логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Уште необјавено

МАКЕДОНСКА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ НАУЧЕН И УМЕТНИЧКИ ЦЕНТАР „УРАНИЈА”


НАУЧНА И УМЕТНИЧКА ВИЗИТА 2015
ОХРИД, КУЌАТА НА УРАНИЈА


ПРОГРАМА

27 ЈУНИ (ПЕТОК)  – 3 ЈУЛИ (САБОТА)
ЛЕТНА МУЗИЧКА РАБОТИЛНИЦА
Факултет за музичка уметност, Скопје


3 ЈУЛИ  (ПЕТОК), 19,00 ЧАСОТ
ЗАВРШЕН КОНЦЕРТ
Факултет за музичка уметност, Скопје


4 и 5 ЈУЛИ (САБОТА И НЕДЕЛА), 10,00 ЧАСОТ
ЛИНГВИСТИЧКА РАБОТИЛНИЦА
ГРАМАТИКА (СИНХРОНИЈА – ДИЈАХРОНИЈА)
Истражувачки центар за ареална лингвистика „Божидар Видоески“


11 ЈУЛИ  (САБОТА), 19,00 ЧАСОТ
ИЗЛОЖБА
ОД АРХИВСКАТА РИЗНИЦА НА МАНУ:
ИЗБОР НА ФОТОГРАФИИ ОД ПАТЕШЕСТВИЈАТА
НА А. ДЕН ДОЛАРД НИЗ МАКЕДОНИЈА И ОХРИДСКО
Изложбата ќе ја отвори: акад. Милан Ѓурчинов,
претседател на Архивскиот одбор на МАНУ


18 ЈУЛИ  (САБОТА), 19,00 ЧАСОТ
ПРОМОЦИЈА
НА КНИГАТА „МАКЕДОНСКАТА ГЛАГОЛИЦА“
 од акад. Ѓорѓи Поп-Атанасов
Обраќање на Неговото Блаженство Архиепископот
Охридски и Македонски Господин Господин Стефан
Промотор:  проф. д-р Илија Велев

ИЛУСТРАТИВЕН ПРИКАЗ НА МАПАТА НА ГЛАГОЛИЦАТА
Автори: Фехим Хусковиќ и Трајче Блажевски
Промотор: акад. Катица Ќулавкова


22 ЈУЛИ  (СРЕДА), 11,00 ЧАСОТ
ПРЕДАВАЊЕ
акад. Милан Ѓурчинов
ВЕЛИКАНИ НА МАКЕДОНСКАТА УМЕТНИЧКА ПРОЗА –
ЖИВКО ЧИНГО
по повод 80-годишнината од неговото раѓање


25 ЈУЛИ  (САБОТА), 19,00 ЧАСОТ
ПРОМОЦИЈА
д-р Сашо Цветковски
ИКОНИТЕ НА ДИЧО ЗОГРАФ
ОД ЦРКВИТЕ ВО ДЕБАР И МАЛА РЕКА
Промотор: акад. Цветан Грозданов


29 ЈУЛИ (СРЕДА), 19,00 ЧАСОТ
ПРОМОЦИЈА
Славе Ѓорѓо Димоски
ПОЕЗИЈА/ТКАЕЊА
Промотор: Мите Стефоски, директор
на Струшките вечери на поезијатаПоуки од Светите Отци

dobrotoljubie