логоFacebookTwitterYouTubeeMail

П.  Што е грев?      
О.  Грев е прекршување на Божјите заповеди.
      
П.  Со што ние грешиме?      
О.  Првенствено со збор, дело и помисла, а исто така и со петте сетива: поглед, слух, мирис, вкус и допир
.      
П.  Како се делат гревовите?     
О.  Според Светото писмо, некои гревови водат во смрт, а некои не. 
     
П.  Што е смртен грев?      
О.  Смртниот грев е непокорен бунт на човекот против Божјата волја и таквиот грев го одделува човекот од Божјата благодат и уништува секое добро во душата.      

П.  Како се делат смртните гревови?      
О.  Смртните гревови се делат на прародителски и лични.   
   
П.  Што е прародителски грев?      
О.  Прародителски грев е прекршување на Божјата заповед што му беше дадена на Адама во рајот
.      
П.  Со што се истребува овој грев?      
О.  Со крвта на Синот Божји, во Светото крштавање. 
     
П.  Што е личен грев?  
О.  Личен грев е онај којшто ние сме го направиле по Светото крштение со својот разум и волја во зрела  возраст, а против Божјиот и моралниот закон.      

П.  Со што се истребува овој грев?      
О.  Со чисто и вистинско покајание и со Крвта на  Синот Божји. 
     
П.  Што е несмртен грев т. е. којшто се простува?      
О.  Несмртен грев е онај којшто не нè  лишува од благодатта и може лесно да биде простен.

П.  Колку несмртни гревови има?      
О.  Не е можно да се избројат несмртните гре- вови, според Псалтирот: Паѓањата во гревови кој ќе ги разбере (Пс. 18, 13)?  
    
П.  Колку смртни гревови има?      
О.  Гревови смртни, изворни и главни има седум 1) гордост, 2) лакомост, 3) блуд, 4) завист, 5) стомако- угодие, 6) злопамтие, 7) мрзливост. Сите овие гревови се нарекуваат главни, почетни зашто од нив произлегуваат сите други гревови.  
    
П.  Со што се победуваат овие гревови?     
О.  Со спротивните на нив добродетели и тоа:

1) гордоста се победува со кроткост и смиреност,
2) скржавоста со дарежливост,
3) блудот со противење на телото и со чистота,
4) зависта со љубов,
5) стомакоугодието со воздржаност и трезвеност,
6) злопамтието или гневот со трпение и кроткост,
7) мрзливоста со ревност и трудољубие.    
  
П.  Уште какви гревови има?     
 О.  Следуваат шест што се нарекуваат гревови против Светиот Дух:
1) неоснована надеж на Божјата милост,
2) очајување за своето спасение,
3) противење на знаена, утврдена и несомнена вистина и отфрлање на Православната христијанска вера,
4) завидување на духовните дарови што нашите ближни ги примаат од Бога,
5) пребивање во гревови и соучествување во злобата,
6) немар за покајание сè до крајот на својот живот.
Има уште четри гревови што викаат  до  небото  за   одмазда.   Тоа   се:  
1)  намерно   убиство на човек,
2) неприроден блуд,
3) угнетување на сиромашните, особено на вдовици и сирачиња,
4) неиздавање и закинување на заработката на оние коишто се трудат за нас. 

П.  Со што се победуваат овие гревови?      
О.  Со добродетелите и со вардење на Божјите за- поведи, со скрушување на срцето, со покајание, испо- вед и епитимија.
      
П.  Кои добродетели христијанинот е должен да ги врши и упражнува постојано?      
О.  Следниве: на прво место, ден и ноќ да се поучува Божјиот закон, како што вели Псалмопевецот во првата псалма, и како второ, да се моли на Бога во секое време, како што Христос ни објавува во  Евангелието:  Чувајте  се,  вашите срца  да  не отеж-нат од разузданост, пијанства и претерани грижи за животот; и да не дојде на вас овој ден одненадеж како примка; ќе дојде имено на сите кои живеат по сета земја. Туку бидете будни и молете му се на Бога во сето време, за да сте кадри да го избегнете сето тоа што ќе се случи за да застанете пред Синот човечки (Лк. 21, 34 - 36).

СВЕТИ ДИМИТРИЕ РОСТОВСКИ

ПРАШАЊА И КРАТКИ ОДГОВОРИ ЗА ВЕРАТА И ЗА СÈ ДРУГО ШТО ТРЕБА ДА ГО ЗНАЕ ХРИСТИЈАНИНОТ

Со благослов на Неговото Високопреосвештенство
Митрополит Дебарско-кичевски
Г. Г. Тимотеј

Издава
Издавачка установа  К а н е о “ при Дебарско-кичевска епархија - Охрид

Уредник и превод: Диме Кочовски, протојереј

Лектура: Д-р Стојан Ристески

О Х Р И Д
1995Видео содржини

Руски Светец Александар Свирски

Сеп 29, 2018
Рускиот светец Александар Свирски - мошти со бела боја и кожа стара повеќе од 500 години, како да е жив

Верата на нашите татковци - Евхаристија

Авг 04, 2018
Верата на нашите татковци Тема: Евхаристија - Света Причест 11.03.2018

Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Други прашања за верата

Православен календар

12/11/2018 - понеделник

Светиот свештеномаченик Зиновиј
и сестра му Зиновија

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Тропар

Тропар на светите Христови апостоли  Клеопа, Терциј, Марко, Јуст и Артем 30 октомври / 12 ноември 2018

Тропар на светите Христови апостоли Клеопа, Терциј, Марко, Јуст и Артем 30 октомври / 12 ноември 2018

Апостоли свети Христови,трагајќи по патот на слободата Христа го пронајдовте,со учењето за бесмртноста темнината на незнаењето ја осветливте,молете се о...

Тропар на светата Христова великомаченица преподобна Анастасија Римјанка 29 октомври / 11 ноември 2018

Тропар на светата Христова великомаченица преподобна Анастасија Римјанка 29 октомври / 11 ноември 2018

Света девојко Анастасио,ние кои те прославуваме,срцата кон Небесата  ги подигнуваме,со солзи духовни радосно твоето име го повикуваме,моли се за нас...

Тропар на светата  преподобна Февронија 28 октомври /10 ноември 2018

Тропар на светата преподобна Февронија 28 октомври /10 ноември 2018

Царевиот престол  го претвори во гнездо пустинско,о, преподобна гулабице Христова Февронијо,гласот на пустината го стивна звукот на фанфарите,

Добредојде Православие.мк

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Последни коментари

За Божествената правда

Кога некој би ми рекол: ’Отец, морате да ја напуштите својата ќелија зашто таа ми припаѓа мене. Слезете и одете под чемпресот во градината’, ако поседувам Божествена правда, јас тоа со радост ќе го прифатам. Ако постапам според човечката правда, би ја одбил неговата понуда и би почнал да се расправам со него, а може да завршиме и на суд Повеќе...

Архимандрит Георгиј Капсанис

Личноста на архимандритот Георгиј ќе остане во вечно паметење во срцата на оние што го запознале, но генерално и во целата Православна Црква, затоа што преголеми се неговите заслуги за чистотата на верата и за автентичното живеење според неа..Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

Протоереј Андреј Ткачев: Примете, јадете

 

Во Рајот Господ им рекол на луѓето да не јадат од дрвото на познанието. А злиот лукавец велел – јадете. Христос вели „јадете“, „пијте од Неа сите“, а злиот говори: „не јадете“, „недостојни сте“, „потребно е долго и тешко да се подготвувате“. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Икона на Пресвета Богородица „Нажалена за бебињата убиени во утроба“

 

Божјата Мајка е добра застапничка во сé, особено голема е Нејзината помош за жените и децата. Во христијанството постојат голем број на икони на Богородица и тие толку се разликуваат една од друга што тешко е да се претстави дека на нив е изобразена едната и иста Божја Мајка.  Повеќе...

За Моето име

Взбранной Воеводе победительная