логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 

Преподобен Теофан Исповедник

Наречен Сигријан заради местото Сигрија каде што беше роден. Роднина на царот Лав Исавријанин и на неговиот син Копроним. Имаше огромно богатство и раскош. Но кога Господ Христос се зацари во неговата душа, сето тоа за него изгуби вредност. Се спротивстави на женидбата што му ја наметнуваа, па кога сепак го принудија, успеа да ја посоветува својата сопруга на девствен живот под руво на брак. А штом му починаа родителите, жена му отиде во еден манастир, а тој во друг. Неговиот беше во Сигријанските Гори во Кизичката област. Некогаш славниот и богат Теофан во манастирот живееше како последен сиромав. И сите ѝ се восхитуваа на таа чудесна промена кај него. Бидејќи стана прочуен по неговата силна вера, воздржливост и мудрост, го повикаа на Седмиот Вселенски Собор во Никеја, на којшто се утврди иконопочитувањето. Заради големата чистота и целомудрие што го красеа Бог му даде дар на чудотворство и ги лекуваше сите болести, особено манијаштвото и лудилото. Му се молеше на Бога за болните и за неволните и им помагаше со својата молитва. А кога се разболе самиот, долго и со благодарност ја трпеше својата болест и не сакаше да Му се моли на Бога за оздравување. Кога повторно настана гонење на иконите од злиот Лав Ерменин, Свети Теофан беше доведен во Цариград и фрлен во затвор, каде што две години помина во тегобност и во маки и понижувања. Тогаш царот го испрати во ропство на островот Самотрак, а ова тој го проѕре со својот дух отпорано и им го кажа на затворските чувари. Но кога стигна во Самотрак, поживеа само дваесет и три дена и се престави кај својот Господ и Создател од Кого го прими стекнатиот венец на невенлива слава.

 Hristos.voSila.jpg

Преподобен Симеон Нов Богослов

Овој богоносен и голем отец на Црквата беше роден во Галата Пафлагониска, воспитан во Цариград и вбројан меѓу дворјаните на царевите Василиј и Константин Порфиророден. Остави сѐ заради Христа и се повлече во манастир. Се подвизуваше под раководство на старецот Симеон, потоа беше игумен на манастирот на Св. Мамант и најпосле живееше како пустиник. Најголем богослов после Св. Григориј Богослов. Ја чувствуваше благодатта во своето срце. Неговите зборови се вистински духовни и богословски откровенија. Се упокои во 1032 година. Моштите му се чудотворни.

 sv.grigorij.dvoeslov.jpg

Свети Григориј Двоеслов, папа Римски

Син на сенаторот Гордијан. И самиот потоа беше сенатор и началник на градот Рим. Но штом се упокои татко му, се предаде на духовен живот. Од своето големо богатство изгради шест манастири во Сицилија, а седмиот во Рим, во чест на апостолот Андреј. Во тој манастир и самиот прими потстриг. По смртта на папата Пелагиј го избраа за папа. Тој бегаше од таа чест и власт и се криеше по зафрлени места по горите, но Господ го поткажа на оние што го бараа со тоа што на местото каде што се криеше се јави огнен столб од земјата до небото. Беше необично милосрден. Сите свои приходи ги употребуваше за засолништа за бедните и за гостопримство. Често ги канеше бедните и им служеше на трпеза. Се занимаваше и со пишување корисни книги. Двоеслов или Собеседник се нарекува затоа што напиша книга со таков наслов, а во неа ги изложи добродетелите и чудотворствата на италијанските светители. Го состави и чинот на Литургијата на претходноосветени Дарови (Преждеосвештената Литургија), којашто се служи во средите и петоците на Чесниот Пост. Кога Св. Григориј седеше и пишуваше, неговиот архиѓакон Петар гледаше како над неговата глава лета некаков гулаб. Се упокои во Господ во 604 година.

 

 Евангелие и поука за 25/03/2019
 

Паримија на денот: Книга пророк Исаија 8:13-22;9:1-7

13.     Господа Саваота – Него свето почитувајте Го, и Он да биде ваш страв и ваш трепет!
14.     Он ќе биде осветување и камен за сопнување и карпа за соблазна на двата дома Израилеви, стапица и мрежа за жителите ерусалимски.
15.     И мнозина од нив ќе се сопнат и ќе паднат, ќе се разбијат, ќе се заплеткаат во стапицата и ќе бидат уловени.”
16.     „Врзи го свидетелството и запечати го откровението пред своите ученици.”
17.     И така, јас се надевам на Господа, Кој го сокрил лицето Свое од домот Јаковов, на Него се надевам.
18.     Ете, јас и децата што ми ги даде Господ, сме како белези и докази во Израилот од Господа Саваот, Кој живее на гората Сион.
19.     И кога ќе ви речат: „Обрнете се кон оние, што извикуваат мртовци, и кон маѓесници, кон бајачи и оние што говорат од стомак, тогаш одговарајте: не треба ли народот да се обрнува кон својот Бог? Се прашуваат ли мртви за живи?
20.     Допрашај се до законот и откровението! Ако некои речат дека не е така, тогаш за нив нема светлина.
21.     Ќе скитаат тие по земјата, жестоко угнетувани и гладни; и во време на гладта ќе се лутат, ќе го навредуваат својот цар и својот Бог.
22.     И ќе се загледаат угоре, и ќе погледаат кон земјата; и ете – скрб и мрак, густа темнина; и ќе бидат фрлени во темнината. Но нема секогаш да има мрак таму, каде што сега тој е згустен.
1.     Поранешното време ја понизи земјата Завулонова и земјата Нефталимова; но подоцнежното – ќе го возвеличи крајморскиот пат, од онаа страна на Јордан, незнабожечка Галилеја.
2.     Народот, кој оди во темнина, ќе види голема светлина; врз оние што живеат во земјата на смртната сенка ќе болсне светлина.
3.     Ти ќе го умножиш народот, ќе ја зголемиш радоста негова. Тој ќе се весели пред Тебе, како што се веселат за време на жетва, како што се радуваат при делење на плен.
4.     Зашто јаремот, кој му тежеше, и жезлото, што го поразуваше, и стапот на неговиот угнетувач – Ти ќе ги скршиш, како во денот на Мадијама.
5.     Оти секоја војничка обувка во време на војна и облека, извалкана од крв, ќе бидат предадени на изгорување, за храна на огнот.
6.     Зашто Младенец ни се роди – Син ни се даде; власта е на рамењата Негови, и ќе Го наречат: Советник, Чудесни, Бог силен, Отец вечен, Кнез на мирот.
7.     Неговата власт и мирот бескраен ќе растат врз престолот на Давида и во царството негово, за да го утврди Он и да го зацврсти преку суд и правда отсега па довека. Тоа ќе го направи ревноста на Господа Саваота.

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 6:9-22

9.     Еве го животот на Ноја: Ное беше човек праведен и непорочен во својот род; Ное живееше секогаш според волјата Божја.
10.     И му се родија на Ное три сина: Сим, Хам и Јафет.
11.     А земјата се израсипа пред лицето на Бога, и се исполни со неправда.
12.     И погледна Господ Бог на земјата, и ете – таа беше расипана: бидејќи секоја плот беше се отклонила од својот пат на земјата.
13.     И му рече Господ Бог на Ноја: „Крајот на секое тело пред очите Мои дојде, зашто се исполни земјата со неправда од нив; и, еве, Јас ќе ги истребам нив од земјата.
14.     Изгради си за себе ковчег од дрвото гофер, и направи прегради во ковчегот; потоа намачкај го со смола одвнатре и однадвор.
15.     А изгради го вака: должината на ковчегот да биде триста лакти, ширината негова педесет лакти, а во висина да е триесет лакти.
16.     Направи и прозорец на ковчегот, и засводи го на еден лакот одозгора; стави му и врата на ковчегот отстрана и нека има три ката во него: долен, среден и горен.
17.     Јас ќе пуштам потоп, вода, на земјата, за да ја истребам под небото секоја плот, во која има дух животен, сe, што е на земјата, ќе изгине.
18.     Но со тебе Јас ќе направам завет Свој, а во ковчегот ќе влезеш ти, и со тебе и синовите твои, и жената твоја, и жените на синовите твои.
19.     И внеси во него исто така од сите животни, од секој добиток и од сите влекачи, и од секоја плот да има по две, за да останат со тебе во живот; а од машки и женски пол да бидат.
20.     Од птиците според родот нивни, и од добитокот според родот негов, и од сите влекачи според нивниот род, и тоа сe по две ќе влезат при тебе, за да останат живи со тебе, пород од машки и женски пол.
21.     И земи со себе секаква храна, со каква се хранат, и чувај ја при себе; тоа ќе биде храната за тебе и за нив!”
22.     И направи Ное сe: направи така како што му заповеда Господ Бог.

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 8:1-21

1.     Нели мудроста вика? И нели разумот го издига гласот свој?
2.     Мудроста застанува на високи места, крај патот, на раскрсници;
3.     таа вика пред портите при влезот во градот, при велзот на вратата силно извикува:
4.     „Кон вас, луѓе, викам, и кон синовите човечки е мојот глас!
5.     Научете се, неразумни, на благоразумие, и безумни, – на разум.
6.     Слушајте, бидејќи ќе говорам важни работи, и устата моја ќе изрече правда;
7.     зашто јазикот мој ќе ја изговори вистината; лажливата уста одвратна е за мене.
8.     Сите зборови на устата моја се справедливи; во нив нема ни подмолност, ни лукавство;
9.     сите тие се јасни за разумниот и справедливи за оние, што се здобиле со знаење.
10.     Примете го учењето мое, а не сребро; подобро знаење, отколку најдобро злато;
11.     зашто мудроста е подобра од бисер, и ништо, од она што е скапоцено, не може да се спореди со неа.
12.     Јас, премудроста, живеам со разумот и барам ресудувачко знаење.
13.     Стравот Господов ја мрази неправдата; ја мрази гордоста и високомерноста, лошиот пат и подмолната уста.
14.     Мои се советот и разумноста; јас сум разум, во мене е силата.
15.     Преку мене цареви царуваат, и заповедници правда озаконуваат;
16.     преку мене началници управуваат и големци и сите судии земни.
17.     Ги сакам оние што мене ме сакаат, и кои Ме бараат, ќе најдат добрина;
18.     во Мене се богатството и славата, богатата ризница и правдата;
19.     плодовите мои се подобри од злато, и од најчисто злато, и користа од мене е повеќе отколку од најчисто сребро.
20.     Јас одам по патот на правдата, по патеките на правосудството,
21.     за да им доставувам вистинско добро на оние, што ме сакаат, нивните ризници ги полнам. Кога го објавувам она, што станува секојдневно, нема да заборавам да го спомнам и она, што е од секогаш.

Поука на денот: Свети Григориј Палама
Ние во нашите тела ја носиме, како во глинени садови, светлината на Отецот, преку личноста на Исуса Христа за познание на славата на Светиот Дух.

sv.Siluan.Atonski.sr.jpg

Свети Силуан Атонски

Кој Го љуби Господа, тој секогаш се сеќава на Него, а сеќавањето на Бога ја породува молитвата. Ако не се сеќаваш на Господа, тогаш нема ни да се молиш, а душата без молитвата нема да пребива во љубовта Божја. Оти преку молитвата доаѓа благодатта на Светиот Дух. Со молитвата човекот се чува од гревот, оти умот кој се моли е зафатен со Бога, и во смирението на духот стои пред Лицето Господово, Кого Го знае душата на оној што се моли.

Venerable Theophanes the Confessor

Theophanes is called the Sygrian (Sigrian) because of Sygriana (Sigriana), the place of his birth. He was a kinsman of the Emperor Leo Isaurian and his son Copronymos. He possessed great wealth and splendor. But all of this lost its worth for Theophanes when the Lord Christ began to reign in his soul. He resisted his own marriage and, when he was compelled to marry, succeeded in counseling his bride to live together in chastity, as brother and sister. As soon as his parents died, his wife entered a convent and he, a monastery. His monastery was located in the Sygrian Mountains in the Province of Cyzicus. The one-time glorious and wealthy Theophanes lived in this monastery as the least of the poor. All were amazed at the change in him. Having become renowned because of his strong faith, abstinence, and wisdom, he was summoned to the Seventh Ecumenical Council (Nicaea, 783 A.D.) where the veneration of icons was confirmed. Because of his purity and chastity, God bestowed upon him the gift of performing miracles, by which he cured all diseases, especially maniacal disorders and insanity. He prayed to God for all the sick and the unfortunate and, through his prayers, helped them. Only when he became ill and his illness lingered for a while, did he refuse to pray to God for the restoration of his own health but endured his illness with gratitude. When the Iconoclastic persecution resumed again under the wicked Leo the Armenian, Theophanes was brought to Constantinople and cast into prison, where he languished for two years in hardships, pain and humiliation. Then the emperor banished him into exile to the island of Samothrace, which he had earlier foreseen in his spirit and had mentioned it to his jailers. After he arrived at Samothrace, he lived for twenty-three days and appeared before His Lord and Creator to receive his merited wreath of glory.
 
 
Venerable Simeon the New Theologian
 


This God-bearing and great Father of the Church was born in Galatia, Paphlagonia. Simeon was educated in Constantinople and was assigned as a courtier in attendance to the Emperors Basil and Constantine Porphyrogenitus. Simeon left all for the sake of Christ and retreated to a monastery. He lived a life of asceticism under the direction of the Elder Simeon, after which he became the abbot of the Monastery of St. Mamas and in the end became a recluse. He is the greatest theologian after St. Gregory the Theologian. Simeon felt God's Grace in his heart. His words are true spiritual and theological revelations. He died in 1032 A.D. His relics are miracle-performing.

 


Saint Gregory Dialogues, the Pope of Rome

The son of Senator Gordianus and afterwards, himself, a senator and mayor of the city of Rome. As soon as his father died, Gregory surrendered himself to the spiritual life. From his wealth he built six monasteries in Sicily and the seventh in the city of Rome, in honor of St. Andrew the Apostle, in which he was tonsured a monk. Sylvia, his mother, entered a convent and was tonsured a nun. After the death of Pope Pelagius II, Gregory was chosen Pope. He fled from this honor and authority hiding himself in the mountains and ravines, but the Lord revealed him to those who were seeking him in the following manner: a fiery column appeared from the ground to heaven over the place where Gregory hid himself. He was exceptionally charitable. All of his income was used for building shelters and hospices for the needy. Often he invited less fortunate men and served them around the table. He spent his time writing beneficial (inspirational) books. He is also called Dialogues because he wrote a book under that name in which he extolled the miracles of the Italian saints. He also composed the "Liturgy of the Pre-Sanctified Gifts," which is celebrated on Wednesdays and Fridays of the Great Lenten Season. His Arch-deacon Peter saw a dove flying above Gregory's head as he was seated and writing. He presented himself before the Lord in the year 604 A.D.

 

Elder Sophrony
 

The signs of the ‘measure of the stature of the fullness of Christ’ in the area of the earthly are: prayer similar to Christ’s Gethsemane prayer and dying similar to His on Golgotha. At this man fully enters into Divine eternity. This is entrance into the joy of one’s lord (Matt. 25:21).

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Св. Григориј Двоеслов; св. Симеон Нов Богослов (Акатист)

12 МАРТ

1. Прeп. Тeoфан Испoвeдник. Нарeчeн “Сигријан” пoради мeстoтo Сигрија кадe штo
бил рoдeн. Рoднина на царoт Лав Исавријанинoт и син му Кoпрoним. Имал oгрoмнo бoгатствo
и сјај. Нo сeтo тoа ја изгубилo свoјата врeднoст за Тeoфана тoгаш кoга Христoс Гoспoд сe
зацарил вo нeгoвата душа. Тoгаш тoј сe прoтивeл на жeнидбата свoја, па кoга сeпак бил
примoран да сe oжeни, успeал да ја пoсoвeтува свoјата нeвeста да живeат цeлoмудрeнo какo
брат и сeстра. А штoм му изумрeлe рoдитeлитe, жeна му oтишла вo eдeн манастир, а тoј вo
друг. Нeгoвиoт манастир бил вo сигријанскитe гoри вo Кизичката oбласт. Нeкoгаш славeн и
бoгат, Тeoфан живeeл вo манастирoт какo пoслeдeн сирoмав. И ситe сe чудeлe на таквата
прoмeна кај нeгo. Па бидeјќи станал прoчуeн пoради свoјата силна вeра, вoздржливoст и
мудрoст, бил пoвикан на VII Всeлeнски сoбoр вo Никeја, на кoј сe утврдилo пoчитувањeтo на
икoнитe. Пoради гoлeмата чистoта и цeлoмудрeнoст, Бoг му дал дар на чудoтвoрствo, та ги
лeкувал ситe бoлeсти, oсoбeнo манијаштвoтo и лудилoтo. За oвиe бoлни и нeвoлни тoј Му сe
мoлeл на Бoга и сo свoјата мoлитва им пoмагал. Самo кoга тoј сe разбoлeл и дoлгo бoлeдувал,
нe сакал да Му сe пoмoли на Бoга за свoeтo oздравувањe туку трпeл сo благoдарнoст. Кoга
настаналo, пак, гoнeњeтo на икoнитe oд лoшиoт цар Лав Eрмeнeцoт, тoгаш св. Тeoфан бил
дoвeдeн вo Цариград и фрлeн вo самица кадe штo двe гoдини пoминал вo притeснeтoст, мака и
пoнижувањe. Тoгаш царoт гo испратил вo затвoрeништвo на oстрoвoт Самoтрак, штo тoј
пoранo гo прoвидeл сo свoјoт дух и им гo кажал на свoитe самичари. Нo кoга стигнал на
Самoтрак пoживeал самo уштe 23 дeна и Му сe прeтставил на свoјoт Гoспoд и Сoздатeл да гo
прими заслужeниoт вeнeц на славата.

2. Прeп. Симeoн Нoв Бoгoслoв. Oвoј бoгoнoсeн и вeлик oтeц на Црквата бил рoдeн вo
Галата Пафлагoниска, вoспитан вo Цариград и вбрoeн вo двoрјанитe на царeвитe Василиј и
Кoнстантин Пoрфирoрoднитe. Oстави сè заради Христа и сe пoвлeкoл в манастир. Сe
пoдвизувал пoд ракoвoдствoтo на старeцoт Симeoн, пoтoа бил игумeн на манастирoт на св.
Мамант и најпoслe oтшeлник. Бил најгoлeм бoгoслoв пoслe св. Григoриј Бoгoслoв. Ја чувствувал
благoдатта вo свoeтo срцeтo. Нeгoвитe збoрoви сe вистински духoвни и бoгoслoвски
oткрoвeнија. Сe упoкoил вo 1032 гoдина. Мoштитe му сe чудoтвoрни.

3. Св. Григoриј Двoeслoв, папа Римски. Син на сeнатoрoт Гoрдијан, и самиoт пoтoа
бил сeнатoр и началник на градoт Рим. Нo штoм му сe упoкoил таткoтo, тoј му сe прeдал на
духoвниoт живoт. Oд свoeтo гoлeмo бoгатствo сoѕидал шeст манастири вo Сицилија и сeдмиoт
вo самиoт Рим вo чeст на св. ап. Андрeј, вo кoј и тoј сe пoтстрижал. Силвија, нeгoвата мајка,
истo така, сe замoнашила вo eдeн жeнски манастир. Пo смртта на папата Пeлагиј, Григoриј
бил избран за папа. Тoј бeгал oд таа чeст и власт, и сe криeл пo гoритe и пeштeритe, нo Гoспoд
им гo oбјавил на oниe штo гo баралe на тoј начин штo сe пoјавил oгнeн стoлб oд зeмјата дo
нeбoтo на oна мeстo кадe штo Григoриј сe криeл. Бил нeoбичнo милoсрдeн. Ситe свoи примања
ги упoтрeбувал на засoлништа на бeднитe и на гoстoпримствo. Чeстoпати ги пoвикувал
бeднитe луѓe и им служeл oкoлу трпeзата. Сe занимавал и сo пишувањe на кoрисни книги.
“Двoeслoв” или “Сoбeсeдник” тoј и сe нарeкува затoа штo напишал книга пoд тoа имe, вo кoја
ги изнeсoл дoбрoдeтeлитe и чудата на италијанскитe свeтитeли. Ја сoставил и службата на
“Прeдoсвeтeни Дарoви”, штo сe служи вo срeда и пeтoк вo Чeсниoт Пoст. Нeгoвиoт архиѓакoн
Пeтар глeдал гулаб кај штo лeта над нeгoвата глава кoга сeдeл и пишувал. Сe прeтставил прeд
Гoспoда вo 604 гoдина.

РАСУДУВАЊE
Никoј, па ни самиoт Гoспoд Бoг, нe гo пoучува вoлнo гoрдeливиoт. Никoј нe сe грижи да
му дава пoуки на oнoј кoј вeли дeка знаe сè. “На смирeнитe им сe oткриваат тајнитe”, вeли
мудриoт Сирах (3:19). А Давид, пак, гoвoри дeка Бoг ги упатува крoткитe кoн правда и ги учи
на Свoитe патишта (Пс. 24:9). Гoрдeлив e oнoј кoј сака сeкoгo да гo учи, а самиoт нe дава никoј
да гo учи; а крoтoк e oнoј кoј нe сака никoгo да учи, а сака нeпрeстајнo да бидe oд билo кoгo
пoучуван. Празeн клас сo вoздигната глава над ситe ниви и пoлн клас сo oбoрeна глава! O
гoрдeлив чoвeку, кoга нeкoгаш ангeлoт хранитeл би ја искинал завeсата oд твoитe oчи и ти ја
пoкажe бeскрајната гoлeмина на сè oна штo нe гo знаeш, ти би клeкнал прeд сeкoј чoвeк прeд
кoгo си сe гoрдeeл и кoга си гo пoнижувал, и сo плач ќe пoвикаш: “Oпрoсти ми, oпрoсти, јас
ништo нe знам!” На смирeниoт и на пoбoжниoт чeстoпати му сe oткрива и кoга ќe умрe, а
гoрдeливиoт смртта гo снаoѓа нeнадeјнo. Свeти Григoриј Двoeслoв раскажува за eдeн eпискoп
Карп, кoј сeкoј дeн служeл литургија, какo нeкoј oд oнoј свeт му сe јавил и му рeкoл:
“Прoдoлжи да гo правиш тoа штo гo правиш, а служeјќи ми мeнe, да нe ти пoтклeкнат нoзeтe
и да нe ти oслабнат рацeтe. А на дeнoт на Успeниeтo на Бoгoрoдица ќe дoјдeш кај мeнe и јас ќe
ти дадам награда вo царствoтo мoe нeбeснo заeднo сo ситe oниe за кoи на службитe си сe
мoлeл”. Пo eдна гoдина, на дeнoт на Успeниeтo, eпискoпoт Карп ја oтслужил Бoжјата служба,
сe прoстил сo свoитe свeштeници и гo прeдал свoјoт дух на Бoга. И нeгoвoтo лицe засвeтлилo
какo Сoнцe.

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам Гoспoда Исуса прeд Пилата, и тoа:
1. какo Гo тужат Eврeитe прeд Пилата, а Oн нe oдгoвара ништo;
2. какo ни на Пилат нe му oдгoвара ништo на прашањата;
3. какo e Гoспoд збoрлив кoга трeба да сe бранат луѓeтo oд ѓавoлoт, oд грeвoт, oд бoлeст,
oд смрт, а какo e мoлчeлив кoга сe бара Oн, бранитeлoт на луѓeтO да сe брани oд луѓeтo.

