логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 Велик петок

 
На Велики Петок Црквата ги споменува смртта и погребението на Господ Исус Христос и Неговото слегување во адот. Ова е стожерна точка во Страдалната седмица, тогаш Богочовекот Кој невино пострада за спасението на човечкиот род ја стекна благодатта на искупувањето од прародителскиот грев, со што се обезвласти владеењето на смртта и на пеколот (демоните) над природата на човекот. (Попросто кажано, оттогаш луѓето живеејќи богоугодно, очистувајќи ги своите срца од страстите, повторно можат да стануваат слободни личности и како такви наследници на рајот.) За овој ден Црквата пропишува најстрог пост, денот да помине без јадење и пиење (освен за немоќните и престарените), во знак на таговно сеќавање на настаните од она време. На Велики Петок тајниот Христов ученик Јосиф од Ариматеја го измоли од Пилат мртвото тело на невино распнатиот Господ Исус, а јудејскиот кнез Никодим којшто и самиот тајно Го следеше Христовото Божествено учење, со смеса од смирна и алој Му го подготви телото за погребение. Погребот е извршен во петок пред Пасха, во свеж гроб во близината на Голгота (сопственост на Јосиф од Ариматеја). Присутствувале само неколку луѓе. Долгата традиција на споменувањето на овој ден го исполнила со вонредни богослужбени дејства (ги изобразуваат настаните што се случија на Велики Петок: ова започнува со утрената, којашто како бдение се служи уште вечерта во Четвртокот, во која се објавува евангелската историја за страдањата и смртта на Господ Исус Христос во дванаесет евангелија). Со оглед дека на Велики Петок Богочовекот Исус Христос Му се принесе Себеси како благодарствена и искупителна жртва на Бога Отецот во име на севкупната човечка природа (човечкиот род), во Црквата не се служи Светата Евхаристија, освен можеби литургијата на претходно осветени дарови. Во аскетската книжевност, Светите отци особено се задржуваат на карактерот на молитвата на Господ во Гетсиманската градина произнесена на Велики петок, и ја покажуваат како извор, вдахновение и пример на она вонредно животворно ’сеќавање на смртта’ што е преисполнето со безостатната предаденост на Синот кон волјата на Бога Отецот.

Тропар
Како овца на колење си бил воден, Христе Цару, и како јагне невино на крст си се приковал, од луѓе нечестиви, заради нашите гревови, Човекољупче.

Кондак
Дојдете сите да Го воспееме заради нас Распнатиот, зашто Него Го виде Марија на крстот и говореше: Иако трпиш распнување, Ти си Син и Бог мој.

 

Прeп. Јoсиф Химнoграф, прeп. мч. Никита,

    sv.Josif.Himnograf.jpg

Преподобен Јосиф Песнописец

Роден е во Сицилија од благочестиви и добродетелни родители, Плотин и Агатија. По смртта на родителите премина во Солун, каде што се замонаши. Како монах на сите им беше пример во постот, во крајната воздржливост, непрестајната молитва и псалмопеење, бдеењето и трудољубивоста. Солунскиот епископ го ракоположи за јеромонах. Кога прочуениот Григориј Декаполит го посети Солун, од дното на срцето го засака Јосиф заради неговиот редок карактер, па го зеде со себе во својот манастир во Цариград. Кога повторно изби пламенот на иконоборната ерес под Лав Ерменин, овој Јосиф беше испратен во Рим да ги повика папата и римската Црква во борба за вистинската вера. Но патем го фатија гусари и го одведоа на Крит, каде што еретиците шест години го држеа во затвор. Светиот Јосиф се радуваше зашто се удостои да пострада за Христа и непрестајно за ова Му благодареше на Бога сметајќи ги како златни украси железните окови на своето тело. Шестата година на Божиќното утро злочестивиот цар Лав беше убиен во црквата за време на утрената. Во истиот тој час на Јосиф му се јави Св. Николај и му рече: „Стани и следи ме!“ Тој се почувствува како подигнат во воздухот и одеднаш се најде во Цариград. На неговото доаѓање му се израдуваа сите правоверни. Им испеа канони и стихири на многумина светители. Имаше дар на проѕорливост, заради што патријархот Фотиј го постави за духовник и исповедник на свештенството, а го препорача како: „Човек Божји, ангел во тело, отец на отците“. Во длабока старост Му го предаде својот дух на Бога, Кому тој верно Му послужи. Се упокои мирно во Господ на Велики Четврток 883 година.

