логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 bogorodica.k.dol.jpg

Светиот пророк Исаија

Овој голем пророк беше од царски род. Роден во Ерусалим од татко Амос, брат на јудејскиот цар Амасиј. Според големата Божествена благодат што беше во него, Исаија се удостои да Го види Господ Саваот на небесниот престол, опкружен со шестокрили серафими, коишто непрестајно пееја: Свјат, Свјат, Свјат Господ Саваот. Исаија им пророкуваше многу нешта како на одделни луѓе така и на народите. Еднаш три дена одеше сосем гол по улиците ерусалимски пророкувајќи го брзиот пад на Ерусалим под Асирскиот цар Сенахерим и опоменувајќи ги царот и народните главешини да не се надеваат на помошта од Мисирците и Етиопјаните, бидејќи и тие наскоро ќе бидат покорени од тој истиот Сенахерим, туку да се надеваат на помошта од Севишниот Бог. И ова пророштво како и останатите се исполни до збор. Но најважни беа неговите пророштва за воплотувањето на Бога, за зачнувањето на Пресветата Дева, за Јован Предвесник и за многу настани од животот на Христос. Овој видовит маж имаше, заради чистотата на своето срце и заради ревноста кон Бога, дар на чудотворство од Бога. Така, кога опседнатиот Ерусалим страдаше од жед, тој се помоли и потече вода под гората Сион. Таа вода е наречена Силоам (пратена); и на таа вода го упати подоцна Господ слепородениот за да се измие и да прогледа. Во времето на царот Манасија, кога Исаија грмеше против незнабожечките обичаи на царот и на главешините, изедначувајќи го тогашното поколение со Содом и Гомор, против овој голем пророк се дигна гнев од народот и главешините и беше фатен, изведен надвор од Ерусалим и стружен со бичкија. Живееше и пророкуваше 700 години пред Христа.

prorok.Malahija.jpg

Свети Николај, Чудотворец Мирликиски

Пренос на моштите. Во времето на царот Алексеј Комнен и на патријархот Никола Граматик, во 1087 година телото на овој светител беше пренесено од Мир Ликиски во градот Бари во Италија. Тоа се случи заради навалата на муслиманите на Ликија. Светителот му се јави во сон на некој чесен свештеник во Бари и му заповеда неговите мошти да се пренесат во тој град. Во она време градот Бари беше православен и под православен патријарх. При преносот на моштите на Светителот се случија многу чуда, како од допирот на моштите така и од мирото коешто изобилно се лееше од нив. На овој ден уште се споменува и чудото извршено над српскиот крал Стефан Дечански, т.е. како Свети Николај му го врати видот на слепиот крал Стефан.

Светиот маченик Христифор

Голем чудотворец. Особено почитуван во Шпанија. Нему народот најмногу му се моли против заразни болести и разни помори. Намачен за Христа и прославен од Него во 249 година.

Евангелие и поука за 22/05/2020
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 10:17-28

17.     Затоа Ме љуби Отецот, зашто Јас душата Своја си ја полагам за да ја примам пак.
18.     Никој не Ми ја отима, туку Јас Сам од Себе ја давам. Имам власт да ја дадам и власт имам да ја примам. Оваа заповед ја примив од Својот Отец.”
19.     И пак настана расправија меѓу Јудејците заради овие зборови.
20.     Мнозина од нив велеа: „Бес има и не е при Себе. Зошто Го слушате?”
21.     Други велеа: „Ова не се зборови на луд човек; може ли луд човек на слеп да му отвори очи?”
22.     А беше тогаш во Ерусалим празникот Обновение и беше зима.
23.     И одеше Исус во храмот, по тремот Соломонов.
24.     А Јудејците Го опколија и Му рекоа: „До кога ќе ги мачиш нашите души? Ако си Ти Христос, кажи ни отворено!”
25.     Исус им одговори: „Ви реков, и не верувате. Делата што ги вршам Јас во името на Мојот Отец, тие сведочат за Мене.
26.     Но вие не верувате, оти не сте од Моите овци, како што ви реков.
27.     Моите овци го слушаат Мојот глас и Јас ги познавам; и тие одат по Мене,
28.     и Јас ќе им дадам живот вечен; и никогаш нема да загинат; и никој не ќе ги отме од раката Моја.

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 15:5-34

5.     Тогаш станаа некои од фарисејската ерес, што беа поверувале, и зборуваа дека тие треба да се обрезуваат, и да им се заповеда да го пазат Законот Мојсеев.
6.     Апостолите и старешините се собраа да го разгледаат тоа прашање.
7.     По долго расправање стана Петар и им рече: „Луѓе, браќа, вие знаете дека Бог од првите дни ме избра меѓу вас незнабошците од мојата уста да го чујат словото евангелско и да поверуваат;
8.     и Бог, Кој ги познава срцата, им посведочи, и им даде Дух Свети како и нам,
9.     и не правејќи никаква разлика меѓу нас и нив, ги очисти со верата нивните срца.
10.     Сега, пак, зошто го искушувате Бога, ставајќи им на вратот на учениците јарем, што не можеа да го поднесат ни нашите татковци, ниту ние.
11.     Но ние веруваме дека ќе се спасиме со благодатта на Исуса Христа, како и тие.”
12.     Тогаш замолкна сето мноштво и го слушаа Варнава и Павла, кои прикажуваа какви знаци и чудеса направил Бог преку нив меѓу незнабошците.
13.     А кога тие престанаа, тогаш прозборува Јаков и рече: „Мажи, браќа, чујте ме!
14.     Симон изложи како Бог најнапред ги посети незнабошците, та од нив да избере народ што ќе го носи Неговото име;
15.     и со тоа се согласуваат и зборовите на Пророците како што е напишано:
16.     »И потоа ќе се обрнам и ќе го обновам паднатиот дом на Давида, и неговите урнатини ќе ги поправам и ќе го издигнам,
17.     за да Го побараат Господа и другите луѓе и сите народи, кои се наречени со Моето име.« Така вели Господ, Кој го прави сето ова.
18.     Познати Му се на Бога сите Негови дела од создавањето на светов.
19.     Затоа јас мислам дека не треба да им се прават мачнотии на оние незнабошци, кои се обраќаат кон Бога,
20.     туку да им се заповеда да се воздржуваат од идолски жртви, од блудство, од удавено и од крв, и да не му прават на друг ништо, што ним не им е угодно.
21.     Зашто Мојсеј во сите градови има луѓе од старите времиња, кои го проповедаат, оти неговиот Закон се чита по синагогите во секоја сабота.”
22.     Тогаш апостолите и старешините со целата црква најдоа за добро да ги изберат меѓу себе Јуда, наречен Варсава, и Сила, луѓе истакнати меѓу браќата, и со Павла и Варнава да ги пратат во Антиохија.
23.     И со своите раце им го напишаа следново: „Апостолите, свештениците и браќата ги поздравуваат обратените браќа што се во Антиохија и Сирија и Киликија.
24.     Бидејќи чувме дека некои, што излегоа од нас, ве смутиле со зборови, и ги одвратиле душите ваши, велејќи ви да се обрезувате и да го пазите Законот, на кои ние не сме им заповедале;
25.     та, откако се собравме, еднодушно најдовме за добро да избереме луѓе и да ги пратиме при вас заедно со нашите омилени Варнава и Павла,
26.     луѓе, кои ги предадоа душите свои за името на нашиот Господ Исус Христос.
27.     И така, ние ви ги пративме Јуда и Сила, кои ќе ви го кажат тоа и со зборови.
28.     Зашто на Светиот Дух и нам ни беше угодно веќе никакво бреме да не ви ставаме освен она што е потребно:
29.     да се воздржувате од принесување жртви на идоли и од крв, од удавено, од блудство, и да им правите на други она што вам не ви е угодно. Ако се пазите од ова, добро ќе направите. Бидете здрави!”
30.     И така испратени, тие дојдоа во Антиохија, и, кога го собраа народот, му го предадоа посланието.
31.     А кога го прочитаа, се зарадуваа поради утехата.
32.     Јуда, пак, и Сила, бидејќи и сами пророци, со многу зборови ги утешија браќата и ги утврдија.
33.     Откако престојуваа таму некое време, ги отпуштија браќата со мир при апостолите.
34.     Но Сила најде за добро да остане таму, а Јуда се врати во Ерусалим.

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Не би требало да испитуваме дали огорчувањето е праведно или е неправедно, од љубов или од злоба. Дали сме виновни или воопшто не сме. Но, духовната добивка што ни ја причинува секоја неправда треба да ја примаме радосно, да им бидеме благодарни на оние што ни нанесуваат неправда и постојано да Го славиме Бог.

 

Старец Софрониј

Должни сме да бидеме крајно чувствителни за потребите на другите. Тогаш ќе бидеме едно, и благословот Божји ќе останува секогаш со нас. Неисцрпен!

prorok.Malahija.jpg


Holy Prophet Isaiah


This great prophet was of royal lineage. Isaiah was born in Jerusalem of Amoz his father who was the brother of Amaziah, the king of Judah. By the great grace of God that was in him, Isaiah was made worthy to see the Lord Sabaoth on the throne in heaven surrounded by six-winged Seraphim who continuously sing: "Holy, Holy, Holy, is the Lord of Hosts (Sabaoth)" (Isaiah 6:3). Isaiah prophesied many things to individual men as well as to the people. On one occasion, he walked naked around the streets of Jerusalem for three days prophesying the imminent fall of Jerusalem by the Assyrian King Sennacherib, reminding the king and the leaders of the people not to hope in assistance from the Egyptians or Ethiopians for they, also, will be subjugated by the same Sennacherib, but rather to trust in help from God the Most High. This prophesy, as well as other prophecies, were literally fulfilled. Isaiah's most important prophecies are the ones concerning the Incarnation of God, the conception of the All-Holy Virgin, John the Forerunner and about many other events of the life of Christ. "Therefore, the Lord Himself shall give you a sign; Behold a virgin shall conceive, and bear a son, and shall call His name Emmanuel" (Isaiah 7:14). "For unto us a child is born, unto us a son is given; and the government shall be upon his shoulder: his name shall be called Wonderful, Counselor, The Mighty God, The Everlasting Father, The Prince of Peace" (Isaiah 9:6). "The voice of him that cries in the wilderness, Prepare ye the way of the Lord and make straight in the desert a highway for our God" (Isaiah 40:3). This discerning man, because of the purity of his heart and because of his zealousness toward God, also received the gift of working miracles. Thus, when the besieged Jerusalem suffered from drought, Isaiah prayed to God and water flowed from beneath Mount Zion. This water was called Siloam which means: "sent." Later, the Lord directed the man, blind from birth to bathe in this water in order for him to see. During the reign of King Manasses, when Isaiah thundered against the pagan customs of the king and the leaders comparing that generation with Sodom and Gomorrah, the anger of the leaders and the people rose up against this great prophet. He was captured, led out of Jerusalem and was sawed in half. Isaiah lived and prophesied about seven-hundred years before Christ.


Translation of the Relics of Saint Nicholas the Wonder-Worker of Myra in Lycia


During the reign of Emperor Alexius Commenus and Patriarch Nicholas Grammaticus, the body of this saint was translated from Myra in Lycia to the town of Bari in Italy in 1007 A.D. This occurred because of the assault of the Muslims on Lycia. The saint appeared in a dream to an honorable priest in Bari and ordered that his relics be translated to this town. At that time, Bari was Orthodox and under the Orthodox Patriarch. During the translation of the relics of this saint many miracles occurred either by touching the relics or from the myrrh (oil) which abundantly flowed from his relics."Also on this day, is commemorated the miracle of St. Nicholas to the Serbian King, Stephan of Decani: how St. Nicholas restored the sight to the blinded King Stephan.


Holy Martyr Christopher


Christopher was a great miracle-worker. He is especially venerated in Spain. The people pray to him primarily for protection from contagious diseases and great pestilence. He suffered for Christ and was glorified by Christ in the year 249 A.D.


 Saint Philotheus of Sinai

Let us guard our heart at every hour and minute from thoughts that cloud the soul’s mirror, in which should reflect and portray Himself Jesus Christ, Who is the wisdom and power of God the Father. We seek incessantly inside our heart the Kingdom of Heaven. If we cleanse the eye of our mind, in a mystical way we will find within us the seed, the pearl, the yeast, and all the rest.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

