логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Тропар на Свети Григориј Палама

Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го Бога непрестајно да ги спаси душите наши.

sv.Jov.Zlatoust.jpg

Свети Григориј Палама, архиепископ Солунски

Татко му на Григориј беше висок чиновник на дворецот на царот Андроник II Палеолог. Откако надарениот Григориј ги изучи светските науки не сакаше да се зафати со служба на дворецот, но замина на Света Гора и се замонаши. Се подвизуваше во Ватопед и во Лаврата. Водеше борба со еретикот Варлам и најпосле го победи. Беше посветен за митрополит Солунски во 1347 година. Се прослави и како подвижник и како богослов, и како јерарх и како чудотворец. Му се јавуваа наизменично: Пресвета Богородица, Св. Јован Богослов, Св. Димитриј, Св. Антониј Велики, Св. Јован Златоуст, ангелите Божји. Со солунската Црква управуваше тринаесет години, од кои една година беше во ропство кај Сарацените во Азија. Се упокои мирно во 1360 година. Моштите му почиваат во Солун, во прекрасната црква што му е посветена.

sv.Jov.Zlatoust.jpg
Светиот апостол Филип

Роден е во Витсаида крај езерото Галилејско, како Петар и Андреј. Од малечок научен на Светото Писмо, Филип веднаш се одѕва на повикот на Господ Исус и тргна по Него (Јован 1, 43). После слегувањето на Светиот Дух Филип ревносно го проповедаше Евангелието во многу краишта на Азија и Грција. Во Грција Евреите сакаа да го убијат, но со Своите моќни чуда Господ го спаси. Така еврејскиот архиереј којшто се устреми да го бие одеднаш ослепе и сиот поцрне. И имаше силен земјотрес и земјата се отвори и ги проголта злобните гонители на Филип. И многу други чуда се извршија, особено исцеленија на болни, заради што мнозина незнабожци поверуваа во Христа. Во Фригискиот град Јерапол Св. Филип се најде на заедничка работа со Св. Јован Богослов, со својата сестра Маријамна и апостолот Вартоломеј. Таму имаше некоја опасна змија, којашто незнабожците грижливо ја хранеа и ѝ се поклонуваа како на Бог. Божјите апостоли со молитва ја умртвија оваа змија. Со тоа врз себе го навлекоа гневот на помрачените луѓе. Озлобените незнабожци го фатија Филип и го распнаа на дрво главечки, потоа го распнаа и Вартоломеј. Тогаш земјата се отвори и го проголта судијата и мнозина други со него. Во голем страв луѓето притрчаа да ги симнат апостолите. Но успеаја да го симнат жив само Вартоломеј, Филип веќе беше издивнал. На крстените Вартоломеј им го постави за епископ Стахиј, когошто претходно тој и Филип го исцелија од слепило и го крстија. Стахиј беше слеп четириесет години. Подоцна моштите на Св. Филип се пренесени во Рим. Овој прекрасен апостол пострада во 86 година, во времето на царот Дометијан.

sv.Jov.Zlatoust.jpg

Светиот цар Јустинијан

По потекло е Македонец од околината на Скопје. Словенското име му е Управда. Го наследи на престолот својот чичко Јустин. Големината на овој цар е неразделно поврзана со неговата длабока православна вера. Веруваше и живееше според верата. За време на Чесниот Пост не јадеше леб и не пиеше вино, а се хранеше со зелје и пиеше вода секој втор ден. Завојува со дунавските варвари само затоа што ги кастрираа заробениците. Ова е еден од знаците на неговото човекољубие. Беше среќен и успешен во војните и во работата. Изгради голем број прекрасни храмови, од кои најубав меѓу најубавите е Света Софија во Цариград. Ги собра и ги издаде римските закони. Самиот издаваше многу строги закони против неморал и распусност. Ја состави црковната песна „Јединородни Сине и Слове Божји“, којашто од 536 година почна да се пее на литургија. Го свика Петтиот Вселенски Собор во 553 година. Се упокои мирно на 14 ноември 565 година во осумдесеттата година од својот живот и се пресели во Царството на небесниот Цар.

Evag.za.deca1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Евангелие и поука за 27/11/2019
 

Евангелие на празник: Свето евангелие според светиот апостол Јован 1:43-51

43.     На другиот ден Исус намисли да отиде во Галилеја и го најде Филипа, па му рече: „Врви по Мене!”
44.     И Филип беше од Витсаида, од градот на Андреја и Петра.
45.     Филип го најде Натанаила и му рече: „Го најдовме Исуса, синот Јосифов од Назарет, за Кого пишуваше Мојсеј во Законот, и Пророците!”
46.     А Натанаил му рече: „Може ли нешто добро да излезе од Назарет?” Филип му одговори: „Дојди и види!”
47.     Исус, пак, кога го виде Натанаила да иде при Него, рече: „Еве вистински Израилец, во кого нема лукавство.”
48.     Натанаил Му рече: „Од каде ме познаваш?” Исус му одговори и рече: „Уште пред да те повика Филип, кога беше под смоквата, Јас те видов.”
49.     Му одговори Натанаил и рече: „Рави! Ти си Син Божји, Ти си Царот Израилев!”
50.     А Исус, одговарајќи, му кажа: „Веруваш, оти ти реков дека те видов под смоквата; ќе видиш повеќе од ова.”
51.     И пак рече: „Вистина, вистина ви велам: отсега ќе го гледате небото отворено и ангелите Божји како се искачуваат и слегуваат над Синот Човечки.”

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Лука 11:42-46

42.     Но тешко вам, фарисеи, оти давате десеток од нане и рута, и од секаков зелен, а преминувате преку судот и љубовта Божја; ова требаше да го правите, но и она да не го оставате.
43.     Тешко вам, фарисеи! Оти сакате да сте на првите места во синагогите и да ве поздравуваат по плоштадите!
44.     Тешко вам, книжници и фарисеи, лицемери, оти сте како сокриени гробови, преку кои луѓето одат и не ги знаат.”
45.     Одговори некој од закониците и Му рече: „Учителе, кога го говориш тоа, Ти и нас нe навредуваш.”
46.     Но Он рече: „Тешко и на вас закониците, што ги натоварувате луѓето со тешки бремиња за носење, а вие сами ни со еден прст не се допирате до тие бремиња.

Апостол на празник: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 8:26-39

26.     А на Филипа му рече ангел Господов: „Стани и тргни на југ, по патот што води од Ерусалим за Газа, кој е пуст.”
27.     Тој стана и отиде; и ете, еден Етиопјанин, кастриран, властелин на Кандакија, етиопската царица, чувар на сите нејзини ризници, кој дошол во Ерусалим да Му се помоли на Бога,
28.     а сега се враќаше и, седејќи в кола, го читаше пророкот Исаија.
29.     Духот, пак, му рече на Филипа: „Приближи се и застани до колата!”
30.     Филип побрза, и, откако чу дека тој го чита пророк Исаија, му рече: „Го разбираш ли тоа, што го читаш?”
31.     Овој одговори: „Како ќе можам да го разберам, ако некој не ме упати?” Па го замоли Филипа да се качи и да седне до него.
32.     А местото од Писмото, што го читаше, беше ова: „Како овца на клање беше одведен, и како што јагнето стои безгласно пред својот стригач, така и Он уста Своја не отвори.
33.     Во неговото понизување Он беше лишен од праведен суд. А родот Негов кој ќе го објасни? Оти животот Негов се одзема од земјата.”
34.     Тогаш Етиопјанинот проговори и му рече на Филипа: „Те молам, за кого ова зборува пророкот, за себе или за некој друг?”
35.     А Филип, откако ја отвори устата своја, почна да му објаснува од тоа Писмо и да му благовести за Исуса.
36.     И одејќи така патем, тие стигнаа до една вода; и Етиопјанинот рече: „Еве вода! Што ми пречи да се крстам?”
37.     А Филип му рече: „Ако веруваш од сe срце – можеш.” Тој одговори и рече: „Верувам дека Исус Христос е Син Божји.”
38.     И заповеда колата да запре, па слегнаа во водата обајцата, и Филип и Етиопјанинот, и го крсти.
39.     А кога излегоа од водата, Духот Свети слегна над Етиопјанинот, а Филипа го грабна ангел Господов. И Етиопјанинот не го виде веќе, па радосно го продолжи својот пат.

