логоFacebookTwitterYouTubeeMail

sv.Teodor.Tiron1.jpg

Светите апостоли Архип, Филимон и Апфија

Архип беше еден од Седумдесеттемина. Апостол Павле го спомнува во Посланието до Колосјаните и во Посланието до Филимон, нарекувајќи го другар во војувањето. Во градот Колоси центар на христијанството беше куќата на Филимон. Овде христијаните се собираа на молитва. Ова го нарекуваше Св. Павле пишувајќи му на Филимон: „твојата домашна црква“. Во тоа време апостолите ги ракополагаа своите ученици за епископи, и тоа некои од нив на постојани места, а некои како патувачки мисионери по разни места. Филимон беше од овие последниве. Неговата жена Апфија постеше и ѝ служеше на домашната Црква. Во времето на еден празник на незнабожната божица Артемида сите верни во Колоси беа собрани во домот на Филимон на молитва. Незнабожците дознаа за ова собрание, навалија и ги испофаќаа христијаните. Филимон, Архип и Апфија како водачи прво ги избија, потоа ги закопаа до појас во земја и почнаа да ги каменуваат. Вака ги убија Филимон и Апфија, а Архип го извадоа од дупката одвај жив, за разонода на децата. Децата сиот го избодија со ножеви. Така овој Павлов другар во војувањето добро го заврши својот подвиг и патот на земниот живот и се престави кај Господ.

Преподобен Доситеј

Ученик на славниот авва Доротеј, којшто живееше во киновијата на Преподобните Серид, Јован и Варсонуфиј Велики. Доситеј беше роднина на еден војвода и во Ерусалим дојде да ги види Светите места. Еднаш додека гледаше во сликата на Страшниот Суд во една црква, му се приближи една жена во порфирен фустан и му објаснуваше. А најпосле, при разделбата му рече дека ако сака да се спаси треба да пости и често да Му се моли на Бога. Ова беше Пресвета Богородица. Срцето на младиот Доситеј се разгоре и посака монашки живот. Доротеј го прими за негов ученик и му нареди наполно да ја отсече сопствената волја и да го слуша својот духовен отец. Неколку дена му даваше да јаде колку што сака, по извесно време му скратуваше по една четвртина, по некое време уште по една, сѐ дури не го навикна на најмало количество храна, постојано велејќи му: „Јадењето е навика и кој колку ќе навикне толку и јаде“. Свети Доситеј се спаси и се прослави преку послушанието. Остана засекогаш за пример на монашкото послушание и предаденост на својот духовен отец. Овој млад светител живееше во 6 век.

      
Евангелие и поука за 03/03/2020
 

Паримија на денот: Книга пророк Исаија 1:19-31;2:1-3

19.     Ако Го барате и послушате, ќе ги јадете добрата земни;
20.     ако, пак, не сакате и се противставувате, меч ќе ве истреби, тоа го рече устата Господова.
21.     Како правичниот верен град Сион стана блудница? Во него царуваше правда, а сега престојуваат убијци.
22.     Среброто ти стана како згура, виното ти е со вода помешано;
23.     твоите кнезови се престапници на законот и соучесници на крадци; сите тие сакаат подароци и лакомат за награда; не заштитуваат сирак, и поплака на вдовица не стигнува до нив.
24.     Затоа вели Господ, Господ Саваот, Силниот Израилев: „О, ќе ја истурам јароста на противниците Свои и ќе им се одмаздам на непријателите Свои!
25.     и ќе ја свртам против тебе раката Своја и како во пепелница ќе ја исчистам од тебе смешата и ќе го одделам од тебе сe што е оловно;
26.     и пак ќе ти поставам судии, како порано, и советници како отпрвин; тогаш ќе говорат за тебе: град на правда, верна престолнина!
27.     Сион ќе се спаси преку праведен суд, и обратените негови – преку правдата;
28.     за сите отстапници и грешници – погибел, а оние, што го оставиле Господа, ќе бидат истребени.
29.     Тие ќе бидат посрамени заради младите шуми, толку многу сакани од вас, ќе црвенеат од срам заради градините што сте си ги избрале;
30.     зашто вие ќе бидете како дабот, чиј лист паднал и како градина, во која нема вода.
31.     И силниот ќе биде отпадок, а делото негово искра; ќе горат заедно, – и никој нема да ги угасне.”
1.     Слово, откриено во видението на Амосовиот син Исаија, за Јудеја и Ерусалим.
2.     И ете, во последните дни гората на домот Господов ќе биде поставена на врвот од планините и ќе се возвиси над ридовите, ќе појдат кон неа сите народи.
3.     Ќе тргнат многу народи и ќе речат: „Дојдете, да се искачиме на гората Господова, во домот на Бога Јаковов; Он ќе нe научи на Своите патишта, и ќе одиме по патеките Негови; зашто од Сион ќе излезе законот, и од Ерусалим – словото Господово.”

