логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 sv.Terencij.jpgСветите маченици Теренциј, Африкан, Максим, Помпиј  и останатите триесет и шестмина со нив

Пострадаа за Христа и стекнаа венци на бесмртна слава во времето на царот Декиј. На заповед од царот намесникот на Африка му објави на сиот народ дека мора да им принесе жртви на идолите; во спротивно им се закануваа со страшно мачење на упорните. Кога ги слушнаа овие закани мнозина отпаднаа од верата и им се поклонија на идолите. Но овие четириесетмина маченици останаа непоколебливи, заради што беа изложени на мачење. Свети Теренциј ги храбреше своите другари со вакви зборови: „Да внимаваме, браќа, да не се откажеме од Христа, нашиот Бог, за и Тој да не се одрече од нас пред Својот Отец небесен и пред Светите ангели!“ Намесникот ги раздели во две групи: триесет и шестемина после биењето и стружењето и потурањето со сол врз отворените рани ги уби со меч. А првите четворица ги фрли во затвор со тешки окови на вратот, на рацете и на нозете. Но ангел Божји им се јави во затворот и со допир ги ослободи од оковите. Беа повторно изведени и мачени, па повторно фрлени во затворот. Намесникот им нареди на гатачите да соберат што поголем број влекачи, змии и скорпии и да ги затворат во иста одаја со мачениците. Но влекачите не сакаа ни да се допрат до Божјите угодници, туку се прибија во еден агол и така прележаа три дена. Кога третиот ден го отворија затворот, отровните животни јурнаа по гатачите и ги искасаа. Најпосле намесникот ја изрече смртната пресуда над четворицата маченици. Кога ги водеа на погубување тие радосно пееја псалми и Го фалеа Бога Којшто ги удостои со маченичка смрт. Чесно пострадаа и се удостоија со Небесното Царство во 250 година.

Свети шест илјади маченици во Грузија

Во Давидо-Гареџиската пустина во Грузија имаше дванаесет манастири во коишто со векови се подвизуваа многумина монаси. Во 1615 г. Грузија ја нападна шахот Аббас I и целата ја опустоши, а уби безброј христијани. Одејќи еднаш во лов, во зори на Воскресение, тој виде во планината мноштво од светилки. Тоа беа монасите од сите дванаесет обители во литијата околу црквата на Христовото Воскресение, со свеќи во рацете. Кога овој шах дозна дека тоа се монаси, со чудење запраша: „Зарем не е цела Грузија веќе предадена на меч?“ И им нареди на војниците веднаш да ги убијат сите монаси. Во тој миг на игуменот Арсениј му се јави ангел Божји и го извести за близината на смртта. Тој ова им го соопшти на сите браќа. Тогаш сите се причестија со Пречистите Тајни и се приготвија за смрт. Дојдоа напаѓачите и го исекоа на парчиња прво игуменот кој прв излезе пред нив, а потоа и сите тамошни монаси. Чесно пострадаа сите и стекнаа невенливи венци во 1615 година. Вака заврши историјата на овие прочуени манастири, кои повеќе од илјада години служеа како огништа на духовното просветлување на Грузијците. Денес постојат само уште два: едниот на Св. Давид, а другиот на Св. Јован Предвесник. Грузискиот цар Арчил ги собра моштите на мачениците и чесно ги погреба. Овие мошти чудотворат и испуштаат исцелително миро до денес.

 

Евангелие и поука за 23/04/2021
 
Паримија на денот: Книга пророк Исаија 66:10-24

10.     Развеселете се со Ерусалим радувајте се за него сите, што го сакате! Радувајте се со него радосно сите што тагувате по него,
11.     за да се храните и наситувате од градите на утехите негови, да се опивате и насладувате од изобилната слава негова.”
12.     Зашто вака вели Господ: „Ете, ќе навртам кон него мир како река, и богатство на народите – како поток, кој се разлива, за ваша наслада; на раце ќе ве носат и на колена ќе ве милуваат.
13.     Како што некого го утешува мајка така ќе ве утешам и Јас; ќе бидете утешени во Ерусалим.
14.     И ќе го видите тоа, и ќе се зарадува срцето ваше, и коските ваши ќе цутат како свежо растение, и раката на Господа ќе се јави врз слугите Негови, а на непријателите свои Он ќе се разгневи.
15.     Зашто, ете, ќе дојде Господа во оган, и колите Негови – како виор, за да го излее гневот свој со јароста и заплашувањето Свое – со пламнат оган.
16.     Зашто Господ ќе суди со оган и со мечот Свој над секоја плот, и многумина ќе бидат убиени од Господа.
17.     Оние, што се оветуваат и очистуваат во шумичките еден по друг, кои јадат свинско месо и гадотии и глувци, – сите ќе загинат вели Господ.
18.     Зашто Јас ги знам делата нивни и мислите нивни; ете, ќе дојдам да ги соберам сите народи и јазици, и тие ќе дојдат и ќе ја видат славата Моја.
19.     И ќе ставам на нив белег, и од преживеаните меѓу нив ќе испратам кон народите: во Тарсис, во Фуд и Луд, во Мосох, во Товел и во Елада, и во далечните острови, кои не чуле за името Мое и не ја виделе славата Моја; и тие ќе му ја објават на народот славата Моја,
20.     и ќе ги претстават сите ваши браќа од сите народи како дар на Господа на коњи и коли, на носилки, на маски и на брзи камили, – на Мојата света гора, во Ерусалим, вели Господ, – исто како што синовите Израилеви принесуваат дар во домот Господов во чист сад.
21.     И од нив ќе земам свештеници и левити, вели Господ.
22.     Зашто, како што новото небо и новата земја, кои Јас ќе ги создадам, ќе бидат секогаш пред лицето Мое, вели Господ, така ќе постои и потомството ваше и името ваше.
23.     Тогаш од месец на месец, и од сабота во сабота ќе доаѓа секоја плот пред лицето Мое на поклонение, вели Господ.
24.     И ќе излегуваат и ќе ги видат труповите на луѓето што отстапиле од Мене; зашто црвот нивни нема да умре, ниту огнот нивни ќе угасне и ќе бидат одвратност за секоја плот.

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 49:33;50:1-26

33.     И престана Јаков да им говори на синовите свои, го повлече нозете во постелата, па умре – и се прибра кај предците свои.
1.     Тогаш Јосиф падна врз лицето од таткото свој, плака над него, и го целива.
2.     И им заповеда Јосиф на гробарите, кои беа во негова служба, да го погребат таткото негов; и гробарите го погребаа Израилот.
3.     И изминаа четириесет дена, зашто така се бројат деновите погребни, и го оплакуваше седумдесет дена.
4.     Штом изминаа деновите на жалоста, им рече Јосиф на големците Фараонови, велејќи: „Ако сум нашол милост пред вашите очи, зборувајте со Фараонот и речете му:
5.     »Таткото мој ме заколна пред да умре и ми рече: – Во гробот мој, што го ископав во земјата хананска, таму да ме погребеш.« – Па сега би сакал да одам и да го погребам таткото мој, а потоа ќе се вратам.” И му рекоа на Фараонот според зборовите Јосифови.
6.     А Фараонот му рече на Јосифа: „Оди и погреби го таткото твој, штом те заколнал.”
7.     Потоа отиде Јосиф да го погребе таткото свој. А со него појдоа и сите слуги Фараонови, старешини од земјата египетска,
8.     и целиот дом Јосифов и браќата негови, и целиот дом на таткото негов и роднините негови. Овците и говедата ги оставија во земјата Гесем.
9.     Со него тргнаа, исто така, коли и коњаници, толку многу, што претставуваа голема погребна придружба.
10.     А кога дојдоа во Горни Хатад, кој е од онаа страна на Јордан, заплакаа таму многу силно и жално. И Јосиф го оплакуваше својот татко седум дена.
11.     А луѓето од онаа земја хананска кога видоа плачење во Горни Хатад, рекоа: „Голема жалост имаат Египтјаните.” Затоа тоа место го нарекоа „Абел Мисраим”, односно, плач египетски: што е отаде Јордан.
12.     И му направија синовите негови онака, како што им беше заповедал;
13.     го однесоа синовите негови во земјата Хананска, и го погребаа во пештерата на нивата Макпела, што беше ја купил Авраам од Хетеецот Ефрон, спроти Мамре, за да има гробница.
14.     А Јосиф се врати во Египет, – тој и браќата негови, и сите, кои беа на погребението на неговиот татко.
15.     Кога видоа браќата Јосифови дека нивниот татко умре, си рекоа; “Да не би да си спомни Јосиф за нашата омраза, па да ни одмазди за сето зло, што му го направивме!”
16.     Затоа дојдоа и му рекоа на Јосифа: „Татко ти остави клетва пред да умре и рече -
17.     »Вака кажете му на Јосифа: Прости им ја на браќата твои неправдата и гревот нивни, што ти го направија.« И ете, сега прости им го гревот на слугите на татковиот Бог.” А Јосиф заплака, кога му го рекоа тоа.
18.     Потоа дојдоа пред него и рекоа: „Еве, ние сме слуги твои.”
19.     Јосиф им рече: „Не плашете се, бидејќи јас сум по Бога.
20.     Вие помисливте лошо за мене, но Бог тоа го обрна во добро, за да се изврши она, што денес се случува: да се прехранат многу луѓе.”
21.     И им рече: „Не плашете се, јас ќе ве прехранам вас и вашите домови.” Така ги утеши, зборувајќи угодно.
22.     И продолжи да живее Јосиф во Египет, самиот тој и браќата негови и целиот дом на таткото негов: поживе сто и десет години.
23.     И ги виде Јосиф синовите Ефремови до третото колено; а и синовите на Махир, синот Манасиев, што се родија на колената Јосифови.
24.     Тогаш им рече на браќата свои, велејќи: „Јас ќе умрам; но Бог вас секако ќе ве посети и ќе ве изведе од оваа земја во земјата, за која им се заколнал Бог на нашите татковци – на Авраама, на Исака и на Јакова.”
25.     Па ги заколна Јосиф синовите Израилеви и им рече: „Кога Бог ќе ве посети вас, вие тогаш понесете ги коските мои одовде со вас!”
26.     Потоа умре Јосиф кога имаше сто и десет години. И, го погребаа, го положија во ковчег во Египет.

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 31:8-31

8.     Синко, отворај ја устата своја за слава Божја и на сите суди им по правда.
9.     Отворај ја устата своја и праведно суди, и заштитувај ги и сиромавиот и немоќниот.
10.     Кој ќе најде жена добродетелна? Таа е поскапа и од најскапоцените камења.
11.     Срцето на мажот нејзин е убедено во неа, тој нема да остане без добивка;
12.     таа ќе му прави добро на мажот свој, во сите дни од животот негов.
13.     Набавува волна и лен, и весело работи со рацете свои.
14.     Таа е како трговски кораб, – оддалеку си донесува храна.
15.     Таа станува уште преку ноќта и дава храна во куќата своја и им определува работа на слугинките свои.
16.     Ќе помисли ли за нива, ја купува; од плодот на рацете свои си насадува лозје.
17.     Ја препашува со сила половината своја и ги зацврстува мишките свои за работа.
18.     Таа гледа колку е добро што работи, и светилката нејзина не се гасне ноќе.
19.     Ги протега рацете кон фурката, и прстите нејзини се фаќаат за вретеното.
20.     Дланката своја му ја отвора на сиромав, и раката своја на оној, кој има нужда, му ја подава.
21.     Не се плаши од студ за челадта своја, зашто сета челад нејзина е облечена во двојни алишта.
22.     Таа си ткае покривачи; он висон и пурпур е нејзината облека.
23.     Мажот нејзин е познат кај портите, кога седи со старешините на земјата.
24.     Таа работи покривки и ги продава, на Финикијците и појаси на Хананејците.
25.     Здравје и убавина е нејзината облека, и весело гледа на иднината.
26.     Со мудрост ја отвора устата своја, и кротка поука има на јазикот нејзин.
27.     Го надгледува домаќинството свое и не јаде леб во леност.
28.     Стануваат децата и ја ублажуваат, – мажот, и тој ја фали:
29.     »многу жени добродетелни имало, многу од нив стекнале богатство и сила, но ти ги надмина сите.«
30.     Миловидноста е примамлива и убавината – суетна; но жена, која се плаши од Господа, е достојна за пофалба.
31.     Дајте ? од плодовите на нејзините раце, и нека се прославува при мажот нејзин, при градските порти!

