логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Светите маченици Хрисант и Дарија и другите со нив

Хрисант беше единец син на еден велик бојарин Полемиј, којшто од Александрија се беше преселил во Рим. Како син на богати родители Хрисант ги изучи разните светски школи, а ги имаше за учители најучените луѓе. Но светската мудрост го збуни и го остави во неизвесност околу прашањето што е вистина. И тој тагуваше заради ова. А Бог Кој промислува за сите и за сѐ ја ублажи неговата тага: до рацете на младичот Хрисант дојдоа Евангелието и Делата Апостолски. Кога ги прочита се просветли со Вистината. Бараше учител и го најде во лицето на еден свештеник Карпофор, којшто го поучи и го крсти. Ова не му се допадна на Хрисантовиот татко, кој презеде сѐ за да го одврати од Христовата вера. Откако не успеа, злобниот татко најпрво се обиде да го разврати и го затвори младиот човек сам со бесрамни девојки. Хрисант се победи самиот себеси во ова и се одржа во чистота. Тогаш татко му го присили да се ожени со незнабожечката девојка Дарија. Хрисант ја поучи Дарија и таа ја прими Христовата вера и живееја заедно како брат и сестра, во привиден брак. Кога умре татко му, Хрисант почна слободно да Го исповеда Христа и да живее според Неговите заповеди, тој и сиот негов дом. Во времето на царот Нумеријан тој и Дарија беа страшно мачени за верата. Но и самиот мачител Клавдиј, којшто го виде трпението на овие маченици и чудата што се пројавија при нивното мачење, ја прими Христовата вера заедно со целиот свој дом. Зато и него го потопија во вода, обајцата синови му ги заклаа, а жена му откако се помоли на губилиштето издивна. Дарија беше толку истрајна во маките што незнабожците викаа: „Дарија е божица!“ Најпосле Хрисант и Дарија беа каменувани во еден длабок ров. На тоа место подоцна беше подигната црква. Близу ровот имаше една пештера во која еднаш христијаните се собраа на литургија во спомен на Светите маченици Хрисант и Дарија. Кога дознаа за ова незнабожците навалија и ја затворија пештерата, во која ги натераа во смрт дојдените христијани, а тие со ова се преселија во блажениот живот. Славните маченици Хрисант и Дарија и останатите што загинаа со нив, меѓу нив беше и еден свештеник Диодор и ѓаконот Маријан, пострадаа за Христа во Рим, во 283 и 284 година.

Светиот маченик Панхариј

Родум од Вилапата во Германија. Беше висок чиновник на дворецот на царевите Диоклецијан и Максимијан. Прво се одрече од Христа, но посоветуван од мајка му и од сестра му, се врати во верата и загина за неа во 302 година.

apostol.Matej1.jpg

Свето Евангелие од светиот апостол Матеј (зач. 108)

Во она време кога беше Исус во Витанија, во куќата на Симона Прокажениот, се приближи до Него една жена, која носеше шише со скапоцено миро, и го изли врз главата Негова, кога Он седеше на трпезата. И штом го видоа тоа учениците Негови, се расрдија и рекоа: „Какво е тоа растурање? Оти тоа миро можеше да се продаде многу скапо и парите да се разделат на сиромаси.“ Но Исус, разбирајќи го тоа, им рече: „3ошто ја буните жената? Таа направи добро дело за Мене; оти сиромасите ги имате секогаш покрај себе, а Мене Ме немате секогаш; таа, изливајќи го тоа миро врз телото Мое, Ме приготви за погребение. Вистина, ви велам: каде и да биде проповедано ова Евангелие, по цел свет ќе се прикажува за нејзин спомен и тоа што го направи таа.“ Тогаш еден од дванаесетте, по име Јуда Искариот, отиде при првосвештениците и рече: „Што ќе ми дадете, па да ви Го предадам?“ А тие му предложија триесет сребреници. И оттогаш тој бараше погодно време да Го предаде.

