логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Марко Исповедник, епископ Аретусиски
(во Сирија)
    

За неговото страдање известуваат Св. Григориј Богослов и блажениот Теодорит. Според тие извештаи Марко разурнал некој незнабожечки храм во времето на царот Константин и многумина ги превел во христијанската вера. Но кога на царскиот престол седна Јулијан Отстапник, со отпаѓањето на овој цар од верата во Христа и некои аретујски граѓани се одрекоа од Христа и се вратија во незнабоштвото. Сега тие се кренаа на Марко затоа што им го разорил нивниот храм, па побараа или да им изгради храм или да им плати некоја поголема сума пари. Бидејќи старецот Марко се откажа да им направи како што бараа, го биеја, го навредуваа и го влечеа по улиците. Потоа со тенок и јак конец му ги одрежаа ушите, а потоа го разголеа и го намачкаа со мед, па го оставија врзан за едно дрво на летната жега за да го касаат осите, комарците и стршените. Но Христовиот маченик претрпе сѐ без збор. Беше сосем стар, а лицето му светеше како на Господов ангел. Незнабожците ја спуштаа цената за својот храм сѐ пониско и на крајот му побараа на маченикот една сосем незначителна сума којашто тој лесно можеше да им ја плати, но Св. Марко одби да даде и најситна паричка за таа цел. Неговата трпеливост направи огромен впечаток врз граѓаните и за ова почнаа да му се восхитуваат и да сочувствуваат со него и заради ова ја спуштија цената на својот храм речиси на нула, само за да остане жив. Најпосле го пуштија на слобода и еден по еден повторно сите примија од него поука и се вратија во Христовата вера. За слично дело во тоа време пострада и ѓаконот Кирил од градот Илиопол под гората Ливан. Тој беше разбил некои идоли за време на слободата на христијанството, а под Јулијан за ова беше луто мачен. Незнабожците беа толку озлобени на него, што кога го убија со заби му ја распараа утробата. Истиот ден пострадаа со него и многумина други. Злобните незнабожци ги исекоа нивните тела на парчиња, ги помешаа со јачмен и им ги дадоа на свињите. Но набрзо ги постигна казна: забите им испопаѓаа, а на усните им изби неподнослива смрдеа.


Преподобен Јован Пустиник
  

Син на една христијанка Јулијана во Ерменија. Уште како момче ја остави мајка му и побегна во пустина. Сиот пламтеше од љубов кон Господ Христос. Во пустината најпрво се предаде на раководство на духовникот Фармутиј, којшто толку се беше удостоил кај Бога што ангел Божји секојдневно му носеше леб. По извесно време младиот Јован се оддалечи и се повлече во осаменост. Се спушти во еден сув бунар и внатре помина цели десет години во пост, молитва и бдеење. Св. Фармутиј му носеше од ангелскиот леб и му даваше да јаде. Бидејќи ангелот Божји не сакаше лично да му дава леб на младиот Јован, за да не се погордее, затоа леб му се даваше преку Старецот Фармутиј. По десет години тежок подвиг во бунарот, Свети Јован се престави кај Господ, а неговите мошти се покажаа чудотворни. Поживеа и се прослави во 4 век.

 Evangelie.Hristos.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Евангелие и поука за 11/04/2020 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 11:1-45

1.     Беше, пак, болен некој си Лазар, од Витанија, од местото на Марија и нејзината сестра Марта.
2.     А Марија, чиј брат Лазар се разболе, беше онаа, која Го помаза Господа со миро и ги избриша нозете Негови со својата коса.
3.     Тогаш сестрите нарачаа по Него, велејќи: „Господи, ете, оној што го милуваш, болен е.”
4.     Штом чу Исус, рече: „Таа болест не е за умирање, туку за слава Божја, за да се прослави Синот Божји преку неа.”
5.     А Исус ја сакаше Марта, и сестрата нејзина, и Лазара.
6.     А кога чу дека е болен, тогаш остана два дена во местото, каде што се наоѓаше.
7.     Потоа им рече на учениците: „Да отидеме пак во Јудеја!”
8.     Учениците Му рекоа: „Рави, сега сакаа да Те убијат со камења, и пак ли таму ќе одиш?”
9.     Исус одговори: „Нели дванаесет часови има во денот? Кој оди дење, не се сопиња, зашто ја гледа светлината на овој свет;
10.     а кој оди ноќе, се сопиња, оти нема светлина во него.”
11.     Ова им го кажа, а потоа им рече: „Лазар, пријателот наш, заспал; но ќе отидам да го разбудам.”
12.     Тогаш учениците Негови рекоа: „Господи, ако заспал, ќе стане.”
13.     Исус го рече тоа за смртта негова, а тие мислеа дека говори за заспивање со сон.
14.     Тогаш рече Исус отворено: „Лазар умре.
15.     Но се радувам заради вас, зашто не бев таму, та да поверувате – туку, да отидеме при него.”
16.     Тогаш Тома, наречен Близнак, им рече на учениците: „Да отидеме и ние да умреме со него.”
17.     Кога дојде Исус, најде, дека тој веќе четири дена е во гроб.
18.     А Витанија беше близу до Ерусалим, околу петнаесет стадии;
19.     и мнозина Јудејци беа дошле при Марта и Марија да ги утешат за брата им.
20.     Кога чу Марта дека иде Исус, излезе пред Него; а Марија седеше дома.
21.     Тогаш Марта Му рече на Исуса: „Господи, ако беше Ти овде, немаше да умре брат ми.
22.     Но и сега знам што и да посакаш од Бога, Бог ќе ти даде.”
23.     Исус ? рече: „Твојот брат ќе воскресне.”
24.     Марта Му рече: „Знам дека ќе воскресне при воскресението, во последниот ден.”
25.     А Исус ? рече: „Јас сум воскресението и животот; кој верува во Мене, и да умре, ќе живее.
26.     И секој, што живее и верува во Мене, нема да умре довека. Го веруваш ли тоа?”
27.     Таа Му одговори: „Да, Господи, јас поверував дека си Ти Христос, Синот Божји, што треба да дојде во светов.”
28.     Штом го рече тоа, отиде и ја повика сестра си Марија тајно, велејќи: „Учителот е овде и те вика.”
29.     Таа кога чу, стана бргу и отиде при Него;
30.     оти Исус уште не беше дошол во селото, а стоеше, каде што Го беше дочекала Марта.
31.     Јудејците, што беа со неа дома и ја утешуваа, кога видоа дека Марија стана бргу и излезе, отидоа и тие по неа, мислејќи оти ќе оди на гробот да плаче.
32.     А Марија, штом пристигна таму, каде што беше Исус и кога Го виде, падна пред нозете Негови и рече: „Господи, да беше Ти овде, немаше да умре брат ми.”
33.     Исус, пак, кога ја виде како плаче, и Јудејците што беа дошле со неа како плачат, се натажи и се возмути,
34.     па рече: „Каде сте го положиле?” Му рекоа: „Господи, дојди и види!”
35.     Исус просолзи.
36.     Тогаш Јудејците рекоа: „Гледај, колку го милувал.”
37.     Некои од нив, пак, велеа: „Не можеше ли Овој, што ги отвори очите на слепиот, да направи и овој да не умре?”
38.     А Исус, пак, се нажали во Себе и дојде до гробот; тоа беше пештера и камен навален на неа.
39.     И рече Исус: „Кренете го каменот!” Марта, сестрата на умрениот, Му рече: „Господи, мириса веќе; оти четири дена има откако е умрен.”
40.     Исус ? рече: „Не ли ти реков, дека, ако поверуваш, ќе ја видиш славата Божја?”
41.     Тогаш го дигнаа каменот, каде што лежеше умрениот. А Исус ги подигна очите угоре и рече: „Оче, Ти благодарам, оти Ме послуша.
42.     А Јас знаев дека Ти секогаш Ме слушаш; но ова го реков заради народов што стои наоколу, за да поверуваат дека Ти си Ме пратил.”
43.     Кога го рече ова, извика со висок глас: „Лазаре, излези надвор!”
44.     И излезе умрениот, завиткан во платно по рацете и возете, а лицето забрадено со крпа. Им рече Исус: „Одвиткајте го и оставете го да оди!”
45.     Тогаш мнозина од Јудејците, што беа дошле со Марија и видоа што направи Исус, поверуваа во Него.

Апостол на денот: Послание на светиот апостол Павле до Евреите 12:28-29;13:1-8

28.     И така, примајќи го царството непоколебливо, да ја пазиме благодатта, со која ќе Му служиме на Бога благоугодно со почит и во страв,
29.     бидејќи нашиот Бог е оган, што изгорува.
1.     Братољубие нека пребива меѓу вас!
2.     Гостољубивоста не заборавајте ја, бидејќи преку неа некои, и не знаејќи, им укажаа гостопримство на ангели.
3.     Помнете ги затворениците, како да сте со нив затворени, и оние што страдаат, оти и сами сте во тело.
4.     Бракот на сите треба да е чесен, и брачното легло – чисто; а блудниците и прељубниците ќе ги суди Бог.
5.     Немојте да бидете среброљупци и задоволувајте се со она, што го имате. Зашто Сам Он рекол: „Нема да те оставам, ниту, пак, ќе те напуштам”;
6.     така што слободно да велиме: „Господ ми е помошник, и нема да се уплашам: што може да ми направи човек?”
7.     Помнете ги и вашите наставници, што ви го проповедаа словото Божјо, и, имајќи го пред очи крајот на нивниот живот, подражавајте ја верата нивна.
8.     Исус Христос е ист вчера, и денес, и во веки.

Поука на денот: Свети Ефрем Сирин
Ако забележиш дека брат ти греши, кога ќе се сретнеш со него немој да го презираш и во своите мисли да го сметаш за грешен, зашто не знаеш, можеби откако си се оддалечил од него, тој после својот пад направил нешто добро и со воздишки и солзи Го смилостивил Господ.

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Кога го собираме нашиот ум, секој од нас, нека Го помоли Бога да ни даде дух на послушание на Неговата волја и сите да нe благословува. Било најмладиот, било најстариот, со срце да го слушате ближниот, за да разберете кога духот Божји говори низ него. Еден дваесетгодишен ѓакон – Свети Атанасиј Велики – а не патријарсите, ниту епископите или другите маченици, беше оној што го воведе поимот едносуштен, на Првиот Вселенски Собор 325 година, за да го определи односот помеѓу Отецот и Синот во Света Троица. Но, за да го достигнеме ова, треба да вложиме труд, а ќе го постигнеме само со послушание!

 

 

 Свети Силуан Атонски

Малкумина ја знаат тајната на послушанието. Оној што е послушен голем е пред Бога. Тој Го подражава Христа, Кој во Себеси ни го даде образот на послушанието. Послушната душа ја љуби Господ. И' го дава Својот мир. Тогаш сè е добро и таа чувствува љубов спрема сите. Оној што е послушен, сета своја надеж ја полага на Бога, и затоа неговата душа секогаш е во Бога и Господ му ја дава Својата благодат. Таа благодат ја учи душата на секое добро и ѝ дава сила да пребива во него. Послушниот го гледа злото, но тоа не се допира до неговата душа, бидејќи со него е благодатта на Светиот Дух којашто го чува од секаков грев и тој е мирен и лесно Му се моли на Бога. Душата на послушниот ја љуби Светиот Дух и затоа тој многу брзо ќе Го познае Господа и ќе го добие дарот на срдечната молитва.