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Единствено што нe привлекува е Христос, Неговата личност. И должни сме да Го живееме Христа како мерило на секое естество, божествено и човечко. Во Христа го имаме својот Бог Создател. Во Христа го имаме примерот, откровението на Планот Божји за човекот. Љубовта Христова секогаш треба да го исполнува нашето срце. Во Бога не живееме со интелектуално размислување. Бог ни се открива преку Своите енергии. Христа го живееме како наш личен живот, а не само надворешно.

Поука на денот: Свети Никола Кавасила
На луѓето, одвоени од Бога со тројна преграда: природата, гревот и смртта, Господ им дал да Го поседуваат целосно и да се соединат со Него непосредно, со тоа што Он, една по една ги отстранил сите пречки: онаа на природата – преку Своето овоплотување; онаа на гревот – преку Својата смрт; онаа на смртта – преку Своето воскресение. Ете зошто светиот апостол Павле пишува: „последниот враг за уништување е смртта“ (1 Кор. 15, 26).

Поука на денот: Свети Исак Сирин
Помири се со себеси, и ќе се смират со тебе и Небото и земјата.

 

Свети Симеон Нов Богослов

Крштението не му ја одзема на човекот власта над самиот себе и слободата на изборот, туку му дарува слобода со својата волја да се спротивстави на тиранијата на ѓаволот.
 

 


Holy Martyrs Terentius, Africanus, Maximus, Pompilius
and thirty-six others with them


They all suffered for Christ and were crowned with the wreaths of glory during the reign of Emperor Decius. By order of the emperor, the governor of Africa announced to the people that everyone must offer sacrifices to the idols. To those who resisted, the governor threatened with cruel tortures. Upon hearing about these threats many fell away from the Faith and worshipped the idols. However these forty remained unwavering in their faith and were exposed to torture. St. Terentius (Terence) encouraged his companions saying: "Brothers, let us be on guard that we do not deny Christ our God, lest He deny us before His Heavenly Father and Holy Angels." The governor divided them into two groups. Thirty-six of them, after flogging, scrapping of the skin and pouring salt into their open wounds, were all beheaded. The first four they cast into prison with heavy iron chains around their necks, their hands and their feet. An angel of God appeared in the prison, touched the chains of the shackled and the chains fell off. After that, the angel prepared a bountiful table for them and fed them. Once again, they were brought out and tortured and, again, they were imprisoned. Then the governor ordered the soothsayers to gather as many poisonous, loathsome creatures as possible, such as snakes and scorpions and to lock them up in the same cell with the martyrs. The loathsome creatures did not want to touch those chosen by God but rather lay compressed in the corner where they remained for three days. On the third day, when the door of the cell was opened, the repulsive creatures rushed out and bit the soothsayers. Finally, the governor pronounced the death penalty upon the four martyrs. When they were brought out to be beheaded, they rejoicefully chanted Psalms and praised God, Who made them worthy of a martyr's death. They suffered honorably in the year 250 A.D., and were found worthy of the Kingdom.


The Six-Thousand Martyrs in Georgia


In the wilderness of David-Garejeli in Georgia, there were twelve monasteries in which many monks practiced and lived the ascetical life for centuries. In 1615 A.D., the great king of Persia, Shah Abbas I, attacked Georgia, devastated it and beheaded many Christians. Once while hunting early in the morning on the Feast of the Resurrection, Shah Abbas noticed many lights in the mountains. They were the monks from the twelve monasteries in procession around the Church of the Resurrection with lighted tapers in hand. When the Shah discovered that they were monks, he asked in amazement: "Has not all of Georgia been given over to the sword?" He then ordered his solders to immediately go and behead all the monks. At that moment an angel of God appeared to Abbot Arsenius and informed him of impending death. Arsenius informed his brethren. They all received Communion of the All-Pure Mysteries and prepared themselves for death. Suddenly, the assailants arrived and hacked to pieces, first of all, the abbot, who came before the others and, after that, all the rest. They all suffered honorably and were crowned with incorruptible wreaths in the year 1615 A.D. Thus, ended the history of these famous monasteries which, for more than a thousand years, served as the spiritual hearth of enlightenment for the Georgians. Only two of the monasteries exist today: St. David and St. John the Forerunner. The Georgian Emperor Arcil gathered the relics of the monks and honorably interred them. Even today, these relics emit a sweet-smelling Chrism (oil) and heal the sick.


 Saint Hesychius, presbyter of Jerusalem

He who practices inner struggle must maintain at every moment four activities: humility, utmost attention, confronting the thoughts, and prayer—since after the confrontation he must call upon Christ with ineffable sighs from the depth of his heart. Then the struggler himself will see how the adored name of Christ disperses the enemy and its fantasy, like it happens to dust or smoke before the power of the wind… Therefore do not yield to the dream of indolence to your own ruin, but whip the enemy with the Name of Christ. Let that sweetest Name stick to your own breath and you will come to know the benefit of silence…

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 св. маченици Теренциј, Африкан, Максим, Помпиј


10 АПРИЛ


1. Св. мч-ци Тeрeнциј, Африкан, Максим, Пoмпиј и oстанатитe 36 сo нив.
Пoстрадалe за Христа и билe oвeнчани сo вeнeц на славата вo врeмeтo на царoт Дeкиј. Пo
нарeдбата на царoт, намeсникoт на Африка му oбјавил на цeл нарoд дeка ситe мoраат да им
принeсуваат жртви на идoлитe; вo спрoтивнo намeсникoт сe заканувал сo страшни мачeња за
сeкoј упoрeн. Слушнувајќи за oвиe закани, мнoзина oтпадналe oд вeрата и им сe пoклoнилe на
идoлитe. Нo oвиe 40 мачeници oстаналe напoкoлeбливи, пoради штo билe пoдлoжeни на
мачeњe. Св. Тeрeнциј ги храбрeл свoитe другари сo збoрoвитe: “Да сe чувамe, браќа, да нe сe
oдрeчeмe oд Христа нашиoт Бoг, та и Oн oд нас да нe сe oдрeчe прeд Свoјoт Oтeц нeбeсeн и
прeд свeтитe ангeли!” Намeсникoт ги раздeлил вo двe групи: триeсeт и шeстмина, пoслe
биeњeтo и стружeњeтo и пoсипувањeтo сo сoл на oтвoрeнитe рани, ги исeкoл сo мeч. А првитe
чeтвoрица, ги фрлил вo самица сo тeшки вeриги на вратoт, на рацeтe и на нoзeтe. Нo ангeл
Бoжји им сe јавил вo самицата, ги дoпрeл вeригитe на oкoванитe и вeригитe падналe. Пoтoа
ангeлoт им пoставил oбилна трпeза и ги нахранил. Пoвтoрнo билe извeдeни и мачeни и
пoвтoрнo затвoрeни вo самица. Нарeдникoт уштe им нарeдил на бајачитe да сoбeрат штo
пoвeќe oтрoвни гадинки, какo змии и скoрпии, и да ги затвoрат вo истата oдаја сo мачeницитe.
Нo гадинкитe нe сакалe да сe дoпрат дo Бoжјитe угoдници, туку сe сoбралe вo eдeн агoл и тука
прeлeжалe три дeна. Кoга трeтиoт дeн била oтвoрeна самицата, гадинкитe сe впуштилe на
бајачитe и ги искасалe. Најпoслe намeсникoт изрeкoл смртна прeсуда над чeтвoрицата
мачeници. Кoга ги пoвeлe на губилиштeтo, тиe радoснo пeeлe псалми и Гo фалeлe Бoга, Кoј ги
удoстoил сo мачeничка смрт. Чeснo пoстрадалe и за Царствoтo сe удoстoилe вo 250 гoдина.

2. Св. 6000 мачeници вo Грузија. Вo Давидoгарeџиската пустина вo Грузија ималo 12
манастири, вo кoи сo вeкoви сe пoдвизувалe мнoгу инoци. Вo 1615 гoдина на Грузија нападнал
шахoт Аббас И и сeта ја oпустoшил и бeзбрoј христијани исeкoл. Eднаш, oдeјќи на лoв, вo
самoтo раздeнувањe на Вeлигдeн, тoј видeл вo планината мнoгубрoјни свeтилки. Тoа билe
инoцитe oд ситe 12 манастири вo литија oкoлу црквата на Вoскрeсeниeтo Христoвo сo свeќи вo
рацeтe. Кoга дoзнал шахoт дeка тoа сe мoнаси, запрашал сo чудeњe: “Зарeм уштe нe e цeла
Грузија прeдадeна на мeч?” и им нарeдил на вoјницитe вeднаш да oдат и ситe мoнаси да ги
исeчат. Ангeл Бoжји му сe јавил на игумeнoт Арсeниј и му ја oбјавил блиската смрт. Арсeниј
им гo сooпштил тoа на ситe браќа. Ситe сe причeстилe сo прeчиститe тајни и сe пoдгoтвилe за
смртта. Тoгаш дoшлe напаѓачитe и гo исeклe првo игумeнoт, кoј прв прeд нив излeгoл, а пoтoа
и ситe други. Чeснo пoстрадалe ситe и сo нeвeнливи вeнци сe oвeнчалe вo 1615 гoдина. Така сe
завршила истoријата на oвиe пoзнати манастири, кoи низ пoвeќe oд илјада гoдини служeлe
какo oгништe на духoвната прoсвeта за Грузијцитe. Дeнeс има самo уштe два: на св. Давид и на
св. Јoван Прeтeча. Грузискиoт цар Арчил ги сoбрал ситe мачeнички мoшти и чeснo ги
пoгрeбал. Тиe мoшти и дo дeндeнeшeн испуштаат цeлeбнo мирo и ги исцeлуваат бoлнитe.РАСУДУВАЊE

Кoга чoвeкoт ќe гo oддeли свoјoт ум oд зeмјата и ќe гo oтвoри кoн Бoга, сo жeлба да Му
угoди на Бoга, тoгаш Бoг му ја oткрива Свoјата вoлја на разни начини. Св. Пeтар Дамаскин
пишува: “Акo чoвeкoт има намeра да Му угoди на Бoга, тoгаш Бoг гo учи на Свoјата вoлја или
прeку мислитe, или прeку нeкoј друг чoвeк, или прeку Свeтoтo писмo”. Таквиoт чoвeк
пoстанува вниматeлeн и oчeкува oдвнатрe и oднадвoр Бoжји пoуки. За нeгo прeстануваат да
пoстoјат случајнoститe. И цeлиoт свeт за нeгo пoстанува какo харфа сo дeсeт струни, кoја нe
испушта ниeдeн звук бeз Бoжјиoт прст.

СOЗEРЦАНИE

Да Гo набљудувам вoскрeснатиoт Гoспoд Исус, и тoа:
1. какo им сe јавил на двајцата учeници на патoт за Eмаус и какo oвиe нe Гo пoзналe;
2. какo им гoрeлe срцата на oвиe двајца дoдeка Oн им збoрувал и какo Гo пoзналe дури
кoга Oн гo благoслoвил и гo прeкршил лeбoт;
3. какo Гoспoд oдeднаш станал нeвидлив за нивнитe oчи.

БEСEДА

за живата надeж
Благoслoвeн e Бoг и Oтeцoт на нашиoт Гoспoд Исус Христoс, Кoј пo свoјата
гoлeма милoст нè прeрoди прeку вoскрeсeниeтo на Исуса Христа oд мртвитe за жива
надeж (I Пeтр. 1:3).
Кoј има мртва надeж, браќа, а кoј има жива надeж? Мртва надeж има oнoј кoј сe надeва
вo мртви рабoти, а жива надeж има oнoј кoј сe надeва вo живиoт Бoг.
И уштe, мртва надeж има oнoј кoј сe надeва вo сeбe и вo другитe луѓe, а живo надeвањe
има oнoј кoј сe надeва вo живиoт Бoг.
И уштe, мртвo надeвањe има oнoј кoј сe надeва вo срeќата и благoсoстoјбата вo oва
краткo зeмнo битисувањe, и нe прoјавува никаква надeж прeку грoбoт, а живo надeвањe има
oнoј кoј сe надeва вo вoскрeсeниeтo и бeсмртниoт живoт вo нeбeснoтo царствo.
Навистина пoдoбрo e живoтo надeвањe oд мртвoтo надeвањe какo штo e пoдoбар
живoтoт oд смртта, какo штo e пoдoбра свeтлината oд тeмнината, какo штo e пoдoбрo здравјeтo
oд бoлeста, какo штo e пoдoбар умoт oд бeзумиeтo.
Нo, кoј дeнeс им пoкажа живo надeвањe на луѓeтo, кoј и какo? Апoстoлoт Пeтар
oдгoвара на oва прашањe: “Гoспoд наш Исус Христoс и тoа сo вoскрeсeниeтo oд мртвитe. Никoј
друг oсвeн Гoспoд Исус Христoс и сo ништo другo, oсвeн сo Свoeтo сoпствeнo вoскрeсeниe oд
мртвитe. Сo Свoeтo вoскрeсeниe Гoспoд му дал крилја на зачмаeнoтo чoвeчкo надeвањe, и гo
спрoстрил прeку грoбoт, и му ги пoкажал цeлта и плoдoт зад грoбoт”.
Сeтo тoа нe гo тврди нeкoј лeснoвeрeн чoвeк, туку апoстoл, кoј дoлгo сe кoлeбал вo вeрата
и кoј трипати сe oдрeкoл oд Христа. Затoа, нeгoвoтo свeдoштвo за вoскрeснатиoт Гoспoд и за
значeниeтo на Нeгoвoтo вoскрeсeниe e нeискажанo драгoцeнo за нас.
O Гoспoди вoскрeснат, Пoбeдитeлу на смртта, истргај гo oд нас мртвoтo надeвањe и
всади ни живo надeвањe пo мoлитвитe на св. Пeтар, Твoјoт гoлeм апoстoл. На Тeбe слава и
вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Јануари 27, 2022

Конгресот на САД ќе носи резолуција за славење на македонскиот јазик и наследство

Во Конгресот на САД е покрената резолуција за прогласување на септември 2022 за „Месец на македонското американско наследство“ и за славење на македонскиот јазик, историја и култура на македонските Американци и нивниот „неверојатен придонес“ за Соединетите…
Декември 28, 2021
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel

„Анатомија на бумбарот” на Стефан Марковски

Во романот, чие македонско издание е објавено од „Паблишер“, се дефинира енергична и психолошки силна приказна каде се претопуваат елементи на гротеска, хумор и егзистенцијалистичко преиспитување. Во наративот, како што во поговорот пишува Александар…

Поезија од Стефан Марковски застапена во меѓународна антологија на шпански јазик

Окт 23, 2021 Литература 994
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
„Преминот на поетските гласови бара прекугранични и меѓугенерациски средби и точки на…

Познат научник тврди дека Бог постои

Сеп 28, 2021 Наука и Религија 5408
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
Според него, оваа теорија би можела да го докаже постоењето на Бог. Изјавите ги разгориле…

Цитати од Ван Гог што ќе ве инспирираат

Сеп 24, 2021 Ставови 737
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
„Рибарите знаат дека морето е опасно и бурата е страшна, но во овие опасности тие никогаш…