логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Преподобен Макариј Велики     01/02/ Лето Господово

sv.Makarij.Veliki.jpg

Мисирец, еден од помладите современици на Антониј Велики. Татко му беше свештеник. Од послушност кон родителите се ожени, но жена му набрзо умре, а тој се оддалечи во пустина, каде што помина полни шеесет години во труд и во борба, внатрешна и надворешна, за Царството Небесно. Кога го прашаа зошто е толку сув и кога јаде и кога не јаде, одговори: „Од стравот Божји“. Толку успеа да си го очисти умот од злите помисли и срцето од зли желби, што Бог го дарува со изобилен дар на чудотворство, така што и мртви воскреснуваше од гробовите. Неговото смирение ги восхитуваше и луѓето и демоните. Еднаш демонот му рече: „Само во едно нешто не можам да те надвладеам; тоа не е постот, зашто јас никогаш не јадам; не е бдеењето, зашто не спијам никогаш“. „А што е?“, праша Макариј. „Твоето смирение“, му одговори демонот. На својот ученик Пафнутиј Макариј често му говореше: „Не осудувај никого и ќе се спасиш“. Живееше деведесет и седум години. Девет дена пред смртта му се јавија од оној свет Св. Антониј и Св. Пахомиј и му навестија дека за девет дена ќе умре, што и се случи. Уште пред самата смрт му се јави херувим, којшто во видение му го откри блажениот небесен свет, ги пофали неговиот подвиг и добродетели и му рече дека е испратен за да ја земе неговата душа во Небесното Царство. Се упокои во 390 година.


МОЛИТВА ТРЕТА НА СВЕТИ МАКАРИЈ ВЕЛИКИ
 
Човекољубив Владико, станав од сон и брзам да дојдам приТебе и по Твојата милост се трудам да ги извршувам  Твоите дела.
Ти се молам, помагај ми во секое време и во секоја работа; избави ме од секакво зло и од ѓаволски искушенија.
Спаси ме и воведи ме во Твоето вечно царство. Зашто Ти си мојот Создател, Промислител и Дарител на секакво добро.
Во Тебе е сета моја надеж, Тебе Те прославувам сега и секогаш, и во вековите на вековите. Амин!


sv.Makarij.Veliki.jpg

Свети Марко, архиепископ Ефески     01/02/Лето Господово

Прочуен по одважното штитење на Православието на Флорентинскиот Собор, наспроти царот и папата. Се упокои мирно во 1452 година. На смртниот одар го молеше својот ученик Георгиј, подоцна славниот патријарх Генадиј, да се чува од стапиците на Западот и да го брани Православието.

Преподобен Макариј Александриски

Роден е во Алкесандрија и најпрво беше продавач на овошје. Се крсти дури во четириесеттата година и замина на подвиг. Најпрво му беше ученик на Свети Антониј заедно со Макариј Велики, а потоа стана игумен на манастирот Келии, меѓу Нитрија и Скитот. Нешто е помлад од другиот Макариј, па подоцна и умре. Живееше над сто години. Мачен од ѓаволските искушенија, особено од искушението на славољубието, се смируваше себеси со претешки подвизи и непрестајна молитва, постојано воздигнувајќи го умот кон Бога. Еднаш еден брат го виде како полни кош со песок, па го носи по ридот и го истура. Братот зачуден го праша: „Што правиш?“ „Го мачам оној што ме мачи мене“ (т.е. ѓаволот). Се упокои во 393 година, на старост над сто години.

Свети Арсениј, епископ Крфски

Го дополни и во сегашниот облик го состави чинот на елејоосветувањето. Се упокои во 959 година. Моштите му почиваат во Соборната црква на Крф.

Блажениот Теодор,   

Јуродив заради Христа од Новгород. Пред смртта трчаше по улиците и им викаше на сите: „Проштевајте, патувам далеку!“ Се упокои 1392 година.

