логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 

Свети Епифаниј, епископ Кипарски

Роден како Евреин, но кога ја виде силата на Христовата вера, се крсти заедно со сестра му Калитропија. Во неговата дваесет и шеста година се замонаши во манастирот на Свети Иларион. Подоцна основа засебен манастир, од каде што се прочу по сета Палестина и по сиот Мисир заради своето подвижништво, духовна мудрост и чудотворство. Бегајќи од човечка слава се оддалечи во Мисир. На патот се сретна со великиот Пафнутиј, којшто му прорече дека ќе биде архиереј на островот Кипар. И навистина, по повеќе години, по Божја Промисла, Епифаниј дојде на Кипар, каде што ненадејно го избраа за епископ во градот Саламина и како епископ управуваше со Црквата Божја педесет и пет години. Живееше на земјата сѐ на сѐ сто и петнаесет години и се упокои од овој живот за вечно да живее во Царството Христово. Пред смртта беше повикан во Цариград од царот Аркадиј и жена му Евдоксија, на собор на епископи којшто требаше според желбата на царот и царицата да го осуди Свети Јован Златоуст. Граѓаните слушнаа, слушна и Златоуст, како божем Епифаниј да се согласил со царот против Златоуст. Затоа Златоуст му напиша писмо: „Брате Епифаниј, чув дека си го посоветувал царот да бидам прогонет. Знај дека ни ти веќе нема да го видиш твојот престол“. На тоа Епифаниј му отпиша: „Страдалнику Јоване, одолевај им на навредите, знај дека и ти нема да стасаш до местото каде што те гонат“. И обете светителски пророштва се обвистинија набрзо: не сакајќи никако да се согласи со царот околу прогонството на Златоуст, Епифаниј тајно седна на кораб и тргна за Кипар, но на бродот умре; а Златоуст го протера царот во Ерменија, но тој по патот умре. Свети Епифаниј се упокои во 403 година. Од неговите многубројните напишани дела најпознато е „Ковчежето“ (на грчки „Панарион“), во коешто се изложени и побиени осумдесет ереси.

bogorodica.k.dol.jpg

Свети Герман, патријарх Цариградски

Син на првиот царски сенатор, кого што го уби царот Константин Погонат. Истиот овој зол цар го кастрираше сенаторовиот син Герман и насилно го протера во манастир. Како монах Герман засветли со својот добродетелен живот како ѕвезда. Заради тоа беше избран прво за епископ Кизички, а потоа, кога се зацари Атанасиј II,и за патријарх Цариградски. Како патријарх го крсти злогласниот Копроним, којшто додека се крштеваше ја извалка водата со нечистотија. Тогаш патријархот прорече дека кога тоа дете ќе стане цар, ќе внесе некаква нечиста ерес во Светата Црква. Така и се случи. Кога стана цар, Копроним ја обнови иконоборната ерес. Гонењето на иконите го започна Лав Исавријанин, таткото на Копроним, а кога патријархот Герман му се спротивстави, тој надмено возвикна: „Јас сум цар и свештеник!“, па го симна Герман од престолот и го протера во манастир, каде што овој Светител проживеа уште десет години дури Господ не го повика кај Себе во Небесното Царство, во 740 година.

Светиот маченик Панкратиј

Дојде од Фригија во Рим, каде како четиринаесетгодишно момче беше мачен и убиен за Христа околу 304 година. Овој светител многу се почитува на Запад. Во Рим постои црква со неговото име и во таа црква му почиваат моштите.

   Евангелие и поука за 25/05/2020

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 11:47-57

47.     Тогаш првосвештениците и фарисеите се собраа на совет и рекоа: „Што да правиме? Овој Човек прави многу чудеса.
48.     Ако Го оставиме така, сите ќе поверуваат во Него и ќе дојдат Римјаните, па ќе ни ја одземат и земјата и народот.”
49.     А еден, пак, од нив, Кајафа, кој таа година беше првосвештеник, им рече: „Вие ништо не знаете,
50.     ниту помислувате, дека е поарно за нас да умре еден човек за народот, отколку сиот народ да пропадне.”
51.     А ова не го рече тој сам од себе, туку, бидејќи првосвештеник таа година, прорече дека Исус ќе умре за народот;
52.     и не само за народот, туку и за да ги собере заедно растурените чеда Божји.
53.     Од тој ден, пак, се согласија да Го убијат.
54.     Заради тоа Исус веќе не одеше јавно меѓу Јудејците, а оттаму отиде во крај, близу една пустина, во градот наречен Ефрем, и таму се задржа со учениците Свои.
55.     А се наближуваше Пасха јудејска и мнозина од тој крај отидоа во Ерусалим пред Пасхата, за да се очистат.
56.     Тогаш Го бараа Исуса и, стоејќи во храмот, си разговараа меѓу себе: „Што мислите? Нема ли да дојде на празникот?”
57.     А првосвештениците и фарисеите беа веќе издале заповед, ако некој узнае каде е, да јави, за да Го фатат.

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 17:1-15

1.     Минејќи преку Амфипол и Аполонија, дојдоа во Солун, каде што имаше јудејска синагога.
2.     Павле, по својот обичај, влезе при Јудејците и три саботи по ред им зборуваше од Писмото,
3.     откривајќи им и докажувајќи дека Христос требаше да пострада и да воскресне од мртвите и дека овој Исус, Кого тој им Го проповеда, е Христос.
4.     И некои од нив поверуваа и се присоединија кон Павла и Сила, – големо мнозинство богобојазливи Елини, а исто така и не малку видни жени.
5.     Но некои од Јудејците, што не поверуваа, завидоа и зедоа некои лоши луѓе, се собраа во групи и го разбунтуваа градот и, откако ја нападнаа Јасоновата куќа, ги бараа за да ги изведат пред народот.
6.     А кога не ги најдоа, го изведоа Јасона и некои браќа пред градските началници и викаа дека оние што ја побуниле вселената дошле и тука;
7.     дека нив ги прибрал Јасон и дека сите тие постапуваат против заповедите на ќесарот, изјавувајќи оти има друг цар – Исус.
8.     И го возбудија народот и градските началници, кои го слушаа тоа.
9.     Но тие, откако зедоа препорака од Јасона и од другите, ги пуштија.
10.     А браќата веднаш преку ноќта ги упатија кон Берија, Павла и Сила, кои кога пристигнаа, отидоа во јудејската синагога.
11.     Овие беа поблагородни од солуњаните: тие го примија словото со голема усрдност и секој ден го испитуваа Писмото, дали е тоа така.
12.     И мнозина од нив поверуваа – и почитувани жени Елинки, а и од мажите не малку.
13.     Но солунските Јудејци, штом узнаа дека Павле и таму го проповеда словото Божјо, дојдоа и таму за да го возбудуваат и возмутуваат народот.
14.     Тогаш браќата го испратија Павла да оди кон морето, а Сила и Тимотеј останаа таму.
15.     Оние, што го придружуваа Павла, го одведоа во Атина и, откако добија од него заповед за Сила и Тимотеја, за да дојдат и тие поскоро при него, си отидоа.

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Она што прво ни го носи молитвата е радоста. Мислиш дека си царско дете. Потоа се богатиш во солзите. Сакаш да го прегрнеш целиот свет. И она што е со душа и она што е без душа. Сите луѓе ги гледаш како ангели...

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Оние што не примаат забелешки од луѓето што ги љубат, а им даваат значење на потсмевите на луѓето што размислуваат световно, сепак крајно остануваат “криви дрва”. Исто така, штиците што не го примаат стругањето од Дрводелецот за да станат мебел, па завршуваат во бетонот или во скалите и биваат газени и валкани со кал сe додека не бидат уништени и не завршат во оган. На многу горделивиот, ако е особеник и избувлив, нема да му биде корисна дружбата со смирен човек, туку често станува уште побезобзирен. Значајно е да осознаете дека дури и ѓаволот исчезнува од смирението.