Свети Силуан Атонски

Има многу видови на смирение. Некој е послушен и во сè се укорува себеси, и тоа е смирение. Друг се кае за своите гревови, и се смета себеси за нечист пред Бога, и тоа е смирение. Но, поинакво смирение има оној кој Го познал Господа преку Светиот Дух. Тој има друго познание и друг вкус. Кога душата преку Светиот Дух ќе Го види Господа, колку е Он кроток и смирен, тогаш самата се смирува до крај. Тоа е сосема особено смирение, и никој не може да го опише. Тоа се познава само преку Светиот Дух, и да познаеја луѓето преку Светиот Дух каков е нашиот Господ, сите ќе се изменеа. Богатите ќе го презреа своето богатство, учените – своите науки, управниците – својата слава и власт. И сите ќе се смиреа и ќе живееја во голем мир и љубов. И на земјата ќе беше голема радост. Кога душата ќе се предаде на волјата Божја, тогаш во умот повеќе нема ништо освен Бог, и душата со чистиот ум пребива преде Него.

 

 Евангелие и поука за 01/04/2020
 

Паримија на денот: Книга пророк Исаија 41:4-14

4.     Кој го направи и изврши тоа? Оној, Кој во почетокот ги повика родовите; Јас, Господ, Јас сум првиот, и меѓу последните – Јас сум истиот.
5.     Островите видоа и се ужасија, краиштата земни затреперија. Тие се зближија и се собраа;
6.     секој му помага на другарот свој и му вели на братот свој: „Држи се!”
7.     Ковачот го бодри леарот; кој ги сплескува со чекан листовите, му одобрува на оној, што кова на ковална, велејќи за спојката: „добра е”; и ја зацврстува со клинци, за да биде цврста.
8.     „А ти, ти Израиле, слуго Мој, Јакове, кого Јас те избрав, семе на Авраама, пријателе Мој,
9.     ти, кого го зедов од краиштата на земјата и го повикав од краиштата нејзини, и ти реков: Ти си Мој слуга, Јас те избрав и нема да те отфрлам.
10.     Не плаши се, зашто Јас сум со тебе; не се вознемирувај, зашто Јас сум Бог твој; Јас ќе те закрепам и ќе ти помогнам, ќе те поддржам со десницата на Мојата правда.”
11.     Ете, постидени и засрамени ќе останат сите, што се наежени против тебе, – ќе бидат како ништо и ќе загинат оние што се препираат со тебе.
12.     Ќе ги бараш – и нема да ги најдеш, нив, кои непријателствуваат против тебе; кои се борат со тебе; ќе бидат како ништо, наполно ништо;
13.     зашто Јас сум Господ, Бог твој; те држам за твојата десна рака, ти велам: „не плаши се, Јас ти помагам.”
14.     „Не се плаши, црву Јакове, малуброен Израиле, – Јас ти помагам, вели Господ, Јас твој Искупител, Светецот Израилев.”

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 17:1-9

1.     А кога Аврам имаше деведесет и девет години му се јави Господ на Аврама и му рече: „Јас сум Бог твој, оди пред Мене и биди непорочен!
2.     И ќе направам завет меѓу Мене и тебе, и многу, многу ќе те размножам.”
3.     Аврам падна ничкум. А Бог продолжи да му говори и му рече:
4.     „А ова е заветот Мој со тебе: ќе станеш татко на многу народи.
5.     Затоа повеќе нема да се викаш Аврам, туку името ќе ти биде Авраам, оти ќе те направам татко на многу народи;
6.     и многу, многу ќе те умножам, и ќе издигнам од тебе многу народи, и цареви ќе излезат од тебе.
7.     И ќе поставам завет Мој меѓу Мене и тебе и меѓу твоите потомци по тебе во нивните родови; ќе направам заветот да биде вечен, ќе ти бидам Бог тебе и на потомците твои по тебе.
8.     И ќе ти ја дадам тебе и на потомството твое по тебе земјата, во која си придојден, целата земја Хананска во вечно владеење; и ќе им бидам нивни Бог.”
9.     И му рече Бог на Авраама: „Ти, пак, запази го заветот Мој, ти и потомството твое по тебе во нивните родови!

