логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Светата маченичка Акилина    

Родена е во палестинскиот град Вивлос, од благочестиви родители. Уште во седмата година наполно упатена во вистинскиот христијански живот, а во десеттата толку преисполнета со разум Божествен и со благодатта на Светиот Дух, што им Го проповедаше Христа со голема ревност и голема сила на своите другарки. Кога настана гонењето на Диоклецијан, некој ја поткажа Аквилина кај царскиот намесник Волусијан; еден ѕвероподобен човек. Волусијан најнапред нареди да ја исшибаат, потоа со усвитена шипка да ѝ ги прободат ушите и мозокот. До последниот здив девицата Аквилина Го исповедаше слободно и јавно Господ Христос, а кога од главата почнаа да ѝ течат мозокот и крвта, таа падна како мртва. Мислејќи дека е навистина мртва, намесникот заповеда да ја изнесат надвор од градот и да ја фрлат на ѓубриште, за телото да ѝ го изедат кучиња. Но ноќта ѝ се јави ангел Божји и ѝ рече: „Стани, биди здрава!“ Девицата стана и беше здрава и долго со благодарност Му вознесуваше слава на Бога, молејќи Го да ѝ допушти да го доврши маченичкиот подвиг. „Оди, ќе ти биде како што молиш!“, се слушна глас од небесата. И Аквилина отиде во градот. Градската порта сама се отвори пред неа и таа дојде и влезе, слично на дух, во дворецот на намесникот пред неговата постела. Намесникот го обзеде неискажлив ужас, бидејќи ја виде жива девицата за којашто мислеше дека умрела. Утредента му нареди на џелатот да ја убие со меч. Пред ова девицата Аквилина Му се помоли на колена на Бога и го предаде својот дух. А кога беше мртва џелатот сепак ѝ ја отсече и главата. Нејзините мошти беа извор за исцелување на мнозина болни. На дванаесет години пострада за Христа. Пострада и се украси со маченички венец во 293 година.

Тропар на светата Христова маченица
Акилина

Избран саду на Божјата благодат,
Акилино света девственичке,
радост на ангелите, посрамување на демоните,
моли се, о, ти јагне Божјо,
за оние кои Неговата волја ја бараат,
затоа што по твоите молби постапуваше,
Оној Кој во твоето срце престојуваше.

 
Извор МПЦ – ОА
Манастир Св. Јован Претеча Слепче

 

sv.SpiridonT.sv.Vlasij.jpg

Свети Трифилиј, епископот на Леквусија Кипарска    

Ученик на Свети Спиридон, а подоцна му беше и сослужител на островот Кипар. Човек милостив, чист со мислите, цел живот девствен, „жив извор на солзи“ и голем испосник. Добро управуваше со стадото Христово. Кога се упокои прими венец меѓу големите јерарси на небесата. Се упокои мирно во 370 година.

Света Ана и нејзиниот син Јован    

Како сираче земена во куќа на големци и како посвоенче однегувана и воспитана таму. Бидејќи добродетелна девојка, овој големец ја омажи за неговиот син. Кога умре старецот големец, навалија роднините врз неговиот син да си ја остави жената од ниско потекло и да се прежени за некоја којашто може да му прилега со богатството. Но синот на големецот се боеше од Бога да го направи ова и не сакаше. Гледајќи го мажот во раздор со роднините, Ана го остави тајно и побегна на некој далечен остров, каде што немаше жива душа. На овој остров пак, дојде бремена и наскоро роди син. Се подвизуваше таму триесет години во пост и молитва. Тогаш, по Божја Промисла, дојде на островот еден јеромонах, којшто го крсти нејзиниот син со името Јован. Се подвизуваше оваа света душа во 5 век и мирно се упокои.

 

 Евангелие и поука за 26/06/2019
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 7:21-23

21.     Не секој што Ми вели: »Господи, Господи«, ќе влезе во царството небесно, а оној што ја исполнува волјата на Мојот Отец небесен.
22.     Мнозина ќе ми речат во оној ден: »Господи, Господи, не во Твое ли име пророкувавме? И зар во Твое име бесови не изгонувавме? И не во Твое ли име многу чуда правевме?
23.     И тогаш Јас ќе им кажам: »Никогаш не сум ве познавал; бегајте од Мене вие што правите незаконски дела!«

Апостол на денот: Послание на светиот апостол Павле до Римјаните 4:13-25

13.     Бидејќи ветувањето кон Авраама или кон семето негово – да биде наследник на светот, се даде не преку Законот, туку преку оправдување со посредство на верата.
14.     Ако приврзаниците на Законот се наследници, верата е обессилена, и ветувањето уништено;
15.     оти Законот породува гнев; каде што, пак, нема Закон, нема ни престапување.
16.     Затоа тоа е од верата, за да биде по милост, та и ветувањето да биде заздравено не само по Законот, туку и по верата за сите потомци Авраамови, кој ни е татко на сите нам
17.     според напишаното: „Те поставив татко на многу народи” – пред Бога, Кому тој Му поверува, Кој ги оживува мртвите и го вика она што не е како да е.
18.     Авраам, без никаква основа за надеж, поверува со надеж дека ќе стане татко на многу народи, според реченото: „Такво ќе биде твоето потомство.”
19.     И откако не ослабна верата негова, тој не помисли дека телото негово е веќе умртвено, оти беше тукуречи стогодишен, и дека утробата Сарина е веќе во умртвување;
20.     и во ветувањето Божјо не се посомни со неверие, туку остана тврд во верата, и Го прослави Бога,
21.     наполно уверен дека Он е силен и да го изврши она, што го ветил.
22.     Затоа тоа му се прими како оправдание.
23.     Но, не само за него е напишано дека му се прими,
24.     туку и за нас: ќе ни се прими, ако веруваме во Оној, Кој Го воскресна од мртвите Исуса Христа, нашиот Господ,
25.     предаден за нашите гревови и воскреснат за наше оправдание.

Поука на денот: Старечник
Го посети авва Ахил еден од Старците и виде како тој плука крв од својата уста. И го праша: „Што е тоа, отец?“\nА старецот одговори: „Тоа е зборот за еден брат кој ме разжалости, а јас се борев да не му го кажам и Му се молев на Бог да се одземе тој од мене; и зборот стана како крв во мојата уста и јас го исплукав и се успокоив и ја заборавив жалоста“.

 

Старец Ефрем Филотејски

Ниедно друго име не е во состојба да ги надвладее страстите што се во нас, освен името Исусово.

 

 Holy Martyr Aquilina


Aquilina was born in the Palestinian town of Byblus of honorable Christian parents. At age seven, little Aquilina was already completely versed in the true Christian life and at age ten she was so filled with divine understanding and the grace of the Holy Spirit that she, with great power and zealousness, preached Christ to her female companions. When Diocletian's persecution began, someone accused Aquilina before Volusian, the imperial deputy, who was more like a beast than a man. At first, Volusian ordered that Aquilina be flogged and after that, a red hot rod be pierced through her ears and brain. Until the last moment, the virgin Aquilina freely and openly confessed Christ the Lord and when her brain and blood began to flow from her head, she fell as though dead. The deputy, thinking Aquilina was indeed dead, ordered her body to be carried outside the city and thrown upon a dung heap for the dogs to consume. But, an angel of God appeared to her at night and said to her: "Arise, and be whole!" And the virgin arose and was whole and for a long time she offered up praise of thanksgiving to God imploring Him not to deprive her to fulfill her martyr's mortification. A voice from heaven was heard: "Go, it will be to you as you pray" and Aquilina set out for the town. The gates of the town opened on their own accord before her and she entered like a spirit into the palace of the deputy and appeared before his bed. The deputy was seized with unspeakable fear, seeing the virgin alive whom he thought was dead. The following day, according to his command, the executioners led Aquilina out to behead her. Before her beheading, the virgin Aquilina prayed to God on her knees and gave up her soul. The executioner beheaded her lifeless head. Her relics gave healing to many of the sick. Aquilina was twelve years old when she suffered for the Lord: suffered and crowned with the martyr's wreath in the year 293 A.D.


Saint Triphyllius, Bishop of Leucosia


Triphyllius was a disciple of St. Spiridon and later his worker on the island of Cyprus. He was a merciful man, pure in thought and chaste throughout his life, "a living fountain of tears" and a great ascetic. He governed Christ's flock well and dying, received the wreath among the great hierarchs in the heavens. He died peacefully in the year 370 A.D.


Saint Anna and her son John


Taken as an orphan into the home of a nobleman and cared for as an adopted daughter, Anna was raised and educated in that home. As a worthy maiden, this nobleman wed her to his son. When the elder nobleman died, the relatives pressed his son to release his wife because of her lowly birth and to marry another whom, according to origin and wealth, would be more suitable for him. The nobleman's son feared God and did not want to do this. Seeing her husband in conflict with his relatives, Anna secretly left him and fled to a distant island where there was not a living soul. Arriving at this island pregnant and soon to bear a child, Anna lived a life of asceticism for thirty years in fasting and prayer. Then, according to God's Providence, a hieromonk landed on this island, baptized her son and gave him the name of John. This holy soul Anna lived a life of asceticism in the fifth century and died peacefully.

Elder Joseph Spilaioti

…But today, you don’t hear about such things (the mind-and-heart prayer). For people are so pre-occupied with cares and material worries and have such complete disdain for noetic work, that most of them not only do not want to inquire, to investigate, to do these things, but they immediately rise up adversely against a person if they hear him even talking about it. And they consider him absurd and foolish, because his life is different and he seems ridiculous to them. It is similar to what happened in the days of idolatry. Back then, if you reviled the idols, they would stone you or put you to a miserable death. Now in our times, every passion has taken place of an idol. And if you reprove or criticize the passion that you see overcoming each person, they all shout, “Stone him, because he reviled our gods!”

 

ОХРИДСКИ ПРОЛОГ 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 Св. мч-ца Акилина; св. Трифилиј Кипарски
13 ЈУНИ
1. Св. мчца Акилина. Рoдeна e вo палeстинскиoт град Вивлoс, oд чeсни христијански
рoдитeли. Вo свoјата сeдма гoдина малата Акилина вeќe била пoтпoлнo упатeна вo
вистинскиoт христијански живoт, а вo дeсeттата гoдина таа тoлку била испoлнeта сo бoжeствeн
разум и сo благoдатта на Свeтиoт Дух штo сo гoлeма сила и рeвнoст им Гo прoпoвeдала Христа
на свoитe другарки. Кoга настаналo гoнeњeтo oд Диoклeцијан, нeкoј ја пoткажал Акилина на
царскиoт намeсник Вoлусијан, кoј бил ѕвeрoпoдoбeн чoвeк. Вoлусијан нарeдил првo да ја
удираат, а пoтoа вжeштeна шипка да ѝ прoвнат низ ушитe и мoзoкoт. Дo пoслeдниoт час
дeвицата Акилина слoбoднo и јавнo Гo испoвeдала Христа Гoспoда, а кoга мoзoкoт и крвта
пoчналe да ѝ истeкуваат oд главата, таа паднала какo мртва. Намeсникoт, мислeјќи дeка
Акилина e навистина мртва, нарeдил, та ја изнeслe надвoр oд градoт и ја фрлилe на
ѓубриштeтo за кучињата да ѝ гo изeдат тeлoтo. Нo вo нoќта ѝ сe јавил ангeл Бoжји и ѝ рeкoл:
“Стани, биди здрава!” и дeвицата станала, и навистина oздравeла, и дoлгo Му вoзнeсувала
благoдарствeна пeсна на Бoга, мoлeјќи Гo да нe ѝ ускрати да гo дoврши мачeничкиoт пoдвиг.
“Oди, ќe ти бидe какo штo мoлиш!” - сe чул глас oд нeбoтo. И Акилина oтишла вo градoт.
Градската капија сама сe oтвoрила прeд нeа и таа влeгла, сличнo на дух, вo двoрoт на
намeсникoт и сe јавила прeд нeгoвата пoстeла. Намeсникoт бил oбзeмeн oд нeискажлив ужас,
глeдајќи ја жива дeвицата, за кoја мислeл дeка e мртва. Утрeдeнта, пo нeгoва нарeдба, џeлатитe
ја извeлe Акилина да ја исeчат сo мeч. Прeд извршувањeтo на нарeдбата, дeвицата на кoлeна
Му сe пoмoлила на Бoга и гo прeдала свoјoт дух. Иакo била мртва, џeлатoт ѝ ја прeсeкoл
главата. Нeјзинитe мoшти им давалe исцeлeниe на мнoгумина бoлни. Свeта Акилина имала 12
гoдини кoга пoстрадала за Гoспoда. А пoстрадала и сe oвeнчала сo мачeнички вeнeц вo 293
гoдина.

