логоFacebookTwitterYouTubeeMail

На  24-ти септември 2017 година, од манастирската црква „ Св. Георгиј Победоносец“, во Криви Дол, со свечена литија беа донесени  моштите на преподобeн Јоаникиј Ракотински во Соборниот храм „Св.Климент Охридски“, во Скопје, каде на Божествена Литургија беше впишан во списокот на светиите.

 

Преподобен Јоаникиј Ракотински.

 Преподобен Јоаникиј се родил во Охрид, на 7 јануари 1847 година, а на крштението го добил името Јован. Монашки потстриг примил на 17 јануари 1873 година, во манастирот „Свети вмч. Пантелејмон“, Нерези, со името Јоаникиј. Година и половина по замонашувањето преминал во манастирот „Свети Илија“, село Бањани, а во 1874 година останал во братството на Марковиот манастир, за најпосле да се насели во селото Ракотинци и таму да го обнови манастирот „Свети Илија“. Како најобразован во тоа време, во 1896 година подигнал и основно училиште за деца. Живеел во исклучително тешко време, за време на турското владеење, Балканските и Првата светска војна, со тешки искушенија и притисоци, и сенародно страдание. Во 1913 година бил произведен во игумен, а во 1935 година во архимандрит. Се упокоил на 24 јануари 1940 година.

 

 „Не времето и околностите ги провозгласуваат светиите, туку благородството на совршената и нелицемерна љубов кон Бога Така запиша во синаксарот од богослужбата за Преподобниот Јоаникиј, химнографот на Великата Христова Црква, сепреподобниот јеромонах Атанасиј Симонопетрски. И несомнено, светоста не може да се ограничи во просторот и времето, бидејќи како исклучиво Божјо својство, таа ги надминува и…

Скопска епархија

vozdvizenie.jpg

Преподобен Теодосиј Велики    

Прв востановител и устроител на монашкото општежитие. Роден е во областа Кападокија, во селото Могаријаси, од благочестиви родители. Како млад го посети Св. Симеон Столпник којшто го благослови и му прорече голема духовна слава. Со кадилницата во која стави ладно ќумурче и темјан, Теодосиј бараше место за да се насели и да основа манастир и запре таму каде што ќумурчето само од себе се разгоре. Овде се насели и почна да се подвизува. Наскоро околу него се собраа монаси од странски земји. Заради тоа изгради по една црква за секој јазик на кој се зборуваше во обителта, и во слава Божја истовремено служеа и се пееја на грчки, ерменски, грузиски итн. Но во денот кога се причестуваа, сите браќа се собираа во големата црква, во која се служеше на грчки. Трпезата и имотот им беа заеднички на сите, трудот и трпењето заеднички, а неретко и гладувањето. Теодосиј им беше возвишен пример за живот на сите свети монаси, пример во трудот, во молитвата, постот, бдеењето и во сите христијански добродетели. И Бог му подари дар на чудотворство, па можеше да исцелува болни, да се јавува на далечина и да помага, да умножува леб и пченица. Молитвата му беше на усните дење и ноќе. Се упокои мирно во Господ кога имаше сто и шест години, во 529 година.

vozdvizenie.jpg

 Блажениот Михаил

Јуродив заради Христа. Се правеше луд за да ја скрие од светот својата добродетел и за да не биде фален. Така си приготви себеси пофалба од Бога. Се упокои во 1453 година во Клопскиот манастир, близу Новгород, каде што му почиваат и моштите. 
 

 Евангелие и поука за 24/01/2020
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Марко 10:23-32

23.     И кога погледна Исус, им рече на учениците Свои: „Колку е тешко за богатите да влезат во царството Божјо!”
24.     А учениците се уплашија од зборовите Негови. Но Исус пак им одговори и рече: „Чеда, колку им е тешко на оние, што се надеваат на богатството, да влезат во царството Божјо!
25.     Полесно ? е на камила да влезе низ иглени уши, отколку на богат – да влезе во царството Божјо.”
26.     А тие се чудеа многу и си велеа помеѓу себе: „Тогаш кој може да се спаси?”
27.     Кога ги погледна Исус, им рече: „За луѓето тоа не е можно, но не и за Бога; зашто за Бога сe е можно!”
28.     И Петар почна да му говори: „Ете, ние оставивме сe и по Тебе одиме.”
29.     А Исус одговори и рече: „Вистина ви велам: нема таков што оставил куќа, или браќа, или сестри, или татко, или мајка, или жена, или деца, или имот, заради Мене и Евангелието,
30.     а да не примил, и тоа сега, во ова време, стопати повеќе од куќи, и браќа, и сестри, и татко, и мајка, и деца, и нивје, а во идниот век – и живот вечен.
31.     И мнозина први ќе бидат последни, а последните – први.”
32.     Кога беа на пат, искачувајќи се за Ерусалим, Исус одеше пред нив, а тие беа уплашени, па, врвејќи по Него, се боеја. И кога ги повика повторно дванаесетте, почна да им зборува за она што ќе се случи со Него.

Апостол на денот: Прво соборно послание на светиот апостол Петар 1:1-2;1:10-12;2:6-10

1.     Од Петра, апостолот на Исуса Христа, до избраните придојдени, растурени по Понт, Галатија, Кападокија, Азија и Витинија,
2.     по провидението на Бога Отецот, преку осветувањето од Духот за послушност и попрскување со крвта на Исуса Христа: да ви се умножи благодатта и мирот!
10.     кое го бараа и испитуваа пророците, што прорекоа за вашата благодат.
11.     Откако испитаа, во кое или какво време им јавуваше Духот Христов однапред, Кој беше во нив, сведочејќи за Христовите страдања и славата која иде по нив;
12.     ним им беше откриено дека тие не за самите себе служат, а за нас со она што ви се јави сега вам преку оние, кои го проповедаа Евангелието од небото преку Светиот Дух, и во кое сакаат да вникнат ангелите.
6.     Зашто во Писмото стои напишано: „Еве, на Сион клавам аголен Камен, одбран и скапоцен; и кој верува во Него, нема да се посрами!”
7.     Вам, пак, кои верувате, Он ви е чест, а за неверниците – „камен, кого го отфрлија ѕидарите, но кој стана глава на аголот” и „камен за сопнување и камен за соблазнување”,
8.     на кој тие се сопнуваат, не покорувајќи му се на словото; за тоа се тие и одредени.
9.     Но вие сте род избран, царско свештенство, свет народ, луѓе придобиени, за да ги возвестите совршенствата на Оној, Кој ве повикал од темнина во Својата чудна светлина;
10.     вие, кои некогаш не бевте народ, а сега сте народ Божји; кои не бевте помилувани, а сега сте помилувани.Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Понекогаш дејствувањето на молитвата ни се чини премногу споро, несразмерно со нашето кусотрајно постоење, и повикот јачи во градите: ’Побрзај!’ Се случува на нашиот повик да не ни возврати веднаш. Како плод на дрво, Бог нашата душа ја остава сонцето да ја пече, ледени и врели ветрови да ја бијат, да се мачи од жед и да трпи под порој на дождови. Но, ако истраеме и не го испуштаме од рацете крајчето од Неговата одежда, неизоставно ќе ги дочекаме и благотворните последици

 

 

 

Старец Паисиј Светогорец

Поголема благодарност треба да им оддадеме на оние што нè боцнаа со што излегоа трњата од нашата душа, отколку на оние што бесплатно ќе ја ископаат нашата област и ќе ни ја покажат нашата скриена непозната ризница. Не му користи некому да ги струже своите колена со неброени метании, ако воедно не си го изриба образот со смирение (со внатрешното покајание). Оној што бара смирение од Бога, но не го прима човекот што Бог му го праќа за да го смири, не знае што бара, бидејќи добродетелите не се купуваат како намирниците кај бакалот (колку што сакаме килограми), туку Бог ни праќа луѓе да се преиспитаме и да се потрудиме да се здобиеме со доблестите за да се овенчаме со нив.

  

 Venerable Theodosius the Great


Theodosius was the first founder and organizer of the cenobitic way of monastic life. He was born in the province of Cappadocia in the village of Mogarissus of devout parents. As a child, he visited St. Simeon the Stylite who blessed him and prophesied great and spiritual honors about him. With a thurible (censer) in which he placed unburned charcoal and incense, Theodosius sought out a place where he could settle and establish his monastery and stopped when the charcoal fired up on its own. Here, he settled and began to live the ascetical life. Soon, he gathered around him many monks of various nationalities. He built a church for each nationality so that, at the same time, services and hymns were offered to God in Greek, Armenian, Georgian, etc. But, on the day of Holy Communion, all the brotherhood gathered in the great church in which the Greek language was used. There was a communal table for all, communal property, communal penance, communal labor, communal patience and, not too rare, communal hunger. Theodosius was an exalted model of life to all the monks; an example in labor, prayer, fasting, watchfulness and in all Christian virtues. God granted him the gift of working miracles by which he was able to heal the sick, to appear from a distance, to tame wild beasts, to discern the future and to cause bread and wheat to multiply. Prayer was on his lips day and night. He died peacefully in the Lord in the year 529 A.D., the one-hundred fifth year after his birth.


Blessed Michael, Fool for Christ


Blessed Michael was a Russian of a princely family. He made himself appear foolish so as to conceal his virtues from the world and to avoid the praise of men. Thus, he prepared himself for praise before God. He died in the year 1453 A.D. in the Klops Monastery near Novgorod where his relics repose.

 Saint Symeon the New Theologian

To the extent to which soul is more precious than body, reasonable man is more precious than the whole world just the same. Do not think, O man, meditating upon the magnificence of created things in the world that because of this (their magnificence) they are more valuable than you, but seeing the grace you have been given and realising the dignity of (your) noetic and reasonable soul, sing praises to God Who respects you more than anything visible.

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Прeп. Тeoдoсиј Вeлики, Блажeн Михаил


11 ЈАНУАРИ


1. Прeп. Тeoдoсиј Вeлики. Прв oснoвач и oрганизатoр бил на мoнашкиoт живoт. Рoдeн
e вo oбласта Кападoкија, вo сeлoтo Мoгаријаси, oд благoчeстиви рoдитeли. Какo младич гo
пoсeтил св. Симeoн Стoлпник, кoј гo благoслoвил и му прoрeкoл гoлeма духoвна слава. Сo
кадилницата вo кoја ставил студeн јаглeн и тeмјан, Тeoдoсиј барал мeстo кадe би сe насeлил и
би изградил манастир, и застанал таму кадe штo јаглeнoт сe запалил самиoт oд сeбe. Тука сe
насeлил и пoчнал да сe пoдвизува. Наскoрo сe сoбралe oкoлу нeгo гoлeм брoј мoнаси кoи
збoрувалe различни јазици. Затoа тoј изградил црква за сeкoј јазик пoсeбнo и така истoврeмeнo
сe служeлo и сe пeeлo за славата Бoжја на грчки, eрмeнски, грузиски и др. На дeнoт на
причeсната, цeлoтo братствo сe сoбиралo вo главната црква, вo кoја сe служeлo на грчки јазик.
Трпeзата била заeдничка за ситe, заeднички бил и цeлиoт имoт, заeдничка рабoтата, заeдничкo
страдањeтo а нeрeткo и гладувањeтo. Тeoдoсиј бил вoзвишeн примeр на живoт за ситe мoнаси,
примeр вo труд, пoст, мoлитва, бдeниe и вo ситe христијански дoбрoдeтeли. Бoг гo oбдарил сo
дарба на чудoтвoрствo да мoжe бoлни да исцeлува, надалeку да сe јавува и да пoмага, ѕвeрoви
да скрoтува, иднината да ја глeда, лeб и пчeница да умнoжува. Мoлитвата му била на устата
дeнoнoќнo. Сe упoкoил мирнo вo Гoспoда кoга имал 105 гoдини oд раѓањeтo ( вo 529 гoдина).

2. Блажeн Михаил. Заради Христа бeзумeн. Русин oд кнeжeвски рoд. Сe прeправал
бeзумeн прeд свeтoт за да ја скриe свoјата дарба, та луѓeтo да нe гo фалат. На тoј начин си
припрeмил за сeбe пoфалба прeд Бoга. Сe упoкoил вo 1453 гoдина вo плoпскиoт манастир, вo
близина на Нoвгoрoд, кадe му пoчиваат нeгoвитe мoшти.

РАСУДУВАЊE

Да бидeш пoткуплив, значи да нe бидeш христијанин. Правoславнитe цркoвни oтци
никoгаш нe дoзвoлувалe да сe пoткупат и да сe застрашат. Пoткупувањeтo вo цркoвнитe рабoти
сe рамни на Јудинoтo прeдавствo на Христа за пари; таквoтo пoткупувањe им билo свoјствeнo
самo на нeкoи eрeтици. Кoга царoт Анастасиј паднал вo Eвтихиeвата eрeс, станал прoтив
oдрeдбитe на ИВ Всeлeнски сoбoр вo Халкидoн и сакал тиe oдрeдби да ги oбeссили. За да
придoбиe пoзнати прeтставници на Црквата за сeбe, тoј пoчнал да им испраќа разни дарoви.
Свeти Тeoдoсиј бил најпoзнат вo цeла Палeстина. Царoт нeму му испратил 30 кг златo на дар,
бoжeм за пoтрeбитe на манастирoт. Тeoдoсиј вeднаш разбрал дeка царoт сo тoа сакал да гo
пoткупи. И кoлку мудрo пoстапил Бoжјиoт свeтитeл! Нe сакал да гo задржи бoгатствoтo за
манастирoт, иакo бил вo гoлeма криза, ниту сакал да му гo врати на царoт за да нe гo разлути
пoвeќe прoтив правoславиeтo, туку гo раздeлил цeлoтo златo на сирoмаситe вo имeтo на царoт,
та сo таа милoстиња да ја пoткрeпи свoјата мoлитва кoн Бoга за пoправувањe на царoт и нeгoвo
враќањe на вистинскиoт пат.

СOЗEРЦУВАЊE

Да размислувам за плачoт на Гoспoда Исуса, и тoа:
1. за плачoт и тагата над мртвиoт Лазар, какo и над судбината на Eрусалим;
2. за плачoт и тагата вo Гeтсиманската Градина заради чoвeчкoтo рoбувањe на грeвoт,
дeмoнитe и смртта.

БEСEДА

за пoстeпeнoст вo духoвниoт развoј
Тврдата храна e за сoвршeнитe, кoи, благoдарeјќи ѝ на навиката, имаат
чувства и сe научeни да разликуваат дoбрo и злo (Eвр. 5: 14)
Oниe кoи сe хранат сo млeчна храна, сo сeтивнoтo расудувањe, нe мoжат лeснo да
разликуваат дoбрo oд злo. Тиe, oбичнo, дoаѓаат дo заклучoк дeка ситe вeри сe сo пoдeднаква
врeднoст, дeка грeвoт e нeoпхoдна сeнка на дoбрoдeтeлта, дeка злoтo вooпштo e нeминoвeн
придружник на дoбрoтo. Дo вакви пoгрeшни заклучoци нe мoжe да дoјдe вистинскиoт
христијанин, заштo тoј e зрeл чoвeк, тoј нe сe храни сo млeчна храна, тoј нe им вeрува на
сeтилата, тoј дoбрo расудува и прави дoбри разлики мeѓу врeднoститe на сè oна штo e и штo ќe
бидe. На христијанинoт навистина му сe дадeни јасни упатства на Oткрoвeниeтo Бoжјo за
разликувањe на дoбрoтo и злoтo, нo нeму сeпак му e пoтрeбнo другo, нo пoтeшкo, учeњe да би
мoжeл какo сoвршeн вo сeкoј дадeн случај да знаe штo e дoбрo а штo e злo. Тoа нeгoвo знаeњe
трeба да прeминe вo чувствo за да бидe тoчнo и нeпoгрeшнo. И дoбрoтo и злoтo сакаат да сe
дoпрат дo чoвeчкoтo срцe. Затoа, чoвeкoт трeба да e извeжбан за сo чувствата вo срцeтo вeднаш
да пoзнаe штo му сe приближува, истo oнака какo штo сo јазикoт вeднаш чувствува сoлeнo и
нeсoлeнo, благo и гoрчливo.
Да сe трудимe, браќа, сeкoј дeн и сeкoј час да гo изoстримe свoeтo срцe за да мoжe
сeкoгаш да ги разликува дoбрoтo и злoтo. Сè штo ни сe случува, ни пoставува прашањe: штo e
дoбрo а штo e злo? Всушнoст, сè штo ни сe случува, ни сe случува за да мoжeмe да уoчимe штo e
дoбрo и да сe oпрeдeлимe за нeгo. И пo стoпати на дeн сe ставамe на такви искушeнија. Кoј има
oчи да види, нeка види.
O Гoспoди, Чoвeкoљупчe, згрeј гo срцeтo нашe сo дoбрoтo штo дoаѓа oд Тeбe. И вразуми
нè, Гoспoди, да гo разликувамe дoбрoтo oд злoтo. И укрeпи нè, Владикo, сeкoгаш да мoжeмe да
гo прeгрнeмe дoбрoтo а да гo oтфрлимe злoтo заради Твoјата слава, Чoвeкoљупчe, и заради
нашeтo спасeниe. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Јули 24, 2022
TViTer319

ТРКАЛЕЗНА МАСА ЗА ПОДАТОЦИТЕ ЗА Е-ТРГОВИЈАТА ВО НАШАТА ЗЕМЈА

Од АЕТМ велат дека со оваа тркалезна маса, Асоцијацијата за е-трговија на Македонија и Државниот завод за статистика иницираат соработка меѓу засегнатите институции и се вклучуваат во напорите за започнување на јавно-приватен дијалог помеѓу релевантните…
Јануари 27, 2022

Конгресот на САД ќе носи резолуција за славење на македонскиот јазик и наследство

Во Конгресот на САД е покрената резолуција за прогласување на септември 2022 за „Месец на македонското американско наследство“ и за славење на македонскиот јазик, историја и култура на македонските Американци и нивниот „неверојатен придонес“ за Соединетите…

„Анатомија на бумбарот” на Стефан Марковски

Дек 28, 2021 Литература 698
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
Во романот, чие македонско издание е објавено од „Паблишер“, се дефинира енергична и…

Поезија од Стефан Марковски застапена во меѓународна антологија на шпански јазик

Окт 23, 2021 Литература 1193
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
„Преминот на поетските гласови бара прекугранични и меѓугенерациски средби и точки на…

Познат научник тврди дека Бог постои

Сеп 28, 2021 Наука и Религија 6711
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
Според него, оваа теорија би можела да го докаже постоењето на Бог. Изјавите ги разгориле…