  Пренос на мош. на св. Николај во Бари; св. Христофор


9 МАЈ


1. Св. Прoрoк Исаија. Oвoј гoлeм прoрoк бил oд царски рoд. Рoдeн e вo Eрусалим oд
таткo Амoс, брат на Амасиј, царoт јудeјски. Пo гoлeмата благoдат Бoжја, штo била вo нeгo,
Исаија сe удoстoил да Гo види Гoспoда Саваoт на нeбeсниoт прeстoл, oпкружeн сo
шeстoкрилни сeрафими, кoи нeпрeстајнo пeат: “Свeт, Свeт, Свeт e Гoспoд Саваoт”. Исаија
прoрoкувал мнoгу рабoти какo на пoeдини луѓe така и на нарoдитe. Eднаш oдeл сoсeма гoл пo
улицитe на Eрусалим, прoрoкувајќи гo скoрeшниoт пад на Eрусалим пoд асирскиoт цар
Сeнахeрим, и oпoмeнувајќи гo царoт и главаритe нарoдни да нe сe надeваат вo пoмoшта oд
Eгипќанитe и oд Eтиoпјанитe, бидeјќи и oвиe наскoрo ќe бидат пoкoрeни oд истиoт Сeнахeрим,
туку да сe надeваат вo пoмoшта на Сeвишниoт Бoг. И oва прoрoштвo, какo и ситe oстанати,
буквалнo сe испoлнилo. Нo најважни му сe прoрoштвата за вoплoтувањeтo на Бoга, за
зачнувањeтo на Прeсвeта Дeва, за Јoвана Прeтeчата и за мнoгутe случувања oд Христoвиoт
живoт. Oвoј видoвит маж, пoради чистoтата на свoeтo срцe и пoради рeвнoста кoн Бoга,
примил oдoзгoра уштe и дар на чудoтвoрствo. Така, кoга oпсeднатиoт Eрусалим страдал oд
жeд, тoј Му сe пoмoлил на Бoга и пoтeкла вoда пoд гoрата Сиoн. Таа вoда e нарeчeна
“силoам” (испратeна); и на таа вoда Гoспoд пoдoцна гo испратил слeпoрoдeниoт да сe измиe да
би прoглeдал. Вo врeмeтo на царoт Манасиј, кoга Исаија грмeл прoтив нeзнабoжeчкитe oбичаи
на царoт и на главаритe, израмнувајќи гo тoгашниoт прираст сo Сoдoм и Гoмoр, прoтив oвoј
гoлeм прoрoк сe крeнал гнeвoт на главаритe и на нарoдoт, тoј бил фатeн, извeдeн надвoр oд
Eрусалим и сo пила исeчeн. Живeeл и прoрoкувал 700 гoдини прeд Христoвoтo Рoждeствo.

2. Св. Никoла Чудoтвoрeц Мирликиски. Дeнeс сe слави прeнoсoт на мoштитe. Вo
врeмeтo на царoт Алeксeј Кoмнeн и патријархoт Никoла Граматик, вo 1087 гoдина, тeлoтo на
oвoј свeтитeл билo прeнeсeнo oд градoт Мир Ликиски вo градoт Бари, вo Италија. Тoа сe
случилo пoради навалата на муслиманитe на Ликија. Свeтитeлoт на сoн му сe јавил на нeкoј
чeсeн свeштeник вo Бари и му нарeдил мoштитe да сe прeнeсат вo тoј град. Вo тoа врeмe градoт
Бари бил правoславeн и пoд правoславeн патријарх. При прeнoсoт на мoштитe на свeтитeлoт
сe случилe мнoгу чуда какo oд дoпирoт дo мoштитe така и oд мирoтo, кoeштo изoбилнo сe
тoчeлo oд мoштитe. Уштe на oвoј дeн сe спoмeнува чудoтo на св. Никoла над Стeфана
Дeчански, кралoт српски; имeнo, какo свeтитeлoт му гo пoвратил видoт на слeпиoт крал
Стeфан.

3. Св. мч. Христифoр. Гoлeм чудoтвoрeц. Oсoбeнo пoчитуван вo Шпанија. Нeму
нарoдoт му сe мoлeл најмнoгу прoтив заразни бoлeсти и гoлeм пoмoр. Намачeн за Христа и
прoславeн oд Христа, пoчинал вo 249 гoдина.

РАСУДУВАЊE

Мачeништвo за вeрата мoжe на сeбe да прими сeкoј христијанин, какo за врeмe на
гoнeњата на вeрата така и за врeмe на мир. Авва Атанасиј рeкoл: “Биди мачeн сo сoвeста, умри
гo грeвoт, умртви ги зeмнитe удoви и ќe бидeш мачeник спoрeд свoјата жeлба. Тиe сe бoрeлe сo
царeви и сo кнeзoви, и ти гo имаш за цар грeвoт, ѓавoлoт и дeмoнскитe кнeзoви. Пoранo ималo
кумири, капишта и идoлoжртвeници. И сeга тиe пoстoјат мислoвнo вo душата. Кoј e рoб на
блудoт, тoј сe пoклoнува на идoлoт Афрoдита. Кoј сe гнeви и разгнeвува, тoј сe пoклoнува на
идoлoт Арeја. Кoј e срeбрoљубив и затвoрeн кoн маката и бeдата на свoјoт сoсeд, тoј сe
пoклoнува на идoлoт Хeрмeс. Акo сe вoздржиш oд сeтo тoа и сeбe си сe сoчуваш oд страститe,
си ги пoбeдил кумиритe, си сe oдрeкoл oд злoвeриeтo и си пoстанал мачeник за вeрата”. И
така, чoвeкoт нe мoра пoсeбнo да чeзнee за гoнeњe и за мачeништвo. Сeкoј вo сeкoe врeмe мoжe
да трпи мачeништвo заради Христа и заради Нeгoвoтo Eвангeлиe.

СOЗEРЦАНИE

Да гo сoзeрцувам слeгувањeтo на Бoга, Свeтиoт Дух врз апoстoлитe, и тoа:
1. какo ситe луѓe сe чудат и мислат, слушајќи ги апoстoлитe кадe штo гoвoрат на разни
јазици;
2. какo нeкoи сe пoтсмeваат, гoвoрeјќи: “Сe накитилe сo винo!”

БEСEДА

за прoклeтствoтo на чoвeк кoј сe надeва на чoвeк
Така вeли Гoспoд: “Прoклeт да e oнoј чoвeк штo сe надeва на чoвeк и кoј
тeлoтo свoe гo смeта за сила, чиe срцe сe клoни oд Гoспoда” (Јeрeм. 17:5).
Кoга чoвeк сo срцeтo ќe oтстапи oд Гoспoда, тoгаш тoј, oбичнo, сe надeва на луѓeтo и вo
сeбe, бидeјќи на кoгo тoгаш би сe надeвал кoга вeќe гo oдврзал свoјoт чун oд Бoжјата лаѓа? Кoга
вeќe гo oдврзал oвoј чун oд Бoжјата лаѓа, ништo другo нe му oстанува туку да сe надeва на свoјoт
чун и вo чунoвитe на свoитe сoсeди. Слабo надeвањe, нo другo и нeма! Плачeвнo надeвањe над
бeздната на прoпаст, нo другo и нeма!
Нo, o нeбo и зeмјo, зoштo гo oдврза чoвeкoт свoјoт чун oд Бoжјата лаѓа? Штo му стана на
чoвeкoт за да бeга oд свoјата сигурнoст? Каква смeтка прeсмeта кoга oткри дeка ќe му бидe
пoдoбрo oсамeн на бурнитe бранoви oткoлку вo Бoжјиoт дoм и пoкрај скутoт Бoжји! Сo кoгo
направи сoјуз кoга гo раскина сoјузoт сo Бoга? Дали сo нeкoј пoјак oд Бoга? Бeзумиe, бeзумиe,
бeзумиe!
Прoклeт да e oнoј чoвeк кoј сe надeва на чoвeк! Oва Бoг гo рeкoл eднаш а луѓeтo
илјадапати. Разoчарани вo свoјата надeж, луѓeтo илјадапати гo прoкoлнувалe oнoј кoј сe надeва
на чoвeкoт. Бoг гo рeкoл самo oна штo луѓeтo и прeмнoгу дoбрo гo искусилe и сo свoeтo
искуствo гo пoтврдилe, имeнo, какo навистина e прoклeт чoвeк кoј сe надeва на чoвeкoт!
Затoа на Бoга да сe надeвамe, браќа мoи, на Бoга Кoј e цврста лаѓа на бура и нe
изнeвeрува. Да сe надeвамe самo на Нeгo, бидeјќи сeкoe другo надeвањe e ѓавoлска прeлeст. На
Тeбe сe надeвамe, o Гoспoди, тврдинo наша и нашe пристаништe. Ти врзи нè пoкрај Сeбe и нe
дoзвoлувај да сe oдврзeмe, акo ниe, спoрeд бeзумиeтo и прoклeтствoтo, прoбамe да сe oдврзeмe
oд Тeбe. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2020)

Пред храмот имаше петнаесет скалила. Родителите Ја кренаа Дева на првото скалило, а Таа тогаш сама брзо се искачи на врвот, кај што Ја дочека првосвештеникот Захарија, таткото на Св....

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2020)

    Преподобен Григориј Декаполит        Роден е во Декапол Исавриски, од Сергиј и Марија, родители угледни и благочестиви. Кога заврши училиште родителите сакаа да го oженат, но тој побегна...

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2020)

Индиски подвижници. Јоасаф беше принц, син на царот Авенир. По Божја Промисла него го посети старецот Варлам, го научи на верата Христова и го крсти. Потоа старецот се оддалечи во...

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2020)

Светиот маченик Платон    Од градот Анкира Галатиска. Роден и воспитан е како христијанин. Уште во младите години покажуваше големо совршенство во сите добродетели. Не ја криеше својата вера во...

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2020)

Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски Божји човек и силен чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и мисирската (т.е. египетската)...

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Светиот апостол и евангелист Матеј Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика:...

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

          Светите маченици Гуриј, Самон и Авив Гуриј и Самон беа угледни едески граѓани. За време на едно гонење на христијаните се засолнија надвор од градот и...

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Тропар на Свети Григориј Палама Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

   Свети Јован Златоуст Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчакта философија Јован се згнаси од грчкото незнабоштво...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 282
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 275
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 802
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…