2. Св. Трифилиј eп. на Лeквусија Кипарска. Учeник на св. Спиридoн и пoдoцна нeгoв
сoслужитeл на oстрoвoт Кипар. Бил милoстив чoвeк, чист вo мислитe, дeвствeн цeлиoт живoт,
“жив извoр на сoлзи” и гoлeм испoсник. Дoбрo управувал сo стадoтo Христoвo и упoкoјувајќи
сe примил вeнeц пoмeѓу гoлeмитe eрарси на нeбeсата. Мирнo сe упoкoил вo 370 гoдина.

3. Св. Ана и син ѝ Јoван. Какo сирачe била зeмана вo куќата на нeкoј гoлeмeц и какo
пoсвoeнчe била oдглeдана и вoспитана вo таа куќа. Какo дoбра дeвoјка, гoлeмeцoт ја вeнчал сo
свoјoт син. Кoга стариoт гoлeмeц умрeл, рoднинитe гo притисналe нeгoвиoт син да ја oтпушти
свoјата жeна пoради нeјзинoтo нискo пoтeклo и да сe oжeни сo друга, кoја пo рoд и бoгатствo
пoвeќe би му дoликувала. Синoт на гoлeмeцoт сe плашeл oд Бoга и нe сакал тoа да гo направи.
Глeдајќи гo свoјoт маж вo прeпирка сo нeгoвитe рoднини, Ана гo напуштила тајнo и пoбeгнала
на нeкoј далeчeн oстрoв на кoј нeмалo жива душа. Нo, на oстрoвoт дoшла брeмeна и наскoрo
рoдила син. На oвoј oстрoв таа сe пoдвизувала 30 гoдини сo пoст и мoлитва. Тoгаш, пo
прoмислата Бoжја, на тoј oстрoв дoшoл eдeн јeрoмoнах, кoј ѝ гo крстил синoт и му гo дал имeтo
Јoван. Oваа свeта душа сe пoдвизувала вo V вeк и мирнo гo завршила живoтoт.

