНИК НА ИКОНАТА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА „РАДОСТ НА СИТЕ НАЖАЛЕНИ’’ (06.11.2018)

 ДА БИДЕМЕ КАКО ДЕЦА КАЈ ПРЕСВЕТАТА- за тоа како подвижниците Ја почитуваа(2)

 Кого го покануваме во својот дом

ДА БИДЕМЕ КАКО ДЕЦА КАЈ ПРЕСВЕТАТА- за тоа како подвижниците Ја почитуваа(1)

Митрополит Лимасолски Атанасиј: Бог никогаш не го турка човекот...

Икона на Пресвета Богородица „Нажалена за бебињата убиени во утроба“

Седум разгорувања на духот

СОВРЕМЕНИ ЧУДЕСНИ СВЕДОШТВА ПОВРЗАНИ СО ПРЕПОДОБЕН СЕРАФИМ САРОВСКИ

http://preminportal.com.mk/prebaraj?searchword=%D0%A1%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82&ordering=newest&searchphrase=all

http://preminportal.com.mk/prebaraj?searchword=%D0%A1%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82&ordering=newest&searchphrase=all&start=20

http://preminportal.com.mk/prebaraj?searchword=%D0%A1%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82&ordering=newest&searchphrase=all&start=40Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Духовност

Септември 03, 2021
Default Image

Беседа за Успение на Пресвета Богородица oд Викарниот Епископ Јаков Стобиски

Беседа за Успение на Пресвета Богородица изречена од Викарниот Епископ Јаков Стобиски во манастирот Успение на Пресвета Богородица - Берово
Јуни 30, 2021
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel

СКОК ПРЕКУ ЈАЖЕТО НА НЕСОГЛАСУВАЊЕТО

Затоа, секогаш кога можеш прескокни го јажето на несогласувањето и фати се за оној дел од приказната кој ветува радост, насмевки и љубов. Горчината плисни ја со бран од морето, измиј го отровот на искажаните зборови и погледни кон залезот на сонцето. Тоа ќе…

Се упокои во Господ Митрополитот Црногорско-приморски Амфилохиј (30.10.2020)

Митрополитот Амфилохиј е роден на Божик, 7 јануари 1938 година, во Бари Радовиќ, во Долна…

Свети свештеномаченик Харалампиј

Фев 23, 2020 Житија 2759
ih3387
Секој човек со своето раѓање добива лично име по кое го препознаваат во текот на целиот…

Живот во служба на Бога и на луѓето

Јан 29, 2020 Беседи 1940
3.angeli.so.truba
Неговите слова зрачат со силна нагласеност на светиклиментовиот образец и претставуваат…

Беседи

Митрополит Струмички Наум:   Жената Хананејка (16.10.2021)

Митрополит Струмички Наум: Жената Хананејка (16.10.2021)

 Послушанието не е лесен подвиг и не е без искушенија. Затоа, до добивањето на дарот на умно-срдечната молитва тоа е аскетски подвиг, подвиг на кој се принудуваме. Духовниот отец може...

Митрополит Пимен: ЗА Воскресението, гневот и пандемијата - „ЗБОРНИК НА КАРАНТИНСКИ БЕСЕДИ“

Митрополит Пимен: ЗА Воскресението, гневот и пандемијата - „ЗБОРНИК НА КАРАНТИНСКИ БЕСЕДИ“

Та Христос не воскресна само во Ерусалим, та Христос не воскресна само во храмовите. Христос воскресна за сите, за секој и секаде. Христос воскреснува во срцето на секој еден од...

Митрополит Струмички Наум: Сега... сакаш да имаш или да немаш?

Митрополит Струмички Наум: Сега... сакаш да имаш или да немаш?

Значи, наместо судење и осудување и самооправдување, Христос ни го покажува патот на самоукорување и самоосудување, патот напуштен од речиси сите денес; патот на смирението.Прашање е дали воопшто и можеме...

Митрополит Струмички Наум: Потсетник (06.10.2021)

Митрополит Струмички Наум: Потсетник (06.10.2021)

Денешното апостолско четиво (Гал. 6, 3) ме потсети на малиот број „христијани“, кои поради својата внатрешна душевна расцепеност и меѓусебната поврзаност по таа основа, се однесуваат како отцепени, не само...

Митрополит Струмички Наум: Двоедна заповед (03.10.2021 08:43)

Митрополит Струмички Наум: Двоедна заповед (03.10.2021 08:43)

Да не се лажеме себеси... Оној што ја има љубовта како дар на благодатта на Светиот Дух не може истовремено и да мрази. Нема тука место за обичните човечки чувства,...

Митрополит Струмички Наум: Љубовта ќе олади (01.10.2021)

Митрополит Струмички Наум: Љубовта ќе олади (01.10.2021)

Љубовта ќе олади кај тие што ја добиваат како дар Божји во Црквата, а не ја негуваат и не ја развиваат. Љубовта ќе олади кај христијаните, кај православните. Божествена љубов...

 Митрополит Стумички Наум: Тајната на личниот крст (29.09.2021)

Митрополит Стумички Наум: Тајната на личниот крст (29.09.2021)

Често луѓето имаат желба да се на местото на некој друг. Сакаат да ја имаат видливата власт и славата на другиот, сакаат да ги имаат видливите пари и имот на...

 архим. Георги Капсанис: ВО ЗНАК НА НАШАТА ЉУБОВ

архим. Георги Капсанис: ВО ЗНАК НА НАШАТА ЉУБОВ

Незамисливо е да се биде христијанин без подвиг и крст. Оној што води лесен живот не може да се нарече христијанин. Некои луѓе отсекогаш верувале дека христијанин е оној кој...

 Митрополит Струмички Наум: Свадбена облека (25.09.2021)

Митрополит Струмички Наум: Свадбена облека (25.09.2021)

Свадбена облека е подвигот на очистување на срцето од страстите во послушание. Без овој подвиг никој не може да се нарече христијанин. За монасите и свештенството свадбена облека е нешто...

« »