логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

    

sv.Naumohridski.jpg


 
Кондак 1.
Избран чудотворче, и особен на Христа угоднику, кој на сите верни им излеваш исцеление и неистечиво море од чуда, од љубов те фалиме, преподобен Науме ; имајќи слобода пред Бога, од сите беди ослободи не за да ти воскликнуваме :
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Икос 1.
Како земен Ангел по природа, те објави Создателот на сите творенија, прогледувајки ти ја душата полна со добрина, преблажен Науме, и не научи сите да ти повикуваме вака :
Радувај се, маченику Христов без крв !
Радувај се, радост на трудбениците !
Радувај се, Божествен засаден цвету !
Радувај се, добродетелна лозо на Христовото лозје !
Радувај се, крине кој во рајот си процветал !
Радувај се, посреднику на сите Мизијски земји !
Радувај се, зашто со тебе се отстранува ридањето !
Радувај се, зашто со тебе радост се принесува !
Радувај се , преподобен Науме, чудотворче !

sv.Naum.OH.jpg

Кондак 2 .
Гледајќи го излевањето на твоите дарови, Богомудар оче наш Науме, се просветуваме душевно и телесно, почитувајќи те како прекрасен чудотворец, кој како со вода на Божји благодати ги напојува сите верници кои повикуваат кон Бога : Алилуја !

Икос 2.
Неразумното размислување за Светата Троица си го умудрил. Си бил просветување за Мизиските земји. Заради тоа, верните се научија вака да ти пеат :
Радувај се, голем столбе на благочестието !
Радувај се, цврсто укрепување на православието !
            
Радувај се, чесен носителу на Пресветата Троица !
Радувај се, оче, украс на сите преподобни !
Радувај се, премудра добрино на сите богомудри !
Радувај се, мизијска пофалбо !
Радувај се, преподобен Науме чудотворче !

 sv.Naum.OH.jpg

Кондак 3 .
Со силата што ти беше дадена одозгора, си ја избришал секоја солза од лицата на оние кои луто страдаат, Богоносен оче наш Науме : на страдалниците им се јавуваш како закрепнувач, на болните -- исцеление ; и како помошник во се си се покажал на оние кои повикуваат кон Бога : Алилуја !

Икос 3 .
Имајќи, навистина, оче наш Науме, пофални песни кои те опеваат, од љубовта твоја победени, ние ти повикуваме вака:
Радувај се, соподвижнику на Апостолите !
 
Радувај се, големо сместилиште на добродетелите !
Радувај се, на светиите чисто живеалиште !
Радувај се, пресветол светилнику !
Радувај се, достоен собеседнику на Ангелите !
Радувај се, добар учителу на луѓето !
Радувај се, зашто преку тебе се исполнуваме со духовна сладост !
Радувај се, преподобен Науме чудотворче !

 sv.Naum.OH.jpg

Кондак 4 .
Бура од помисли ни го заматува умот, како достојно да ги опеваме твоите чудеса, блажен Науме ; никој не може да ги искаже, дури и многу јазици да има, и да  сака да зборува ; но ние, на Бога Кој прекрасно тебе те прослави, се осудуваме да Му пееме : Алилуја !

Икос 4 .
Слушаа, Богомудри Науме, ближните, а и оние подалечните, за големината на твоите чудеса ; си навикнал да ги посетуваш оние кои се во неволја, доаѓајќи им како по воздух, со лесни, благодатни крилја, и набрзо стекнуваа избавување сите кои кон тебе вака повикуваа :
Радувај се, избавителу од неволјите !
Радувај се, дарителу на благодатите !
Радувај се, прогонителу на неочекуваните зла !
Радувај се, брз утешителу на оние кои се во беда !
Радувај се, страшен укорителу на неуредните и непристојните !
Радувај се, пространо море на чудеса од Бога излиени !
Радувај се, крепко издигнување на паднатите !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 5 .
Како од Бога пратена звезда, си се јавил, себлажени Науме, укрепувајќи ги словенските народи и просветувајки ги со светлоста Христова, а сите верници ги научи да Му пеат на Бога : Алилуја !

Икос 5 .
Те виде момчето и те позна како голем чудотворец кога ѕверот го скроти и го прати како помошник, да му ја ора нивата. Избави ме и мене од душегубните ѕверови, за кон тебе вака да повикувам :
Радувај се, зашто си помошник на сите кои те повикуваат !
Радувај се, зашто ти си неискажана радост на сите !
 
Радувај се, сопрестолнику на Апостолите !
Радувај се, со Ангелите служителу на Светата Троица !
Радувај се, и мене подари ми радост, по молитвите твои !
Радувај се, кормило на гонетите !
Радувај се, бурата на моите страдања, настаната заради бесовски напади, стивни ја !
Радувај се, помошнику мој, преблажени, Науме !
Радувај се, мој топол посреднику !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

 sv.Naum.OH.jpg

Кондак 6 .
Те проповедаат сите краеви словенски и мизијски, преблажен Науме, како брз заштитник во неволјите, кој од зла ги чува сите кои повикуваат кон Бога : Алилуја !

Икос 6 .
Си засветлил со животна светлина донесувајки им Ја Христовата Светлост како спасение на оние кои седат во темница во мизиските краишта : да веруваат во Единиот Бог во три Лица, Неразделната Троица. Заради тоа, заедно со нив, благодарно ти воскликнуваме :
Радувај се, помошнику на оние кои усрдно те повикуваат !
Радувај се, зашто од многубоштвата избавуваш !
Радувај се, зашто ја прогонуваш темнината на неверието !
Радувај се, зашто им помагаш на оние кои на секое место те повикуваат !
Радувај се, брз услишителу !
Радувај се, прогонителу на бесовските сплетки !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 7 .
Сакајки да го отстраниш неверието и да ја покажеш светлоста на вистината, претрпе многу протерувања и мачења преподобен Науме ; протерај ја и од нас непријатната миризба на гревот, за благопријатно да повикуваме кон Бога : Алилуја !

Икос 7 .
Те знаеме како нов Ное, оче Науме, и нов учител на спасителниот ковчег, кој ја протерува секоја бура, принесувајќи боженствен мир на сите оние кои вака извикуваат :
Радувај се, тивко пристаниште на гонетите !
Радувај се, сјају, кој мракот го изгонува од оние што патат !
Радувај се, светило, кое сите краеви ги просветуваш !
Радувај се, зашто од гревовната бездна ги избавуваш луѓето !
Радувај се, зашто во адска бездна сатаната ја фрлаш !
Радувај се, зашто со тебе смело ја повикуваме бездната на милоста Божја !
Радувај се, зашто со тебе се спасуваме од потопот на гневот !
Радувај се, зашто преку тебе наоѓаме мир со Бога !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 8 .
Необично чудо им се јави на оние кои прибегнуваат кон тебе, блажени Науме. Твојата света Црква, дури и мало молење кога ти принесува, добива исцеление од големи рани. Затоа, одма после Бога на тебе својата надеж ја полагаме, верно извикувајќи : Алилуја !

Икос 8 .
Вистински си, Богоносен Науме, помошник на сите, како ослободител и брз лекар на сите земнородни ; на пофалба на сите кои се подвизаваат и повикуваат кон тебе вака :
Радувај се, источнику на секое исцеление !
Радувај се, небесна росо што тече од потта на вистинските подвизи !
Радувај се, зашто даруваш благосостојба на оние на кои им е потребна !
Радувај се, зашто подготвуваш изобилие за оние кои молат !
Радувај се, зашто на старците им ја обновуваш снагата !
Радувај се, зашто изобличуваш мнозина кои се симнале од вистинскиот пат !
Радувај се, зашто со тебе на вистински начин го поправаме нашето живеење !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 9 .
Сите наши болести исцели ги, голем наш заштитнику Науме, растворајќи благодатни лекови и насладувајќи ги нашите души ; развесели ги, пак, срцата на сите кои усрдно прибегнуваат кон твојата помош, молејќи се на Бога ; Алилуја !

Икос 9 .
Нечестивите говорници на суетната мудрост со тебе ги гледаме посрамотени, Богомудри оче Науме ; нас, пак, во православието не закрепна, заради што ти извикуваме вака :
Радувај се, штиту на благочестието !
Радувај се, мечу кој ја посекуваш злобата !
Радувај се, учителу на Божествените заповеди !
Радувај се, лествице од Бога одредена !
Радувај се, преку таа лествица се качуваме на небото !
Радувај се, зашто немудрите станаа мудри со твоите зборови !
Радувај се, зашто мрзливите се подигнаа од твоите поуки !
Радувај се, неугаслива светлост на Божјите заповеди !
Радувај се, пресветла светлино на Божјите заповеди !
Радувај се, бидејќи со тебе верниците Му угодуваат на Господа !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

 sv.Naum.OH.jpg

Кондак 10 .
Сакајќи да ја спасиш душата, оче наш Науме, своето тело навистина на духот го покори : преку молчење и борба со помислите. На ова дело му го даде и своето богомислие. Заради тоа, слободно си беседел со Бога и Апостолите, постојано извикувајќи : Алилуја !

