логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel

ЕТИКАТА НА ГРИЖАТА КАКО НЕОПХОДНА ЕТИЧКА КОНЦЕПЦИЈА ЗА ОВОЈ   ГЛОБАЛЕН ЕРОДИРАН СВЕТ

(Есеј)

                (Научно - истражувачка етика)

Изработила          

 Катерина Момева                   Во 1610, Галилеј со телескоп ги открил четирите сателити на Јупитер, кои се наречени Галилееви сателити. Сателити на Јупитер се: Јо (вулкански најактивно тело во соларниот систем), Европа (се мисли дека содржи течен океан под својата смрзната површина), Ганимед (најголемиот сателит во соларниот систем) и Калисто. Ганимед и Калисто се поголеми од Плутон и Нептун. Ако Галилеј бил најнапреден човек на неговото време, и открил таков значаен факт во услови речиси невозможни, ако се земат во предвид технолошките пронајдоци од тој период; што ќе се случи ако денес се роди некој Галијеј на дваесет и првиот век? Во дваесет и првиот век, се случува еволуција на комуникациите, имаме радио, авиони, телевизија, телефони, мобилни, интернет, сателит, хипотетички ние сега се стремиме да комуницираме со други планети, бидејќи земјината топка сме ја заробиле во комуникациски мрежи. Преку комуникациите, човекот конечно ја покори планетата во која живее и сака влезе во нова ера – Глобализација. Дали навистина е се идеално и розово, како во епизода од телевизиската серија „Ѕвездени патеки“? Каде е крајот и кон што не води сето ова?
    Растот на транспланетарните и наттериторијалните простори беше охрабрен од итноста за:
        А) нови форми на капиталистичко производство
        Б) повеќеслојно и подифузирано управување
        В)мултидимензионални и похибридни идентитети
        Г)поголемо преиспитување на рационалните сознанија.
Со процесот на културна глобализација се постигнува компресија на времето и просторот. Додека од една страна културата станува глобална, на сцена се враќаат некои локални субкултури. Културните вредности и квалитети денес е тешко да се дефинираат и ограничат. Ваквите процеси бараат реорганизација на културните институции. Поимот глобализација и функцијата на поимот глобализација, се различно дефинирани и толкувани од повеќе аспекти.  Самиот поим е премногу плаузабилен и отворен за толкување, такашто многу лесно се манипулира со него во име на различни идеи. Отвореноста на самиот поим не може да се ограничи на ниво на идеологија, кон што се стремат неолибералистите и антиглобалистите, бидејќи нема цел само да хомогенизира, како што тврдат универзалистите, туку да промовира културна разновидност, преродба и иновација. Што се однесува до поимите „позападување“ и „империјализација“, факт е дека големите капиталистички држави, независно од самата глобализација, доминираат во светското општество - културно, економски и политички, создавајќи одново нова модернизација. Според  Шолте, глобализацијата е „трансформација на општествениот простор и компресија на времето“.
    Транспланетарноста и надтериторијалноста се две основни карактеристики на глобализацијата. Тие го дефинираат просторот. Со поголема контрола на просторот се постигнува компресија на време. Тенденцијата да се освои просторот и да се намали далечината, а со тоа да се постигне забрзано дејствување е вообичаена потреба на човештвото некогаш и денес. Глобализацијата е логична последица на здравиот Homo Sapiens и негова потреба да избега од ограничувањата на просторот и времето.
    Во ваквиот глобален свет етичките вредности се еродинарани од динамиката на живеењето. Матетијалното никогаш не е доволно, духовното се распаѓа. Затоа етиката на грижата е неопходна етичка концепција, преку која ние ќе престанеме да ги претрчуваме и занемаруваме суштествените човекови потреби за добро живеење и преку која ќе се запрашаме што правиме ние во овој свет и каква грижа покажуваме за него. Грижата е поттик да се направи нешто добро, она што вистински е неопходно. Таа е сосредочување на обврските за тие да бидат извршени како што треба. Загриженоста е човечки пристап, размисла определба и дејство. Со цел да се најде решение на проблемите и луѓето да бидат ослободени од нивниот натисок. Тоа е согледливо со сите фази на моралниот акт: доживување,размисла, определба, насочување и дејствување. ( Кирил Темков).Борбата против загадувањето на воздухот на малата Грета Тунзберг преминува во феномен на глобална грижа, во време кога медиумскиот империјализам пласира глобална негрижа и идеи на колективна бесмисла, застрашувајќи со непроверени информации и теории на заговор, за да го одвлече вниманието на луѓето од вистинските проблеми и да ги поставува постојано во некаква психолошка неизвесност. Ваквата континуирана глобална деструкција предизвикува лошо доживување за светот, несигурност кај индивидуите да се определат, да имаат своја лична мисла, надвор од глобалната размисла. Ја губат насоката на дејствување.
За да се надмине овој надтериторијален, просторно временски притисок, неопходно е кај човекот да се вроди вистинска загриженост, бидејќи грижата често ја измачува душата, но е добра и корисна и за индивидуата и општествено корисна. Вистинското современо етичко однесување подразбира грижа за подобрување на глобалниот систем во кој сите луѓе еднакво ќе бидат згрижени и заштитени. Ранливите категории, лицата со хендикеп, гланите луѓе во сиромашните држави, сите ќе бидат згрижени од луѓе и организации кои преку глобални финансиски структури ќе го подобрат животот на загрозените. Грижа за природата и за воздухот кој го дишеме. Грижа за етична медиумска и културна содржина, бидејќи во глобалната ера слободата на говор се злоупотреба во форма на медиумска манипулација, што е крајно неетична во својата функција. Етиката на грижата дава позитивна перцепција и потреба за совесно дејствување во однос на себе, семејството, околината на нашето примарно окружување, грижа за добар соживот со луѓето, одговорноста секогаш да бидат завршени работите за доброто на сите. Ако некој се грижи тоа значи дава, а многу е поважно да се дава, отколку да се има.  Етиката на грижата го завзема гледиштето дека општествените институции треба да бидат оправдани врз основа на тоа дали ги исполнуваат „основните права“ на индивидуалците во однос на универзалните стандарди за правда, слобода и еднаквост, но и дека секоја единка е дел од глобалното општество и дека единката треба исто така да ги исполнува „основните права“ во однос на универзалните стандарди за правда, слобода и еднаквост, преку добра размисла, доживување, дејствување, определонст, насоченост. Етиката на грижата е неопходна етичка концепција за овој глобален еродиран свет.

ЛИТЕРАТУРА
Етичари- Кирил Темков
Етика на културата - Кирил Темков
Глобализација – Јан Арт Шолте
Забеган свет  - Ентони Гиден

 

 Преминпортал

Август 2021 лето Господово

Друго:

Promocija.K.Momeva1.jpg

 

 3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel

 ПП 2021

 

 

 

 

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Септември 25, 2023
Snimatel.Naum

Наум Доксевски, кинематографер на „Домаќинство за почетници“: Со Горан бевме согласни дека најважно е да ја доловиме емоцијата на платното

На денешната прес –конференција екипата на филмот „Домаќинство за почетници“, кој беше прикажан на свеченото отворање на 44. издание на ИФФК „Браќа Манаки“ проговори за текот на снимањето, раѓањето на идејата за филмот, соработката на снимањето, кастингот…
Септември 18, 2023
TVIT809

ИНТЕРВЈУ Слаѓан Пенев, селектор на ИФФК „Браќа Манаки“: Ги сакам филмовите со силно авторство, храбри сижеа, многу прогресивни идеи, но и класични пристапи

Филмскиот критичар Слаѓан Пенев е селектор на главната натпреварувачка програма на Интернационалниот фестивал за филмска камера „Браќа Манаки“ веќе трета година. Пред годинешното 44-то издание на битолската смотра на светските мајстори на филмската камера,…

„ПОЕЗИЈА ОД МАКЕДОНИЈА“ и „Версвил“

Авг 19, 2023 Литература 132
TVIT762
Реномираното меѓународно списание за поезија „Версвил“, својот најнов број во целост го…

Промоција на Речник на медиумска писменост

Мај 31, 2023 Литература 273
Ова лексикографско издание е прв сериозен обид за систематизирање на термините коишто се…

Интервју со Јована Матевска Атанасова – писателско име кое полека оди кон врвот на македонската литература

Мар 09, 2023 Интервју 650
Jovana.matevska
Најпрво сум радосна што ја имав привилегијата да пораснам емотивно. Некои луѓе трошат цел…

Конзерваторска приказна за сликата „Турска бања “

Ное 29, 2022 Ликовна уметност 870
1926.Sava.SHumanovich
Со стручно-научна поддршка на Институтот за историја на уметноста на Филозофскиот…

Беседи

Митрополит Софрониј - ПРОПОВЕД ЗА РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Митрополит Софрониј - ПРОПОВЕД ЗА РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Во Ветената земја - Палестина, дадена на израилскиот народ од Бога, во планините на Галилеја се наоѓа градот Назарет. Во тоа време тој бил толку непознат и малку важен, што...

Митрополит Струмички Наум – Рождество на Пресвета Богородица (2022)

Митрополит Струмички Наум – Рождество на Пресвета Богородица (2022)

Освен ова благодатно проникнување, проземање, друг начин на постоење и спасение за нас, христијаните, е невозможен, и незамислив. Ние не сме етичко тело, ние сме Тело Христово – еден со...

 Митрополит Струмички Наум Отсекување на главата на свети Јован Крстител (10.09.2022 15:45)

Митрополит Струмички Наум Отсекување на главата на свети Јован Крстител (10.09.2022 15:45)

Во Ирод четворовласникот го препознаваме самољубието во сите три негови пројави или потстрасти: сластољубие (желба за телесни задоволства), среброљубие (желба за пари и имот) и славољубие (желба за овоземна власт...

Порака на српскиот патријарх Порфириј до учениците на почетокот на учебната година

Порака на српскиот патријарх Порфириј до учениците на почетокот на учебната година

Да си помагаме меѓусебно за подобро да ги научиме лекциите, бидејќи сме си потребни еден на друг, сите зависиме еден од друг. Затоа треба да ги негуваме другарството и заедништвото....

Свети Лука (Војно - Јасеницки): СЛОВО ЗА УСПЕНИЕТО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Свети Лука (Војно - Јасеницки): СЛОВО ЗА УСПЕНИЕТО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Многу е важно правилно да разбереме и да ги запомниме зборовите на тропарот на великиот празник на Успението на Пресвета Богородица: „... По Успението не си го оставила светот, Богородице...’’.Нејзината...

Викарен Епископ Јаков Стобиски: Бог го бара нашето срце и нашиот чист живот

Викарен Епископ Јаков Стобиски: Бог го бара нашето срце и нашиот чист живот

Бог нема потреба од зејтин, лепење пари по иконите и нема потреба од ништо од нас материјално.Да одиме кај бајачи и гледачи кои ќе ни кажат да носиме зејтин, или...

Викарен Епископ Јаков Стобиски: Самите имаме потреба од простување

Викарен Епископ Јаков Стобиски: Самите имаме потреба од простување

Секоја молитва што ќе ја изговориме е крик за простување: „Господи Исусе Христе, помилуј ме, грешниот!“ Еве што вели Бог: „Ако им ги простите на луѓето гревовите нивни и вам...

Митрополит Струмички Наум: Преображение Господово (18.08.2023)

Митрополит Струмички Наум: Преображение Господово (18.08.2023)

Кога би ги прашале луѓето во црква, кои го празнуваат денешниот празник, зошто сме собрани овде, тие веднаш би одговориле дека денес е Преображение Господово. Не велам дека одговорот не...

Како бесот се крие (13.08.2023 11:33)

Како бесот се крие (13.08.2023 11:33)

Богочовекот Христос не е сега меѓу нас, но затоа ги остави Своите наследници, Епископите, чиј глас, кој повикува на лично покајание, треба да го послушаме, ако сакаме да се исцелиме....

« »

Најново од култура

Православен календар

 

24/09/2023 - понеделник

 Св.свештеномаченик Автоном; Св.свештеномаченик Корнут, епископ Икониски; Св. маченик Јулијан со четириесетмина другари; Преп. Даниил од Тасос; Св. маченици Македониј, Татијан и Теодул;

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Раѓањето твое, Богородице Дево,радост ѝ јави на целата вселена,зашто од тебе засветли Сонцето на правдата

Тропар на чудата на св. Божји архангел Михаил 6 септември / 19 септември 2023

Тропар на чудата на св. Божји архангел Михаил 6 септември / 19 септември 2023

Сину на послушноста, вонмен од твојата уста секогаш ќе одекнува,о сило побрза од молњата,

Тропар на полагање на ризата на Пресвета Богородица 31 август / 13 септември 2023

Тропар на полагање на ризата на Пресвета Богородица 31 август / 13 септември 2023

Богородице Приснодево, заштитнице на луѓето,ризата и појасот на твоето пречисто телоси ги дарила на твојот град како моќна ограда,

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная