логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 

Свети Тарасиј, патријарх Цариградски

Неговиот претходник, патријархот Павле, тајно го напушти престолот, отиде во манастир и прими схима. Тогаш владееја Ирина и Константин. Во 783 година, според советот на Павле, за патријарх беше избран царскиот советник и сенатор Тарасиј. Брзо ги помина сите црковни чинови и стана патријарх. Човек со високо образование и голема ревност во православната вера. Овој чин го прими неволно, но во име на победата на Православието над ересите, особено над иконоборството. Под него беше свикан Седмиот Вселенски Собор во Никеја во 787 година, каде што ереста беше осудена, а се врати и се утврди почитувањето на Светите икони. Тарасиј беше многу милостив кон сиромашните и кон бедните, им правеше засолништа и им даваше храна. Но кон силните беше одлучен во одбрана на верата и моралот. Кога царот Константин ја избрка својата законска жена Марија и зеде некоја своја роднина па живееше со неа барајќи од патријархот благослов да се венча, Свети Тарасиј не само што не му даде благослов туку најпрво го посоветува, потоа го изобличи и најпосле го одлачи од Причест. Пред срмтта го видоа како им одговара на демоните: „Не сум виновен за тој грев! Не сум виновен ни за тој грев!...“ Така сѐ дури не му изнемоште јазикот, па почна да се брани со рацете и да ги изгонува демоните. Кога издивна лицето му заблеска како во сончева светлина. Овој вистински јерарх се упокои во 806 година. Со Црквата управуваше дваесет и две години и четири месеци.

Преподобен Пафнутиј Кефалас

Му беше современик на Св. Антониј Велики. За него се вели дека осумдесет години носел едно исто расо. Свети Антониј многу го ценел и на сите им велел дека овој преподобен Пафнутиј е вистински подвижник, кој умее да лечи и да спасува души.

 
Евангелие и поука за 09/03/2020

 

Паримија на денот: Книга пророк Исаија 4:2-6;5:1-7

2.     Во оној ден фиданката Господова ќе се јави во убавина и чест, а плодот на земјата – во величие и слава, за спасените синови Израилеви.
3.     Тогаш другите на Сион и измачените во Ерусалим – сите, запишани како да живеат во Ерусалим, ќе се нарекуваат свети,
4.     кога Господ ќе ја измие нечистотијата на ќерките сионски и ќе ја исчисти крвта на Ерусалим од средината негова со дух, кој суди и со дух, кој пали.
5.     И ќе направи Господ над секое место на Сион гора и над собранијата и дење облак и дим, а ноќе – блесок од пламнат оган; зашто слава ќе покрива сe.
6.     И ќе има шатор за сенка дење од припек и засолниште и заклон од лошо време.
1.     Ќе му ја запеам на мојот Возљубен Неговата песна за лозјето негово. Мојот Возљубен имаше лозје на врвот од плодороден рид;
2.     Тој го огради и го исчисти од камења, насади во него одбор од лозови прачки, изгради кула во средината негова, направи големи крбли; очекуваше да роди добро грозје, а тоа роди диво грозје.
3.     Па сега, жители ерусалимски и мажи Јудејци, пресудете меѓу Мене и Моето лозје.
4.     Што уште требаше да направам за Моето лозје и не го направив? Зошто, очекував принос од добро грозје, тоа даде диво грозје?
5.     Сега ќе ви кажам што ќе направам со лозјето Свое: ќе ја иставам оградата, и тоа ќе биде опустошено; ќе му ги разрушам ѕидиштата, и ќе биде газено:
6.     ќе го оставам да запусти: нема ни да го режат, ни да го копаат, – ќе обрасне во трње и боцки, ќе им заповедам на облаците да не истураат дожд врз него.
7.     Лозјето на Господа Саваот е домот Израилев, а луѓето на Јуда – Негова љубена градина. И чека Он правосудие, но ете – крвопролевање; чека правда, а ете – пискот.

