логоFacebookTwitterYouTubeeMail

2012/12/5 Blagojce Naumoski <Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.>

Почитувани,


Чест ми е да ве поканам на промоција на мојот краток арт филм "БАРАЈЌИ ГО ЧОВЕКОТ" како и изложбата на фотографии од филмот од Јован Наумоски.


НУ Центар за култура Кочо Рацин - Кичево,Сабота 08.12.2012 год,Почеток : 19 часот

Со почит,

М - р Благојче Наумоски - Бане


http://www.artofbane.net78.net


 "БАРАЈЌИ ГО ЧОВЕКОТ"


Главната суштина на овој краток филм е потрагата по вистинскиот човек, а кој е тој човек, какви се неговите погледи кон светот, кон вистината?

Опкружени сме со лажни работи кои навидум прават да се чуствуваме вистински. Секој си одбира нечиј друг идентитет мислејќи дека со тоа ќе се вклопи во општетвото, а ако тоа не му успее повторно бара и бара... се додека повторно не залута и се најде на крстопат незнаејќи што да одбере.

Во овој филм прикажанано е она Диогенското во нас, односно трагањето кон она вистинското, исконското, наспроти се што е лажно и затскриено зад жаргонот на афтентичноста на индивидуата и нејзиниот идентитет.

 


БИОГРАФИЈА

          Благојче Наумоски, е роден на 02.04.1985 година во Кичево. Дипломира во 2007 година на Факултетот за ликовни уметности при Универзитетот “СВ КИРИЛ И МЕТОДИЈ” Скопје, педагошки отсег насока сликарство во класата на проф.Рубин Корубин. Во 2007 година се запишува на постдипломски студии во класата на проф.Вељо Ташовски, насока сликарство, каде што во 2009 година магистрира кај проф.Јован Шумковски. Од 2007 година е член на Друштвото на Ликовни Уметници на Македонија (ДЛУМ). Во 2009 година станува член  на групата Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т и активно учествува во сите негови проекти. Исто така има учествувано и на неколку групни изложби во странство како и на домашни колонии. Во изминатиов период има реализирано десет  самостојни и повеќе групни изложби:

Реализирани изложби:
        -  2012 година -  “ IN – OUT – ENERGY – IN – OUT – ILLUMINATION” ( Конотека на Македонија) - Скопје
         -  2011 година – Годишна награда за млад ликовен уметник ДЕНЕС 2011 (Музеј на град Скопје) - Скопје
          - 2011 година – Промоција - Изложба на ликовна книга – објект “Скици за осврт во неколку концепти”, Мултимедијален центар Мала Станица (НГМ) - Скопје
          - 2010 година -“IN – OUT – ENERGY  VIA IN – OUT – IDENTITY”- Прима Центар Берлин (ПЦБ) – Берлин
         -  2010 година – “Визуелноста на просторноста на квантумот”, Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т. - Скопје
          - 2009 година – Магистерска изложба “Енергија во елементи - Простор во простор- Визуелноста на просторноста на квантумот” Музеј на современа уметност (МСУ)- Скопје
          - 2009 година – “Поглед низ пресеци” –Младински Културен Центар (МКЦ) - Скопје
          - 2008 година – “Допир “ – Галерија на ДЛУМ (Дом на АРМ) – Скопје
          - 2007 година – “Магија на допирот” – Дом на култура “АСНОМ” – Гостивар
          - 2007 година – “Магија на допирот”– Центар за култура “Кочо Рацин” – Кичево