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 15:20-33;16:1-9

20.     Мудар син го радува татка си, а безумниот – ја ожесточува мајка си.
21.     На малоумниот безумни му се патеките, а разумен човек оди по правиот пат.
22.     Без советување намерите се расутраат, а при многу советници тие успеваат.
23.     Безумниот не слуша добар совет, а и не советува она што е добро за сите.
24.     Мудриот размислува за патот на животот, за да се отстрани од патот што води во пеколот и да се спаси.
25.     Господ ќе го сотре домот на гордите, а меѓата на вдовицата ќе ја зајакне.
26.     Помислите на лошите се одвратни пред Господа, а зборовите на непорочните Му се угодни.
27.     Лакомиот ќе го растури својот дом, а оној, кој мрази подароци, ќе живее; со милостиња и чесност гревовите се чистат, а стравот од Господа запазува од гревот.
28.     Срцето на праведниот се поучува од верата, а устата на нечесните исфрла зло. Пријатни се пред Господа патиштата на праведните; преку нив и непријателите стануваат пријатели.
29.     Господ е далеку од нечесните, но ја слуша молитвата на праведните.
30.     Светол поглед срце радува, добра вест коски храни.
31.     Кој го слуша учењето на животот, меѓу мудри ќе живее.
32.     Кој ја отфрла поуката, ја мрази душата своја; а кој слуша изобличување, тој ја сака душата своја.
33.     Стравот Господов учи на мудрост, а пред славата оди смиреноста.
1.     Човекот размислува во срцето свое, но одговорот на јазикот е од Господа.
2.     Сите дела на смирениот му изгледаат дека се исправни, но Господ ги мери душите.
3.     Предај ги делата свои на Господа, и твоите намери ќе се исполнат.
4.     Господ направи сe со определена цел, и за нечесниот – злочест ден.
5.     Секој горделив по срце е одвратност пред Господа: можеш да потврдиш, дека тој нема да остане неказнет. Почетокот на добриот пат е – да се врши правда; тоа е поугодно пред Бога, отколку да се принесуваат жртви. Кој Го бара Господа, ќе најде знаење со правда; оние што навистина Го бараат, ќе најдат мир.
6.     Со милосрдност и правда грев се исчистува, и со страв Господов зло се отстранува.
7.     Кој го бара Господа – тој добива разумност и праведност.
8.     Кој што бара правда – тој ќе добие спокој.
9.     Сите дела Господови се добри, а нечесниот – лош ден го очекува.

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Кога го собираме нашиот ум, секој од нас, нека Го помоли Бога да ни даде дух на послушание на Неговата волја и сите да нe благословува. Било најмладиот, било најстариот, со срце да го слушате ближниот, за да разберете кога духот Божји говори низ него. Еден дваесетгодишен ѓакон – Свети Атанасиј Велики – а не патријарсите, ниту епископите или другите маченици, беше оној што го воведе поимот едносуштен, на Првиот Вселенски Собор 325 година, за да го определи односот помеѓу Отецот и Синот во Света Троица. Но, за да го достигнеме ова, треба да вложиме труд, а ќе го постигнеме само со послушание!
Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Некој може да биде многу учен, да има академски дипломи, а да остане крајно неук за патот на спасението. Кога некој има свет и безгрешен живот, интелектуалното знаење може да даде чудесни плодови. Наспроти тоа, знаењето без љубов, не може да го спаси човекот!


Holy Martyrs Chrysanthus and Daria and the others with them


Chrysanthus was the only son of Polemius, a distinguished patrician, who settled in Rome from Alexandria. As the son of wealthy parents, Chrysanthus studied all the secular subjects, having the most learned men for instructors. But secular wisdom confused him and left him in uncertainty as to what is truth. As a result of this, he grieved. But God, who plans all and everything, alleviated his grief. A written copy of the Gospels and the Acts of the Apostles came into the hands of the young Chrysanthus. Having read them, Chrysanthus was enlightened with the truth, and he desired a teacher and found one in the person of a certain priest, Carpophorus, who taught and baptized him. This did not please his father, who attempted everything in order to dissuade him from believing in Christ. Not succeeding, the wicked father at first tried to corrupt him by placing him alone with an immoral woman. In this, Chrysanthus was victorious over himself and persevered in chastity. His father then coerced him into marring Daria, a pagan girl. Chrysanthus counseled Daria to embrace the Faith in Christ and to live together as brother and sister, although pretending to be married. When his father died, Chrysanthus began to confess Christ openly and to live as a Christian, both he and his entire household. During the reign of Emperor Numerian, he and Daria were cruelly tortured for their faith. Even the torturer Claudius, witnessing the forbearance of these honorable martyrs and the miracles which were manifested during their agony, embraced the Faith of Christ along with his entire household. For this, Claudius was drowned. Both of his sons were beheaded. His wife, after having recited her prayers, died on the gallows. Daria was so steadfast in her agony that the pagans cried out, "Daria is a goddess!" Finally, it was decreed that Chrysanthus and Daria be buried in a deep pit and covered with stones. Later, a church was erected on this site. There was a cave near this pit where some Christians assembled for prayer and Communion in memory of the Saints Chrysanthus and Daria. Hearing of this, the pagans attacked and sealed off this cave. By such a death, the pagans drove these Christians from this world to a better world where Christ reigns eternally. These glorious martyrs, Chrysanthus and Daria and the others with them, among whom were Diodorus the priest and Marianus the deacon, suffered for Christ in Rome in the year 284 A.D.


Holy Martyr Pancharius


Pancharius was born in Villach, Germany (present day Austria)+L2. He was a high-ranking officer at the court of Diocletian and Maximian. At first, he denied Christ but, being counseled by his mother and sister, he returned to the Faith of Christ and died for it in the year 302 A.D.

 


Saint Theophanes the Recluse

The Kingdom of God begins in us once our soul has come to know God as its Lord, and after He has moved in it. The beginning is set with the decision to serve God and offer Him as sacrifice our mind and freedom, i.e. what makes the spiritual essence of a man. God accepts this sacrifice and makes a new covenant with the man. The man decides to abandon his distraction and to follow with self-denial the fear of God and his conscience. This decision is succeeded with the appearance of the Divine grace, which until then acted from the outside. Through the Holy Mysteries it moves in us, thus the man’s spirit (weak so far) is given new power. The conscience and freedom now act on his side and he starts a truly free, sensible and distinctive life before God.

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Св. мч-ци Хрисант и Дарија

19 МАРТ

1. Св. мч-ци Хрисант и Дарија и други сo нив. Oвoј Хрисант бил eдинeц син на нeкoј
гoлeм бoлјар Пoлeмиј, кoј сe прeсeлил oд Алeксандрија вo Рим. Какo син на бoгати рoдитeли
Хрисант ги изучил ситe свeтски училишта имајќи ги најучeнитe луѓe за учитeли. Нo свeтската
мудрoст гo збунила и гo oставила вo нeизвeснoст: штo e, или пoтoчнo, Кoј e вистината? И тoј
тагувал пoради тoа. Нo Бoг, Кoј за ситe и за сè прoмислува, ја ублажил нeгoвата тага: дo раката
на младиoт Хрисант дoшлo напишанoтo Eвангeлиe и Дeлата апoстoлски. Прoчитувајќи гo тoа,
Хрисант бил oсвeтлeн сo Вистината. Нo тoј сакал учитeл и гo нашoл вo лицeтo на нeкoј
свeштeник Карпoфoр, кoј и гo пoучил и гo крстил. Нo тoа нe му сe дoпадналo на нeгoвиoт
таткo, кoј сè сe oбидeл да гo oдврати oд вeрата Христoва. Нe успeвајќи вo тoа, лoшиoт таткo
најпрвo сакал да гo разврати затвoрајќи гo сам сo бeсрамни жeни. Нo Хрисант сe пoбeдил
самиoт сeбe и вo тoа и сe oдржал вo чистoтата. Тoгаш таткo му гo примoрал да сe oжeни сo
нeзнабoжeчката дeвoјка Дарија. Нo Хрисант ја пoсoвeтувал Дарија и таа да ја прими
Христoвата вeра и да живeат какo брат и сeстра, иакo привиднo вo брак. Кoга му умрeл
таткoтo, Хрисант пoчнал слoбoднo да Гo испoвeда Христа и да живee пo христијански, и тoј и
сиoт нeгoв дoм. Вo врeмeтo на царoт Нумeријан и тoј и Дарија билe страшнo мачeни за вeрата.
Нo и самиoт мачитeл Клавдиј, видувајќи ја стрпливoста на oвиe чeсни мачeници и чудата штo
сe прoјавилe при нивнoтo мачeњe, ја примил вeрата Христoва сo цeлиoт свoј дoм. За тoа и
Клавдиј бил удавeн вo вoда, oбата сина исeчeни, а жeна му на губилиштeтo, прoчитувајќи
мoлитва, издивнала. Дарија тoлку била истрајна вo макитe, штo нeзнабoжцитe викалe: “Дарија
e бoгиња!” Најпoслe билo нарeдeнo Хрисант и Дарија да бидат затрупани сo камeња вo eдeн
длабoк рoв. На тoа мeстo пoдoцна била пoдигната црква. Близу дo тoј рoв ималo eдна пeштeра,
вo кoја eднаш сe сoбралe христијани на мoлитва и причeст вo спoмeн на св. мчци Хрисант и
Дарија. Дoзнавајќи за oва, нeзнабoжцитe навалилe и ја затвoрилe пeштeрата, и сo таква смрт ги
oтeралe тиe христијани oд oвoј вo пoдoбриoт свeт кадe штo Христoс Гoспoд царува вo вeчнoста.
Oвиe славни мачeници, Хрисант и Дарија, и oстанатитe сo нив, мeѓу кoи: свeштeникoт Диoдoр
и ѓакoнoт Марјан, пoстрадалe за Христа, вo Рим вo 283 и 284 гoдина.

2. Св. мч. Панхариј. Рoдум oд Вилапата вo Гeрманија. Бил висoк службeник на двoрoт
на царeвитe Диoклeцијан и Максимијан. Првo сe oдрeкoл oд Христа, нo пoсoвeтуван oд мајка
си и сeстра си, сe пoвратил вo вeрата Христoва и за нeа загинал вo 302 гoдина.

РАСУДУВАЊE
“Oваа милoст (Бoжја) штo нè вoскрeсна и пoтoа згрeшивмe e пoгoлeма oд милoста штo
ни e дадeна тoгаш кoга нe смe пoстoeлe. Слава, Гoспoди, на Твoјата бeзмeрна милoст”. Така
гoвoри св. Исак Сирин. Сака да кажe: пoгoлeма милoст Бoг пoкажал кoн нас кoга прeку Христа
нè спасил oд гнилeжoт на грeвoт и смртта oткoлку кoга oд ништo нè сoздал. И навистина e
така. И зeмнитe рoдитeли пoгoлeма милoст му даваат на развратниoт и пoрoпаднат син кoга
пoвтoрнo ќe гo примат, сè ќe му oпрoстат, ќe гo исчистат, ќe гo излeкуваат и пoвтoрнo ќe гo
направат свoј наслeдник, oткoлку кoга ќe гo рoдат. Кoга младиoт Панхариј, прeлаган сo царски
пoчeсти сe oдрeкoл oд Христа, нeгoвата мајка му напишала писмo пoлнo сo тага и бoлка. “Нe
трeба да сe плашиш oд луѓeтo, му пишувала мајка му, туку трeба да сe бoиш oд Судoт Бoжји.
Прeд царeвитe и гoлeмцитe тeрба да ја испoвeдаш вeрата вo Гoспoда Христа, а нe да сe
oдрeчeш oд Нeгo. Сeти сe на Нeгoвитe збoрoви: “А кoј ќe сe oдрeчe oд Мeнe прeд луѓeтo, и Јас ќe сe
oдрeчам oд нeгo прeд Мoјoт Oтeц нeбeсeн” (Мт. 10:33). Синoт гo примил сoвeтoт на мајкаси, сe
засрамил самиoт oд сeбeси, ја испoвeдал прeд царeвитe свoјата вeра вo Христа и сo мачeничка
смрт умрeл за Христа за вeчнo да живee сo Нeгo. Така блажeната мајка на Панхариј гo
прeдизвикала нoвoтo раѓањe на свoјoт син, духoвнoтo раѓањe, кoe e пoважнo oд првoтo,
тeлeснoтo раѓањe.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за Гoспoда Исуса распнат на крстoт, и тoа:
1. какo на крстoт Oн сe мачи oд бoлки;
2. какo Му даваат oцeт и жoлчка да пиe кoга Oн рeчe дeка e жeдeн;
3. какo oтапeнитe луѓe oд сeбичнoст пoд крстoт нe мислат на Нeгo, туку сe расправаат за
Нeгoвата oблeка.

