логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

38.machenici1

ЗА ЕГОТО
„Тишината е крстот
каде треба да го распнеме нашето его“
Св. Серафим Саровски

Што е тоа eгo?
Вашето eгo е вашата свест, дел од вашиот идентитет што го cмeтате за „себе“.
Ако кажеме дека некој имa rолемо eгo, тогаш мислиме дека е „преполн сам со себе“.
Нашето eгo е нашиот најrолем непријател - тоа е „ѓаволот“ во вас. Eгoтo е психолошка кoмпонента на личноста која е nоврзана со нашиот свесен процес на донесување одлуки.
Eгoтo сака да контролира се – но неможе да rи
контролира другите луѓе ипи нивните реакции и тоа му создава фрусrрациии гo прави моrу paнливо. Во ранливото eгo се акумулира инает, гнев и бес - духовни страсти од кои страда душата а мноrучесто и другите покрај вас.
Од духовен аспект, eгoтo е исклучување не Бог.
Во моментот кога ќе се „разведеш“ од боженственото, се овенчуваш со еrото. Еrото се
враќа во нашиот живот тогаш кога се оддалечувме од Боr под лажен изговор дека само ние сме господари на кашиот живот,
Духовното ero е најлошото eгo од сите, бидејќи не гo забележуваме тој „квaceц“, се додека не нарасне од внатре како вулкан.
Духовното eгo може да се јави кај ceкого, но еистинското прашање е: „Како да се разделам од моето „духовно“ ero?"
Најпрво, одберете засебе добар духовен отец. Духовен отец е човекот кој секојдвевно го „девалвнра твоето ero“, но, сепак, останува твојот најдобар пријател. Kora ќe го одбереш твојот духовен отец звпочни внимателно да rи спедиш зададените насоки. Тоа ro викаме послушание. Колку послепо толку подобро. Не е време да се зепрашуваш зошто е тоа така, а не вака, бидејќи во тебе ќе почне дасе paѓa сомнеж! Сомнежот повторно ќе ја предизвикува суетата која  веднаш ќе звпочне да ги храни нашите комплекси и на тoj начин создаваме услови во нашата личност повторно да ce paвивa „монструмот“. Затоа ни е потребна силна вера за да истраеме на одлуката за послушание во вера. Преку верата добиваме пристаn до блаrодатта Божја, а од искушенијата ќе се роди трпението, од трпението - искуството, а од искуството - надежта.
Еве неколку совети како да се ослободите од вашето его и да започнете да уживате во животот:
1.   Безусловно  простувај и продолжи понатаму;
2.  Вежбај искреност и биди отворен;
3.  Ослободи се од потребата за кшпрола;
4.  Престани со калкулации, тие секогаш завршуват со манипулации;
5.   Уживај во моментите кога си сам со себе и со тие што ги сакаш најмногу;
б.  Практикувај благодарност. Научи да му благодариш на Бог за се што ти се случува. И за доброто и за лошото.  Се има своја смисла.  Не заборавај, секојдневно, во секој миг, да блаrодариш. "Ти благодарам  Господи за се што правиш за мене" - е најдобрата формула за успех!

Хипертрофија на егото

Ваква состојба имаме кога нашето его се наоѓа во криза.
Денес се повеќе и повеќе луѓе страдаат од хипертрофија на егото, затоа што се преоптоварени со нереални очекувања.Сметаме дека мора да поседуваме скап автомобил, материјални богатства, убава и голема куќа, па по можност и викендица и цела една плејада на световни задоволства. Но, кога ќе зачекориме во реалноста во која живееме и ќе видиме дека дури ни четвртина од тоа што го посакуваме не можеме да го имаме, тогаш нашето его започнува да "кризира".
Кога еден зависник доживува "хероинска криза", тој ќе посегне по својот порок и кризата поминува. Но, кога еrото кризира, тогаш имаме вистински проблем. Што ќе "земете" за да помине кризата???
Најлошо од се е што ваквата  состојба почнуваме  да ја пренесуваме и на нашите деца и на другите околу нас.
Затоа најважно е родителите да им помогнат на сопствените деца да научат уште од мали нозе да прават реална самопроценка, затоа што ако дојде до раздвојување на реалното од посакуваното, еrото може да се "скрши". И ако егото не се преобрази, таквата личност ќе пострада од депресија или манија (комплекс) на повисока вредност, или обратно ќе започне да негува антиљубовно чувство за самиот себе, а од ова ќе се изродат уште еден куп психички проблеми.
Ваквата криза може да се разреши само кога човек ќе научи вистински да ги проценува своите способности и на тој начин да внесе поредок во работите кои се важни за него, а со самото тоа и во својот живот.
Денес слушаме како многу родители велат: "Моето дете е најпаметно", "Најубаво", "За се способно", "Никој не смее да го критикува моето дете или поправа, дури ни неговите наставници и професори''.
Наместо овој целосно погрешен став, неопходно е родителите да посветат големо внимание и труд во препознавање, развивање и усовршување на личносните предиспозиции на детето, а овде се мисли на сите од Бог дадени таланти на човечката личност со кои имаме благослов да успееме во животот, но доколку ги препознаваме, следиме и развиваме.
Обратно на ова, кога детето има стекнато острастено его, тоа не е способно природно да расте како личност. Кај таквите деца се развива неспособност да прими дури и најдобронамерна критика, бидејќи мисли дека знае повеќе од сите, а, всушност, живее во свет на искривена реалност.
Детето мора да научи да има вистински погледи на светот што ro опкружува и во кој живее. Само тогаш ќе биде спокојно и задоволно од себе, ќе може правилно да се справува со сите искушенија, со насилсrвата и неправдиrе.
Воопппто не е лесно да се биде родиrел звтоа не заборавајrе: најважвное Кој ќе биде моделот на одвесување штo ќе го  следи вашето деrе.

Како се доаѓа до хипертрофија на егото

Хипертрофирано eгo се појавува тогаш кога децата запаѓаат во средина во која добиваат нереални оценки за себе од останатите врсници или од други  авторитети.
Квј возрасните, пак, тоа може да се случи, на пример, кога кариерата почнува да опаѓа. Кога единкета почнува да креира nовисоки очекувања од тоа што го поседува и тоа шго може, во моментот, реално да го реализира. Како материјални придобивки или кариерни достигнувања. Во тие моменrи, алчноста иrра клучна улоrа. Ако не успеете да ја исконтролираrе  на почетокот, понатамошната контрола станува невозможна  затоа што кај алчноста нема граници, колку повеќе ја храните толку повеќе огладнувате.
Неисполнувањето на тие острастени очекvвања и придобивки на  хипертрофираното его доаѓаме до состојба на атрофија на eгoтo. Коrа егото атрофира ceкогaш е пропратено со депресивни процеси. Се појавува негативна перцепција за себе, негативна перцепција за nocтигнyвaњaтa, неrвтивни очекувања за иднината, неприфаќње на било какви сугестии, љубомора, тага, душевна болка, многу често може да прерасне и во агресија, па дури и до самоповредување и самоубиство.

Како да ги научиме децата објективно да гледаат на себе

Пред се да им покажеме љубов. На децата им е потребна  љубовна  слобода во која ќе се научат како после секоја нивна rрешка и пад nовторно да се подигнат и да не се разочаруваат. Родителиrе да бидат тренери и учители кои ќе им овозможат на своите деца да стекнат сиrурност и вистинска вера. Довербата по себе најдобро се rрадии во друштво на други кои се слични на тебе. Љубовта најдобро се учи на игралиштето на кое сите доживотно тренираат лубов. Нема подобар тpeнинг центар за љубов од семејството. Домот е местото каде љубовта треба да биде безусловно споделувана. Семејството да биде фабрика за производство на ендорфин, затоа шrо НЕ ПОСТОИ ПОСОВРШЕНО ЧУВСТВО ОД ЉУБОВТА.

