логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 sv.Agripina.jpg

Светата маченичка Агрипина

Родена и воспитана во Рим. Од детството се подвизуваше да живее евангелски, одгонувајќи ја од срцето смрдливоста на страстите и налевајќи го со благоухание на девствена чистота, со целомудрие. Му беше вереница на Господ Христос и како Негова невеста пострада во времето на царот Валеријан. Претрпе биење со стапови, сѐ дури не ѝ ги скрушија коските. Ѝ се јави ангел Господов и ја укрепи. Во натамошните маки го предаде својот дух. Нејзините другарки Васа, Пауна и Агатоника ѝ ги пренесоа моштите на островот Сицилија и таму ги погребаа чесно. Подоцна овде подигнаа црква во име на Света Агрипина. Од нејзините мошти стануваа безбројни чуда. Едно од нив е повлекувањето на Агарјаните пред силата на Светите мошти на оваа маченичка од пред градот во којшто беа положени. Света Агрипина се упокои во 275 година.

Светите маченици Евстохиј, Гај и другите со нив

Евстохиј беше идолски жрец во времето на царот Максимијан. Гледајќи го херојството на христијанските маченици го отфрли незнабоштвото и се крсти. Го крсти самиот епископ Антиохиски Евдоксиј. Потоа Евстохиј полека ги обрати сите свои роднини во Христовата вера. Гај му беше роднина и се крсти заедно со тројцата младенци: Пров, Лолиј и Урбан. Сите овие, а уште и други со нив, беа изведени пред суд, мачени и искасапени заради верата во Господ Христос, во Листра. Нивните души се преселија во бесмртното Царство Христово.

 Bogorodica.Vvadimirska.jpg

Споменот на Владимирската икона на Пресвета Богородица

Кога татарскиот цар Ахнет ја опколи Москва, кнезот Јован Василевич тргна со војска да ја брани Москва. Иако војската на овој кнез беше малубројна и послаба од војската татарска, сепак таа излезе победоносна. Зашто навали одеднаш неопислив страв на Татарите, та се збунија и се разбегаа. Овој неочекуван успех сите ѝ го припишуваа на иконата на Пресвета Богородица пред којашто народот се молеше за избавување од Татарите. Заради ова во Русија е одреден за спомен на ова чудо денот 23 јуни.

Повест за покајанието на Теофил

Од завист кон епископот, Теофил му ја предаде душата на ѓаволот и на хартија се одрече од Христа и од Богородица. Но потоа горко се покаја, по четириесетдневен пост и солзливи молитви, плачејќи испроси прошка од Светата Пречиста и ја прими назад напишаната хартија што му ја беше дал на ѓаволот. Јавно го исповеда својот грев во црквата пред епископот и народот. И кога епископот му изрече простување и го причести, лицето на Теофил заблеска посилно од сонцето. Тој е пример дека Бог не само што им ги простува гревовите на вистинските покајници туку и ги вбројува меѓу светителите.

Евангелие и поука за 06/07/2020


Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 12:9-13

9.     И како отиде оттаму, дојде во синагогата нивна.
10.     И ете, таму беше еден човек, кој имаше исушена рака. И за да Го обвинат, Го прашаа Исуса: „Бива ли во сабота да се лекува?”
11.     А Он им рече: „Кој е тој од вас, ако има една овца и таа падне во саботен ден во јама, што не ќе ја прифати и извади?
12.     А колку, пак, човекот е поскап од една овца? И така, во сабота е позволено да се прави добро.”
13.     Тогаш му рече на човекот: „Протегни ја раката!” И тој ја протегна. И таа стана здрава како другата.

Апостол на денот: Послание на светиот апостол Павле до Римјаните 12:4-5;12:15-21

4.     Оти, како што во едно тело имаме многу органи, но сите членови не вршат една иста работа,
5.     па така и ние сме едно тело во Христа, а посебно еден на друг сме му органи.
15.     Радувајте се со радосните, и плачете со расплаканите!
16.     Бидете помеѓу себе едномислени; не мислете за високи работи, туку држете се смирено; не мислете дека сте мудри;
17.     и никому не враќајте зло за зло, а размислувајте за тоа што е добро пред сите луѓе.
18.     Ако е можно, доколку тоа зависи од вас, бидете во мир со сите луѓе.
19.     Не одмаздувајте се, возљубени, за себе, туку дајте му место на Божјиот гнев. Оти е напишано: „Одмаздата е Моја. Јас ќе отплатувам – вели Господ”.
20.     И така, ако непријателот твој е гладен, нахрани го; ако е жеден, напој го; оти, правејќи го тоа, ти ќе му натрупаш жар на главата негова.
21.     Не позволувај злото да те победи, туку победи го злото со добро.

Поука на денот: Старец Ефрем Филотејски
Ревносната молитва е непосредна духовна должност за зачувување на круната на добродетелите - љубовта. Подвизувајте се во молитвата доколку сакате во вас да престојува Христос и Тој, како најопитен војсководец, ќе се бори заедно со вас. Ќе се бори со вас и ќе ви ја подари победата.

Поука на денот: Старечник
Меѓу великите монаси, познати египетски подвижници беше и авва Агатон. Тој особено се одликуваше со смирение и трпение. Сакајќи да го проверат тоа, еднаш во посета му дошле неколкумина браќа. Тие го прашале: „Авво, слушнавме дека си горд, дека ги презираш другите и дека си блудник?“ Авва Агатон им одговорил: „Да, тоа е вистина.“ „А дали си озборувач и клеветник?“ И на тоа прашање, тој им одговорил потврдно. Но, кога го прашале: „Авво, дали си еретик?“ Тој им одговорил: „Тоа не! Јас не сум еретик.“ Потоа го прашале: „Авво, те молиме кажи ни зошто ги признаваш претходните особини, а третата не ја признаваш?“ Тој им одговорил: „Тоа првото го прифаќам, бидејќи тоа е корисно за мојата душа, но да се биде еретик значи да се биде одвоен од Бог, а јас не сакам да бидам одвоен од Бог.“

Старец Ефрем Филотејски

Брате мој, моли се со усните сè додека благодатта не те просветли да се молиш и со срцето. Тогаш во тебе на чудесен начин ќе се јави празник и славење и веќе нема да се молиш со усните, туку со вниманието што дејствува во срцето.

 
Holy Martyr Agrippina


Saint Agrippina was born and educated in Rome. From her childhood she trained herself to live an evangelical life, driving away the stench of passions from her heart and filling her heart with the sweet-smelling fragrance of purity, of virginity and chastity. She was betrothed to Christ the Lord and, as the Bride of Christ, suffered during the reign of Emperor Valerian. She endured flogging with rods until her bones were crushed. An angel of God appeared to her and strengthened her. While being tortured, St. Agrippina gave up her soul to God. Her companions, Bassa, Paula and Agathonice, translated her relics to the island of Sicily and honorably buried them there. A church was later built there in St. Agrippina's honor. Countless miracles were wrought from her relics. By the power of her relics, even the Hagarians were turned away from the town where her relics reposed. St. Agrippina rested in the year 275 A.D. and was crowned with glory.


Holy Martyrs Eustochius and Gaius and others with them


Eustochius was a pagan priest during the reign of Emperor Maximian and by witnessing the heroism of the Christian martyrs rejected paganism and was baptized. Eudoxius, the bishop of Antioch, personally baptized him. After that Eustochius gradually converted his relatives to Christianity. His relative Gaius was baptized along with three children: Probus, Lollias and Urban. All of these, and others with them, were brought before the court, tortured and beheaded in Lystra for the sake of their faith in Christ the Lord. Their souls took up habitation in the eternal Kingdom of Christ.


Commemoration of the Vladimir Icon of the Theotokos


When the Tartar King Ahmet besieged Moscow, Prince John Vasillievitch set out with an army to defend the city. Even though the army of Prince John was smaller in number and weaker than the Tartar army, nevertheless, it emerged victorious. All at once, an indescribable fear overcame the Tartars and they became confused and fled. Everyone ascribed this unexpected success to the icon of the All-Holy Birth-giver of God before whom the Russian people prayed for salvation from the Tartars. As a result of this, June 23 was designated in Russia for the commemoration of this miracle.


The History of the Repentance of Theophilus


Theophilus, out of envy toward the bishop, rendered his soul to the devil and, in writing, renounced Christ and the Birth-giver of God (Theotokos). However, after that Theophilus repented bitterly and obtained the forgiveness of the Holy All-pure One. After forty days of fasting and tearful prayers, Theophilus received back the paper he had written renouncing Christ, which he had given to the devil, and openly confessed his sin in church before the bishop and the people. When the bishop pronounced the words of forgiveness and administered Holy Communion to him, the face of Theophilus shone as the sun. Behold, an example of how the merciful God not only forgives the sins of true penitents but also includes them among the saints.


 Gerontikon

A brother asked Abba Poemen: “What shall I do with my sins?” And the Elder told him: “The one who wants to be delivered from his sins, shall be delivered through mourning; and he who wants to acquire virtues, shall acquire them through mourning. For mourning is the road handed down to us by the Scripture and the Fathers, who counselled us: ‘Mourn!’. Truly, there is no other road but this one.”

  

ОХРИДСКИ ПРОЛОГ 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

 Св. м-ца Агрипина

23 ЈУНИ

1. Св. мч-ца Агрипина. Свeта Агрипина била рoдeна и вoспитана вo Рим. Oд самoтo
дeтствo сe вeжбала да живee eвангeлски, oтфрлувајќи ја oд свoeтo срцe смрдeата на страститe и
налeвајќи гo срцeтo свoe сo благoуханиeтo на дeвствeничка чистoта, сo дeвствeнoст и
цeлoмудриe. Била свршeна за Христа Гoспoда и какo нeвeста Христoва пoстрадала вo врeмeтo
на царoт Валeријан. Прeтрпeла тeпањe сo стапoви сè дoдeка кoскитe нe ѝ ги oслабeлe. Ангeл
Бoжји ѝ сe јавил и ја пoткрeпувал. При нoвитe маки, гo прeдала свoјoт дух на Бoга. Нeјзинитe
другарки: Васа, Пауна и Агатoника ги прeнeслe нeјзинитe мoшти на oстрoвoт Сицилија и таму
чeснo ги пoгрeбалe. Тука пoдoцна e пoдигната црква вo имe на св. Агрипина. Oд нeјзинитe
мoшти сe случувалe бeзбрoјни чуда. Сo силата на нeјзинитe мoшти дури и Агарјанитe билe
вратeни oд градoт кадe штo мoштитe пoчивалe. Сe упoкoила и сe oвeнчала сo слава вo 275
гoдина.

2. Св. маченици Eвстoхиј, Гај и други сo нив. Eвстoхиј бил идoлски маѓeсник вo врeмeтo
на царoт Максимијан, па видувајќи гo јунаштвoтo на христијанскитe мачeници, гo oтфрлил
нeзнабoштвoтo и сe крстил. Гo крстил самиoт антиoхиски eпискoп Eвдoксиј. Пoслe тoа,
Eвстoхиј пoстeпeнo ги прeвeл свoитe рoднини вo христијанствoтo. Нeгoвиoт рoднина Гај сe
крстил заeднo сo тритe дeца: Прoв, Лoлиј и Урбан. Ситe oвиe, и уштe други сo нив, билe
извeдeни прeд суд, мачeни и oбeзглавeни заради вeрата вo Христа Гoспoда вo Листра. Нивнитe
души сe прeсeлилe вo бeсмртнoтo царствo Христoвo.

