логоFacebookTwitterYouTubeeMail

sv.Lav.Katanski.jpg

Свети Лав, епсикоп Катански

Свети Лав им беше добар пастир и милосрден наставник на луѓето во градот Катана под вулканската планина Етна. Многу се погрижи околу болните и сиромашните. Неговата ревност за верата беше исто толку голема како и неговото милосрдие кон неволните. Во тој град се појави еден маѓепсник Илиодор, кој го замајуваше народот со разни магиски вештини и ја развраќаше младежта во градот. Еднаш за време на литургија влезе во Божјиот храм и се зафати да волшебствува. Свети Лав му пристапи, го врза со едното крајче на својот омофор и го одведе на градскиот пазар. Овде нареди да се запали голем оган и кога огнот се разгоре, влезе самиот во него и го вовлече внатре и Илиодор. Илиодор сиот изгоре, а Свети Лав остана неначнат од огнот. Од ова сите што беа замајани од Илиодор и гледаа во него божество се засрамија. А милосрдниот и ревносен Лав се прочу по целото царство како голем чудотворец, којшто со своите пресветли чуда им помага на луѓето. По неговата смрт од неговите мошти потече исцелително миро. Се упокои во 8 век.

 

 

 

 

 

 

 

 

Светиот свештеномаченик Садок

Беше епископ во Персија после Св. Симеон. Еднаш во сон му се јави Св. Симеон и му рече: „Вчера јас, денес ти!“ Овие зборови Св. Садок му ги протолкува на своето стадо со значењето: „Лани пострадав јас, а оваа година ќе пострадаш ти!“ И навистина, таа година царот Сапор го уапси, заедно со многуборен клир и народ и ги изведе на суд. Прво им нареди да им се поклонат на огнот и на сонцето како на божества. Садок одговори: „Ние сме од сесрце подготвени да умреме за нашиот Бог, но на сонцето и на огнот нема да им се поклониме“. По ова беа мачени и осудени на смрт со меч. Пред смртта Св. Садок Му ја вознесе на Бога оваа молитва: „Измиј нѐ, Боже, во нашата крв од нашите гревови!“ Неговите свештеници и верни заедно со него си ги предадоа телата на смрт, а душите на Бога бесмртниот. Пострадаа во 342 или во 344 година.

 

Евангелие и поука за 04/03/2020

 

Паримија на денот: Книга пророк Исаија 2:3-11

3.     Ќе тргнат многу народи и ќе речат: „Дојдете, да се искачиме на гората Господова, во домот на Бога Јаковов; Он ќе нe научи на Своите патишта, и ќе одиме по патеките Негови; зашто од Сион ќе излезе законот, и од Ерусалим – словото Господово.”
4.     И ќе им суди Он на народите и ќе изобличи многу племиња; ќе ги прековаат мечевите свои во плугови, а копјата свои – во српови: народ против народ нема да крене меч и нема повеќе да се учат на војна.
5.     О, доме Јаковов! Дојдете, ќе одиме во Господовата светлина.
6.     Но Ти го отфрли Својот народ, домот Јаковов, зашто тие примија многу од источните зла и маѓесници си имаат како Филистејците, и општат со синови на туѓинци.
7.     Се исполни земјата негова со злато и сребро, богатствата крај немаат; се исполни земјата негова со коњи, колите негови број немаат.
8.     Се исполни земјата негова со идоли: тие се поклонуваат на изработката од своите раце, на она што нивните прсти го направиле.
9.     Се поклонува ли човек, и се понижува ли маж – не простувај им.
10.     Влези во карпата и сокриј се во земјата од страв пред Господа и од славата на Неговото величие.
11.     Ничкум ќе паднат гордите погледи човечки, и она, што е високо кај луѓето, ќе се понизи; а само Господ ќе стои високо во тој ден.

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 1:24-31;2:1-3

24.     Пак рече Бог: „Нека произведе земјата од себе разни суштества според родот нивни: добиток, и лазачи, и ѕверки земни според нивниот род!” И би така.
25.     И создаде Бог ѕверови земни, сопред родот нивни, и добиток според родот негов, и секакви гадинки на земјата, според родот нивни. И виде Бог дека е добро.
26.     Потоа рече Бог: „Да создадеме човек според Нашиот образ и подобие како што сме Ние, кој ќе биде господар над рибите морски, и над птиците небески, и над ѕверовите – над целата земја и над сите гадинки што се движат по земјата!”
27.     И го создаде Бог човекот според образот Свој, според образот Божји го создаде; машко и женско ги создаде.
28.     И ги благослови Бог, и им рече: „Плодете се, и множете се, и наполнете ја земјата, и господарете над неа, и овладајте ги рибите морски, и ѕверовите, и птиците, и сиот добиток, и со целата земја, и со сите животни што лазат по земјата.”
29.     И рече Бог: „Еве, ви дадов секаков вид растение, што дава семе, и какво има по целата земја, и секакви дрвја, што во себе имаат семе според својот род и вид: тоа да ви биде за храна!
30.     А на сите ѕверови земни, и на сите птици небески, и на сe што се движи по земјата, и во кое има жива душа, им ги дадов сите тревни растенија, за да имаат да јадат.” Така и стана.
31.     И виде Бог дека е многу добро сe она што го беше создал. И би вечер, и би утро – ден шести.
1.     Така се доврши небото и земјата и сиот украс нивни.
2.     И ги заврши Бог до седмиот ден делата Свои, што ги направи; и си отпочина во седмиот ден од сите дела Свои, што ги создаде.
3.     И го благослови Бог седмиот ден, и го освети, зашто во тој ден си отпочина од сите дела Свои, што ги направи и создаде.

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 2:1-22

1.     Синко, ако ги примиш зборовите на Моите заповеди, и ги зачуваш во себеси,
2.     ако увото твое внимателно ја слуша мудроста, ако срцето твое се приклони кон размислување, ако со нив го поучиш синот твој;
3.     ако ги повикаш знаењето и разумот;
4.     ако ги бараш како сребро и ги истражуваш како ризница, -
5.     ќе го разбереш стравот Господов и ќе го најдеш знаењето за Бога.
6.     Зашто Господ дава мудрост; од устата Негова доаѓа знаењето и разумот;
7.     Он го зачувува за праведните спасението; Он е штит за оние што одат непорочно;
8.     Он ги чува патиштата на правдата и ја брани патеката на оние, кои Го почитуваат.
9.     Тогаш ќе ги разбереш правдата и правосудието, правината и секој добар пат.
10.     Кога мудроста ќе влезе во срцето твое, и знаењето ќе ? биде пријатно на душата твоја,
11.     тогаш расудувањето ќе те брани, разумот ќе те чува,
12.     за да те спаси од лош пат, од човек, кој говори лага,
13.     од оние, што ги напуштиле патиштата на правдата, за да одат по пат не темнината;
14.     од оние, што се радуваат, вршејќи зло, кои се восхитуваат на расипаност,
15.     чии патишта се криви, и кои талкаат далеку од правиот пат;
16.     за да те спаси од жената на друг, од туѓа, која ги засладува зборовите свои,
17.     која го остава пријателот на младоста своја, и која го заборава заветот на својот Бог.
18.     Домот нејзин води кон смрт, и патеките нејзини – кон пеколот;
19.     никој од влезените при неа не се враќа никогаш и не стапнува на патот кон животот.
20.     Затоа оди по патот на добрите и придржувај се за патеките на праведните,
21.     зашто праведните ќе живеат на земјата, и непорочните ќе опстанат на неа;
22.     а беззакониците ќе бидат истребени од земјата, и вероломните – искоренети од неа.

Поука на денот: Свети Марко Подвижник
Чувството на благодарење во моментите на искушенија претставува сила која ги изгонува нападите на искушенијата. Оној кој сака да ги победи искушенијата без молитва и трпение нема во ништо да успее. Наместо да ги изгонува, тој с? повеќе се заплеткува во нив. Кога ќе те нападне искушението, не ја испитувај причината ниту личноста преку кои тоа дошло, туку гледај како ќе го истрпиш а да не те обземе штетна тага или братоубивствено злопаметење.

 

Старец Ефрем Филотејски

Секоја помисла што донесува очајание и претерано жалење потекнува од ѓаволот. Треба веднаш да ја одбиеш, зашто ќе ти ја прекине нишката на молитвата. Секоја помисла којашто во душата предизвикува умерена болка, помешана со радост и солзи, потекнува од Бог. Благодатта Божја никогаш не го води човекот во безнадежност, туку го води кон покајание.

 

Saint Leo, Bishop of Catania


Beneath the volcanic Mount Etna in the town of Catania lived Leo the saint, a good shepherd and compassionate teacher of the people. He had great concern for the sick and the poor. His zeal for the Faith was as great as his charity toward the less fortunate. Appearing in Catania was a magician named Heliodorus who deluded the people with various illusions and greatly demoralized the youth. At one time during the Divine Services, Heliodorus entered the church of God and began his obscenities. St. Leo approached him, tied him to one end of his pallium and led him to the market place of the city. Here, Leo ordered that a large fire be built and when the fire was burning, he stood in the middle of the fire and pulled Heliodorus into the fire. Heliodorus was completely consumed and Leo remained alive and unscathed. All who were bewitched by Heliodorus, and who looked upon him as someone divine, were ashamed. The compassionate and the zealous Leo was proclaimed throughout the entire kingdom as a great miracle-worker who, by his shining miracles, helps men. When Leo ended his course, he took up habitation with the Lord and from his relics flowed healing myrrh (Chrism). He died in the eighth century.


Holy Priestly-Martyr Sadok


Sadok was a bishop in Persia, following St. Simeon. At one time, St. Simeon appeared to him in a dream and said: "Yesterday, I - today, you!" Sadok interpreted these words to his flock as meaning: Last year I (St. Simeon) suffered, this year you (Sadok) will suffer. Indeed that year the Emperor Sapor arrested him with many of the clergy and people and brought them to trial. Sapor first ordered them to worship fire and sun as divinity. Sadok replied: "We are eagerly prepared to die for our God, but we cannot worship the sun nor fire." After that, they were tortured and sentenced to death by beheading. Before being beheaded, Sadok uplifted a prayer to God: "Wash us, O Lord, from our sins in our blood!" Sadok, with his priests and faithful gloriously gave up their bodies to death and their souls to the immortal God. They suffered in the year 342 A.D. or 344 A.D.

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Св. Лав еп. Катански; преп. Агатон Римски

20 ФEВРУАРИ

1. Св. Лав eп. Катански. Пoд вулканската планина Eтна, вo градoт Катанија, свeтиoт
Лав бил дoбар пастир и милoсрдeн наставник на луѓeтo. Гoлeма грижа имал кoн бoлнитe и
сирацитe. И рeвнoста нeгoва за вeрата била истo oнака гoлeма какo и милoсрдиeтo нeгoвo кoн
нeвoлнитe. Вo тoј град сe пoјавил нeкoј маѓепсник Илиoдoр, кoј гo залажувал нарoдoт сo разни
фантазии и мoшнe ја развратувал младината. Eднаш, за врeмe на Бoжјата служба, влeгoл вo
храмoт Бoжји и ги пoчнал свoитe залажувања. Свeти Лав пристапил кoн нeгo, гo врзал сo
eдниoт крај на oмoфoрoт и гo oдвeл на градскиoт плoштад. Таму нарeдил да сe запали гoлeм
oган. Кoга oгнoт сe разгoрeл, тoј застанал вo срeдината на oгнoт и гo вoвлeкoл вo нeгo и
Илиoдoра. Илиoдoр цeлиoт изгoрeл, а св. Лав oстанал жив и нeдoпрeн. Oд тoа сe пoсрамилe
ситe oниe штo билe заблудeни oд Илиoдoр и кoи глeдалe вo нeгo нeкoe бoжeствo. А
милoсрдниoт и рeвнoсниoт Лав сe прoчул пo цeлoтo царствo какo гoлeм чудoтвoрeц, кoј сo
свoитe свeтли чуда им пoмагал на луѓeтo. Кoга гo завршил свoјoт живoтeн тeк, сe прeсeлил сo
душата при Гoспoда, а oд нeгoвитe мoшти пoтeклo исцeлитeлнo мирo. Завршил вo VII вeк.

2. Св. свeштмч. Садoк. Бил eпискoп вo Пeрсија пo св. Симeoн. Eднаш на сoн му сe
јавил св. Симeoн и му рeкoл: “Вчeра јас, дeнeс ти!” Oвиe збoрoви Садoк ги прoтoлкувал на
паствата и кажал дeка значат: “Лани јас пoстрадав, oваа гoдина ти ќe пoстрадаш”. И навистина,
таа гoдина гo фатил царoт Сапoр сo мнoгумина oд клирoт и нарoдoт и гo извeл на суд. Првo
им нарeдил да му сe пoклoнат на oгнoт и на Сoнцeтo какo на бoжeства. Св. Садoк oдгoвoрил:
“Ниe смe гoтoви усрднo да умрeмe за нашиoт Бoг, нo на Сoнцeтo и на oгнoт нeма да им сe
пoклoнимe”. Пoтoа билe мачeни и oсудeни на сeчeњe сo мeч. Прeд исeкувањeтo, св. Садoк Му
вoздигнал мoлитва кoн Бoга: “Измиј нè, Гoспoди, вo крвта наша oд грeвoвитe наши!” И славнo
ѝ ги прeдалe, Садoк сo свoитe свeштeници и вeрнитe, тeлата на смртта, а душитe на Бoга
бeсмртниoт. Пoстрадалe вo 342 или вo 344 гoдина.

РАСУДУВАЊE
Пoубава e вoдата oд зeмјата, пoубав e oгнoт oд вoдата, пoубав e вoздухoт oд oгнoт,
пoубава e струјата oд вoздухoт. Па сeпак, вoздухoт e дeбeла стихија спрeма духoвниoт свeт; и
струјата e дeбeла стихија спрeма духoвниoт свeт.
Мнoгу e убава струјата, нo гласoт e пoубав oд струјата, мислата e пoубава oд гласoт,
духoт e пoубав oд мислата.
Убав e вoздухoт, гo разнeсува гласoт на гoлeма далeчина. Убава e струјата, ја спрoвeдува
свeтлина на гoлeма далeчина. Какo ли, пак, сeкoe дeлo, сeкoј збoр и сeкoја твoја мисла сe
спрoвeдува дo ситe краишта на духoвнoтo царствo. O кoлку e страшнo да направиш грeшнo
дeлo и да кажeш грeшeн збoр и да пoмислиш бeзумна пoмисла! Дo кoлкава нeизмeрна
дeлачина сe набираат бранoвитe на духoвнoтo мoрe! Нo нe oди вo далeчнитe пoeдинoсти на
нeпoзнатиoт свeт. Главнo e да знаeш и да цeниш дeка сeкoe твoe дeлo, збoр или пoмисла,
нeизбeжнo прават впeчатoк на чeтири страни: на Бoга и духoвниoт свeт, на прирoдата, на
луѓeтo и на твoјата душа. Акo сe извeжбаш вo oваа сoстoјба, ќe дoстигнeш пoвисoк стeпeн на
спасoнoсна вниматeлнoст.

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса вo разгoвoрoт сo Никoдим (Јн. 3), и тoа:
1. какo Никoдим, иакo учитeл вo Израилoт, сoвршeнo нe ги разбирал духoвнитe рабoти;
2. какo Гoспoд намeрнo запoчнува разгoвoр сo прашањeтo за духoвнoтo раѓањe -
прашањe штo e најнeпристапнo за Никoдимoвиoт ум, сo тoа да гo привeдe Никoдима на
смирeнoст, а пoтoа пoнатаму гo oбрабoтува какo дoбра пoчва;
3. какo Никoдим вo пoчeтoкoт сo сoмнeвањe и сo срам приoѓал кoн Христа (какo и дeнeс
штo мнoгу oд учeнитe тoа гo прават), а пoтoа, сè пooдважнo.

БEСEДА
за судoт и oсудата
Кoј вeрува вo Нeгo нeма да бидe судeн, а кoј нe вeрува, тoј e вeќe oсудeн
(Јн. 3:18).
Нe му сe суди на oнoј кoј вeрува вo Христа Гoспoда, бидeјќи тoј самиoт на сeбe си суди и
ги исправа свoитe стапки кoн свeтлината штo oди прeд нeгo. Какo чoвeкoт штo ги прилагoдува
свoитe чeкoри вo длабoката тeмнина кoн свeќата вo рацeтe, така и oнoј кoј вeрува вo Христа, т.e.
кoј тргнал пo Христа какo пo свeтлина вo тeмнината на живoтoт.
А oнoј кoј нe вeрува - вeќe e oсудeн. Oднoснo, oнoј кoј нeма патeвoдитeл на нeпoзнатиoт
пат, штoтуку зачeкoрил сo првиoт чeкoр, гo изгубил патoт и залутал. Кoј нe вeрува вo Христа e
oсудeн на нeзнаeњe, на нeмoќ, на гнeв, на тeтeравeњe пo криви и нeвкрстeни патишта, на
пoрoк, на oчајаниe, а мoжeби и на самoубиствo. Oсудeн e вo двата свeта: вo oвoј свeт на
бeсмислeна, тeлeсна и лажна eгзистeнција, а вo oнoј на вeчна прoпаст. O какo e тeмeн патoт на
дeцата на нeвeрувањeтo и кoлку e длабoка бeздната пoмeѓу сeкoј нивни прв и трeт чeкoр!
Сeмилoстив Гoспoди, навистина нeмамe ни вo кoгo ни вo штo да вeрувамe вoн oд Тeбe.
Ти си наш Спаситeл oд тeмнината, грeвoт и смртта. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2020)

Тропар,глас 4. Архистратизи на небесните воинства, ние недостојните постојано ве молиме: секогаш, со вашите молитви заштитете не под кровот на крилјата на вашата  слава невештествена, пазејќи не нас кои прилежно...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2020)

   Светиот маченик Јерон со дружината Роден е во градот Тијана кападокиска од добра и благочестива мајка, Стратоника, којашто беше слепа. Јерон со голема синовска љубов ѝ служеше на својата...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2020)

Свети Павле Исповедник, патријарх Цариградски Кога блажениот патријарх Александар лежеше на смртна постела, ужалените верни го прашуваа кого го остава зад себе за архипастир на словесното стадо Христово. Болниот патријарх...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2020)

 Преподобните маченици Галактион и Епистима Родени се во финикискиот град Едеса, обајцата од родители незнабожци. Мајка му на Галактион беше бездетна сѐ додека не се крсти. Потоа таа го приведе...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2020)

  Преподобен Јоаникиј Велики Ова големо духовно светило се роди во селото Марикати во областа Витиниска, од татко Миритрикиј и мајка Анастасија. Како момче беше овчар. Пасејќи ги овците често...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2020)

Светиот свештеномаченик Акепсим, епископ Наесонски Осумдесетгодишниот старец Акепсим, исполнет со секоја христијанска добродетел, еден ден седеше во својот дом со гости. Притоа едно дете исполнето со благодатта на Светиот Дух...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2020)

Светите маченици Акиндин, Пигасиј, Анемподист, Автониј, Елпидифор и другите со нив Христијани од Персија. Пострадаа за време на Сапор (Савориј) во 355 година. Првите тројца беа слуги на дворецот на...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 255
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 250
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 783
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…