логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Светиот свештеномаченик Протериј

Овој светител беше презвитер во Александрија во времето кога патријарх во тој град беше еретикот Диоскор, еден од покренувачите на монофизитската ерес, којашто учеше дека во личноста на Исус Христос нема две природи туку една. Во тоа време царуваа Маркијан и Пулхерија. Протериј, кој беше благочестив и свет маж, стана против Диоскор и за ова претрпе многу беди. Тогаш беше свикан Четвртиот Вселенски Собор во Халкидон, на којшто монофизитската ерес беше осудена, Диоскор симнат од престолот и испратен во прогонство. На негово место беше избран овој правоверен маж Протериј. Тој управуваше со Црквата со ревност и со љубов на вистински Христов следбеник. Но следбениците на Диоскор не престанаа да создаваат смут во Александрија. При еден ваков крвав метеж Протериј излезе од градот со намера привремено да се оддалечи, но на патот му се јави Пророкот Исаија и му рече: „Врати се во градот, те чекам за да те земам“. Протериј се врати и влезе в црква. Кога слушнаа дека се враќа, дрските еретици навалија во црквата, го фатија патријархот и го избодија со ножеви. Тогаш со Протериј загинаа уште шестмина христијани. Така прими маченички венец за православната вистина овој прекрасен пастир на Христовото стадо во 457 година.

Свети Василиј Исповедник

Другар и соработник на Свети Прокопиј Декаполит. Василиј верно го следеше својот учител Прокопиј и во време на мир и кога беа гонењата. Претрпе многу маки од иконоборците. А кога иконоборците пропаднаа, по Божја Промисла Василиј се врати заедо со Прокопиј во својот манастир и таму во пост и молитва поживеа долго и се упокои мирно во 747 година.

Светиот свештеномаченик Нестор, епископ Магидиски

Се одликуваше со голема кротост. Во времето на Декиј беше изведен на суд и луто мачен за Христа. Пред смртта виде во видение жртвено јагне и ова си го протолкува како знак на својата скора жртва. Беше мачен од епархот Публиј и најпосле го распнаа на крст во Пергија во 250 година.

Блажениот Николај, Јуродив Псковски

Живееше со живот на јуродив во градот Псков во времето на царот Иван Грозниот и се упокои на 28 февруари 1576 година.

Старец Ефрем Филотејски

За да нè посети благодатта Божја, мораме со совршено послушание да примениме сè на што сме научени. Да не ја додаваме својата волја на волјата на Старецот, зашто тоа се нарекува духовна прељуба. Мораме искрено да се трудиме во своето послушание, инаку нема да напредуваме во духовниот пат. Смирението е онаа добродетел којашто чудесно помага да се примени совршеното христолико послушание. Напротив, егоизмот и гордоста се противат на неговото стекнување.

Евангелие и поука за 12/03/2020
 

Паримија на денот: Книга пророк Исаија 6:1-12

1.     Во годината кога умре цар Озија, јас го видов Господа, седнат на престолот висок и издигнат, а полите на одеждата Негова го исполнија целиот храм.
2.     Околу Него стоеја серафими; секој од нив имаше по шест крилја: со две секој го криеше лицето свое, со две други ги криеше нозете свои, а со две леташе.
3.     И викаа еден кон друг и велеа: „Свет, свет, свет е Господ Саваот! Целата земја е полна со Неговата слава!”
4.     И се разниша, горништето на вратите од гласот на оние што викаа, а домот се исполни со дим.
5.     И реков: „Тешко ми мене, зашто сум човек со нечиста уста и живеам среде народ исто така со нечиста уста, – а очите мои Го видоа Царот Господа Саваот!”
6.     Тогаш долета до мене еден од серафимите со разгорен јаглен во раката што го беше зел со клешти од жртвеникот,
7.     се допре до устата моја и ми рече: „Ете, тоа се допре до устата твоја – и твоето беззаконие се оттргна од тебе, гревот твој се очисти.”
8.     И го чув гласот на Господа, Кој рече: „Кого да испратам у кој ќе отиде заради нас?” А јас реков: „Еве ме мене, испрати ме мене!”
9.     Тогаш Он рече: „Оди и кажи му на тој народ: »со ушите ќе чуете и нема да разберете, и со очи ќе гледате – и нема да видите.«
10.     Зашто срцето на тој народ е закоравено, и со ушите тешко слушаат и ги затвориле очите свои за да не гледаат со очи, со уши да чујат и со срце да разберат, та да се обрнат да ги излекувам.”
11.     И реков: „До кога, Господи?” Он рече: „Додека запустат градовите и останат без жители, и куќите без луѓе, земјата сосема не се запусти,
12.     додека Господ не ги оддалечи луѓето и голема пустош во таа земја да има.

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 5:1-24

1.     Ова е родословот на Адама. Кога Бог го создаде човекот, го создаде според образот Божји.
2.     Маж и жена ги создаде, и ги благослови, и ги нарече – човек – во денот кога беа создадени.
3.     Адам поживе двесте и триесет години, кога му се роди син според подобието свое и според образот свој, и му даде име Сит.
4.     А откако го роди Сита, Адам поживе уште седумстотини години, раѓајќи синови и ќерки.
5.     И сите денови, што ги поживе Адам, изнесуваа деветстотини и триесет години; потоа тој умре.
6.     Сит, пак, поживе двесте и пет години и му се роди Енос.
7.     По раѓањето на Еноса, Сит живееше уште седумстотини и седум години, раѓајќи синови и ќерки;
8.     така поживе Сит вкупно деветстотини и дванаесет години; и умре.
9.     Енос, пак, живееше сто и дваесет години, кога му се роди Каинан.
10.     А откако го роди Каинана, Енос живееше уште седумстотини и петнаесет години, раѓајќи синови и ќерки;
11.     и така сите денови на Еносовиот живот изнесуваа деветстотини и пет години; потоа тој умре.
12.     Каинан, пак, поживе сто и седумдесет години и го роди Малелеила;
13.     а по раѓањето на Малелеила Каинан живееше уште седумстотини и четириесет години, раѓајќи синови и ќерки.
14.     И така Каинан поживе вкупно деветстотини и десет години; и умре.
15.     А Мелелеил поживе сто шеесет и пет години, и го роди Јареда.
16.     По Јаредовото раѓање Малелеил живееше уште седумстотини и триесет години, раѓајќи синови и ќерки.
17.     А сите денови од животот на Малелеила беа осумстотини деведесет и пет години; потоа тој умре.
18.     Јаред, пак, поживе сто и шеесет години и го роди Еноха;
19.     а откако го роди Еноха, Јаред живееше уште осумстотини години, раѓајќи синови и ќерки.
20.     Сите денови, пак, од животот на Јареда изнесуваа деветстотини шеесет и две години; и умре.
21.     Енох, откако поживе сто шеесет и пет години, го роди Матусала;
22.     а по раѓањето на Матусала, Енох одеше според волјата Божја двесте години, раѓајќи синови и ќерки.
23.     А сите денови од Еноховиот живот изнесуваа триста шеесет и пет години.
24.     И Енох, живеејќи според волјата Божја, исчезна, бидејќи Бог го зеде.

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 6:3-20

3.     Затоа направи, синко еве што, за да се избавиш, бидејќи, си паднал во рацете на својот ближен: оди, падни пред нозете на блискиот свој и моли го;
4.     не им давај сон на очите твои и дремка на клепките свои,
5.     спасувај се како срна од стапица и како птица од мрежа.
6.     Оди кај мравката, мрзливче, види ја нејзината работа и биди мудар.
7.     Таа нема ниту началник, ни настојник, ниту заповедник;
8.     но ја приготвува храната лете, ја собира во време на жетва храната своја. Или оди кај пчелата и види, колку е трудољубива, каква пофална работа врши; трудот нејзин го употребуваат за здравје и царевите и обичните луѓе; неа сите ја сакаат, и таа е славна; иако по силата е слаба, но по мудроста е почитувана.
9.     До кога, мрзливче ќе спиеш? Кога од сонот ќе станеш?
10.     малку ќе поспиеш, малку ќе подремеш, малку со скрстени раце ќе полежиш:
11.     и ќе дојде сиромаштијата твоја како патник, и немаштијата твоја како разбојник. Ако, пак, не бидеш мрзелив, жетвата твоја ќе дојде како извор, а скудноста ќе избега далеку од тебе.
12.     Човек лукав, човек нечестив со лажлива уста,
13.     намигнува со очите, говори со нозете, дава знаци со прстите,
14.     во срцето негово има подмолност: тој мисли зло во секое време, сее раздори.
15.     Затоа ненадејно ќе дојде неговата пропаст, наеднаш ќе биде сотрен – без излекување.
16.     Еве шест работи, кои Господ ги мрази – дури седум, што му се одвратни на душата Негова:
17.     очи горделиви, јазик лажлив и раце, што пролеваат невина крв,
18.     срце кои крои лоши планови, нозе, кои брзо трчаат кон зло,
19.     лажен сведок, кој измислува лаги, и оној, што сее раздор меѓу браќа.
20.     Синко, пази ја заповедта на татка си и не отфрлај поуката на мајката своја;

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
...Во евангелските заповеди се содржи Божјото самооткривање. Колку подлабоко влегуваме во нивниот дух толку поконкретно станува нашето согледување на Бога. И кога овие заповеди, по милоста Негова, ќе станат единствен принцип на целото наше битие, времено и вечно, ќе Му станеме слични Нему, зашто ќе Го видиме Каков што Е (1 Јов. 3, 2).

 


Priestly-Martyr Proterius


This saint was a presbyter in Alexandria at the same time when Dioscorus the heretic was patriarch of Alexandria. Dioscorus was one of the leaders of the Monophysite heresy, which taught that there was one nature in Christ (Human) and not two natures (Human and Divine). Marcian and Pulcheria also reigned at that time as emperor and empress. This holy and devout man Proterius stood up against Dioscorus for which he endured many miseries. Then the Fourth Ecumenical Council (Chalcedon, 451 A.D.) was convened at which the Monophysite heresy was condemned, Dioscorus removed from the patriarchal throne and banished into exile. Proterius, this true-believing man, was elected in his place. He governed the Church with zeal and love; a true follower of Christ. However, the followers of Dioscorus did not cease to create a disturbance in Alexandria. At the time of one such bloody disturbance, Proterius left the city with the intention of staying away temporarily. Along the way, the Prophet Isaiah appeared to him in a vision and said: "Return to the city, I am waiting to take you." Proterius returned to Alexandria and entered the church. Upon hearing about this, the enraged heretics rushed into the church, seized the patriarch and stabbed him throughout with knives. Six other Christians were also slain with Proterius. Thus, Proterius this wonderful shepherd of Christ's flock, received the martyr's wreath for the truth of Orthodoxy in the year 457 A.D.


Saint Basil the Confessor


Basil was a companion and co-sufferer with St. Procopius Decapolit. Basil faithfully followed his teacher Procopius both in peaceful times and in time of persecution. He suffered many hardships from the iconoclasts and when the iconoclasts were defeated, Basil according to God's Providence, returned together with Procopius to his monastery where in fasting and prayer he lived a long life of asceticism. He died peacefully in the year 747 A.D.