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 1:14-23

14.     Потоа рече Бог: „Нека се појават светила на сводот небески, што ќе ја осветлуваат замјата за да го делат денот од ноќта, и да бидат знаци и за времињата, и за деновите и за годините;
15.     и нека светат на сводот небески, за да ја осветлуваат замјата!” И би така.
16.     И создаде Бог две големи светила: светило поголемо да управува со денот, а светило помало да управува со ноќта, и ѕвезди;
17.     и ги постави Бог на сводот небески да ја осветлуваат земјата,
18.     и да управуваат со денот и ноќта, и да ја одделуваат светлината од темнината. И виде Бог дека е добро.
19.     И би вечер, и би утро – ден четврти.
20.     Потоа рече Бог: „Нека произведе водата лазачи, живи суштества, и птици да полетаат над земјата, под сводот небески!” И би така.
21.     И создаде Бог големи риби и секаков вид животни влекачи, а кои ги произведе водата, според нивниот род, како и секаков вид крилати птици, според родот нивни. И виде Бог дека е добро.
22.     И ги благослови Бог, велејќи: плодете се и множете се, и наполнете ја водата во морињата, и птиците нека да се множат на земјата.
23.     И би вечер, и би утро – ден петти.

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 1:20-33

20.     Премудроста говори високо на улицата, го крева гласот свој по плоштадите,
21.     проповедта во главните места на собирите, при влезовите на градските порти смело говори:
22.     „До кога, незналци, ќе го сакате незнаењето? До кога бујните ќе се насладуваат со бујноста? До кога глупавите ќе го мразат знаењето?
23.     Обрнете се кон Моите изобличувања; еве, Јас Го ќе излеам Духот Свој врз вас, ќе ви ги кажам зборовите Свои.
24.     Јас викав, а вие не послушавте; изговарав зборови, но вие не внимававте;
25.     вие ги отфрливте Моите совети, не внимававте кога ве изобличував.
26.     Затоа ќе се насмеам на вашата погибел; ќе се зарадувам на вашата погубност,
27.     кога ќе ве нападне ужас како бура, и зло како виор ќе мине над вас, кога ќе ве снајде неволја и уривање на градовите и кога ќе дојде пропаста.
28.     Тогаш ќе Ме викаат, но Јас нема да чујам; ќе Ме бараат лошите и нема да Ме најдат.
29.     Затоа што го намразија знаењето и не го примија стравот Господов;
30.     затоа што не го примија Мојот совет и ги презреа Моите разобличувања.
31.     Поради тоа тие ќе јадат од плодовите на своите патишта и ќе се наситуваат од своите лоши замисли.
32.     Зашто неразумните ќе ги убие нивната упорност, а глупавите ќе ги погуби нивната негрижа;
33.     но кој Мене Ме слуша, ќе дживее безопасно и спокојно, не плашејќи се од злото.

Поука на денот: Свети Василиј Велики
Постот ја зајакнува молитвата. Станува нејзино крило на патот кон небото (...) Но не ограничувај ја добродетелта на постот само на исхраната. Вистинскиот пост не е само одрекување од различните јадења, тој е одрекување од страстите и од гревовите: никому да не му нанесуваш неправда. Да му простиш на ближниот за навредата што ти ја сторил, за злото што ти го направил, за долгот што ти го должи. Инаку, не јадеш месо, но го јадеш братот свој. Не пиеш, но унижуваш друг човек. (...) Оној кој сака вистински да пости, нека ја одбегнува секоја страст.

 


Старец Ефрем Филотејски

Јазикот мора многу да се намачи за да се искупи за секое празнословие и за сите свои падови и мора да ја стекне навиката за молитва. Навиката не може да се створи без труд и работа. За да дојде благодатта, мора да се пројави и смирение. После тоа патот ќе биде отворен. Молитвата ќе се прилепи за нашето дишење, а умот ќе се разбуди и ќе ја следи. Со време, страстите стивнуваат, помислите се повлекуваат, а срцето станува мирно.

Holy Apostles Archippus, Philemon and Apphia


Archippus was one of the Seventy Apostles. The Apostle Paul mentions him in his Epistles to the Colossians and to Philemon. "And tell Archippus, 'See that you fulfill the ministry that you received in the Lord' " (Colossians 4:17) as well as in his letter to Philemon calling him his fellow soldier in the battle: "To Archippus our fellow soldier" (Philemon 1:2). In the town of Colossae, the center of Christianity was in the home of Philemon. Here Christians gathered for prayer. In writing to Philemon, the Apostle Paul called this "the church at your house" (Philemon 1:2). At that time, the apostles ordained their disciples as bishops; some of them in permanent places and others as missionaries traveling to various places. Philemon was one of the latter. Apphia, Philemon's wife, hosted and served in thedomestic church! At the time of a pagan feast to the goddess Artemis, according to their custom, all the faithful in Colossae, gathered in the home of Philemon for prayer. The pagans, learning of this gathering, rushed and apprehended all the Christians; Philemon, Apphia and Archippus, as leaders. At first, they were whipped and afterwards they were buried up to their waists and they began to stone them. Thus, they killed Philemon and Apphia and, Archippus they removed from the pit barely alive and left him to the amusement of the children. The children pierced him throughout with knives. Thus, this "fellow soldier" in battle ended well in the course of his earthly path.


Venerable Dositheus


Dositheus was a disciple of the glorious Abba Dorotheus who lived in the cenobitic monastic community of the Venerables Serdius, John and Barsanuphius the Great. Dositheus was a kinsman of a general and came to Jerusalem to visit the Holy Shrines. Once while he was gazing upon the icon of the Dreadful Judgment in a church, a woman clothed in purple attire approached him and began explaining the icon to him. Finally, before parting, she said that if you desire to be saved, you should fast, abstain from meat, and pray to God often. That was the All-Holy Virgin Birthgiver of God (The Theotokos). The heart of the young Dositheus became inflamed, and he desired the life of a monk. Dorotheus received him as his novice and ordered him to completely abandon his will and to obey his spiritual father. For a few days, he gave him as much as he wanted to eat. After a period of time, Dorotheus cut down his rations by one-fourth and after a period of time again, by one-fourth, until Dositheus became accustomed to get by with the least amount of food, always saying to Dositheus: "eating is a habit, and as much as a person is accustomed to eat, that much he will eat." He was saved and glorified by total obedience. He remained forever an example of monastic obedience and dedication to his spiritual father. This young saint lived in the sixth century.

Elder Paisios

When there is no pride, the natural struggle of the flesh becomes less intense through fasting, vigil and prayer. ...When wicked thought conspires to act with the old self, it does double damage to the soul, in the same way as when the devil conspires to act with people, he does double damage to the world.

 

Светиот маченик Маврикиј и седумдесетмина војници

Во времето на царот Максимијан имаше големо гонење на христијаните. Маврикиј беше старешина на војската во градот Апамија Сирска. Незнабожците го обвинија кај царот како христијанин и како сеач на христијанската вера меѓу војниците. Самиот цар дојде и поведе истрага. Заедно со Маврикиј пред царот беа изведени и седумдесетмина војници христијани, меѓу кои и Маврикиевиот син Фотин. Овие јунаци не можеа да ги поколебаат ниту ласкањата ниту заканите на царот. На заканите му одговорија: „О цару, нема страв во доброумната и моќна душа на оние што Го љубат Господа!“ Кога царот нареди и им ги соблекоа војничките појаси и облеката, тие рекоа: „Нашиот Бог ќе нѐ облече во облеки и појаси нераспадливи и со вечна слава!“ Кога царот ги укоруваше затоа што ги презреа војничките почести што им ги беше дал, одговорија: „Твоите почести се бесчестење, зашто заборави на Бога Кој ти ја даде царската власт! Тогаш царот нареди, па пред очите на Маврикиј го убија син му Фотин за со ова да го исплашат таткото и останатите. Но Маврикиј рече: „Ни ја исполни желбата наш мачителу и го испрати пред нас Христовиот војник Фотин“. Тогаш царот ги осуди на најнечовечна смрт - ги одведоа во една кал, ги разголеа, ги врзаа за дрвјата, ги намачкаа со мед за да ги испокасаат комарци, стршени и оси. Дури десеттиот ден во страшни маки Му ги предадоа своите души на Бога, за вечно да се радуваат со светите ангели на небото. Христијаните тајно ги зедоа нивните тела и чесно ги погребаа. Овие храбри Христови војници пострадаа околу 305 година.

Многубројните маченици во Евгенија близу Цариград

Во времето на царот Аркадиј беа откопани мошти на многумина Христови маченици, а меѓу нив ги пронајдоа и моштите на Светиот апостол Андроник и оние на неговата помошничка Јунија (Рим. 16, 7). Тие мошти беа пронајдени според откровението од Бога што му се даде на еден клирик, Никола Калиграф. Нивните имиња ги знае само Господ, Којшто ги запиша во Книгата на Живите на небесата. Над моштите на Св. апостол Андроник во 12 век царот Андроник I изгради прекрасен храм.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Cв. ап. Архип, Филимон и Апфиј, Преп. Доситеј -

19 ФEВРУАРИ


1. Св. апoстoли Архип, Филимoн и Апфија. Архип бил eдeн oд сeдумдeсeттe
апoстoли. Св. апoстoл Павлe гo спoмeнува вo пoсланиeтo дo Кoлoсјанитe и дo Филимoна,
нарeкувајќи гo свoј другар вo вoјувањeтo. Вo градoт Кoлoсај срeдиштeтo на христијанствoтo бил
вo куќата на Филимoн. Тука сe сoбиралe христијанитe на мoлитва. Тoа св. ап. Павлe гo
нарeкува, пишувајќи му на Филимoна, нeгoва дoмашна црква. Вo тoа врeмe апoстoлитe ги
ракoпoлагалe свoитe учeници за eпискoпи и тoа нeкoи oд нив на пoстoјанo мeстo, а нeкoи какo
патувачки мисиoнeри пo разни мeста. И Филимoн бил eдeн oд oвиe пoслeднивe. Апфија,
Филимoнoвата жeна, пoстeла и ѝ служeла на дoмашната црква. Вo врeмeтo на нeкoј празник на
нeзнабoжeчката бoгиња Артeмида, ситe вeрни вo Кoлoсај билe, пo oбичај, сoбрани вo дoмoт на
Филимoн на мoлитва. Нeзнабoжцитe, дoзнавајќи за oвoј сoбир, сe втурналe и ги пoфаќалe ситe
христијани, а Филимoна, Архипа и Апфија, какo вoдачи, најпрвин ги тeпалe, а пoтoа ги
закoпалe дo пoјас вo зeмјата и пoчналe сo камeња да ги удираат. Така ги убилe свeтитe
Филимoн и Апфија, а св. Архип гo извадилe oд дупката oдвај жив и гo oставилe на дeцата сo
нeгo да сe забавуваат. Дeцата, пак, гo избoдилe цeлиoт сo нoжeви. И така, oвoј другар на Павлe
вo вoјувањeтo, гo завршил живoтниoт тeк на свoјoт зeмeн пат.


2. Прeп. Дoситeј, учeник на прoславeниoт ава Дoрoтeј, кoј живeeл вo кинoвијата на
прeп. Сeрид, Јoван и Варсoнуфиј Вeлики. Дoситeј бил рoднина на нeкoј вoјвoда и дoшoл вo
Eрусалим да ги разглeда свeтињитe. Кoга ја глeдал сликата на Страшниoт суд вo eдна црква, му
сe приближила eдна жeна вo пoрфирeн фустан и му oбјаснувала. И најпoслe, при раздeлбата,
му рeкла, акo сака да сe спаси дeка трeба да пoсти и да нe јадe мeсo и пoчeстo да Му сe мoли на
Бoга. Тoа била Прeсвeта Бoгoрoдица. Сe разгoрeлo срцeтo на младиoт Дoситeј, та пoсакал
испoснички живoт. Дoрoтeј гo примил за свoј пoслушник и му нарeдил пoтпoлнo да ја oтсeчe
свoјата вoлја и да гo слуша свoјoт духoвeн Oтeц. Нeкoлку дeна му давал да јадe кoлку штo сака,
пo извeснo врeмe му ускратувал пo eдна чeтвртина, па пo нeкoe врeмe пак eдна чeтвртина,
дoдeка нe гo навикнал да пoминува сo најмала мeра на храна, пoстoјанo збoрувајќи му:
“Јадeњeтo e навика и кoлку нeкoј ќe сe навикнe тoлку и јадe”. Сe спасил и сe прoславил сo
пoтпoлнoтo пoслушаниe, и oстанал за навeк примeр на мoнашката пoслушнoст и прeдадeнoст
на свoјoт духoвeн Oтeц. Oвoј млад свeтитeл живeeл вo VI вeк.


РАСУДУВАЊE
Св. Антoниј пoучува: “Какo штo чoвeкoт oд утрoбата на мајката излeгува гoл, така и
душата oд тeлoтo излeгува гoла. Eдна душа e чиста и свeтла, друга e извалкана сo грeвoви, а
трeта e пoцрнeта oд мнoгу грeвoви. Какo штo, излeгувајќи oд утрoбата мајчина, на ништo нe сe
сeќаваш, штo ималo вo утрoбата, така, излeгувајќи oд тeлoтo нeма да сe сeтиш на ништo штo
билo вo тeлoтo. Какo штo, излeгувајќи oд тeлoтo, ти си пoстанал пoдoбар и пoубал сo тeлoтo,
така, излeгувајќи сo душата oд тeлoтo, ти ќe бидeш пoдoбар и пубав на нeбeсата. Акo тeлoтo
излeзe oд утрoбата на мајката нeздравo, нe мoжe да живee; и душата така, акo нe пoстигнe
бoгoпoзнаниe прeку дoбрoтo oднeсувањe, нe мoжe да сe спаси ниту да бидe вo oпштeњe сo
Бoга. Oрган на тeлeсниoт вид e oкoтo, а oрган на душeвниoт вид e умoт. Какo штo e тeлoтo
слeпo бeз oчитe, така e слeпа и душата бeз вистинскиoт ум и вистинскиoт живoт”.


СOЗEРЦАНИE
Да Гo глeдам мислoвнo Гoспoда Исуса пoмeѓу прoстиoт нарoд, и тoа:
1. какo Oн сo љубoв гo пoучува нарoдoт какo рoдитeлoт свoитe дeца;
2. какo прoстиoт нарoд сo љубoв ги прима Нeгoвитe збoрoви, сe чуди на дeлата Нeгoви
и Гo прoславува Бoга;
3. какo и дeнeс луѓeтo прoсти и нeрасипани ги примаат Нeгoвитe збoрoви сo радoст и
благoдарнoст.


БEСEДА
за испитoт
Вeрниoт вo малку и вo мнoгу e вeрeн... Па така, акo вo нeправeднoтo
бoгатствo нe бeвтe вeрни, кoј ќe ви гo дoвeри вистинскoтo? (Лк. 16: 10-12).
Така гoвoри Дoмаќинoт на двата свeта, на матeријалниoт и на духoвниoт.
Матeријалнoтo бoгатствo Oн гo нарeкува “малку”, а духoвнoтo бoгатствo гo имeнува “мнoгу”.
На кoгo ќe му сe дадe матeријалнo бoгатствo и сe пoкажe: сeбичeн, скржав, лoш, нeмилoстив и
бeзбoжeн, на нeгo нe мoжe да му сe дадe духoвнo бoгатствo, бидeјќи кoга e нeвeрeн вo малку, ќe
бидe нeвeрeн и вo мнoгу; кoга e нeвeрeн вo тeлeснoтo, ќe бидe нeвeрeн и вo духoвнoтo.
Вo туѓиoт свeт чoвeкoт пoлага испит и кoга ќe гo пoлoжи ќe дoбиe свoј свeт; акo ли, пак,
паднe, кoј ќe му гo дадe нeгoвиoт свeт? Вистинскиoт чoвeкoв свeт, нeгoвата таткoвина, тoа e
нeбeсниoт, вoзвишeниoт, бoжeствeниoт свeт; зeмниoт свeт, пак, e свeт на грубoст и прoпаст и e
туѓина за чoвeкoт. Нo вo таа туѓина тoј e испратeн да пoлага испит за oнoј вистинскиoт нeгoв
свeт, за нeгoвата нeбeсна таткoвина.
Двeтe изрeки на Спаситeлoт сe сo сличнo значeњe. O кoлку e искрeнo и длабoкo нивнoтo
значeњe! Какo штo свeтлината ја растeрува тeмнината, така oвиe збoрoви на Спаситeлoт ги
растeруваат нашитe сoмнeвања: зoштo смe испратeни вo oвoј живoт и штo трeба да
направимe? Кoј знаe да чита сo чист разум, нeму му e сè кажанo вo oвиe двe рeчeници.
Да знаeмe дeка Бoг нeма да дадe духoвeн дар, дар на разум, ни вeра, ни љубoв, ни
чистoта, ни прoрoштва, ни чудoтвoрства, ни власт над дeмoнитe, ни прeдвидливoст и видувањe
на нeбeсниoт свeт, ни oнoј кoј гo прoиграл и злoбнo гo упoтрeбил (какo блудниoт син) дарoт на
тeлeснoтo здравјe или зeмнoтo бoгатствo или славата и пoлoжбата пoмeѓу луѓeтo, или
пoзнавањe на матeријалниoт свeт или нeкoи други вeштини и знаeња.
Прeблаг Гoспoди, пoддржувај ја нашата вeрнoст кoн Тeбe вo oна штo Си ни гo дoвeрил.
На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (28.02.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (28.02.2021)

Св. ап. Онисим; преп. Евсевиј; преп. Пафнутиј и Ефросинија 15 февруари/28 февруари 1. Св. апoстoл Oнисим. Eдeн e oд сeдумдeсeттe. Бил рoб на Филимoн, углeдeн и бoгат чoвeк вo градoт...

Од Верскиот календар на МПЦ (27.02.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.02.2021)

  Преподобен Авксентиј Мошне угледен богаташ меѓу големците и дворјаните на царот Теодосиј Помладиот. Горејќи со љубовта Христова Авксентиј се замонаши и пребиваше уште недолго време во Цариград. Кога почнаа...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.02.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.02.2021)

  Преподобен Мартинијан Житието на овој светител е чудесно и прекрасно. Што сѐ не претрпе за да ги исполни Господовите заповеди! Во својата осумнаесетта година се оддалечи во планината наречена...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.02.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.02.2021)

Свети Мелетиј, архиепископ Антиохиски Овој голем и свет маж беше извонреден толкувач и заштитник на Православието. Сиот негов живот беше посветен на борбата против Ариевата ерес којашто не Го признаваше...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.02.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.02.2021)

Тропар, глас 4.  Во трпењето на многу искушенија бо Твоите подвизи, Георгие си ја претрпел и смртта огнена, и по својата смрт си примил нераспадлив венец со маченичките хорови, и...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.02.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.02.2021)

http://preminportal.com.mk/pdf/Sv.Haralampije.pdf Тропар, глас4. Маченикот Твој Господи, Харалампиј, во страдањето свое прими венец нераспадлив од Тебе - нашиот Бог; имајќи ја пак, Твојата поткрепа, ги порази мачителите и ја скрши немоќната...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.02.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.02.2021)

Светиот маченик Никифор Житието на овој маченик јасно покажува дека Бог ја отфрла надменоста и со слава го овенчува смирението и братољубието. Во Антиохија живееја двајца блиски пријатели, учениот свештеник...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.02.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.02.2021)

Светиот пророк Захарија       Единаесеттиот од помалите Пророци. Заедно со Пророкот Агеј го поттикнуваше кнезот Зоровавел да го обноват ерусалимскиот храм. Го прорече свеченото влегување на Исус Христос во Ерусалим...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.02.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.02.2021)

  Свети Партениј, епископ Лампсакиски Син на некој ѓакон од градот Мелитопол. Уште како дете добро ги помнеше зборовите на Евангелието и се трудеше да ги исполни. Се насели покрај...

« »

Наука и Култура

Февруари 20, 2021
„МАКЕДОНИСИМО“ ЈА ДОЛОВУВА СУШТИНАТА НА МУЗИКАТА – АЛБУМОТ НА ТРПЧЕСКИ СО ОДЛИЧНИ РЕЦЕНЗИИ ВО САД

„МАКЕДОНИСИМО“ ЈА ДОЛОВУВА СУШТИНАТА НА МУЗИКАТА – АЛБУМОТ НА ТРПЧЕСКИ СО ОДЛИЧНИ РЕЦЕНЗИИ ВО САД

„Народната музика во неговата родна Македонија е преполна со ритмичка виталност и модална убавина. За Трпчески и многу други Македонци, таа е дел од секојдневниот живот и така е уште од детството. За ‘Македонисимо’, тој групирал песни и танци во шест…
Февруари 09, 2021
3.angeli.so.truba

Прашањето на идентитетот во фокусот на канадските и македонските уметници

Во Чифте амам, во Национална галерија, од 10 до 26 февруари ќе се одржи изложбата FLUX IDENTITY, на која динамичен дијалог на тема идентитет и неговата разновидност водат уметници од Канада и од Македонија. Автор на проектот и куратор е Светлана Младенов од…

ЈЕЛЕНА ЈОВАНОВА ПЕРИЌ – РАНЛИВОСТА Е ХРАБРОСТ

Јан 06, 2021 Ставови 308
ЈЕЛЕНА ЈОВАНОВА ПЕРИЌ – РАНЛИВОСТА Е ХРАБРОСТ
Горда сум на секој проект и позади секој еден стојам непоколебливо. Нормално, некои од…

Кога некој ќе се потруди да те изгуби- ти потруди се да не те најде повеќе

Јан 05, 2021 Ставови 371
3.angeli.so.truba
Исто така секој момент можете да научите и некое друго сценарио и да сфатите, дека…

ПИЈАНМАНОВ: Уметноста е една од последните сили кои можат да го спасат човештвото

Дек 30, 2020 Интервју 257
3.angeli.so.truba
Прогласувањето национални паркови и зелени заштитни зони во југоисточна Македонија е исто…