 Кипр. 1192.
Прп. Иосиф. Фреска. Кипр (Аракос Панагии церковь). 1192 г.

  

Светата маченичка Фервута
и нејзината сестра вдовица
и нивната робинка

Во времето на персискиот цар Савориј беше погубен Светиот епископ Симеон. Неговата сестра Фервута по желба на царицата ја зедоа во дворецот. Но таа беше необично убава и затоа навалија многубројни кандидати за женидба, меѓу кои имаше и незнабожечки гатачи и жреци. Фервута ги одби сите и со ова предизвика против себеси голем гнев. Бидејќи во тоа време се разболе царицата, гатачите му објаснија на царот дека е отруена од Фервута, а на болната царица како лек ѝ го препорачаа ова: Фервута, нејзината сестра и нивната робинка како христијанки да се престругаат со бичкии, трите половини на нивните тела да се состават на една страна, а другите три половини на друга, а царицата да се протне меѓу нив. Царот се согласи со овој крволочен предлог на гатарите. Фервута, нејзината сестра и нивната робинка пострадаа за Христа во 343 година, со ваква смрт влегувајќи во бесмртното царство на Господ Христос.

  Venerable Joseph the Hymnographer


Joseph was born in Sicily of pious and virtuous parents, Plotinus and Agatha. After the death of his parents, Joseph moved to Thessalonica where he was tonsured a monk. As a monk, he was a model to all in fasting, extreme restraint, ceaseless prayer, chanting of the Psalms, vigils and labor. The bishop of Thessalonica ordained him a priest (Hieromonk). While visiting Thessalonica the distinguished Gregory Decapolis was so impressed with Joseph, because of his rare character, that he invited him to his monastery in Constantinople. When the flame of the Iconoclastic heresy erupted again under Leo V, the Armenian, Joseph was sent to Rome to call upon the Pope and the Roman Church to battle for Orthodoxy. While enroute, Joseph was captured by pirates and taken to Crete where the heretics detained him in prison for six years. Joseph rejoiced that he was made worthy to suffer for Christ and, for that, he continually praised God, considering the iron chains on him as an adornment of gold. Early in the morning on Christmas day, in the sixth year of Joseph's imprisonment, the wicked Emperor Leo was slain in church while attending Matins. At that same moment, St. Nicholas appeared to Joseph in prison and said to him: “Arise and follow me!" Joseph felt himself being elevated in the air and, all at once, found himself before the gates of Constantinople. All true believers rejoiced at his coming. He composed canons and hymns for many saints. He possessed the "gift of discernment" for which Patriarch Photius appointed him the spiritual father and confessor for priests recommending him as, "A man of God, an angel in the flesh and father of fathers." In extreme old age, Joseph gave up his soul to the Lord Whom he faithfully served both in words and in hymns. He died peacefully on the eve of Holy and Great Thursday in the year 883 A.D.


Holy Martyr Pherbutha, her widowed sister and their slave


During the reign of the Persian Emperor Saborius, St. Simeon, the bishop, was slain. At the wish of the empress, Pherbutha, the sister of Bishop Simeon, was taken to the palace. Pherbutha was exceptionally beautiful and because of that many suitors thronged to her among whom were many pagan priests and soothsayers. Pherbutha rejected them all and provoked much anger against herself. At that time, the empress became ill and all the pagan priests explained to the emperor that the empress was poisoned by Pherbutha and, as a cure for the ailing empress, they recommended the following: that Pherbutha, her sister and their slave, as Christians, be sawn and that three parts of their bodies be placed on one side and three parts on the other side and that the empress should be borne between them. The emperor agreed to the recommendation of these blood-thirsty pagan priests. Pherbutha, together with her sister and their slave, suffered for Christ in the year 343 A.D., thereby earning the incorruptible wreath in the eternal kingdom of their Lord.


Venerable Zosimus


Zosimus was a monk of the Jordanian monastic community during the reign of Emperor Theodosius the Younger. It was he who discovered, administered Holy Communion to and buried the body of St. Mary the Egyptian. He died in the Lord in his hundredth year in the sixth century.


Venerable Martyr Nicetas


Nicetas was a Slav from Albania. As a monk of the Holy Mountain (Mt. Athos), he went to Serres where he debated with the Mullahs about religion. Being that they could not overcome him with reason, the Turks subjected him to torture under which Nicetas, the holy one, died and gave up his soul to his God in the year 1808 A.D.

 
Почеток
 
Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Марко 10:32-45

32.     Кога беа на пат, искачувајќи се за Ерусалим, Исус одеше пред нив, а тие беа уплашени, па, врвејќи по Него, се боеја. И кога ги повика повторно дванаесетте, почна да им зборува за она што ќе се случи со Него.
33.     Ете, се искачуваме кон Ерусалим и Синот Човечки ќе биде предаден на првосвештениците и книжниците, и ќе Го осудат на смрт и ќе Го предадат на незнабошците.
34.     И ќе Го исмеат, и ќе Го бијат, и ќе Го плукаат, и ќе Го убијат, и на третиот ден ќе воскресне.
35.     Тогаш пристапија кон Него Зеведеевите синови, Јаков и Јован, и рекоа: „Учителе, сакаме да ни направиш она, што ќе побараме.”
36.     Он ги праша: „Што сакате да ви направам?”
37.     А тие Му одговорија: „Дај ни да седнеме до Тебе, едниот оддесно, а другиот одлево, во славата Твоја.”
38.     Но Он им рече: „Не знаете што барате. Можете ли да ја испиете чашата што ја пијам Јас и да се крстите со крштавањето, со кое се крштавам Јас?”
39.     Тие одговорија: „Можеме.” А Исус им рече: „Чашата, што ја пијам Јас, ќе ја пиете и вие, и со крштавањето, со кое се крштавам Јас, ќе се крстите;
40.     но, да позволам да се седи од Мојата десна или лева страна, не зависи од Мене; тоа е за оние, за кои е приготвено.”
41.     Десетте, пак, штом го чуја тоа, негодуваа против Јакова и Јована.
42.     А Исус, кога ги повика, им рече: „Знаете дека оние, што се сметаат кнезови народни, господарат над нив, и управниците управуваат над нив.
43.     Но меѓу вас нека не биде така; а кој меѓу вас сака да биде поголем, нека ви биде слуга;
44.     и кој сака меѓу вас да биде прв, нека ви биде роб на сите.
45.     Зашто и Синот Човечки не дојде за да Му служат, но да послужи и да ја даде душата Своја за откуп на мнозина.”

Апостол на денот: Послание на светиот апостол Павле до Евреите 9:11-14

11.     Но Христос, кога стана Првосвештеник на идните блага, со поголема и со посовршена скинија, неракотворна, односно не онаква, каква што се прави на земјата,
12.     ниту со крв козја и телешка, туку со Својата крв влезе во светилиштето еднаш засекогаш и изврши вечен откуп.
13.     Зашто, ако крвта на јунче и јарец, и пепелта од јуница преку попрскување ги осветуваат осквернетите, за очистување на телото,
14.     тогаш, колку ли повеќе крвта на Христа, Кој преку Светиот Дух се принесе Себе на Бога непорочен, ќе ја очисти совеста наша од мртви дела, за да Му служиме на живиот и вистински Бог.

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Што да сториме за нашето спасение? Како да го обесмртиме нашето тело, да се ослободиме од власта на гревот и од власта на смртта? Тоа треба да биде наша грижа во секој миг, а, истовремено посилна, понагласена. Животот е толку краток, целта е толку висока, но, и толку многу оддалечена.     

Свети Силуан Атонски

Слава Му на Господа и на Неговото милосрдие. Он толку многу нè возљуби, што ни Го даде Светиот Дух, кој нè учи на сè она што е добро и ни дава сила да го победуваме гревот. Господ заради големото Свое милосрдие, ни ја дава благодатта, и ние сме должни цврсто да ја чуваме, за да не ја загубиме. Оти без благодатта, човекот е духовно слеп. Слеп е оној, што го собира богатството во овој свет. Тоа значи дека неговата душа не Го знае Светиот Дух, не знае колку е Он сладок, и затоа е поробена од земното. А кој ја позна сладоста на Светиот Дух, тој знае дека таа не може да се спореди со ништо. И не може повеќе да биде поробен од ништо на земјата, но поробен е само од љубовта Господова. И тој е покоен во Бога, и се радува, и плаче за луѓето, што не Го познале Господа, и ги сожалува.

Elder Sophrony

In the atmosphere of the world today prayer re-quires super-human courage. The whole ensemble of cosmic energies waits in opposition. To hold on to prayer without distraction signals victory on every level of natural existence. The way is long and thorny but there comes a moment when a ray of Divine Light pierces the thick gloom, to make an opening through which we can glimpse the Source of this Light…

   

 Ilust.zadete2.jpg

  Извор: Бигорски манастир

  sv.Josif.Himnograf.jpg

 Прeп. Јoсиф Химнoграф, прeп. мч. Никита (1 Бдение)

4 АПРИЛ

1. Прeп. Јoсиф Химнoграф. Рoдeн e вo Сицилија, oд благoчeстиви и дoбoрoдeтeлни
рoдитeли, Плoтин и Агатија. Пo смртта на рoдитeлитe, прeминал вo Сoлун кадe штo сe
замoнашил. Какo мoнах им бил примeр на ситe вo пoстoт, крајната вoздржливoст,
нeпрeстајнoтo мoлeњe, псалмoпeeњeтo, бдeeњeтo и трудoт. Сoлунскиoт eпискoп гo
ракoпoлoжил за јeрoмoнах. Пoзнатиoт свeт oтeц Гeoргиј Дeкапoлит, пoсeтувајќи гo Сoлун, гo
вoзљубил Јoсифа сo душата и срцeтo пoради нeгoвиoт рeдoк карактeр, та гo зeл сo сeбe вo
свoјoт манастир вo Цариград. Кoга пак избувнал пламeнoт на икoнoбoрната eрeс пoд Лав
Eрмeнeцoт, Јoсиф бил упатeн вo Рим да гo пoвика папата и римската црква вo бoрба за
вистинската вeра. Нo на патoт гo фатилe пирати и гo дoвeлe на Крит, кадe eрeтицитe гo
држeлe шeст гoдини вo самица. Јoсиф сe радувал штo сe удoстoил да страда за Христа и
нeпрeстајнo за тoа Му благoдарeл на Бoга смeтајќи ги жeлeзнитe вeриги на сeбe какo украси oд
златo. Шeстата гoдина, на Бoжик, наутрo, лoшиoт цар Лав бил убиeн на утрeната в црква. Вo
истиoт тoј час св. Никoла му сe јавил на Јoсифа вo самицата и му рeкoл: “Стани и слeди мe!”
Јoсиф сe пoчувствувал какo крeнат вo вoздухoт и наeднаш сe нашoл прeд Цариград. На
нeгoвoтo дoаѓањe му сe израдувалe ситe правoвeрни. Им испeал канoни и стихири на
мнoгумина свeтитeли. Имал дар на видoвитoст, пoради штo патријархoт Фoтиј гo пoставил за
духoвник и испoвeдник на свeштeнствoтo прeпoрачувајќи гo какo: “чoвeк Бoжји, ангeл вo тeлo,
oтeц на oтцитe”. Вo длабoката страрoст му гo прeдал духoт свoј на Гoспoда, на Кoгo вeрнo Му
служeл и сo дeлo и сo пeсна. Завршил мирнo вo прeсрeт на Вeлики Чeтвртoк вo 883 гoдина.

2. Св. мч. Фeрвута, нeјзината сeстра вдoвица и нивната рoбинка. Вo врeмeтo на
пeрсискиoт цар Савoриј бил пoгубeн eпискoпoт св. Симeoн. Фeрвута, сeстрата на eпискoпoт,
била зeмeна вo двoрoт пo жeлба на царицата. Нo Фeрвута имала нeoбична убавина, па
навалилe мнoзина да ја бараат за жeна, мeѓу кoи и вражачитe и бајачитe нeзнабoжeчки.
Фeрвута ситe ги oдбила и сo тoа прeдизвикала гoлeм гнeв прoтив сeбe. Па бидeјќи вo тoа врeмe
царицата сe разбoлeла, ситe вражачи му вeлeлe на царoт дeка царицата e oтруeна oд Фeрвута,
а какo лeк за бoлната царица прeпoрачувалe: Фeрвута, нeјзината сeстра и нивната рoбинка,
какo христијанки, да сe прeсeчат сo пила, три пoлoвини на тeлата да сe стават на eдна страна а
три на другата, а царицата да сe прeнeсe пoмeѓу нив. Царoт сe сoгласил сo тoј крвoжeдeн
бајачки прeдлoг. Фeрвута сo свoјата сeстра и рoбинката пoстрадалe така за Христа вo 343
гoдина, заслужувајќи сo тoа нeвeнлив вeнeц вo бeсмртнoтo царствo на свoјoт Гoспoд.

3. Прeп. Зoсим. Мoнах на Јoрданската oбитeл вo врeмeтo на царoт Тeoдoсиј Пoмладиoт.
Тoј ја прoнашoл, ја причeстил и ја пoгрeбал св. Марија Eгипeтска. Вo свoјата стoта гoдина сe
упoкoил вo Гoспoда вo VI вeк.

4. Прeп. мч. Никита. Слoвeн oд Албанија. Какo свeтoгoрски мoнах oтишoл вo Сeрeз
кадe штo сe прeпирал сo муслиманитe за вeрата. Нe мoжeјќи да гo пoбијат сo аргумeнти,
Турцитe гo ставилe на маки, вo кoи свeтиoт Никита завршил и Му ја прeдал свoјата душа на
Бoга вo 1808 гoдина.

РАСУДУВАЊE
Кoј Гo прoславува Бoга, и Бoг нeгo гo прoславува. Тoа јаснo и oбилнo сe пoкажалo вo
живoтoт на свeтитeлитe. Св. Јoсиф Пeснoписeцoт навистина Гo пoрoславил Бoга и сo дeлo, и сo
страдањe и сo пeсна. А Бoг нeгo гo прoславил и вo живoтoт и пo смртта. Вo живoтoт му сe јавил
св. oтeц Никoлај вo занданитe и гo oслoбoдил. А кoга св. Јoсиф размислувал дали да испee
канoн на св. апoстoл Вартoлoмeј, oвoј апoстoл му сe јавил, oблeчeн вo бeли oдeжди и му рeкoл
на Јoсифа дeка e угoднo на Бoга тoј да гo испee тoј канoн. Кoга Јoсиф сe упoкoил, eдeн граѓанин
oд Цариград дoзнал за славата сo кoја гo прoславил Бoг свoјoт угoдник. Тoј чoвeк бил дoјдeн вo
црквата на св. Тeoдoр Фанeрoт да му сe мoли на oвoј свeтитeл да му јави кадe сe скрил eдeн
прeбeгнат нeгoв слуга, бидeјќи св. Тeoдoр бил пoзнат кај нарoдoт какo свeтитeл кoј јавува, кадe
сe наoѓа нeштo изгубeнo или украдeнo, заради штo и бил нарeчeн Фанeрoт (Oтскривач). Три
дeна и три нoќи сe мoлeшe чoвeкoт, па кoга нe дoбил никакoв oдгoвoр oд свeтитeлoт, сакал да
си oди. Вo тoј час му сe јавил св. Тeoдoр вo визија и му рeкoл: “Зoштo сe лутиш, чoвeку? Јoсиф
Пeснoписeцoт сe раздeлувашe сo душата oд тeлoтo, та бeвмe кај нeгo; па кoга сe упoкoи oваа
нoќ, ситe ниe, кoи нè славeшe тoј вo пeснитe, ја спрoвeдoвмe нeгoвата душа на нeбeсата и прeд
лицeтo Бoжјo ја пoставивмe. Затoа задoцнив да ти сe јавам тeбe”.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за вoскрeсeниeтo на Гoспoда Исуса, и тoа:
1. какo Нeгoвата душа сe враќа oд адoт пoвтoрнo вo тeлoтo;
2. какo Oн сo Свoјата Бoжeствeна сила, сo кoја вoскрeснувал други мртoвци, гo
вoскрeснува и Свoeтo сoпствeнo тeлo.

БEСEДА
за црквата - тeлo Гoспoдoвo
Урнeтe гo oвoј храм и за три дeна ќe гo пoдигнам (Јн. 2:19).
Така им вeлeшe Гoспoд на злoбнитe Eврeи за црквата Свoeтo тeлo. НO какo штo на
злoбнитe нe им e дадeнo ништo да разбираат, така ни Eврeитe нe разбраа и му сe пoтсмeваа.
Гoспoд нe ги укoри за тoа, нo тoа штo гo кажа, тoа и сe случи. Eврeитe гo разурнаа Нeгoвoтo
тeлo, а Oн гo вoспoстави и вoздигна вo слава и вo сила. Злoбнитe Гo казнија Бoга сo
разурнувањe, а Бoг ги укoри злoбнитe сo сoѕидувањe. На злoбнитe им e задoвoлствo да ја
пoкажат свoјата сила сo убивањe, а на Бoга Му e радoст да ја пoкажe Свoјата сила сo
oчистувањe. Ништo пoкраткo нeма oд триумфoт на злoбата, ниту пак нeштo e пoтрајнo oд
триумфoт на Вистината.
Урнeтe гo oвoј храм. Гoспoд Свoeтo тeлo гo нарeкува храм. Тoј храм, разурнат, бил
стeснeт сo eдeн мрачeн грoб, и сo тeжoк камeн ѝ e спрeчeн пристапoт на свeтлината. Нo тoј
храм нe ни имал пoтрeба oд свeтлина oд Сoнцeтo; Храмoт имал Свoја свeтлина, Свoe Сoнцe на
Правдата штo oдвнатрe свeтeлo. Нeжната нeбeсна рака гo тргнала камeнoт oд грoбoт, а Гoспoд
станал вo слава и вo сила. Тoа штo eднаш сe случилo сo прeчистoтo тeлo Христoвo, сe случувалo
пoдoцна пoвeќeпати сo Црквата на свeтиитe на зeмјата. Прoтивницитe бeздушнo ја гoнeлe и ја
мачeлe Црквата, ја разурнувалe и вo тeмница ја сoхранувалe. Какo штo Црквата на Нeгoвoтo
тeлo вoскрeснала, така на крајoт на краиштата вo пoлнoта и сoвршeнствo ќe вoскрeснe и
Црквата на Нeгoвитe свeтии.
O вoскрeснат Гoспoди, нe прeдавај нè на гнилeж вo вeчна смрт, нo вoскрeсни нè вo
бeсмртeн живoт. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 +++

 

Свето Евангелие од светиот апостол Јован

Рече Исус на Јудејците: „Но Јас ништо не можам да правам Сам од Себе. Како што слушам, така и судам, и Мојот суд е праведен, оти не ја барам волјата Моја, а волјата на Отецот, Кој што Ме пратил. Ако Јас сведочам Сам за Себе, сведоштвото Мое нема да биде вистинско. Но има Друг што сведочи за Мене; и знам дека е вистинско тоа сведоштво, со кое Он сведочи за Мене. Вие пративте при Јована и тој ви посведочи за вистината. Само Јас не го примам сведоштвото од човек; туку го кажувам ова, за да се спасите вие. Тој беше светило, што гори и свети, а вие малку време сакавте да се порадувате на неговата светлина. Но Јас имам поголемо сведоштво од Јовановото; оти делата што Ми ги даде Отецот да ги извршам, самите тие дела, што ги извршувам Јас, сведочат за Мене дека Ме пратил Отецот. И Отецот, Кој Ме прати, Сам посведочи за Мене. А вие ни гласот Негов никогаш не сте го чуле, ниту лицето Негово сте го виделе. И зборовите Негови не се во вас, зашто не верувате во Оној, Кого Го пратил Он. Прегледајте го Писмото, зашто вие мислите дека преку него ќе имате живот вечен; и тоа сведочи за Мене. Но не сакате да дојдете при Мене, за да имате живот. Од луѓе слава не примам, но ве разбрав, дека во себе љубов Божја немате. Јас дојдов во името на Мојот Отец и не Ме примате; а некој друг, ако дојде во свое име, него ќе го примите. Како можете вие да поверувате. Кога примате слава еден од друг, а славата, што е од Единиот Бог, не ја барате? Немојте да мислите дека Јас ќе ве обвинувам пред Отецот; има кој да говори против вас - Мојсеј, на кого вие се надевате. Оти, ако бевте му верувале на Мојсеј, и Мене ќе Ми поверувавте, зашто тој пишуваше за Мене. Ако, пак, на неговите напишани работи не поверувавте, како тогаш ќе им поверувате на Моите зборови?” Потоа отиде Исус на другата страна од Галилејското Море, наречено Тиверијадско. И по Него одеше многу народ, оти ги гледаа чудесата Негови, што ги вршеше над болните.

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски Божји човек и силен чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и мисирската (т.е. египетската)...

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Светиот апостол и евангелист Матеј Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика:...

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

          Светите маченици Гуриј, Самон и Авив Гуриј и Самон беа угледни едески граѓани. За време на едно гонење на христијаните се засолнија надвор од градот и...

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Тропар на Свети Григориј Палама Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

   Свети Јован Златоуст Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчакта философија Јован се згнаси од грчкото незнабоштво...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Свети Јован Милостив Патријарх Александриски. Роден е на осторвот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца. Но по...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

  Светиот великомаченик Мина По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската и...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 256
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 251
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 784
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…