логоFacebookTwitterYouTubeeMail

43 MAЈСКИ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ 2015

MAY OPERA EVENINGS 2015
Од 9 - 31 мај, 2015

ПРОГРАМА / PROGRAMME

09.05.2015 - 20:00
Сабота / Saturday
Свечено отворање / Official opening
ПРЕМИЕРА / PREMIERE
МАГБЕТ - Џузепе Верди
MACBETH - Giuseppe Verdi

13.05.2015 - 20:00
Среда / Wednesday
ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО - Петар Илич Чајковски
SWAN LAKE - Pyotr Ilyich Tchaikovsky

17.05.2015 - 20:00
Недела / Sunday
ТРАВИЈАТА - Џузепе Верди
LA TRAVIATA - Giuseppe Verdi

21.05.2015 - 20:00
Четврток / Thursday
АДРИЈАНА ЛЕКУВРЕР - Франческо Чилеа
ADRIANA LECOUVREUR - Francesco Cilea

26.05.2015 - 20:00
Вторник / Tuesday
СИМОН БОКАНЕГРА - Џузепе Верди
SIMON BOCCANEGRA - Giuseppe Verdi

31.05.2015 - 20:00
Недела / Sunday
АИДА - Џузепе Верди
AIDA - Giuseppe Verdi


Управата на Н.У. Македонска oпера и балет ги задржува правата на промени во програмата и учесниците.
The management of the Macedonian Opera and Ballet retains the right for changes in the program and participants.ДОБРЕДОЈДОВТЕ НА 43 МАЈСКИ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ
WELCOME TO THE 43rd MAY OPERA EVENINGS

Еве сме пред почетокот на 43 „Мајски оперски вечери“, фестивал на оперската уметност, кој од своите скромни почетоци, прерасна во реномиран интернационален празник на музиката. Фестивалот расте со годините, а идејата за неговото востановување ќе се обидеме да ја сублимираме во неколку реченици:
Цел: На крајот на сезоната, на публиката да и се понуди врвно уметничко доживување.
-да се претстават достигнувањата на другите оперски уметници од странство.
-пред гостите да се презентираат нашите уметнички дострели
Иницијатор: Васил Ќортошев, тогашен директор на Операта на МНТ и режисер
Повод: Јубилеј, 25 години од основањето на Операта на МНТ
Датум: 9 мај, ден кога е изведена првата претстава „Кавалерија рустикана“ во 1947 год.
Ден на победата над фашизмот, денес, Ден на Европа.
Да му посакаме уште МНОГУ ГОДИНИ на фестивалот, кој на радост на публиката, стана препознатлив симбол на месецот мај.

We stand proud at the start of the 43rd edition of the “May Opera Evenings”, a festival of opera which from it's modest beginnings has turned into a renowned international celebration of music. The festival has grown over the years, and the idea behind it can be described in a few sentences.
Purpose: At the end of the season, present the public with artistic accomplishments of the highest standards.
- present renowned international artists to the Macedonian audience;
- introduce the guest artists to the Macedonian artistic achievements.
Founder: Vasil Kjortoshev, stage director, at the time Managing director of the Opera of the Macedonian national theatre
Occasion: The jubilee celebration, 25 years of the founding of the national opera
Date: May 9th, the day of the first operatic premiere in Macedonia, “Cavalleria rusticana” in 1947, also Victory day of the Second World War and Europe day.
Let’s wish the festival that brings joy to the audience and has become an inevitable symbol of he month of May, many successful future editions.Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie