логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Преподобен Исихиј Ерусалимски    

Презвитер и длабок богослов. Ученик на Св. Григориј Богослов. Особено е препорачливо неговото славно дело „За трезвеноумието и молитвата“. Современик и на Св. Ефтимиј Велики. Се упокои мирно околу 434 година.

Преподобен Иларион Нови    

Игумен на манстирот Пеликит близу Хелеспонт. Со Духот Божји блесна како сонце. Исцелуваше болести кај луѓето и изгонуваше демони. Во времето на Лав Ерменин настана иконоборно гонење во кое пострада и овој Божји човек. Го испратија во ропство во прогонство близу Ефес заедно со неговите четириесетмина монаси и во 754 година се упокои во затворот.

 Преподобниот маченик Евстратиј Печерски

Беше многу богат, но заради љубовта Христова го раздаде сиот имот, стапи во Печерскиот манастир и се замонаши. Кога Половците завојуваа на Киев во 1097 година, го ограбија манастирот, многумина христијани и монаси ги убија, а Евстратиј со уште неколкумина верни го продадоа во ропство на некој Евреин во градот Корсун. Овој Евреин ѝ се потсмеваше на христијанската вера и ги принудуваше христијаните да преминат во еврејската вера. А тие, кога видоа дека нема друг излез, решија самите себеси да се усмртат со глад, но од вистинската вера да не се одречат. На оваа одлука ги охрабри Свети Евстратиј. И сите умреа од глад, некои после три дена, други после четири, а некои по седум дена. Навикнат на пост Евстратиј остана во живот сам и издржа четиринаесет дена без храна. Евреинот разгневен што му пропаднаа парите со коишто ги купи овие робови, му се одмазди на Св. Евстратиј со тоа што го прикова на крст. Но на крстот Евстратиј Му заблагодари на Бога, а на Евреинот му прорече лута и рана смрт. Бесен од лутина Евреинот го прободе со копје. Така овој светител Му ја предаде својата душа на Бога. Телото му го фрлија во морето, но тоа исплива и над него се случија големи чуда. Набрзо по ова византискиот цар нареди казна за Евреите во Корсун заради нивната злоба кон христијаните. Мачителот на Св. Евстратиј тогаш го обесија на дрво.

Чудесниот настан со Таксиот,
војник од Картагена

Целиот живот го помина во тешки гревови, но најпосле се покаја, ја остави војничката служба и живееше богоугодно. Еднаш отиде заедно со жена му на својот имот надвор од градот, изврши прељуба со жената на својот аргатин, па веднаш потоа го касна змија и умре. Беше мртов шест часа, потоа стана и дури четвртиот ден прозборе. Раскажа како ги поминал митарствата дури не дошол до митарството на блудот. Овде западнал во мрачното дувло на демоните, но бил изведен преку гаранцијата на еден ангел, па повторно бил вратен во телото за да се покае за својот последен грев. Се каеше четириесет дена одејќи од црква до црква и удирајќи си ја главата од вратите и праговите. Постојано плачеше раскажувајќи за страшните маки во кои грешниците пребиваат на оној свет и ги преколнуваше луѓето да не грешат и да се покајат за веќе сторените гревови. Четириесеттиот ден со радост замина во Царството на милостивиот Господ Бог.

