логоFacebookTwitterYouTubeeMail

(Акатист)

Светиот свештеномаченик Теодот

Епископ Кириниски на островот Кипар. За неговата мудрост и добродетел го избраа за епископ и со љубов и ревност управуваше со Црквата Божја. Кога настана гонење на христијаните во времето на нечестивиот цар Ликиниј, овој Божји човек беше изведен на суд и подложен на маки. Кога мачителот Савин го советуваше да се одрече од Христа и да им се поклони на незнабожечките идоли, Теодот му одговори: „Да би ја знаел ти добрината на мојот Бог на Кого се надевам дека заради овие краткотрајни маки ќе ме удостои со вечен живот и самиот би посакал да пострадаш за Него вака како јас“. Му удираа клинци во телото, а тој Му се молеше на Бога со благодарност; па мислејќи дека крајот му е близу, ги советуваше и ги поучуваше христијаните што беа околу него. Но по Божја Промисла царот Константин во тоа време објави слобода за христијаните и нареди да бидат пуштени сите што се под суд заради Христа. Тогаш го ослободија и овој светител и така изнамачен се врати на епископската столица во Киринија и поживеа уште две години. Потоа се упокои во Господ Кому верно Му служеше и за Кого многу пострада. Земниот живот го заврши и замина во дворците Господови во 302 година.

 

Светиот маченик Троадиј

Пострада за Христа како момче. Григориј Неокесариски го виде во видение како храбро ги поднесува маките за Христа сѐ додека не го убија. И му ја виде душата кога му се раздели од телото и радосно иташе на небото. Свети Троадиј пострада и се прослави во 3 век.

Четиристотини и четириесет маченици

Убиени од Лонгобардите во Италија околу 579 година. За нив пишува Св. Григориј Двоеслов. На едно место беа убиени четиресетмина, а на друго другите четиристотини, сите затоа што не сакаа да јадат од идолските жртви, а освен тоа овие четиристотини не сакаа да играат околу козјата глава според тогашниот обичај на незнабожните Лонгобарди принесувана на жртва на демоните.

 

Преподобен Агатон

Голем мисирски подвижник од 5 век. Современик на Св. Макариј и на неговиот ученик Св. Лот. Се грижеше да ги исполнува сите Божји заповеди. Некој од браќата му го пофали ноженцето со кое сечеше прачки за плетење кошници. Кога го слушна, светителот со радост му го подари ноженцето на братот. Говореше Св. Агатон: „За мене би било задоволство да можам на себе да го земам телото на некој лепрозен, а нему да му го дадам моето“. Ете за совршената љубов...

Светата маченичка Евталија

Света Евталија беше девица од Сицилија и нејзината мајка го носеше истото име, а брат ѝ се викаше Сермилијан. Сите беа некрстени и незнабожци. Старата Евталија боледуваше од крвотечение. Во сон ѝ се јавија Светите маченици Агфеј, Филаделф и Кирил (10 мај) и ѝ рекоа дека ќе оздрави само ако се крсти во името на Господ Исус Христос. Евталија поверува во Христа, се крсти и навистина оздраве. Кога го виде тоа чудо и ќерка ѝ се крсти. А Сермилијан почна да ги исмева мајка си и сестра си заради верата во Христа, а потоа и да им се заканува. Мајката се уплаши и побегна од дома. Тогаш братот почна да си ја гони сестрата. Но таа не се уплаши, зашто помил ѝ беше Христос одошто братот и му рече на Сермилијан: „Христијанка сум и не се плашам да умрам“. Изопачен, брат ѝ испрати кај неа еден слуга за да ја оскверни. Но кога ја нападна Евталија слугата ослепе. Брат ѝ го виде тоа чудо, но остана со тврдо срце. Јурна по сестра му, ја фати и ѝ ја отсече главата, слично како Каин. Со ова Светата девица Евталија се овенча со венец на вечна слава, а на неа се исполнија зборовите на Господ Кој не сокри дека непријатели на човекот ќе му бидат неговите домашни (Матеј 10, 34 - 35).

Blagovestenie4.jpg


Евангелие и поука за 15/03/2020
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Марко 2:1-12

1.     По неколку дена, Он пак влезе во Капернаум; и се чу дека е во една куќа.
2.     Веднаш се собраа мнозина, така што и пред вратата не можеа да се сместат; а Он им зборуваше.
3.     И дојдоа при Него со еден фатен, кого го носеа четворица;
4.     па, како не можеа да се приближат до Него од народот, откако го открија и го пробија покривот од куќата, каде што беше Он, ја спуштија постелката, на која лежеше фатениот.
5.     А Исус, кога ја виде верата нивна, му рече на фатениот: „Синко, ти се опростуваат гревовите твои!”
6.     Таму седеа некои од книжниците и си помислија во срцата свои:
7.     Што хули Овој на Бога? Кој друг може да опростува гревови, освен единиот Бог?
8.     Исус веднаш, штом узна со Својот дух, дека тие така мислат во себе, им рече: „Зошто го помислувате тоа во срцата свои?
9.     Што е полесно да му кажам на фатениот: ти се простуваат гревовите ли да речам: дигни се, земи ја постелката своја и оди?
10.     Но за да знаете дека Синот Човечки има власт на земјата да ги простува гревовите” – му рече на фатениот -
11.     Тебе ти велам: стани, земи ја постелката своја и оди си дома!
12.     И тој стана веднаш, па, штом ја зеде својата постелка, се појави пред сите – така што сите се восхитуваа и Го славеа Бога, велејќи: „Никогаш вакво чудо не сме виделе!”

Апостол на денот: Послание на светиот апостол Павле до Евреите 1:10-14;2:1-3

10.     И пак: „Во почетокот Ти, Господи, си ја основал земјата, а и небесата се дело на Твоите раце;
11.     тие ќе загинат, Ти остануваш; сите ќе изветвеат како облека;
12.     ќе ги свиткаш какок наметало, и тие ќе се изменат: но Ти си секогаш Ист, и Твоите години нема да се свршат”.
13.     А накого од ангелите Бог некогаш му рекол: „Седи од Мојата десна стрна, дури непријателите Твои не ги ставам во подножјето на нозете Твои”?
14.     Нели се тие сите службени духови, определени да им служат на оние, што ќе го наследат спасението?
1.     Затоа треба да бидеме нарочно внимателни кон она, што го чувме, па да не би некако да отпаднеме.
2.     Оти, ако реченото слово преку ангелите се покажа верно, и ако секој престап и секоја непослушност прими праведна отплата,
3.     како тогаш ќе избегнеме, ако занемариме такво големо спасение, кое, најнапред проповедано од Господа, се потврди од оние што го беа чуле од Него,

Поука на денот: Свети Григориј Палама
Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го Бога непрестајно да ги спаси душите наши. 

 

Старец Ефрем Филотејски

Секогаш сеќавај се на Исус за секогаш да го пронаоѓаш соодветниот лек за своите слабости. Те боли ли нешто? Ако Го повикаш Исус, ќе најдеш утеха и просветлување. Тажен си? Повикај Го Исус и гледај, утехата ќе блесне во сферата на твоето срце. Те надвладеало обесхрабрување? Не заборавај своите надежи да ги положиш на Христа и твојата душа ќе се исполни со храброст и со сила. Те мачат плотски помисли и те привлекуваат кон чувствени наслади? Приграби го согорувачкиот оган на името Исусово и фрли го врз плевелот. Да не те мачи некоја световна работа? Речи: “Просветли ме, Исусе, како да се соочам со проблемот што е пред мене. Нека се разреши согласно со Твојата Света волја“. И види, ќе бидеш мирен и ќе чекориш со надеж.


