логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

 

Господи, Исусе Христе, помилуј ме! Пребројте! Пет зборови. Исусовата молитва содржи пет зборови, кои те носат до петте континенти на земјата. Пет зборови, кои те носат низ небесата, ширум светот. Пет зборови со кои стигнуваш до Божјиот престол, пет зборови кои Го ставаат Христос во тебе и те приближуваат до Него. Господи, Исусе Христе, помилуј ме! Денес би сакал да позборуваме за оваа молитва. Сакам и нешто поважно – да ја потенцирам оваа молитва, а не само да зборувам за неа. Ако можеш, таму каде што си, кажувај ја. Ако не правиш нешто што бара особена концентрација, кажувај ја во себе си. Пробај. Господи, Исусе Христе, помилуј ме! Ја кажувам неколку пати затоа што некои не слушнале добро, не знаат како да се молат со оваа молитва или ја знаат нејзината подолга варијанта: „Господи, Исусе Христе, Сине и Слово Божјо, помилуј ме, грешниот!“ Други ја кажуваат пократко, трети велат само: „Господи помилуј“, или само „Исусе, помилуј ме!“ Други велат само: „Исусе мој!“ Кажи колку што сакаш, кажи како сакаш, треба да го кажуваш само тоа име и тоа да се  вреже во твоето срце, името на нашиот Господ Исус Христос.
Свети Козма Етолски го поучува народот

Сега кога слушаш, не е тешко да ја кажуваш внатре во себе си оваа молитва, така што времето ќе тече како поток и кога емисијата ќе заврши и ќе продолжиш со останатите работи од денот, постојано да ја повторуваш. Таа е многу силна, Св. Козма Етолиски ја препорачувал секаде каде што одел, затоа што ја научил во Света Гора, во манастирот Филотеј каде што живеел, се обраќал кон луѓето: „И вие кажувајте ја молитвата, земете една бројаница која не служи за тоа да ни мине времето со кафе, туку секој јазол означува збор – името на нашиот Господ Исус Христос“. Кога го повикуваш името на Господа, Го викаш Самиот Христос до тебе. Силата на оваа молитва е огромна. Ние не апсолутизираме ниедна молитва, туку ја апсолутизираме воопшто молитвата сама по себе и најмногу Личноста кон која се упатува молитвата – нашиот Христос, Кој е апсолутното Богатство. Христос е Сѐ, а молитвата е многу сигурен, прав, силен, убав пат којшто те тера да се фатиш здраво за Господа и да останеш соединет со Него.  Молитвата го соединува човекот со Христос и затоа велиме дека таа има многу голема сила. Кажи што сакаш, кажи како што сакаш, но зборувај Му на Христа. Сакаш да кажуваш Оче наш? Цару небесни? Давидовите псалми? Молебниот канон кон Пресвета Богородица? Богородичниот акатист? Сѐ е убаво, но Исусовата молитва, овие зборови Господи, Исусе Христе, помилуј ме! – пак кажав, тешко ли ти е да ги слушаш? Нека не ти тежи, нека не ти е тешко да го слушаш името на Христа, името на твојот Творец, Создател, Оној Кој те возљубил и умрел за тебе, Кој сега мисли за тебе и е блиску до тебе, се грижи за тебе и може да даде решение на сите твои проблеми. Сѐ што те интересира, сите решенија се наоѓаат во оваа Личност, во Исуса Христа. Нека не ти тежи да го слушаш името Христово, да Му зборуваш, да Го сакаш. Тоа е многу моќна молитва! Во „Прирачникот со духовни совети“, книга во која се зборува за запазување на петте чувства, т.е. како човек да се заштити и да биде духовно буден со своите пет сетила, Св. Никодим Светогорец вели: „Советувајте ги луѓето во светот, верниците, да ја кажуваат Исусовата молитва, таа не е само за монасите, туку за сите“.

Убаво е сите да ја кажуваме оваа молитва, убаво е да знаеш дека човекот што е наспроти тебе и те слуша има заедничка точка со тебе, го има името на Самиот Господ и онаа општа љубов која нѐ обединува. За Него зборуваме денес и велиме: Господи, Исусе Христе, помилуј ме!
Господи, Исусе Христе, помилуј ме

Монасите ја кажуваат по цел ден. Еден добар монах, за да биде навистина монах, најмалку не треба да биде сам, туку секогаш во друштво – во друштвото на молитвата, а најмногу на Исусовата молитва, секогаш да ја носи својата бројаница во раката, а најмногу во своето срце. Секој јазол е возбуда, секој јазол е љубов, секој јазол е прозба, славословие, повикувањето на ова свето и семоќно име, Господовото име. Монахот преку целиот ден се моли. „Каде одиш?“, го прашал некој еден монах на Света Гора, кого го видел дека излегува од манастирот без да си ја земе бројаницата. „Нели војникот не оди во војна без своето оружје? Каде одиш без својата бројаница? Тоа е твоето оружје – бројаницата, секогаш држи ја во рака и од раката да ти влезе во умот, а од умот во срцето. После тоа ќе отпадне и бројаницата и ќе доживуваш неискажани и необични работи“.

Да ти кажам нешто. Не сум заборавил дека им зборувам на луѓе кои живеат во светот. Денес не им зборувам на монаси, знам малку се занесов, се разбира, и мислиш дека… Не, ти зборувам тебе и за твоите проблеми, знам дека и ти имаш трошоци, дете, болест, прашања во бракот. Некои се подготвуваат, некои ги живеат своите болка и радост, со различни проблеми, секој има по нешто и некој вели: „Добро, убаво ни зборуваше порано, за актуелни, наши, современи прашања, кои нѐ засегаат, а сега ни зборуваш за Исусова молитва, за молитва на умот, која е за монасите?! Каква врска има тоа со мене?“ Има. Има и со тебе, затоа што тоа е начинот да Го вложиш Христос тука и сега, во твојот живот. Имено затоа што животот ти е растргнат со грижи, ти си распарчен и разделен, од утро до вечер треба да завршиш многу работи и не успеваше да направиш нешто за Бога, да се помолиш правилно. Затоа ја има оваа молитва, која се нарекува монологична, што значи дека содржи еден збор, еден израз, една кратка изрека, која и на мало дете да му ја кажеш ќе ја научи. Така се сосредоточуваш и немаш оправдание, како што велиш понекогаш: „Сакам да се помолам, но не стигнувам, не знам што да кажам, немам што да кажам“. Имаш што да кажеш! Готвиш ли? Кажувај ја молитвата! Го мешаш јадењето во тенџерето? Секој пат кога мешаш со лажицата, вели: „Господи, Исусе Христе, помилуј ме“, и заедно со јадењето што го приготвуваш, внатре влегува и Божјата благодат, влегува целото благоухание на тоа име, влегуваат животворните сокови, благословот, силата на Исусовото име. Оваа молитва е многу силна. Ех, да се молевме со неа, да ја живеевме и да се насладувавме на чувството за Христовото присуство преку неа! Знаеш ли што значи да кажуваш постојано Нечие име? Да кажуваш постојано Господи, Исусе Христе, помилуј ме, да повикуваш Некого да дојде близу до тебе? Кога, на пример, ќе кажеш Исусе мој! Пресвета Богородице! Помогни ми! Свети Ангелу! Свети Нектариј! Тие, нема ли да дојдат? Ќе дојдат. Кога повикуваш некого по име, името го изразува присуството и живото чувство за оној, кого го викаш. Ќе ти го кажам тоа од спротивната страна, од темната страна. Волшебниците, за да ги направат своите магии, довикуваат имиња на зли духови, и духовите доаѓаат. Така и Господ, Кого Го повикуваш, Тој доаѓа таму каде што си. Кога имаш некаков проблем и речеш: „Исусе мој! Господи Исусе!“ и Го повикуваш, Христос доаѓа. Е, тоа не е мала работа, не е мала работа денес да зборуваме за оваа тајна, која Го доближува далечниот Бог толку блиску до нас. Ако Христос дојде таму каде што си сега, во твојата соба, и таа се исполни со Неговото присуство, ќе разбереш дека до тебе не е само леглото, масата, бирото, кујната, тенџерињата, телевизорот и сѐ што имаш, туку и Некој Друг. Кој ли? Оној, Кого си Го повикал. Има заповед во Стариот Завет, во која Бог вели: „Внимавајте! Не изговарај го напразно името Господово!“, односно без да почитуваш, благоговееш, љубиш, без да Го „обожаваш“ Бога, како што велат некои – треба да си ја измиеш устата пред да го изговориш Божјото име. Страшно е да го изговараш Неговото име. Зошто? Затоа што Неговото име е Негово присуство, Го викаш Христос и Тој доаѓа. Тоа е големо. Тој доаѓа. Замисли си само кај вас да дојде Христос, Сам Тој вели вака: „Пред да ме повикаш, Јас ќе ти одговорам, ти ќе Ме повикаш и Јас веднаш ќе ти кажам: ‘ете, дојдов! Што сакаш? Кажи ми што сакаш да направам за тебе! Кажи ми што сакаш да ти дадам!’“ И ти Му велиш: „Господи, Исусе Христе, помилуј ме!“ Тоа е. Сакам да ме помилуваш.

