логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

Академија на науките и уметностите
Меѓународен славјански универзитет Гаврило Романович Державин
Филозофско друштво на Македонија


ПРВ МЕЃУНАРОДEН ФИЛОСОФСКИ ДИЈАЛОГ ИСТОК–ЗАПАД:
Симпозиум НАУКА И РЕЛИГИЈА


Скопје – Свети Николе – Охрид
2-4 септември 2015


ПРОГРАМА

ПРВА СЕСИЈА
Македонска академија на науките и уметностите (Скопје), 2. септември 2015 (среда), 1200
Поздравни обраќања:

акад. Владо Камбовски, претседател на Македонската академија на науките и уметностите

д-р Душан Николовски, ректор на Меѓународниот славјански универзитет Г.Р. Державин, Свети Николе – Битола

г-дин Љупчо Митковски, претседател на Филозофското друштво на Македонија
13:00-13:25


СЛОБОДАТА НА УБЕДУВАЊЕТО, ЈАВНАТА СФЕРА И ИДЕОЛОШКИОТ ТОТАЛИТАРИЗАМ
Фатос Тарифа
13:25-13:35
Дискусија
13:35-14:00
НИШТОСТА ВО ПРЕСЕКОТ НА НАУКАТА, ФИЛОЗОФИЈАТА И РЕЛИГИЈАТА
Николас Вагхорн
14:00-14:10
Дискусија
14:10-14:35
РЕЛИГИОЗНАТА ПРЕРОДБА ВО ПОСТ-СОВЕТСКА РУСИЈА
Татјана Сергеевна Пронина
14:35-14:45
Дискусија
14:45-15:10
СКЕПСА И АПОЛОГИЈА
Љубомир Цуцуловски
15:10-16:00
Општа дискусија
11:00-11:25
КОНЦЕПТОТ НА РЕЛИГИОЗНОТО ИСКУСТВО
ВО РУСКАТА ФИЛОСОФИЈА ОД РАНИОТ 20-ТИ ВЕК
Игор Иванович Евлампиев
11:25-11:35
Дискусија
11:35-12:00
РЕЛИГИОЗНОТО УБЕДУВАЊЕ, НАУЧНОТО ЗНАЕЊЕ
И ЧОВЕКОВОТО ИСКУСТВО
Миколај Славковски-Роде
12:00-12:10
Дискусија
12:10-12:35
КРЕАТИВНОСТА НАСПРОТИ СОЗДАВАЊЕТО:
ТЕОЛОГИЈА НА ЧОВЕЧКОТО УСОВРШУВАЊЕ
Марија Селак
12:35-12:45
Дискусија
13:45-13:10
РЕЛИГИОЗНАТА ЕГЗИСТЕНЦИЈА И СМРТТА НА ДРЖАВАТА
Ристо Солунчев
13:10-14:00
Општа дискусија
16:00-16:25
КОГА НАУКАТА „ЈА СРЕЌАВА“ РЕЛИГИЈАТА –
СЛУЧАЈОТ НА ПОМИРУВАЊЕ
Златиборка Попов-Момчиновиќ
16:25-16:35
Дискусија
16:35-17:00
ЗНАЕЊЕ И/ИЛИ ВЕРУВАЊЕ –
МОЖНОСТИТЕ НА НАУКАТА ЗА РЕЛИГИЈАТА
Марија Тодоровска
17:00-17:10
Дискусија
17:10-17:35
РЕЛИГИОЗНОТО ИСКУСТВО И СЕБСТВОТО
Самуел Хјуз
17:35-18:30
Општа дискусија

ВТОРА СЕСИЈА
Меѓународен славјански универзитет Г.Р. Державин, Свети Николе, 3. септември 2015 (четврток)

ТРЕТА СЕСИЈА
11:00-11:25
МЕТАФИЗИКАТА НА МОЖНИТЕ СВЕТОВИ:
ОНТОЛОШКИТЕ ПРЕТПОСТАВКИ И ИМПЛИКАЦИИ
НА МОДАЛНАТА ЛОГИКА КАКО ФОРМАЛНА НАУКА
Ана Димишковска
11:25-11:35
Дискусија
11:35-12:00
ФИЗИЧКАТА НАУКА И ДУШАТА
Ралф Стефан Вир
12:00-12:10
Дискусија
12:10-12:35
ГРЕГОР МЕНДЕЛ И ЛУКА ВОЈНО-ЈАСЕНЕЦКИ:
ДВАЈЦА НАУЧНИЦИ ОД ПРОПОВЕДНИЦА
Панајотис Сомалис
12:35-13:30
Општа дискусија
16:30-16:55
РУСКАТА РЕЛИГИСКА ФИЛОСОФИЈА И СОВРЕМЕНАТА НАУКА:
НЕКОИ АНАЛОГИИ
Трајче Стојанов
16:55-17:05
Дискусија
17:05-17:30
СЕБСТВА: ГЛЕДИШТЕТО НА ПАНПСИХИЗМОТ
Јанко Нешиќ
17:30-17:40
Дискусија
17:40-18:05
(НЕ)ОДРЖЛИВОСТА НА ИДЕЈАТА
ЗА НЕ-ПРЕКЛОПЛИВИТЕ НАДЛЕЖНОСТИ
Јордан Шишовски
18:05-19:00
Општа дискусија

ЧЕТВРТА СЕСИЈА
Хотел Гарден, Охрид, 4. септември 2015 (петок)

ПЕТТА СЕСИЈА
ПРВ МЕЃУНАРОДEН ФИЛОСОФСКИ ДИЈАЛОГ ИСТОК–ЗАПАДПоуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Православен календар

 

29/09/2023 - петок

Светата великомаченичка Ефимија; Преподобен Доротеј; Свети Кипријан, митрополит Киевски; Светата маченичка Људмила;

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на св.Христови мч-чки Вера Надеж и Љубов и нивната мајка Софија 17 септември / 30 септември 2023

Тропар на св.Христови мч-чки Вера Надеж и Љубов и нивната мајка Софија 17 септември / 30 септември 2023

Блажени сте вие о маченици Христови, Вера, Надеж, и Љубов,ќерќи на Софија која е напоена од Мудроста,ве приведе не само...

Тропар на воздвижение на Чесниот Крст 14 септември / 27 септември 2023

Тропар на воздвижение на Чесниот Крст 14 септември / 27 септември 2023

Спаси ги, Господи, луѓето Твоии благослови го Твоето наследство,победа на Православниот благоверен народ нашнад непријателите давајќи му,и со Крстот Твој...

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Тропар на Рождество на Пресвета Богородица 8 септември / 21 септември 2023

Раѓањето твое, Богородице Дево,радост ѝ јави на целата вселена,зашто од тебе засветли Сонцето на правдата

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная