логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

Кожувчанка

Митрополит Струмички Наум – Свети Пророк Илија

Илинденско послание (30.07.2022 12:24)

† СТЕФАН

ПО МИЛОСТА БОЖЈА,

АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ,

ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД,

ДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ, ДО МОНАШТВОТО

И ДО СИТЕ ЧЕДА НА

МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

– ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА,

А ПО ПОВОД ИЛИНДЕНСКИТЕ ПРАЗНУВАЊА,

ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ ОД БОГА

 

 

Спаси го Господи народот Твој,

 и благослови го Твоето наследство[1].


 

 

Возљубени празникољупци,

Денес Светата Црква чествува едно од најсјајните светила на богоизбраниот старозаветен, но и на новоизбраниот народ Божји – светиот пророк Илија, великиот Христов предвесник, земниот ангел и небесниот човек. Овој великан на духот, со својата силна вера во вистинскиот Бог, успеал да го зачува избраниот народ од богоотпадништво; со својата исклучителна ревност за Бога, самиот храбро им се спротивставил на многубројни незнабожечки жреци и ги разобличил; благодарејќи на своите подвизи, се удостоил на боговидение; со грижата за бедните и болните, го покажал своето човекољубие; со својот дар на чудотворство, можел мртви да воскреснува, храната да ја умножува, небото да го смирува, а кога било потребно и да измолува дожд...

Како праведен и богоугоден човек, пророкот Илија од Бога бил даруван да покажува и уште многу други знаци и чудеса. За сето тоа и поради целокупниот негов светлозарен живот, тој се удостоил жив да биде вознесен на небесата. Подоцна, при Преображението на Спасителот на гората Тавор, се појавил заедно со Мојсеја и разговарал со Христа[2], па и на тој начин се покажала неговата улога во спасоносното дело Божјо.          

 

Возљубени во Господа,

Богоугодниот живот на светиот пророк Илија е силен показател дека делата на верата и на љубовта секогаш победуваат. Во неговата личност имаме еден од најдобрите примери дека во отуѓениов свет, во кој неретко царува беспоштедна борба на секого против сите, токму библискиот закон на љубовта ни овозможува да излеземе од прангите на егоизмот, на самодоволноста и на саможивоста, и да ги согледаме Божјиот образ и подобие во секој човек. Христијанинот, кој е тоа по животот и по делата, а не само по името[3], себеси се смета за дел од небоземната заедница на Телото Христово. Затоа, богољубивиот човек се стреми неговиот однос кон ближните и кон Бога да биде одраз на односот меѓу лицата на Троединиот Бог. Како што Отецот целосно Му се оддава Себеси на Синот, Кого што Го раѓа, и на Светиот Дух, Кого што Го происходи; како што Синот покажал послушание за да ја исполни волјата на Отецот и за да ни Го испрати Светиот Дух; и како што Светиот Дух Им се самопредава на Отецот и на Синот, така и ние, чедата на вистинскиот Бог – Кој е Бог на љубовта[4], покажуваме дека сме Негови само доколку имаме љубов кон Творецот, кон ближните, кон Татковината, кон светот и кон сè што е во него...

Возљубени потомци на славните илинденци,

Човекот, кој љуби, е роден од Бога и Го познава Бога[5], а таквиот е личност со внатрешна слобода[6]. И колку повеќе љуби и добротвори, толку послободен станува, зашто нема друга слобода, освен онаа постојано и оддадено да му се служи на она што е добро и праведно. Такви слободољупци беа и нашите илинденци, кои пред 119 години загрмеа како громовници, храбро исправајќи се против ропската другородна и друговерна власт, за нашиот народ на дело да увиди дека носењето на светото име рисјанско подразбира подготвеност за оддавање на сè, вклучително и жртвување за своите ближни[7].

Познато е дека илинденците биле свесни за опасноста Републиката да згасне во пламен што ќе ги проголта и самите нивни животи, но уште посвесни биле за христијанската повелба да стоиме во слободата со којашто Христос нè ослободи и никогаш да не се подаваме под ропски јарем![8] И токму благодарејќи на нивната жртва, бил подготвен патот и за асномското поколение да се избори за слобода и за државотворност, за слободна македонска република.

Имено, борејќи се за слободата, нашите борци во Големата војна биле водени од храброста на илинденците, па пееле со поетот: „Не очајувам јас што бура ги покоси. Еве, никнат други во расчадените пожари. Погледни тука – ете го Питу Гули, а ти пак си … Никола Карев“[9]. Тие, со свесноста дека народот наш изобилува со рожби подготвени да се приклучат во битката за продолжување и завршување на илинденското дело и следејќи го нивниот пат, во историската 1944 година, на Илинден, победоносно го доодиле патот до слободата, создавајќи своја македонска држава.

Возљубени чеда на Мајката Македонска Црква,

Живеејќи со неправдата нанесена со Султанското ираде од 1767 година, нашата Црква во 1958 година се избори за своја црковна самостојност, за во 1967 година да прогласи и целосно возобновена автокефалност. Оттогаш, таа цели 55 години непоколебливо опстојуваше уверена дека неприфаќањето од страна на сестринските православни Цркви ќе помине и, порано или подоцна, таа ќе биде причислена во сеправославната екумена. И ете, по Божјата милост, во периодот на овогодинешното пасхално прославување – се случи токму тоа! Се исполни времето: со историската и богољубива одлука на Вселенската Патријаршија за наше канонско и литургиско единство, а потоа и со покажаната љубов од Српската Православна Црква, православниот свет ја виде и ја прифати нашата вистина.

Ова мудро и слободољубиво делување на Црквата треба да биде патоказ за следење и на останатите носители на возвишената одговорност за зачувување на нашиот национален, историски и културен бит. Црквата наша, бивајќи верна пред Господа и само на Него надевајќи се[10], ја дочека правдата, па ако и Државата опстојува во вистината, не коленичејќи пред посилните на денот – и таа ќе успее неа да ја покаже и докаже. А за да биде така, сите ние треба постојано да ги имаме на ум предупредувачките зборови на великанот на речта, нашиот Конески, кој вели: „До кај што сум ја пренесол својата љубов, дотаму е мојата татковина. А вие... на што сте смислиле да ја сведете?!“[11].

Што ќе му одговориме и нему и на сите што мислат како него? Навистина, на што намислиле некои од некаде, а други овде прифатиле, да ја сведат Татковината? Очигледна е опасноста да ја загубиме нашата национална самобитност, а тоа несомнено ќе значи губење на слободата, на таа толку тешко стекната благословена придобивка од страна на нашите претходници. Затоа, имајќи ја секогаш пред очи жртвата на Илинденците и Асномците, да стоиме простум, да стоиме добро, во запазувањето, во чувањето и во негувањето на нашите идентитетски посебности - историјата, културата, јазикот...

Ако сакаме да нè има, ако заслужуваме да нè биде, нужно е да сфатиме дека не смееме да бидеме индиферентни кон обидите да ни го одземат тоа со коешто се идентификуваме; дека не смееме да се обескоренуваме себеси за никакви геополитички цели; дека говорителите на овој преубав јазик – таа наша единствена неподелена татковина – не смеат да прифаќаат да се негира неговото постоење. Сето тоа е недозволиво и неприфатливо, сето тоа го скршува духот на нашата младина, доведувајќи ја до тоа Татковината да ја гледа како привремена станица од која ќе се упати во широкиот бел свет.

А за да го запреме тоа, треба да го почитуваме делото и споменот  на илинденците, на партизаните и на сите борци и бранители, паднати за духовна и за национална слобода на Македонија. Но, треба да ги славиме во вистинската смисла на зборот! Имено, не само комеморативно на денешниов ден да си спомнуваме за нив, туку така што секој од нас поединечно и сите ние заедно ќе ги подражаваме и во богољубието, и во домољубието, и во трудољубието и во саможртвувањето! Слободата мора да се заслужи и за Татковината треба да се бориме без да се плаши срцето наше, ниту да се бои, зашто љубовта страв нема, туку совршената љубов го изгонува стравот[12] и станува совршена жртва, по примерот на Христовата крсна жртва.

Затоа, да им бидеме подобни во верата во Бога, во надежта за иднината на сите нас, во љубовта за сите и за сè, та да се покажеме како достојни чеда, како достојни синови на Црквата и на Татковината!

По молитвеното застапништво на светиот пророк Илија, нека ни се честити и вечни двата Илиндена! Амин!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

† СТЕФАН

АРХИЕПИСКОП

ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ

заедно со членовите на Светиот архијерејски синод

на Македонската Православна Црква

– Охридска Архиепископија

† ПЕТАР, Митрополит Преспанско-пелагониски и

   администратор Австралиско-новозеландски

† ТИМОТЕЈ, Митрополит Дебарско-кичевски и

   администратор Австралиско-сиднејски

† НАУМ, Митрополит Струмички

† АГАТАНГЕЛ, Митрополит Повардарски

† МЕТОДИЈ, Митрополит Американско-канадски

† ПИМЕН, Митрополит Европски

† ИЛАРИОН, Митрополит Брегалнички

† ЈОСИФ, Митрополит Тетовско-гостиварски

† ГРИГОРИЈ, Митрополит Кумановско-осоговски

Илинден, 2022-то лето Господово

 

[1]                Пс 28, 8-9

[2]                Сп. Мт 17, 3; Мк 9, 4.

[3]                Сп. Свети Климент Охридски, Собрани дела: слова, поуки и житија,   САС на МПЦ – ОА, Скопје 2013, 382.

[4]                Сп 1 Јн 4, 16.

[5]               Сп. 1 Јн 4, 8.

[6]                Сп. 2 Кор 3, 12 и Јн 8, 32.

[7]                Сп. Јн 15, 13.

[8]                Сп. Гал 5, 1.

[9]      Никола Вапцаров, „Илинденска“, Творби, Мисла, Скопје 1979.

[10]    Сп Пс 36, 7.

[11]     Блаже Конески, „Татковина“, Поезија, Просветно дело, Скопје 2017.

 

[12]     1 Јн 4, 18.Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Беседи

Александар Несторовски:26-ТА НЕДЕЛА ПО ПЕДЕСТНИЦА 03/12/2023

Александар Несторовски:26-ТА НЕДЕЛА ПО ПЕДЕСТНИЦА 03/12/2023

Добрата од овој свет, сами по себе не се погубни за човекот. Бидејќи сите нив Бог ни ги дава за наша полза и потреба. Она што е погубно е нашиот...

ереј Игор Острески: СВЕТИОТ АПОСТОЛ И ЕВАНГЕЛИСТ МАТЕЈ

ереј Игор Острески: СВЕТИОТ АПОСТОЛ И ЕВАНГЕЛИСТ МАТЕЈ

По Христовото воскресение и по слегувањето на Светиот Дух врз апостолите, апостол Матеј, заедно со апостолите, го проповедал Евангелието во Ерусалим, потоа заминал во Абисинија, па преку Арабија и Персија...

„Ги помолив учениците Твои да го истераат, но тие не можеа”

„Ги помолив учениците Твои да го истераат, но тие не можеа”

Демони не можат да изгонуваат во секој поглед раслабени луѓе. Демони може да изгонува од другите само оној што претходно го очистил своето срце од страстите и со нив поврзаните...

„Благословен е Оној што иде во името Господово!“

„Благословен е Оној што иде во името Господово!“

"Гледате, за разлика од нас кои и да сме просветлени, а не сме, можеме само да претпоставуваме и да нагаѓаме што, кога и каде ќе се случи, Богочовекот Христос точно...

 Игумен Фотиј Беровски: Ангелите

Игумен Фотиј Беровски: Ангелите

  Ангелите ги славиме,се присетуваме на нив, ги повикуваме на помош, но тоа што човекот го добил како достоинство и неговиот удел кај Бога е многу поголем од оној на...

 ’Не бој се! Само верувај и ќе биде спасена!‘“

’Не бој се! Само верувај и ќе биде спасена!‘“

На првиот степен од нашиот духовен развој, чистење на срцето од развратните страсти, ние сме во постојана борба да го сопреме истекувањето и губење на благодатта од нас. Додека ги...