Можеме да кажеме особено многу работи за молитвата, за жал, ништо наше, сѐ е туѓо, и ако ја кажувавме молитвата, немаше да правиме емисија за неа туку ќе ја живеевме. Ќе ја имавме молитвата и нејзината благодат ќе беше насекаде без да правиме емисија. Тоа што го прават отците на Света Гора, тоа што го правеле големите светци, кои многу малку зборувале, сосила зборувале, само и само за доброто на другите и не сакале да излезат од таа наслада што ја чувствувале и од тој голем принос кон човештвото. Кога се молиш со Исусовата молитва, му помагаш многу на светот, го исполнуваш светот со ангели, со Божјата благодат, со небесната милост.

Да ти кажам малку погрубо, ние сме длабоко помрачени, сите ние. Не знаеме многу работи од нашата Црква, не знаеме и каков „леб“ има тоа нешто во себе си, кое се нарекува молитва на умот. Св. Никодим Светогорец се обраќа кон Христос во Акатистот кон Исус Христос и постојано вели: „Исусе мој! Исусе мој! Исусе, Ти благодарам, што ме удостои со таа голема благонаклоност и дар на молитвата на умот“. Тоа е прекрасно нешто, големо искуство. Ти велиш: „Е, не можеме да направиме многу работи во светот“. Имаш право, но, ете, сега слушаш, правиш и други работи и можеш да се помолиш. Мислиш дека Бог нема да го цени тоа? Тоа малку што го можеш во овој живот, ќе го направиш.

Бројаница

Убава работа е да го кажуваш Исусовото име. Ако обрнеме внимание, ќе видиме дека и во Светата Литургија постојано тоа го правиме. Велиме: „Господи, помилуј!“ Се молиме „за мир во светот“; два збора, „Господи, помилуј! Боже, помогни ни! Дај ни ја Твојата милост! Смилувај се над нас! Помогни ни! Направи го она од кое секој има потреба! Помилуј не!“ Имаш ли бројаница? Не ја носи туку држи ја во раката. Истриј ја, потроши ја со долга употреба, претвори ја во пердув од многуте пати што ќе ја користиш, без, сепак, некој да забележи. Кога ја држиш бројаницата и се молиш, само ти, Бог и твојот духовник треба да го знаете тоа. Што и да правиш, како и да правиш, дали си почувствувал нешто, дали плачеш, дали имаш моменти на задоволство, боговидение, чувство за Божјото присуство, дали чувствуваш дека излегуваш од овој свет и го живееш она што ми го кажа една баба пред неколку дена – се молев и реков: „Земи ме, Боже, да умрам! Сега сакам да умрам!“ Тогаш реков: „Нека умрам!“ – но сето ова не треба да се гледа. Сето ова се случува скришно, Исусовата молитва е таинствена и скришна молитва, таа е љубовно искуство и како секоја љубов, таа се доживува во скришните одаи на човечката душа. Во неа има скришна соба, има градина на дното, која е само за Бога. Таму не треба да влегува ништо друго, никој не треба да знае што правиме, туку само нашиот духовник и Бог. Бројаницата не треба да се покажува, таа не е за покажување, не е за истакнување, ниту да се правиме важни, туку, како што се вели: „Кога се молиш, влези во твојата одаја, затвори ја вратата и твојот Отец, Кој гледа тајно, ќе те награди јавно“. Помоли се скришно, врежи го во својот ум, длабоко во твојата душа ова име, Исусе мој, Христе мој, тоа е најубавиот печат, после тоа не плаши се. Некои прашуваат што ќе се случи со Второто Пришествие, со Антихристот, со печатот. Нашиот печат нека биде сепак тоа име, да го издлабиме во своето срце, во својот ум, во својата душа, кажувај во себе си Исусе мој, Христе мој, Боже мој, Господи мој, не формално, не технички, не ладно, не монотоно, не како некаков метод и тактика, туку дај го своето срце, затоа што молитвата сака срце, молитвата сака љубов, сака мерак, сака вљубени луѓе во Христа, во вистината, во светците, во Црквата, во небесниот свет. Така стојат работите, денес зборуваме за тешки работи, но рековме дека ќе го направиме и најмалото што го можеме, она што го можеме. Толку ли е тешко да го направиш тоа за кое зборувам сега?!

