логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Преподобен Јован Ветхопешчерник

Се подвизуваше во т.н. Ветха Пешчера или Лавра на Харитон Велики во Палестина. Бидејќи со сето срце, со сиот ум, со целата своја душа Го возљуби Христа, од младоста почна да патува по Светите места и да ги слуша поуките и советите на светите луѓе. Најпосле се насели во Харитоновата пештера, каде што се предаде на тврд подвиг минувајќи ги деновите и годините во пост, молитва и бдеење, непрестајно помислувајќи на смртта и учејќи се на смирение. Смртта го најде како добро созреан плод и го внесе во Рајот. Поживеа и се упокои во 8 век.

Светите маченици Христофор, Теона и Антонин

Тројцата беа млади офицери кај царот Диоклецијан. Кога беше мачен Светиот великомаченик Георгиј, тие ги гледаа неговите маки и чудата што се извршија при тој настан. Кога го видоа сето тоа, излегоа пред царот и храбро го исповедаа името на Господ Исус. За ова беа подложени на големи маки и најпосле фрлени во оган, каде им изгореа телата, а душите им заминаа во вечната радост на Господ. Пострадаа чесно во Никомидија во 303 година.

Свети Трифун
патријарх Цариградски

Царот Роман, а тој владееше со Византија во почетокот на 10 век, имаше син Теофилакт на возраст од шеснаесет години кога умре патријархот Стефан. Царот сакаше да го возведе за патријарх својот малолетен син, бидејќи го имаше заветувано на духовна служба, но се засрами да го направи тоа. На патријаршискиот престол седна Свети Трифун, прост но чист и благочестив старец. Трифун остана на престолот три години. Кога царскиот син влезе во дваесеттата година, царот намисли по секоја цена да го тргне Трифун од престолот, а да го постави својот син. Божјиот светител Трифун не сакаше доброволно да си оди од престолот не заради нешто друго, туку затоа што сметаше за голема соблазна толку млад човек да се возвиси на таква одговорна и тешка положба како што е патријаршиската. Тогаш со сплетка на еден зол епископ измамија од Свети Трифун потпис на чиста хартија и над потписот во царскиот дворец ја напишаа божемната оставка на патријархот, којашто царот ја објави. За ова настана голем смут во Црквата, зашто народот и свештенството стоеја на страната на Божјиот човек Трифун. Тогаш царот насилно го тргна Свети Трифун и го испрати во манастир, а својот син Теофилакт го воздигна за патријарх. Свети Трифун поживеа во манастирот како подвижник две години и пет месеци и се упокои во Господ во 933 година.

Преподобниот маченик Агатангел

Од Тракија. Служеше кај Турците и тие насилно го потурчија во Смирна. Како покајник се замонаши во манастирот Есфигмен на Света Гора. Мачен од совеста посака со својата крв да си го измие гревот. Отиде во Смирна и таму им ги покажа на Турците крстот и иконата на Христовото Воскресение. Го убија на 19 април 1819 година, во деветнаесеттата година од неговиот живот. По смртта му се јави жив на својот духовник Герман.

Преподобен Симеон Босиот

Се подвизуваше на Света Гора и кратко време беше игумен на Филотејскиот манастир. Ги утврдуваше христијаните во верата и во многу балкански краишта се прослави со чудотворство. Одеше бос и затоа го нарекоа Босиот. Се упокои во Цариград.

sv.Dimitrij.Rozdestvo.jpg


Кога некој ви нанесува неправда, не велете „Бог ќе му врати“, бидејќи во тој случај „учтиво“ колнете.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Фрески во св.вмч.Димитриј, Скопје- Велики Четврток 2012 г.)

3.angeli.so.truba

(св.вмч.Димитриј, Скопје- на празникот на св.апостол Тома 2020 г.)

Евангелие и поука за 02/05/2020


Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 6:14-27

14.     А луѓето, кога го видоа чудото што го направи Исус, рекоа: „Овој е навистина Пророкот, Кој требаше да дојде на светот!”
15.     Но Исус, штом разбра дека сакаат да дојдат и да Го фатат за да Го направат цар, се оддалечи Сам во гората.
16.     А приквечер, учениците Негови слегоа до морето,
17.     и влегоа во кораб; и кинисаа преку морето кон Капернаум.
18.     Морето, пак, се подигаше, оти дуваше силен ветар.
19.     И кога беа поминале дваесет и пет – до триесет стадии, Го видоа Исуса како оди по морето и се приближува кон коработ, па се уплашија.
20.     Но Он им рече: „Јас сум, не бојте се!”
21.     Тогаш тие сакаа да Го примат во коработ; и веднаш коработ пристигна до брегот, каде што одеа.
22.     Утредента наутро, народот, што стоеше од другата страна на морето, забележа оти таму немаше друг кораб освен еден, во кој влегоа учениците Негови, и дека Исус не влезе во коработ со учениците Свои, а тие сами заминаа.
23.     И други кораби дојдоа од Тиверијада, близу до она место, каде што беа јале леб, по благословувањето Господово.
24.     И кога видоа луѓето дека Исус не беше таму, ниту учениците Негови, влегоа сами во кораби и дојдоа во Капернаум да Го бараат Исуса.
25.     И, штом Го најдоа отаде морето, Му рекоа: „Рави, кога дојде овде?”
26.     А Исус им одговори и рече: „Вистина, вистина ви велам: вие не Ме барате затоа што видовте чудеса, туку затоа што јадовте од лебовите и се наситивте.
27.     Работете не за храна што се расипува, но за храна што останува за живот вечен и која ќе ви ја даде Синот Човечки, зашто врз Него сложил печат Бог Отец.”

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 5:21-33

21.     Штом го чуја тоа, апостолите влегоа утрината во храмот и поучуваа. А првосвештеникот и оние што беа со него, кога дојдоа, го свикаа Синедрионот и сите старешини меѓу Израилевите синови и пратија во затворот луѓе да ги доведат апостолите.
22.     Но, кога слугите отидоа, не ги најдоа, па, штом се вратија, изјавија,
23.     велејќи: „Затворот го најдовме заклучен како што треба и стражата да стои надвор пред портата. А кога отворивме, внатре никого не најдовме.”
24.     Штом ги чуја овие зборови, првосвештеникот и старешината на црквата и другите црковни старешини се најдоа во недоумение, што треба ова да значи.
25.     Но некој дојде, ги извести и им рече: „Ене, луѓето, што ги затворивте, стојат во црквата и го поучуваваат народот.”
26.     Тогаш управникот отиде со слугите и ги доведе, не на сила; зашто се боеја народот со камења да не ги убие нив самите.
27.     А кога ги доведоа, ги изведоа пред Синедрионот и првосвештеникот, прашувајќи ги, рече:
28.     Зарем не ви забранивме строго да не проповедате во тоа име? А вие пак го исполнивте Ерусалим со вашето учење и сакате крвта на Оној човек да ја фрлите на нас.
29.     А Петар и апостолите одговорија и рекоа: „Повеќе треба да Му се покоруваме на Бога, отколку на луѓето.
30.     Бог на татковците наши Го воскресна Исуса, Кого вие Го убивте, приковувајќи Го на дрво.
31.     Бог со десницата Своја Го возвиси Него, Началникот и Спасителот, за да му даде покајание и простување на гревовите на Израилот.
32.     За тие зборови сведоци Негови сме ние и Светиот Дух, Кого Бог им Го даде на оние, што Му се покоруваат.”
33.     Кога го чуја то, тие се разлутија и мислеа да ги убијат.

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Ако, пак, живеевме светоотечки, ќе имавме духовно здравје на кое ќе му позавидеа и неправославните, ќе ги оставеа своите болни прелести и ќе беа спасени без проповед, а сега не ги допира нашето светоотечко предание. Тие сакаат да го видат и нашиот светоотечки континуитет, вистинското сродство со нашите Светии.


Поука на денот: Свети Никола Кавасила
На луѓето, одвоени од Бога со тројна преграда: природата, гревот и смртта, Господ им дал да Го поседуваат целосно и да се соединат со Него непосредно, со тоа што Он, една по една ги отстранил сите пречки: онаа на природата – преку Своето овоплотување; онаа на гревот – преку Својата смрт; онаа на смртта – преку Своето воскресение. Ете зошто светиот апостол Павле пишува: „последниот враг за уништување е смртта“ (1 Кор. 15, 26).

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Поголема благодарност им должиме на оние што беа неблагодарни, отколку на оние што ни беа постојано благодарни, оддолжувајќи ни се во овој суетен живот. Исто така, најдобра молитва е кога некој неправедно нe проколнува, а ние го примаме тоа молчеливо и со добрина. Природно е дека оние што се близу до Бога никогаш не можат да бидат проколнати, бидејќи во нив нема зло, туку само добрина. Какво зло и да им биде фрлено на тие осветени луѓе, тоа се осветува, и тие чувствуваат голема скриена радост. Оние пак, што се оддалечени од Бог, секогаш се неутешени и двојно се измачуваат, бидејќи оној што не верува во Бог и во вечниот живот, освен тоа што останува во овој живот неутешен, душата си ја осудува во вечноста.


Venerable John of the Old Caves


John lived a life of asceticism in the so-called "old caves," the "old Lavra" of Chariton the Great in Palestine. Having loved Christ the Lord with all his heart, with all his soul and with all his mind, John, at an early age, began to travel to the holy places and to listen to the instructions and counsels of the holy men. Finally, he settled in the Caves of Chariton, where he gave himself to rigorous asceticism spending days and years in fasting, prayer, vigils, continuously meditating on death, and teaching himself humility. As a good ripened fruit, he was plucked by death and took up habitation in Paradise. He lived and died in the eighth century.


Holy Martyrs Christopher, Theonas and Antonius


Christopher, Theonas and Antonius were young officers serving under Emperor Diocletian. When St. George the Great Martyr was being tortured, they witnessed his sufferings as well as the miracles which occurred at that time. Seeing all of this, they came before the emperor, laid down their arms, removed their military belts and bravely confessed the Name of the Lord Jesus. For that, they were subjected to great torture and finally were tossed into the fire, where their bodies were consumed while their souls went to God into eternal joy. They honorably suffered in Nicomedia in the year 303 A.D.


Saint Tryphun, Patriarch of Constantinople


The Emperor Romanus, who reigned over Byzantium at the beginning of the tenth century had a son, Theophylact, who was sixteen years old when Patriarch Stephen died. The emperor wanted his son to be elevated as patriarch for he had promised him (his son) this spiritual calling from his youth. Because his son was a minor, the emperor was ashamed to do this. The patriarchal throne was assumed by Tryphun a simple but chaste and pious old man. Tryphun remained on the throne for three years. When the son of the emperor reached his twentieth year, the emperor thought, to remove Tryphun at any price and to install his son as patriarch. The saint of God, Tryphun, did not want to relinquish his throne voluntarily, for no other reason, because he considered it to be a great scandal that such a young man be elevated to such a responsible and burdensome position as that of being patriarch. Through the intrigue of a nefarious bishop, the signature of the innocent Tryphun was extracted on a blank sheet of paper. Later on, in the imperial court, above that signature, the alleged resignation of the patriarch was written which the emperor decreed. As a result of this, there arose a great confusion in the Church, for the laity and the clergy stood by Tryphun, the godly man. The emperor then forcibly removed the aged patriarch and sent him to a monastery and, his son, Theophylact, was elevated as patriarch. St. Tryphun lived as an ascetic in this monastery for two years and five months and presented himself before the Lord in the year 933 A.D.


Venerable Martyr Agathangelus


Agathangelus was from Thrace. His secular name was Athanasius. Serving the Turks, he was forcibly converted to Islam in Smyrna. As a penitent, he was tonsured a monk on the Holy Mountain (Athos) in the Monastery of Esfigmenu. Tortured by his conscience, he desired to wash away his sin with his own blood. He departed for Smyrna where he exhibited a cross and an icon of the resurrection of Christ before the Turks. He was beheaded on April 19, 1819 in his nineteenth year. Following his death, he appeared alive to Herman, his spiritual father.


Venerable Simeon, the Barefooted One


Simeon lived a life of asceticism on the Holy Mountain (Athos) and, for a short while, was the abbot of the Monastery Philotheu. He strengthened Christians in the Faith in many areas of the Balkans and was glorified by his miracle-working. He walked barefooted for which he is called, the Discalced (The Barefooted One). He died in Constantinople.

Abba Zeno

He who wants God to fulfil his prayers swiftly, having spread his hands out toward God he should first of all, even before praying for his soul, pray for his enemies. And if he does so, God will listen to him in all he wants.

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

Преп. Јован Ветхопештерник

19 АПРИЛ

1. Прeп. Јoван Вeтхoпeштeрник. Сe пoдвизувал вo т.н. “Вeтха Пeштeра” или “Лаврата
на Вeликиoт Харитoн” вo Палeстина. Вoзљубувајќи Гo Христа Гoспoда сo сeтo срцe, сo сeта
душа и сo сиoт свoј ум, тoј oд младoста пoчнал да патува пo свeти мeста и да ги слуша пoукитe
и сoвeтитe на свeтитe луѓe. Најпoслe сe насeлил вo Харитoнoвата пeштeра кадe штo сe прeдал
на гoлeм пoдвиг, пoминувајќи ги дeнoвитe и гoдинитe вo пoст, мoлитва и бдeeњe, нeпрeстајнo
мислeјќи на смртта и учeјќи сe на смирeниe. Какo дoбрo узрeан плoд бил oбран сo смртта и
прeсeлeн вo Рајoт. Пoживeал и сe упoкoил вo VIII вeк.

2. Св. мчци Христoфoр, Тeoна и Антoнин. Oвиe трoјца билe млади oфицeри кај
царoт Диoклeцијан. Кoга св. Гeoргиј Вeликoмачeникoт бил мачeн, тиe ги глeдалe нeгoвитe
маки, какo и чудата штo сe случилe вo таа прилика. Видувајќи гo сeтo тoа, тиe излeглe прeд
царoт, гo oтфрлилe oружјeтo ги сoблeклe oд сeбe вoјничкитe пoјаси и храбрo Гo испoвeдалe
имeтo на Гoспoда Исуса. Затoа билe ставeни на гoлeми маки и најпoслe фрлeни вo oган, тeлата
им изгoрeлe, дoдeка душитe им oтишлe при Гoспoда вo вeчната радoст. Чeснo пoстрадалe вo
Никoмидија вo 303 гoдина.

3. Св. Трифун патријарх Цариградски. Царoт Рoман, кoј владeeл сo Византија вo
пoчeтoкoт на X вeк, имал син Тeoфилакт oд 16 гoдини кoга умрeл патријархoт Стeфан. Царoт
сакал свoјoт син да гo вoздигнe за паријарх oти гo вeтил на духoвнo звањe уштe oд малeчкo, нo
пoради малoлeтнoста сe пoсрамил тoа да гo направи. Прeстoлoт патријаршиски гo зазeл
Трифун, прoст, нo чист и благoчeстив старeц. И Трифун oстанал на прeстoлoт три гoдини.
Кoга царскиoт син влeгoл вo дваeсeттата гoдина, царoт намислил да гo oттргнe Трифуна и
свoјoт син да гo стави за патријарх. Свeтитeлoт Бoжји, Трифун, нe сакал дoбрoвoлнo да сe тргнe
oд прeстoлoт, нe пoради нeштo другo, ами eдинствeнo пoради тoа штo гo смeтал за гoлeма
сoблазна тoа тoлку млад чoвeк да сe вoздигнe на така oдгoвoрна и тeшка пoлoжба каква штo e
патријаршиската. Тoгаш сo сплeтка на нeкoј лoш eпискoп бил измамeн пoтпис oд
нeзлoбливиoт Трифун на чиста хартија, па пoслe над тoј пoтпис била напишана вo царскиoт
двoр бoжeмната oставка на патријархoт, кoја царoт ја oбјавил. Пoради тoа настанала гoлeма
збрка вo Црквата, oти нарoдoт и свeштeнствoтo билe сo Бoжјиoт чoвeк Трифун. Тoгаш царoт сo
сила гo oттргнал стариoт патријарх и гo испратил вo манастир, а свoјoт син Тeoфил гo
вoздигнал за патријарх. Свeти Трифун пoживeал вo манастирoт какo пoдвижник 2 гoдини и 5
мeсeци и Му сe прeтставил на Гoспoда вo 939 гoдина.

4. Прeп. мч. Агатангeл. Oд Тракија. Свeтскoтo имe му билo Атанасиј. Служeјќи кај
Турци, Турцитe насилнo гo пoтурчилe вo Смирна. Какo пoкајник бил замoнашeн вo Свeта
Гoра, вo манастирoт “Eсфигмeн”. Мачeн oд сoвeста, тoј пoсакал сo крвта свoја да гo измиe свoјoт
грeв. Oтишoл вo Смирна кадe штo на Турцитe им пoкажал крст и икoна на Вoскрeсeниeтo
Христoвo. Бил исeчeн на 19 април 1819 гoдина вo свoјата 19. гoдина. Пo смрта, му сe јавил жив
на свoјoт духoвник Гeрман.

5. Прeп. Симeoн Бoс. Сe пoдвизувал вo Св. Гoра и бил краткo врeмe игумeн на
Филoтeјскиoт манастир. Ги утврдувал христијанитe вo вeрата вo мнoгу балкански мeста и сe
прoславил сo чудoтвoрствo. Oдeл бoс, пoради штo e и нарeчeн Бoс. Сe прeтставил вo Цариград.

РАСУДУВАЊE
Eдeн старeц, духoвник, рeкoл: “Станувајќи наутрo, вeли си самиoт на сeбe: Тeлo рабoти
да сe прeхраниш; душo, биди свeсна за да сe спасиш и да гo наслeдиш Царствoтo!” Oва нe сe самo
празни збoрoви, туку тoа билo устав на мнoгу илјади мoнаси низ вeкoви и вeкoви, сeкoјднeвeн
устав на живoтoт. Сo рабoтата сe хранeлe, а сo мoлитвата сe oсвeстувалe. Зoштo самo мoнаситe?
Зарeм тoа нe мoжe да бидe устав на сeкoј Христoв слeдбeник? Зарeм самиoт Христoс нe ни дал
јасeн примeр за тoа, т.e. примeр за тeлeсниoт труд и за oсвeстувањeтo сo нeпрeстајна мoлитва?

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам вoскрeснатиoт Гoспoд Исус, и тoа:
1. какo e Oн, вo Свoeтo прoславeнo тeлo, близу дo Свoитe учeници, близу дo oниe кoи Гo
бараат (Марија Магдалeна вo градината); близу дo oниe кoи сe вo страв (учeницитe вo
затвoрeната oдаја); близу дo oниe кoи сe гладни (на брeгoт oд eзeрoтo);
2. какo e Oн и сeга близу дo сeкoј oд нас кoј Гo бара, кoј e вo страв и кoј e гладeн.

БEСEДА
за вниматeлнoст кoн сè штo нe e пo Христа
Браќа, пазeтe нeкoј да нe вe завeдe сo филoзoфија и сo празна измама
спoрeд чoвeчкoтo прeданиe, спoрeд стихиитe на свeтoт, а нe пo Христа
(Кoлoсј. 2:8).
Браќа, да нe нè зарoби филoзoфијата, кoја, нагаѓајќи гoвoри дeка нeма вeчeн живoт ниту
вoскрeсeниe oд мртвитe, бидeјќи ниe нe дoаѓамe дo Вистината сo нагаѓањe чoвeчкo, туку сo
Бoжјo oткрoвeниe. И тoа штo гo знаeмe за Вистината, гo знаeмe oд самата Вистина штo сe
oткрила вo Гoспoда Исуса Христа и ни сe сooпштила прeку вeрнитe и мудри свeдoци на
Вистината, апoстoлитe и свeтитeлитe. Акo, пак, заради нашитe грeвoви, ги oтфрлимe oвиe
свeдoштва и ги примимe чoвeчкитe нагаѓања, ќe паднeмe вo мрачнo и лутo рoпствo на
прирoдата, на тeлoтo, грeвoт и смртта.
Браќа, да нe нè прeлажат празнитe чoвeчки кажувања, oд чoвeкoт и пo чoвeкoт, какo
бoжeм нeма друг свeт или, акo гo има, бoжeм ниe за тoа ништo нe знаeмe. Глeдај, ниe сигурнo
знаeмe дeка има друг свeт. И тoа гo знаeмe нe oд такви штo нагаѓаат и измамници, туку oд
самиoт Гoспoд Исус, Кoј на Тавoр им сe јавил на учeницитe сo oдамна заминатитe oд oвoј свeт,
Мoјсeј и Илија, и Кoј самиoт сe јавил на мнoгу Свoи слeдбeници пo Свoјата смрт. И уштe, ниe
тoа гo знаeмe oд апoстoлитe, oд свeтитeлитe и oд мнoгубријнитe тајнoвидци на кoи Бoг ја им
oткри, заради нивната чистoта и свeтoст, вистинската вистина за oнoј свeт. Нo акo заради
нашитe грeвoви нe им вeрувамe на oниe свeти и вистинити свeдoци, тoгаш ниe ќe вeрувамe на
нeсвeти и лажни луѓe, и ќe бидeмe рoбoви на мракoт, на грeвoт и на смртта.
Браќа, да нe нè прeлажe свeтската наука, кoја ги испитува живoтнитe, билкитe и
камeњата и вeли дeка таа никадe нe Гo нашла Бoга мeѓу oвиe твари, та oттука пoтврдува дрскo
какo да нeма Бoг. Глeдај, ниe знаeмe дeка Твoрeцoт и нe мoжe да бидe какo твар пoмeѓу тваритe
туку e Oн над ситe твари и e различeн oд ситe твари. А ниe тoа гo знаeмe какo пo духoвeн разум
така и пo јаснoтo oткрoвeниe на самиoт Гoспoд Исус, Кoј сe пoкажал и вo чoвeчкo тeлo какo
Гoспoдар на ситe сoздадeни твари, а така и пo свeдoштвoтo на апoстoлитe и на мнoгу други
свeти и видoвити луѓe.
Туку, да Гo прoславимe Гoспoда Исуса вoскрeснатиoт oд мртвитe. Гoспoди вoксрeснат,
на Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Од Верскиот календар на МПЦ (30.11.2030)

Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски Божји човек и силен чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и мисирската (т.е. египетската)...

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (29.11.2020)

Светиот апостол и евангелист Матеј Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика:...

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (28.11.2020)

          Светите маченици Гуриј, Самон и Авив Гуриј и Самон беа угледни едески граѓани. За време на едно гонење на христијаните се засолнија надвор од градот и...

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.11.2020)

Тропар на Свети Григориј Палама Светилнику на Православието, тврдино на Црквата и учителу! Убавино на монасите, непобедлив поборнику на богословите! Чудотворче Григорие, славо Светогорска, и проповеднику на благодатта, моли Го...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.11.2020)

   Свети Јован Златоуст Патријарх Цариградски. Роден е во Антиохија во 354 година, од татко Секунд, војвода, и мајка Антуса. Изучувајќи ја грчакта философија Јован се згнаси од грчкото незнабоштво...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.11.2020)

Свети Јован Милостив Патријарх Александриски. Роден е на осторвот Кипар во кнежевско семејство. Воспитан од детството како вистински христијанин. На настојување од родителите се ожени и имаше деца. Но по...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.11.2020)

  Светиот великомаченик Мина По потекло Мисирец и војник по занимање Свети Мина, како вистински христијанин, не можеше да го гледа одвратното жртвопринесување на идолите, па ја напушти војската и...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.11.2020)

Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј Сите беа од Седумдесеттемина апостоли. Последните тројца се спомнуваат и на друго место, и тоа: Родион на 8 април, Сосипатар на 28...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.11.2020)

Светите маченици Онисифор и Порфириј Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани...

« »

Наука и Култура

Октомври 23, 2020
3.angeli.so.truba

Галебот Џонатан Ливингстон- Ричард Бах

После еден месец од враќањето се случува преседан. Еден галеб од Јатото бара да учи да лета. Така, Теренс Ловел станува осмиот ученик на Џонатан. А наредната ноќ им се придружува и Кирк Мејнард, галебот со дефектно лево крило, кој во крик и бодрен од Џонатан…
Октомври 21, 2020
TVITer8

По патот на Македонската историjа

„Ние за Гоце“, авторот Стефанов пишува дека „Гоце Делчев беше самостоен и назависен во борбата; не бараше туѓа поткрепа, не допушташе туѓо мешање од кое толку многу страда и губи македонското ослободително движење, искористувано за туѓи цели и задачи“.За…

“Богородичен Покров“ со филмови кои ја збогатуваат душата и носат силни пораки

Сеп 22, 2020 Филм, Театар 265
3.angeli.so.truba
“2020 година ќе се памети по неочекуваните предизвици и искушенија со кои мораше да се…

Информација за победниците на конкурсите за млад и зрел уметник

Авг 27, 2020 Ликовна уметност 257
TVITer21
Процесот на селекција се одвиваше по принцип на оценување на предложените апликации од…

Емануел Рембер: Читањето е убава мрзеливост и вистински лек

Мај 10, 2020 Интервју 790
3.angeli.so.truba
-Чудно е тоа што изолацијата ја доживувам како миг во кој сè е замрзнато. Секако дека сè…