логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Преподобниот маченик Јован и другите со него

Тие се од обителта на Св. Сава Осветен кај Ерусалим. Овој славен манастир постои и денес. Повеќепати е напаѓан од дивите Арапи, но по Божја Промисла секогаш е обновуван и зачуван до денеска. Во времето на царувањето на Константин и Ирина Арапите го нападнаа и го ограбија. Монасите не сакаа да бегаат, а откако се посоветуваа со својот игумен Тома рекоа: „Ние побегнавме од светот во оваа пустина заради љубовта Христова. Срамота е да бегаме од пустината заради страв од луѓето. Ако нѐ убијат овде, ќе бидеме убиени заради нашата љубов кон Христа, заради Кого и дојдовме да живееме овде.“ И откако вака одлучија невооружени ги дочекаа Арапите, како јагниња волци. Некои од нив Арапите ги убија со стрели, некои ги затворија во пештерата на Св. Сава, па наложија на влезот оган и ги загушија со чад. И така многумина од нив завршија како Христови маченици и се преселија во Царството на Оној Кого Го љубеа. Чесно пострадаа пред Велигден 796 година во времето на царувањето на Константин и Ирина, кога ерусалимски патријарх беше Илија. Дивите напаѓачи наскоро ги постигна праведна казна. На враќање кон своите шатори се испокараа и изгинаа борејќи се меѓу себе. Ова се случи 796 година.

Светата маченичка Фотина

Таа е жената Самарјанка која ја имаше ретката среќа да позборува со Самиот Господ Христос, на Јакововиот извор кај Сихем (Јован 4). Откако поверува во Исус Христос, таа тргна да го проповеда Евангелието заедно со своите двајца синови Виктор и Јосија и со петте сестри, коишто се викаа: Анатолија, Фота, Фотида, Параскева и Киријакија. Тие дојдоа во Картагена во Африка. Но во времето на царот Нерон ги осудија и ги доведоа во Рим, па ги фрлија во затвор. По Божја Промисла Домнина, ќерката на Нерон, дојде во допир со Света Фотина и ја прими Христовата вера. После затворот сите пострадаа за Христа. Фотина ја фрлија во бунар и таму го заврши земниот живот влегувајќи во бесмртното царство на Господ Христос.

 

 Евангелие и поука за 02/04/2021

 Паримија на денот: Книга пророк Исаија 13:2-13

2.     Кренете знаме на гола планина, издигнете глас, мавнете им со рака да навлезат низ кнезовските порти.
3.     Јас им дадов повелба на Моите избраници и ги повикав да го исполнат гневот Мој Моите јунаци, кои се радуваат на величието Мое.
4.     Голем шум има по планините, како божем од многуброен народ, бунтовен шум на царства и народи, собрани заедно, Господ Саваот ја прегледува готовата војска за војна.
5.     Идат од далечна страна, од крајот на небото, Господ и орудијата на Неговиот гнев, за да ја сотрат целата земја.
6.     Липајте, зашто денот Господов е близу, – иде како разурнувачка сила од Семоќниот.
7.     Затоа рацете на сите отпаднаа, срцето на секој човек се стопи.
8.     Тие се ужасија, грчеви и болки ги опфатија; се мачат како родилка, зашеметени гледаат едни во други, лицата им пламнаа.
9.     Ете, денот Господов доаѓа лут, со гнев и пламната јарост, за да ја претвори земјата во пустиња и да ги истреби од неа грешниците нејзини.
10.     Ѕвездите небески и светилата нема да даваат од себеси светлина; сонцето се замрачува при изгревањето свое; и месечината не свети со светлината своја.
11.     Јас ќе го казнам светот за злото, и нечесните – за нивните беззаконија; ќе го премавнам високоумството на гордите и ќе ја понизам надуеноста на угнетувачите;
12.     ќе направам така, што луѓето да бидат поскапи од чисто злато, а мажите – поскапи од офирско злато.
13.     Затоа ќе го затресам небото, земјата ќе се помести од местото свое поради јароста на Господа Саваот, во денот на пламнатиот гнев Негов.