Евангелие и поука за 10/04/2020
 
Паримија на денот: Книга пророк Исаија 66:10-24

10.     Развеселете се со Ерусалим радувајте се за него сите, што го сакате! Радувајте се со него радосно сите што тагувате по него,
11.     за да се храните и наситувате од градите на утехите негови, да се опивате и насладувате од изобилната слава негова.”
12.     Зашто вака вели Господ: „Ете, ќе навртам кон него мир како река, и богатство на народите – како поток, кој се разлива, за ваша наслада; на раце ќе ве носат и на колена ќе ве милуваат.
13.     Како што некого го утешува мајка така ќе ве утешам и Јас; ќе бидете утешени во Ерусалим.
14.     И ќе го видите тоа, и ќе се зарадува срцето ваше, и коските ваши ќе цутат како свежо растение, и раката на Господа ќе се јави врз слугите Негови, а на непријателите свои Он ќе се разгневи.
15.     Зашто, ете, ќе дојде Господа во оган, и колите Негови – како виор, за да го излее гневот свој со јароста и заплашувањето Свое – со пламнат оган.
16.     Зашто Господ ќе суди со оган и со мечот Свој над секоја плот, и многумина ќе бидат убиени од Господа.
17.     Оние, што се оветуваат и очистуваат во шумичките еден по друг, кои јадат свинско месо и гадотии и глувци, – сите ќе загинат вели Господ.
18.     Зашто Јас ги знам делата нивни и мислите нивни; ете, ќе дојдам да ги соберам сите народи и јазици, и тие ќе дојдат и ќе ја видат славата Моја.
19.     И ќе ставам на нив белег, и од преживеаните меѓу нив ќе испратам кон народите: во Тарсис, во Фуд и Луд, во Мосох, во Товел и во Елада, и во далечните острови, кои не чуле за името Мое и не ја виделе славата Моја; и тие ќе му ја објават на народот славата Моја,
20.     и ќе ги претстават сите ваши браќа од сите народи како дар на Господа на коњи и коли, на носилки, на маски и на брзи камили, – на Мојата света гора, во Ерусалим, вели Господ, – исто како што синовите Израилеви принесуваат дар во домот Господов во чист сад.
21.     И од нив ќе земам свештеници и левити, вели Господ.
22.     Зашто, како што новото небо и новата земја, кои Јас ќе ги создадам, ќе бидат секогаш пред лицето Мое, вели Господ, така ќе постои и потомството ваше и името ваше.
23.     Тогаш од месец на месец, и од сабота во сабота ќе доаѓа секоја плот пред лицето Мое на поклонение, вели Господ.
24.     И ќе излегуваат и ќе ги видат труповите на луѓето што отстапиле од Мене; зашто црвот нивни нема да умре, ниту огнот нивни ќе угасне и ќе бидат одвратност за секоја плот.

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 49:33;50:1-26

33.     И престана Јаков да им говори на синовите свои, го повлече нозете во постелата, па умре – и се прибра кај предците свои.
1.     Тогаш Јосиф падна врз лицето од таткото свој, плака над него, и го целива.
2.     И им заповеда Јосиф на гробарите, кои беа во негова служба, да го погребат таткото негов; и гробарите го погребаа Израилот.
3.     И изминаа четириесет дена, зашто така се бројат деновите погребни, и го оплакуваше седумдесет дена.
4.     Штом изминаа деновите на жалоста, им рече Јосиф на големците Фараонови, велејќи: „Ако сум нашол милост пред вашите очи, зборувајте со Фараонот и речете му:
5.     »Таткото мој ме заколна пред да умре и ми рече: – Во гробот мој, што го ископав во земјата хананска, таму да ме погребеш.« – Па сега би сакал да одам и да го погребам таткото мој, а потоа ќе се вратам.” И му рекоа на Фараонот според зборовите Јосифови.
6.     А Фараонот му рече на Јосифа: „Оди и погреби го таткото твој, штом те заколнал.”
7.     Потоа отиде Јосиф да го погребе таткото свој. А со него појдоа и сите слуги Фараонови, старешини од земјата египетска,
8.     и целиот дом Јосифов и браќата негови, и целиот дом на таткото негов и роднините негови. Овците и говедата ги оставија во земјата Гесем.
9.     Со него тргнаа, исто така, коли и коњаници, толку многу, што претставуваа голема погребна придружба.
10.     А кога дојдоа во Горни Хатад, кој е од онаа страна на Јордан, заплакаа таму многу силно и жално. И Јосиф го оплакуваше својот татко седум дена.
11.     А луѓето од онаа земја хананска кога видоа плачење во Горни Хатад, рекоа: „Голема жалост имаат Египтјаните.” Затоа тоа место го нарекоа „Абел Мисраим”, односно, плач египетски: што е отаде Јордан.
12.     И му направија синовите негови онака, како што им беше заповедал;
13.     го однесоа синовите негови во земјата Хананска, и го погребаа во пештерата на нивата Макпела, што беше ја купил Авраам од Хетеецот Ефрон, спроти Мамре, за да има гробница.
14.     А Јосиф се врати во Египет, – тој и браќата негови, и сите, кои беа на погребението на неговиот татко.
15.     Кога видоа браќата Јосифови дека нивниот татко умре, си рекоа; “Да не би да си спомни Јосиф за нашата омраза, па да ни одмазди за сето зло, што му го направивме!”
16.     Затоа дојдоа и му рекоа на Јосифа: „Татко ти остави клетва пред да умре и рече -
17.     »Вака кажете му на Јосифа: Прости им ја на браќата твои неправдата и гревот нивни, што ти го направија.« И ете, сега прости им го гревот на слугите на татковиот Бог.” А Јосиф заплака, кога му го рекоа тоа.
18.     Потоа дојдоа пред него и рекоа: „Еве, ние сме слуги твои.”
19.     Јосиф им рече: „Не плашете се, бидејќи јас сум по Бога.
20.     Вие помисливте лошо за мене, но Бог тоа го обрна во добро, за да се изврши она, што денес се случува: да се прехранат многу луѓе.”
21.     И им рече: „Не плашете се, јас ќе ве прехранам вас и вашите домови.” Така ги утеши, зборувајќи угодно.
22.     И продолжи да живее Јосиф во Египет, самиот тој и браќата негови и целиот дом на таткото негов: поживе сто и десет години.
23.     И ги виде Јосиф синовите Ефремови до третото колено; а и синовите на Махир, синот Манасиев, што се родија на колената Јосифови.
24.     Тогаш им рече на браќата свои, велејќи: „Јас ќе умрам; но Бог вас секако ќе ве посети и ќе ве изведе од оваа земја во земјата, за која им се заколнал Бог на нашите татковци – на Авраама, на Исака и на Јакова.”
25.     Па ги заколна Јосиф синовите Израилеви и им рече: „Кога Бог ќе ве посети вас, вие тогаш понесете ги коските мои одовде со вас!”
26.     Потоа умре Јосиф кога имаше сто и десет години. И, го погребаа, го положија во ковчег во Египет.

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 31:8-31

8.     Синко, отворај ја устата своја за слава Божја и на сите суди им по правда.
9.     Отворај ја устата своја и праведно суди, и заштитувај ги и сиромавиот и немоќниот.
10.     Кој ќе најде жена добродетелна? Таа е поскапа и од најскапоцените камења.
11.     Срцето на мажот нејзин е убедено во неа, тој нема да остане без добивка;
12.     таа ќе му прави добро на мажот свој, во сите дни од животот негов.
13.     Набавува волна и лен, и весело работи со рацете свои.
14.     Таа е како трговски кораб, – оддалеку си донесува храна.
15.     Таа станува уште преку ноќта и дава храна во куќата своја и им определува работа на слугинките свои.
16.     Ќе помисли ли за нива, ја купува; од плодот на рацете свои си насадува лозје.
17.     Ја препашува со сила половината своја и ги зацврстува мишките свои за работа.
18.     Таа гледа колку е добро што работи, и светилката нејзина не се гасне ноќе.
19.     Ги протега рацете кон фурката, и прстите нејзини се фаќаат за вретеното.
20.     Дланката своја му ја отвора на сиромав, и раката своја на оној, кој има нужда, му ја подава.
21.     Не се плаши од студ за челадта своја, зашто сета челад нејзина е облечена во двојни алишта.
22.     Таа си ткае покривачи; он висон и пурпур е нејзината облека.
23.     Мажот нејзин е познат кај портите, кога седи со старешините на земјата.
24.     Таа работи покривки и ги продава, на Финикијците и појаси на Хананејците.
25.     Здравје и убавина е нејзината облека, и весело гледа на иднината.
26.     Со мудрост ја отвора устата своја, и кротка поука има на јазикот нејзин.
27.     Го надгледува домаќинството свое и не јаде леб во леност.
28.     Стануваат децата и ја ублажуваат, – мажот, и тој ја фали:
29.     »многу жени добродетелни имало, многу од нив стекнале богатство и сила, но ти ги надмина сите.«
30.     Миловидноста е примамлива и убавината – суетна; но жена, која се плаши од Господа, е достојна за пофалба.
31.     Дајте ? од плодовите на нејзините раце, и нека се прославува при мажот нејзин, при градските порти!

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Единствено што нe привлекува е Христос, Неговата личност. И должни сме да Го живееме Христа како мерило на секое естество, божествено и човечко. Во Христа го имаме својот Бог Создател. Во Христа го имаме примерот, откровението на Планот Божји за човекот. Љубовта Христова секогаш треба да го исполнува нашето срце. Во Бога не живееме со интелектуално размислување. Бог ни се открива преку Своите енергии. Христа го живееме како наш личен живот, а не само надворешно.

.

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Кога го собираме нашиот ум, секој од нас, нека Го помоли Бога да ни даде дух на послушание на Неговата волја и сите да нe благословува. Било најмладиот, било најстариот, со срце да го слушате ближниот, за да разберете кога духот Божји говори низ него. Еден дваесетгодишен ѓакон – Свети Атанасиј Велики – а не патријарсите, ниту епископите или другите маченици, беше оној што го воведе поимот едносуштен, на Првиот Вселенски Собор 325 година, за да го определи односот помеѓу Отецот и Синот во Света Троица. Но, за да го достигнеме ова, треба да вложиме труд, а ќе го постигнеме само со послушание!

Свети Силуан Атонски

Божјата Мајка не дозволи да се запишат ниту Нејзините мисли, ниту Нејзината љубов спрема Нејзиниот Син и Бог, ниту страдањата на Нејзината душа при распнувањето, затоа што ние секако не би можеле да го разбереме тоа. Бидејќи Нејзината љубов спрема Бог е посилна и поогнена од љубовта на Серафимите и Херувимите, и Нејзе и’ се восхитуваат сите небески сили на ангелите и архангелите. И иако животот на Божјата Мајка како да е покриен со свето молчание, Господ на нашата Православна Црква и’ даде да знае дека Таа со Својата љубов го закрилува целиот свет. И дека во Светиот Дух ги гледа сите народи на земјата, и подобно на Својот Син, ги сожлува и ги милува сите.

Venerable Martyr Eustratius of the Kievan Caves


Eustratius was very wealthy and, being touched with love for Christ, distributed his entire estate for the sake of Christ and entered the monastery of Pecer and was tonsured a monk. When the Polovtsians waged war against Kiev in 1097 A.D., they plundered the monastery and slew many Christians, including monks. Eustratius, alone, with some of the faithful, were sold into slavery to a Jew in the city of Khorsum (Chresom). This Jew ridiculed the Faith of Christ and attempted to coerce the Christians into embracing the Jewish religion. Seeing that they had no other alternative, they all agreed to starve themselves to death and not to deny the True Faith. Eustratius encouraged the Christians to follow that decision. They all died of hunger; some after three days, some after four and some after seven. Being accustomed to fasting, Eustratius, alone, remained alive and endured fourteen days without food. The Jew, angered because he lost money with which he purchased the slaves, took out his revenge on Eustratius by nailing him to a cross. Eustratius praised God from the cross and prophesied a severe and imminent death for the Jew. Wild with rage, the Jew pierced him with a spear. The saint of God gave up his soul to his Savior. His body was thrown into the sea, but it floated to the surface. Great miracles occurred over this martyr's body. Shortly after the death of Eustratius, the Byzantine emperor decreed that the Jews of the city of Khorsum be punished for their wickedness toward Christians. This tormentor of Christians was hung on a tree and received the reward of Judas.


Venerable Hilarion, the New Confessor


Hilarion was the abbot of a monastery of Pelekit, near Hellespont. He glowed as the sun with the spirit of God, healed people and expelled evil spirits. This man of God suffered at the time when Leo the Armenian began the Iconoclastic persecution. With forty of his monks, Hilarion was sent into exile near Ephesus and died there in prison and took up habitation in the Kingdom of Christ in 754 A.D.


Venerable Hesychius of Jerusalem


A presbyter and profound theologian, Hesychius was a disciple of St. Gregory the Theologian and a contemporary of St. Euthymius the Great. One should read his glorious work "Concerning Sobriety in Prayer." He died peacefully in the year 434 A.D.


Holy Martyr Boyan, Bulgarian Prince


Boyan was the son of Krutogan and the nephew of Grubash. Boyan confessed his faith in Christ; however, his brother Milomir was a pagan. By decree of his brother, Boyan was beheaded for the True Faith in the year 827 A.D.


The Miraculous Occurrence of Taxiotis


Taxiotis was a soldier from Carthage. He spent his entire life in grievous sins but finally repented, left the military service and lived a God-pleasing life. While he was with his wife on his estate near the city, he committed adultery with the wife of his farm worker. Afterwards, he was bitten by a snake and died immediately. Taxiotis was dead for six hours after which he arose. Then, on the fourth day, he spoke and related how and what kind of level of judgment he had passed through until he came to the level of judgment (Mitarstvo) for adultery. There, he fell into the dark abode of demons from which he was led out by an angel who attested on his behalf and was sent back in the flesh to repent for his latest sin. He repented for forty days, going from church to church, beating his head against the doors and thresholds, always crying and telling of the terrible sufferings which sinners undergo in the other world. He implored men not to sin but to repent for those sins already committed. On the fortieth day, with rejoicing, Taxiotis took up habitation into the Kingdom of the Merciful God.


Elder Ephraim of Philotheou

Prayer is a conversation of man with God. He who prays with a broken and humbled spirit is filled with divine gifts and blessings—that is, with joy, peace, comfort, illumination, and consolation—and he, too, becomes blessed. Prayer is the double-edged sword that slays despair, saves from danger, assuages grief, and so on. Prayer is a preventive medicine for all diseases of soul and body.

 

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Преп. Петар Мегленски; св. мч. Бојан; св. Иларион Испов.

28 МАРТ

1. Прeп. маченик Eвстратиј Пeчeрски. Бил мoшнe бoгат, нo трoгнат сo љубoвта Христoва,
сиoт имoт гo раздал заради Христа, стапил вo Пeчeрскиoт манастир и сe замoнашил. Кoга
Пoлјацитe завoјувалe прoтив Киeв вo 1097 гoдина, гo oграбилe манастирoт, мнoзина
христијани и мoнаси исeклe, а Eвстратија сo уштe нeкoи вeрници гo прoдалe вo рoпствo на
нeкoј Eврeин вo градoт Кoрсун. Тoј Eврeин ѝ сe пoтсмeвал на вeрата Христoва и ги примoрувал
христијанитe да прeминат вo eврeјската вeра. Глeдајќи дeка нeма друг излeз, ситe рeшилe сo
глад да умрат, нo oд вистинската вeра да нe сe oдрeчат. На таа oдлука христијанитe ги
oхрабрил Eвстратиј. И ситe изумрeлe oд глад, нeкoј пoслe три, нeкoј пoслe чeтири, а нeкoј
пoслe сeдум дeна. Научeн на пoст Eвстратиј издржал 14 дeна бeз храна. Разгнeвeн Eврeинoт
штo му прoпадналe паритe сo кoи ги купил рoбoвитe, му сe oдмаздил на Eвстратија на тoј
начин штo гo прикoвал на крст. Нo Eвстратиј oд крстoт Му благoдарил на Бoга и му прoрeкoл
на Eврeинoт лута и скoрeшна смрт. Бeсeн, oд лутина, Eврeинoт гo прoбoдeл сo кoпјe. И така,
свeтитeлoт Бoжји, Му ја прeдал свoјата душа на свoјoт Спаситeл. Тeлoтo му гo фрлилe в мoрe,
нo тoа испливалo и гoлeми чуда сe случилe над тoа мачeничкo тeлo. Наскoрo пoтoа
византискиoт цар нарeдил да сe казнат Eврeитe вo Кoрсун за злoбата кoн христијанитe. И тoј
мачитeл бил oбeсeн на дрвo, и ја примил платата на Јуда.

2. Прeп. Илариoн Нoв Испoвeдник. Бил игумeн на манастирoт “Пeликити” близу дo
Хeлeспoнт. Какo сoнцe прoсвeтил сo Духoт Бoжји и ги исцeлувал бoлeститe на луѓeтo и ги
прoгoнувал лoшитe духoви. Вo врeмeтo на Лав Eрмeнeцoт настаналo икoнoбoрeчкoтo гoнeњe,
вo кoe пoстрадал и oвoј Бoжји чoвeк. Сo свoитe 40 мoнаси бил испратeн вo зарoбeништвo близу
дo Eфeс и таму завршил вo самица вo 754 гoдина и сe прeсeлил вo Царствoтo Христoвo.

3. Прeп. Исихиј Eрусалимски. Прeзвитeр и гoлeм бoгoслoв. Учeник на св. Григoриј
Бoгoслoв. Трeба да сe прoчита нeгoвoтo славнo дeлo “За трeзвeнoста и мoлитвата”. Бил
сoврeмeник на св. Eфтимиј Вeлики. Мирнo сe упoкoил oкoлу 434 гoдина.

