логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

Правен факултет „Јустинијан Први“
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“
ПОКАНА ЗА КОНФЕРЕНЦИЈА
МЕДИУМИТЕ И ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА
 
 
 
На 10 декември 2015 година, а по повод меѓународниот ден на човековите права, Институтот за новинарство, медиуми и комуникации, при Правниот факултет “Јустинијан Први”, Универзитет Св. Кирил и Методиј во Скопје, организира Меѓународна конференција на тема „Медиумите и човековите права“.Институтот за новинарство, медиуми и комуникации е во рамките на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при државниот универзитет „Св Кирил и Методиј“ и постои скоро 40 години.
Целта на конференцијата е да овозможи размена на мислења и презентација на истражувачки резултати на оваа суштествена тема медиумите и човековите права, а особено битна за Република Македонија која скоро две децении има проблем во етаблирањето на демократски медиумски систем по европски стандарди.
По повод Денот на човековите права и слободи на Правниот факултет „Јустинијан Први“ ќе говори и  г-дин Џес Л. Бејли во својство на амбасадор на САД во Република Македонија.

Со Вашето учество би дале вистински придонес во испраќање на разбирлива порака од Конференцијата до македонската стручна и општа јавност за вистинското значење на медиумите во современото политичко милје.
 
Информации и прашања во врска со настанот на тел:   071 24 79 78 Мартина Глигорова (постдипломка)
 
Скопје, декември 2015

ПРОГРАМА ЗА МЕЃУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЈА МЕДУМИ И ЧОВЕКОВИ ПРАВА

10 Декември 2015 Институт за новинарство, медиуми и комуникации Правен факултет „Јустинијан Први" Универзитет „Св. Кирил и Методиј"

Регистрација на учесниците 9.3010.00
Пред нова сала за ННС
Отворање
10.00-12.00
Нова сала за ННС

д-р Борче Давитковски, декан на Правниот факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија
За Институтот за новинарство, медиуми и комуникации
д-р Рената Дескоска-Треневска, Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија (потпреседател на Собрание на РМ)
Медиумските слободи и демократијата
д-р Јасна Бачовска Недиќ, Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија
Слобода на изразувањето и медиумските системи
Говор на Цес Л. Бејли, Амбасадор на САД во Република Македонија
По повод денот на човековите права и слободи (Во амфитеатар 1)
Настап на најдобриот оратор на Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија
Кафе пауза 12.00-12.30 (Наставнички клуб)

Панел 1
12.30-14.00
Нова сала за ННС
Модератор
д-р Ирена Рајчиновска Пандева
Мери Марес, претседател на Фулбрајт асоцијацијата, Чикаго, САД (вклучување преку Ѕкуре)
Слобода на изразувањето
д-р Мурат Акташ, Универзитет во Муш, Република Турција
Социјалните медиуми и Арапските востанија
д-р Слаѓана Стаменковиќ, Факултет за безбедност и дипломатија, Србија
Медиумско известување, социјалната исклученост на маргинилизараните групи и важноста на медиумската писменост
д-р Анита Јеличиќ, Институт за Комуникологија и односи со јавност Хрватска
Претставување на бегалската криза на социјалните мрежи во Хрватска и соседните земји
д-р Ирена Рајчиновска Пандева, Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија
Медиумите и демократијата во Турција-замолкнување на гласот на слободата и слободата на говор
-дебата и прашања-
Панел 2
12.30-14.00
Стара сала за ННС
модератор
д-р Александар Спасов
д-р Љубомир Д. Фрчкоски, Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија
Заробена публика-преклопување на права во делот на слобадата на изразување
д-р Томе Груевски, Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија
Улогата и функциите на масовните медиуми во комуникацискиот систем
м-р Гордан Ѓоргиев, докторанд при Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија
Политичките партии и медиумите: како да се избегне инцестот
д-р Каролина Ристова-Астеруд Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Марина Трајкова, експертка за род и медиуми, Република Македонија
Медиумите во Репулика Македонија- иструмент за ширење на половите / родовите стереотипи или инструмент за промоција на половата рамноправност?
д-р Александар Спасов, Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија
Медиумите и злосторставта против човештвото - научени лекции (случајот Руанда)
-дебата и прашања-

Панел 3
12.30-14.00
Новинарска работилница
Модератор
д-р Биљана Петревска
д-р Ванчо Узунов, д-р Билјана Петревска, Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија
Пазарот на телевизиско рекламирање, информациска асиметрија и политичката ситуација во Република Македонија
д-р Дарко Спасевски, Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија
Одговорноста на давателот на услуги на инфоматичко општество и социјалните мрежи
д-р Тодор Каламатиев, д-р Лазар Јовевски, д-р Александар Ристовски, м-р Душан Босиљанов, Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија
Работно-правната положба на медиумските работници во Република Македонија
д-р Александра Груевска-Дракулевски, д-р Бобан Мисоски, д-р Дивна Илиќ-Димоски, Правен факултет „Јустинијан Први", УКИМ, Република Македонија
Медиумите и криминалитетот и деликвенцијата
-дебата и прашања-
Презентациите да не бидат подолги од 10 минутиПоуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Православен календар

 

08/12/2023 - петок

Божикен пост (на риба)

Св. свештеномаченик Климент, епископ Римски; Св. свештеномаченик Петар, архиепископ Александриски; Преп.Пафнутиј; Свети Климент, архиепископ Охридски;
Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на св. Христов великомаченик Меркуриј 24 ноември / 7 декември 2023

Тропар на св. Христов великомаченик Меркуриј 24 ноември / 7 декември 2023

Од војвода на земните војски,војник Христов постана, кој во својата крв сe крсти,приведен да ја исповедаш вистинската вера која спасува,Меркурие...

Тропар на светиот Климент Охридски 25 ноември / 8 декември 2023

Тропар на светиот Климент Охридски 25 ноември / 8 декември 2023

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја,со делата си се издигнал преблажен,кон божествен и блажен живот.Со чудеса си...

  Тропар на светата Христова великомаченица Екатерина 24 ноември / 7 декември 2023

Тропар на светата Христова великомаченица Екатерина 24 ноември / 7 декември 2023

Со добродетели како со сончеви зраци ги просвети неверните мудреци,и како пресветла месечина која оди во ноќта, ја изгони темнината...

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная