логоFacebookTwitterYouTubeeMail

  

Света Марија Египетска

Житието на оваа светителка го напиша ерусалимскиот патријарх Св. Софрониј. Еден свештеномонах, старецот Зосим, се оддалечи еднаш за време на Чесниот Пост во Задјорданската пустина на растојание од дванаесет дена одење. Одеднаш здогледа едно човечко суштество, суво, голо во телото, со коса бела како снег, кое веднаш почна да бега од погледот на Зосим. Старецот долго трчаше додека онаа човечка прилика не прилегна во потокот и не викна: „Авво Зосиме, прости ми заради Господ, не можам да ти се обратам, зашто сум гола жена!“ Тогаш Зосим ѝ ја дофрли својата горна наметка и таа му се јави. Старецот беше застрашен од звукот на своето име што го изговорија усните на таа непозната жена. На негово долго настојување жената му го раскажа своето житие. Таа била родена во Мисир и од својата дванаесетта година почнала да живее развратно во Александрија и во разврат поминала цели седумнаесет години. Гонета од блудниот телесен оган еден ден седнала на кораб што пловел за Ерусалим. Кога пристигнала во Светиот Град, посакала и таа да влезе в црква и да му се поклони на Чесниот Крст, но некоја невидлива сила ја задржувала и не ѝ допуштала да влезе. Во голем страв погледнала во иконата на Пресвета Богородица во припратата на црквата, молејќи се кон Пречистата да ѝ дозволи да влезе и да го целива Чесниот Крст, исповедајќи ја својата грешност и нечистотија, а ветувајќи дека по ова ќе појде таму каде што ќе ја упати Богородица. Тогаш ѝ било дозволено да влезе в црква. Откако го целивала Чесниот Крст повторно излегла во припратата пред иконата и Ѝ се заблагодарила на Пресвета Богородица, но во тој миг чула глас: „Ако го преминеш Јордан, ќе најдеш мир!“ Таа веднаш купила три леба и тргнала кон Јордан, каде што стигнала истата вечер. Утредента се причестила во манастирот на Св. Јован и ја преминала реката. Во пустината поживеала цели четириесет и осум години, во преголеми маки, во страв, во борба со страсните помисли како со диви ѕверови. Се хранела со зелје. Сега таа го замоли Свети Зосим идната година да дојде на брегот на Јордан и да ѝ донесе Причест, ветувајќи му дека ќе дојде да се причести. Следната година авва Зосим дојде на брегот носејќи ѝ Света Причест, а се чудеше како светителката ќе го премине Јордан. Во тој миг виде на блесокот од месечината дека таа дојде до реката, ја прекрсти и појде по водата како по суво. Кога ја причести, го замоли идната година да дојде кај истиот оној поток каде што се видоа првпат. Авва Зосим појде и на она место го најде нејзиното мртво тело, а над главата натпис: „Погребај го, авво Зосиме, на ова место телото на смирената Марија, предај му го правот на правот, се преставив на први април, во ноќта на спасоносното Христово страдање, по причестувањето со Божествените Тајни“. Од овој натпис авва Зосим го дозна прво нејзиното име, а второ страшното чудо дека таа претходната година, истата онаа ноќ кога се причести, стасала до овој поток до којшто тој мораше да патува дваесет дена. Вака Зосим го погреба телото на чудесната Светителка Марија Египетска. А кога се врати во манастирот, ја раскажа целата историја на нејзиниот живот и чудото коешто самиот го виде од неа. Така ја прослави Господ покајаната грешница. Света Марија се споменува и во петтата недела на Чесниот Пост. Во тие денови Црквата им ја предочува на верните како пример за покајание. Се упокои во Господ околу 530 година.

Свети Мелитон, епископ Сардиски

Прочуен пастир на Црквата од 2 век. Владееше со голема ученост и се трудеше сите книги на Светото Писмо да ги собере во еден кодекс. А според својата кротост и благочестие пак, се трудеше да внесе мир во Лаодикиската Црква, вознемирена од спорот околу датумот на празнувањето на Пасха. Освен ова, го бранеше христијанството пред незнабожците. Така околу 170 година патуваше во Рим и на царот Марко Аврелиј му поднесе една писмена одбрана (апологија) на верата и Црквата. Овој учен, благочестив и ревносен маж се упокои мирно во Господ во 177 година.

Преподобен Прокопиј Чех

Роден во Хотиш во Чешка од угледни родители. Стана свештеник и се оддалечи во планина за да живее по примерот на источните пустиници. Херцег Урлих случајно го најде и му помогна да го устрои манастирот на Св. Јован Предвесник на реката Сазава. Овој свет маж се упокои во 1053 година.

Евангелие и поука за 14/04/2020

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 24:36-51;25:1-46;26:1-2

36.     А за тој ден и час никој не знае, ниту ангелите небесни, а само Мојот Отец;
37.     но, како што беше во деновите на Ноја, така ќе биде и при доаѓањето на Синот Човечки;
38.     оти, како што во деновите пред потопот јадеа и пиеја, се женеа и се мажеа до оној ден, кога Ное влезе во ковчегот,
39.     и не узнаа, додека не дојде потопот и истреби сe, – така ќе биде и доаѓањето на Синот Човечки;
40.     тогаш ќе бидат двајца на нива: еден ќе се земе, а другиот ќе се остави;
41.     две жени ќе мелат на рачници: едната ќе се земе, а другата ќе се остави.
42.     Па така, бидете будни, зашто не знаете во кој час ќе дојде вашиот Господ.
43.     Знајте го и тоа, дека, ако домаќинот на куќата знаел во кој час ќе дојде крадецот, тој би стоел буден и не би позволил да му ја поткопаат куќата.
44.     Затоа бидете и вие готови, зашто во кој час и не мислите, ќе дојде Синот Човечки.
45.     Кој е, пак, тој верен и благоразумен слуга, кого ќе го постави господарот негов над слугите свои, да им дава навреме храна?
46.     Блазе на тој слуга, кого, кога ќе дојде господарот негов, го најде да постапува така;
47.     вистина, ви велам, дека над целиот свој имот ќе го постави него.
48.     Ако, пак, тој слуга, бидејќи лош, рече во срцето свое: »Господарот мој уште за долго време нема да дојде«,
49.     па почне да ги бие другарите свои и да јаде и пие со пијаниците,
50.     господарот на тој слуга ќе дојде во ден, кога тој не го очекува, и во час, што не го знае;
51.     и ќе го пресече на половина, и ќе му даде еднаква награда со лицемерите; таму ќе биде плач и крцкање со заби.”
1.     Тогаш царството небесно ќе заприлега на десет девојки, кои ги зедоа своите светилници и излегоа да го пречекаат младоженецот.
2.     Петте од нив беа мудри, а петте – неразумни.
3.     Неразумните, како ги зедоа светилниците свои, не понесоа со себе елеј;
4.     а мудрите, заедно со светилниците, зедоа во садовите свои и елеј;
5.     и бидејќи младоженецот се забави, сите задремаа и заспаа.
6.     А на полноќ се чу викање: »Ете, младоженецот иде, излезете да го пречекате!«
7.     Тогаш сите тие девојки станаа и ги приготвија своите светилници.
8.     Неразумните, пак, им рекоа на мудрите: »Дајте ни од елејот ваш, зашто нашите светилници гаснат.«
9.     Мудрите им одговорија и рекоа: »Да не би да не ни стигне и нам, и вам: подобро отидете кај продавачите и купете си!«
10.     А кога отидоа тие да купат, пристигна младоженецот и спремните влегоа со него на свадбата, и вратите се затворија.
11.     Потоа дојдоа и другите девојки и викаа: »Господаре, господаре, отвори ни!«
12.     А тој им одговори и рече: »Вистина, ви велам: не ве познавам!«
13.     И така, бидете будни, оти не го знаете ни денот, ни часот, кога ќе дојде Синот Човечки.
14.     Зашто, Он ќе постапи како човек, кој тргнувајќи на пат, ги повика слугите свои и им го предаде својот имот;
15.     и на едниот му даде пет таланти, на другиот два, на третиот еден; секому според силата негова; и веднаш замина.
16.     Оној, што зеде пет таланти, отиде, ги употреби во работа и спечали други пет таланти;
17.     исто така и оној што зеде два таланта, спечали други два;
18.     а оној, што доби еден талант, отиде и го закопа в земја и така го сокри среброто на својот господар.
19.     По долго време дојде господарот на тие слуги и им побара сметка.
20.     И кога пристапи оној, што беше примил пет таланти, донесе уште други пет и рече: »Господаре, ти ми предаде пет таланти; ете, сум спечалил и други пет.«
21.     Господарот му рече: »Убаво, добри и верни слуго! Во малку си бил верен, над многу ќе те поставам; влези во радоста на својот господар!«
22.     Дојде, исто така, и оној што беше примил два таланта и рече: »Господаре, ти ми предаде два таланта; ете, со нив спечалив други два.«
23.     Господарот му рече: »Убаво, добри и верни слуго! Во малку си бил верен, над многу ќе те поставам; влези во радоста на својот господар!«
24.     Пристигна и оној што беше зел еден талант, и рече: »Господаре, те знаев дека си жесток човек: жнееш, каде што не си сеел, и собираш, каде што не си веел;
25.     па се уплашив и отидов, та го сокрив твојот талант в земја; ете ти го твоето.«
26.     А господарот му одговори и рече: »Лукав и мрзлив слуго! Ти знаеш дека жнеам, каде што не сум сеел, и собирам, каде што не сум веел;
27.     затоа требаше моето сребро да го дадеш на трговците, па јас, кога дојдам, ќе си го приберам своето, со добивка;
28.     земете го од него талантот и дајте му го на оној, што има десет таланти;
29.     зашто секому, што има, ќе му се даде и преумножи, а од оној, што нема, ќе му се одземе и она што го има;
30.     а лошиот слуга фрлете го во крајна темнина: Таму ќе биде плач и крцкање со заби.« Откако го рече тоа, извика: »Кој има уши да слуша, нека чуе!«
31.     А кога ќе дојде Синот Човечки во Својата слава и сите свети ангели со Него, тогаш ќе седне на престолот на славата Своја,
32.     и ќе се соберат пред Него сите народи; па ќе ги оддели едни од други, како што овчарот ги одделува овците од козите;
33.     и ќе ги постави овците од Својата десна страна, а козите од левата.
34.     Тогаш Царот ќе им каже на оние што Му се од десната страна: »Елате, благословени од Мојот Отец; наследете го царството, приготвено за вас од почетокот на светот;
35.     оти, гладен бев и Ми дадовте да јадам; жеден бев и Ме напоивте, странец бев и Ме примивте;
36.     необлечен бев и Ме облековте; болен бев и Ме посетивте; во затвор бев и дојдовте при Мене.«
37.     Тогаш праведниците ќе Му одговорат и речат: »Господи, кога Те видовме гладен и Те нахранивме, или жеден и Те напоивме?
38.     Кога Те видовме странец и Те прибравме, или необлечен и Те облековме?
39.     Кога Те видовме болен, или во затвор, и Те посетивме?«
40.     А Царот ќе им одговори и рече: »Вистина, ви велам: доколку сте го направиле тоа на еден од овие Мои најмали браќа, Мене сте Ми го направиле.«
41.     Тогаш ќе им каже и на оние што се од левата страна: »Одете од Мене, проклети, во вечен оган, приготвен за ѓаволот и неговите ангели.
42.     Зашто, гладен бев и не Ми дадовте да јадам; жеден бев и не Ме напоивте;
43.     странец бев и не Ме прибравте; необлечен бев и не Ме облековте; болен и во затвор бев и не Ме посетивте.«
44.     Тогаш и тие ќе Му одговорат и речат: »Господи, кога Те видовме гладен, или жеден, или странец, или необлечен, или болен, или во затвор, и не Ти послуживме?«
45.     Тогаш ќе им одговори и рече: »Доколку не сте го направиле тоа на еден од овие најмали браќа и Мене не сте Ми го направиле.«
46.     И тие ќе отидат во вечна мака, а праведниците – во живот вечен.”
1.     И кога ги заврши Исус овие зборови, им рече на учениците Свои:
2.     Знаете дека по два дни ќе биде Пасха и Синот Човечки ќе биде предаден на распјатие.

Поука на денот: Свети Исак Сирин
Помири се со себеси, и ќе се смират со тебе и Небото и земјата.Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Што да сториме за нашето спасение? Како да го обесмртиме нашето тело, да се ослободиме од власта на гревот и од власта на смртта? Тоа треба да биде наша грижа во секој миг, а, истовремено посилна, понагласена. Животот е толку краток, целта е толку висока, но, и толку многу оддалечена.

 

 


Свето Евангелие од светиот апостол Матеј (зач. 102)

Рече Господ на Своите ученици: „А за тој ден и час никој не знае, ниту ангелите небесни, а само Мојот Отец; но, како што беше во деновите на Ноја, така ќе биде и при доаѓањето на Синот Човечки; оти, како што во деновите пред потопот јадеа и пиеја, се женеа и се мажеа до оној ден, кога Ное влезе во ковчегот, и не узнаа, додека не дојде потопот и истреби се, - така ќе биде и доаѓањето на Синот Човечки; тогаш ќе бидат двајца на нива: еден ќе се земе, а другиот ќе се остави; две жени ќе мелат на рачници: едната ќе се земе, а другата ќе се остави. Па така, бидете будни, зашто не знаете во кој час ќе дојде вашиот Господ. 3најте го и тоа, дека, ако домаќинот на куќата би знаел во кој час ќе дојде крадецот, тој би стоел буден и не би позволил да му ја поткопаат куќата. Затоа бидете и вие готови, зашто во кој час и не мислите, ќе дојде Синот Човечки. Кој е, пак, тој верен и благоразумен слуга, кого ќе го постави господарот негов над слугите свои, да им дава навреме храна? Блазе на тој слуга, кого, кога ќе дојде господарот негов, го најде да постапува така; вистина, ви велам, дека над целиот свој имот ќе го постави него. Ако, пак, тој слуга, бидејќи лош, рече во срцето свое: ,Господарот мој уште за долго време нема да дојде’, па почне да ги бие другарите свои и да јаде и пие со пијаниците, господарот на тој слуга ќе дојде во ден, кога тој не го очекува, и во час, што не го знае; и ќе го пресече на половина, и ќе му даде еднаква награда со лицемерите; таму ќе биде плач и крцкање со заби. Тогаш Царството небесно ќе заприлега на десет девојки, кои ги зедоа своите светилници и излегоа да го пречекаат младоженецот. Петте од нив беа мудри, а петте - неразумни. Неразумните, како ги зедоа светилниците свои, не понесоа со себе елеј; а мудрите, заедно со светилниците, зедоа во садовите свои и елеј; и бидејќи младоженецот се забави, сите задремаа и заспаа. А на полноќ се чу викање: ,Ете, младоженецот иде, излезете да го пречекате!’ Тогаш сите тие девојки станаа и ги приготвија своите светилници. Неразумните, пак, им рекоа на мудрите: ,Дајте ни од елејот ваш, зашто нашите светилници гаснат.’ Мудрите им одговорија и рекоа: ,Да не би да не ни стигне и нам и вам: подобро отидете кај продавачите и купете си!’ А кога отидоа тие да купат, пристигна младоженецот и спремните влегоа со него на свадбата, и вратите се затворија. Потоа дојдоа и другите девојки и викаа: ,Господаре, господаре, отвори ни!’ А тој им одговори и рече: ,Вистина, ви велам: не ве познавам!’ И така, бидете будни, оти не го знаете ни денот, ни часот, кога ќе дојде Синот Човечки. 3ашто, Он ќе постапи како човек, кој тргнувајќи на пат, ги повика слугите свои и им го предаде својот имот; и на едниот му даде пет таланти, на другиот два, на третиот еден; секому според силата негова; и веднаш замина. Оној, што зеде пет таланти, отиде, ги употреби во работа и спечали други пет таланти; исто така и оној што зеде два таланта, спечали други два; а оној, што доби еден талант, отиде и го закопа во земја и така го сокри среброто на својот господар. По долго време дојде господарот на тие слуги и им побара сметка. И кога пристапи оној, што беше примил пет таланти, донесе уште други пет и рече: ,Господаре, ти ми предаде пет таланти; ете, сум спечалил и други пет.’ Господарот му рече: ,Убаво, добри и верни слуго! Во малку си бил верен, над многу ќе те поставам; влези во радоста на својот господар!’ Дојде, исто така, и оној што беше примил два таланта и рече: ,Господаре, ти ми предаде два таланта; ете, со нив спечалив други два.’ Господарот му рече: ,Убаво, добри и верни слуго! Во малку си бил верен, над многу ќе те поставам; влези во радоста на својот господар!’ Пристигна и оној, што беше зел еден талант и рече: ,Господаре, те знаев дека си жесток човек: жнееш, каде што не си сеел, и собираш, каде што не си веел; па се уплашив и отидов, та го сокрив твојот талант в земја; ете ти го твоето.’ А господарот му одговори и рече: ,Лукави и мрзливи слуго! Ти знаеш дека жнеам, каде што не сум сеел, и собирам, каде што не сум веел; затоа требаше моето сребро да го дадеш на трговците, па јас кога дојдам, ќе си го приберам своето со добивка; земете го од него талантот и дајте му го на оној, што има десет таланти; зашто секому, што има, ќе му се даде и преумножи, а од оној, што нема, ќе му се одземе и она што го има; а лошиот слуга фрлете го во крајна темнина: Таму ќе биде плач и крцкање со заби.’ Откако го рече тоа, извика: ,Кој има уши да слуша, нека чуе?’ А кога ќе дојде Синот Човечки во Својата слава и сите свети ангели со Него, тогаш ќе седне на престолот на славата Своја, и ќе се соберат пред Него сите народи; па ќе ги оддели едни од други, како што овчарот ги одделува овците од козите; и ќе ги постави овците од Својата десна страна, а козите од левата. Тогаш Царот ќе им каже на оние што Му се од десната страна: ,Елате, благословени од Мојот Отец; наследете го царството, приготвено за вас од почетокот на светот; оти, гладен бев и Ми дадовте да јадам; жеден бев и Ме напоивте, странец бев и Ме примивте; необлечен бев и Ме облековте; болен бев и Ме посетивте; во затвор бев и дојдовте при Мене.’ Тогаш праведниците ќе Му одговорат и речат: ,Господи, кога Те видовме гладен и Те нахранивме, или жеден и Те напоивме? Кога Те видовме странец и Те прибравме, или необлечен и Те облековме? Кога Те видовме болен, или во затвор и Те посетивме?’ А Царот ќе им одговори и рече: ,Вистина, ви велам: доколку сте го направиле тоа на еден од овие Мои најмали браќа, Мене сте Ми го направиле.’ Тогаш ќе им каже и на оние што се од левата страна: ,Одете од Мене, проклети, во вечен оган, приготвен за ѓаволот и неговите ангели. Зашто, гладен бев и не Ми дадовте да јадам; жеден бев и не Ме напоивте; странец бев и не Ме прибравте; необлечен бев и не Ме облековте; болен и во затвор бев и не Ме посетивте.’ Тогаш и тие ќе Му одговорат и речат: ,Господи, кога Те видовме гладен, или жеден, или странец, или необлечен, или болен, или во затвор и не Ти послуживме?’ Тогаш ќе им одговори и рече: ,Доколку не сте го направиле тоа на еден од овие најмали браќа и Мене не сте Ми го направиле.’ И тие ќе отидат во вечна мака, а праведниците - во живот вечен.“ И кога ги заврши Исус овие зборови, им рече на учениците Свои: „3наете дека по два дни ќе биде Пасха и Синот Човечки ќе биде предаден на распјатие.“

Свето Евангелие од светиот апостол Јован (зач. 10)

Рече Господ: „3ашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него, да не погине, но да има живот вечен. Оти Бог не Го испрати Својот Син во светот за да му суди на светот, туку светот да се спаси преку Него. Кој верува во Него - нема да биде суден, а кој не верува, тој е веќе осуден, оти не поверувал во името на Единородниот Син Божји. А овој суд е за тоа што Светлината дојде на светот, но на луѓето им омиле повеќе мракот отколку светлината, оти нивните дела беа лоши. Зашто секој, што прави зло, ја мрази светлината и не оди кон светлината, за да не бидат осудени неговите дела, оти се лукави. А оној што твори вистина, оди кон светлината, за да се видат неговите дела, бидејќи се по Бога извршени.“

Свети Силуан Атонски

Љубовта не зависи од времето и секогаш има сила. Некои мислат дека Господ страдаше заради Својата љубов спрема човекот, но бидејќи тие самите таа љубов не ја наоѓаат во својата душа, мислат дека тоа било некогаш одамна. Но, кога душата ќе ја познае љубовта Божја преку Светиот Дух, тогаш таа јасно чувствува дека Господ ни е Татко, најродениот, најблискиот, најмилиот, најдобриот и дека нема поголема среќа од тоа да се љуби Бог со сиот ум и со сето срце, со сета душа, како што ни заповедал Господ, и ближниот како самиот себеси. И кога таа љубов постои во душата, тогаш таа на сè се радува. А кога љубовта се губи, тогаш човекот не наоѓа спокој, и се возмутува, и ги обвинува другите за тоа што тие, божем, го навредиле, и не разбира дека самиот е виновен. Тој ја загуби љубовта спрема Бога и го осуди или го намрази братот. Благодатта доаѓа од љубовта спрема братот, и со љубовта спрема братот се чува. Но, ако не го љубиме братот, тогаш благодатта Божја нема да дојде во душата.

 


Saint Mary the Egyptian


The biography of this wonderful saint was written by St. Sophronius, the Patriarch of Jerusalem. Once, during the Honorable Fast (Lenten Season), a certain .priest-monk (Hieromonk), the Elder Zosimus, withdrew into the wilderness beyond the Jordan, a twenty-day trek. Suddenly, he caught sight of a human being with a withered and naked body whose hair was as white as snow and who began to flee from the sight of Zosimus. The elder ran for a long while until this person crouched down in a brook and cried out: "Abba Zosimus forgive me for the sake of the Lord. I cannot face you for I am a naked woman." Zosimus then tossed his outer garment to her which she wrapped around herself and then showed herself to him. The elder was frightened upon hearing his name spoken from the mouth of this woman he did not know. Following his prolonged insistence, the woman related her life story. She was born in Egypt and at the age of twelve began to live a life of debauchery in Alexandria where she spent seventeen years in this perverted way of life. Driven by the adulterous flame of the flesh, one day she boarded a boat which was sailing for Jerusalem. Arriving at the Holy City, she wanted to enter the church in order to venerate the Honorable Cross but some invisible force restrained her and prevented her from entering the church. In great fear, she gazed upon the icon of the All-Holy Mother of God in the vestibule and prayed that she be allowed to enter the church to venerate the Honorable Cross, all the while confessing her sinfulness and uncleanness and promising that she would go wherever the All-Pure One would direct her. She was then permitted to enter the church. Having venerated the Cross she again entered the vestibule and, before the icon, gave thanks to the Mother of God. At that very moment she heard a voice saying: "If you cross over Jordan you will find real peace!" Immediately she purchased three loaves of bread and started out for the Jordan where she arrived that same evening. The next day she received Holy Communion in the Monastery of St. John and crossed over the Jordan river. She remained in the wilderness for forty-eight years in great torment, fear and struggle with passionate thoughts as though with wild beasts. She fed on vegetation. Afterward, when she stood for prayer, Zosimus saw her levitate in the air. She begged him to bring her Holy Communion the following year on the shore of the Jordan where she would then come to receive it. The following year, Zosimus arrived on the shore of the Jordan in the evening with Holy Communion. He wondered how this saint would cross the Jordan. At that moment, in the light of the moon, he saw her as she approached the river, made the sign of the cross over it and walked upon the water as though upon dry land. After Zosimus administered Holy Communion to her, she begged him to come the following year to the same brook where they had first met. Zosimus came and discovered her lifeless body on that spot. Above her head in the sand was written: "Abba Zosimus, bury the body of the humble Mary on this site; render dust to dust. I died on April 1, the same night of the saving-suffering of Christ, after having received Communion of the Divine Mysteries." From this inscription Zosimus first learned her name and the other and awesome miracle was that, she, on that same night the previous year, when she received Holy Communion, arrived at this brook which took him twenty days to travel. Thus, Zosimus buried the body of this wonderful saint, Mary the Egyptian. When he returned to the monastery Zosimus related the entire history of her life and the miracles which he had personally witnessed. Thus, the Lord knows how to glorify penitent sinners. St. Mary is also commemorated on the Fifth Sunday of the Honorable Fast (Fifth Sunday in Lent). The Church holds her up as an example to the faithful during these fast days as an incentive for repentance. She died about the year 530 A.D.


Saint Meletion, the Bishop of Sardis in Asia Minor


Meletion was a celebrated shepherd of the second-century Church. Governing with great ability, he endeavored to gather all the books of Sacred Scripture into a single Codex. By his meekness and piety, Meletion again labored to restore peace in the Church of Laodicea, which arose over the controversy regarding the celebration of Pascha (The Feast of the Resurrection). Besides this, he defended Christianity against the pagans. He traveled to Rome about the year 170 A.D. and submitted to Emperor Marcus Aurelius a written Apologia (Defense) of the Faith and of the Christian Church. St. Meletion, this learned, pious and zealous man, died peacefully in the Lord in the year 177 A.D.


Venerable Procopius, the Czech


Procopius was born in Hotish. He was ordained a priest and retreated to a mountain to live according to the model of eastern hermits. The Duke (Herceg) Ulrich accidentally came upon Procopius and assisted him in establishing the Monastery of St. John the Forerunner by the Sazava river. This holy man died in the year 1053 A.D.

 

saint Gregory Palamas

Fasting is the root of every virtue and the beginning of the fulfillment of God’s commandments… Fasting and abstinence are useful not only to virtues, but to devoutness as well; since fasting must be accompanied by abstinence. Why? Because satiety with food is an obstacle to purifying grief and sadness for God and to heart’s humility, which, for their part, turn the indisposition to repent into saving repentance. Restrictions in food and sleep, and also the abstinence of the senses, humble the heart and make it grieve over the sins.

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 Преп. Марија Египетска; св. Мелитон Сардиски


1 АПРИЛ


1. Прeп. Марија Eгипeтска. Живoтoписoт на oваа прeкрасна свeтитeлка гo напиша св.
Сoфрoниј патријархoт Eрусалимски. Нeкoј јeрoмoнах, старeцoт Зoсим, сe oддалeчил eднаш вo
Чeсниoт Пoст вo задјoрданската пустина на дваeсeт дeна oдeњe. Oдeднаш здoглeдал eднo
чoвeчкo битиe, сo сувo, гoлo тeлo и сo кoса бeла какo снeг, кoe сe пушти да бeга oд oчитe на
Зoсима. Старeцoт дoлгo трчал, дoдeка тoа битиe нe прилeгналo вo eдeн пoтoк и нe викналo:
“Авва Зoсимe, oпрoсти ми заради Гoспoда, нe мoжам да ти сe oбратам, oти сум жeна гoла!”
Тoгаш Зoсим ѝ ја дoфрлил свoјата гoрна мантија (расoтo); таа сe загрнала и му сe јавила.
Старeцoт бил уплашeн слушнувајќи гo свoeтo имe oд устата на нeпoзнатата жeна. Пo нeгoвoтo
дoлгo настoјувањe, жeната му гo раскажала свoeтo житиe. Таа била рoдeна вo Eгипeт и oд
свoјата дванаeсeтта гoдина пoчнала да живee развратнo вo Алeксандрија, и вo разврат пoмина
пoлни 17 гoдини. Гoнeта сo тeлeсниoт блудeн oган, таа сeдналаа eдeн дeн на лаѓа штo плoвeла
кoн Eрусалим. Пристигнувајќи вo свeтиoт град, сакала и таа да влeзe вo црквата да му сe
пoклoни на Чeсниoт Крст, нo нeкoја нeвидлива сила ја задржувала и нe ѝ давала да влeзe. Вo
гoлeм страв таа пoглeднала вo икoната на Прeсвeтата Бoгoрoдица вo припратата и ѝ сe мoлeла
да ѝ дoпушти да влeзe и да гo цeлива Чeсниoт Крст, испoвeдувајќи ја грeшнoста и нeчистoтата
свoја, и вeтувајќи дeка пoтoа ќe oтидe таму кадe штo Свeтата Прeчиста ќe ја упати. Тoгаш ѝ
билo дoпуштeнo да влeзe вo црквата. Oткакo гo цeливала Крстoт, излeгла пoвтoрнo вo
припратата прeд икoната и ѝ благoдарила на Бoгoрoдица, нo вo тoј миг чула глас: “Акo гo
прeминeш Јoрдан, ќe најдeш дoбар мир!” Таа вeднаш купила три лeба и тргнала за Јoрдан кадe
штo пристигнала истата вeчeр. Утрeдeнта сe причeстила вo манастирoт на св. Јoван и ја
прeминала рeката. Вo пустината прoживeала цeли 48 гoдини, вo прeгoлeми маки, вo страв, вo
бoрба сo страснитe пoмисли, какo и сo диви ѕвeрoви. Сe хранeла сo зeлјe. Пoтoа, кoга стoeла на
мoлитва, Зoсим ја видeл какo стoи вoздигната вo вoздухoт. Таа гo замoлила идната гoдина да ѝ
дoнeсe oд свeтитe Дарoви на брeгoт на Јoрдан, а таа ќe дoјдe да сe причeсти. Идната гoдина
Зoсим дoшoл сo свeтитe Дарoви навeчeр, на брeгoт на Јoрдан, нo сe чудeл какo свeтитeлката ќe
гo прeминe Јoрдан. Вo тoј мoмeнт видeл на мeсeчината дeка таа дoшла крај рeката, ја
прeкрстила рeката и тргнала пo вoдата какo пo сувo. Кoга ја причeстил, таа гo замoлила идната
гoдина да дoјдe вo истиoт пoтoк кадe штo првпат сe видeлe. Зoсим oтишoл и гo нашoл
нeјзинoтo тeлo мртвo на тoа мeстo, а над главата на пeсoкoт билo напишанo: “Пoгрeби гo, авва
Зoсимe, на oва мeстo тeлoтo на смирeната Марија, прeдај гo правoт на прав, сe прeтставив на 1
април вo самата нoќ на спасoнoснoтo Христoвo страдањe пo причeстувањeтo сo бoжeствeнитe
тајни”. Oд oвoј напис Зoсим гo дoзнал нeјзинoтo имe, и другo и страшнo чудo, дeка таа
минатата гoдина oнаа истата нoќ кoга сe причeстила стигнала вo тoј пoтoк, дo кoј тoј мoрал да
патува 20 дeна. И така Зoсим гo пoгрeбал тeлoтo на чудната свeтитeлка Марија Eгипeтска. А
кoга сe вратил вo манастирoт, ја раскажал цeлата истoрија на нeјзиниoт живoт и чудата, штo
тoј личнo ги видeл oд нeа. Така, Гoспoд знаe да ги прoслави пoкајанитe грeшнички. Свeта
Марија сe спoмeнува уштe и вo пeттата нeдeла на Чeсниoт Пoст. Црквата им ја истакнува на
вeрнитe какo примeр на пoкајаниe. Сe упoкoила oкoлу 530 гoдина.

2. Св. Мeлитoн eп. Сардиски, вo Мала Азија. Пoзнат пастир на Црквата oд II вeк.
Владeeјќи сo гoлeма учeнoст, тoј сe трудeл да ги сoбeрe ситe книги на Свeтoтo писмo вo eдeн
кoдeкс. А пo свoјата крoткoст и благoчeстиe сe трудeл, пак, да внeсe мир вo Црквата
Лаoдикиска, разбранувана сo спoрoт oкoлу празнувањeтo на Пасхата. Oсвeн тoа, гo бранeл
христијанствoтo прeд нeзнабoжцитe. Така, oкoлу 170 гoдина патувал вo Рим и му пoднeсoл на
царoт Маркo Аврeлиј eдна писмeна апoлoгија (oдбрана) на вeрата и Црквата христијанска.
Oвoј учeн, благoчeстив и рeвнoсeн маж, св. Мeлитoн, сe упoкoил мирнo вo Гoспoда вo 177
гoдина.

3. Прeп. Прoкoпиј Чeх. Рoдeн e вo Хoтиш вo Чeхија oд пoзнати рoдитeли. Пoстанал
свeштeник и сe oддалeчил вo планина да живee пo примeрoт на истoчнитe пустиници. Хeрцeг
Улрих случајнo гo нашoл и му пoмoгнал да гo oснoва манастирoт на св. Јoван Прeтeча при
рeката Сазава. Oвoј свeт маж сe упoкoил вo 1053 гoдина.

РАСУДУВАЊE

Зoштo сeкoгаш тoлку мнoгу сe збoрува и пишува за макитe на свeтитe луѓe и свeтитe
жeни? Затoа штo за свeти сe смeтаат самo пoбeдницитe и зарeм e мoжнo нeкoј да бидe
пoбeдник бeз бoрба, маки и страдања? И вo oбичнoтo зeмнo вoјувањe никoј нe сe смeта за
пoбeдник ниту јунак, акo никoгаш нe бил вo бoрба и кoјштo нe сe намачил дoвoлнo и дoвoлнo
нe пoстрадал. Уштe пoвeќe вo духoвнoтo вoјувањe, кадe сe знаe вистината и кадe штo
самoистакнувањeтo нe самo штo нe пoмoгнува ништo, туку oдмoгнува. Кoј нeма никакви бoрби
заради Христа, ни сo свeтoт, ни сo ѓавoлoт, ни сo самиoт сeбe, какo мoжe да сe смeта вo
Христoвитe вoјници? А камo ли вo Христoвитe сoпoбeдници? За свoјата гoлeма бo рба му
збoрувала св. Марија на старeцoт Зoсим: “Првитe сeдумнаeсeт гoдини ги пoминав вo oваа
пустина, бoрeјќи сe сo мoитe бeзумни страсти какo сo лути ѕвeрoви. Сакав да јадам мeсo и
риба, кoи ги има вo изoбилствo вo Eгипeт. Сакав и винo да пијам, нo oвдe ни вoда нeмав. Сакав
да слушам расипнички пeсни... И плачeв, и сe биeв вo градитe. Сe мoлeв на Прeчистата
Бoгoрoдица да ги oттргнe oд мeнe таквитe мисли. Кoга плачeв дoвoлнo и вo градитe сe биeв,
тoгаш видoв свeтлина штo мe oбвиткува oд сeкадe и нeкаква чудна тишина мe испoлни”.

СOЗЕРЦАНИE

Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса вo смртта, и тoа:
1. какo лeжи вo грoбoт мртвoтo тeлo на Oнoј Кoј кoга живeeл мртoвци oживувал;
2. какo и прoтив Нeгo мртoв вриeл гнeвoт на Нeгoвитe нeпријатeли;
3. какo Нeгoвитe учeници сe заклучилe вo eдна куќа заради страв oд Јудeитe.

БEСEДА

за испoлнувањeтo на гoлeмoтo прoрoштвo
Какo oвца Oн бeшe oдвeдeн на кoлeњe (Ис. 53:7).
Низ мнoгу вeкoви, ја прoзрeл видoвитиoт прoрoк Исаија страшната жртва на Гoлгoта.
Тoј Гo видeл oд далeчина Гoспoда Исуса вoдeн на кoлeњe какo штo сe вoди јагнeтo. А јагнeтo сe
вoди на кoлeњe истo какo штo сe вoди на пасeњe: бeз oдбрана, бeз вoзнeмирeнoст, бeз злoба.
Така и Гoспoд Исус oдeл на кoлeњe: бeз oдбрана, бeз вoзнeмирeнoст и бeз злoба. Ниту рeкoл:
“Нe правeтe гo тoа, луѓe!” Ниту прашал: “Зoштo гo правитe тoа сo Мeнe?” Ниту нeкoј oсудил.
Ниту прoтeстирал. Ниту сe налутил. Ниту им пoмислил злo на Свoитe судии. Кoга Гo oблила
крвта oд трнoвиoт вeнeц, Oн мoлчeл. Кoга лицeтo Му билo извалканo oд плукањeтo, Oн
мoлчeл. Кoга крстoт Му бил тeжoк пo патoт, Oн истрпувал. Кoга бoлкитe Му дoсадилe на
крстoт, Oн нe сe пoжалил на луѓeтo, туку на Oтeцoт. Кoга издивнувал, Oн гo упатил Свoјoт
пoглeд и вoздишкитe кoн нeбoтo а нe кoн зeмјата, бидeјќи извoр на Нeгoвата сила e нeбoтo а нe
зeмјата. Извoр на Нeгoвата утeха e Бoг, а нe сe луѓeтo. Вистинска Нeгoва таткoвина e Царствoтo
нeбeснo а нe e зeмнoтo.
Глeдај, јагнeтo Бoжјo штo ги зeма на Сeбe грeвoвитe на свeтoт! Тoа бил првиoт извик на
Јoвана Крститeл кoга гo забeлeжал Гoспoда. И eвe сeга на Гoлгoта испoлнувањe на тoа
прoрoштвo: eвe, пoд тeжината на грeвoвитe на цeлиoт свeт лeжи Јагнeтo Бoжјo, закланo и
мртвo!
O браќа, тoа e скапа жртва и за нашитe грeвoви. Крвта на тoа нeзлoбнo и крoткo Јагнe e
намeната за ситe вeкoви и на ситe пoкoлeнија oд првиoт дo пoслeдниoт чoвeк на Зeмјата.
Христoс ги пoчувствувал бoлкитe на крстoт и заради нашитe грeвoви вo сeгашнo врeмe. Oн ја
исплакал вo Гeтсиманската Градина и нашата злoба, нeмoќ и пoрoчнoст. Свoјата Крв тoј ја
намeнал и за нас. Да нe ја прeзирамe, браќа, таа нeискажана скапа цeна сo кoја смe платeни.
Заради таа жртва Христoва ниe всушнoст и имамe нeкаква цeна какo луѓe. Бeз таа жртва, или
акo ја oтфрлимe таа жртва, нашата врeднoст e eднаква на нула; сe срамнува сo чадoт бeз oган и
на oгнoт бeз свeтлината.
O Гoспoди, на Кoгo никoј нe му e рамeн пo милoста, пoмилувај нè! На Тeбe слава и
вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (24.01.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.01.2021)

На  24-ти септември 2017 година, од манастирската црква „ Св. Георгиј Победоносец“, во Криви Дол, со свечена литија беа донесени  моштите на преподобeн Јоаникиј Ракотински во Соборниот храм „Св.Климент Охридски“,...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.01.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.01.2021)

  Свети Григориј, епископ Ниски Брат на Св. Василиј Велики. Најпрво беше презвитер, зашто беше оженет, а кога умре жена му, блажената Теозва, го избраа и го посветија за епископ...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.01.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.01.2021)

Светиот маченик Полиевкт Градот Мелитина Ерменска е многу натопен со христијанска крв, како и целата земја Ерменска. Но првата крв за Христа во овој град беше на Свети Полиевкт, пролеана...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.01.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.01.2021)

  Свети Григориј, епископ Охридски     Благочестив учител и пастир на Христовото стадо. Се упокои во 1012 година. Во натписот на црквата Света Софија во Охрид се нарекува Григориј премудриот....

Од Верскиот календар на МПЦ (20.01.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.01.2021)

  Свети Јован Крстител Со оглед дека главната улога на Свети Јован се оствари на денот на Богојавление, древната Црква денот по Богојавление му го посвети на неговиот спомен. За...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.01.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.01.2021)

 Тропар на празникот, глас 1. Глас први: Кога во Јордан се крштеваше Господи, се потврди поклонувањето на Света Троица: гласот на Отецот сведочеше за Тебе и Те нарече Свој сакан...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.01.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.01.2021)

Денес е петок, 05 јануари според стар стил или 18 јануари според нов стил. Денес се празнува Водокрст; † свеш. мч. Тeoпeмт и Тeoна; св. пророк Михеј (строг пост).  ...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.01.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.01.2021)

Собор на Светите Седумдесет aпостоли Освен Дванаесеттемина големи апостоли Господ избра уште седумдесетмина други, помали апостоли и ги испрати на проповед на Евангелието, и тоа сѐ двајца по двајца пред...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.01.2021)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.01.2021)

  Светиот пророк Малахија Според редоследот на времето тој е последниот од Пророците. Се роди по враќањето на Евреите од вавилонското ропство. Во лицето беше необично убав. Преданието вели дека...

« »

Наука и Култура

Јануари 06, 2021
ЈЕЛЕНА ЈОВАНОВА ПЕРИЌ – РАНЛИВОСТА Е ХРАБРОСТ

ЈЕЛЕНА ЈОВАНОВА ПЕРИЌ – РАНЛИВОСТА Е ХРАБРОСТ

Горда сум на секој проект и позади секој еден стојам непоколебливо. Нормално, некои од нив допринесоа за поголеми промени, и сопствени и друштвени. „Демонот од Дебар Маало” во режија на Слободан Унковски ми ја започна кариерата. Со претставите на Нела…
Јануари 05, 2021
3.angeli.so.truba

Кога некој ќе се потруди да те изгуби- ти потруди се да не те најде повеќе

Исто така секој момент можете да научите и некое друго сценарио и да сфатите, дека осветата не спаѓа во подобри избори во вашиот живот. Не сметајте дека ако враќате со иста мера е единствено решение, кога сте донесени до работ на провалијата? Знаете ли какви…

ПИЈАНМАНОВ: Уметноста е една од последните сили кои можат да го спасат човештвото

Дек 30, 2020 Интервју 112
3.angeli.so.truba
Прогласувањето национални паркови и зелени заштитни зони во југоисточна Македонија е исто…

Македонскиот филм „Дедо и Внук“ на Илија Пиперкоски најдобар на Интернационалниот Филмски фестивал во Париз

Дек 10, 2020 Филм, Театар 349
Ова е шестта награда за првиот долгометражен филм на Пиперкоски, кој претходно ја освои…

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

Окт 23, 2020 Литература 448
3.angeli.so.truba
После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да…