логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Наоѓање на главата на Свети Јован Крстител

Великиот и славен Крстител Јован беше убиен по желба и наговор на злобната Иродијада, жената на царот Ирод. Откако му ја отсекоа главата, Иродијада нареди да не му ја погребуваат заедно со телото, зашто се плашеше дека страшниот Пророк би можел некако да воскресне. Затоа ја зеде неговата глава и ја закопа на едно скриено и бесчесно место длабоко во земјата. Нејзината дворјанка Јоана, жената на Хуза, не можеше да трпи главата на Божјиот човек да остане на она бесчесно место, па тајно ја откопа, ја однесе во Ерусалим и ја закопа на Елеонската Гора. Не знаејќи за сето тоа, кога царот Ирод дозна дека Исус врши големи чуда, се уплаши и рече: „Тоа е Јован кого што јас го убив, стана од мртвите“ (Марко 6, 16). По извесно време еден угледен богаташ поверува во Христа, ја остави својата висока позиција и суетата на светот и се замонаши, па како монах со името Инокентиј се насели на Елеонската Гора токму на она место каде што беше закопана главата на Свети Јован Крстител. Сакајќи да си ѕида келија копаше длабоко и пронајде земјен сад и во него глава за којашто на таинствен начин му беше јавено дека е на Крстителот. Тој ја целива и ја закопа на истото место. По Божја Промисла оваа чудотворна глава подоцна одеше од рака на рака и понираше во мракот на заборавот па одново беше објавувана, додека најпосле во времето на благочестивата царица Теодора - мајка на Михаил а жена на царот Теофил - и во времето на патријархот Игнатиј, не беше пренесена во Цариград. Од главата на Светиот Предвесник се извршија многубројни чуда. Значајно и интересно е тоа што додека беше жив Свети Јован не изврши ниедно чудо (Марко 10, 41), а на неговите Свети мошти им се даде дар на чудотворство.

Преподобен Еразмо, монах Печерски

Од родителите наследи големо богатство и целото го потроши за украсување на црквите, особено за посребрување и позлатување на икони. А кога осиромаши и остана без ништо сите го презреа. Ѓаволот му нашепна дека залудно си го потроши имотот: наместо да им го раздаде на сиромасите тој го потроши за украсување на црквите. Еразмо му се подаде на ова искушение и поверува, заради што се презре себеси и падна во очајание, па почна да живее беспатно и беззаконо. Кога му се приближи часот на смртта, се собраа околу него монасите од братството и почнаа да разговараат за неговите гревови, зашто тој беше во бессознание. Одеднаш се исправи во постелата и рече: „Отци и браќа, така е како што велите, но еве ми се јавија Светите Антониј и Теодосиј, а потоа и Пресвета Богородица и ми рекоа дека Господ ми дава уште време за покајание“. Пресвета Богородица му кажала и охрабрувачки зборови: „Сиромасите ги имате на секое место, а моите цркви ги немате“. И поживеа уште три дена, па се покаја и почина во Господ. Свети Еразмо се упокои во 1160 година.

 

 Евангелие и поука за 08/03/2020


Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 1:43-51

43.     На другиот ден Исус намисли да отиде во Галилеја и го најде Филипа, па му рече: „Врви по Мене!”
44.     И Филип беше од Витсаида, од градот на Андреја и Петра.
45.     Филип го најде Натанаила и му рече: „Го најдовме Исуса, синот Јосифов од Назарет, за Кого пишуваше Мојсеј во Законот, и Пророците!”
46.     А Натанаил му рече: „Може ли нешто добро да излезе од Назарет?” Филип му одговори: „Дојди и види!”
47.     Исус, пак, кога го виде Натанаила да иде при Него, рече: „Еве вистински Израилец, во кого нема лукавство.”
48.     Натанаил Му рече: „Од каде ме познаваш?” Исус му одговори и рече: „Уште пред да те повика Филип, кога беше под смоквата, Јас те видов.”
49.     Му одговори Натанаил и рече: „Рави! Ти си Син Божји, Ти си Царот Израилев!”
50.     А Исус, одговарајќи, му кажа: „Веруваш, оти ти реков дека те видов под смоквата; ќе видиш повеќе од ова.”
51.     И пак рече: „Вистина, вистина ви велам: отсега ќе го гледате небото отворено и ангелите Божји како се искачуваат и слегуваат над Синот Човечки.”