„...Темнината на поистоветувањето...“

„...Темнината на поистоветувањето...“

 Има и општо восогласување. На пример: „христијаните“ кои сѐ уште не ја отфрлиле темнината на поистоветувањето со државата, народот и партијата, наместо пастирскиот пристап кон истите, треба да знаат дека...

Игумен Фотиј Беровски: Каде и кога?

Игумен Фотиј Беровски: Каде и кога?

   И покрај тоа што ние, го бркаме како и Гадаринците и го молиме да си отиде од нашиот крај ( зашто нема да можеме да си ги вршиме нашите...

Наша христијанска цел е да стекнеме просветлување, т.е. духовен разум...

Наша христијанска цел е да стекнеме просветлување, т.е. духовен разум...

Старозаветен менталитет е строгото пазење на сјајот на надворешната форма, додека нашата внатрешност е темнина – без просветленост на умот, која произлегува од умно-срдечната молитва и исполнувањето на заповедите Божји;...

« »

Православен календар

 

08/12/2023 - петок

Божикен пост (на риба)

Св. свештеномаченик Климент, епископ Римски; Св. свештеномаченик Петар, архиепископ Александриски; Преп.Пафнутиј; Свети Климент, архиепископ Охридски;
Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Кожувчанка

Молитви кон Пресвета Богородица за секој ден во седмицата

 Радувај се, Ти Која од ангелот ја прими радоста на добрата вест дека Бог Слово ќе прими тело од Тебе! Радувај се оти го носеше Создателот во Твојата утроба! Радувај се Ти Која го роди Бога во тело, Спасителот на светот! Повеќе...

Тропар

Тропар на св. Христов великомаченик Меркуриј 24 ноември / 7 декември 2023

Тропар на св. Христов великомаченик Меркуриј 24 ноември / 7 декември 2023

Од војвода на земните војски,војник Христов постана, кој во својата крв сe крсти,приведен да ја исповедаш вистинската вера која спасува,Меркурие...

Тропар на светиот Климент Охридски 25 ноември / 8 декември 2023

Тропар на светиот Климент Охридски 25 ноември / 8 декември 2023

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја,со делата си се издигнал преблажен,кон божествен и блажен живот.Со чудеса си...

  Тропар на светата Христова великомаченица Екатерина 24 ноември / 7 декември 2023

Тропар на светата Христова великомаченица Екатерина 24 ноември / 7 декември 2023

Со добродетели како со сончеви зраци ги просвети неверните мудреци,и како пресветла месечина која оди во ноќта, ја изгони темнината...

Духовната убавина на Богородица се пројавува и во моментот на Распнувањето на Нејзиниот Син

Тебе, Богородице поборнице – војвотко, ние слугите Твои, откако се избавивме од зло, Ти пееме победни и благодарствени песни. Ти имаш сила непобедна, од секакви опасности ослободи не за да Ти пееме : Радуј се, Невесто Неневесна! Повеќе...

Болестите според светоотечкото учење

Значи, не се надевај на лекарска вештина без благодат и не ја отфрлај своеволно, туку моли Го Бога да ја спознаеш причината за казната, а потоа моли за избавување од немоќта, трпејќи сечење, горење, горчливи лекови и сите лекарски казни Повеќе...

Свети Лука Симтерополски: Архиепископ и хирург

Едноставно е да се претпостави дека професорот – епископ, соединувајќи го во своите раце крстот и скалпелот, ги порази современиците токму со тоа необично соединување на двете разновидни сфери на активност.  Повеќе...

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Живот без стрес

Ако разбереме што се крие зад стресот, ако ја видиме лагата, која што се крие зад него, на крајот ќе увидиме дека не постои причина за да бидеме во стрес.. Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

ГОЛЕМАТА ТАЈНА НА ДИВЕЕВО - Кој ќе доживее, ќе види

Како дополнување на оваа тајна, еве што слушнав од устата на 84-годишната игуманија на манастирот Дивеево, Марија. Бев кај неа во почетокот на 1903 година веднаш по канонизирањето на преподобниот Серафим и заминувањето на царското семејство од Дивеево. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

За Моето име

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Взбранной Воеводе победительная