логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

Три настани што ќе се одржат
во МАНУ идната недела:

1. На 14 декември 2015, понеделник, 11.00 часот
отворање на Изложба  СВЕДОШТВА ЗА БОГОМИЛИТЕ
како дел од активностите на проектот „Богомилското движење
и богомилската книжевност“ (проектна соработка МАНУ-БАН).


2. На 16 декември 2015, среда, во 12.00 часот
Пристапно предавање на акад. Стефан Воденичаров (БАН)
избран за член на МАНУ надвор од работниот состав, на тема:

ДЕГРАДАЦИЈА НА МЕТАЛНИТЕ СТРУКТУРИ ОД РАДИЈАЦИЈА
И ВЛИЈАНИЕТО НА ЖИВОТНИОТ ВЕК НА НЕЦ „КОЗЛОДУЈ“


3. На 17 декември 2015, четврток, во 12.00 часот
Пристапно предавање на проф. д-р Васа Антуновиќ, Медицински
факултет, Белград, избран за член на МАНУ надвор од работниот
состав, на тема:

ЛЕКУВАЊЕ ЛИЦА ЗАБОЛЕНИ ОД ВЕСТИБУЛАРЕН ШВАНОМ.

===

МАКЕДОНСКАТА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ
И УМЕТНОСТИТЕ


има чест да Ве покани
на пристапното предавање

на

проф. д-р Васа Антуновиќ
Медицински факултет, Белград
избран за член на МАНУ надвор
од работниот состав
ЛЕКУВАЊЕ ЛИЦА ЗАБОЛЕНИ
ОД ВЕСТИБУЛАРЕН ШВАНОМ


Воведна реч ќе одржи
академик Момир Поленаковиќ,
 раководител на Истражувачкиот центар
за генетско инженерство и биотехнологија
„Акад. Георги Д. Ефремов“


За научниот придонес на проф. д-р Антуновиќ
ќе зборува академик Илија Филипче

====

МАКЕДОНСКАТА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ
И УМЕТНОСТИТЕ


има чест да Ве покани
на пристапното предавање

на

акад. Стефан Воденичаров
Бугарска академија на науките
избран за член на МАНУ надвор
од работниот состав


ДЕГРАДАЦИЈА НА МЕТАЛНИТЕ СТРУКТУР   

ОД РАДИЈАЦИЈА И ВЛИЈАНИЕТО    НА ЖИВОТНИОТ ВЕК НА НЕЦ „КОЗЛОДУЈ“


Воведна реч ќе одржи академик Љупчо Коцарев, потпретседател на Македонската академија
на науките и уметностите

За научниот придонес на акад. Воденичаров
ќе зборува академик Глигор Каневче,
раководител на Истражувачкиот центар
за енергетика и одржлив развој при МАНУ
16  декември 2015 (среда), во 12,00 часотПоуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Православен календар

 

29/09/2023 - петок

Светата великомаченичка Ефимија; Преподобен Доротеј; Свети Кипријан, митрополит Киевски; Светата маченичка Људмила;

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на св.Христови мч-чки Вера Надеж и Љубов и нивната мајка Софија 17 септември / 30 септември 2023

Тропар на св.Христови мч-чки Вера Надеж и Љубов и нивната мајка Софија 17 септември / 30 септември 2023

Блажени сте вие о маченици Христови, Вера, Надеж, и Љубов,ќерќи на Софија која е напоена од Мудроста,ве приведе не само...

Тропар на воздвижение на Чесниот Крст 14 септември / 27 септември 2023

Тропар на воздвижение на Чесниот Крст 14 септември / 27 септември 2023

Спаси ги, Господи, луѓето Твоии благослови го Твоето наследство,победа на Православниот благоверен народ нашнад непријателите давајќи му,и со Крстот Твој...

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Раѓањето твое, Богородице Дево,радост ѝ јави на целата вселена,зашто од тебе засветли Сонцето на правдата

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная