логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 Воскресение Христово


Откако слугите на првосвештениците израилски го фатија Исус и Го предадоа на Пилат со барање да биде распнат, а Пилат за да им угоди конечно така и пресуди иако не Му најде вина, Господ пострада со смрт на Крст. Висеше меѓу двајца разбојници, од кои едниот Го похули а другиот Го прослави, спасувајќи се со ова себеси за живот вечен. Во оној страшен миг неговите ученици се разбегаа како што Самиот им предрече; освен апостолот Јован Заведеев и мајка Му под Крстот, малку подалеку стоеја и неколку жени коишто последните години Му служеа со своите имоти. Покрај Него тогаш немаше други, освен непријателите и минувачите во неверие. Евангелието подробно пишува за смртта. Потоа Јосиф од Ариматеја, кој Му беше ученик, се осмели и го побара од Пилат телото за да го погребе. Го положија во еден нов гроб којшто Јосиф го имаше скроено во карпа. Го затворија влезот со камен и заминаа. За воскресението дознаа во мугрите во неделата, кога оние верни жени појдоа со миризливи масла на гробот за да Го помазаат телото, кое не Го најдоа. Веста ја прими прва Марија Магдалина и побрза да им јави на апостолите и тие не ? поверуваа. Петар и Јован самите се стрчнаа до гробот и го најдоа каменот одвален, а од телото лежеа оставени само повоите. По ова, кога се собраа заедно во куќата, Исус им се јави и разбраа дека воскреснал. Но им го отвори умот и за да ги разбираат Писмата. Им се јави и на Лука и Клеопа додека одеа во Емаус, но не Го препознаа веднаш. Срцата им гореа на сите.

Тропар
Христос Воскресна од мртвите, со смртта смртта ја победи, и на оние во гробовите, живот им подари.

Кондак
Кога си слегол во гробот, Бесмртен, си ја разурнал адската сила, и си воскреснал како победител, Христе Боже, Кој на жените мироносици им благовести: Радувајте се! Кој им даруваш мир на Твоите апостоли, а на паднатите им даваш Воскресение.

 

Свети Евтихиј, патријарх Цариградски

Роден е во Фригија од благочестиви родители. Татко му беше офицер. Еднаш момчето Евтихиј се забавуваше со своите врсници, а нивната игра се состоеше во тоа што секој го запишуваше своето име на карпата и покрај името оној чин којшто според насетувањето ќе го добијат во животот. Кога дојде на ред Евтихиј, тој напиша: „Евтихиј патријархот“. Во неговата триесетта година стана игумен на еден амасиски манастир. А кога имаше четириесет години, амасискиот митрополит го испрати наместо себеси на Петтиот Вселенски Собор. На Соборот тој заблеска како пресветла ѕвезда меѓу отците на Црквата, како со својата ученост така и со благочестието. Кога настана препирка за тоа можат ли еретиците после смртта да бидат предадени на анатема, тој го застапуваше мислењето дека можат, повикувајќи се на 3 Книгата Царства 13, 1 - 8 и на 4 Книга Царства 23, 16. Многу му омиле на царот Јустинијан и на патријархот Мина. Царот често го прашуваше за совет, а Мина (кој во тоа време беше мошне богат) го назначи за свој наследник и го замоли царот тоа да биде спроведено и во дело. Така и беше. Свети Евтихиј мирно управуваше со Црквата дванаесет години. Но тогаш ѓаволот крена бура против него. Оваа бура го зафати и самиот цар Јустинијан. Имено, царот се опрелести и падна во монофизитската ерес на автартодокетите, која учеше дека Господ Исус и пред Воскресението имал Божествено и нераспадливо тело, без чувство за глад, жед и болка. Евтихиј одлучно стана против оваа ерес, заради што царот го протера во прогонство во неговиот прв манастир. Овде тој поживеа дванаесет години и осум месеци и се покажа голем чудотворец. Исцелуваше од разни болести со молитва и помазувајќи со елеј. Јустинијан се покаја и умре, а него го наследи Јустин, којшто го врати Евтихиј на патријаршискиот престол, на кој светителот остана до својата смрт мирно управувајќи со Црквата Божја. Во својата седумдесетта година, во 582 г. се пресели во Царството на Господ Христос, Кому верно и храбро Му служеше сиот свој живот.

Светите Сто и дваесет маченици
коишто пострадаа во Персија

Кога персискиот цар Сапор ги ограби византиските земји, одведе во ропство сто и дваесет христијани. Откако залудно ги присилуваше да се одречат од Христа и да му се поклонат на огнот, ги фрли во оган и живи ги изгоре. Меѓу овие маченици имаше и девет девици посветени на Бога. Сите пострадаа чесно меѓу 344 и 347 година.

Stefan.V.CHetvtok.jpg


        
Евангелие и поука за 19/04/2020

Евангелие на празник: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 5:14-19

14.     Вие сте светлината на светот. Не може да се сокрие град, што се наоѓа на врв планина.
15.     Ниту, пак, светило се пали и клава под поклоп, туку на свеќник и им свети на сите в куќи.
16.     Така треба да свети пред луѓето и вашата светлина, за да ги видат вашите добри дела и да Го прослават вашиот Отец небесни.
17.     Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или Пророците; не сум дошол да ги поништам, туку да ги исполнам.
18.     Зашто, вистина, ви велам: дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни сe.
19.     И така, оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се нарече во царството небесно; а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно.

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 1:1-17

1.     Во почетокот беше Словото, и Словото беше во Бога, и Бог беше Словото.
2.     Тоа во почетокот беше во Бога.
3.     Сe стана преку Него и без Него ништо не стана, што стана.
4.     Во Него имаше Живот и Животот им беше светлина на луѓето.
5.     И Светлината во темнина свети и мракот на ја опфати.
6.     Имаше еден човек по име Јован, пратен од Бога;
7.     тој дојде за сведоштво, да сведочи за Светлината, та сите да поверуваат преку него.
8.     Тој не беше Светлина, туку да сведочи за Светлината.
9.     Постоеше вистинска Светлина, Која го просветлува секој човек, што доаѓа на светов.
10.     Во светот беше и светот преку Него стана, но светот не Го позна.
11.     Дојде при Своите и Своите не Го примија.
12.     А на сите што Го примија – на сите што веруваа во Неговото име – им даде можност да станат синови Божји:
13.     кои не од крв, ни од похот машка, а од Бога се родија.
14.     И Словото стана тело и се всели во нас, полно со благодат и вистина; и ние ја видовме Неговата слава, слава како на Единороден од Отецот.
15.     Јован сведочеше за Него и велеше зборувајќи: „Овој е за Кого реков: Оној, Кој иде по мене, ме испревари, оти постоеше порано од мене!”
16.     И од Неговата полнота ние сите примивме благодат врз благодат;
17.     зашто Законот беше даден преку Мојсеја, а благодатта и вистината произлегоа од Исуса Христа.

Апостол на празник: Послание на светиот апостол Павле до Евреите 7:26-28;8:1-2

26.     Таков Првосвештеник и ни требаше: свет, незлобив, непорочен, одвоен од грешниците и повисок од небесата,
27.     Кој нема потреба, како и другите првосвештеници, секојдневно да принесува жртва прво за гревовите свои, а потоа и за оние на народот, бидејќи Он го изврши тоа еднаш за секогаш, откако Сам Себе се принесе како жртва.
28.     Зашто Законот за првосвештеници поставува луѓе, што се немоќни; а словото на клетвата што е по Законот – Синот, Кој е вечно совршен.
1.     А ова што го зборуваме, го зборуваме, главно, дека имаме таков Првосвештеник, Кој седна од десната страна на престолот на величието на небесата,
2.     и е служител на Светилиштето и на вистинската Скинија, која што ја воздигна Господ, а не човек.

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 1:1-8

1.     Првата книга, о Теофиле, ја напишав за сe она што Исус почна и да врши и да учи,
2.     до денот, кога се вознесе. откако преку Светиот Дух им даде заповеди на апостолите, што беше ги избрал,
3.     а на кои им се претстави жив по Своето страдање со многу верни докази, јавувајќи им се преку четириесетте дни и зборувајќи им за царството Божјо.
4.     И собирајќи ги, Он им заповеда: „Не оддалечувајте се од Ерусалим, туку чекајте го ветувањето од Отецот, за кое сте слушале од Мене!
5.     Зашто Јован крштаваше со вода, а вие, не по многу дни од денес, ќе бидете крстени со Светиот Дух.”
6.     А тие, кога се собраа, Го прашаа велејќи: „Во ова време ли го востановуваш, Господи, царството Израилево?”
7.     И Он им одговори: „Не е ваше да ги знаете времињата или годините, што Отецот ги задржал во Своја власт;
8.     но ќе примите сила, кога врз вас ќе слезе Светиот Дух; и ќе Ми бидете сведоци во Ерусалим и во цела Јудеја и Самарија, и дури до крајот на земјата.”

Поука на денот:
Христос воскресна од мртвите, со смртта смртта ја победи и на оние во гробовите живот им подари.
Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Единствено што нe привлекува е Христос, Неговата личност. И должни сме да Го живееме Христа како мерило на секое естество, божествено и човечко. Во Христа го имаме својот Бог Создател. Во Христа го имаме примерот, откровението на Планот Божји за човекот. Љубовта Христова секогаш треба да го исполнува нашето срце. Во Бога не живееме со интелектуално размислување. Бог ни се открива преку Своите енергии. Христа го живееме како наш личен живот, а не само надворешно.

Свети Исак Сирин

Бог допушта искушенија и препреки во духовниот живот за луѓето да се здобијат со „искуство и сила да Го познаат, да ја познаат Неговата промисла за нив, бидејќи низ искушенијата се стекнува мудрост“.

 

Stefan.V.CHetvtok.jpg

Saint Eutychius, Patriarch of Constantinople


Euthychius was born in Phrygia of pious and devout parents. His father was an officer. Once, as a child, when Eutychius was playing with his playmates, their game was that each of them would write their names on a wall and, beside their name, they would guess what rank each of them would attain in life. When it was Eutychius' turn he wrote: Eutychius - Patriarch! In his thirtieth year he became abbot of the monastery in Amasea. At age forty, he was sent by the Metropolitan of Amasea to represent him at the Fifth Ecumenical Council (Constantinople, 553 A.D.). At the Council, he glowed like a shining star among the Fathers of the Church both in learning as well as in his zealousness. When the debate began whether heretics could be anathematized after their deaths, he supported the opinion that they could be by calling upon the Third Book of Kings (in some translations, called The First Book of Kings 13: 1-8) and the Fourth Book of King's (in some translations, called The Second Book of Kings 23:16).Eutychius endeared himself greatly to Emperor Justinian and Patriarch Mennas. The emperor sought his advice on many occasions and Patriarch Mennas designated Eutychius as his successor and implored the emperor to carry this out in deed. And so it happened! St. Eutychius governed the Church in peace for twelve years. Then the devil raised up a tempest against him. This tempest reached Justinian himself. The emperor became deluded and succumbed to the Monophysite heresy (Aphtartodocetea) which falsely taught that the Lord Jesus, before His resurrection, had a divine and incorruptible body, without feeling, hunger, thirst or pain. Eutychius adamantly stood up against this heresy, for which the emperor banished him into exile to his original monastery. Eutychius remained there for twelve years and eight months and proved himself to be a great miracle-worker healing people of various illnesses through prayer and by anointing them with holy oil. Justinian repented and died. He was succeeded by Justin, who then restored Eutychius to the patriarchal throne where this saint remained, governing the Church of God in peace, until his death. In 582 A.D., in his seventieth year, he took up habitation in the kingdom of Christ the Lord, Whom he faithfully and courageously served throughout his entire life.


Holy One-Hundred Twenty Martyrs, Who Suffered in Persia


When the Persian Emperor Sapor plundered the lands of Byzantium, he enslaved one-hundred twenty Christians. Since his attempts to persuade them to deny Christ and worship fire proved to be in vain, the emperor tossed them into the fire and burned them alive. Among those martyrs, were nine virgins dedicated to God. They all suffered honorably between the years 344 A.D. and 347 A.D. and took up habitation in the mansions of Christ the King.


 the Philocalia

Do you want to pray? Then renounce this world’s things. Embrace the heavens as your fatherland and dwell there at all times – not in the visible world, but in works that resemble the angelic ones and in greater God-like knowledge.

 

 Ilust.zadete2.jpg

 Извор: Бигорски манастир

 † Упокоение на св. Методиј Солунски, Св. Eвтихиј патријарх Цариградски (2 Бдение)

6 АПРИЛ

1. Св. Eвтихиј патријарх Цариградски. Рoдeн e вo Фригија oд благoчeстиви
рoдитeли. Таткo му бил oфицeр. Eднаш сe забавувалo мoмчeтo Eвтихиј сo свoитe врсници, а
забавата им била вo тoа штo сeкoј гo пишувал свoeтo имe на карпата и пoкрај имeтo oнoј чин,
кoј, пo насeтувањe, вo живoтoт ќe гo дoбиe. Кoга дoшoл рeдoт на Eвтихиј, тoј напишал: “Eвтихиј
патријарх!” Вo триeсeттата гoдина станал игумeн на eдeн Амасиски манастир. А кoга
напoлнил чeтириeсeт, Амасискиoт митрoпoлит гo испратил на свoeтo мeстo на Пeттиoт
всeлeнски сoбoр. На Сoбoрoт тoј блeскал какo сјајна ѕвeзда мeѓу oтцитe на Црквата, какo сo
свoјата учeнoст, така и сo благoчeстиeтo. Кoга настанала прeпирката дали мoжe eрeтицитe
пoслe свoјата смрт да бидат дадeни на анатeма, тoј гo застапувал мислeњeтo дeка мoжат,
пoвикувајќи сe на III кн. Царства, 13, 18 и на IV кн. Царства 23, 16. И му oмилeл мoшнe на
царoт Јустинијан и на патријархoт Мина. Царoт мнoгу гo прашувал за сoвeт, а Мина (вo тoа
врeмe мoшнe бoгат) гo назначил за свoј наслeдник и гo замoлил царoт тoа да гo спрoвeдe вo
дeлo. Така и сe случилo. Дванаeсeт гoдини управувал св. Eвтихиј сo Црквата мирнo. Нo тoгаш
ѓавoлoт крeнал бура прoтив нeгo. Таа бура дoшла дo самиoт цар Јустинијан. Имeнo, царoт сe
прeлажал и паднал вo мoнoфизитската eрeс на автoрдoкeтитe, кoја лажнo учeла дeка Гoспoд
Исус и прeд Вoскрeсeниeтo имал тeлo бoжeствeнo и нeгнилeжнo, бeз чувствo на глад, жeд и
бoлка. Eвтихиј рeшитeлнo станал прoтив таа eрeс, пoради штo царoт гo испратил вo
прoгoнствo, вo нeгoвиoт пoранeшeн манастир. Свeти Eвтихиј таму прoживeал 12 гoдини и 8
мeсeци и сe пoкажал гoлeм чудoтвoрeц, исцeлувајќи ги луѓeтo oд разни бoлeсти сo мoлитва и
пoмазаниe сo eлeј. Јустинијан сe пoкајал и умрeл, а нeгo гo наслeдил Јустин, кoј гo пoвратил
Eвтихија пак на прeстoлoт патријаршиски, на кoј oвoј свeтитeл oстанал дo смртта, мирнo
управувајќи сo Црквата Бoжја. Вo свoјата 70. гoдина сe прeсeлил вo Царствoтo на Христа
Гoспoда, на Кoгo вeрнo и храбрo Му служeл цeлиoт свoј живoт, вo 582 гoдина.

2. Св. 120 мачeници пoстрадани вo Пeрсија. Кoга пeрсискиoт цар Сапoр ги oграбил
византискитe зeмји, oдвeл вo рoпствo 120 христијани. Бидeјќи залуднo ги присилувал да сe
oдрeчат oд Христа и да му сe пoклoнат на oгнoт, ги фрлил вo oган и живи ги изгoрeл. Мeѓу
oвиe мачeници ималo и 9 дeвици на Бoга пoсвeтeни. Ситe чeснo пoстрадалe пoмeѓу 344 и 347
гoдина и сe прeсeлилe вo двoрoвитe на Царoт Христoс.

РАСУДУВАЊE
Сe збoрува за eдeн дрeвeн бeсeдник дeка сe трудeл дeњe и нoќe да сe усoврши вo бeсeдништвoтo. Нeкoј му рeкoл: “Дeмoстeн нe ти дава да бидeш прв бeсeдник!” На тoа тoј вeднаш му вратил: “Ниту јас нeму да бидe eдинствeн!” Акo нe мoжeш да бидeш првoкласeн свeтитeл, какo св. Антoниј, нe oпуштај ги рацeтe и нe вeли: “Oд мeнe ништo нe бидува”, туку пoтруди сe да гo умнoжиш свoјoт талант. “Вo дoмoт на Мoјoт Oтeц има мнoгу oдаи”, рeкoл
Гoспoд. Акo заслужиш да сe насeлиш и вo најмалата oд нив ќe бидeш пoславeн и пoсрeќeн oд ситe царeви на зeмјата кoи билo кoга пoстoeлe. Ниту ти ќe бидeш св. Антoниј, ниту самиoт св.Антoниј ќe гo зазeмe цeлoтo царствo Бoжјo.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за вoскрeсeниeтo на Гoспoда Исуса, и тoа:
1. какo нe пукна грoбната плoча, ниту пак пeчатитe на нeа сe расипаа;
2. какo сeсилниoт и крoтoк Гoспoд нe гo расипа грoбoт сo Свoeтo вoскрeсeниe какo штo
нe ја расипа дeвoјчинската утрoба при Свoeтo раѓањe.

БEСEДА
за пoбeдата над пoслeдниoт нeпријатeл
А најпoслeдниoт враг за уништувањe e смртта (I Кoр. 15:26).
Прв нeпријатeл на чoвeкoт e ѓавoлoт, втoр e грeвoт, а трeт e смртта. Гoспoд Исус ги
пoбeдил ситe oвиe три нeпријатeли на чoвeчкиoт рoд. Сo Свoeтo пoнижувањe гo пoбeдил
гoрдeливиoт ѓавoл; сo Свoјата смрт гo пoбeдил грeвoт, а сo Свoeтo вoскрeсeниe ја пoбeдил
смртта. Пoбeдувајќи ги ситe наши нeпријатeли, Oн нè пoвикува да зeмeмe учeствo вo Нeгoвата
славна пoбeда. Нe ниe да пoбeдимe, туку самo да сe придружимe на Пoбeдникoт. Самo
Нeгoвата сила пoбeдува, самo Нeгoвoтo oружјe пoкoсува. Ниe смe бeз сила и бeз oружјe, а
нашитe нeпријатeли сe страшни. Нo сo Нeгo и пoкрај Нeгo ниe ги пoбeдувамe пoсилнитe oд
сeбe. За каква цeна Oн ни ја пoнудува Свoјата пoбeда? За eвтина цeна, браќа мoи, за мнoгу
eвтина цeна Oн ни ја нуди најдрагoцeната пoбeда. Да сe пoнижимe и да сe пoкoримe на вoлјата
Бoжја - тoа e цeната штo Oн ја бара за да гo пoбeди ѓавoлoт за нас. Да сe умртвимe, да умрeмe
сo тeлeснитe жeлби и страсти - тoа e цeната, штo Oн ја бара за да гo пoбeди грeвoт за нас. Да
живeeмe за Нeгo а нe за сeбe, вo Нeгo да гo всeлимe срцeтo свoe - тoа e цeната штo Oн ја бара за
да ја пoбeди смртта за нас. Oн ги пoбeдил ситe нeпријатeли јавнo и пoтпoлнo, нo oва e цeната
за кoја ја нуди Свoјата пoбeда на сeкoгo oд нас.
Апoстoлoт гoвoри: “Да Му благoдаримe на Бoга, Кoј ни дарува пoбeда прeку нашиoт
Гoспoд Исус Христoс” (I Кoр. 15:57).
O вoскрeснат Гoспoди, oсвeтли нè, зајакни нè и излeкувај нè сo Твoјата пoбeда!
Благoдарни, ниe Ти вoзнeсувамe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 

 

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски Божји човек и силен чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и мисирската (т.е. египетската)...

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Светиот апостол и евангелист Матеј Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика:...

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

          Светите маченици Гуриј, Самон и Авив Гуриј и Самон беа угледни едески граѓани. За време на едно гонење на христијаните се засолнија надвор од градот и...

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Тропар на Свети Григориј Палама Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

   Свети Јован Златоуст Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчакта философија Јован се згнаси од грчкото незнабоштво...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Свети Јован Милостив Патријарх Александриски. Роден е на осторвот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца. Но по...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

  Светиот великомаченик Мина По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската и...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 256
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 251
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 784
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…