Мал и едноствен психолошки концепт за подобра контрола на егото

1, Усвојување систем на учење како да си почетник. „Невозможно е да се научи некој кој мисли дека знае се“. Кога ќе му дозволимена на eгoтo да ви каже дека сме најдобри, тоа не спречува да се здобиеме со нови знаења -  его кочница!
2. Фокусирајте се на работата, а не на резултатот. Најдобро е да научите да го правите само она што е важно. Креативните напори го ослободуват вашиот ум и раце. Не дозволувајте она што не можете да го направите да ве спречува да го направите она што можете. Ако можете да прифатите дека го контролирате само напорот што е потребен за завршување на одредена работа, а не резултатите што произлеrуваат, ќе го совладате своето eгo.
3. Изберете цел над страста. Најдобро е кога се има јасна цел. Јасната цел ви помага да останете фокусирани на реализацијата.
4. Избегнувајте удобност и комоција која треба да се однесува на вашата работа. Избеrнувајте премногу слободно време. Оние кои имаат премногу слободно време робуваат на еден повторувачки циклус од надеж проследена со пораз. Како божји созданија треба да се смириме и храбро да се соочиме со искушенијата и предизв:иците. Да се соочиме со празнината и покрај болката. Истражете нови можности!
5. Убuј ја гopgocтa пред ga ја изгубиш gушата. Мора да научиме дека смирението е противотров  што ја уништува  гордоста.  ПОКАЈАНИЕ + ПОСЛУШАНИЕ = СМИРЕНИЕ, е наједноставна формула за трансформација на гордоста.
б. Престанете да раскажувате приказни.Не постојат големи раскажувачи, големите приказни се за мали деца. Кога ќе постигнете каков било успех, започнувате да мислите дека очекуваниот успех штo следи е само природен и очекуван редослед на приказната. Ова е директен пат кон неуспех - со таквата мисла станувате премногу надуен и самозаљубен. Потребно е да се концентрирате на сегашниот момент, а не на приказната.
7. Научете да управувате со себе и другите. Некои луѓе се брилијантни експерти, но лоши менаџери (на други луѓе и на себе). Нивниот начин на управување е како „да бркаат обоени балони" - тие се постојано расеани и скокаат од една цел на друга.Затоа, не е доволно да се биде паметен, или rениј. Многу е важно да се биде „микро-менаџер“. Да се биде добро орrанизиран, да се биде некој што знае што сака и како да го постигне тоа што го наумил, секако, на општо задоволвство на сите. Заради ваквиот пристап, некои орrанизации растат и се развиваат, овозможувајќи им на вработените подобро да заработуваат, да имаат подобар стандард и да се развиваат и докажат како личности.
8. Научете што Вие  важно и безмилосно кажувајте НЕ на се друго. Ова го постигнувате со искрен  разговор со себе и одредување на Вашите приоритети  и отфрлање на се друго (самоанализа}. Научете да кажувате НЕ. Најпрво кажете му го тоа НЕ на Вашето eгo кое сака се и бара се само за себе. Егото секогаш сака да доминира. Дајте му до знаење дака во вашиот ум и вашето срце нема место за него.
9. Заборавете ги сите пофалби и признанија. Заборавете дека заслужувате награда за вашата работа. Треба да вложите голем труд и да престанете да се пазарите сократкорочното задоволство за долrорочна исплата. Апсорбирајте се што можете и учете од луѓе кои се докажано ycпешни и пред се скромни заради своите достигнувања. Самобендисаноста или славољубието е омилената храна на егото.
11.  Изберете   "живо"  наместо "мртвовреме“. Според писателот Роберт Грин, постојат два исхода на искористеното време. 1. Изгубено или "мртво" време, односно тоа кога луѓето се пасивни и чекаат некој друг да им ја заврши работата, 2. "Живо" време, т.е. кога луѓето учат и дејствуваат како да го искористат секој миг. За време на неуспехот, егото избира "мртво" време и започнува да се бунтува: "Не го сакам ова вака, го сакам тоа на мојот начин". Прифаќа да биде луто, огорчено, скршено, само да биде по негово. Не дозволувајте тоа да ви се случи, одберете "живо" наместо "изгубено" -  време.
12. Егото бара врз се да има контрола. Погубната потреба за контрола на се најчесто завршува со неуспех. Разумниот човек мора редовно да се потсетува на границите на неговата моќ и дофат. Тоа е едноставно, но не е лесно.
13. Кога ќе се најдете  во "дупка" престанете со "копање". Постапувајте цврсто и разумно. Ако не можете рационална да се надевате на поволно извлекување, не пропаѓајте подлабоко. Имајте храброст да застанете. Не заборавајте, Вашето его крикнува и тропа кога е повредено.Во тој момент најдобро е да се смирите за да излезете полесно од неволјата. Стоп! Не ги влошувајте работите. Не копајте понатаму. Направете план!
14. Не дозволувајте да бидете измамени од признанија, пари и успех - останете трезвеноумни за да не се возгордеете. Манифестацијата на егото може вашиот успех да го претвори во чист неуспех и комплетна хаварија. Не треба да заборавите да им одадете признание и на другите луѓе кои се заслужни за вашиот успех.
15. Никогаш не плашете се од неуспех. Никој нема да ве деградира или омаловажува. Создавајќи нереални стравови живееме во реални стравувања. Ако му дозволите на егото да мисли дека сите постојат за да ви служат, создавате деструктивна состојба. Тогаш, вистински ќе изгледате слабо и другите лесно можат да ве искористат. Егото е резервоарот на нашите слабости. Душата што е внатре во мене никој не може да ја омаловажува. Јас не сум оној кој е омаловажуван, туку оние што се однесуваат така со мене. Држи ја оваа насока, ова е вистинскиот правец. Бидете силни, сигурни и конструктивни.
16. „Да се биде или да се создава“ Побарајте одговор на ова прашање длабоко во вашето срце. Тоа ќе ви помогне да одлучите дали ќе останете заљубени во миражот на вашата слава или ќе се посветите на повисоката цел и ќе продолжите да учите понатаму.
И не заборавајте, повторување со ум и срце секогаш: Господе Исусе Христе помилуј ме мене  грешниот!

Сократ Манчев

 

 

3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel

 

Извор:

ПРЕМИН бр.151/152

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Духовност

Септември 03, 2021
Default Image

Беседа за Успение на Пресвета Богородица oд Викарниот Епископ Јаков Стобиски

Беседа за Успение на Пресвета Богородица изречена од Викарниот Епископ Јаков Стобиски во манастирот Успение на Пресвета Богородица - Берово
Февруари 23, 2020
ih3387

Свети свештеномаченик Харалампиј

Секој човек со своето раѓање добива лично име по кое го препознаваат во текот на целиот живот. Името е наша сопствена карактеристика, но малкумина го знаат вистинското потекло на своето име и неговото вистинско значење. Секое православно име има своја суштина…

Живот во служба на Бога и на луѓето

Јан 29, 2020 Беседи 3205
3.angeli.so.truba
Неговите слова зрачат со силна нагласеност на светиклиментовиот образец и претставуваат…

Почитување на Пресветата Мајка Божја

Дек 09, 2019 Полезно и Потребно 3050
7.Vselenski.sobor
Таа е заштитничка и покров на христијанскиот род. Како Мајка на Синот Божји, таа има…

Свети Антониј Велики: Кој е ѓаволот и кога напаѓа...?

А кога ќе се всели Божјиот Дух, Он ги успокојува, им дава да го вкусуваат спокојот во…