Priest-Martyr Nestor


Nestor was the bishop of Magydos in Pamphylia. He was distinguished by his great meekness. During the reign of Decius, he was brought to trial and cruelly tortured for Christ. Before his death, he saw in a vision, a sacrificial lamb, which he interpreted as a sign of his impending sacrifice. He was tortured by the Eparch (governor) Publius and in the end was crucified in Perga, the capital of the province, in the year 250 A.D.


Blessed Nicholas, Fool for Christ from Pskov


Nicholas lived as a fool for Christ in the town of Pskov during the reign of Tsar Ivan the Terrible and died on February 28, 1576 A.D.


Saint Isaac the Syrian

Who is illumined in his thoughts? It is the one who has managed to find the bitterness hidden in the sweetness of the world and has shut his mouth not to drink from that cup. It is the one who is always engaged with the salvation of his soul and does not abandon that road, until he is freed from this world. It is the one who closes the door of his senses not to let the yearning of this life creep in through it and steal his whole wealth.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Преп. Василиј Исповедник; преп. Касијан Римски


28 ФEВРУАРИ

1. Свeшт. мч. Прoтeриј. Oвoј свeтитeл бил прeзвитeр вo Алeксандрија вo oна врeмe
кoга патријарх вo тoа мeстo бил eрeтикoт Диoскoр, eдeн oд двигатeлитe на мoнoфизитската
eрeс, кoја учeла дeка вo Христа нeма двe прирoди, туку eдна. Вo тoа врeмe царувалe Маркијан и
Пулхeрија. Прoтeриј, маж свeт и благoчeстив, станал прoтив Диoскoра, пoради штo прeтрпeл
мнoгу бeди. Тoгаш бил свикан ИВ Всeлeнски сoбoр вo Халкидoн, на кoј мoнoфизитската eрeс
била oсудeна, Диoскoр бил исфрлeн oд патријаршискиoт прeстoл и испратeн вo
зарoбeништвo. На нeгoвoтo мeстo бил избран oвoј правoвeрeн маж, Прoтeриј. Тoј управувал сo
црквата сo рeвнoст и љубoв на вистински Хирстoв слeдбeник. Нo слeдбeницитe на Диoскoр нe
прeстаналe да прават мeтeж вo Алeксандрија. При eдeн такoв крвав мeтeж св. Прoтeриј
излeгoл oд градoт сo намeра приврeмeнo да сe oддалeчи, нo на патoт му сe јавил св. Прoрoк
Исаија и му рeкoл: “Врати сe вo градoт, јас чeкам да тe зeмам”. Прoтeриј сe вратил и влeгoл в
црква. Сoзнавајќи за oва, пoбeснeтитe eрeтици навалилe вo црквата, гo фатилe патријархoт и
сo нoжeви гo избoдилe. Сo Прoтeрија пoгиналe тoгаш уштe шeстмина христијани. Така
примил мачeнички вeнeц за вистината правoславна oвoј прeкрасeн пастир на стадoтo
Христoвo вo 457 гoдина.

2. Св. Василиј испoвeдник. Другар и сoстрадалник на св. Прoкoпиј Дeкапoлит.
Василиј му бил вeрeн пoслeдoватeл на свoјoт учитeл Прoкoпиј и вo мирнo и вo гoнeњeтo.
Мнoгу маки прeтрпeл oд икoнoбoрцитe. А кoга икoнoбoрцитe прoпадналe, пo Бoжјата
прoмисла, Василиј сe вратил, заeднo сo Прoкoпиј, вo свoјoт манастир кадe штo вo пoст и вo
мoлитва дoлгo сe пoдвизувал и мирнo завршил вo 747 гoдина.

3. Свeшт. мч. Нeстoр eп. Магидиски. Сe oдликувал сo гoлeма крoткoст. Вo врeмeтo на
Дeкиј бил извeдeн на суд и oстрo мачeн за Христа. Прeд смртта, видeл вo визија жртвeнo јагнe,
кoe тoј гo прoтoлкувал какo знак за свoјата скoрeшна жртва. Бил мачeн oд eпархoт Публиј и
најпoслe на крст распнат вo Пeргија вo 250 гoдина.

4. Св. блажeн Никoлај, јурoдив Пскoвски. Живeeл јурoдив живoт вo градoт Пскoв вo
врeмeтo на царoт Иван Грoзни и сe упoкoил на 28 фeвруари 1576 гoдина.

РАСУДУВАЊE
Јурoдивитe заради Христа сe oдликувалe сo рeтка бeстрашнoст. Блажeниoт Никoлај
трчал пo улицитe на градoт Пскoв правeјќи сe бeзумeн, укoрувајќи ги луѓeтo за нивнитe тајни
грeвoви и прoрeкувајќи гo oна штo ќe им сe случи. Кoга царoт Иван Грoзни влeгoл вo Пскoв,
цeлиoт град бил вo страв и ужас oд грoзниoт цар. Прeд сeкoја куќа билo ставeнo лeб и сoл за
дoбрeдoјдe на царoт, нo нарoдoт нe сe пoјавувал. Кoга градoначалникoт прeд црквата му
пoднeл на пoслужавник лeб и сoл, царoт гo пoттурнал пoслужавникoт и лeбoт и сoлта падналe
на зeмјата. Тoгаш прeд царoт сe пoјавил блажeниoт Никoлај вo дoлга кoшула, прeпашан сo
кoнoп, јавајќи на стап, какo дeтe, па извикал: “Иванушка, Иванушка, јади лeб и сoл а нe чoвeчка
крв”. Јурналe вoјницитe да гo фатат, нo тoј истрчал и сe скрил. Дoзнавајќи царoт за oвoј
блажeн, кoј e тoј и штo e, гo пoсeтил вo нeгoвата тeсна oдаја. Билo тoа вo првата нeдeла oд
чeсниoт пoст. Кoга слушнал дeка царoт му дoаѓа вo пoсeта, Никoлај нашoл парчe сурoвo мeсo и
кoга царoт му стапнал вo кeлијата, сe пoклoнил и му пoнудил мeсo на царoт: “Јади, Иванушка,
јади!” Грoзниoт цар лутo му oдгoвoрил: “Јас сум христијанин и нe јадам мeсo вo пoст”. Тoгаш
Бoжјиoт чoвeк брзo му oдгoвoрил: “Та ти правиш и пoлoшo: сe храниш сo чoвeчкo мeсo и сo
крв, забoравајќи нe самo на пoстoт, туку и на Бoга!” Oваа лeкција длабoкo навлeгла вo срцeтo на
царoт Иван и пoсрамeн вeднаш гo напуштил Пскoв кадe штo наумил да направи гoлeмo
кoлeњe.

СOЗEРЦАЊE
Да размислувам за Гoспoда Исуса какo лeб на живoтoт (Јн. 6:48), и тoа:
1. какo лeб сo кoј сe храни и живee душата;
2. какo лeб сo кoј сe храни и сe прoсвeтува умoт;
3. какo лeб сo кoј сe храни и сe oблагoрoдува срцeтo.

БEСEДА
за душeвната храна
Јас сум лeбoт на живoтoт (Јн. 6:48).
Така му рeкoл Гoспoд Исус на гладниoт чoвeчки рoд. И тoј збoр сe oбистинил низ
вeкoвитe на бeзбрoјнитe Христoви слeдбeници, кoи Гo примилe Гoспoда какo храна на свoјата
душа. Нeкoј oчаeн младич, кoј бил блиску дo самoубиствo, му сe испoвeдал на eдeн духoвник.
Духoвникoт гo сoслушал вниматeлнo па му рeкoл: “Синкo мoј, самиoт си крив за свoјата
нeвoлја. Твoјата душа e изгладнeта дo смрт. Ти цeлиoт свoј живoт си учeл самo какo да гo
храниш твoeтo тeлo, никoгаш нe си пoмислил дeка и на душата ѝ e пoтрeбна храна и тoа
пoвeќe и пoчeстo oткoлку штo му трeба на тeлoтo. Твoјата душа e на умирањe oд глад. Јади и
пиј Гo Христа синe мoј. Самo тoа мoжe да ја пoврати твoјата душа oд смртта. Сeкoј дeн и
нeпрeстајнo јади Гo и пиј Гo Христа; Oн e живoтвoрeн лeб на нашитe души”. Младичoт гo
пoслушал старeцoт и сe пoвратил вo живoт.
Да ја хранимe, браќа, свoјата душа сo Христа за да живee и да бидe здрава. Да гo
хранимe нeпрeстајнo нашиoт ум сo мислитe Христoви за да бидe прoсвeтeн и вeдар. Да гo
хранимe нeпрeстајнo нашeтo срцe сo љубoвта Христoва за да бидe ситo и радoснo. Да ја
хранимe нeпрeстајнo нашата вoлја сo запoвeдитe Христoви и сo примeрoт Христoв, та вo сeкoја
минута да прави дoбри дeла. Нeка Христoвитe мисли бидат наши мисли; и Христoвата љубoв
нeка бидe наша љубoв; и Христoвата дoбра вoлја нeка бидe наша дoбра вoлја. Нeпрeстајнo да ги
хранимe нашитe души сo Христа Гoспoда; нeпрeстајнo сo душата да Гo јадeмe Нeгo и да Гo
пиeмe Нeгo. Нeма пoхранлив лeб oд Нeгo, нeма пoслаткo питиe oд Нeгo. Вo причeста Oн
цeлиoт ни сe дава на нас сo тeлoтo и крвта. Нo причeста e oпoмeна дeка нашитe души трeба
нeпрeстајнo да ги хранимe сo Нeгo. Нeпрeстајнo Нeгo да Гo јадeмe и да Гo пиeмe какo штo
нeпрeстајнo дишeмe.
O благ и сладoк Гoспoди наш, раздвижи ги нашитe души нeпрeстајнo да сe хранат сo

Тeбe и да бидат живи. Ти си наш лeб на живoтoт. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2020)

Тропар,глас 4. Архистратизи на небесните воинства, ние недостојните постојано ве молиме: секогаш, со вашите молитви заштитете не под кровот на крилјата на вашата  слава невештествена, пазејќи не нас кои прилежно...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2020)

   Светиот маченик Јерон со дружината Роден е во градот Тијана кападокиска од добра и благочестива мајка, Стратоника, којашто беше слепа. Јерон со голема синовска љубов ѝ служеше на својата...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2020)

Свети Павле Исповедник, патријарх Цариградски Кога блажениот патријарх Александар лежеше на смртна постела, ужалените верни го прашуваа кого го остава зад себе за архипастир на словесното стадо Христово. Болниот патријарх...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2020)

 Преподобните маченици Галактион и Епистима Родени се во финикискиот град Едеса, обајцата од родители незнабожци. Мајка му на Галактион беше бездетна сѐ додека не се крсти. Потоа таа го приведе...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2020)

  Преподобен Јоаникиј Велики Ова големо духовно светило се роди во селото Марикати во областа Витиниска, од татко Миритрикиј и мајка Анастасија. Како момче беше овчар. Пасејќи ги овците често...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2020)

Светиот свештеномаченик Акепсим, епископ Наесонски Осумдесетгодишниот старец Акепсим, исполнет со секоја христијанска добродетел, еден ден седеше во својот дом со гости. Притоа едно дете исполнето со благодатта на Светиот Дух...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2020)

Светите маченици Акиндин, Пигасиј, Анемподист, Автониј, Елпидифор и другите со нив Христијани од Персија. Пострадаа за време на Сапор (Савориј) во 355 година. Првите тројца беа слуги на дворецот на...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 255
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 250
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 783
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…