Групни изложби:
        -    2012 година – “Светска галерија на цртеж - ОСТЕН биенале на цртеж” – Скопје
        -    2012 година – “TALK ART” со Музеј на современа уметност, Галерија Е.Г.П. – Парис
         -  2012 година – 14ти Зимски салон на ДЛУМ “СЕКСПРЕСИЈА” – Музеј на современа уметност - Скопје
          -  2012 година – Годишна изложба на ДЛУМ – Музеј на град Скопје
           - 2012 година – Македонско ликовно творештво “МАЛ ФОРМАТ” – ДЛУМ и Културно Информативен Центар (КИЦ) – Скопје
           - 2012 година – Арт рута 2 “ПАРАЗИТИ”, Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т.  (  Интервенции во простор низ Скопје) – Скопје
          - 2011 година – “ДЛУМ Цртеж” – Галерија на ДЛУМ (Дом на АРМ) – Скопје
        -  2011 година – Арт рута 1 “ПАРАЗИТИ”, Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т. ( Интервенции во простор низ Скопје) - Скопје
        -    2011 година – “ОДБИЕНАЛЕ” (Арт  И.Н.С.Т.И.Т.У.Т.) -  Скопје
        -    2011 година – Мултимедијален Арт Фестивал БОШ 2011 – Гевгелија
         -  2011 година - “Македонски Уметници во Израел, Колектив Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т.”  Хаифа - Израел
          - 2010 година – “TACTICA INSTITUTIONALIS”, групна изложба на Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т. - Мултимедијален центар Мала Станица (НГМ) - Скопје
          - 2010 година – “КУПУС ПАРТИ 2” Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т. - Скопје
          -  2010 година – “KUNSTDORAN” (Прима Центар Берлин) - Берлин
          -  2010 година – Групна изложба на Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т.  “ЛОАДИНГ...” - Скопје
          -  2010 година – “100 Отварања во Прима Центар Берлин” (SüdOst Europa Cultural Center) - Берлин
          - 2010 година – “IN – OUT – ENERGY”, Микро - СКОПСКИ НАРАТИВИ (Скопски урбани приказни, ДЛУМ, Скопско Лето, куратор Горанчо Ѓорѓиевски) – Скопје
          - 2010 – година – Вајстина Уметност – Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т - Скопје
          - 2010 – година – Зимски салон на ДЛУМ – Доктор Локал - Мистер Глобал – Музеј на современа уметност (МСУ) – Скопје
          - 2010 година- Уметци Уметнати од Уметници кои знаат да Уметникуваат – Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т - Скопје
          -2009 година - “Купус Парти”- Групна изложба на Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т – Скопје
          - 2009 година – Македонско ликовно творештво “МИНИЈАТУРА” – Галерија на ДЛУМ ( Дом на АРМ) – Скопје
          - 2009 година – “Студенти постдипломци – Сликарство – Вајарство – Графика” – Мултимедијален центар Мала Станица (НГМ) – Скопје
          - 2009 година – “Климатски промени – Културни промени” -  Светска Банка и Швајцарска Амбасада – Галерија PRESS TO EXIT (Швајцарска Амбасада) – Скопје
          - 2009 година – XIV Биенале на млади уметници од Европа и Медитеранот “7 Порти” – Скопје
          - 2009 година – “Македонски уметници во Софија”, (ДЛУМ ) – Бугарија
          - 2009 година – “Хуманитарна изложба” – Фоаје на Кино Фросина (МКЦ) – Скопје
          - 2009 година – “ДЛУМ Цртеж и Графика” – Галерија на ДЛУМ (Дом на АРМ) – Скопје
          - 2009 година – “ИДЕНТИТЕТ “– Косовска Уметничка Галерија (Приштина) – Косово
          - 2009 година – “8 Биенале на млади уметници тема : ИДЕНТИТЕТ”, Музеј на современа уметност (МСУ) – Скопје
          - 2009 година – Македонско ликовно творештво “МАЛ ФОРМАТ” – ДЛУМ и Културно Информативен Центар (КИЦ) – Скопје
          - 2008 година – “Хуманитарна изложба” – Мултимедијален центар Мала Станица (НГМ) – Скопје
          - 2008 година – “ДЛУМ ПЕЈЗАЖ” – Галерија на ДЛУМ (Дом на АРМ) – Скопје
          - 2008 година – “ДЛУМ ГРАФИКА” - Галерија на ДЛУМ (Дом на АРМ) – Скопје
          - 2008 година – “Нови членови на ДЛУМ 2006 – 2007 – 2008”, Галерија на ДЛУМ (Дом на АРМ) – Скопје
          - 2008 година – “107 Македонски уметници во Парис” – CITE INTERNACIONALE DES ARTS, PARIS 2008 DLUM – Парис
          - 2008 година – “Уметнички Дијалози 2”  - Мултимедијален центар Мала Станица (НГМ) – Скопје
          - 2008 година – “Биенале на мала графика” – Тетово
          - 2008 година – “Папрадишки мајстори” – Изложба од третата сликарско – копаничарска колонија – (Музеј на Град Скопје)- Скопје
          - 2008 година – “Уметнички креации под Бистра” – Центар  за култура Кочо Рацин – Кичево
          - 2008 година – “Мал Формат” – Македонско ликовно творештво – ДЛУМ и Културно Информативен Центар (КИЦ) – Скопје
          - 2007 година - – “Папрадишки мајстори” – Изложба од третата сликарско – копаничарска колонија – Уметнички Салон – Велес
          - 2007 година - Зимски салон на ДЛУМ (Музеј на град Скопје) – Скопје
          - 2007 година – Студентско биенале на графика (Нови Пазар) – Србија

Перформанси:
          -2010 година – Перформанс на Арт Институт “Четири состојки за совршен уметник: THE JOKER, MICHAEL  JORDAN, LIAM HOWLETT, KRISTINA”(Арт И.Н.С.Т.И.Т.У.Т, Геолошки Институт) – Скопје
          -2010 година – “BLACK - WHITE – GLOBALIZATION” (Наумоски Благојче – Бане и Маја Кировска)- Галерија PRESS TO EXIT  Швајцарска амбасада – Скопје

Арт Видеа:
          - 2011 година - Скици за осврт на затскриените силуети ( видео за потребите на изложбата – промоција на ликовна книга – објект “Скици за осврт во неколку концепти” - Мултимедијален центар Мала Станица )
          - 2011 година - IN – OUT – ILLUMINATION ( видео кое е дел од инсталацијата  IN – OUT – ILLUMINATION за Годишна награда за млад ликовен уметник ДЕНЕС 2011) - Музеј на град Скопје
 

Резиденции
Резиденциски престој во Прима Центар Берлин (ПЦБ) – Берлин

Награди
Прва награда за најдобар млад ликовен уметник (Светска галерија на цртеж ОСТЕН)


e- mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
моб: tel:075/ 720266
Веб сајт: www. artofbane.net78.net
http://www.artslant.com/ber/artists/show/107733-naumoski-blagojche-bane

 

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie