логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Климент, архиепископ Охридски

Vovedenie.Presveta Глас четврти:

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја; со делата си се издигнал, преблажени; кон божествен и блажен живот. Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија си ја осветлил темнината. Поради тоа го славиме твојот божествен спомен Клименте.  Повеќе...

 

Свети Епифаниј, епископ Кипарски

Роден како Евреин, но кога ја виде силата на Христовата вера, се крсти заедно со сестра му Калитропија. Во неговата дваесет и шеста година се замонаши во манастирот на Свети Иларион. Подоцна основа засебен манастир, од каде што се прочу по сета Палестина и по сиот Мисир заради своето подвижништво, духовна мудрост и чудотворство. Бегајќи од човечка слава се оддалечи во Мисир. На патот се сретна со великиот Пафнутиј, којшто му прорече дека ќе биде архиереј на островот Кипар. И навистина, по повеќе години, по Божја Промисла, Епифаниј дојде на Кипар, каде што ненадејно го избраа за епископ во градот Саламина и како епископ управуваше со Црквата Божја педесет и пет години. Живееше на земјата сѐ на сѐ сто и петнаесет години и се упокои од овој живот за вечно да живее во Царството Христово. Пред смртта беше повикан во Цариград од царот Аркадиј и жена му Евдоксија, на собор на епископи којшто требаше според желбата на царот и царицата да го осуди Свети Јован Златоуст. Граѓаните слушнаа, слушна и Златоуст, како божем Епифаниј да се согласил со царот против Златоуст. Затоа Златоуст му напиша писмо: „Брате Епифаниј, чув дека си го посоветувал царот да бидам прогонет. Знај дека ни ти веќе нема да го видиш твојот престол“. На тоа Епифаниј му отпиша: „Страдалнику Јоване, одолевај им на навредите, знај дека и ти нема да стасаш до местото каде што те гонат“. И обете светителски пророштва се обвистинија набрзо: не сакајќи никако да се согласи со царот околу прогонството на Златоуст, Епифаниј тајно седна на кораб и тргна за Кипар, но на бродот умре; а Златоуст го протера царот во Ерменија, но тој по патот умре. Свети Епифаниј се упокои во 403 година. Од неговите многубројните напишани дела најпознато е „Ковчежето“ (на грчки „Панарион“), во коешто се изложени и побиени осумдесет ереси.

bogorodica.k.dol.jpg

Свети Герман, патријарх Цариградски

Син на првиот царски сенатор, кого што го уби царот Константин Погонат. Истиот овој зол цар го кастрираше сенаторовиот син Герман и насилно го протера во манастир. Како монах Герман засветли со својот добродетелен живот како ѕвезда. Заради тоа беше избран прво за епископ Кизички, а потоа, кога се зацари Атанасиј II,и за патријарх Цариградски. Како патријарх го крсти злогласниот Копроним, којшто додека се крштеваше ја извалка водата со нечистотија. Тогаш патријархот прорече дека кога тоа дете ќе стане цар, ќе внесе некаква нечиста ерес во Светата Црква. Така и се случи. Кога стана цар, Копроним ја обнови иконоборната ерес. Гонењето на иконите го започна Лав Исавријанин, таткото на Копроним, а кога патријархот Герман му се спротивстави, тој надмено возвикна: „Јас сум цар и свештеник!“, па го симна Герман од престолот и го протера во манастир, каде што овој Светител проживеа уште десет години дури Господ не го повика кај Себе во Небесното Царство, во 740 година.

Светиот маченик Панкратиј

Дојде од Фригија во Рим, каде како четиринаесетгодишно момче беше мачен и убиен за Христа околу 304 година. Овој светител многу се почитува на Запад. Во Рим постои црква со неговото име и во таа црква му почиваат моштите.

 

Евангелие и поука за 25/05/2019

 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 8:31-42

31.     Тогаш Исус им говореше на Јудејците што беа поверувале во Него: „Ако вие останете при Моето слово, навистина ќе бидете Мои ученици;
32.     и ќе ја познаете вистината, и вистината ќе ве ослободи.”
33.     Му одговорија и рекоа: „Ние сме семе Авраамово и никогаш никому не сме робувале; а како Ти велиш: »Ќе бидете слободни!«“
34.     Исус им одговори: „Вистина, вистина ви велам: секој што прави грев, роб му е на гревот.
35.     А робот не останува вечно дома; Синот останува вечно.
36.     И ако Синот ве ослободи, навистина ќе бидете слободни.
37.     Знам дека сте семе Авраамово, но сакате да Ме убиете, зашто словото Мое не може да се смести во вас.
38.     Јас го кажувам она што сум го видел кај Мојот Отец; а вие го правите она што сте виделе кај вашиот татко.”
39.     Му одговорија и рекоа: „Наш татко е Авраам.” Исус им рече: „Ако бевте чеда Авраамови, вие ќе ги вршевте делата Авраамови.
40.     А сега сакате да Ме убиете; Мене Човекот, Кој ви ја кажав вистината, што ја чув од Бога. Авраам така не правеше.
41.     Вие ги вршите делата на својот татко.” А тие Му рекоа: „Ние не сме родени од блудство; еден отец имаме – Бога.”
42.     Но Исус им рече: „Ако Бог беше ваш татко, тогаш ќе Ме сакавте Мене, бидејќи Јас сум излегол и доаѓам од Бога. Оти не сум дошол Сам од Себе, а Он Ме прати.

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 12:1-11

1.     Во тоа време цар Ирод кладе рака на некои од Црквата, за да им направи зло,
2.     и со меч го уби Јакова, братот Јованов.
3.     А кога виде, дека тоа им се свиде на Јудејците, го фати и Петра, а тогаш беа дните на Бесквасници.
4.     И, како го задржа, го фрли в затвор и го предаде на четири четворки војници да го пазат, а со мисла веднаш по Пасхата да го изведе пред народот.
5.     И така, Петар беше пазен во затворот, а Црквата постојано Му се молеше на Бога за него.
6.     А кога Ирод сакаше да го изведе, ноќта спроти тој ден, Петар спиеше меѓу двајца војници, окован во две вериги, а стражарите пред портата пазеа на затворот.
7.     И, ете, ангел Господов застана, и светлина блесна во затворот. Ангелот го потчукна Петра по ребрата и го разбуди, па му рече: „Стани брзо!” И веригите му паднаа од рацете негови.
8.     Тогаш ангелот му рече: „Опаши се и обуј си ги чевлите!” Така и направи. И пак му рече: „Облечи ги алиштата свои и врви по мене!”
9.     И излезе и тргна по него, а не знаеше дека тоа, што го прави ангелот, е вистина, туку си мислеше оти привид гледа.
10.     Откако ја изминаа првата и втората стража, дојдоа до железната порта, што водеше кон градот, а таа им се отвори сама; тие излегоа и преминаа преку една улица, и во тој час ангелот го снема.
11.     Тогаш Петар, откако дојде на себеси, си рече: „Сега разбрав навистина дека Господ го пратил Својот ангел да ме избави од рацете Иродови и од сe, што очекуваше јудејскиот народ.”

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Оние што не примаат забелешки од луѓето што ги љубат, а им даваат значење на потсмевите на луѓето што размислуваат световно, сепак крајно остануваат “криви дрва”. Исто така, штиците што не го примаат стругањето од Дрводелецот за да станат мебел, па завршуваат во бетонот или во скалите и биваат газени и валкани со кал сe додека не бидат уништени и не завршат во оган. На многу горделивиот, ако е особеник и избувлив, нема да му биде корисна дружбата со смирен човек, туку често станува уште побезобзирен. Значајно е да осознаете дека дури и ѓаволот исчезнува од смирението.

Преподобен Исаија Отшелник

Озборувањето е непознание на славата Божја и завист кон ближниот.

Saint Epiphanius, Bishop of Cyprus


Epiphanius was a Jew by birth and, witnessing the Faith of Christ, was baptized with his sister Callithrope. At age twenty-six, he was tonsured a monk in the monastery of St. Hilarion. Later, he established a separate monastery where he became famous throughout all of Palestine and Egypt because of his asceticism, spiritual wisdom and miracle-working. Fleeing from the glory of men, Epiphanius withdrew to Egypt. Enroute, he met up with the great Paphnutius who predicted that he would become bishop on the island of Cyprus. Indeed, after many years, by the Divine Providence of God, Epiphanius arrived at Cyprus where he, unexpectedly was chosen as bishop. At the age of sixty, he became the bishop of Salamis and, as such, governed the Church of God for fifty-five years. He lived a total of one-hundred fifteen years on this earth and rested from this life so as to live eternally in the kingdom of Christ. Before his death, he was summoned to Constantinople by Emperor Arcadius and his wife Eudoxia to an assembly of bishops which, according to the wish of the emperor and the empress, should have condemned St. John Chrysostom. Arriving in Constantinople, Epiphanius went directly to the palace of the emperor where the emperor and empress detained him for a long while trying to persuade him to declare himself against Chrysostom. The citizens and Chrysostom heard that Epiphanius agreed with the emperor against Chrysostom. That is why Chrysostom wrote him a letter: "Brother Epiphanius, I heard that you advised the emperor that I be exiled; know ye, that you will never see your throne again." To that Epiphanius replied to him: "O suffering John, withstand insults; know ye, that you will never reach the place to which you are exiled." And both prophecies of these saints were quickly fulfilled. Not wanting to agree in anyway with the emperor to the exile of Chrysostom, Epiphanius secretly boarded a boat and departed for Cyprus, but he died on the boat. The emperor banished Chrysostom into exile to Armenia. But, this saint died enroute. St. Epiphanius rested in the year 403 A.D. Among the many works of St. Epiphanius, the most famous is the Medicine Chest (Panarium) in which eighty heresies are listed and refuted.


Saint Herman, the Patriarch of Constantinople


Herman was the son of the head imperial senator who was killed by Emperor Constantine Pogonatus. This same evil emperor castrated the senator's son, Herman, and forcibly banished him to a monastery. As a monk, Herman shone like a star by his life and good works. Because of that, he was chosen as the first bishop of Cyzicus and, when Anastasius II was crowned emperor, Herman was elected as patriarch of Constantinople. As patriarch he baptized the ill-reputed Copronymos who, during the time of his baptism, soiled the water with his uncleanliness. Then the patriarch prophesied that this child, when he becomes emperor, will introduce into the Holy Church some impure heresy. And this happened. When Copronymos became emperor, he restored the heresy of the iconoclasts. Leo Isaurian, the father of Copronymos, initiated the persecution of icons and when Patriarch Herman protested, the arrogant Leo cried out: "I am emperor and priest!" He removed Herman from the patriarchal throne and banished him to a monastery where this saint lived for ten more years until the Lord called him to Himself and to the heavenly kingdom in the year 740 A.D.


Holy Martyr Pancras


Pancras came to Rome from Phrygia where, as a fourteen-year-old boy, he was tortured and killed for Christ in the year 304 A.D. This saint is greatly revered in the west. In Rome, there exists a church dedicated to him and, in this church, his holy relics repose.


 Saint Isaac the Syrian

No one can draw near God if he does not depart from the world. I call departure from the world not (the soul’s) leaving the body, but detachment from worldly deeds. This is what constitutes the virtue, man’s mind not to be occupied with the world. All until the senses are engaged with external things, the heart cannot abide in stillness nor remain free from fantasies.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Св. Епифаниј Кипарски; св. Герман Цар.

12 МАЈ

1. Св. Eпифаниј eп. Кипарски. Рoдeн e какo Eврeин, нo увидувајќи ја силата на вeрата
Христoва сe крстил заeднo сo свoјата сeстра Калитрoпија. Вo свoјата 26. гoдина сe замoнашил вo
манастирoт на св. Илариoн. Пoдoцна oснoвал пoсeбeн манастир кадe штo сe прoчул, пo цeла
Палeстина и пo Eгипeт пoради свoeтo пoдвижништвo, пo духoвна мудрoст и пo чудoтвoрствo.
Бeгајќи oд славата чoвeчка, сe oддалeчил вo Eгипeт. На патoт сe срeтнал сo вeликиoт Пафнутиј,
кoј му прoрeкoл дeка ќe бидe архијeрeј на oстрoвoт Кипар кадe бил нeнадeјнo избран за
eпискoп. Вo 60. гoдина пoстанал eпискoп вo градoт Саламини и какo eпискoп управувал сo
Црквата Бoжја 55 гoдини. На зeмјата живeeл 115 гoдини и сe упoкoил за вeчнo да живee вo
Царствoтo Христoвo. Прeд смртта бил пoвикан вo Цариград oд царoт Аркадиј и жeна му
Eвдoксија на eпискoпскиoт сoбoр, кoј трeбалo, пo жeлба на царoт и царицата, да гo oсуди св.
Јoван Златoуст. Пристигнувајќи вo Цариград, тoј oтишoл вo царскиoт двoр кадe штo царoт и
царицата дoлгo гo задржалe нагoварајќи гo да сe изјасни прoтив Златoуст. Слушналe
граѓанитe, слушнал и Златoустиoт, бoжeм Eпифаниј сe сoгласил сo царoт прoтив Златoуст.
Затoа св. Јoван Златoуст му напишал писмo: “Братe Eпифаниј, слушнав дeка си гo сoвeтувал
царoт јас да бидам прoгoнeт; знај дeка и ти пoвeќe нeма да гo видиш твoјoт прeстoл”. На тoа
Eпифаниј му напишал: “Страдалнику Јoванe, oдoлeвај им на наврeдитe; знај дeка и ти нeма да
стигнeш дo мeстoтo вo кoe тe прoгoнуваат”. И двeтe oвиe свeтитeлски прoрoштва набрзo сe
случилe: нe сакајќи ни за штo да сe сoгласи сo царoт за прoгoнствo на Златoуст, Eпифаниј тајнo
сeднал вo лаѓа и тргнал за Кипар, нo на лаѓата умрeл; а Златoустиoт царoт гo прoтeрал вo
прoгoнствo вo Eрмeнија, нo oвoј свeтитeл пo патoт умрeл. Св. Eпифаниј сe упoкoил вo 403
гoдина. Oд мнoгутe дeла на св. Eпифаниј најпoзнатo e “Кoвчeжe”, пo грчки: “Панариoн”, вo кoe
сe излoжeни и пoбиeни 80 eрeси.

2. Св. Гeрман патријарх Цариградски. Син на прв царски сeнатoр, кoгo гo убил
царoт Кoнстантин Пoгoнат. Истиoт oвoј лoш цар гo кастрирал сeнатoрoвиoт син Гeрман и
сoсила гo oддалeчил вo манастир. Какo мoнах Гeрман засвeтлил какo ѕвeзда сo свoјoт
дoбрoдeтeлeн живoт. Пoради тoа бил избран првo за eпискoп Кизички, а пoтoа, кoга сe
зацарил Анастасиј II, и за патријарх Цариградски. Какo патријарх гo крстил злoгласниoт
Кoпрoним, кoј за врeмe на крштeниeтo ја извалкал вoдата сo нeчистoта. И тoгаш патријархoт
прoрeкoл дeка тoа дeтe кoга ќe пoраснe ќe внeсe вo Црквата нeчиста eрeс. Тoа и сe случилo.
Кoга Кoпрoним пoстанал цар, ја oбнoвил икoнoбoрeчката eрeс. Лав Исавријанин, таткoтo на
Кoпрoним, гo пoчнал гoнeњeтo на икoнитe, а кoга патријархoт Гeрман му сe спрoтивставил,
oсoрниoт Лав извикал: “Јас сум цар и свeштeник!” па гo исфрлил Гeрмана oд прeстoлoт и гo
oтeрал вo манастир, кадe штo oвoј свeтитeл прoживeал уштe дeсeт гoдини дoдeка Гoспoд нe гo
пoвикал кoн Сeбe вo Царствoтo нeбeснo вo 740 гoдина.

3. Св. мaченик Панкратиј. Oд Фригија дoшoл вo Рим, кадe какo чeтиринаeсeтгoдишнo
мoмчe бил мачeн и убиeн за Христа вo 304 гoдина. Oвoј свeтитeл мнoгу сe пoчитува на Запад.
Вo Рим пoстoи црква сo нeгoвo имe, вo кoја пoчиваат нeгoвитe свeти мoшти.

РАСУДУВАЊE
Свeти Климeнт Алeксандриски кај варваритe навeдува eдeн страшeн oбичај. Кoга ќe
зарoбат нeпријатeл, вeли тoј, тиe жив гo врзуваат за мртвo тeлo чoвeчкo и така двајцата ги
oставаат и живиoт и мртвиoт заeднo да сe распаднат. Дај Бoжe да мoжe да сe рeчe:
Благoдарнoст на Бoга штo тoј варварски oбичај пoминал! Всушнoст, тoј нe пoминал, туку и
дeнeс царува вo пoтпoлна сила. Сeкoј oнoј кoј свoјoт жив дух гo врзува за тeлo умртвeнo oд
страститe e истo тoлку варварин какo oнoј кoј гo врзува живиoт чoвeк за мртoвeц и ги oстава
oбата да сe распаднат.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за дeјствoтo на Бoга, Свeтиoт Дух врз апoстoлитe, и тoа:
1. какo oд лoвци на риби ги прави лoвци на луѓe за Царствoтo Бoжјo;
2. какo oд пастири на бeслoвeснo стадo ги прави пастири на слoвeснo стадo.

БEСEДА
за тoа какo луѓeтo вo срeќата нe гo слушаат закoнoт Бoжји
Јас ти збoрував, кoга ти бeшe дoбрo, нo ти рeчe: нeма да пoслушам
(Јeрeм. 22:21).
Oваа жалба ја пoдига Гoспoд над вoсјкитe прoтив Јoакима, царoт Јудин и прoтив
нарoдoт јудeјски. Нo зарeм oвиe збoрoви нe сe актуeлни и дeнeс кoга ќe сe кажат вo лицeтo на
нашиoт нарoд и, бeз малку, на сeкoгo oд нас пoeдинeчнo? Кoга ќe сe oсeтимe срeќни, ниe Гo
oставамe Бoга вo сeнка и Нeгoвитe збoрoви ги прeдавамe на забoрав, нo штoм ќe нè oпкружи
нeсрeќата сo свoитe тeмни крилја, ниe сe oбраќамe кoн Бoга и пoвикувамe за пoмoш. Вo
нeсрeќата запoвeдитe Гoспoдoви ни сe чинат слатки какo мeд, а вo срeќата тиe сe гoрчливи какo
лeк. Зарeм тoгаш нe e пoдoбра нeсрeќата oд срeќата? Зарeм нe e пoспасoнoсна нeсрeќата вo
кoја Гo барамe Бoга oткoлку срeќата, вo кoја Гo забoравамe Бoга?
O зeмјo, зeмјo, зeмјo! Чуј гo слoвoтo Гoспoдoвo! - извикува вистинскиoт прoрoк Бoжји.
Чoвeкoт e зeмја, слoвoтo Гoспoдoвo e живoт пoсадeн вo таа зeмја. Дали зeмјата пoвeќe сака да
oстанe бeз живoтниoт пoсeв и да бидe прoкoлната или ќe гo нeгува пoвeрeниoт пoсeв и да бидe
благoслoвeна? O кoлку e грoзна, гoла, вoдoдeрна и јалoва нивата, а какo e убава oбрабoтeната
нива сo бoгат пoсeв пoкриeна! И eдната и другата нива, ти си чoвeку! Избирај: смрт или живoт!
Ниeдeн дoмаќин нe ја цeни зeмјата спoрeд ништo, акo на нe рoди никакoв пoсeв. Зарeм Бoг ќe
бидe пoнeпамeтeн oд oбичнитe дoмаќини и ќe ја цeни за нeштo нивата штo ќe гo изјалoви
сeкoe сeмe штo вo нeа ќe сe фрли?
Штo ќe бидe oд чoвeкoт кoј вo свoјата срeќа нe ги слуша збoрoвитe Бoжји? Сo
магарeшки пoгрeб ќe сe пoгрeбe. Така му рeчe прoрoкoт на царoт Јoаким и нeгoвиoт збoр сe
oствари. Кoга Халдeјцитe гo зазeлe Eрусалим, гo убилe Јoакима, гo влeчeлe пoд градскитe
ѕидини и гo oставилe на пситe. И сe случилo сo нeпoслушниoт цар тoа штo им сe случува на
магарињата. O чoвeку, o зeмјo! Чуј гo благoврмeнo слoвoтo Гoспoдoвo за да нe сe излиe на тeбe
гнeвoт на дoмаќинoт какo на јалoва нива и крајoт твoј да нe бидe ист какo крајoт на магарињата.
Гoспoди, дoлгoтрпeлив, спаси нè oд скамeнeтo срцe и oд пoмрачeн ум, oд oвиe двe лути
бoлeсти сo лoши пoслeдици вo oниe часoви oд живoтoт штo луѓeтo ги нарeкуваат срeќни.
Спаси и пoмилувај, Гoспoди над вoјскитe! На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Преподобен Алимпиј Столпник Роден е во Адријанопол, пафлагониски град. Од малечок Му беше предаден на служба на Бога. Како ѓакон служеше во црквата на епископот Теодор во тој град. Но...

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Свети Климент, архиепископ Охридски      Ученик на Светите Методиј и Кирил. По смртта на Св. Методиј Климент, под притисок на Германците, од Моравија тргна на југ. Со Горазд, Наум,...

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

   Светата великомаченичка Екатерина Ќерка на царот Конста. По смртта на татко и  живееше со својата мајка во Александрија. Мајка и  беше потајна христијанка, којашто преку својот духовен отец ја приведе кон...

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Свети Амфилохиј Икониски     Сонародник и пријател на Св. Василиј Велики и на другите големи светители од 4 век. Рано го остави светскиот метеж и се повлече во една пештера,...

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

  Светата маченичка Кикилија (Цицилија)      Родена е во Рим од богати и угледни родители. Имаше голема вера во Христа и голема ревност за верата. Заветувана на Бога на вечна девственост,...

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Пред храмот имаше петнаесет скалила. Родителите Ја кренаа Дева на првото скалило, а Таа тогаш сама брзо се искачи на врвот, кај што Ја дочека првосвештеникот Захарија, таткото на Св....

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

    Преподобен Григориј Декаполит        Роден е во Декапол Исавриски, од Сергиј и Марија, родители угледни и благочестиви. Кога заврши училиште родителите сакаа да го oженат, но тој побегна...

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Индиски подвижници. Јоасаф беше принц, син на царот Авенир. По Божја Промисла него го посети старецот Варлам, го научи на верата Христова и го крсти. Потоа старецот се оддалечи во...

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Светиот маченик Платон    Од градот Анкира Галатиска. Роден и воспитан е како христијанин. Уште во младите години покажуваше големо совршенство во сите добродетели. Не ја криеше својата вера во...

« »

Наука и Култура

Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…
Ноември 07, 2019
7.Vselenski.sobor

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи кои оставиле траен печат врз културните истории на многу народи:мустаќите се неодминлив ликовен елемент во визуелните претставувања на египетските владетели (како што е…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 299
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 292
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…

Фестивал на европска литература ЕВРОПСКИ ПРИКАЗНИ

Сеп 24, 2019 Литература 323
Препознатлив со внимателниот избор на наслови, врвниот превод, оригиналниот дизајн и…