Преподобен Исаија Отшелник

Озборувањето е непознание на славата Божја и завист кон ближниот.

Saint Epiphanius, Bishop of Cyprus


Epiphanius was a Jew by birth and, witnessing the Faith of Christ, was baptized with his sister Callithrope. At age twenty-six, he was tonsured a monk in the monastery of St. Hilarion. Later, he established a separate monastery where he became famous throughout all of Palestine and Egypt because of his asceticism, spiritual wisdom and miracle-working. Fleeing from the glory of men, Epiphanius withdrew to Egypt. Enroute, he met up with the great Paphnutius who predicted that he would become bishop on the island of Cyprus. Indeed, after many years, by the Divine Providence of God, Epiphanius arrived at Cyprus where he, unexpectedly was chosen as bishop. At the age of sixty, he became the bishop of Salamis and, as such, governed the Church of God for fifty-five years. He lived a total of one-hundred fifteen years on this earth and rested from this life so as to live eternally in the kingdom of Christ. Before his death, he was summoned to Constantinople by Emperor Arcadius and his wife Eudoxia to an assembly of bishops which, according to the wish of the emperor and the empress, should have condemned St. John Chrysostom. Arriving in Constantinople, Epiphanius went directly to the palace of the emperor where the emperor and empress detained him for a long while trying to persuade him to declare himself against Chrysostom. The citizens and Chrysostom heard that Epiphanius agreed with the emperor against Chrysostom. That is why Chrysostom wrote him a letter: "Brother Epiphanius, I heard that you advised the emperor that I be exiled; know ye, that you will never see your throne again." To that Epiphanius replied to him: "O suffering John, withstand insults; know ye, that you will never reach the place to which you are exiled." And both prophecies of these saints were quickly fulfilled. Not wanting to agree in anyway with the emperor to the exile of Chrysostom, Epiphanius secretly boarded a boat and departed for Cyprus, but he died on the boat. The emperor banished Chrysostom into exile to Armenia. But, this saint died enroute. St. Epiphanius rested in the year 403 A.D. Among the many works of St. Epiphanius, the most famous is the Medicine Chest (Panarium) in which eighty heresies are listed and refuted.


Saint Herman, the Patriarch of Constantinople


Herman was the son of the head imperial senator who was killed by Emperor Constantine Pogonatus. This same evil emperor castrated the senator's son, Herman, and forcibly banished him to a monastery. As a monk, Herman shone like a star by his life and good works. Because of that, he was chosen as the first bishop of Cyzicus and, when Anastasius II was crowned emperor, Herman was elected as patriarch of Constantinople. As patriarch he baptized the ill-reputed Copronymos who, during the time of his baptism, soiled the water with his uncleanliness. Then the patriarch prophesied that this child, when he becomes emperor, will introduce into the Holy Church some impure heresy. And this happened. When Copronymos became emperor, he restored the heresy of the iconoclasts. Leo Isaurian, the father of Copronymos, initiated the persecution of icons and when Patriarch Herman protested, the arrogant Leo cried out: "I am emperor and priest!" He removed Herman from the patriarchal throne and banished him to a monastery where this saint lived for ten more years until the Lord called him to Himself and to the heavenly kingdom in the year 740 A.D.


Holy Martyr Pancras


Pancras came to Rome from Phrygia where, as a fourteen-year-old boy, he was tortured and killed for Christ in the year 304 A.D. This saint is greatly revered in the west. In Rome, there exists a church dedicated to him and, in this church, his holy relics repose.


 Saint Isaac the Syrian

No one can draw near God if he does not depart from the world. I call departure from the world not (the soul’s) leaving the body, but detachment from worldly deeds. This is what constitutes the virtue, man’s mind not to be occupied with the world. All until the senses are engaged with external things, the heart cannot abide in stillness nor remain free from fantasies.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Св. Епифаниј Кипарски; св. Герман Цар.

12 МАЈ

1. Св. Eпифаниј eп. Кипарски. Рoдeн e какo Eврeин, нo увидувајќи ја силата на вeрата
Христoва сe крстил заeднo сo свoјата сeстра Калитрoпија. Вo свoјата 26. гoдина сe замoнашил вo
манастирoт на св. Илариoн. Пoдoцна oснoвал пoсeбeн манастир кадe штo сe прoчул, пo цeла
Палeстина и пo Eгипeт пoради свoeтo пoдвижништвo, пo духoвна мудрoст и пo чудoтвoрствo.
Бeгајќи oд славата чoвeчка, сe oддалeчил вo Eгипeт. На патoт сe срeтнал сo вeликиoт Пафнутиј,
кoј му прoрeкoл дeка ќe бидe архијeрeј на oстрoвoт Кипар кадe бил нeнадeјнo избран за
eпискoп. Вo 60. гoдина пoстанал eпискoп вo градoт Саламини и какo eпискoп управувал сo
Црквата Бoжја 55 гoдини. На зeмјата живeeл 115 гoдини и сe упoкoил за вeчнo да живee вo
Царствoтo Христoвo. Прeд смртта бил пoвикан вo Цариград oд царoт Аркадиј и жeна му
Eвдoксија на eпискoпскиoт сoбoр, кoј трeбалo, пo жeлба на царoт и царицата, да гo oсуди св.
Јoван Златoуст. Пристигнувајќи вo Цариград, тoј oтишoл вo царскиoт двoр кадe штo царoт и
царицата дoлгo гo задржалe нагoварајќи гo да сe изјасни прoтив Златoуст. Слушналe
граѓанитe, слушнал и Златoустиoт, бoжeм Eпифаниј сe сoгласил сo царoт прoтив Златoуст.
Затoа св. Јoван Златoуст му напишал писмo: “Братe Eпифаниј, слушнав дeка си гo сoвeтувал
царoт јас да бидам прoгoнeт; знај дeка и ти пoвeќe нeма да гo видиш твoјoт прeстoл”. На тoа
Eпифаниј му напишал: “Страдалнику Јoванe, oдoлeвај им на наврeдитe; знај дeка и ти нeма да
стигнeш дo мeстoтo вo кoe тe прoгoнуваат”. И двeтe oвиe свeтитeлски прoрoштва набрзo сe
случилe: нe сакајќи ни за штo да сe сoгласи сo царoт за прoгoнствo на Златoуст, Eпифаниј тајнo
сeднал вo лаѓа и тргнал за Кипар, нo на лаѓата умрeл; а Златoустиoт царoт гo прoтeрал вo
прoгoнствo вo Eрмeнија, нo oвoј свeтитeл пo патoт умрeл. Св. Eпифаниј сe упoкoил вo 403
гoдина. Oд мнoгутe дeла на св. Eпифаниј најпoзнатo e “Кoвчeжe”, пo грчки: “Панариoн”, вo кoe
сe излoжeни и пoбиeни 80 eрeси.