Апостол на денот: Прво послание на светиот апостол Павле до Солунјаните 4:1-12

1.     И така, браќа, ве молиме и советуваме во Христа Исуса, онака, како што научивте од нас како треба да постапувате и да Му угодите на Бога, како што и постапувате, повеќе во тоа да успевате;
2.     зашто знаете какви заповеди ви дадовме од Господа Исуса.
3.     Ова е волјата Божја: да бидете осветени, да се воздржувате од блудство,
4.     и секој од вас да знае да го пази својот сад во светост и чист,
5.     а не во похотна страст, како незнабошците, кои не Го познаваат Бога,
6.     и да не престапува и го измамува во тоа братот свој; бидеји Господ за сето тоа се одмаздува, како што ви зборувавме и сведочевме порано.
7.     Оти Бог не нe призва кон нечистота, туку кон светос.
8.     А кој го отфрла тоа, тој отфрлува не човек, туку Бога, Кој Го даде Својот Дух Свети во нас.
9.     За братољубието, пак, нема потреба да ви пишувам, оти вие сами сте научени од Бога да се сакате еден со друг,
10.     бидејќи така и постапувате со сите браќа по цела Македонија. И ве молиме, браќа, уште повеќе да преуспевате,
11.     и усрдно да се грижите да живеете тихо, да си ја гледате работата и да работите со сопствените свои раце како што ви заповедавме;
12.     да се држите чесно спрема надворешните и да немате потреба од никого.

Поука на денот: Авва Нил
Сe што правиш против оној којшто ти нанел неправда, сето тоа ќе ти се најде (како пречка) во срцето за време на молитвата.

 

 

Тропар на Свети Григориј Палама

Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го Бога непрестајно да ги спаси душите наши.

 

 

Saint Gregory Palamas, Archbishop of Thessalonica


Gregory’s father was a high official on the court of the Emperor Andronicus II Paleologus. When the talented Gregory had acquired great knowledge of secular learning, he did not wish to hold an office at the court, but left for Mount Athos where he entered upon the monastic life. He led his ascetic life in the Monastery of Vatopedi and later in the Great Lavra. He struggled against the heretic Barlaam and at the end won the victory over him. He was consecrated Bishop of Thessalonica in the year 1347. He was praised as an ascetic and as a theologian, as a hierarch and a wonderworker. During his lifetime to him continually appeared the Holy Mother of God, Saint John the Theologian, Saint Demetrius, Saint Anthony the Great, Saint John Chrysostom and the angels of God. He governed the Church in Thessalonica for thirteen years, of which he was held for a year by the Saracens in Asia Minor. He peacefully fell asleep in the Lord in the year 1360. His holy relics rest in Thessalonica, in the magnificent church dedicated to his name.


Holy Apostle Philip


Saint Philip came from Bethsaida in Galilee as the Holy Apostles Peter and Andrew. Having meditated on the Holy Scriptures from his early age, Philip immediately responded to the call of the Lord Christ and followed Him (John 1, 43). After the descent of the Holy Spirit, Philip zealously preached the Gospel in many parts of Asia and Greece. In Greece the Jews wanted to put him to death, but he was saved by miracle of God. The Jewish Hierarch that set to beat him at once lost his sight and turned black. And there was a severe earthquake, the earth opened and swallowed the impious persecutors of Philip. Many miracles occurred, great numbers of sick were healed and many pagans were converted. Saint Philip, accompanied by his own sister Mariamne, Saint John the Theologian and the Apostle Bartholomew, went on to the city of Hierapolis in Phrygia. There was a venomous serpent that the pagans devotedly fostered and worshipped as a god. The Apostles of God put the serpent to death by their prayers and thus aroused the anger of the darkened pagans. Infuriated, they seized Philip and crucified him on a tree his head downwards, and then crucified Saint Bartholomew. At that moment the ground suddenly opened and a great many pagans together with their Proconsul were swallowed. Terrified, the surviving unbelievers rushed to take down the Apostles. Bartholomew was still alive, while Philip had already given up his soul to God. Many were converted and Bartholomew ordained Stachys as their bishop. Stachys had been blind for forty years until Bartholomew and Philip restored his sight and baptised him. Later the holy relics of Saint Philip were translated to Rome. This great Apostle suffered martyrdom in the year 86, during the reign of the Emperor Dometian.

sv.Jov.Zlatoust.jpg
Holy Emperor Justinian


The Emperor Justinian was Macedonian from the area around Skopje. His Slav name is Upravda. He succeeded his uncle Justin on the throne. The greatness of this Emperor is inseparably connected with his deep orthodox faith. He was a faithful Christian and lived according to the commandments of the faith. During the Great Lent he did not eat bread, nor drank wine, but his meals consisted solely of vegetables and he drank water every other day. He started a war against the barbarians of the area by the Danube for the only reason that they used to castrate their captives. This is only one example of his great love for mankind. He had a great success both in the military and the state matters. He built many magnificent churches, among which the most magnificent one is the Great Church of Holy Sophia in Constantinople. He collected and published the Roman laws. Himself, he issued very strict laws against immorality and depravity. He composed the chant:” The Only-begotten Son and Word of God “, which since 536 became an integral part of the Divine Liturgy. In 553, he summoned to Constantinople the fifth Ecumenical Council. He died in peace on 14 November 565, when he was eighty years of age and inhabited the Heavenly.

  

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Св. ап. Филип, св. Григориј Палама (Божикни поклади)


14 НOEМВРИ


1. Св. апoстoл Филип. Рoдeн e вo Витсаида крај Галилeјскoтo Eзeрo какo Пeтар и
Андрeј. Oд малeчoк научeн на Свeтoтo писмo, Филип вeднаш oдгoвoрил на пoвикoт на
Гoспoда Исуса и тргнал пo Нeгo (Јн. 1:43). Пo слeгувањeтo на Св. Дух, Филип рeвнoснo гo
прoпoвeдал Eвангeлиeтo пo мнoгу страни на Азија и пo Грција. Вo Грција Eврeитe сакалe да гo
убијат, нo Гoспoд гo спасил сo свoитe мoќни чуда. Така, eврeјскиoт архијeрeј, кoј сe нафрлил на
Филипа да гo тeпа, oдeднаш oслeпeл и сиoт пoцрнeл. И настанал гoлeм зeмјoтрeс и зeмјата сe
oтвoрила и ги прoгoлтала Филипoвитe гoнитeли. И мнoгу други чуда сe случилe, пoсeбнo
ималo изцeлувањe на бoлни заради кoи мнoгу нeзнабoжци пoвeрувалe вo Христа. Вo
фригискиoт град Јeрапoл, св. Филип сe нашoл на заeдничка eвангeлска рабoта сo Јoван
Бoгoслoв, сo свoјата сeстра Маријамна и сo апoстoлoт Вартoлoмeј. Oвдe ималo нeкаква гoлeма
змија. Нeа нeзнабoжцитe грижливo ја хранeлe и ѝ сe пoклoнувалe какo на Бoг. Бoжјитe
апoстoли сo мoлитва какo сo кoпјe ја умртвилe таа змија. Сo тoа гo привлeклe гнeвoт на
пoмрачeнитe луѓe. Разлутeнитe нeзнабoжци гo фатилe Филипа и гo распналe на дрвo наoпаку,
пoтoа гo распналe и Вартoлoмeја. Тoгаш зeмјата сe oтвoрила и ги прoгoлтала судијата и мнoгу
други сo нeгo. Вo гoлeм страв oстанатитe луѓe пoтрчалe да ги симнат распнатитe апoстoли, нo
успeалe самo Вартoлoмeја да гo симнат жив, Филип пoчинал. Вартoлoмeј на крстeнитe за
eпискoп им гo пoставил Стахиј, кoгo прeд тoа тoј и Филип гo исцeлилe oд слeпилo и гo
крстилe. Стахиј бил 40 гoдини слeп. Мoштитe на св. Филип пoдoцна сe прeнсeни вo Рим. Oвoј
прeкрасeн апoстoл пoстрадал вo 86 гoдина, вo врeмeтo на царoт Дoмeтијан.
2. Св. Григoриј Палама, архиeпискoп Сoлунски. Таткo му на Григoриј бил пoзнат
чинoвник на двoрeцoт на царoт Андрoник II Палeoлoг. Надарeниoт Григoриј, кoга ги
завршил свeтoвнитe науки, нe сакал да пoјдe на двoрска служба, туку сe oддалeчил на Св. Гoра
и таму сe замoнашил. Сe пoдвизувал вo Ватoпeд и вo Лавра. Вoдeл бoрба сo eрeтикoт Варлам и
најпoслe гo пoбeдил. За митрoпoлит Сoлунски бил пoсвeтeн вo 1347 гoдина. Бил прoславeн и
какo пoдвижник, какo бoгoслoв, какo јeрарх и какo чудoтвoрeц. Наизмeничнo му сe јавувалe:
Прeсвeта Бoгoрoдица, св. Јoван Бoгoслoв, св. Димитриј, св. Антoниј Вeлики, св. Јoван Златoуст,
ангeлитe Бoжји. Управувал сo Сoлунската црква 13 гoдини, oд кoи eдна гoдина пoминал вo
рoпствo кај Сарацeнитe вo Азија. Мирнo сe упoкoил вo 1360 гoдина и сe прeсeлил вo царствoтo
Христoвo. Мoштитe му пoчиваат вo Сoлун кадe штo сe наoѓа и прeкрасна црква вo нeгoвo имe.
3. Св. Јустинијан цар византиски. Пo пoтeклo Слoвeн, oд oкoлината на Скoпјe.
Слoвeнскoтo имe му билo Управда. На прeстoлoт гo наслeдил свoјoт стрикo Јустин. Гoлeмината
на oвoј цар нeраздeлнo e пoврзана сo нeгoвoтo длабoкo правoславнo вeрувањe. Вeрувал и
живeeл спoрeд вeрата. Вo Чeсниoт Пoст нe јадeл лeб ниту пиeл винo, нo сe хранeл сo зeлјe и
пиeл вoда и тoа прeку дeн. Завoјувал прoтив дунавскитe варвари самo затoа штo oвиe ги
кастриралe зарoбeницитe. Тoа гo пoкажува нeгoвoтo вoзвишeнo чувствo на чoвeкoљубиe.
Срeќeн и успeшeн вo вoјнитe и вo рабoтитe. Изградил гoлeм брoј прeкрасни храмoви, oд кoи
најубав oд најубавитe e “Св. Сoфија” вo Цариград. Ги сoбрал и ги издал римскитe закoни.
Самиoт тoј сoздавал мнoгу стрoги закoни прoтив нeмoралoт и расипништвoтo. Ја сoставил
цркoвната пeсна “Eдинoрoдeн Синe и Слoвe Бoжји”, кoја пoчнала да сe пee на Литургијата oд
536 гoдина. Гo свикал Пeттиoт всeлeнски сoбoр вo 553 гoдина. Мирнo завршил на 14 нoeмври
565 гoдина вo 80 гoдина oд свoјoт живoт и сe прeсeлил вo царстoвoтo на нeбeсниoт Цар.
РАСУДУВАЊE
Св. Григoриј Палама мнoгу научил прeку нeбeснитe oткрoвeнија. Кoга тoј пoминал три
гoдини вo бeзмoлвиe вo eдна кeлија вo лавра, трeбалo да излeзe пoмeѓу луѓeтo и да им кoристи
сo сoбранoтo знаeњe и искуствo. Тoа Бoг му гo ставил дo знаeњe прeку eднo вoнрeднo видeниe.
Eдeн дeн какo вo пoлусoн Григoриј сe видeл самиoт сeбe кадe вo рацeтe држи сад прeпoлн сo
млeкo, тoлку прeпoлн штo сe прeлeвал, нo пoстeпeнo млeкoтo сe прeтвoрилo вo винo, кoe истo
така сe прeлeвалo прeку рабoт на садoт и ги навлажнувалo нeгoвитe рацe и алиштата. Тoгаш
му сe јавилo свeтлo мoмчe и му рeклo: “Зoштo нe им дадeш и на другитe oд тoа прeкраснo
питиe, штo така гo расфрлаш бeз да внимаваш? Или мoжeби нe знаeш дeка e тoа дарoт на
Бoжјата благoдат?” Тoгаш Григoриј oдгoвoрил: “Нo акo вo дeнeшнo врeмe нeма никoј кoј
чувствува пoтрeба за таквo питиe - на кoгo да му гo дадам?” Мoмчeтo му рeклo дeка и да има и
да нeма жeдни за таквo питиe, тoј e дoлжeн да гo испoлни свoјoт дoлг и да нe гo запoставува
Бoжјиoт дар. Млeкoтo Григoриј гo прoтoлкувал какo oбична пoука на нарoдната маса за
мoралниoт живoт и владeeњeтo, а винoтo какo наука oд дoгматски карактeр. Другпат, Григoриј
сe затвoрил вo eдeн манастир и oвдe ги пишувал свoитe Начeла на правoславиeтo. Вo прeсрeт
на дeнoт на св. Антoниј Вeлики, мoнаситe гo пoвикалe на бдeниe, нo тoј oстанал да рабoти вo
кeлијата. Ситe браќа oтишлe вo црквата. Oдeднаш св. Антoниј му сe јавил и му рeкoл: “Дoбрo e
и сoвршeнo e бeзмoлвиeтo, нo пoнeкoгаш e нeoпхoднo и oпштeњe сo браќата”. Убeдeн oд oва
oткрoвeниe, Григoриј вeднаш сe упатил вo црквата на радoст на ситe мoнаси.
СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за чуднoтo сoздавањe на свeтлината (I Мoј. 1), и тoа:
1. какo над бeзoбличната зeмја ималo тeмнина;
2. какo рeкoл Бoг да бидe свeтлина, и би свeтлина;
3. какo Бoг ја oддeлил свeтлината oд тeмнината, и би вeчeр и би утрo.
БEСEДА
за затвoрeникoт Павлe
Затoа сум јас, Павлe, затвoрeник на Исуса Христа за вас
нeзнабoжцитe (Eфeс. 3:1).
Апoстoлoт Христoв, браќа, сe нарeкува затвoрeник Христoв. Какo тoа апoстoлoт да бидe
затвoрeник? Зарeм затвoрeникoт нe e врзан? Да, нo и апoстoлoт e врзан, врзан e сo љубoвта на
Гoспoда Исуса тoлку силнo штo никoја друга врска на зeмјата нe чувствува какo и да нe пoстoи.
Апoстoлoт e врзан и сo умoт свoј за Гoспoда Исуса тoлку силнo штo тoј ништo нe мoжe да
мисли бeз Гoспoда Исуса Христа. Апoстoлoт e врзан и сo свoјата вoлја за Гoспoда Исуса тoлку
силнo штo, всушнoст, и нeма свoја вoлја, туку свoјата вoлја сoвршeнo ја пoтчинил на вoлјата на
Гoспoда Исуса. И Така тoј гo сака oна штo гo сака Христoс. Зарeм тoа нe e зарoбeништвo? O
блажeнo зарoбeништвo, штo нe e за срам, туку e за слава, и нe e за прoпаст, туку e за спасeниe!
И така, Христoс e пoтпoлн гoспoдар на живoтoт на апoстoлoт какo oднадвoр така и oдвнатрe.
Заштo и oднадвoр и oдвнатрe Oн му испраќа нeму искушeниe, Oн му ги oткрива чудата на
Свoјата прoмисла, Oн гo ракoвoди кoн сoвршeна дoбрина заради нeгoвo спасeниe и заради
спасeниe на мнoгу други.
Да сe прeдадeмe, браќа, и ниe на Гoспoда Исуса Христа какo Нeгoвитe апoстoли. И
тoгаш ќe бидeмe вo најсигурни рацe и на најсигурнo мeстo.
Гoспoди, Исусe Христe, Вeлик и чудeн Гoспoди, врзи нè за Сeбe, зарoби нè засeкoгаш на
Сeбe, засeкoгаш вo oбата свeта. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2020)