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 8:4-21

4.     И се запре ковчегот во седмиот месец на седумнаесеттиот ден на ридовите од планината Арарат.
5.     Водата, пак, опаѓаше сe повеќе до десеттиот месец; и во првиот ден од десеттиот месец се покажаа врвовите на планините.
6.     А по четириесет дена го отвори Ное прозорецот на ковчегот, што го беше направил;
7.     И пушти гавран, да види дали се повлекла водата на замјата и, откако одлета, не се врати додека не се исуши водата.
8.     Потоа пушти гулаб, за да види дали исчезнала водата од лицето на земјата;
9.     но гулабот, бидејќи не најде каде да застане со своите нозе, се врати кај него во ковчегот, зашто уште имаше вода по целата земја; и Ное ја спружи раката, го фати и го зеде кај себе во ковчегот.
10.     Почека уште други седум дена, и повторно го пушти гулабот од ковчегот.
11.     Гулабот се врати кај него приквечер, и тоа, во клунот со свеж маслинов лист; така позна Ное дека опаднала водата од земјата.
12.     Почека потоа уште седум дена, и одново го пушти гулабот, а тој повеќе не му се врати.
13.     Во шестотини и првата година, во првиот ден од првиот месец на Ноевиот живот, ја снема водата од земјата; и Ное го отвори покривот, и ја виде земјата сува.
14.     А на даваесет и седмиот ден, од вториот месец, целата земја беше сува.
15.     Тогаш му рече Господ Бог на Ноја:
16.     „Излези од ковчегот, ти и жената твоја, а со тебе и синовите твои, и жените на синовите твои;
17.     сите животни, што се со тебе од секое суштество, од птиците, добитокот и сите влекачи што лазат по земјата, изведи ги со себе, нека се растурат по земјата, и нека се плодат и множат на земјата!”
18.     И излезе Ное, а со него и синовите негови, и жената негова, и жените на синовите негови;
19.     сите ѕверови, и сиот добиток и сите лазачи, сите птици – сe што се движи по земјата, според родот нивни, излегоа од ковчегот.
20.     И Му направи Ное жртвеник на Господа; зеде од секој чист добиток и од сите птици чисти, и принесе на жртвеникот жртви сепаленици.
21.     И Господ го почувствува мирисот пријатен, па рече Господ Бог, помислувајќи: „Нема повеќе да ја проколнувам земјата поради човекот, зашто помислите на срцето човечко се зли уште од младини; и нема повеќе да ги уништуам живите суштества, што ги создадов.

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 10:31-32;11:1-12

31.     Од устата на праведникот тече мудрост, а злоштетниот јазик ќе биде пресечен.
32.     Устата на праведникот го познава благопријатното, устата на нечеситвите – развратното.
1.     Неисправните мерила се одвратни пред Господа, а точните мерки Нему Му се угодни.
2.     Ќе дојде ли гордоста, ќе дојде и срамот, но мудроста е со смирените. Праведниот, умирајќи остава сожалување; а смртта на нечестивите е ненадејна и радосна.
3.     Непорочноста на простодушните ќе ги раководи, а лукавството на подмолните ќе ги погуби.
4.     Богатството нема да помогне во денот на гневот, а правдата ќе спаси од смрт.
5.     Правдата на непорочниот го израмнува неговиот пат, а нечестивиот ќе падне поради својата нечесност.
6.     Правдата на простодушните ќе ги спаси, а беззакониците ќе бидат уловувани од своето беззаконие.
7.     Со смртта на нечестивиот човек, исчезнува надежта негова, и очекувањето на беззакониците загинува.
8.     Праведникот се спасува од неволја, а место него во неа паѓа нечестивиот.
9.     Лицемерниот го погубува со уста ближниот свој, а праведниците се спасуваат со знаење.
10.     Кога праведниците благсловуваат, градот напредува, а преку устата на нечестувите се разрушува.
11.     Со благословот на праведните градот се издига, а преку устата на нечестивите се разурушува.
12.     Малоумниот искажува презир кон ближниот свој, но разумниот човек молчи.

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Теологија е состојба на духот, остварена од благодатта Божја. Овде се наоѓа разликата помеѓу теологијата и философијата, помеѓу вистинската теологија и теологијата на интелектуалците. Ако едно такво вдахновение го допре вашето срце, тоа веќе не ќе има крај на земјава. Тоа е неисцрпно, зашто во него се наоѓа почетокот на вечниот живот. Ако дури и вашиот телесен состав се распадне, ова вдахновение ќе живее во вас со огромна моќ!

 

 Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Христос рече: Ако некој ...не ги намрази татка си и мајка си, жената и децата свои, па дури и душата своја, тој не може да биде Мој ученик (не може да Ме следи) (Лука, 14, 26). Ова Слово Господово е многу сериозно. Не станува збор за една кариера и за дребните нешта од овоземниот живот, туку за совладување на страстите и гревовите на овој свет, за да живееме вечно со Отецот. После падот, човековата природа во сите свои пројави се противи на она што небесниот Отец го очекува од нас. Еве, зошто сме должни да се намразиме себеси во состојбата во која се наоѓаме во овој свет после падот.

 

 

 

Свети Силуан Атонски

Душата што Го љуби Господа, не може а да не се моли, оти таа копнее по Него преку благодатта, којашто ја позна во молитвата. За молитвата ни се дадени храмовите. Во нив службата се совршува според книгите. Но, храмот не можеш да го земеш со себеси, и книгите не можеш да ги имаш секогаш, а внатрешната молитва секагаш и секаде е со тебе. Во храмовите се совршуваат Божествените служби, и таму живее Духот Божји. Но душата е најдобар храм Божји. И кој се моли во душата, за него целиот свет станува храм. Но, тоа не е за сите. Многумина се молат усно, и сакаат да се молат пред книгите. Тоа е добро, и Господ ја прима молитвата и ги милува. Но, ако некој Му се моли на Господ, а размислува за нешто друго, тогаш таквата молитва Господ нема да ја услиши. Кој се моли по навика, кај него нема промени во молитвата. А кој се моли усрдно, кај него има промени во молитвата: борба со непријателот, борба со самиот себеси, со страстите, борба со луѓето. И во сè треба да се биде мажествен. Барај совети кај тие што се опитни, ако ги најдеш, и смирено барај од Господа и Тој ќе ти даде разум заради смирението.

 

Venerable Martyrs, John and others from the Monastic Brotherhood
of Saint Sabas the Sanctified Near Jerusalem


This glorious monastery still exists today. Many times it was attacked by brutal Arabs, pillaged and laid waste. But, by the Divine Providence of God, it was always restored and is preserved until today. During the reign of Constantine and Irene, it was attacked and pillaged by the Arabs. The monks did not want to flee but, counseling with their abbot Thomas, they said, "We have fled from the world into this wilderness for the sake of our love for Christ and it would be shameful if we fled from the wilderness out of fear of men. If we are slain here, we will be slain because of our love for Christ for Whose cause we came to live here." Having decided, they awaited the armed Arabs, unarmed as lambs before wolves. Some of the monks the Arabs killed with arrows and some they sealed off in the cave of St. Sabas. They lighted a fire at the entrance of the cave and all were suffocated by the smoke. Thus many of them died as martyrs for the sake of Christ and were translated into the Kingdom of Him Whom they loved and for Whose love they perished. They suffered honorably prior to the Feast of the Resurrection in 796 A.D., during the reign of Constantine and Irene and Elijah, the Patriarch of Jerusalem. A just punishment quickly befell these savage attackers. Returning to their tents, they began to quarrel among themselves and in mutual combat all were slain. This occurred in the year 796 A.D.


Holy Martyr Photina


This was the Samaritan woman who had the rare fortune to converse with the Lord Christ Himself at the Well of Jacob, near Sychar (St. John 4:4-31). Believing in the Lord, Photina afterwards went to preach His Gospel with Victor and Josiah her two sons, and with her five sisters, Anatolia, Phota, Photida, Parasceve and Cyriaca. They had gone to Carthage in Africa. There they were arrested and taken to Rome during the reign of Emperor Nero and were thrown into prison. By God's Divine Providence, Domnina, the daughter of Nero, came into contact with St. Photina and was converted to the Faith of Christ by her. After imprisonment they all suffered for the sake of Christ. Photina, who for the first time was enlightened with the light of truth at the well of Sychar, was now thrown into a well where she died and entered into the eternal kingdom of Christ.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Преп. мч-ци Јован, Сергиј и др.; св. мч-ца Фотина

20 МАРТ

1. Прeп. мч-ци Јoван и другитe, oд манастирoт на св. Сава Oсвeштeн крај Eрусалим.
Oвoј славeн манастир, пoсeтуван и oд св. Сава Српски, и даруван oд нeкoлку српски владари, и
дeндeнeшeн пoстoи. Пoвeќe пати e напаѓан oд дивитe Арапи, oграбуван и пустoшeн, нo сo
Прoмислата Бoжја, сeкoгаш e oбнoвуван и дo дeндeнeшeн сoчуван. Вo врeмeтo на царувањeтo
на Кoнстантин и Ирина бил нападнат oд Арапитe и oграбeн. Мoнаситe нe сакалe да бeгаат туку
сoвeтувајќи сe сo свoјoт игумeн Тoма рeклe: “Ниe избeгавмe oд свeтoт вo oваа пустина заради
љубoвта Христoва, срамoта e да бeгамe oд пустината oд страв oд луѓeтo. Акo бидeмe убиeни
тука, ќe бидeмe убиeни пoради љубoвта кoн Христа пoради Кoгo и смe дoшлe тука да
живeeмe”. И така oдлучувајќи ги дoчeкалe нeнаoружани наoружанитe Арапи какo јагниња
вoлцитe. Арапитe нeкoи oд нив сo стрeли ги умртвилe, а нeкoи ги затвoрилe вo пeштeрата на
св. Сава, па запалилe oган на влeзoт, та сo чадoт ги задушилe. И така мнoзина oд нив завршилe
какo мачeници заради Христа и сe прeсeлилe вo Царствoтo на Oнoј Кoгo Гo љубeлe и заради
Чија љубoв изгиналe. Чeснo пoстрадалe прeд Вeлигдeн вo 796 гoдина, вo врeмeтo на царoт
Кoнстантин и Ирина и патријархoт Eрусалимски Илија. Нo набргу дивитe напаѓачи ги
стигнала правeдна казна. Враќајќи сe вo свoитe шатoри, тиe сe раскаралe и вo взаeмната бoрба
ситe изгиналe. Тoа сe случилo вo 796 гoдина.

2. Св. мч-ца Фoтина. Тoа e oнаа жeна, Самарјанката, кoја ја имашe таа рeтка срeќа да
разгoвара сo Самиoт Гoспoд Христoс на Јакoвoвиoт бунар крај градoт Сихар (Јн. 4 гл.).
Пoвeрувајќи вo Гoспoда таа пoтoа пoшла да гo прoпoвeда Нeгoвoтo Eвангeлиe, сo свoитe два
сина, Виктoр и Јoсија, и сo пeттe сeстри: Анатoлија, Фoта, Фoтида, Параскeва и Кирнакија.
Дoшлe вo Картагина вo Африка. Нo билe тужeни и вo Рим дoвeдeни вo врeмeтo на царoт
Нeрoн и вo самица билe фрлeни. Сo Бoжјата Прoмисла, ќeрката Нeрoнoва, Дoмнина, дoшла вo
дoпир сo св. Фoтина и oд нeа била oбратeна вo вeрата Христoва. Пo самувањeтo, ситe
пoстрадалe заради Христа. Фoтина кoја на бунарoт првпат била oсвeтлeна сo свeтлината на
Вистината, била фрлeна вo бунар кадe штo завршила и oтишла вo бeсмртнoтo Царствo
Христoвo.

РАСУДУВАЊE
Бoг нe гo казнува грeшникoт затoа штo му прави задoвoлствo акo гo уништи чoвeкoт.
Бидeјќи акo тoа Му e задoвoлствo, тoгаш Oн нe би гo сoздавал чoвeкoт заради ништo. Туку, Бoг
гo казнува грeшникoт oд пoвeќe цeлисхoдни и дoмoстрoјни причини, oд кoи двe сe
најoчиглeдни за нас: првo, сo казната да гo пoправи и да гo извeдe на вистинскиoт пат, а втoрo,
другитe да ги заплаши да нe грeшат. Oва истoтo гo мисли св. Исак кoга вeли: “Правeдниoт
мудрeц e сличeн на Бoга, бидeјќи тoј гo казнува чoвeкoт, нe за да му сe oдмазди за грeвoт туку,
или да гo исправи чoвeкoт, или другитe да ги заплаши”. Нeкoј нeмирeн младич кoј хулeл на
Бoга и на свoитe рoдитeли, наeднаш сe пoрeмeти сo умoт. Цeлиoт град вo кoј живeeл тoј
младич ја видeл вo тoа казната Бoжја и сe исплашил сo страв Бoжји. Младичoт гo држeлe врзан
и затвoрeн три гoдини. А нeгoвата мајка гoркo плачeла и Му сe мoлeла на Бoга за синoт. Eдна
гoдина, на Духoвдeн, мајката гo oднeсла свoјoт бeзумeн син вo манастирoт на св. Василиј вo
Oстрoг. Пo мoлитвитe, бeзумниoт младич oздравeл и си дoшoл на сeбeси. Пoтoа сe пoкајал и
пoстанал примeрeн чoвeк и вистински христијанин.

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса распнат на крстoт, и тoа:
1. какo тeчe крвта oд Нeгoвитe рацe и капe на зeмјата;
2. какo тeчe крвта oд Нeгoвитe нoзe и сe слива на зeмјата;
3. какo тeчe крвта пoд Нeгoвитe рeбра и капe на зeмјата.

БEСEДА

за бoрбата на Агнeцoт сo ѕвeрoвитe
Тиe ќe вoјуваат прoтив Агнeцoт, и Агнeцoт ќe ги пoбeди, oти Oн e
Гoспoдар над гoспoдаритe и Цар над царeвитe (Oтк. 17:14).
Кoј ги кажува oвиe чудни збoрoви? Јoван Бoгoвидeцoт. Кoј e тoј Агнeц? Христoс Гoспoд.
Кoј e тoј гoспoдар над гoспoдаритe и цар над царeвитe? Христoс Гoспoд. Сo кoгo Oн ќe вoјува и
кoгo ќe гo пoбeди? Тoа e сeдмoглавиoт ѕвeр и ситe oниe кoи примаат власт, чeст и бoгатствo oд
тoј нeчист ѕвeр.
Агнeц срeдe ѕвeрoви! Нo сeпак св. Јoван Гo видe Агнeцoт какo пoбeдитeл над ситe
ѕвeрoви. Христoс срeдe дeмoнитe! Би рeкoл ќe Гo прoгoлтаат! Па сeпак дeмoнитe прeплашeни
викаат кoн Нeгo за милoст и бeгаат oд Нeгo нe свртувајќи сe. Христoс пoмeѓу Свoитe мачитeли!
Би рeкoл: ќe Гo умртват засeкoгаш! Па сeпак, Oн вoскрeснува и пoбeдува, а тиe бeгаат вo страв
и гинат. Црквата Христoва мeѓу нeзнабoжцитe! Би рeкoл, ќe ја прeплават какo бранoвитe мал
oстрoв! Па сeпак, нeзнабoжeчкитe царства пoтoнуваат и прoпаѓаат, а Црквата пoстoи, растe и
напрeдува. Вeрата Христoва срeдe oпoрититe филoзoфи и тeoрeтичари! Би рeкoл: ќe ја
надмудрат и ќe ја исфрлат oд свeтoт! Па сeпак, тиe eдeн друг вo лага сe прoгoнуваат, а вeрата
Христoва ги спасува луѓeтo. Благoчeстиe пoмeѓу бoгoхулницитe и бoгooдрeкувачитe! Би рeкoл:
ќe гo извалкаат! Па сeпак, тиe сe дават вo свoјата нeчистoтија, а благoчeстиeтo сe нoси вo
нeизвлкана чистoта! Крoткoст и плачeвнoст христијанска срeдe насилници и грабачи! Би
рeкoл: ќe умрат oд глад! Па сeпак таа живee и oди наситeна, а насилницитe и oтимачитe
прoпаѓаат oд глад. Агнeц срeдe ѕвeрoвитe! Па сeпак, Агнeцoт e пoбeдитeл.
O Гoспoди крoтoк и дoбар, Агнeцу Бoжји, прeмил, запoј нè и нас сo Твoјата крoткoст и
дoбрина и ниe да бидeмe учeсници на Твoјата пoбeда. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Јануари 27, 2022

Конгресот на САД ќе носи резолуција за славење на македонскиот јазик и наследство

Во Конгресот на САД е покрената резолуција за прогласување на септември 2022 за „Месец на македонското американско наследство“ и за славење на македонскиот јазик, историја и култура на македонските Американци и нивниот „неверојатен придонес“ за Соединетите…
Декември 28, 2021
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel

„Анатомија на бумбарот” на Стефан Марковски

Во романот, чие македонско издание е објавено од „Паблишер“, се дефинира енергична и психолошки силна приказна каде се претопуваат елементи на гротеска, хумор и егзистенцијалистичко преиспитување. Во наративот, како што во поговорот пишува Александар…

Поезија од Стефан Марковски застапена во меѓународна антологија на шпански јазик

Окт 23, 2021 Литература 994
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
„Преминот на поетските гласови бара прекугранични и меѓугенерациски средби и точки на…

Познат научник тврди дека Бог постои

Сеп 28, 2021 Наука и Религија 5408
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
Според него, оваа теорија би можела да го докаже постоењето на Бог. Изјавите ги разгориле…

Цитати од Ван Гог што ќе ве инспирираат

Сеп 24, 2021 Ставови 737
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
„Рибарите знаат дека морето е опасно и бурата е страшна, но во овие опасности тие никогаш…