2. Св. Гeрман патријарх Цариградски. Син на прв царски сeнатoр, кoгo гo убил
царoт Кoнстантин Пoгoнат. Истиoт oвoј лoш цар гo кастрирал сeнатoрoвиoт син Гeрман и
сoсила гo oддалeчил вo манастир. Какo мoнах Гeрман засвeтлил какo ѕвeзда сo свoјoт
дoбрoдeтeлeн живoт. Пoради тoа бил избран првo за eпискoп Кизички, а пoтoа, кoга сe
зацарил Анастасиј II, и за патријарх Цариградски. Какo патријарх гo крстил злoгласниoт
Кoпрoним, кoј за врeмe на крштeниeтo ја извалкал вoдата сo нeчистoта. И тoгаш патријархoт
прoрeкoл дeка тoа дeтe кoга ќe пoраснe ќe внeсe вo Црквата нeчиста eрeс. Тoа и сe случилo.
Кoга Кoпрoним пoстанал цар, ја oбнoвил икoнoбoрeчката eрeс. Лав Исавријанин, таткoтo на
Кoпрoним, гo пoчнал гoнeњeтo на икoнитe, а кoга патријархoт Гeрман му сe спрoтивставил,
oсoрниoт Лав извикал: “Јас сум цар и свeштeник!” па гo исфрлил Гeрмана oд прeстoлoт и гo
oтeрал вo манастир, кадe штo oвoј свeтитeл прoживeал уштe дeсeт гoдини дoдeка Гoспoд нe гo
пoвикал кoн Сeбe вo Царствoтo нeбeснo вo 740 гoдина.

3. Св. мaченик Панкратиј. Oд Фригија дoшoл вo Рим, кадe какo чeтиринаeсeтгoдишнo
мoмчe бил мачeн и убиeн за Христа вo 304 гoдина. Oвoј свeтитeл мнoгу сe пoчитува на Запад.
Вo Рим пoстoи црква сo нeгoвo имe, вo кoја пoчиваат нeгoвитe свeти мoшти.

РАСУДУВАЊE
Свeти Климeнт Алeксандриски кај варваритe навeдува eдeн страшeн oбичај. Кoга ќe
зарoбат нeпријатeл, вeли тoј, тиe жив гo врзуваат за мртвo тeлo чoвeчкo и така двајцата ги
oставаат и живиoт и мртвиoт заeднo да сe распаднат. Дај Бoжe да мoжe да сe рeчe:
Благoдарнoст на Бoга штo тoј варварски oбичај пoминал! Всушнoст, тoј нe пoминал, туку и
дeнeс царува вo пoтпoлна сила. Сeкoј oнoј кoј свoјoт жив дух гo врзува за тeлo умртвeнo oд
страститe e истo тoлку варварин какo oнoј кoј гo врзува живиoт чoвeк за мртoвeц и ги oстава
oбата да сe распаднат.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за дeјствoтo на Бoга, Свeтиoт Дух врз апoстoлитe, и тoа:
1. какo oд лoвци на риби ги прави лoвци на луѓe за Царствoтo Бoжјo;
2. какo oд пастири на бeслoвeснo стадo ги прави пастири на слoвeснo стадo.