Оваа кратка молитва е многу силна, независно дали си го разбрал тоа. Направи нешто, ти, кој немаш време да го кажеш Шестопсалмието, да го прочиташ Молебниот канон, можеш постојано да ја кажуваш Исусовата молитва. Тешко ли е? Што е тешко? Да кажеш Исусе Христе, помилуј ме!? Другите работи – за умилението, за чувството на Бога, кога ќе дојде Божјата благодат, дали ќе ја почувствуваш или не, тоа не е твое, туку од Бога. Тоа ќе го даде Бог кога Тој сака, како сака, колку сака, ти сепак можеш. Немаш ли уста? Имаш. Немаш ли јазик? Имаш. Дури нем да си, немаш ли ум, немаш ли срце, немаш ли душа во тебе? Таа душа треба да зборува, таа душа треба да одмрзне зашто замрзнала како глечерите кои сега уште се топат. Душата, не треба ли да ни се стопи? Е, преку тоа име и таа лека-полека ќе се топи. Тоа име е толку топло, толку пламено, толку врвно, што го топи секој мраз. „Исусе мој, Христе мој, Творецу мој, Боже мој!“ Најголемата молитва, најмоќната молитва!

https://bigorski.org.mk/slova/pouchni/isusovata-molitva-e-ljubovno-iskustvo-prv-del/

Исусовата молитва е љубовно искуство (втор дел)

 

 

 

 

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Духовност

Јуни 10, 2023
TVIT602

Проскомидија

·Што е Проскомидија? Еретиците немаат Проскомидија. Проскомидијата е уводниот дел на Литургијата, нејзин пролог. Таа е нашиот допир со Небесното Царство и Небесното жителство.
Септември 13, 2021

Јован Дебарски Архиепископ Охридски (30 август/12 септември)

Овој свет и богоносен отец наш Јован Дебранин, Архиепископ Охридски и прв ктитор на Бигорската Обител, засветлил како светлозарна ѕвезда на богопрославениот светителски небосклон на Црквата Христова, во првата половина на ΧΙ век. За неговото родословие,…

Беседа за Успение на Пресвета Богородица oд Викарниот Епископ Јаков Стобиски

Сеп 03, 2021 Беседи 3901
Default Image
Беседа за Успение на Пресвета Богородица изречена од Викарниот Епископ Јаков Стобиски во…

Свети свештеномаченик Харалампиј

Фев 23, 2020 Житија 4770
ih3387
Секој човек со своето раѓање добива лично име по кое го препознаваат во текот на целиот…

Живот во служба на Бога и на луѓето

Јан 29, 2020 Беседи 4539
3.angeli.so.truba
Неговите слова зрачат со силна нагласеност на светиклиментовиот образец и претставуваат…

Почитување на Пресветата Мајка Божја

Дек 09, 2019 Полезно и Потребно 3957
7.Vselenski.sobor
Таа е заштитничка и покров на христијанскиот род. Како Мајка на Синот Божји, таа има…

Најново од духовност

Православен календар

 

30/09/2023 - сабота

Св. мч-чки Вера, Надеж и Љубови мајка им Софија

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на св.Христови мч-чки Вера Надеж и Љубов и нивната мајка Софија 17 септември / 30 септември 2023

Тропар на св.Христови мч-чки Вера Надеж и Љубов и нивната мајка Софија 17 септември / 30 септември 2023

Блажени сте вие о маченици Христови, Вера, Надеж, и Љубов,ќерќи на Софија која е напоена од Мудроста,ве приведе не само...

Тропар на воздвижение на Чесниот Крст 14 септември / 27 септември 2023

Тропар на воздвижение на Чесниот Крст 14 септември / 27 септември 2023

Спаси ги, Господи, луѓето Твоии благослови го Твоето наследство,победа на Православниот благоверен народ нашнад непријателите давајќи му,и со Крстот Твој...

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Раѓањето твое, Богородице Дево,радост ѝ јави на целата вселена,зашто од тебе засветли Сонцето на правдата

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная