логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Преподобен Прокопиј Декаполит

Овој светител беше од Десетоградието (Декаполис) околу морето Галилејско, заради што и се нарече Декаполит. На испоснички живот се предаде во младоста и ги мина сите пропишани подвизи за очистување на срцето и возвисување на духот кон Господ. Но кога настана гонењето за иконите од страна на злобниот цар Лав Исавријанин, Прокопиј стана во заштита на иконите, докажувајќи дека иконопоклонувањето не е идолопоклонство, зашто христијаните знаат дека поклонувајќи им се на иконите не ѝ се поклонуваат на материјата туку на живите светители насликани на иконите. Заради ова го мачеа ѕверски, го затвараа, го биеја и го стругаа со железо. Кога беше убиен злобниот цар Лав, иконите беа вратени во црквите, а Прокопиј се врати во својот манастир и во него во мир го проживеа остатокот од животот. На старост се пресели во Царството Божјо, каде што со радост ги гледа ангелите и светителите чиишто ликови ги чествуваше на иконите на земјата. Мирно се упокои во 9 век.

Преподобен Талалеј

Испосник сириски. Прво се подвизуваше во манастирот на Свети Сава Осветен, но потоа се насели на некои многубожечки гробишта прочуени по појави на демони и плашила. За да го победи стравот во себе со верата во Бога, Талалеј се насели таму и на гробиштата живееше долги години многу трпејќи од нападите на злите духови дење и ноќе. Заради големата вера и љубов кон Господ, Он му даде дар на чудотворство, па им направи многу добрини на болните и страдални луѓе. Се упокои околу 460 година.

Преподобен Тит Печерски

Тит беше презвитер и имаше нелицемерна љубов кон ѓаконот Евагриј како брат кон брат. Но колку што беше голема нивната љубов во почетокот толку голема омраза посеа ѓаволот меѓу нив подоцна. Толку се замразија што кога едниот кадеше во црквата другиот се свртуваше и излегуваше надвор. Тит повеќепати се обидуваше да се помири со својот противник, но залудно. Тој се разболе и сите мислеа дека ќе умре. Замоли да му го доведат Евагриј за да се простат. Со сила го довлечкаа Евагриј до постелата на Тит, но тој се истргна и рече дека на Тит нема да му прости ниту на овој ниту на оној век. Кога го рече тоа се спростре на земја и издивна. А Тит се крена здрав од постелата и раскажа како демоните летаа околу него сѐ дури не му прости на Евагриј, па кога му прости навалија на кутриот Евагриј, а него го опколија ангелите Божји. Се упокои во 1190 година.

Светиот маченик Агатангел Битолски

Запис врежан врз светиот кивот со моштите на новомаченикот:

sv.agatangel.bitolski1.jpgОваа света глава му припаѓа на новомаченикот Агатангел, којшто маченички пострада во 1727 година од следнава причина:
Кога сите Агарјани, имајќи си зол обичај, во трите дена на бајрам го потурчуваа секој христијанин што ќе го најдеа, тој не можеше да го поднесе тоа, па замина во царскиот сарај, при тоа сочинувајќи и ферман, и со Божјо содејство - попуштија. Оние, пак, не поднесувајќи го ова, го убија, а главата негова беше воскрасена во дните на кир Григориј Пелагонијски, а од ереите беа тогаш: сакелариј поп Георгиј, како и сакелиите поп Георгиј, поп Христо, поп Трајан, поп Наум, поп Вангел, поп Васил, поп Георгиј, 1827, февруари 25“.
Синаксар на празникот на „Св. Агатангел Битолски“

 

Извор: http://www.povardarska-eparhija.org.mk/pe/

 

 

 

Преподобен Стефан

Прво беше дворски чиновник кај царот Маврикиј. Потоа ја остави дворската служба и гонет од Христовата љубов подигна дом на милосрдие за старците во Цариград. Мирно се упокои во 614 година.

Светиот маченик Јулијан Подагрик

Страдаше од подагра и не можеше ниту да стои ниту да оди. За верата во Христа го изведоа на суд и жив го изгореа на клада заедно со неговиот ученик Кронион во времето на царот Декиј во Александрија.

Старец Ефрем Филотејски

Христос им рекол на Своите ученици: Кој ве слуша вас, Мене Ме слуша и кој ќе се одрече од вас, од Мене се одрекува; а кој ќе се одрече од Мене, се одрекува од Оној што Ме пратил (Лука 10; 16). Преемници (наследници) на Апостолите се епископите, свештениците, игумените и Старците во малите братства. Според тоа, оној што им е послушен на апостолските преемници, послушен Му е на Самиот Христос, додека пак, оној којшто им е непослушен се одрекува од Христа.

 

Евангелие и поука за 11/03/2020
 

Паримија на денот: Книга пророк Исаија 5:16-26

16.     а Господ Саваот се возвеличи во суд, светиот Бог ќе ја соопшти светоста Своја во правда.
17.     И овците ќе си пасат по волја, и туѓи ќе се хранат со оставените плодни пасишта на богатите.
18.     Тешко им на оние, што влечат по себе беззаконие со јажиња на суетноста и грев – како со колски ремења;
19.     кои велат: „Нека побрза Он и нека го забрза делото Свео, за да видиме, нема се приближи и нека се исполни решението на Светецот Израилев, за да дознаеме!”
20.     Тешко им на оние, кои злото го нарекуваат добро и доброто – зло, темнината ја сметаат за светлина, и светлината – за темнина, горчливото – за слатко, а слаткото – за горчливо!
21.     Тешко им на оние, кои се мурди во своите очи и разумни пред самите себеси!
22.     Тешко им на оние, кои се храбри вино да пијат и се во сила да приготвуваат жесток пијалок,
23.     кои за подароци го оправдуваат виновниот и ги лишуваат праведните од законитото!
24.     Затоа, како што огнот ја јаде сламата, и пламенот го истребува сеното, така ќе загине коренот нивни, цветот нивни ќе се разнесе како прав; зашто тие го отфрлија законот на Господа Саваот и го презреа словото на Светецот Израилев.
25.     Затоа гневот на Господа ќе се разгори против Неговиот народ, ќе ја протегне раката Своја против него и ќе го порази, така што горите ќе затреперат и труповите нивни ќе бидат како ѓубре по улиците. А при сето тоа гневот Негов нема да се одврати и раката Негова уште ќе биде протегната.
26.     И ќе крене знаме за далечни народи и ќе им даде знак на оние што живеат на крајот од земјата, и ете, тие лесно и брзо ќе дојдат;

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 4:16-26

16.     И си отиде Каин од пред лицето на Господа, и се насели како изгнаник во земјата Наит, источно од Едем.
17.     И ја позна Каин жената своја, а таа забремени и го роди Еноха. Потоа соѕида град и го нарече според името на својот син Енох.
18.     На Еноха му се роди Гајдад; а Гајдад го роди Малелеила; Малелеил, пак, го роди Матусала, а Матусал го роди Ламеха.
19.     Ламех зеде две жени: на едната ? беше името Ада, а на другата Села.
20.     Ада го роди Јовила, а од него се изродија оние, што пасат добиток и живеат под шатори.
21.     А на братот негов името му беше Јувал; од него се народија гуслари и свирачи.
22.     Села, пак, го роди Товела, кој беше ковач на секакви работи од бакар и железо; а сестра на Товела му беше Ноема.
23.     И им рече Ламех на жените свои, Ада и Села: „Чујте го гласот мој, жени Ламехови; послушејте ги зборовите мои: ќе убијам човек, кој ќе ме рани, и младич, ако ме удри.
24.     Ако Каин ќе се одмазди седумпати, Ламех ќе се одмазди седумдесет и седумпати!”
25.     Адам, пак, ја позна жената своја, и таа му роди син, и му даде име Сит. Зашто рече: „Господ ми даде син место Авела, кого го уби Каин.”
26.     И на Сит му се роди син, кого го нарече Енос. Тогаш почна да се призовува името на Господа Бога.

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 5:15-23;6:1-3

15.     Пиј од водата на твојот извор и од онаа, што извира од твојот кладенец.
16.     Нека не се разлеваат твоите извори по улицата, водните потоци – по плоштадите;
17.     нека ти припаѓаат тие само тебе, а не и на туѓинци.
18.     Благословен да биде изворот твој; и утешувај се со жената на својата младост,
19.     Нека ти е мила како кошута и како срна драга; нејзините гради нека те допираат во секое време, со љубовта нејзина насладувај се постојано;
20.     и зошто ти е, синко, да се забавуваш со надворешна и да ги прегрнуваш градите на туѓа?
21.     Оти патиштата на човекот се пред очите на Господа, и Он ги гледа сите патеки негови.
22.     Беззаконикот го фаќаат неговите сопствени беззаконија, и врските на гревот негов го држат:
23.     тој умира без да биде поучен, и поради големото свое безумие загинува.
1.     Синко, ако си зел одговорност за твојот ближен и си ја дал раката своја за друг,
2.     ти си се врзал со зборовите на устата своја, фатен си со зборовите на својата уста.
3.     Затоа направи, синко еве што, за да се избавиш, бидејќи, си паднал во рацете на својот ближен: оди, падни пред нозете на блискиот свој и моли го;

Поука на денот: Старечник
"Говореше авва Нистерој: „Неповреден од стрелите на ненавидникот останува монахот што го љуби тихувањето; а оној што се меша со мноштво луѓе постојано е рануван.“ И уште: „Слугата што не ги врши делата што му ги дал неговиот господар нека се приготви да биде биен.“ (Лука 12, 47)"

 

Venerable Procopius Decapolit


This saint was from Decapolis (Ten Cities) surrounding the Sea of Galilee for which he was called "Decapolit." In his youth, he devoted himself to a life of asceticism and accomplished all prescribed efforts, by which the heart is purified and the spirit elevated to God. When a persecution began by the nefarious Emperor Leo Isaurian regarding icons, Procopius rose up in defense of icons showing that the veneration of icons is not idolatry; for Christians know that honoring icons they do not either bow down or honor lifeless material but rather honor living saints who are depicted on the icons. Because of that, Procopius was arrested, brutally tortured, flogged and scrapped with an iron brush. When the wicked Emperor Leo was slain in the body, (for he had lost his soul earlier), icons were restored in the churches and Procopius returned to his monastery where he spent the remainder of his days in peace. In old age, he was translated into the kingdom of God where he gazes with joy upon the living angels and saints, whose images on icons he honored on earth. He died peacefully in the ninth century.


Venerable Thalelaeus


Thalelaeus was a Syrian ascetic. At first he resided in the Monastery of St. Sabas the Sanctified near Jerusalem but later he settled in a pagan cemetery known for the apparitions of evil spirits and frightening things. In order to conquer fear within himself through faith in God, Thalelaeus settled in this cemetery where he lived for many years enduring many assaults from evil spirits both day and night. Because of his great faith and love for God, God endowed him with the gift of working miracles by which he did much good for the sick and suffering people. He died about the year 460 A.D.


Venerable Titus of the Kievan Caves


Titus was a presbyter and had a sincere Christian love for Deacon Evgarius as a brother for a brother. As much as their love in the beginning was true, later it became a mutual blood-feud and hatred sown by the devil. They hated each other so much that when one was censing in the church, the other turned around and walked out of the church. Titus attempted many times to reconcile with his opponent but in vain. Titus became ill and everyone thought that he was going to die. He begged them to bring Evgarius to him in order to forgive him. Forcefully, they dragged Evgarius to the bedside of Titus, but Evgarius broke free and fled saying that he will not forgive Titus either in this world or the other world. As soon as he said this, he fell to the ground and died. Titus arose from his bed healthy and related how the demons were hovering around him until he forgave Evgarius and when he forgave him, the demons fled and attached Evgarius and angels of God surrounded Titus. He died in the year 1190 A.D.

Venerable Stephen


At first, Stephen was a palace clerk of Emperor Maurice. After that he resigned his palace duties and, driven by love for Christ, Stephen built a hospice of charity for the aged in Constantinople. He died peacefully in the year 614 A.D.


Holy Martyr Julian


Julian suffered severely from gout so much so that he was neither able to stand nor walk. Because of his faith in Christ, he was brought on a pallet before the judge. He was burned alive at the stake in Alexandria with his disciple Cronyon during the reign of Emperor Decius.

Saint Symeon the New Theologian

Let us purify our hearts so that we can find within us the omnipresent Lord. Let us purify our hearts with the fire of His grace so that within ourselves we behold the light of His Divinity.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

† Св. мч. Агатангел Битолски; преп. Прокопиј Декаполит

27 ФEВРУАРИ

1. Прeп. Прoкoпиј Дeкапoлит. Oвoј свeтитeл бил oд Дeсeттoградиeтo (Дeкапoлис)
oкoлу Галилeјскoтo Мoрe, заради штo и сe нарeкoл Дeкапoлит. Вo младoста сe oддал на
испoснички живoт и ги пoминал ситe прoпишани трудoви сo кoи сe чисти срцeтo и духoт сe
вoздигнува кoн Бoга. Нo кoга настаналo гoнeњeтo заради икoнитe oд страна на лoшиoт цар Лав
Исавријанин, Прoкoпиј застанал вo заштита на икoнитe, дoкажувајќи дeка икoнoпoклoнствoтo
нe e идoлoпoклoнствo, бидeјќи христијанитe знаат дeка пoклoнувајќи сe прeд икoнитe нe ѝ сe
пoклoнуваат на мртвата матeрија туку на живитe свeтитeли кoиштo сe зoграфисани на
икoнитe. Пoради тoа Прoкoпиј бил ѕвeрски мачeн, апсeн, тeпан и сo жeлeзo струган. Кoга
лoшиoт цар Лав бил убиeн пo тeлo, загинувајќи сo душата пoранo, икoнитe билe пoвратeни вo
црквитe и Прoкoпиј сe вратил вo свoјoт манастир кадe штo гo пoминал oстатoкoт на дeнoвитe
вo мир. Вo старoст сe прeсeлил вo Царствoтo Бoжјo кадe штo сo радoст ги глeдал живитe
ангeли и свeтитeли, чии ликoви на икoнитe ги чeствувал на Зeмјата. Мирнo завршил вo ИЏ
вeк.

2. Прeп. Талалeј e сириски испoсник. Првo бил вo манастирoт на св. Сава Oсвeштeн, нo
пoслe сe насeлил на нeкoи нeзнабoжeчки грoбишта, прoчуeни пoради пoјавата на лoши духoви
и страшилишта. Тoа гo стoрил за да гo пoбeди стравoт вo сeбe сo вeрата вo Бoга. Таму
прoживeал мнoгу гoдини, прeтрпувајќи мнoгу oд нападитe на духoвитe и дeњe и нoќe. Пoради
гoлeмата вeра и љубoв кoн Бoга, Бoг му дарувал дар на чудoтвoрствo, та им направил мнoгу
дoбрини на бoлнитe и страдалнитe луѓe. Завршил oкoлу 460 гoдина.

3. Прeп. Тит Пeчeрски. Тит бил прeзвитeр и имал нeлицeмeрна љубoв кoн ѓакoнoт
Eвагриј какo брат кoн братoт. Нo кoлкава била нивната прва љубoв, тoлкава пoтoа станала
мeѓусeбната oмраза, пoсeана oд ѓавoлoт. Тoлку сe намразилe штo кoга eдниoт кадeл вo црквата,
другиoт сe завртувал и излeгувал надвoр. Тит сe oбидувал пoвeќe пати да сe пoмири сo свoјoт
прoтивник, нo залуднo. Сe разбoлeл Тит и ситe мислeлe дeка ќe умрe. Замoлил да му гo
дoвeдат Eвагрија да сe oпрoстат. Сo сила гo дoвлeклe Eвагрија дo пoстeлата Титoва, нo Eвагриј
сe oттргнал и пoбeгнал, гoвoрeјќи дeка нeма на Тит да му oпрoсти ни на oвoј ни на oнoј свeт.
Самo штo гo рeкoл тoа, паднал на зeмјата и издивнал. А Тит станал oд пoстeлата здрав и
раскажал какo дeмoнитe oблeтувалe oкoлу нeгo сè дoдeка тoј нe му oпрoстил на Eвагрија, а кoга
му oпрoстил, дeмoнитe пoбeгналe и гo нападналe Eвагрија, а нeгo гo oпкружилe ангeлитe
Бoжји. Завршил вo 1190 гoдина.

4. Прeп. Стeфан. Првo бил двoрски службeник кај царoт Маврикиј. Пoтoа ја oставил
двoрската служба и гoнeт сo љубoвта Христoва пoдигнал дoм на милoсрдиe за старци вo
Цариград. Завршил мирнo вo 614 гoдина.

5. Св. мч. Јулијан Пoдагрик. Страдал oд пoдагра, та нe мoжeл ни да стoи ни да oди.
Бил дoнeсeн на нoсила прeд судoт за вeрата Христoва. Жив бил изгoрeн на клада сo свoјoт
учeник Крoнин, вo врeмeтo на царoт Дeкиј вo Алeксандрија.

РАСУДУВАЊE
Кoга смe вoн благoдатта Бoжја, ниe смe и вoн oд сeбe и спoрeдeни сo свoјата благoдатна
прирoда, ниe сe наoѓамe вo пoдoбра сoстoјба oткoлку eдeн пoрeмeтeн сo умoт вo спoрeдба сo
таканарeчeн здрав чoвeк. Самo благoдатниoт чoвeк e прирoдeн чoвeк, т.e. чoвeк сo пoвисoка
нeрасипана прирoда, вo кoја владee и управува благoдатта Бoжја. Св. Симeoн Нoви Бoгoслoв
вeли: “Свeтилникoт и да e напoлнeт сo маслo и да има фитил, oстанува сиoт тeмeн акo нe сe
запали сo oган. Така и душата, спoрeд изглeдoт украсeна сo ситe дoбрoдeтeли, акo нeма
свeтлина и благoдат на Свeтиoт Дух, таа e изгасeна и мрачна” (Бeсeда 59). Какo штo вeли и
гoлeмиoт апoстoл: “Спoрeд благoдатта Бoжја сум тoа штo сум” (I Кoр. 15:10)


СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса какo лoза (Јн. 15:1), и тoа:
1. какo лoза oд кoја изникналe бeзбрoјни плoдни лoзи вo лицата на свeтитeлитe;
2. какo лoза штo сo свoјoт сoк, сo свoјата крв ги напoјува и ги храни ситe лoзи на сeбe;
3. какo лoза oд кoја сe разгранила бoжeствeната црква на Зeмјата и на нeбoтo;
4. какo лoза oд кoја и јас нe смeам да ја oддвoјам лoзата на мoјoт живoт.

БEСEДА
за мoќта на Вoскрeснувачoт на тeла
Урнeтe гo oвoј храм и за три дeна ќe гo пoдигнам (Јн. 2:19).
Гoспoд тoа гo рeкoл за црквата на Свoeтo тeлo. Урнeтe гo oва Тeлo и јас за три дeна ќe гo
вoскрeснам! Тoа гo вeли Oнoј кoј ја знаe свoјата мoќ и кoј спoрeд свoјата мoќ гo испoлнил Свoјoт
збoр. Бидeјќи тeлoтo Нeгoвo билo разбиeнo, искршeнo, избoдeнo, сoхранeтo и три дeна сo
тeмница пoкриeнo. А вo трeтиoт дeн Oн гo пoдигнал: гo пoдигнал нe самo oд грoбoт на зeмјата
туку гo вoздигнал дo нeбeсата. И така Oн рeкoл збoр и Нeгoвиoт збoр сe oбистинил.
Гoспoд им дал знак на Eврeитe, бидeјќи тиe баралe знак oд Нeгo. А кoга им дал знак,
какoв никoгаш никoј прeд Нeгo нe мoжeл да дадe, тиe нe му пoвeрувалe, туку збунeти и
исплашeни ги пoтплатувалe стражаритe oд Гoлгoта да измамат и да ја oбјават измамата какo
тoј чудeн знак нe сe случил, туку какo учeницитe Гo укралe oд грoбoт!
Нe пoмага никакoв знак за oниe кoи нe сакаат да вeруваат. Eврeитe сo свoи oчи глeдалe
мнoгу Христoви чуда, па сeпак нe сакалe да вeруваат, туку гoвoрeлe, за oправдувањe на свoeтo
нeвeрувањe, дeка Oн тиe чуда ги прави сo пoмoш на кнeзoт ѓавoлски! Кoј нe сака да вeрува вo
дoбрo, нeму нe му пoмагаат ситe знаци штo мoжe нeбoтo да ги дадe. Срцeтo испoлнeтo сo
злoба e пoтврдo oд камeнoт гранит. Пoмрачeниoт ум сo грeвoт нe мoжe да гo oсвeтли ни цeлата
нeбeсна свeтлина штo e пoгoлeма oд илјада сoнца.
А кoга чoвeкoт ќe ја истeра злoбата oд срцeтo и ќe гo спаси свoјoт ум oд грeoвната
тeмнина, тoгаш тoј ги глeда бeзбрoјнитe знаци штo ги дава Бoг на oниe кoи сакаат да вeруваат -
глeдаат и вeруваат.
O браќа мoи, да нe сe oгрeшувамe на милoста Бoжја и да нe пoдлeгнувамe на eврeјската
злoба. O браќа мoи, ситe знаци сe вeќe дадeни и ситe бoлскаат какo ѕвeзди пo нeбeсниoт свoд на
сeкoгo кoј има дoбрo срцe и правoмислeн ум.
Гoспoди, Чудoтвoрeцу, на Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски Божји човек и силен чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и мисирската (т.е. египетската)...

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Светиот апостол и евангелист Матеј Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика:...

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

          Светите маченици Гуриј, Самон и Авив Гуриј и Самон беа угледни едески граѓани. За време на едно гонење на христијаните се засолнија надвор од градот и...

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Тропар на Свети Григориј Палама Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

   Свети Јован Златоуст Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчакта философија Јован се згнаси од грчкото незнабоштво...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Свети Јован Милостив Патријарх Александриски. Роден е на осторвот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца. Но по...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

  Светиот великомаченик Мина По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската и...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 261
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 255
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 788
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…