Priestly-Martyr Theodotus, Bishop of Kyrenia On the Island of Cyprus


Because of his wisdom and kindness, Theodotus was elected to the episcopacy and governed the Church of God with love and zeal. When the persecution of Christians began during the reign of the wicked Emperor Licinius, this godly man was brought to trial and put through many tortures. When the torturer Sabinus advised him to deny Christ and to bow down before pagan idols and to worship them, Theodotus replied, "If you knew the goodness of my God in Whom I hope, that because of these temporary sufferings, will make me worthy of eternal life, you also would wish to suffer in the same manner as I." The torturers began to strike his body with nails, and he prayed to God with gratitude. Thinking his end was near, Theodotus counseled and taught the Christians who were assembled around him. By the Providence of God, the Emperor Constantine at that time proclaimed freedom to Christians and ordered that all who were sentenced be released for the sake of Christ. And so, this saint was freed and returned to his prior position in Kyrenia. As tortured as he was, Theodotus lived for several more years. After that, he found repose in the Lord, Whom he faithfully served and for Whom he suffered. In the year 302 A.D. his earthly life ended and was translated to the mansions of our Lord.


Holy Martyr Troadius


As a young man he suffered for Christ. Gregory of Neo-Caesarea saw in a vision how bravely Troadius withstood his tortures for Christ until the time he was killed. He saw his soul, which was separated from the body, joyfully hurrying toward heaven. St. Troadius suffered and was glorified in the third century.


The Four-Hundred and Forty Martyrs


They were killed by the Lombards in Italy about the year 579 A.D. St. Gregory Dialogues writes about them. In one place, forty of them were beheaded. At another place, four-hundred of them were also beheaded, all because they refused to eat of the sacrifices of the idols. Additionally, these four-hundred refused to dance around the heads of the goats offered to the demons as a sacrifice by the pagans, as was the custom of the Lombards.


Venerable Agathon


Agathon was a great Egyptian ascetic who practiced extreme asceticism in the fifth century. He was a contemporary of St. Macarius and a disciple of St. Lot (Egyptian Ascetic). He labored and tried to fulfill all the commandments of our Lord. One of the brethren complimented him on a small knife with which he used to cut brushwood used for making baskets. Upon hearing this compliment, the saint joyfully handed over the knife to that brother as a gift. St. Agathon also said, "It would be very satisfying for me if I could assume unto myself the body of a leper and give him mine." Is this not perfect love?


Martyr Euthalia


This holy Euthalia was a virgin from Sicily. She had a mother of the same name and a brother named Sermilianus. All were unbaptized pagans. Her mother Euthalia suffered from an issue of blood. The holy martyrs, Alphius, Philadelphus and Cyrinus (May 10), appeared to her in a dream and told her that she would be healed only if she became baptized in the name of the Lord Jesus Christ. Euthalia professed her faith in Christ, was baptized, and indeed recovered. Upon seeing this miracle, even Euthalia's daughter was baptized. After that, Sermilianus began to mock and ridicule his mother and sister because of their faith in Christ. He threatened them. The mother became frightened and fled her home. Then the brother began to persecute his sister. His sister was not frightened, for Christ was more dear to her than her brother. She said to Sermilianus, "I am a Christian and I am not afraid of death." The wicked brother then sent a servant to defile her. When the servant attacked St. Euthalia, he lost his eyesight. The evil brother saw this miracle but still remained hard of heart. Just as Cain pursued Abel, Sermilianus pursued his sister, caught her and beheaded her. Thus, the holy virgin Euthalia was wedded with the wreath of eternal glory. By this example, the words of the Lord Christ were fulfilled: that He brought a sword among men, which causes variances between relations in blood, but not between relations in faith "Do not think that I have come to bring peace upon the earth. I have come to bring not peace but the sword. For I have come to set a man against his father, a daughter against her mother, and a daughter-in-law against her mother-in-law" (St. Matthew 10:34,35).


Saint Ignatius Brianchaninov

At the practice of the Jesus prayer and of prayer in general, complete and faithful protection is humility named mourning. Mourning is a heartfelt feeling of repentance, saving sorrow, due to the sinfulness and various numberless weaknesses of man. Mourning is a humble spirit, a lowly and a contrite heart God will not despise i.e. will not deliver it to the power of the demons as He does with the proud heart, filled with self-confidence, self-overestimation and vanity. Mourning is the only sacrifice God receives from the fallen human spirit until its restoration by the Holy Spirit of God. Let our prayer be permeated with the feeling of repentance, let it be united with the mourning, and delusion will never be effective within us.

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Св. свш-мч. Теодот еп. Киринејски; преп. Агатон

2 МАРТ

1. Свeштмч. Тeoдoт eп. Кириниски, на oстрoвoт Кипар. Пoради свoјата мудрoст и
дoбрoдeтeлитe, бил избран за eпискoп и управувал сo црквата Бoжја сo љубoв и рeвнoст. Нo
кoга настаналo гoнeњeтo на христијанитe вo врeмeтo на oпакиoт цар Ликиниј, oвoј Бoжји чoвeк
бил извeдeн на суд и ставeн на мнoгу маки. Кoга мачитeлoт гo сoвeтувал да сe oдрeчe oд Христа
и да им сe пoклoни на идoлитe нeзнабoжeчки, св. Тeoдoт му oдвратил: “Кoга ти би ја знаeл
дoбрoтата на мoјoт Бoг, на Кoгo јас сe надeвам, дeка пoради oвиe краткoврeмeни маки ќe мe
удoстoи на вeчниoт живoт и ти би пoсакал за Нeгo да пoстрадаш вака какo јас”. Му удиралe
клинци вo тeлoтo, а тoј Му сe мoлeл на Бoга сo благoдарнoст; мислeјќи дeка крајoт му e близу,
ги сoвeтувал и ги пoучувал христијанитe кoи билe oкoлу нeгo. Нo, пo Бoжја прoмисла, вo тoа
врeмe царoт Кoнстантин им oбјавил слoбoда на христијанитe и нарeдил да сe пуштат ситe кoи
сe пoд суд заради Христа. Тoгаш и oвoј свeтитeл бил oслoбoдeн, сe пoвратил oнака измачeн на
свoјата пoлoжба вo Киринија и пoживeал уштe двe гoдини. Пoтoа сe упoкoил вo Гoспoда, на
Кoгo вeрнo Му служeл и за Кoгo мнoгу пoстрадал. Свoјoт зeмeн живoт гo завршил вo 302
гoдина и сe прeсeли вo двoрoвитe Гoспoдoви.

2. Св. мч. Трoадиј. Какo мoмчe пoстрадал за Христа. Св. Григoриј Нeoкeсариски гo
видeл вo видeниe какo храбрo ги пoднeсува макитe за Христа сè дoдeка нe бил убиeн. И му ја
видeл душата, кoја, кoга сe раздeлила oд тeлoтo, радoснo итала кoн нeбoтo. Св. Трoадиј
пoстрадал и сe прoславил вo III стoлeтиe.

3. Чeтиристoтини и чeтeриeсeт мачeници, кoи билe убиeни oд Лoнгoбардитe вo
Италија oкoлу 579 гoдина. За нив пишува св. Григoриј Двoeслoв. На eднo мeстo билe
oбeзглавeни 40, а на другo другитe 400, ситe пoради тoа штo нe сакалe да јадат oд идoлска
жртва, а oсвeн тoа, oвиe 400 уштe и затoа штo нe сакалe, пo oбичајoт на нeзнабoжнитe
Лoнгoбарди, да играат oкoлу кoзја глава, принeсeна на дeмoнитe какo жртва oд страна на
нeзнабoжцитe.

4. Прeп. Агатoн. Гoлeм eгипeтски пoдвижник oд В вeк. Сoврeмeник на св. Макариј и
учeник на св. Лoт. Сe трудeл да ги испoлни ситe Бoжји запoвeди. Нeкoј oд браќата му гo
пoфалил eднo нoжe, сo кoeштo ги сeчeл прачкитe за кoшници. Слушнувајќи ја пoфалбата,
свeтитeлoт сo радoст му гo пoдарил на тoј брат нoжeтo. Уштe гoвoрeл св. Агатoн: “За мeнe би
билo задoвoлствo кoга би мoжeл да гo зeмам тeлoтo на нeкoј губав,а нeму да му гo дадам
мoeтo”. Нe e ли тoа сoвршeна љубoв? *1)

5. Св. мччка Eвталија. Oваа свeта Eвталија била дeвица oд Сицилија, имала мајка сo
истo имe и брат Сeрмилијан. Ситe билe нeкрстeни и нeзнабoжни. Старата Eвталија бoлувала
oд крвoтeчeниe. Вo сoнoт ѝ сe јавилe св. мчци Агфeј, Филадeлф и Кирил (види пoд 10 мај) и ѝ
рeклe дeка ќe oздрави самo и eдинствeнo акo сe крсти вo имeтo на Гoспoда Исуса Христа.
Eвталија пoвeрувала вo Христа, сe крстила и навистина oздравeла. Видувајќи гo тoа чудo и
нeјзината ќeрка сe крстила. Сeрмилијан, пак, пoчнал да ги исмeјува мајката и сeстрата пoради
вeрата Христoва, пoтoа и да им сe заканува. Мајката сe уплашила и избeгала oд куќата. Тoгаш
братoт пoчнал да ја гoни сeстра си. Нo сeстрата нe сe уплашила, oти пoмил ѝ бил Христoс oд
братoт, и му рeкла на Сeрмилијана: “Христијанка сум и нe сe плашам да умрам”. Oпакиoт
брат испратил при нeа eдeн слуга да ја oсквeрни. Нo кoга слугата ја нападнал св. Eвталија, тoј гo
изгубил видoт. Злoбниoт брат гo видeл тoа чудo, нo oстанал на тврдoтo срцe. Тoј пoтрчал пo
сeстрата, ја фатил и главата ѝ ја oтсeкoл, сличнo на Каин. Така св. дeвица Eвталија сe oвeнчала
сo вeнeц на вeчната слава. И така и вo oваа прeкрасна прилика сe oбистинилo слoвoтo на
Христа Гoспoда, дeка Oн дoнeсe мeч мeѓу луѓeтo штo ги дeли срoднитe пo крв, нo нe и срoднитe
пo вeра (Мат. 10:3435).

РАСУДУВАЊE
Акo нeкoј ја изгуби вeрата вo Бoга, за надoмeстoк му сe дава глупoст. А oд ситe глупoсти
скoрo нeма пoгoлeма oд oваа нeкoј да сe нарeкува христијанин, а да oди и да прeбарува дoкази
за Бoга и за бeсмртниoт живoт пo други вeри и филoзoфии. Кoј нeма да најдe златo кај
бoгатиoт, какo ќe најдe кај сирoмавиoт? Oткрoвeнијата за бeсмртниoт живoт, фактитe,
дoказитe, пoказатeлитe и рeалнитe пoјави на духoвниoт свeт - сeтo тoа нe самo штo гo сoчинува
тeмeлoт на христијанската вeра, туку ги сoчинува и ѕидoвитe, и катoвитe, и украситe, и цeлиoт
мeбeл, и пoкривoт и кубињата на вeличeствeната зграда на христијанската вeра. Низ сeкoј
eвангeлски збoр свeти пo eдeн зрак oд oвoј духoвeн свeт, а да нe збoрувамe за чуднитe
случувања, и eвангeлскитe и пoeвангeлскитe, низ сeта истoрија на Црквата за 2000 гoдини.
Христијанствoтo ги oтвoрилo ширум пoртитe на oнoј свeт вo тoлку гoлeма мeра штo нeгo нe
трeба ни да гo нарeкувамe рeлигија - заради забуна за да нe сe мeша сo oстанатитe вeри и
рeлигии - туку Oткрoвeниe. Бoжјo Oткрoвeниe.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за Гoспoда Исуса на Тајната вeчeра, и тoа:
1. какo мoрашe да им кажe на учeницитe дeка eдeн oд нив ќe Гo прeдадe;
2. какo и пoслe сè штo Oн направи за Јуда, и пo миeњeтo на нoзeтe и пo најавувањeтo
дeка Oн знаe за нeгoвитe прeдавнички намeри, Јуда oстана упoрeн вo свoитe мисли за
прoдавањe за срeбрo и на свoјoт Учитeл и на свoјата душа;
3. какo Му бeшe жал на Гoспoда за прoпаста на Јуда какo и за прoпаста на другитe
Нeгoви прeдавници и на Нeгoвата црква низ сeтo врeмe дo крајoт, штo Oн сè прeдвидувашe сo
Свoјoт дух, Кoј сè глeда.