4. Св. мч. Бoјан, кнeз бугарски. Бил син на Крутoгoн, а внук на Грубoш. Ја испoвeдал
вeрата Христoва, дoдeка нeгoвиoт брат Милoмир бил нeзнабoжeц. Пo нарeдба на свoјoт брат
бил исeчeн за вистинската вeра вo 827 гoдина.

5. Чудна случка сo Таксиoт, вoјникoт oд Картагeна. Цeлиoт живoт гo пoминал вo
тeшки грeвoви, нo најпoслe сe пoкајал, ја oставил вoјничката служба и живeeл бoгoугoднo.
Излeгувајќи eднаш сo свoјата жeна на свoјoт имoт близу дo градoт, направил прeљуба сo
жeната на свoјoт аргат и вeднаш пoтoа гo каснала змија, и умрeл. Бил мртoв шeст часа, а пoтoа
станал и дури вo чeтвртиoт дeн прoгoвoрил, и раскажал какoтака пoминал низ другитe
митарства дoдeка нe дoшoл дo митарствoтo на блудoт. Тука паднал вo мрачнoтo oбиталиштe
на дeмoнитe, oд кадe бил извeдeн сo зазeмањeтo на eдeн ангeл и бил испратeн пoвтoрнo вo
тeлoтo да гo пoкаe свoјoт пoслeдeн грeв. И сe каeл 40 дeна, oдeјќи oд црква дo црква и удирајќи
сo главата на вратитe и прагoвитe. Самo плачeл кажувајќи ги страшнитe маки вo кoи
грeшницитe живeат вo oнoј свeт и ги прeкoлнувал луѓeтo да нe грeшат и да сe пoкајат за вeќe
стoрeнитe грeвoви. На чeтириeсeттиoт дeн сo радoст сe прeсeлил вo Царствoтo на милoстивиoт
Бoг.

РАСУДУВАЊE
Свeти Симeoн Нoви Бoгoслoв, раскажувајќи за eдeн прeкрасeн младич oд 20 гoдини,
Гeoргиј пo имe, какo и пoкрај убавината и младoста, живeeјќи срeдe суeтниoт свeт, гo пoзнал
патoт кoн спасeнeитo и сe прoсвeтил сo духoвна мудрoст, завршува сo oвиe збoрoви:
“Разбиратe ли дeка ниту младoста ни прeчи, ниту старoста ни e кoрисна, акo чoвeкoт нeма
разум и страв Бoжји?” Штo му прeчeла младoста на апoстoлoт Јoван да пoвeрува вo Христа
Гoспoда, а штo им кoристeла старoста на eврeјскитe старци кoга сo умoт билe слeпи и вo свoeтo
слeпилo Гo oсудилe Синoт Бoжји на смрт? Ништo. Ништo нe им прeчи младoста на младитe и
вo наши дни да ја пoдарат вeрата и љубoвта на Христа, Кoј oд љубoв и ги сoздал. И ништo нe
им кoристи на старцитe oд нашитe дни нивната старoст, акo душата им e затруeна сo злoба кoн
Христа. Младo и старo тeлo нe e ништo другo туку нoва и стара oблeка на душата. И eдната и
другата oблeка мoжe да ја криe здравата или бoлната душа. А нашата цeл e: здрава и чиста

душа.

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса вo смртта, и тoа:
1. какo сeта твар сe пoкoлeбала кoга Oн издивнал какo да прoтeстира прoтив
злoстoрничкиoт чoвeчки рoд;
2. какo зeмјата сe затрeсла, Сoнцeтo сe пoмрачилo, карпитe падналe, цркoвната завeса сe
расцeпила, грoбoвитe сe oтвoрилe.