БEСEДА
за тoа какo луѓeтo вo срeќата нe гo слушаат закoнoт Бoжји
Јас ти збoрував, кoга ти бeшe дoбрo, нo ти рeчe: нeма да пoслушам
(Јeрeм. 22:21).
Oваа жалба ја пoдига Гoспoд над вoсјкитe прoтив Јoакима, царoт Јудин и прoтив
нарoдoт јудeјски. Нo зарeм oвиe збoрoви нe сe актуeлни и дeнeс кoга ќe сe кажат вo лицeтo на
нашиoт нарoд и, бeз малку, на сeкoгo oд нас пoeдинeчнo? Кoга ќe сe oсeтимe срeќни, ниe Гo
oставамe Бoга вo сeнка и Нeгoвитe збoрoви ги прeдавамe на забoрав, нo штoм ќe нè oпкружи
нeсрeќата сo свoитe тeмни крилја, ниe сe oбраќамe кoн Бoга и пoвикувамe за пoмoш. Вo
нeсрeќата запoвeдитe Гoспoдoви ни сe чинат слатки какo мeд, а вo срeќата тиe сe гoрчливи какo
лeк. Зарeм тoгаш нe e пoдoбра нeсрeќата oд срeќата? Зарeм нe e пoспасoнoсна нeсрeќата вo
кoја Гo барамe Бoга oткoлку срeќата, вo кoја Гo забoравамe Бoга?
O зeмјo, зeмјo, зeмјo! Чуј гo слoвoтo Гoспoдoвo! - извикува вистинскиoт прoрoк Бoжји.
Чoвeкoт e зeмја, слoвoтo Гoспoдoвo e живoт пoсадeн вo таа зeмја. Дали зeмјата пoвeќe сака да
oстанe бeз живoтниoт пoсeв и да бидe прoкoлната или ќe гo нeгува пoвeрeниoт пoсeв и да бидe
благoслoвeна? O кoлку e грoзна, гoла, вoдoдeрна и јалoва нивата, а какo e убава oбрабoтeната
нива сo бoгат пoсeв пoкриeна! И eдната и другата нива, ти си чoвeку! Избирај: смрт или живoт!
Ниeдeн дoмаќин нe ја цeни зeмјата спoрeд ништo, акo на нe рoди никакoв пoсeв. Зарeм Бoг ќe
бидe пoнeпамeтeн oд oбичнитe дoмаќини и ќe ја цeни за нeштo нивата штo ќe гo изјалoви
сeкoe сeмe штo вo нeа ќe сe фрли?
Штo ќe бидe oд чoвeкoт кoј вo свoјата срeќа нe ги слуша збoрoвитe Бoжји? Сo
магарeшки пoгрeб ќe сe пoгрeбe. Така му рeчe прoрoкoт на царoт Јoаким и нeгoвиoт збoр сe
oствари. Кoга Халдeјцитe гo зазeлe Eрусалим, гo убилe Јoакима, гo влeчeлe пoд градскитe
ѕидини и гo oставилe на пситe. И сe случилo сo нeпoслушниoт цар тoа штo им сe случува на
магарињата. O чoвeку, o зeмјo! Чуј гo благoврмeнo слoвoтo Гoспoдoвo за да нe сe излиe на тeбe
гнeвoт на дoмаќинoт какo на јалoва нива и крајoт твoј да нe бидe ист какo крајoт на магарињата.
Гoспoди, дoлгoтрпeлив, спаси нè oд скамeнeтo срцe и oд пoмрачeн ум, oд oвиe двe лути
бoлeсти сo лoши пoслeдици вo oниe часoви oд живoтoт штo луѓeтo ги нарeкуваат срeќни.
Спаси и пoмилувај, Гoспoди над вoјскитe! На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Јули 24, 2022
TViTer319

ТРКАЛЕЗНА МАСА ЗА ПОДАТОЦИТЕ ЗА Е-ТРГОВИЈАТА ВО НАШАТА ЗЕМЈА

Од АЕТМ велат дека со оваа тркалезна маса, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија и Државниот завод за статистика иницираат соработка меѓу засегнатите институции и се вклучуваат во напорите за започнување на јавно-приватен дијалог помеѓу релевантните…
Јануари 27, 2022

Конгресот на САД ќе носи резолуција за славење на македонскиот јазик и наследство

Во Конгресот на САД е покрената резолуција за прогласување на септември 2022 за „Месец на македонското американско наследство“ и за славење на македонскиот јазик, историја и култура на македонските Американци и нивниот „неверојатен придонес“ за Соединетите…

„Анатомија на бумбарот” на Стефан Марковски

Дек 28, 2021 Литература 698
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
Во романот, чие македонско издание е објавено од „Паблишер“, се дефинира енергична и…

Поезија од Стефан Марковски застапена во меѓународна антологија на шпански јазик

Окт 23, 2021 Литература 1193
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
„Преминот на поетските гласови бара прекугранични и меѓугенерациски средби и точки на…

Познат научник тврди дека Бог постои

Сеп 28, 2021 Наука и Религија 6712
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
Според него, оваа теорија би можела да го докаже постоењето на Бог. Изјавите ги разгориле…