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 3:21-24;4:1-7

21.     А Господ Бог им направи на Адама и на жената негова облеки од кожа, и ги облече во нив.
22.     И рече Господ Бог: „Ете, Адам стана како еден од Нас, знаејќи што е добро и што е зло; но сега да не ја испружи раката своја и да земе од дрвото на животот, и да вкуси, па да заживее вечно!”
23.     Тогаш Господ Бог го изгони од градината Едем, за да ја обработува земјата, од која беше земен.
24.     Откако, пак, го изгони Адама, постави на исток пред градината Едем херувим и огнено оружје, кое се вртеше и натаму и наваму, за да го пазат патот кон дрвото на животот.
1.     Потоа Адам ја позна жената своја Ева, која зачна и го роди Каина, и рече: „Придобив човек од Господа!”
2.     Го роди уште и брата му Авела. И Авел стана овчар, а Каин беше земјоделец.
3.     По некое време Каин му принесе на Господа дар од плодовите земни;
4.     а и Авел исто така принесе од првината на стадото свое и од маста. И Господ погледна милозливо на Авела и на неговите дарови;
5.     а на Каина и на неговите дарови не погледна милозливо. Затоа Каин се огорчи многу, и лицето му потемне.
6.     Тогаш му рече Господ Бог на Каина: „Зошто се огорчи? Зошто се помрачи лицето твое?
7.     Зарем, кога правиш добро, не го креваш ли лицето? А ако не правиш добро, тогаш гревот е пред вратата: тој те влече кон себе, но ти надвладај го!”

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 3:34-35;4:1-22

34.     Над оние што се подигруваат, Он се потсмева, а на смирените им дава благодат.
35.     Мудрите ќе наследат слава, а безумните – срам.
1.     Слушајте ја, деца, татковата поука и внимавајте, та да се научите да ја разбирате,
2.     зашто добар дар ви дарувам; не оставајте ја мојата заповед.
3.     Зашто и јас бев син послушен на татка ми, и омилен на мајка ми;
4.     и татко ми ме поучуваше и ми велеше: „Зборовите мои задржи ги во срцето твое; пази ги моите заповеди и не заборавај ги!
5.     Здобивај се со мудрост, придобивај разум; не заборавај го тоа и не се отстранувај од зборовите на устата моја.
6.     Не ја оставај, – и таа ќе те пази, сакај ја, – и таа ќе те чува.
7.     Главно е мудроста: придобивај мудрост и за сиот свој имот придобивај разумност.
8.     Високо цени ја, и таа ќе те воздигне; таа ќе те прослави, ако ја прегрнеш,
9.     ќе положи на главата твоја благодатен венец, со венец на сладост ќе те закрили.
10.     Слушај, синко, и прими ги зборовите мои, – и ќе ти се умножат годините на животот.
11.     Ти го покажувам патот на мудроста, те водам по прави патеки.
12.     Ако одиш, нозете твои нема да се сопнат, и ако потрчаш, нема да се измориш.
13.     Држи се здраво за поуката, не ја оставај; пази ја, бидејќи таа е твојот живот.
14.     Не оди на пат безбожнички и не оди по патот на лоши луѓе;
15.     остави го, не оди по него, отстрани се од него и заобиколи го;
16.     зашто тие не заспиваат, ако не направат зло; и сон не ги фаќа, ако не доведат некого до пад;
17.     оти тие јадат леб од беззаконие и се опиваат со вино од грабеж.
18.     Патеката на праведните е како болскава светлина, која свети сe повеќе и повеќе дури не настане ден.
19.     А патот на беззакониците е како темнина; тие не знаат, од што ќе се сопнат.
20.     Синко, внимавај на зборовите мои и приближи го увото кон поуките мои;
21.     да не остапуваат тие од твоите очи; чувај ги внатре во срцето свои:
22.     зашто тие се живот за оние што ги наоѓаат, и здравје за целото тело нивно.

Поука на денот: Свети Игнатиј Брјанчанинов
При исполнувањето пак на Исусовата молитва и воопшто на молитвата, целосна и верна заштита е смирението наречено плач. Плачот е срдечно чувство на покајание, спасителна тага, заради гревовноста и разнообразните, многучислени слабости на човекот. Плачот е смирен дух, срце понизно и смирено кое Бог нема да го отфрли, т.е. нема да го предаде во власта на демоните како што го предава гордото срце, исполнето со самоувереност, самопреценување и суета. Плачот е онаа единствена жртва која Бог ја прима од паднатиот човечки дух до обновувањето на човечкиот дух од Светиот Дух Божји. Нека биде нашата молитва проникната од чувството на покајание, нека се соедини со плачот и прелеста никогаш не ќе подејствува во нас.
Поука на денот: Свети Силуан Атонски
Ако мислиш лошо за луѓето, тоа значи дека лошиот дух живее во тебе. И тој ти ги вметнува лошите помисли за луѓето. И ако некој не се покае и умре, не простувајќи му на братот, тогаш неговата душа ќе отиде таму каде што живее лошиот дух, што ја заробил душата. Таков е духовниот закон: ако простуваш, значи дека и тебе Господ ти простил. А ако не му простуваш на братот, значи дека и твојот грев останува со тебе. Господ сака да го љубиме ближниот. И ако размислуваш за него, дека го љуби Господ, значи дека љубовта Господова е со тебе. И ако мислиш дека Господ многу го љуби Своето создание, и самиот ја сожалуваш сета твар, и ги љубиш своите непријатели, себеси, пак, се сметаш за полош од сите, значи дека со тебе е голема благодат на Светиот Дух.


Старечник

Меѓу великите монаси, познати египетски подвижници беше и авва Агатон. Тој особено се одликуваше со смирение и трпение. Сакајќи да го проверат тоа, еднаш во посета му дошле неколкумина браќа. Тие го прашале: „Авво, слушнавме дека си горд, дека ги презираш другите и дека си блудник?“ Авва Агатон им одговорил: „Да, тоа е вистина.“ „А дали си озборувач и клеветник?“ И на тоа прашање, тој им одговорил потврдно. Но, кога го прашале: „Авво, дали си еретик?“ Тој им одговорил: „Тоа не! Јас не сум еретик.“ Потоа го прашале: „Авво, те молиме кажи ни зошто ги признаваш претходните особини, а третата не ја признаваш?“ Тој им одговорил: „Тоа првото го прифаќам, бидејќи тоа е корисно за мојата душа, но да се биде еретик значи да се биде одвоен од Бог, а јас не сакам да бидам одвоен од Бог.“

Saint Tarasius, Patriarch of Constantinople


His predecessor, Patriarch Paul secretly, relinquished the throne, entered a monastery and received the Schema (The Great Angelic Habit). Irene and Constantine reigned at the time. By Paul's counsel, Tarasius, a senator and royal advisor, was chosen as patriarch in the year 783 A.D. He was quickly elevated through the ecclesiastical ranks and became patriarch. A man of great learning and great zeal in the Orthodox Faith, Tarasius accepted this rank reluctantly in order to assist Orthodoxy in the struggle against heresies, especially against Iconoclasm. During his tenure, the Seventh Ecumenical Council (Nicaea, 783 A.D). was convened, where Iconoclasm was condemned and the veneration of holy icons was confirmed and restored. Tarasius was very charitable toward orphans and the poor, creating for them shelters and distributed food to them. Toward the powerful, Tarasius was decisive in his defense of faith and morals. When Emperor Constantine banished Maria, his lawful wife and took a kinswoman and lived with her, and sought a blessing for marriage from the patriarch, Tarasius not only refused him a blessing, but first counseled him, after that reproached him, and finally forbid him to receive Holy Communion. Before his death, many saw how Tarasius replied to the demons saying: "I am not guilty of this sin! I am not guilty either of that sin!" Until his weakened tongue could not longer speak, he then began to defend himself with his hands driving away the demons. When he expired, his face lightened up as the sun. This truly great hierarch died in the year 806 A.D. He governed the Church for twenty-two years and four months.

Venerable Paphnutius of Kephala


This great saint was a contemporary of St. Anthony the Great. It is said about him that he wore the same cassock for eighty years. St. Anthony greatly respected him and used to say that Paphnutius was a true ascetic who was able to come and to save souls.

Elder Ephraim the Katounakiate

Obedience will bring forth all the gifts. Obedience will bring forth the grace of God. Even the slightest disobedience toward the Elder drives away divine grace. All the passions are gradually healed by means of obedience. Neither the priestly rank saves one, nor fasting, not even one’s struggle. Obedience alone saves. Obedience works miracles. Obedience is humility. Because of obedience God grants man the gift of prayer. Prayer is consequence of obedience. When you are in obedience you will also find prayer, you will find theology as well. When you do not have obedience, you will find nothing. Even if you had something, you will lose that, too. Obedience is a fountain of prayer. And prayer is a fountain of grace, of the gift of tears, of divine illumination, of warm and divine zeal.

 

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Св. Тарасиј патријарх Цариградски; преп. Пафнутиј -

25 ФEВРУАРИ

1. Св. Тарасиј патријарх Цариградски. Нeгoвиoт прeтхoдник, патријархoт Павлe,
тајнo гo напуштил прeстoлoт, oтишoл вo манастир и примил схима. Тoгаш владeeлe Ирина и
Кoнстантин. Пo сoвeтoт на Павлe, Тарасиј, сeнатoр и царски сoвeтник, бил избран за патријарх
вo 783 гoдина. Набрзo ги пoминал ситe цркoвни чинoви и пoстанал патријарх. Чoвeк сo висoкo
oбразoваниe и гoлeма рeвнoст вo правoславната вeра, Тарасиј сe нафатил и нeвoлнo на oвoј чин
да би пoмoгнал за пoбeдата на христијанствoтo над eрeситe, oсoбeнo над икoнoбoрствoтo. Пo
нeгoвo барањe бил свикан VII Всeлeнски сoбoр вo Никeја, вo 787 гoдина, кадe штo билo oсудeнo
икoнoбoрствoтo и сe пoвратилo и сe утврдилo пoчитувањeтo на свeтитe икoни. Св. Тарасиј бил
мoшнe милoстив кoн сирoмашнитe и бeднитe, им сoздавал сoкрoвишта и им давал храна. Нo
кoн силнитe, св. Тарасиј бил рeшитeлeн вo oдбрана на вeрата и мoралoт. Кoга царoт
Кoнстантин ја избркал свoјата закoнска жeна Марија, зeмал нeкаква свoја рoднина, та живeeл
сo нeа, барајќи oд патријархoт благoслoв за вeнчавањe, Тарасиј нe самo штo нe му дал
благoслoв, туку најпрвo гo пoсoвeтувал, пoтoа гo разoбличил и најпoслe гo oдлачил oд
причeстувањe. Прeд смртта, гo видeлe какo им oдгoвара на дeмoнитe: “Нe сум винoвeн вo тoј
грeв! Нe сум винoвeн ни вo тoј грeв!” Така вeлeл дoдeка нe му изнeмoштил јазикoт, па пoчнал
да сe брани сo рацeтe бркајќи ги oд сeбe. Кoга издивнал, лицeтo му засвeтилo какo сoнчeва
свeтлина. Oвoј навистина гoлeм eрарх сe упoкoил вo 806 гoдина. Сo Црквата управувал 22
гoдини и чeтири мeсeци.

2. Прeп. Пафнутиј Кeфалас. Oвoј свeтитeл бил сoврeмeник на св. Антoниј Вeлики. За
нeгo сe збoрува дeка 80 гoдини нoсeл eднo истo расo. Св. Антoниј висoкo гo цeнeл и на ситe им
гoвoрeл дeка тoа e вистински пoдвижник, кoј умee да ги лeкува и да ги спасува душитe.

РАСУДУВАЊE
Христијанинoт e сличeн на испрoсeна дeвoјка. Какo штo испрoсeната дeвoјка
нeпрeстајнo мисли на свoјoт свршeник, така и христијанинoт мисли за Христа. И акo
свршeникoт e далeку прeку дeсeт планини, дeвoјката сe oднeсува какo тoј да e нeпрeстајнo тука,
кај нeа и сo нeа. Таа мисли на нeгo, му пee, збoрува сo нeгo, сoнува за нeгo, пoдгoтвува дарoви за
нeгo. Истo така сe oднeсува и христијанинoт кoн Христа. И какo штo свршeницата знаe дeка
првo мoра да излeзe и да сe oддалeчи oд куќата кадe штo сe рoдила за да сe сoстанe и пoтпoлнo
да сe сoeдини сo свoјoт свршeник, така и христијанинoт знаe дeка тoј нe мoжe пoтпoлнo да сe
сoeдини сo Христа дoдeка смртта нe гo oддeли oд тeлoтo, т.e. oд матeријалниoт дoм, вo кoј
нeгoвата душа oд раѓањe прeстoјувала и растeла.

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса какo, сeдeјќи вo кoраб, гo учи нарoдoт на брeгoт (Мк.
4:1), и тoа:
1. какo гoлeмo мнoштвo на нарoд сe туркал за да Гo слушнe, па мoрал да влeзe вo
кoрабoт;
2. какo ги пoучувал сo приказнитe за сeјачoт, сeмeтo и зeмјата, т.e. сo oниe пoрамнувања
и примeри штo oд дeн на дeн сe пoвтoруваат oд пoчeтoкoт на свeтoт и ќe сe пoвтoруваат сè дo
свршeтoкoт;
3. какo нe ги учи сo пoмoш на нeкoи рeтки и чудни случаи, туку сo пoмoш на oниe
oбичнитe штo заeднo сo чoвeкoт навлeглe вo врeмeтo и заeднo сo чoвeкoт ќe излeзат oд врeмeтo.

БEСEДА
за нeмoќта на тајнитe
Oти нeма ништo тајнo, штo нe ќe станe јавнo (Мк. 4:22).
Ситe чoвeчки тајни дeла ќe бидат јавни eдeн дeн. И никаквo чoвeчкo дeлo нe мoжe да сe
скриe. Eврeитe мислeлe дeка ќe ги скријат oд Бoга мнoгутe убиства на прoрoцитe и дeка ќe
мoжат крвавoтo злoстoрствo над Христа да гo скријат, и oд Бoга, и oд луѓeтo. Мeѓутoа, тoа штo
тиe мислeлe дeка ќe гo скријат, пoстаналo дeнoнoќна приказна и на нeбoтo и на зeмјата, eвe,
низ илјадници гoдини.
Јуда мислeл дeка ќe гo скриe свoјoт прeдавнички дoгoвoр прoтив свoјoт Гoспoд, нo
Гoспoд гo прoвидeл тoј дoгoвoр и му гo oбјавил на Јуда в лицe. “А Исус му рeчe: Јудo, сo цeлив ли
гo прeдаваш Синoт Чoвeчки” (Лк. 22:48)?
Уштe Гoспoд наѕирал вo срцата на фарисeитe и ги пoгoдувал нивнитe лoши пoмисли.
Зoштo злo пoмислуватe вo срцата свoи (Мт. 9:4)? Какви дeла, какви рабoти, какви случаи вo
oвoј свeт да сe скријат oд Oнoј кoј ги глeда и ги oбјавува дури и најтајнитe пoмисли на чoвeчкoтo
срцe?
Нeма ништo тајнo штo нe ќe бидe јавнo. Да сe плашимe заради oва и да сe радувамe
заради oва. Да сe плашимe - бидeјќи ситe наши тајни лoши дeла, лoши жeлби и лoши
пoмисли ќe ги изнeсe вo јавнoста. Да сe радувамe - бидeјќи сeтo дoбрo штo смe гo направилe,
пoсакалe или пoмислилe вo тајнoст, ќe гo изнeсe вo јавнoст. Акo нe сe изнeсe сè прeд луѓeтo на
јавнoст, ќe сe изнeсe прeд ангeлитe нeбeсни. Вo тoлку пoгoлeм страв за грeшницитe, вo тoлку
пoгoлeма радoст за правeдницитe.
Чoвeкoљубив Гoспoди, oпрoсти ни ги нашитe грeвoви и нe oбјавувај ги за прoпаст на
нашата душа и за тага на свeтитe Твoи ангeли. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски Божји човек и силен чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и мисирската (т.е. египетската)...

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Светиот апостол и евангелист Матеј Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика:...

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

          Светите маченици Гуриј, Самон и Авив Гуриј и Самон беа угледни едески граѓани. За време на едно гонење на христијаните се засолнија надвор од градот и...

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Тропар на Свети Григориј Палама Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

   Свети Јован Златоуст Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчакта философија Јован се згнаси од грчкото незнабоштво...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Свети Јован Милостив Патријарх Александриски. Роден е на осторвот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца. Но по...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

  Светиот великомаченик Мина По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската и...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 256
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 251
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 784
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…