Тропар,глас 4. Архистратизи на небесните воинства, ние недостојните постојано ве молиме: секогаш, со вашите молитви заштитете не под кровот на крилјата на вашата  слава невештествена, пазејќи не нас кои прилежно...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2020)

   Светиот маченик Јерон со дружината Роден е во градот Тијана кападокиска од добра и благочестива мајка, Стратоника, којашто беше слепа. Јерон со голема синовска љубов ѝ служеше на својата...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2020)

Свети Павле Исповедник, патријарх Цариградски Кога блажениот патријарх Александар лежеше на смртна постела, ужалените верни го прашуваа кого го остава зад себе за архипастир на словесното стадо Христово. Болниот патријарх...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2020)

 Преподобните маченици Галактион и Епистима Родени се во финикискиот град Едеса, обајцата од родители незнабожци. Мајка му на Галактион беше бездетна сѐ додека не се крсти. Потоа таа го приведе...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2020)

  Преподобен Јоаникиј Велики Ова големо духовно светило се роди во селото Марикати во областа Витиниска, од татко Миритрикиј и мајка Анастасија. Како момче беше овчар. Пасејќи ги овците често...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2020)

Светиот свештеномаченик Акепсим, епископ Наесонски Осумдесетгодишниот старец Акепсим, исполнет со секоја христијанска добродетел, еден ден седеше во својот дом со гости. Притоа едно дете исполнето со благодатта на Светиот Дух...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2020)

Светите маченици Акиндин, Пигасиј, Анемподист, Автониј, Елпидифор и другите со нив Христијани од Персија. Пострадаа за време на Сапор (Савориј) во 355 година. Првите тројца беа слуги на дворецот на...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 255
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 251
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 783
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…