логоFacebookTwitterYouTubeeMail

IvicaTodorov

 

 

 

 

 

 

 

Одговара: Презвитер Ивица Тодоров

ПРАШАЊЕ: Би сакал да знам кое е толкувањето на црквата за делот од Новиот завет каде што е дадена параболата за работниците: Едни работеле цел ден, едни помалку, а едни само неколку саати . . . а на крај добле иста награда.

ОДГОВОР: Делот од Новиот завет, за кој се интересира братот Гоце, е позната Христова парабола за работниците во лозјето. Се наоѓа во евангелието според Матеј, 20 глава, од 1 до 16 стих. Во оваа парабола нашиот Господ ни открива многу нешта, но најбитни за нашето спасение се следните:

1. Божјата мерка најчесто е сосем различна од човечката. Затоа Христос вели: Зар немам право да чинам со своето, што сакам? Или ти е окото завидливо (завист - најголем грев, причина за гордоста, кога завидуваме ние нељубовно се споредуваме со другите и секогаш си угодуваме на нашето его - лажно, опрелестено доживување на тоа што сме) оти сум добар? (Матеј. 20, 15)

2. Божјата воља е “сите луѓе да се спасат и да ја познаат вистината (1. Тим. 2, 4), па затоа не е воопшто битно кој во кој период од животот ќе тргне по патот на спасението, дали помлад или повозрасен, Господ на сите им ветува иста награда - спасене и живот вечен во Царството. Само гордиот, завидлив, суетлив егоиста не се радува на доброто и спасението на ближниот, а всушност, односот кон ближните ќе биде показателот за тоа дали ние сме навистина наследници на Царството и спасението или на проклетството . И затоа Христос вели: Така ќе бидат последните први, а првите - последни; зашто мнозина се повикани, а малцина израни. (Матеј. 20, 16) “

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Октомври 23, 2021
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel

Поезија од Стефан Марковски застапена во меѓународна антологија на шпански јазик

„Преминот на поетските гласови бара прекугранични и меѓугенерациски средби и точки на дијалог. Тематските определби на песните почиваат врз различните емоционални, општествени, политички и интерперсонални набои на авторите; човечкото дистанцирање и поезијата…
Септември 28, 2021
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel

Познат научник тврди дека Бог постои

Според него, оваа теорија би можела да го докаже постоењето на Бог. Изјавите ги разгориле дебатите околу оваа тематика меѓу научниците токму затоа што Каку се смета за еден од најважните научници на 21 век. Тој е еден од креаторите на револуционерната Теорија…