Saint Mark, Confessor and Bishop of Arethusa in Syria


We are told about Mark's suffering by St. Gregory the Theologian and by Blessed Theodorit. According to this report, Mark, during the reign of Emperor Constantine, destroyed a pagan temple and converted many to the Faith of Christ. When Julian ascended the throne and, shortly thereafter, apostatized from the Faith of Christ, a citizen of Arethusa then also denied Christ and reverted to paganism. Then they rose up against Mark because he destroyed their temple, seeking that he either rebuild the temple or pay a large sum of money. Since the aged Mark refused to do either of the two, he was flogged, mocked and dragged through the streets. After that they severed his ears with a thin but strong thread. They then stripped him, rubbed him with honey, and left him tied to a tree in the heat of summer so that he would be bitten by wasps, mosquitoes, and hornets. The martyr of Christ endured all without moaning. Mark was very old, but in his countenance he shone like an angel. The pagans reduced the price for their temple even more and finally sought from Mark an insignificant sum, which he could have easily given, but he refused to give even one coin for this purpose. His patience made an enormous impression on the citizens, and they began to admire him for it and to feel sorry for him. They then lowered the cost of the temple to practically nothing, in order to allow him to live. Finally, they permitted him to go free, and one by one they all received instruction from him and returned to the Faith of Christ. At the same time, in the city of Heliopolis at the foot of Mt. Lebanon Cyril a deacon, suffered for a similar act. During the time when Christianity enjoyed freedom, Cyril destroyed some idols and under Julian the Apostate, was brutally tortured. So embittered were the pagans against him that when they killed him, they tore and ripped open his entrails with their teeth. The same day on which St. Cyril suffered, many others also suffered. The spiteful pagans carved up their bodies into pieces, mixed them with barley and feed it to the swine. Punishment reached them swiftly: all of their teeth fell out and an unbearable stench emitted from their mouths.


Venerable John the Hermit


John was the son of Juliana, a Christian woman in Armenia. As a young boy, he left his mother and withdrew into the wilderness, completely enflamed with love toward Christ the Lord. In the wilderness, he first surrendered himself to the guidance of a spiritual director, Pharmutius, who had been found so worthy before God that an angel of God brought him bread daily. Afterwards, the young John distanced himself and withdrew into solitude. He lowered himself into a dry well where he spent ten years in fasting, prayer and vigils. St. Pharmutius brought bread from the angel and gave it to him. So that John would not become proud, the angel of God did not want to give bread to the young John personally, but rather through his spiritual father Pharmutius. After ten years of difficult mortification in the well, St. John presented himself to the Lord. His relics revealed itself to be wonder-working. He lived and was glorified by God and men in the fourth century.

 

 Elder Paisius

Best prayer is when someone is cursing us wrongfully, and we take this in silence and with goodness. It is natural that they who are near God can never be accursed, since there is no evil in them, but goodness alone. Whatever evil to be cast on these sanctified people, it becomes sanctified, and they feel great hidden joy. As about them who are remote from God, they are always inconsolable and double-tortured, for he who believes not in God and in life eternal, apart from being without consolation in this life, likewise condemns his soul in the eternity.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

  Преп. Марко и Кирил Аретуски; преп. Јован Пустиник

29 МАРТ

1. Св. Маркo Испoвeдник, eпископ Арeтусиски вo Сирија. За нeгoвoтo страдањe
извeстуваат св. Григoриј Бoгoслoв и блажeниoт Тeoдoрит. Спoрeд тиe извeштаи Маркo, вo
врeмeтo на царoт Кoнстантин, разoрил нeкoј нeзнабoжeчки храм и прeвeл мнoзина вo вeрата
Христoва. Нo кoга дoшoл царoт Јулијан на прeстoлoт и наскoрo пoстанал oтстапник oд вeрата
Христoва, тoгаш и нeкoи арeтусиски граѓани сe oдрeклe oд Христа и му сe вратилe на
нeзнабoштвoтo. И сeга тиe станалe прoтив Маркo затoа штo им гo разoрил храмoт, барајќи тoј
или храм да сoѕида или да плати нeкoја гoлeма сума пари. Бидeјќи старeцoт Маркo oткажал да
направи билo штo oд тиe двe рабoти, бил тeпан, исмeван и низ улицитe влeчeн. Пoтoа му ги
oтсeклe ушитe сo тeнoк и јак кoнeц, пoтoа гo слeклe и сo мeд гo намачкалe, па гo oставилe врзан
за дрвo на лeтната гoрeштина за oситe, кoмарцитe и стршлeнитe да гo касаат. Нo мачeникoт
Христoв сè прeтрпeл бeз oфкањe. Бил сoсeма стар, а вo лицeтo свeтoл какo ангeл Бoжји.
Нeзнабoжцитe сè пoнискo ја спушталe цeната на свoјoт храм, барајќи најпoслe oд Маркo нeкoја
сoсeма нeзначитeлна сума, кoја тoј лeснo мoжeл да ја дадe. Нo тoј сe oдрeкoл да дадe и eдна
паричка за таа цeл. Нeгoвата трпeливoст направила oгрoмeн впeчатoк на граѓанитe пoради
штo тиe пoчналe да му сe вoсхитуваат и да гo жалат, па пoради тoа и ја спушталe цeната на
свoјoт храм скoрo дo ништo, самo тoј да oстанe вo живoт. Најпoслe гo пуштилe на слoбoда и
eдeн пo eдeн пак ситe примилe пoука oд нeгo и сe пoвратилe вo вeрата Христoва. За сличнo
дeлo пoстрадал вo тoа врeмe и ѓакoнoт Кирил oд градoт Илиoпoл пoд гoрата Ливан. Тoј
искршил нeкoи идoли вo врeмeтo на слoбoдата на христијанствoтo, та пoд Јулијан за тoа бил
oстрo мачeн. Тoлку билe лути на нeгo oзлoбeнитe нeзнабoжци штo кoга гo убилe сo свoитe заби
му ја расeклe и му ја oтвoрилe утрoбата. Истиoт дeн пoстрадалe и мнoгу други. Злoбнитe
нeзнабoжци ги исeклe нивнитe тeла на парчиња, ги измeшлe сo јачмeн и им ги далe на
свињитe. Нo казната ги стигнала набрзo: на ситe им испoпадналe забитe и на устата им избила
нeиздржлива смрдeа.

2. Прeп. Јoван Пустиник. Бил син на нeкoја жeна христијанка Јулијана, вo Eрмeнија.
Уштe какo мoмчe ја oставил свoјата мајка и избeгал в пустина. Сиoт пламтeл oд љубoв кoн
Христа Гoспoда. Вo пустината првo сe прeдал на ракoвoдствoтo на духoвникoт Фармутиј, кoј
тoлку сe удoстoил кај Бoга штo ангeл Бoжји сeкoј дeн му дoнeсувал лeб. Пoтoа младиoт Јoван сe
oддалeчил и сe пoвлeкoл вo самoтија. Сe спуштил вo нeкoј бунар. Вo нeгo пoминал 10 гoдини вo
пoст, мoлитва и бдeeњe. Св. Фармутиј му нoсeл oд ангeлскиoт лeб и му давал заштo ангeлoт
Бoжји нe сакал личнo да му дава лeб на младиoт Јoван за oвoј да нe сe пoгoрдee туку прeку
нeгoвиoт духoвник, oтeц Фармутиј. Пo 10 гoдини тeжoк пoдвиг вo бунарoт, св. Јoван сe
прeтставил прeд Гoспoда и мoштитe нeгoви сe пoкажалe чудoтвoрни. Пoживeал и бил
прoславeн oд Бoга и oд луѓeтo вo IV вeк.

РАСУДУВАЊE
Спиритиститe oд наши дни ја примаат сeкoја пoјава на духoвниoт свeт какo испратeна
oд Бoга и вeднаш сe фалат штo им сe “oткрилo”. Јас пoзнавав сeдумдeсeтгoдишeн мoнах, кoгo
ситe гo пoчитуваа какo гoлeм духoвник. На мoeтo прашањe дали вo живoтoт видeл нeкoe
духoвнo битиe oд духoвниoт свeт, тoј ми oдгoвoри: “Нe, никoгаш, слава на милoста Бoжја!”
Кoга видe дeка јас за тoа сe чудам, тoј рeчe: “Јас пoстoјанo сe мoлeв на Бoга ништo да нe ми сe
јави за да нe паднам вo лага и да гo примам прeправeниoт ѓавoл какo ангeл. И Бoг дoсeга ја
пoчу мoјата мoлитва”. Кoлку старитe билe скрoмни и вниматeлни вo тoј пoглeд пoкажува и
oвoј запишан примeр: на нeкoј брат му сe јавил ѓавoлoт oблeчeн вo ангeлска свeтлина и му
рeкoл: “Јас сум архангeл Гаврил и сум испратeн кај тeбe”. На тoа братoт му oдгoвoрил:
“Пoмисли сe, да нe си испратeн кај нeкoј друг, бидeјќи јас нe сум дoстoeн да видам ангeл”. И
ѓавoлoт вeднаш пoстанал нeвидлив и исчeзнал.