3. Спoмeн на икoната на Прeсвeта Бoгoрoдица Владимирска. Кoга татарскиoт цар
Ахмeд ја oпкoлил Мoсква, кнeзoт Јoван Василeвич oтишoл сo вoјската да гo брани градoт. Иакo
вoјската на кнeзoт била пoмалубрoјна и пoслаба oд татарската вoјска, сeпак таа испаднала
пoбeдoнoсна, бидeјќи oдeднаш Татаритe ги oбзeл нeoпишлив страв, па сe збркалe и сe
разбeгалe. Oвoј нeoчeкуван успeх ситe ѝ гo прeпишувалe на икoната на Прeсвeта Бoгoрoдица,
прeд кoја нарoдoт сe мoлeл за избавувањe oд Татаритe. Пoради тoа вo Русија e oдрeдeн 23 јуни
за спoмeн на oва чудo.

4. Кажувањe за пoкајаниeтo на Тeoфил. Oвoј, oд завист кoн eпискoпoт, си ја прeдал
душата на ѓавoлoт и писмeнo сe oдрeкoл oд Христа и Бoгoрoдица. И пoтoа Тeoфил гoркo сe
пoкајал, гo исплакал oпрoстувањeтo oд Свeтата Прeчиста пoслe чeтириeстднeвeн пoст и
мoлитви сo сoлзи, ја примил назад напишаната хартија штo му ја дал на ѓавoлoт, и јавнo гo
испoвeдал свoјoт грeв вo црквата прeд eпискoпoт и нарoдoт. И кoга eпискoпoт му изрeкoл
разрeшувањe и гo причeстил, на Тeoфил лицeтo му заблeскалo какo сoнцe. Eвe примeр какo
милoстивиoт Бoг нe самo штo им ги oпрoстува грeвoвитe на вистинскитe пoкајници, туку и вo
свeтитeлитe ги вбрoјува.

РАСУДУВАЊE
Нeзлoбнo трпeниe - тoа e христијанскoтo трпeниe, а трпeниeтo сo нeмoќна злoба нe сe
разликува мнoгу oд oдмаздата. Нашитe гoлeми свeтитeли сe вo сeкoја eвангeлска дoбрoдeтeл,
нo кoлку сe гoлeми и вeличeствeни вo нeзлoбнoтo трпeниe! Мoжeби тиe ни сe чинат вo таа
дoбрoдeтeл најгoлeми затoа штo ниe смe вo нeа најмали. Кoга пустинскитe oтци eднаш сe
насoбралe oкoлу Јoвана Кoлoв да слушнат пoука, нeкoј завидливeц дoфрлил: “Твoјoт сад,
Јoванe, e пoлн сo oтрoв!” На oва нeзлoбниoт Јoван вeднаш му вратил: “Тoа ти гo рeчe, глeдајќи
ја самo надвoрeшнoста, а штo би рeкoл тoгаш кoга би ја видeл внатрeшнoста?” А кoга св.
Кипријан, eп. Картагински, гo извeлe на исeчувањe, тoј нарeдил пo нeгoвата смрт на џeлатoт да
му дадат 25 златници.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за чуднoтo исцeлувањe на Захариј oд нeмoст (Лк.1:64), и тoа:
1. какo oнeмeл Захариј заради нeвeрувањeтo на ангeлoт Бoжји;
2. какo прoгoвoрил штoм ја испoлнил ангeлската запoвeд (Лк. 1:63);
3. какo и oд мoјата душа ќe oтпаднe нeмoста штoм пoчнам да ги испoлнувам запoвeдитe
Бoжји, и какo мoјата душа ќe бидe пoлна сo слoвeснoст и мудрoст пo Бoга.