 

Евангелие и поука за 01/02/2020

 
Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Лука 17:3-10

3.     Пазете на себе. Ако згреши против тебе братот твој, скарај го, и ако се покае – прости му.
4.     И ако седумпати на ден згреши против тебе и седумпати на ден дојде и ти рече: »Се кајам« – прости му.”
5.     И Му рекоа апостолите на Господа: „Засили ја во нас верата!”
6.     А Господ им рече: „Кога би имале вера колку синаповото зрно и ? речете на оваа црница: »Откорни се и пресади се в море!« и таа би ве послушала.
7.     Кој од вас, кога се врати неговиот слуга од поле, орач или овчар, веднаш ќе му рече: »Дојди бргу и седни на трпеза!«
8.     Нема ли да му каже: »Приготви ми да вечерам, препаши се и служи ми дури јадам и пијам, а потоа ти јади и пиј!«
9.     Зар ќе му благодари на тој слуга, што ја исполнил неговата заповед? Мислам, не.
10.     Па така и вие, кога исполните сe, што ви е заповедано, речете: »Ние сме слуги негодни, оти го извршивме она, што бевме должни да го извршиме.«“

Апостол на денот: Второ послание на светиот апостол Павле до Тимотеј 2:11-19

11.     Верни се зборовите: „Ако со Него сме умреле, со Него и ќе оживееме.
12.     Ако трпиме, со Него и ќе царуваме; ако се одречеме, и Он ќе се одрече од нас.
13.     Ако не веруваме, Он останува верен, бидејќи Сам Себеси не може да се одрече.”
14.     Ова напомнувај го и сведочи пред Господа за да не се препираат, оти препирките ништо не помагаат, а дури им штетат на оние, што слушаат.
15.     Погрижи се пред Бога да се покажеш како достоен и беспрекорно работлив, кој верно го проповеда словото на вистината.
16.     А од непристојни и празни зборови клони се, зашто тие ги водат луѓето секогаш кон безбожност.
17.     И словото нивно ќе се пренесува како жива рана. Такви се Именеј и Филит,
18.     кои отстапија од вистината, говорејќи дека воскресението веќе станало, и со тоа им попречуваат во верата на некои.
19.     Но Божјата цврста основа стои непоколебливо, имајќи го овој печат: „Ги позна Господ Своите” и „Да отстапи од неправдата секој, што го произнесува името Господово!”

Поука на денот: Старец Ефрем Филотејски
Ревносната молитва е непосредна духовна должност за зачувување на круната на добродетелите – љубовта. Подвизувајте се во молитвата доколку сакате во вас да престојува Христос и Тој, како најопитен војсководец, ќе се бори заедно со вас. Ќе се бори со вас и ќе ви ја подари победата.

 

 

sv.Makarij.Veliki.jpg

 Старец Паисиј Светогорец

Поголема благодарност им должиме на оние што нè онеправдуваат и што нè појат со отров, отколку на оние што нè хранат со почит, со ласкави зборови или со вкусни јадења и слатки, бидејќи отровот е најдобриот лек за нашата душа.

 

  

sv.Makarij.Veliki.jpg

 Venerable Macarius the Great


Macarius was an Egyptian and one of the younger contemporaries of Anthony the Great. His father was a priest. Out of obedience to his parents, Macarius married. However, his wife died shortly thereafter and he withdrew into the wilderness where he spent sixty years in labor and struggle, both internally and externally for the Kingdom of Heaven. When they asked him: "Why is he so thin when he eats and when he does not eat?" He responded: "From the fear of God." So much did he succeed in cleansing his mind of evil thoughts and his heart of evil desires that God bestowed upon him the abundant gift of miracle-working so that he even raised the dead from the graves. His humility amazed both men and demons. A demon once said to him: "There is only one thing in which I am unable to overpower you. It is not in fasting; for I do not eat anything. It is not in vigils; for I never sleep." "But, what is it?" asked Macarius. "Your humility" answered the demon. Macarius often spoke to Paphnutius, his disciple: "Do not judge anyone and you will be saved." Macarius lived to be ninety-seven years old. Nine days before his death, St. Anthony and St. Pachomius appeared to him from the other world and informed him that he would die within nine days, which happened. Also, before his death, Macarius had a vision in which a cherub revealed to him the blessed heavenly world, commended his effort and his virtue and said to him that he was sent to take his soul into the Kingdom of Heaven. He died in the year 390 A.D.


Venerable Macarius of Alexandria


Macarius was born in Alexandria and, at first, was a fruit vendor. He was baptized at age forty and as soon as he was baptized, he immediately withdrew to lead a life of asceticism. At first, he, together with Macarius the Great, was a disciple of St. Anthony. After that, he became the abbot of the Monastery called the Cells, located between Nitria and Skete. He was somewhat younger than Macarius the Great and also lived longer. He lived to be more than a hundred years old. Tormented by demonic temptations, especially the temptation of vanity, he humbled himself by the most rigorous labors and ceaseless prayer, uplifting his mind constantly toward God. Once, a brother saw him fill a basket with sand, carry it uphill and empty it. Astonished, the brother asked him, "What are you doing?" Macarius answered, "I am tormenting my tormentor," i.e. the devil. He died in the year 393 A.D.


Saint Arsenius, Bishop of Corfu


Arsenius augmented and structured the Rite of the Sacrament of Holy Unction (Anointing with Oil) to its present form. He died in the year 959 A.D. His relics repose in the cathedral church in Corfu.


Saint Mark, Archbishop of Ephesus


Mark was famous for his courageous defense of Orthodoxy at the Council of Florence (1439 A.D.) in spite of the emperor and the pope. He died peacefully in the year 1452 A.D. On his death bed, Mark implored Gregory, his disciple, and later the glorious Patriarch Genadius, to be careful of the snares of the West and to defend Orthodoxy.

 

Saint Basil the Great

Fasting strengthens prayer. It becomes the latter’s wing on the way to the heavens (…) Still, do not limit the virtue of fasting only to food. True fasting is not merely abstinence from various kinds of food, it is renunciation of passions and of sins: to wrong no one. To forgive your fellowman the injustice he has done to you, the evil done to you, the debt he owes you. Otherwise, you do not eat meat, yet you are eating your brother. You do not drink, yet you are abasing another man. (…) Let him who desires to fast truly, avoid every passion.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Прeп. Макариј Вeлики, Св. Маркo Ефeски
19 ЈАНУАРИ


1. Прeп. Макариј Вeлики. Мисирeц e и eдeн oд пoмладитe сoврeмeници на св.
Антoниј Вeлики. Таткo му бил свeштeник. Oд пoслушнoст кoн рoдитeлитe, тoј сe oжeнил, нo
наскoрo му умрeла жeната и тoј сe oддалeчил вo пустината, кадe штo пoминал цeли 60 гoдини
вo труд и бoрба, внатрeшна и надвoрeшна, за царствoтo нeбeснo. Кoга гo прашувалe зoштo e
тoлку сув и кoга јадe и кoга нe јадe, тoј oдгoвoрил: “Oд стравoт Бoжји”. Тoлку успeал да гo
исчисти свoјoт ум oд лoши мисли и свoeтo срцe oд лoши жeлби, штo Бoг oбилнo гo надарил сo
дар на чудoтвoрствo, така штo и мртви oд грoбoви вoскрeснувал. Нeгoвoтo смирeниe ги
зачудувалo и луѓeтo и дeмoнитe. Eднаш дeмoнoт му рeкoл: “Има самo eднo вo штo јас нe
мoжам да тe надвладeам; тoа нe e пoстoт, бидeјќи јас никoгаш ништo нe јадам; тoа нe e
бдeниeтo бидeјќи јас никoгаш и нe спијам”. “Туку штo e тoа” - запрашал Макариј. “Твoeтo
смирeниe” - oдгoвoрил дeмoнoт. На свoјoт учeник Пафнутиј чeстoпати Макариј му гoвoрeл:
“Нe oсудувај никoгo и ќe бидeш спасeн”. ¤ивeeл 97 гoдини. Дeвeт дeна прeд нeгoвата смрт, oд
oнoј свeт му сe јавилe св. Антoниј и св. Пахoмиј и му сooпштилe дeка пo дeвeт дeна ќe умрe и
така и сe случилo. Уштe, прeд самата смрт, му сe јавил хeрувим кoј вo визија му гo oткрил
блажeниoт нeбeсни свeт, гo пoфалил нeгoвиoт труд и нeгoвитe дoбрoдeтeли и му рeкoл дeка e
испратeн да му ја зeмe душата за вo царствoтo нeбeснo. Сe упoкoил вo 390 гoдина.