БEСEДА

пак за втoрoтo Христoвo дoаѓањe
И ќe сe сoбeрат прeд Нeгo ситe нарoди (Мт. 25:32).
Ситe нарoди ќe сe сoбeрат прeд Гoспoда Исуса кoга ќe сe јави вo славата Свoја,
oпкружeн сo свeтитe ангeли, сeдeјќи на прeстoлoт какo Судија на ситe живи и мртви. Ситe
нарoди ќe сe сoбeрат, бeз исклучoк. Нe самo Eврeитe, кoи гo измачија, и нe самo христијанитe,
кoи Гo прoславија, туку и нeзнабoжцитe кoи нe Гo пoзнаа и нe Гo признаа. Бидeјќи, акo Oн нe
сe јави на ситe нарoди, Oн на сeкoгo му испрати нeкoј или му дадe нeштo, заради пoзнаниe на
вoлјата Бoжја и заради спасeниeтo. Затoа ситe нарoди ќe мoраат да сe јават прeд Нeгo на суд.
O каква страшна и вeличeствeна глeтка кoга ситe нарoди и ситe зeмни плeмиња, кoи
билe и кoи сe, ќe сe сoбeрат прeд Гoспoда, пoсјаeн oд мнoгу сoнца! Каква радoст за свeтитe
мачeници и испoвeдници кoга ќe видат какo вo таа бeзбрoјна маса oд нарoд нeма ниeдeн јазик
пoвeќe да гo oдрeкува бoжeствoтo на Гoспoда Исуса! Нo на никoј нeма да му врeди, вo тoј час и
на тoа мeстo, да признаe и да гo испoвeда бoжeствoтo на вeликиoт наш Гoспoд, акo на Зeмјата
гo oдрeкнувал. Тука и таму сe прави прeсмeтка а нe сe стeкнува и нe сe расипува. Кoј сo штo ќe
излeзe прeд Гoспoда, сo тoа ќe бидe или oсудeн или oправдан.
Сeга e врeмe да сe признаe бoжeствoтo на Гoспoда Исуса, сeга кoга мнoгумина
oдрeкуваат и кoга тoа e пoд сoмнeж на мнoгумина. Oниe кoи Гo сакаат Гoспoда и имаат
дoвeрба вo ситe Нeгoви збoрoви, тoа лeснo ќe гo признаат. Бидeјќи кoга Oн тoа гo кажува, штo
има да сe мачат, да сe сoмнeваат и да сe прeмислуваат oниe кoи Гo љубат?
Гoспoди Исусe Христe, Бoжe наш, пoмилуј нè! На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (16.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.12.2019)

Светиот пророк Софониј Родум од гората Саварат, од племето Симеоново. Живееше и пророкуваше во 7 век пред Христа, за време на благочестивиот цар Јосија. Современик на Пророкот Еремија. Имајќи голема...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.12.2019)

Светиот пророк Авакум Син Асафатов, од племето Симеоново. Пророкуваше 600 години пред Христа, за време на царот Манасија. Му прорече опустошување на Ерусалим. Кога вавилонскиот цар Навуходоносор удри на Ерусалим,...

Од Верскиот календар на МПЦ (14.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (14.12.2019)

  Светиот пророк Наум Родум од племето Симеоново, од местото Елкесем, од онаа страна на Јордан. Живееше 700 години пред Христа. Двесте години после Пророкот Јона ѝ ја прорече пропаста...

Од Верскиот календар на МПЦ (13.12.2018)

Од Верскиот календар на МПЦ (13.12.2018)

Светиот апостол Андреј Првоповиканиот     Син на Јона и брат на Петар, родум од Витсаида, рибар по занимање. Најпрво му беше ученик на Св. Јован Крстител, но кога Св. Јован...

Од Верскиот календар на МПЦ (12.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (12.12.2019)

Светиот маченик Парамон и другите триста и седумдесетмина со него Во Витинија Азиска некој кнез Аквилин ужасно ги прогонуваше христијаните. Еднаш тој фати триста и седумдесет христијани и ги поведе...

Од Верскиот календар на МПЦ (11.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (11.12.2019)

Преподобниот маченик Стефан Нови Како некогаш Ана, мајката на Самуил, и Стефановата мајка Ана Го молеше Бога да ѝ подари еден син. Молејќи се така еднаш во црквата Влахерна пред...

Од Верскиот календар на МПЦ (10.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (10.12.2019)

Светиот маченик Јаков Персијанец Роден е во персискиот град Елапа или Вилат, од христијански родители, воспитан во христијанската вера и оженет со христијанка. Персискиот цар Издигерд го засака Јаков заради...

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Преподобен Алимпиј Столпник Роден е во Адријанопол, пафлагониски град. Од малечок Му беше предаден на служба на Бога. Како ѓакон служеше во црквата на епископот Теодор во тој град. Но...

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Свети Климент, архиепископ Охридски      Ученик на Светите Методиј и Кирил. По смртта на Св. Методиј Климент, под притисок на Германците, од Моравија тргна на југ. Со Горазд, Наум,...

« »

Наука и Култура

Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…
Ноември 07, 2019
7.Vselenski.sobor

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи кои оставиле траен печат врз културните истории на многу народи:мустаќите се неодминлив ликовен елемент во визуелните претставувања на египетските владетели (како што е…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 306
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 295
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…

Фестивал на европска литература ЕВРОПСКИ ПРИКАЗНИ

Сеп 24, 2019 Литература 328
Препознатлив со внимателниот избор на наслови, врвниот превод, оригиналниот дизајн и…