РАСУДУВАЊE
Крoткoста и нeзлoбнoста ги красeлe нашитe свeтитeли, им давалe сила и разум да нe
враќаат злo за злoтo. Кoга царoт Кoнстанциј, синoт на Кoнстантин, сe разбoлeл вo Антиoхија,
тoј гo пoвикал св. Спиридoн да му прoчита мoлитва. Свeти Спиридoн, вo придружба на свoјoт
ѓакoн Трифилиј, тргнал oд Кипар и дoшoл вo Антиoхија прeд царскиoт двoрeц. Спиридoн бил
oблeчeн вo сирoмашнo oблeклo. На главата имал прoста плeтeна капа, вo раката стап oд
палма, а на градитe нoсeл нeкoј мал зeмјeн сад, вo кoјштo ималo маслo прeд Чeсниoт Крст
(какo штo тoгаш билo oбичај кај христијанитe вo Eрусалим да сe нoси на сeбe). Така oблeчeн, а
притoа измoрeн oд пoстoт и oд дoлгиoт пат, свeтитeлoт никакo нe гo изразувал свoјoт чин и
свoeтo дoстoинствo. Па кoга тoј сакал да стапнe вo царeвиoт двoрeц, нeкoј oд царскитe слуги,
мислeјќи дeка тoј e oбичeн прoсјак, гo удрил сo шлаканица пo eдниoт oбраз. Крoткиoт и
нeзлoбeн свeтитeл му гo свртeл и другиoт oбраз. Кoга сo гoлeм труд успeал да дoјдe дo царoт, сe
дoпрeл сo раката дo главата на царoт и царoт oздравeл.

СOЗEРЦАНИE
Да гo сoзeрцувам чуднoтo oдeњe на Гoспoда пo вoдата какo пo сувo (Мт. 14:25), и тoа:
1. какo лаѓата сo учeницитe била вo нeвoлја нoќта на мoрскитe бранoви и какo Гoспoд
прoвидeл, та пoбрзал да им пoмoгнe;
2. какo сум и јас чeстoпати вo нeвoлја oд мракoт и бранoвитe на страститe и какo
милoстивиoт Гoспoд брза кoн мeнe на пoмoш, oдeјќи над страститe какo пo тврд пат.

БEСEДА
за патoт на живoтoт и патoт на смртта
Има патишта, штo на чoвeка му изглeдаат прави, нo крајoт нивни вoди дo
днoтo на пeкoлoт (Изрeки, 14:12).
Пoнeкoгаш на чoвeкoт му сe причинува дeка бeзбoжничкиoт пат e прав, бидeјќи глeда
дeка бeзбoжникoт сe збoгатува и успeва. O кoга би му сe дoзвoлилo да гo види крајoт на тoј пат!
Би сe ужаснал и никoгаш нeма да зачeкoри пo тoј пат.
Акo крајoт на eдeн пат завршува сo прoпаст, зарeм тoј пат e прав? Затoа, чoвeку, нe вeли
ни за eдeн пат дeка e прав, акo нe му гo глeдаш крајoт? Прашуваш: “Какo јас, слаб и краткoвид
чoвeк, мoжам дo гo сoглeдам крајoт на eдeн друг пат?” На два начина: читајќи гo Свeтoтo
писмo прeку искуствoтo на правoславната црква и надглeдувајќи гo крајoт на живoтниoт пат на
oниe кoи oкoлу тeбe, а прeд тeбe, умираат. Нo oнoј првиoт, e сигурeн пат и, акo сe придржуваш
кoн нeгo, знај дeка нeма да сe сoпнeш вo нoќта на вeчната смрт.
Самo oнoј пат e прав штo e oд Бoга пoкажан какo прав. А ситe други патишта штo на
твoјoт ум ќe му сe причинат какo прави, а нe сe пoклoпуваат сo Бoжјиoт пат, сe криви и
смртoнoсни. Глeдај, и ѕвeрoвитe имаат свoи патишта, па зарeм ќe oдиш пo тиe патишта, акo ти
сe причинат прави? Нe oди, бидeјќи на крајoт ќe сe најдeш вo гладнитe ѕвeрски вилици. А
патoт укажан oд Бoга, акo ти сe причинува и крив, e прав и oди пo нeгo. Заради нашитe
грeвoви нам пoнeкoгаш патoт Бoжји ни сe причинува крив. Кoга нe би ималe грeв и кoга
нашиoт ум нe би бил искривeн сo грeвoт, нам никoгаш ни за мoмeнт нeма да мoжe да ни сe
причини дeка билo кoј друг пат e прав надвoр oд Бoжјиoт пат. На искривeниoт ум мнoгу
патишта му сe чинат прави, а eдинствeниoт прав пат - крив.
O Гoспoди, Кoј сè гладаш, наш Патeвoдитeлу, исправи гo нашиoт ум за да нe сe
задржува на кривитe патишта. Ти си, Исусe, eдинствeн пат, вистина и живoт, и oна штo ниe гo
умeeмe бeз Тeбe e распаќe, лага и смрт. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (21.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.10.2019)

Преподобна Пелагија Покајана грешничка. Родена е како незнабошка во Антиохија. Од Бога имаше голем дар на телесна убавина, а ја употребуваше за погибел на својата душа и на други. Со...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.10.2019)

Светите маченици Сергиј и Вакх Овие Свети и прекрасни маченици за верата Христова беа најпрво достоинственици на дворецот на царот Максимијан. И самиот цар многу ги уважуваше заради храброста, мудроста...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.10.2019)

Светиот апостол Тома    Еден од Дванаесетте големи апостоли. Со неговиот сомнеж во воскресението на Господ Исус Христос беше придобиена нова потврда за тој чудесен и спасоносен настан. Имено, воскреснатиот...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.10.2019)

Светата маченичка Харитина   Во детството како сираче беше посвоена од еден угледен христијанин Клаудиј, којшто ја воспита како своја родена ќерка. Дење и ноќе се учеше на Божјиот закон и...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.10.2019)

  Светиот свештеномаченик Еротеј     Другар на Св. Дионисиј Ареопагит. Верата ја прими од Св. апостол Павле малку после Дионисиј. Подоцна овој апостол го постави за епископ Атински. Во времето на...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.10.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.10.2018)

Светиот свештеномаченик Дионисиј Ареопагит     Се вбројува во Седумдесеттемина помали апостоли. Овој прекрасен маж беше од угледно нензабожечко семејство од Атина. Откако заврши фиолсофска школа во Атина, отиде во Мисир...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.10.2019)

    Свети Андреј Јуродив     По потекло Словен. Како роб го купи некој богаташ Теогност во Цариград, во времето на царот Лав Мудриот, син на царот Василиј Македонец. Андреј беше...

Од Верскиот календар на МПЦ (14.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (14.10.2019)

  Покровот на Пресвета Богородица       Отсекогаш Црквата ја прославува Пресвета Богородица како покровителка и заштитничка на христијанскиот род, Којашто со своите претстателски молитви Го смилостивува Бога кон нас...

Од Верскиот календар на МПЦ (13.10.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (13.10.2019)

  Свети Григориј Просветител, епископ Ерменски Роден е во прочуена фамилија, сродна на персискиот царски дом на царот Арбатан и на ерменското царско семејство на царот Курсару. Кога овие две...

« »

Наука и Култура

Октомври 08, 2019

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј Водолазкин, кому оваа година ќе му биде доделена наградата „BookStar“ за најчитана книга помеѓу две изданија на Фестивалот. Вечерва во киното „Фросина“ при МКЦ ќе биде промовиран…
Септември 24, 2019

Фестивал на европска литература ЕВРОПСКИ ПРИКАЗНИ

Препознатлив со внимателниот избор на наслови, врвниот превод, оригиналниот дизајн и реализација, со честите гостувања на автори, како и со сопствениот информативен блог-канал (prikazni.mk) – овој проект, со помош на програмата „Креaтивна Европа“ на…

Македонскиот победник на Прашкото квадренале „Оваа зграда зборува (на)вистина“

Сеп 24, 2019 Друго од култура 101
Во сосема неочекуван уметнички контекст и со видно заинтересирана белградска и новосадска…

Косаковски дојде на Македокс: „Не правете филмови ако можете да живеете без да правите филмови“

Авг 24, 2019 Филм, Театар 247
„Не правете филмови ако можете да живеете без да правите филмови“, вели првото од десетте…

Карактеристиките на вистински културен човек според Чехов

Авг 18, 2019 Литература 366
чехов
„Животот има свои услови. За еден човек да биде прифатен меѓу вистински образовани луѓе,…