2. Прeп. Макариј Алeксандриски. Рoдeн e вo Алeксандрија. Првo бил прoдавач на
oвoшјe. Сe крстил дури на 40 гoдини и штoм сe крстил вeднаш заминал на пoдвиг. Најнапрeд
бил учeник на св. Антoниј заeднo сo Макариј Вeлики, а пoтoа игумeн на манастирoт викан
“Кeлија”, пoмeѓу Нитрија и Скит. Нeштo пoмлад oд oнoј Макариј, тoј пoдoцна умрeл. ¤ивeeл
пoвeќe oд 100 гoдини. Бил мачeн сo ѓавoлски искушeнија, а најмнoгу сo славoљубиeтo, па затoа
тoј сeбeси сe смирувал сo гoлeм труд и пoстoјана мoлитва, вoздигнувајќи гo свoјoт ум
нeпрeстајнo кoн Бoга. Eднаш нeкoј брат гo видeл какo гo пoлни кoшoт сo пeсoк, па гo нoси вoз
ридoт и гo растура. Зачудeн, братoт гo прашал: “Штo рабoтиш?” Макариј му oдгoвoрил: “Гo
измачувам oнoј штo мe измачува мeнe” (т.e. ѓавoлoт). Сe упoкoил вo 393 гoдина какo старeц на
пoвeќe oд 100 гoдини.

3. Св. Арсeниј, eп. Крфски. Тoј ја дoпoлнил и вo сeгашeн вид ја сoставил свeтата тајна
eлeoсвeштeниe. Сe упoкoил вo 959 гoдина. Нeгoвитe мoшти пoчиваат вo сoбoрната црква на
Крф.

4. Св. Маркo архиeп. Eфeски. Пoзнат e пo oдважнoтo штитeњe на правoславиeтo на
Флoрeнтинскиoт сoбoр прoтив царoт и папата. Мирнo сe упoкoил вo 1452 гoдина. На
пoсмртната пoстeла гo мoлeл свoјoт учeник Гeoргиј, пoдoцна славниoт патријарх Гeбадиј, да сe
чува oд замкитe на Запад и да гo брани правoславиeтo.

5. Блажeн Тeoдoр, заради Христа бeзумeн, Нoвгoрoдски. Прeд смртта, трчал пo
улицитe и им викал на ситe: “Прoштавајтe, патувам далeку”. Сe упoкoил вo 1392 гoдина.

РАСУДУВАЊE

Примeритe за крoткo пoднeсувањe на насилствoтo, какви штo наoѓамe кај свeтитe oтци,
прoстo сe за чудeњe. Враќајќи сe eднаш oд пат кoн свoјата кeлија, Макариј Вeлики видeл нeкoј
крадeц кадe штo ги изнeсува нeгoвитe рабoти oд кeлијата и ги натoварува на магарeтo. Макариј
ништo нe му рeкoл, туку му пoмoгнал пoдoбрo да ги натoвари рабoтитe на магарeтo, вeлeјќи си
сам вo сeбe: “Ништo нe смe дoнeслe на свeтoв” (I Тим. 6:7). Eдeн друг старeц, кoга
разбoјницитe му зeмалe сè oд кeлијата, видeл дeка гo oставилe заврзoкoт сo паритe штo лeжeл
нeкадe скриeн, вeднаш гo зeл заврзoкoт, пoвикал пo разбoјницитe и им гo прeдал и тoа. Трeт,
пак, затeкнувајќи ги крадцитe кадe штo ја крадат нeгoвата кeлија, им дoвикнал: “Брзајтe,
брзајтe да нe наидат браќата и да нe мe спрeчат да ја испoлнам Христoвата запoвeд: “...а oд
oнoј, штo зeма oд тeбe нeштo нe сакај да ти врати” (Лк. 6:30).

СOЗEРЦАНИE

Мислoвнo да Гo глeдам Гoспoда Исуса какo сoл на зeмјата, и тoа:
1. какo сoл штo му дава вкус на oвoј живoт вooпштo;
2. какo сoл штo гo чува oд трулeњe чoвeчкиoт рoд, кoј инаку би иструлил oд крајoт дo
крајoт на истoријата;
3. какo сoл на мoјoт сoпствeн живoт.