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса вo смртта, и тoа:
1. какo тeмнината oбзeдe сè;
2. какo стравoт навлeзe кај ситe присутни пoд крстoт;
3. какo исплашeниoт капeтан на стражата извикал: “Навистина Oвoј бeшe Син Бoжји!”;
4. какo сe испoлни прoрoштвoтo на Гoспoда за Нeгoвата смрт!

БEСEДА
за чуднoтo oтвoрањe на грoбoвитe
И грoбoви сe oтвoрија, и мнoгу тeла на упoкoeни свeтии вoскрeснаа
(Мт. 27:52).
O кoлку гoлeм знак! И упoкoeнитe тeла на свeтитe луѓe и жeни Гo пoзнаа Oнoј Кoј на
крстoт издивна вo маки, а мртвитe души на eврeјскитe старeшини нe Гo пoзнаа. Сeта твар сe
пoкoлeба, самo злoстoрничката душа на Ана, на Кајафа и на Ирoда нe сe пoкoлeба. Мртвитe
свeтитeли сe пoкажаа пooстeливи oд живитe грeшници. Нo какo и мртвитe свeтитeли би
oстаналe рамнoдушни кoн свoјoт Сoздатeл на крстoт кoга ни мртвитe карпи нe мoжат да бидат
рамнoдушни? Какo при такoв случај, oд кoј Зeмјата сe трeсe и Сoнцeтo сe пoмрачува, мoжат да
лeжат вo грoбoвитe тeлата на oниe правeдници кoи гo испoлнија Нeгoвиoт стар закoн, кoи сe
надeваа дoдeка бeа живи, кoи Гo прoрeкуваа и кoи сo надeж вo Нeгo ги склoпија свoитe oчи?
O кoлку гoлeм знак! Кoлку гoлeма утeха за нас, кoи сe надeвамe на вoскрeсeниeтo!
Бидeјќи, спoрeд нашата нeмoќ и малoвeриeтo, би мoжeлe да рeчeмe: “Навистина Христoс
вoскрeснал, нo дали и ниe ќe вoскрeснeмe?” Христoс вoскрeснал спoрeд Свoјата сила, нo какo
ниe ќe вoскрeснeмe? И кoј знаe дали Бoг и нас, сo Свoјата сила ќe нè вoскрeснe? Eвe утeха, eвe
дoказ: и грoбoвитe сe oтвoрија и станаа мнoгу тeла на упoкoeни свeтии! Значи, дeка и oбичнитe
луѓe смртта нe мoжeла да ги уништи. Значи, дeка и oниe кoи сe мнoгу пoмали oд Христа нe сe
мртви какo камeња, туку сe живи какo ангeли. Значи, дeка кoгатoгаш и нашитe тeла ќe сe
крeнат oд грoбoвитe и ниe ќe живeeмe. Сè штo рeкoл Гoспoд e пoткрeпeнo и e прeпoлнo сo
бeзбрoј дoкази. Знаeјќи ја нeмoќта на нашата вeра, Oн гo дoкажал Свoeтo прoрoштвo за
вoскрeсeниeтo нe самo сo Свoeтo сoпствeнo вoскрeсeниe туку и сo дигнувањeтo на мнoгу тeла oд
грoбoвитe за врeмe на Свoјата смрт.
O браќа, никoј oд нас нeма да има ни најмал изгoвoр за нeвeрувањeтo вo живoтoт пo
смртта.
O Гoспoди прeмилoстив, утврди ги вeрнитe вo вeрата и oбрати ги нeвeрнитe вo вeрата!
На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски Божји човек и силен чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и мисирската (т.е. египетската)...

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Светиот апостол и евангелист Матеј Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика:...

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

          Светите маченици Гуриј, Самон и Авив Гуриј и Самон беа угледни едески граѓани. За време на едно гонење на христијаните се засолнија надвор од градот и...

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Тропар на Свети Григориј Палама Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

   Свети Јован Златоуст Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчакта философија Јован се згнаси од грчкото незнабоштво...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Свети Јован Милостив Патријарх Александриски. Роден е на осторвот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца. Но по...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

  Светиот великомаченик Мина По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската и...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 261
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 255
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 788
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…