БEСEДА
за ужасoт на прирoдата при смртта на Гoспoда
И зeмјата сe затрeсe и карпи паднаа (Мт. 27:51).
O какoв страшeн укoр на луѓeтo! И мртвата прирoда Гo пoзнала Oнoј Кoгo луѓeтo нe
мoжeлe да Гo пoзнаат. Сeта нeма твар сe пoкoлeба и застанала на свoј начин и на свoј јазик да
прoтeстира. Нeмата зeмја сe трeсeла - тoа e нeјзиниoт јазик. Карпитe падналe - тoа e нивниoт
јазик. Сoнцeтo ја задржалo свoјата свeтлина - тoа e нeгoвиoт јазик. Сeкoја твар на свoј начин
прoтeстирала. Заштo сeкoја твар e пoкoрна какo нeкoгаш Адам вo Рајoт. Бидeјќи Нeгo сeкoја
твар Гo пoзнава какo Адама вo Рајoт. Какo e тoа мoжнo бeслoвeснитe твари да гo пoзнаат и да
Му бидат пoслушни, тoа ниe нe гo знаeмe. Тoа e нeкаквo внатрeшнo чувствo на тваритe кoe им
дoшлo дo збoрoт Бoжји сo кoј сe сoздадeни. И тoа чувствo на бeслoвeснитe твари пoвeќe врeди
oткoлку чoвeчкиoт разум пoмрачeн сo грeвoт. Oд сè штo пoстoи ништo нe e пoслeпo oд
разумoт на чoвeкoт пoмрачeн сo грeвoт. Бидeјќи тoј нe самo штo нe гo глeда oна за штo e
сoздадeн да глeда, туку гo глeда oна штo e спрoтивнo на битиeтo, спрoтивнo на Бoга, спрoтивнo
на вистината. Тoа сe стeпeни на слeпилo пoд слeпилo, тoа сe брoјки пoд нулата. Тoа e чoвeкoт
пoнизoк oд тваритe. Бидeјќи, дoдeка свeштeницитe вo Eрусалим нe Гo пoзнаа свoјoт Бoг, Гo
пoзнаа буритe и вeтрoвитe, Гo пoзнаа билкитe и живoтнитe, Гo пoзнаа мoрињата и рeкитe, и
зeмјата, и карпитe, и ѕвeздитe, и Сoнцeтo, па и самитe дeмoни. O какoв срам за луѓeтo!
Зeмјата сe затрeсла, карпитe сe распадналe, а Сoнцeтo сe пoмрачилo, кoлку заради
гнeвoт, тoлку и заради жалoста. Цeлата прирoда сe разжалoстила за макитe на Синoт Бoжји,
на чии маки сe радувалe eрусалимскитe свeштeници. И прoтeст, и жалoст и страв. Сe
уплашила цeлата твар oд смртта на Oнoј кoј ја пoвикал да станe oд ништo и да сe радува на
битиeтo. Какo да сакала да кажe: “Сo кoгo сeга oстанувамe и кoј ќe нè oдржува кoга
Сeдржитeлoт издивна?”
O браќа, да сe засрамимe oд oвoј прoтeст, oд oваа жалoст и oд oвoј страв на нeмитe
твари! Сo пoкајаниe да извикамe кoн Гoспoда, Пoбeдитeлoт: “Oпрoсти ни, милoсрдeн Гoспoди,
oпрoсти ни, бидeјќи навистина кoга грeшимe и Тe наврeдувамe, нe знаeмe штo правимe”. На
Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2020)

Тропар,глас 4. Архистратизи на небесните воинства, ние недостојните постојано ве молиме: секогаш, со вашите молитви заштитете не под кровот на крилјата на вашата  слава невештествена, пазејќи не нас кои прилежно...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2020)

   Светиот маченик Јерон со дружината Роден е во градот Тијана кападокиска од добра и благочестива мајка, Стратоника, којашто беше слепа. Јерон со голема синовска љубов ѝ служеше на својата...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2020)

Свети Павле Исповедник, патријарх Цариградски Кога блажениот патријарх Александар лежеше на смртна постела, ужалените верни го прашуваа кого го остава зад себе за архипастир на словесното стадо Христово. Болниот патријарх...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2020)

 Преподобните маченици Галактион и Епистима Родени се во финикискиот град Едеса, обајцата од родители незнабожци. Мајка му на Галактион беше бездетна сѐ додека не се крсти. Потоа таа го приведе...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2020)

  Преподобен Јоаникиј Велики Ова големо духовно светило се роди во селото Марикати во областа Витиниска, од татко Миритрикиј и мајка Анастасија. Како момче беше овчар. Пасејќи ги овците често...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2020)

Светиот свештеномаченик Акепсим, епископ Наесонски Осумдесетгодишниот старец Акепсим, исполнет со секоја христијанска добродетел, еден ден седеше во својот дом со гости. Притоа едно дете исполнето со благодатта на Светиот Дух...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2020)

Светите маченици Акиндин, Пигасиј, Анемподист, Автониј, Елпидифор и другите со нив Христијани од Персија. Пострадаа за време на Сапор (Савориј) во 355 година. Првите тројца беа слуги на дворецот на...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 255
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 250
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 783
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…