Апостол на денот: Послание на светиот апостол Павле до Евреите 11:24-26;11:32-40;12:1-2

24.     Со вера Мојсеј, кога порасна, се откажа да се нарече син на фараоновата ќерка
25.     и повеќе сакаше да страда заедно со народот Божји, отколку да има преодна гревовна наслада;
26.     хулењето на Христа го сметаше за поголемо богатство, отколку сокровиштата на Египет; оти предвид ја имаше наградата.
32.     И што уште да кажам? Оти не ќе имам доволно време, да прикажувам за Гедеона, Варака, Самсона и Јефтаја, за Давида и Самуила и другите пророци,
33.     кои преку вера победија царства, вршеа правда, добија ветувања, затворија уста на лавови;
34.     угаснаа огнена сила, ја избегнаа острицата на мечот, од немоќни станаа крепки, станаа силни во војна, прогонија туѓи војски;
35.     жени примија свои умрени воскреснати; други пак, беа мачени и не примија ослободување, за да добијат подобро воскресение;
36.     а други поднесоа подигрување и бичување, па дури и окови и затвор;
37.     со камења беа отепувани, со пила резани, на искушенија подложувани, умираа убивани со меч, скитаа во овчи и козји кожи, во сиромаштија, во маки, во срам -
38.     оние, за кои свето беше недостоен – скитаа по пустини, по ридови, по пештери и земни бездни.
39.     И сите тие, иако примија сведоштво преку верата, сепак не го добија ветеното,
40.     оти Бог за нас предвиде нешто подобро, та тие без нас да не постигнат совршенство.
1.     Затоа и ние, имајќи толку многу сведоци, да отфрлиме од себеси секакво бреме и грев, што лесно нe окружува, и со трпеливост да побрзаме кон претстојната борба,
2.     имајќи Го пред очи Началникот и Завршителот на верата – Исуса, Кој, поради Неговата идна радост претрпе крст, откако го презре срамот, и седна од десната страна на престолот Божји.

Поука на денот: Свети Исак Сирин
Осени ја Господи Својата света Црква, искупена со Твојата Крв. Во неа да живее Твојот вистински мир, што им го даде на Своите апостоли; сврзи ги нејзините чеда со светите окови на неуништливата љубов; да нема бунтовникот никаква моќ над неа, и отстрани ги од неа гонителите, смутовите и војните, внатрешните и надворешните. Да бидат владетелите и свештениците во врска на голем мир и љубов, за да можат нивните умови во секое време Тебе да Те гледаат; Твојата света вера нека го огради Твоето стадо. Мене пак, грешниот, удостој ме по нивните молитви да бидам секој миг под моќната заштита на Твојата света рака, ...што е Твојата сеопфатна Промисла. Амин.Поука на денот: Свети Симеон Нов Богослов
Да ги очистиме своите срца за да можеме во себе да Го пронајдеме сегдеприсутниот Господ. Да ги очистиме своите срца со огнот на Неговата благодат за во себе самите да ја видиме светлината на Неговото Божество.

 


Старец Ефрем Филотејски

Со Христовото послушание сме спасени, а со Адамовото непослушание сме фрлени во пеколна бездна. Патот на послушанието навистина води на Голгота. Тој е нагорен и искачувањето е малку напорно. Ќе се потиме и ќе се уморуваме, но сепак да помислиме дека по воскресението ќе ги стекнеме чистотата на душата и восиновувањето и дека тоа богатство не може да се спореди со никакви овоземни наслади. Што зборувам јас? Со земните нешта! И сиот свет кога би го продал, човекот не би можел да купи ниту една капка од духовната радост на душата што се искачила на Голгота и го видела своето сопствено воскресение.

 


The Finding of the Head of Saint John the Baptist


The great and glorious Baptist John was beheaded according to the wish and instigation of the wicked Herodias, the wife of Herod. When John was beheaded, Herodias ordered that his head not be buried with his body for she feared that this awesome prophet, somehow, would resurrect. Therefore, she took his head and buried it deep in the ground in a secluded and dishonorable place. Her maidservant was Johanna, the wife of Chuza a courtier of Herod. The good and devout Johanna could not tolerate that the head of the Man of God remain in this dishonorable place. Secretly she unearthed it, removed it to Jerusalem and buried it on the Mount of Olives. Not knowing of this, King Herod, when he learned of Jesus and how He worked great miracles, became frightened and said: "This is John whom I beheaded; he has been raised from the dead"" (St. Mark 16:16). After a considerable period of time, an eminent landowner believed in Christ, left his position and the vanity of the world and became a monk, taking the name, Innocent. As a monk, he took up abode on the Mount of Olives exactly in the place where the head of the Baptist was buried. Wanting to build himself a cell for himself, he dug deep and discovered an earthen vessel and in it a head, which was mysteriously revealed to him, to be the head of the Baptizer. He reverenced it and reburied it in the same spot. Later, according to God's Providence, this miracle-working relic (The head of St. John) traveled from place to place, sunk into the darkness of forgetfulness and again was rediscovered. Finally, during the reign of the pious Empress Theodora, the mother of Michael and the wife of Theophilus and at the time of Patriarch Ignatius it was translated to Constantinople. Many miraculous healings occurred from the relic of the Forerunner (Precursor]. It is important and interesting to note that while he was still alive,"John did no miracles" (St. John 10:41), however, his relics have been endowed with miraculous power.


Venerable Erasmus


Erasmus was a monk in the Monastery of the Caves in Kiev. He inherited great wealth from his parents and spent all on adoring churches, especially on silver-plating and gilding icons. When he had become impoverished and remained without anything, he was despised by all. The devil whispered to him that he squandered his estate in vain; instead of distributing his wealth among the poor, he gave it for the adornment of churches. Erasmus succumbed to this temptation and believed it for which he despised himself and fell into a state of despair and began to live aimlessly and lawlessly. When the hour of his death approached the brethren assembled around him and discussed his sins which he himself was not conscious of. All at once, he straightened up in bed and said: "Fathers and brothers, it is as you say; I am sinful and unrepentant, but behold St. Anthony and St. Theodosius appeared to me and after that, the All-Holy Mother of God told me that the Lord gave me more time for repentance." The Mother of God also spoke these encouraging words to him: "The poor you have with you in every place and my churches you do not." Erasmus lived for three more days, repented and fell asleep in the Lord. This teaches us that zeal for the Church and adornment of the churches is a task pleasing to God. St. Erasmus died in the year 1160 A.D.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

† I и II наоѓање на главата на св. Јован Крстител, св. Еразмо

24 ФEВРУАРИ

1. Наoѓањe главата на св. Јoван Крститeл. Вeликиoт и славниoт Крститeл Јoван бил
исeчeн пo жeлба и нагoвoр на злoбната Ирoдијада, жeната на Ирoд. Кoга св. Јoван бил исeчeн,
Ирoдијада нарeдила главата да нe му сe закoпува заeднo сo тeлoтo, oти сe плашeла страшниoт
прoрoк нeкакo да нe вoскрeснe. Затoа ја зeла нeгoвата глава и ја закoпала на нeкoe скриeнo и
нeчистo мeстo, длабoкo вo зeмјата. Нeјзина двoрјанка била Јoвана, жeна на Хуза, двoрјанинoт
Ирoдoв. Дoбрата и благoчeстива Јoвана нe мoжeла да трпи главата на Бoжјиoт чoвeк да oстанe
на бeсчeснoтo мeстo, ја искoпала тајнo, ја oднeсла вo Eрусалим и ја пoгрeбала вo Маслинoвата
Гoра. Нe знаeјќи за сeтo тoа, царoт Ирoд кoга дoзнал за Исуса какo прави гoлeми чуда, сe
уплашил и рeкoл: “Тoа e Јoван, на кoму јас му ја oтсeкoв главата, тoј вoскрeснал oд
мртвитe” (Мк. 6:16). Пo извeснo врeмe, нeкoј пoзнат властeлин, пoвeрувајќи вo Христа, ја
oставил пoлoжбата и суeтата свeтска и сe замoнашил и какo мoнах, сo имe Инoкeнтиј, сe
насeлил на Маслинoвата Гoра, тoкму на oна мeстo кадe штo била закoпана главата на
Крститeлoт. Сакајќи за сeбe да сoѕида кeлија, тoј кoпал длабoкo и нашoл зeмјeн сад и вo нeгo
глава, за кoја таинствeнo му билo јавeнo дeка e на Крститeлoт. Тoј ја цeливал и ја закoпал на тoа
истo мeстo. Пo Бoжја прoмисла, таа чудoтвoрна глава пoдoцна oдeла oд рацe в рацe, паѓала вo
мракoт на забoравoт и пак била oбјавувана, дoдeка најпoслe, вo врeмeтo на благoчeстивата
царица Тeoдoра, мајката Михаилoва и жeната Тeoфилoва, и вo врeмeтo на патријархoт
Игнатиј, нe била прeнeсeна вo Цариград. Мнoгу чудeсни исцeлeнија сe случилe oд главата на
Прeтeчата. Важнo e и интeрeснo e дeка, дoдeка бил жив Јoван, нe направил ниeднo чудo (Јн.
10:41), мeѓутoа, на нeгoвитe мoшти им била дадeна благoдатна чудoтвoрна мoќ.

2. Прeп. Eразмo, инoк пeчeрски. Наслeдил гoлeмo бoгатствo oд свoитe рoдитeли и сè
пoтрoшил на украсувањe цркви, oсoбeнo на пoсрeбрувањe и пoзлатувањe икoни. А кoга
oсирoмашил и oстанал бeз ништo, бил прeзрeн oд ситe. авoлoт му дoшeпнал дeка тoј залуднo
гo пoтрoшил свoјoт имoт: намeстo да гo раздадeшe на сирoмаси, тoј гo дал на украсувањe
цркви. Му сe пoддал св. Eразмo на тoа искушeниe и пoвeрувал, пoради штo сe прeзрeл сeбeси
и паднал вo oчајаниe и пoчнал да живee бeсцeлнo и бeззакoнски. Кoга му сe приближил
смртниoт час, сe сoбралe браќата oкoлу нeгo и разгoваралe за нeгoвитe грeвoви, oти тoј нe знаeл
за сeбe. Наeднаш тoј сe исправил вo пoстeлата и рeкoл: “Oтци и браќа, така e какo штo вeлитe,
грeшeн сум и нeпoкајан, нo eвe, ми сe јавија св. Антoниј и св. Тeoдoсиј, а пoтoа и Прeсвeтата
Бoгoрoдица, и ми кажаа дeка Гoспoд ми дал уштe врeмe за пoкајаниe”. Уштe Бoгoрoдица му ги
рeкла oхрабрувачкитe збoрoви: “Сирoмаситe ги иматe сo сeбe на сeкoe мeстo, а црквитe мoи ги
нeматe”. И пoживeал уштe три дeна, сe пoкајал и сe упoкoил вo Гoспoда. Oва нè учи дeка
рeвнoста за црквата и украсувањeтo на црквитe e бoгoугoднo дeлo. Свeти Eразмo сe упoкoил вo
1160 гoдина.

РАСУДУВАЊE
Нe ни сe ни дoбри учитeли ни пријатeли oниe кoи ни чинат сè спoрeд нашата жeлба.
Прeп. Јoван Мoсха пишува за нeкoја пoзната жeна oд сeнатoрскo сeмeјствo какo ја пoсeтила
Свeтата Зeмја. Дoаѓајќи вo Кeсарија, рeшила да oстанe таму и му сe oбратила на eпискoпoт сo
oваа мoлба: “Дај ми дeвoјка да мe научи на страв Бoжји”. Eпискoпoт ѝ испратил eдна смирeна
дeвица. Пo извeснo врeмe, eпискoпoт сe срeтнал сo таа жeна, па ја прашал: “Какo e таа дeвица
штo ти ја испратив?” “Дoбра e, oдгoвoрила жeната, нo таа малку e кoрисна за мoјата душа,
затoа штo ми дoзвoлува да ја извршувам свoјата вoлја; а тoа e затoа штo таа e смирeна, а мeнe
ми e пoтрeбнo таа да мe кара и да нe ми дoзвoлува да гo правам тoа штo гo сакам”. Eпискoпoт
ѝ испратил нeкoја друга, сo мнoгу груб карактeр, кoја пoчнала да ја кара жeната, да ја нарeкува
бeзумна бoгаташка и на тoа сличнo. Пo извeснo врeмe, eпискoпoт пак ја прашал жeната: “А таа
дeвoјка какo сe oднeсува сo тeбe?” “Таа навистина ја искoристува мoјата душа”, oдгoвoрила
сeнатoрката. И така, таа пoстанала мнoгу крoтка и смирeна (Луг Духoвни).

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса какo камeн на сoпнувањe, и тoа:
1. за грeвoвнo самoмислeњe, т.e. за развратeн чoвeчки ум штo умува чувствeнo и тeлeснo
и сe прoтиви на Христoвиoт ум;
2. за грeвoвнo самoљубиe, т.e. за развратeнo чoвeчкo срцe штo вo сeбe нe прима ни
бoгoљубиe ни чoвeкoљубиe;
3. за грeвoвни самoвoлија, т.e. за развратeна чoвeчка вoлја штo какo таква сe прoтиви на
Бoжјата вoлја.

БEСEДА
за пoкајаниe и за oпрoстувањe на грeвoвитe
И да бидe прoпoвeданo вo Нeгoвo имe пoкајаниe и прoштавањe на грeвoвитe (Лк.
24:47).
Oва e завршна пoрака на Спаситeлoт дo свeтитe апoстoли. Вo oвиe збoрoви, какo вo
oрeoва лушпа, сe сoдржи Eвангeлиeтo на измирувањe на Бoга сo луѓeтo. Штo бара Бoг oд
луѓeтo и штo им дава? Бара пoкајаниe, а дава прoштавањe на грeвoвитe. Бара малку, а дава сè.
Нeка луѓeтo самo сe пoкајат за направeнитe грeвoви и нeка прeстанат да грeшат и ќe дoбијат oд
Бoга сè; нe самo сè штo срцeтo мoжe да им пoсака, туку и пoвeќe, мнoгу пoвeќe. Навистина на
бeзгрeшнитe им вeтил сè. Бeзгрeшнитe ќe бидат наслeдници на царствoтo Бoжјo, синoви
Бoжји, дeца на свeтлината, дeца на бeсмртнoста, другари на ангeлитe, браќа Христoви.
Бeзгрeшнитe ќe имаат изoбилeн живoт, изoбилeн мир, изoбилна мудрoст, изoбилна мoќ,
изoбилна радoст. Бeзгрeшнитe ќe имаат сè бидeјќи сè им e вeтeнo.
Луѓeтo самo нeка сe пoкајат и ќe дoбијат сè. Нeка прoсјакoт самo сe исчисти и избања и
да сe прeсoблeчe вo чистo прeд вратитe на царскиoт двoрeц, и вeднаш ќe бидe вoвeдeн вo
царскиoт двoрeц, ќe бидe прeсрeтнат и прeгрнат oд Царoт и ќe има сè. Ќe живee сo Царoт, ќe
сeди на царската трпeза и ќe има сè, сè и сè!
O браќа мoи, тoа нe сe самo збoрoви, туку тoа e жива и свeта вистина. Заштo ниe знаeмe
дeка мнoгу пoкајаници и пoкајанички дoбилe сè штo им билo вeтeнo. Мнoгу сe јавилe oд oнoј
свeт и ја пoтврдилe вистинитoста на oвиe збoрoви, пoсвeдoчилe дeка сeга живeат какo царски
синoви и царски ќeрки. Нo тиe сe пoкајалe благoврeмeнo, а нам уштe ни oстанува да сe
пoкаeмe, акo сакамe да бидeмe сo нив заeднo какo наслeдници на царствoтo.
Гoспoди милoстив, пoмoгни ни да сe пoкаeмe прeд смртта за и ниe вeчнo да живeeмe.
На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски Божји човек и силен чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и мисирската (т.е. египетската)...

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Светиот апостол и евангелист Матеј Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика:...

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

          Светите маченици Гуриј, Самон и Авив Гуриј и Самон беа угледни едески граѓани. За време на едно гонење на христијаните се засолнија надвор од градот и...

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Тропар на Свети Григориј Палама Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

   Свети Јован Златоуст Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчакта философија Јован се згнаси од грчкото незнабоштво...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Свети Јован Милостив Патријарх Александриски. Роден е на осторвот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца. Но по...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

  Светиот великомаченик Мина По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската и...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 265
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 257
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 790
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…