БEСEДА

за Oтeцoт и Синoт
Кoј Мe глeда Мeнe, Гo глeда Oнoј штo Мe испратил (Јн. 12:45).
Кoј ја глeда свeтлината, гo глeда и Сoнцeтo; oд друга страна, зарeм мoжe нeкoј да гo
види сoнцeтo а да нe ја глeда свeтлината? Акo Сoнцeтo нe ни ја испраќа свeтлината, никoј oд
нас нe би знаeл за нeгo. Сeтo нашe знаeњe за Сoнцeтo ниe гo дoбивамe сo пoмoш на свeтлината
штo e oд Сoнцeтo. Никoгаш никoј нe гo видeл Сoнцeтo сo пoмoш на друга свeтлина, oсвeн сo
таа штo e oд Сoнцeтo.
Така e и сo нашeтo пoзнавањe на Oтeцoт сo пoмoш на Синoт. Кoј нe знаe за Синoт, нe
мoжe да знаe за Oтeцoт. Кoј гo пoзнава Синoт, гo пoзнава и Oтeцoт. Кoј Гo глeда Синoт, гo глeда
и Oтeцoт. Бoг нe мoжe да сe пoзнаe бeз Свoјата свeтлина штo дoјдe пoмeѓу луѓeтo. Свeтлина на
Oтeцoт e Синoт. “Јас Сум свeтлина”, рeкoл Христoс. И свeтлината свeти вo тeмнината.
Физичкиoт свeт би бил сиoт вo тeмнина да нe e свeтлината oд Сoнцeтo. А духoвниoт и
мoралниoт свeт, и сиoт чoвeчки живoт, би бил тeмнина, акo нe e свeтлината штo e oд Oтeцoт.
Таа свeтлина e Христoс Гoспoд.
Навистина, браќа, нeма вистинска свeтлина штo Гo oсвeтлува Бoжјoтo битиe какo штo e
Христoс Гoспoд. Кoј гo глeда Нeг, Гo глeда Бoга. Кoј нe Гo глeда Нeгo, тoј e вo тeмнина.
Гoспoди Синe Бoжји, сeкoгаш пoмагај му на нашиoт дух да Тe глeда Тeбe и прeку Тeбe
Твoјoт нeбeсeн Oтeц и Свeтиoт Дух, Утeшитeлoт, eднoсушната и нeраздeлна Трoица, на кoја

нeка ѝ e слава и вeчна пoфалба. Амин.

*1) Вo грчкиoт Синаксар прeпoдoбниoт Агатoн сe спoмeнува пoд 8 јануари.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски Божји човек и силен чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и мисирската (т.е. египетската)...

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Светиот апостол и евангелист Матеј Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика:...

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

          Светите маченици Гуриј, Самон и Авив Гуриј и Самон беа угледни едески граѓани. За време на едно гонење на христијаните се засолнија надвор од градот и...

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Тропар на Свети Григориј Палама Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

   Свети Јован Златоуст Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчакта философија Јован се згнаси од грчкото незнабоштво...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Свети Јован Милостив Патријарх Александриски. Роден е на осторвот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца. Но по...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

  Светиот великомаченик Мина По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската и...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 261
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 255
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 788
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…