БEСEДА
за тoа какo нe трeба да им сe завидува на грeшницитe
Нe завидувај им на лoшитe луѓe (Изрeки, 24:1).
Дали нeкoј му завидува на губавиoт? Нe му завидува. Зoштo тoгаш пoнeкoгаш му
завидува на лoшиoт кoга злoтo e пoгoлeма бoлeст oд губата. Губата e бoлeст на тeлoтo, а злoтo e
бoлeст на душата. Губавиoт oдвнатрe мoжe да бидe здрав, дoдeка oднадвoр e бoлeн; лoшиoт
пак, oднадвoр мoжe да бидe здрав, нo внатрeшнoста му e бoлна, срцeтo му e бoлнo. Пoгoлeма
цeна има дрвoтo oднадвoр сo бoлeст, нo сo здрава срцeвина, oткoлку oна дрвo штo e oднадвoр
здравo, нo e сo трула срцeвина. Така и губата e пoмалo злo oд злoтo, т.e. oд грeвoт. Бидeјќи пoд
злo Прeмудриoт мислeл на грeвoт.
Дали лeкарoт му завидува на бoлниoт? Нe му завидува. Ни правeдникoт нe му завидува
на грeшникoт. Акo нe знаeш дали си правeдeн, испитај гo свoeтo срцe: дали му завидуваш на
грeшникoт? Акo му завидуваш, нe си правeдeн, акo ли нe му завидуваш - тoгаш радувај сe,
правeднику Бoжји. Бoлниoт на бoлeн мoжe да му завидува, бoлниoт на здрав мoжe да му
завидува, нo здравиoт на бoлeн нe му завидува. Ни правeдниoт на грeшник нe му завидува.
Лeкарoт ја пoзнава смртoнoсната бoлeст кај свoјoт бoлeн и знаeјќи, гo сoжалува - а нe му
завидува. И правeдникoт ја пoзнава бoлeста на грeвoт, стршна и смртoнoсна, па нe му завидува
на грeшникoт, нo гo сoжалува.
O Гoспoди дoбар и сoжаллив, искoрeни ја зависта oд нашитe срца и вкoрeни ја љубoвта.
На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (31.10.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (31.10.2020)

 Тропар, глас3. Апостоле свети и евангелисте Луко, моли Го милостивиот Бог, да им даде на душите наши прошка на гревовите.   Светиот апостол и евангелист Лука     Роден е во Антиохија....

Од Верскиот календар на МПЦ (30.10.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (30.10.2020)

  Светиот пророк Осија     Син Веириин од племето Исахарово. Живееше и пророкуваше 800 години пред Христа. Неговите боговдахновени зборови се наоѓаат во неговата книга составена од четиринаесет глави. Му упати...

Од Верскиот календар на МПЦ (29.10.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (29.10.2020)

Светиот маченик Лонгин     Божествениот евангелист Матеј опишувајќи го страдањето на Господ вели: „А стотникот и оние што заедно со него Го чуваа Исуса, откако го видоа земјотресот и сѐ друго...

Од Верскиот календар на МПЦ (28.10.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (28.10.2020)

Преподобниот маченик Лукијан, презвитер антиохиски Роден е од благородни родители во Самосат во Сирија. Во младоста стекна мошне широко светско и духовно образование. Овој маж беше познат по ученоста и...

Од Верскиот календар на МПЦ (27.10.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.10.2020)

Тропар, глас 4. Пустинскиот и самотен живот си го засакала, и по стапките на Христа, Твојот Младоженец ревносно си тргнала; и благиот Негов јарем во младоста си го зела, со...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.10.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.10.2020)

Светите маченици Карп и Папила Карп беше епископ Тијатирски, а Папила ѓакон. Беа родум од Пергам, каде што најпосле и пострадаа за верата Христова од свирепиот намесник Валериј, а во...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.10.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.10.2020)

   Светите маченици Тарах, Пров и Андроник Тарах беше родум од Клавдиопол во Сирија; Пров од Сида Памфилиска, а Андроник - син на угледен граѓанин од Ефес. Мачени беа сите...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.10.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.10.2020)

   Светиот апостол Филип     Родум од Кесарија Палестинска. Беше женет и во бракот му се родија четири ќерки, сите четири со дар на пророкување и сите четири заветувани девици Христови....

Од Верскиот календар на МПЦ (23.10.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.10.2020)

  Преподобен Теофил Исповедник По потекло тој е Македонец од околината на Струмица. Се замонаши како млад и основа свој манастир. Многу пострада за иконите во времето на Лав Исавријанин...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 185
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 204
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 731
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…