Икос 10 .
Твоите чудеса, преблажен, карпа се на оние кои те фалат и на сите кои кон твоето застапништво прибегнуваат, Затоа, ослободувај не од нападите на сиромаштвото, гревовите и различните неволји и нас, во добри особини сиромашните, кои со љубов вака ти извикуваме :
Радувај се, зашто од вечните многубоштва ослободуваш !
Радувај се, зашто вечно богатство даруваш !
Радувај се, зашто ослободуваш од метежи и војни !
Радувај се, зашто ослободуваш од окови и робство !
Радувај се, преславен застапнику во бедите !
Радувај се, преголем заштитнику при нападите !
Радувај се, зашто со тебе на покајаните вечен живот им се дарува !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 11 .
Со ум, со збор и со дело, принесе повеќе песни на Пресветата Троица од другите, преблажен Науме. Заповедите за вистинската вера на мнозина им ги објасна преку својата вера, надеж и љубов, упатувајќи не и нас, на Троицата, на Единствениот Бог, да Му пееме : Алилуја !

Икос 11 .
Те гледаме во темнината на животот, Богоносен оче Науме, како светозарна, вистински неугаслива светлина, како со невештествена ангелска светлост беседуваш за несоздадената Троична Светлина, просветувајќи ги верните души кои вака кон тебе извикуваат :
Радувај се, бидејќи си осветлен од Трисолнечната Светлина !
Радувај се, свеќо, запалена со Божествениот пламен !
Радувај се, зашто го угаси бесовскиот пламен на безбоштвото !
Радувај се, учителу на вистинскиот разум !
Радувај се, зашто со тебе се уништи идолопоклонството !
Радувај се, зашто со тебе научивме да се поклонуваме на Творецот во Троица !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

Кондак 12 .
Радувајќи се, преславен Науме, по должност го празнувам споменот за тебе, заради благодатта, која како сведоштво ти била дадена од Бога, и кон твоето чудесно застапништво прибегнувам извршителу на преславните жетви, кои како морската песок невозможно е да се избројат ; заради тоа кон Бога извикувам : Алилуја !

Икос 12 .
Опевајќи ги твоите чудеса, те прославувам сефален Науме, зашто во тебе прекрасно се прослави Прославениот во Троица -- Бог. Од душата своја песни ти принесувам, свети чудотворче, и вака кон тебе извикувам :
Радувај се, воздигнување на христијанскиот род !
Радувај се, зашто си со исто име како и победата !
Радувај се, огледало на сите времиња !
Радувај се, крепка брано на сите кои прибегнуваат кон тебе !
Радувај се, здравје на нашите тела !
Радувај се, спасение на нашите души !
Радувај се, преподобен Науме, чудотворче !

 sv.Naum.OH.jpg

Кондак 13 .
О, пресвет и пречуден оче наш Науме, утехо на сите што се во неволји, прими го сегашното наше молитвено принесување и замоли го Господа, со благопријатното твое посредништво и од геената да се избавиме и со тебе да пееме : Алилуја !
( овој Кондак се чита три пати потоа Икос 1 и пак Кондак 1 )

 sv.Naum.OH.jpg

 

Молитва на св. Наум, исцелител на болните

 

  • Тебе, угоднику на живиот Бог, Науме, Чудотворче, кој си го исполнил законот на нашиот Бог и Спасител -- Исус Христос и си здобил од Него живот вечен, ти се поклонувам со љубов и ти благодарам со смирение за безбројните твои чудодејства со кои си им помагал на немоќните луѓе и си Го прославил името на Својот Бог и Спасител. Тебе, верен слуго на нашиот Бог и Спасител, ти се даде благодатта на Пресветиот Божји Дух -- бесови да изгонуваш, болни да исцелуваш, немоќни да подигнуваш, мачени да утешуваш и во сите неволји на луѓето да им помагаш.

Заради тоа, ние, иако недостојни, те почитуваме како духовна свирка низ која се излева сила и небесна утеха врз оние на кои им е потребна, и со славословие Го прославуваме Творецот Кој ти подари тебе -- обичниот човек таква божествена сила и достоинство. И сега кон тебе приоѓам со поклонување и умиление, праведнику и пријателу на Ангелите, преподобен оче наш Науме ; не престанувај да се молиш за целиот Православен род Христијански пред Престолот на Пресветата, Единосуштна Троица -- за праведниците и грешниците, за сите кои се на власт, за сите кои во неволји страдаат, за епископите, ереите и ѓаконите, ктиторите и дарителите на овој свет храм, за оние кои доаѓаат и се поклонуваат пред твоите свети и пречесни мошти, за болните и со вера упокоените, за старците и момците, за девојките и мајките. Светителу, оче наш Науме, човеку Божји, покриј ги нашите слабости и исцели ги нашите болести со твоите молитви.

  • Уште се молиме, сега и за Божјиот слуга ( име ) кој страда од немоќ и неподносливи рани. Ако со нив се сврзал заради својот грев, или своите родители, или некои свои роднини и поради грев ја добил оваа болест, посредувај, о, ангелоподобен светителу, пред престолот на Господа Кој те прослави, да му го прости гревот и раната да му ја исцели. Ако пак болеста е допуштена од Бога, по светиот Божји збор : Оној што Бог го љуби него и го казнува, го тепа секој син што го прима при Себе, милостиво замоли Го Семилостивиот и Седобриот Бог, да се смилува на овој  Свој слуга и да не допушта поголемо страдање отколку што тој може да поднесе како човек. Луѓето се телесни и ништожни и ниедно страдање не може да се поднесе без благодатта на Бога, Кој нас не закрепнува.

Светителу, оче наш Науме, брзо услиши не и исцели го Божјиот слуга ( име ) со твоите молитви, да не речат неверниците : Каде е неговиот Бог ? О свет и преподобен оче Науме, покажи ја и на овој Твој слуга твојата сила што ти е подарена од Семоќниот Господ и  која и досега си ја покажувал на безброј болни и немоќни кои и приоѓаат на твојата чесна рака со вера, покајание и молитви. Направи го целосен, здрав душевно и телесно ; одгонувај го и изгонувај од него пакосникот на човечките тела -- ѓаволот ; закрепни го неговото тело со здравје и сила, за да може душата негова да се подвизава, кае и подготвува за Царството. Одгонувај ја од него предвремената смрт, за да може и понатака, со добри дела да Му угодува на Благиот Бог и да ја стекне милоста Божја на Страшниот Суд.

  • Помоли се, о преславен Науме, чудотворче, за својот слуга (име), да му се простат гревовите волни и неволни, и очисти го од секаква нечистотија со твојот Свет Дух и со твоите свети молитви, оче наш Науме, па и во него да се прослави Светата Троица, Која тебе те прослави: Отецот и Синот и Светиот Дух, сега и секогаш и во вечни векови. Амин.

 sv.Naum.OH.jpg

 

  • Тропар на Св. Наум, Глас 4.
  • Соединувајќи се со Христа си го оставил светот,  живеејќи со дух, телото си го распнал, преблажен Науме. Си се стремел како Апостолите да се подвизаваш и безбројното мизијско множество во верата си го вовел. Така и нас, со Твоите молитви, избави не од искушенија.


sv.Naum.OH.jpg

Превод: Фамилија Божиноски во соработка со уредниците на веб-страната на МПЦ Св. Петка.

Извор: www.mpc-svpetka.com (Акатисти и Канони)

  Друго:

 

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Духовност

Септември 13, 2021

Јован Дебарски Архиепископ Охридски (30 август/12 септември)

Овој свет и богоносен отец наш Јован Дебранин, Архиепископ Охридски и прв ктитор на Бигорската Обител, засветлил како светлозарна ѕвезда на богопрославениот светителски небосклон на Црквата Христова, во првата половина на ΧΙ век. За неговото родословие,…
Септември 03, 2021
Default Image

Беседа за Успение на Пресвета Богородица oд Викарниот Епископ Јаков Стобиски

Беседа за Успение на Пресвета Богородица изречена од Викарниот Епископ Јаков Стобиски во манастирот Успение на Пресвета Богородица - Берово

Свети свештеномаченик Харалампиј

Фев 23, 2020 Житија 4516
ih3387
Секој човек со своето раѓање добива лично име по кое го препознаваат во текот на целиот…

Живот во служба на Бога и на луѓето

Јан 29, 2020 Беседи 4291
3.angeli.so.truba
Неговите слова зрачат со силна нагласеност на светиклиментовиот образец и претставуваат…

Почитување на Пресветата Мајка Божја

Дек 09, 2019 Полезно и Потребно 3795
7.Vselenski.sobor
Таа е заштитничка и покров на христијанскиот род. Како Мајка на Синот Божји, таа има…