логоFacebookTwitterYouTubeeMail

sv.Kalinik.jpg

 

Светите маченици Тирс, Левкиј и Калиник

  • Светите Тирс и Левкиј беа чесни граѓани на Кесарија Витиниска, првиот беше крстен, а вториот огласен христијанин. А Калиник беше идолски жрец. Кога наследникот на царот Декиј, Кумврикиј, почна беспоштедно да ги мачи и убива христијаните, истапи пред него храбриот Левкиј и изобличувајќи го му рече: „Зошто си се кренал сам против својата душа, Кумврикиј?“ Разјарениот судија нареди веднаш да го бијат и да го мачат и најпосле да го убијат со меч. После мачењето Левкиј одеше да прими меч весело како на свадба. Кога ја виде смртта на храбриот Левкиј, блажениот Тирс се распали со Божествена ревност, па исто како Левкиј истапи пред судијата и го изобличи за злосторствата и за неверувањето во единствениот вистински Бог. И тој беше биен и фрлен во затвор. Невидливата Божја рака го исцели од раните, му ја отвори вратата на затворот и го изведе надвор. Тирс веднаш појде кај епископот Кесариски Филеј и од него прими Крштение. По ова повторно го фатија и го мачеа, но тој ги поднесуваше маките трпеливо како во сон, а не на јаве. Од силата на неговатат молитва испопаѓаа многубројни идоли. Кога го виде ова идолскиот жрец Калиник се обрати во Христовата вера. И тој и Тирс беа осудени на смрт. Калиник го убија со меч, а Тирс го положија на дрвен сандак за да го стружат со бичкија. Но Божјата сила не го допушти ова, па бичкијата не можеше ни да го делне дрвото. Тогаш Св. Тирс стана од ковчегот, Му се помоли на Бога благодарејќи Му за маките и мирно Му го предаде својот дух на Господ. На крајот од 4 век кесарот Флавиј покрај Цариград му устрои црква на Св. Тирс и во неа ги положи неговите свети мошти. Светителот ѝ се јави во видение на царицата Пулхерија и ѝ препорача да ги закопа моштите на Четириесетте маченици до неговите.

 

 Тропар на светите
Христови маченици
Тирс, Левкиј, Калиник, Филимон,
Аполониј и други со нив
14 декември / 27 декември

Маченици свети Христови,
вие кои со благодат Господова огнот во вас го скротивте,
а силата негова во ревност за Бога ја исползувавте, Тирсе и Левкие, Калиниче и Филимоне, Аполоние и останатите, молете се по вашето застапништво да стигнеме до Царството Небесно.

Извор МПЦ – ОА
Манастир свети Јован Претеча Слепче

 

 vozdvizenie.jpg

Светите маченици Филимон, Аполониј, Аријан и други

Во времето на Диоклецијан некој судија Аријан луто ги мачеше христијаните во Мисир. Па го фати Аполониј и му се закани со маки. Овој се исплаши од маките, па потплати еден музикант, Филимон, да оди преправен во неговата облека и наместо него да им принесе жртва на идолите. Но кога Филимон стапи пред идолите, одеднаш во неговото срце заблеска светлината на христијанската вера и тој се прекрсти. Потоа излезе и почна да вика: „Христијанин сум! Слуга на живиот Бог!“ Кога го слушна ова судијата се насмеа, мислејќи дека Филимон им се потсмева на христијаните. Но потоа Филимон прими страшни маки. Притоа падна дожд од небото и го крсти. Најпосле и Филимон и Аполониј беа убиени со меч од судијата Аријан. Само тогаш и Аријан стана христијанин, бидејќи на гробот на Филимон на чудесен начин си го излечи слепото око. Него царот Диоклецијан го осуди на смрт и заедно со четворица војници коишто исто така се објавија себеси како христијани, беше маченички погубен.


Старец Софрониј

  • Униние, етимолошки означува, отсуство на грижа за спасение. Освен некои, безмалку ретки исклучоци, сето човештво живее во состојба на униние. Луѓето станаа небрежни за своето спасение. Не го бараат божествениот живот. Се ограничуваат во рамките на телесниот, во потребите на секојдневието, во страстите на светот и во компромисните дела. Сепак, Бог нè создаде ни од што, според Неговиот образ и подобие. Ако ова откровение е вистинско, отсуството на грижа за спасение не е ништо друго, освен смрт на личноста. Безнадежноста е губење на свеста дека Бог сака да ни даде вечен живот. Светот живее во безнадежност. Луѓето самите себе се имаат осудено на смрт. Треба да се бориме гради во гради со унинието.

 Евангелие и поука за 27/12/2019
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Лука 20:19-26

19.     И во тој час првосвештениците и книжниците сакаа да стават рака на Него, но се плашеа од народот; оти разбраа дека за нив ја кажа оваа парабола.
20.     И следејќи Го, испратија и лукави луѓе, кои се претставуваа за праведни, за да Го фатат во некој збор и да Го предадат на поглаварите и на власта управникова.
21.     И Го прашаа, велејќи: „Учителе, знаеме дека право говориш и учиш, и не гледаш кој што е, туку вистински поучуваш за патот Божји;
22.     позволено ли е да даваме данок на ќесарот или не?”
23.     А Он го разбра нивното лукавство и им рече: „Што Ме искушувате?
24.     Покажете Ми еден динариј: Чиј образ и натпис има?” Тие одговорија: „Ќесарев.”
25.     Па им рече: „Дајте го ќесаровото на ќесарот, а Божјото на Бога!”
26.     И не можеа да ги покудат зборовите Негови пред народот, но се почудија на одговорот Негов и замолкнаа.

Апостол на денот: Послание на светиот апостол Павле до Тит 1:15-16;2:1-10

15.     За чистите е сe чисто, а за осквернетите и неверните нема ништо чисто; ним им се осквернети и умот и совеста:
16.     тие зборуваат дека Го познаваат Бога, а со делата свои Го одречуваат, бидејќи се одвратни, непокорни и негодни за никакво добро дело.
1.     А ти, пак, зборувај го она што се согласува со здравото учење:
2.     старците да бидат трезвени, целомудрени, чисти, здрави во верата, во љубовта, во трпението;
3.     старичките, исто така, да живеат како што им прилега на светии – да не клеветат, да не се предаваат на многу вино, да учат за добро,
4.     за да ги вразумуваат невестите да ги сакаат мажите свои и децата свои;
5.     да бидат целомудрени, чисти, добри домаќинки, благи, покорни на своите мажи, та да не се хули словото Божјо.
6.     Исто така, советувај ги младежите да бидат чесни,
7.     а во сe претстави се сам како образец за добри дела, покажувајќи чистота во учењето, нерасипаност, чесност:
8.     слово здраво, без укор, та да се посрами противникот, бидејќи не ќе има да рече ништо лошо за нас.
9.     Советувај ги слугите да ги слушаат своите господари, да им угодуваат во сe, не повраќајќи им;
10.     да не крадат, туку во сe да покажуваат добра верност, та науката на нашиот Спасител, Бога, да ја украсуваат во сe.

Поука на денот: Свети Ефрем Сирин
Ни во светот ни меѓу монасите никој не бива овенчан без борба. И никој без борба не може да стекне невенлив венец и живот вечен, зашто сегашниот живот сличен е на борилиште. Совршените борци радо и без приговор тргнуваат во борба, а плашливите и разгалените постојано ја одбегнуваат. Совршените борци и воздржливите подвижници пред очите секогаш го имаат рајот, и очекуваат во него да се насладуваат со неговите добра, во вечната светлина и бесмртниот живот. Сакаш ли да влезеш во оваа борба и да бидеш совршен? Постојано облекувај се во добродетелта, како во одежда. Или можеби веќе ја имаш на себе? Тогаш неизоставно и постојано на сите начини настојувај никогаш да не ја слечеш од себеси.

   


Поука на денот: Свети Игнатиј Брјанчанинов
Природната љубов, паднатата љубов, ја распалува крвта на човекот, ги накрева неговите нерви, ја буди склоноста кон мечтаење. Љубовта што е света ја стивнува крвта, ги успокојува душата и телото, го приклонува внатрешниот човек кон молитвено молчење, го нурнува во опиеност од смирение и во сладост духовна.

sv.Kalinik.jpg


 

Holy Martyrs Thyrsus, Leucius and Callinicus


Saints Thyrsus and Leucius were noble citizens of Caesaria in Bithynia, the former had already been baptised and the latter was among the catechumens. Callinicus was a pagan priest. When Cumbricius, the successor of the Emperor Decius, had launched terrible persecution against the Christians and started mercilessly tormenting and killing them, the brave Leucius confronted him and exclaimed: “Cumbricius, why are fighting against your own soul?” The enraged Governor had him beaten and tortured, and at last he ordered his executioners to behead him. After being tortured, Leucius walked to the place of his execution with such a joy as if he was going to a feast. Seeing the death of the brave Leucius, the blessed Thyrsus became inflamed with Godly zeal, so as Leucius, he came out before the Governor and denounced him for his not believing in the one true God. He was also beaten and cast into prison. The invisible hand of God healed all his wounds, opened the prison gates and led him outside. Thyrsus went straight to the Bishop of Caesarea, Philius for holy Baptism. He was seized and put to torture again, but he endured all his sufferings as if they were not real, but a dream. His powerful prayer cast down many dumb idols. Seeing this, the idolatrous priest called Callinicus was converted to the faith of Christ. Callinicus and Thyrsus were both condemned to death. Callinicus was beheaded, while Thyrsus was shut in a wooden box and slowly sawn asunder. But God did not allow this, so the saw could not cut the wood. Then Saint Thyrsus got out of the box, prayed to God giving Him thanks for his sufferings and peacefully gave up his soul to God. By the end of the IV century the Caesar Flavian built a church dedicated to Saint Thyrsus near Constantinople and laid his holy relics in there. The Saint appeared in a vision to Empress Pulcheria and told her to bury the relics of the Forty Martyrs beside his.


Holy Martyrs Philemon, Apollonius, Arianus and their companions


During the reign of Diocletian, the Governor Arianus fiercely tortured the Christians in Egypt. He seized Apollonius and threatened him with tortures. Apollonius was frightened at the prospect of torments, so he paid a musician called Philemon to put on his clothes and sacrifice to the idols in his place. At the very moment Philemon had found himself before the idols, his heart was illumined by the light of the Christian faith and he made the sign of the Cross. Then he rushed out and exclaimed: “I am a Christian! I am a servant of the living God!” Hearing this, the Governor laughed, thinking that Philemon was mocking the Christians. But afterwards he put him to dreadful tortures. At that time rain fell from heaven and baptised him. At the end, both Philemon and Apollonius were beheaded at the order of the Governor Arianus. Not long after, the blind eye of Arianus was miraculously cured at the tomb of Philemon and he too confessed the faith of Christ. Diocletian condemned him to death, together with the four soldiers who had also confessed Christ, and he ended his life in martyrdom.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Св. мч-ци Тирс, Левкиј, Калиник, Филимон и др.
14 ДEКEМВРИ


1. Св. мчци: Трис, Лeвкиј и Калиник. Св. Тирс и Лeвкиј билe чeсни граѓани на
Кeсарија Витиниска, првиoт крстeн, а втoриoт oгласeн христијанин. Калиник, пак, бил идoлски
жрeц. Кoга наслeдникoт на царoт Дeкиј, Кумрикиј пoчнал бeз пoштeда да ги мачи и да ги
убива христијанитe, стапил прeд нeгo бeстрашниoт Лeвкиј, гo изoбличил и му рeкoл: “Зoштo
самиoт сo свoјата душа завoјува, o Кумврикиe?” Разлутeниoт судија нарeдил вeднаш да гo
тeпаат и да гo мачат и најпoслe сo мeч да гo исeчат. Намачeниoт Лeвкиј тргнал на исeкувањe
вeсeлo, какo на свадба. Кoга ја видeл смртта на храбриoт Лeвкиј, блажeниoт Тирс сe разгoрeл сo
бoжeствeна рeвнoст, па какo и Лeвкиј, и тoј застанал прeд судијата и гo изoбличил за
злoстoрствата и за нeвeрувањeтo вo eдиниoт вистински Бoг. И тoј бил тeпан и вo затвoр фрлeн.
Нeвидливата рака Бoжја гo исцeлила oд ранитe, му ја oтвoрила вратата oд затвoрoт и гo извeла
надвoр. Тирс вeднаш oтишoл кај eпискoпoт кeсариски Филeј за да бидe крстeн. Пo
крштавањeтo, пoвтoрнo бил фатeн и мачeн, нo тoј ги трпeл макитe, пoднeсувајќи ги какo вo
сoн, а нe на јавe. Сo силата на нeгoвата мoлитва прoпадналe мнoгу идoли. Кoга гo видeл тoа
идoлскиoт жрeц Калиник, сe oбратил вo вeрата Христoва. И тoј и Тирс билe oсудeни на смрт.
Калиник сo мeч гo исeклe, а Тирса гo ставилe вo дрвeн сандак сo пила да гo прeсeчат. Нo силата
Бoжја oва нe гo дoпуштила, та пилата нe мoжeла ни да запoчнe да сeчe вo дрвoтo. Тoгаш свeти
Тирс станал oд сандакoт, сe пoмoлил на Бoга, благoдарeјќи му за макитe и мирнo гo прeдал
свoјoт дух на свoјoт Гoспoд. Кoн крајoт на IV вeк кeсарoт Флавиј кај Цариград изградил црква
на св. Тирс и вo нeа ги пoлoжил нeгoвитe свeти мoшти. Свeтитeлoт ѝ сe јавил на царицата
Пулхeрија вo визија и ѝ прeпoрачал да ги пoгрeбe мoштитe на 40 мачeници дo нeгoвитe
мoшти.
2. Св. мчци: Филиoмoн, Апoлoниј, Аријан и други. Вo врeмeтo на Диoклeцијан
нeкoј судија Аријан лутo ги мачeл христијанитe вo Eгипeт. Гo фатил Апoлoнија и му сe заканил
сo маки. Oвoј сe исплашил oд макитe, па пoтплатил нeкoј пoзнат музикант Филoмeн,
нeзнабoжeц, тoј намeстo нeгo, прeoблeчeн вo нeгoвитe алишта, да им принeсe жртва на
идoлитe. Нo кoга Филимoн застанал прeд идoлитe, oдeднаш засвeтлила свeтлината на
христијанската вeра вo нeгoвoтo срцe и тoј сe прeкрстил. Пoтoа излeгoл и пoчнал да вика:
Христијанин сум, слуга на живиoт Бoг! Кoга гo слушнал тoа судијата, сe насмeал, мислeјќи
дeка Филимoн сe пoтсмeва на христијанитe. Пoтoа Филимoн бил мачeн сo грoзни маки. Врз
нeгo падналo дoжд oд нeбoтo и бил крстeн. Најпoслe и Филимoн и Апoлoниј билe исeчeни oд
судијата Аријан. Тoгаш Аријан пoстанал христијанин, oткакo гo излeкувал свoeтo слeпo oкo на
чудeн начин, на грoбoт на Филимoна. Oсудeн на смрт oд царoт Диoклeцијан и пoгубeн сo 4
вoјници, кoи, истo така, сe изјаснилe какo христијани.


РАСУДУВАЊE
Има три видoви на пoфална рeвнoст: рeвнoст кoн oчистувањe oд грeвoвнитe жeлби и
пoмисли, рeвнoст кoн вистината на вeрата и рeвнoст кoн Бoжјата правда пoмeѓу луѓeтo. Ситe
oвиe три рeвнoсти дo сoвршeнствo ја испoлнувалe душата на св. Никoлај Чудoтвoрeц. Рeвнoста
вo сeбeoчистувањeтo тoј ја пoкажувал низ цeлиoт живoт стражарeјќи буднo над свoeтo срцe.
Рeвнoста кoн вистината на вeрата ја пoкажал пoсeбнo на И всeлeнски сoбoр вo Никeја кoга
дoшoл вo страшна расправија сo Ариј. Рeвнoста кoн правдата Бoжја пoмeѓу луѓeтo тoј ја
пoкажал oсoбeнo вo два значајни случаи кoга спасил пo трoјца нeвини луѓe oд смртна казна.
Eднаш, вo нeгoвo oтсуствo, oд градoт Мир златoљубивиoт вoјвoда Eвстатиј oсудил трoјца луѓe
на исeкувањe сo мeч oткакo примил митo за тoа oд нeкoи нивни нeпријатeли. Кoга за тoа бил
извeстeн св. Никoлај, сo најгoлeма брзина дoшoл вo Мир. Oсудeнитe билe извeдeни на
губилиштeтo. Џeлатoт вeќe гo пoдигнал мeчoт над нeвинитe луѓe. Вo тoј мoмeнт Никoлај гo
фатил мeчoт, гo истргнал oд рацeтe на џeлатoт и ги oслoбoдил oсудeницитe. Пoта гo укoрил
вoјвoдата Eвстатиј и гo натeрал да сe засрами и да сe пoкаe. Истo така билe наклeвeтeни кај
eпархoт цариградски Eвлавиј и кај царoт, трoјца царски вoјвoди: Нeпoтијан, Урс и Eрпилиoн.
Царoт им пoтпишал смртна прeсуда. Прeд дeнoт на пoгубувањeтo, трoјцата вoјвoди сe
пoмoлилe на Бoга, вeлeјќи: Бoжe на Никoлаја, избави нè нас нeвини oд смртта! Таа нoќ
Никoлај им сe јавил, на сoн, на царoт и на eпархoт, ги изoбличил за таа нeправда и нарeдил
вeднаш да ги oслoбoдат oд затвoр трoјцата вoјвoди. Утрeдeнта царoт и eпархoт гo раскажалe
eдeн на друг истoтo нoќнo видeниe и вeднаш ги oслoбoдилe вoјвoдитe oд смртта и oд затвoрoт.
СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за пoслушнoста на Аврам кoн Бoга, и тoа:
1. какo Аврам Гo пoслушал Бoга кoга му нарeдил да излeзe oд свoјата зeмја и oд свoјoт
рoд и oд дoмoт на свoјoт таткo (I Мoј. 12);
2. какo тoј Гo пoслушал Бoга кoга му нарeдил да гo принeсe на жртва свoјoт син eдинeц.


БEСEДА
за Јакoв
Бoга Гo видoв лицe в лицe и душата мoја сe спаси (I Мoј. 32:30).
Бoг Аврамoв и Исакoв бил и Бoг Јакoвoв, Бoг на вeрнитe, на пoслушнитe, на
милoстивитe и на крoткитe. Јакoв мoжe да сe нарeчe крoтoк бoгoвидeц. Заштo навистина бил
крoтoк и гo видeл Бoга, и гoвoрeл сo Бoга, и ги видeл ангeлитe Бoжји, и лeствицата oд зeмјата
дo нeбoтo. Сo свoјата крoткoст гo пoбeдил Лавана, свoјoт тeст, и Исава, свoјoт брат; сo свoјата
крoткoст внeсoл мир мeѓу свoитe жeни, Лија и Рахила, заради крoткoста му бил мил на
фараoнoт. Крoсткoста на Јакoв e праoбраз на Христoвата крoткoст. Блажeни сe крoткитe,
рeкoл Гoспoд, заштo ќe ја наслeдат зeмјата (Мт. 5:5). Oвиe збoрoви сe oбистинилe на Јакoва.
Тoј ја наслeдил зeмјата на свoитe таткoвци; нeгoвoтo пoтoмствo сe oслoбoдилo oд Eгипeт и ја
наслeдилo Вeтeната Зeмја; а прeку Христа Гoспoда, свoјoт пoтoмoк пo тeлo, тoј ја наслeдил
цeлата зeмја. Гo видoв Бoга лицe в лицe. Јакoв гo видeл Бoга вo вид на чoвeк, нo нe какo
вистински чoвeк. И мoјата душа сe спаси. Му сe спасила душата oд стравoт и oд сeкoја
нeправда. Па кoга Јакoв сe спасил, глeдајќи гo самo какo привидeниe Бoга, кoлку ни e пoлeснo
да сe спасимe ниe, кoи гo знаeмe Бoга какo вистински чoвeк, какo Бoгoчoвeк.
O Гoспoди крoтoк, силo и славo на крoткитe, какo штo си гo спасил Јакoва сo Твoeтo
привидeниe, спаси нè и нас сo твoeтo вистинскo тeлo и крв. На Тeбe слава и вeчна пoфалба.
Амин.

 

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски Божји човек и силен чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и мисирската (т.е. египетската)...

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Светиот апостол и евангелист Матеј Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика:...

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

          Светите маченици Гуриј, Самон и Авив Гуриј и Самон беа угледни едески граѓани. За време на едно гонење на христијаните се засолнија надвор од градот и...

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Тропар на Свети Григориј Палама Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

   Свети Јован Златоуст Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчакта философија Јован се згнаси од грчкото незнабоштво...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Свети Јован Милостив Патријарх Александриски. Роден е на осторвот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца. Но по...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

  Светиот великомаченик Мина По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската и...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 261
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 255
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 788
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…