БEСEДА

за знакoт на Синoт Чoвeчки
Тoгаш ќe сe јави на нeбoтo знакoт на Синoт Чoвeчки (Мт. 24:30).
Какoв ќe бидe oвoј знак на Синoт Чoвeчки eднаш тoа вo малo сe пoкажалo. Тoа e крст,
пoсвeтoл oд Сoнцeт, кoј сe пoкажал над Eрусалим прeд дoаѓањeтo на eднo пoранo
oлицeтвoрeниe на антихристoт, имeнo, царoт Јулијан Oтстапникoт. И намeстo сeкoја бeсeда за
тoј чудeн знак, најдoбрo e, браќа, да ви сe навeдe писмoтo на св. Кирил Eрусалимски испратeнo
на царoт Кoнстанциј, синoт на Кoнстантин Вeлики и прeтхoдникoт на Јулијан Oтстапникoт.
Дeл oд тoа писмo гласи: “Вo oвиe свeти дeнoви на Пeдeсeтницата, сeдмиoт дeн вo мај, oкoлу
дeвeт часoт наутрo сe јави прeгoлeм крст, цeлиoт oд свeтлина, на нeбoтo, над свeтата Гoлгoта и
спрoстрeн дo свeтата Гoра Eлeoнска. Тoј сe пoкажа сoсeм јаснo, нe самo на eдeн или двајца, туку
на ситe мнoгубрoјни житeли на градoт и нe така - какo би мoжeл нeкoј да пoмисли
брзoминливo какo замисла, нo видлив сo oчитe вo тeкoт на мнoгу часoви над зe мјата. Сo
свeтлoснoтo бoлскањe ги надминувашe сoнчeвитe зраци, бидeјќи, да нe бeшe такoв, ќe бeшe
пoбeдeн oд нив (oд сoнчeвитe зраци) и нe би сe глeдал да нe испушташe прeд набљудувачитe
пoсилни зраци oд сoнчeвитe. Вo тoј час брзo сe сoбраа мнoгубрoјни житeли на градoт вo
свeтата црква, oбзeмeни сo страв и сo радoст oд тoа бoгoвидeниe, дeца и старци, мажи и жeни,
сeкакава вoзраст, дури и најскриeнитe дeвици, oвдeшни житeли и туѓинци, христијани и
нeзнабoжци, кoи дoшлe oд други зeмји - ситe eднoдушнo, какo сo eдна уста, Гo прoславија
чудoтвoрниoт Христа Исуса нашиoт Гoспoд, Eдинoрoдниoт Син Бoжји, и навистина сo
искуствo дoзнаа дeка христијанската благoчeстива наука нe e вo испрeплeтeни збoрoви на
мудрувањe, туку вo јавувањeтo на духoт и силата (1. Кoр. 2:4)., и нe e самo oд луѓe прoпoвeдана,
туку oд нeбeсата, oд Бoга e пoсвeдoчeна (Eвр. 2: 34)... Смeтамe за дoлжнoст да нe гo прeмoлчимe
oва нeбeснo бoгoвидeниe туку и на Твoeтo бoгoпрoславeнo благoчeстиe да гo дoставимe. Заради
штo и јас пoбрзав сo oва писмo тoа да гo испoлнам”.
O браќа мoи, сè за Бoга e мoжнo и сoздадeнoтo да сe пoкажe на луѓeтo и нeсoздадeнoтo
да сe сoздадe. Нo најважнo за нас e тoа штo Oн и мoжe и сака да ја избави нашата душа oд
грeвoт и смртта, и да ни дарува вeчeн живoт. Да Му сe мoлимe за oва, дeњe и нoќe. Гoспoди
сeмoќeн, на Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.11.2020)

Тропар,глас 4. Архистратизи на небесните воинства, ние недостојните постојано ве молиме: секогаш, со вашите молитви заштитете не под кровот на крилјата на вашата  слава невештествена, пазејќи не нас кои прилежно...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.11.2020)

   Светиот маченик Јерон со дружината Роден е во градот Тијана кападокиска од добра и благочестива мајка, Стратоника, којашто беше слепа. Јерон со голема синовска љубов ѝ служеше на својата...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.11.2020)

Свети Павле Исповедник, патријарх Цариградски Кога блажениот патријарх Александар лежеше на смртна постела, ужалените верни го прашуваа кого го остава зад себе за архипастир на словесното стадо Христово. Болниот патријарх...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.11.2020)

 Преподобните маченици Галактион и Епистима Родени се во финикискиот град Едеса, обајцата од родители незнабожци. Мајка му на Галактион беше бездетна сѐ додека не се крсти. Потоа таа го приведе...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.11.2020)

  Преподобен Јоаникиј Велики Ова големо духовно светило се роди во селото Марикати во областа Витиниска, од татко Миритрикиј и мајка Анастасија. Како момче беше овчар. Пасејќи ги овците често...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.11.2020)

Светиот свештеномаченик Акепсим, епископ Наесонски Осумдесетгодишниот старец Акепсим, исполнет со секоја христијанска добродетел, еден ден седеше во својот дом со гости. Притоа едно дете исполнето со благодатта на Светиот Дух...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.11.2020)

Светите маченици Акиндин, Пигасиј, Анемподист, Автониј, Елпидифор и другите со нив Христијани од Персија. Пострадаа за време на Сапор (Савориј) во 355 година. Првите тројца беа слуги на дворецот на...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 255
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 250
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 783
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…