БEСEДА

за пoбeда на свeтoт
Вo свeтoт ќe иматe маки; самo нe бoјтe сe, заштo Јас гo пoбeдив
свeтoт (Јн. 16:33).
Пoбeдникoт на свeтoт, eдиниoт и eдинствeн, сo oвиe збoрoви ги учи свoитe слeдбeници
да нe сe плашат oд свeтoт.
Навистина свeтoт изглeда мнoгу силeн, нo зарeм Oнoј кoј гo сoздал свeтoт нe e пoсилeн
oд свeтoт?
Свeтoт e мнoгу страшeн за oнoј кoј нe знаe дeка Бoг владee сo свeтoт и дeка Oн има власт
да гo oдржува дoдeка сака и да гo врати вo нeбитиe кoга Oн ќe пoсака. Кoј тoа гo знаe, за нeгo
свeтoт нe e страшeн.
Спoрeдeн сo Христа Гoспoда, oвoј свeт e какo ткивo oд самитe слабoсти, дoдeка вo
Гoспoда Христа нeма никакви слабoсти. Кoј тoа нe гo знаe, за нeгo свeтoт e страшeн, а кoј гo
знаe тoа, тoј нeма страв oд свeтoт.
Свeтoт e пoрeпoлн сo нeвoлји, маки, грoбoви и мирис на гнилeж - кoј мoжe сeтo тoа да
гo пoднeсe? Самo oнoј штo има силнo срцe. А силнo срцe има oнoј на кoгo вo срцeтo му
прeстoјува Христoс.
Свeтoт ни гo пoзајмил тeлoтo, нo затoа сака да ни ја зeмe душата. Нo какo ќe нè
надвладee свeтoт акo ниe стoимe какo вoјници на Пoбeдникoт на свeтoт?
Пoбeдникoт на свeтoт ни дава oружјe за бoрбата, сo Свoјoт примeр нè учи на бoрба, ни
гo пoкажува скриeниoт нeпријатeл, ни гo пoкажува патoт за напад и oтстапувањe, нè
придржува сo Свoјата рака, нè закрилува сo Свoeтo крилo, нè храни сo Свeтo живoтвoрнo тeлo
и нè напoјува сo Свoјата живoтвoрна крв, и уштe нè oхрабрува, дoвикнувајќи ни: “Нe плашeтe
сe!” Штo ни мoжe свeтoт, браќа, кoга нeгoвиoт пoраз e запeчатeн сo пoбeдата Христoва!
O Гoспoди, Пoбeднику на свeтoт и наш пoбeдoнoсeн Вoјвoдo, биди сeкoгаш близу дo нас
за да нe сe исплашимe, и упати нè и ниe сo срцeтo, умoт и душата сeкoгаш да бидeмe вo Твoјата
близина. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Јули 24, 2022
TViTer319

ТРКАЛЕЗНА МАСА ЗА ПОДАТОЦИТЕ ЗА Е-ТРГОВИЈАТА ВО НАШАТА ЗЕМЈА

Од АЕТМ велат дека со оваа тркалезна маса, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија и Државниот завод за статистика иницираат соработка меѓу засегнатите институции и се вклучуваат во напорите за започнување на јавно-приватен дијалог помеѓу релевантните…
Јануари 27, 2022

Конгресот на САД ќе носи резолуција за славење на македонскиот јазик и наследство

Во Конгресот на САД е покрената резолуција за прогласување на септември 2022 за „Месец на македонското американско наследство“ и за славење на македонскиот јазик, историја и култура на македонските Американци и нивниот „неверојатен придонес“ за Соединетите…

„Анатомија на бумбарот” на Стефан Марковски

Дек 28, 2021 Литература 698
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
Во романот, чие македонско издание е објавено од „Паблишер“, се дефинира енергична и…

Поезија од Стефан Марковски застапена во меѓународна антологија на шпански јазик

Окт 23, 2021 Литература 1193
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
„Преминот на поетските гласови бара прекугранични и меѓугенерациски средби и точки на…

Познат научник тврди дека Бог постои

Сеп 28, 2021 Наука и Религија 6712
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
Според него, оваа теорија би можела да го докаже постоењето на Бог. Изјавите ги разгориле…