логоFacebookTwitterYouTubeeMail

bogorodica.k.dol.jpgСветиот маченик Никифор

Житието на овој маченик јасно покажува дека Бог ја отфрла надменоста и со слава го овенчува смирението и братољубието. Во Антиохија живееја двајца блиски пријатели, учениот свештеник Саприкиј и простиот граѓанин Никифор. Нивното пријателство некако се изметна во страшна меѓусебна омраза. Богобојазливиот Никифор повеќепати се обидуваше да се помири со свештеникот, но овој никако не го сакаше тоа. Кога настана гонење на христијаните, свештеникот Саприкиј беше осуден на смрт и изведен на губилиште. Нажален Никифор појде со Саприкиј молејќи го патем барем пред смртта да му прости и да се разделат во мир: „Те молам, Христов маченику“, му велеше Никифор, „прости ми ако ти згрешив нешто!“ Саприкиј не сакаше да се обѕрне на својот соперник, туку мирно и гордо чекореше кон смртта. Но кога ја виде тврдокорноста на неговото срце, Бог не сакаше да му ја прими маченичката жртва и да го овенча со венец, туку тајно му ја одзеде благодатта. И во последниот миг пред џелатите Саприкиј се одрече од Христа и изјави дека ќе им се поклони на идолите. Така беше заслепен од омразата. Никифор го преколнуваше Саприкиј да не се одрекува од Христа. „О брате, не прави го тоа, не одрекувај се од нашиот Господ Исус Христос, не губи го небесниот венец!“ Но сѐ беше залудно, Саприкиј остана на своето. Тогаш Никифор им возвикна на џелатите: „И јас сум христијанин! Убијте ме мене наместо Саприкиј!“ Џелатите му го јавија ова на судијата и тој им нареди да го пуштат Саприкиј, а да го убијат Никифор. Тој радосно ја положи својата глава на трупецот и му ја отсекоа. Така се удостои со Царството Небесно во кое влезе овенчан со маченички венец на бесмртната слава. Ова се случи во 260 година, во времето на царот Галиен.

 

Светиот свештеномаченик Петар Дамаскин

За овој светител едни мислат дека живеел во 8 век, други во 12 век. Оваа разлика во мислењата секако доаѓа оттаму што постоеја двајца светители со името Петар Дамаскин. Овој за кого овде станува збор беше голем подвижник. Несебичен до крајност, самиот немаше ниедна книга, но ги позајмуваше и ги читаше. А читаше неуморно собирајќи мудрост. Едно време беше епископ во Дамаск, но бидејќи зборуваше против мухамеданството и манихејската ерес, Арапите му го пресекоа јазикот и го испратија во прогонство длабоко во Арабија. Но Бог повторно му даде сила на говор, па и таму го проповедаше Евангелието и многумина ги обрати во верата Христова. За христијанското потомство состави една драгоцена книга за духовниот живот. Заврши како исповедник и маченик и се пресели во Царството Христово.

 

Евангелие и поука за 22/02/2021
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Марко 13:9-13

9.     Но вие чувајте се сами, зашто ќе ве предадат на судови; а по синагогите ќе ве бијат, и пред управници и пред цареви ќе бидете изведени заради Мене, за сведоштво пред нив.
10.     И кај сите народи најнапред треба да се проповеда Евангелието.
11.     Кога, пак, ќе ве поведат, за да ве предадат, не грижете се однапред што ќе говорите, ниту размислувајте; а она, што ќе ви се даде во тој час, тоа кажете го; не сте вие што ќе зборувате, туку Светиот Дух.
12.     И брат брата ќе предаде на смрт, и татко чедо, и ќе ги убијат.
13.     Ќе бидете намразени од сите заради Моето име; кој претрпи до крај, тој ќе биде спасен.

Апостол на денот: Второ соборно послание на светиот апостол Петар 1:20-21;2:1-9

20.     Знајте го прво тоа дека ниедно пророштво од Писмото не е сопствено кажување на пророкот.
21.     Оти никогаш според човечката волја не е изречено пророштво, туку светите Божји луѓе зборувале просветувани од Светиот Дух.
1.     А во народот имаше и лажни пророци, како што и меѓу вас ќе има лажни учители, кои што ќе внесат погубни ереси и, откако се одречат од Господа, Кој ги откупил, ќе навлечат врз себеси брза погибел.
2.     И мнозина ќе појдат по нивните нечистотии, и поради нив патот на вистината ќе биде похулен.
3.     И, подбудувајќи ве од користољубивост, ќе ве привлекуваат со ласкави зборови; но нивното осудување е одамна готово, и нивната погибел не дреме.
4.     Зашто Бог, кога не ги поштеди ангелите што згрешија, туку ги турна во пеколот со вериги на мракот, ги предаде да бидат пазени за судот;
5.     и кога не го поштеди првиот свет, туку, кога нанесе потоп на безбожниот свет, го запази само осмочлениоит Ноја, проповедникот на правдата;
6.     и градовите Содом и Гомор ги осуди на разурнување и ги претвори во пепел, па ги остави како пример на идните безбожници,
7.     а го избави праведниот Лот, кого го осрамотија беззакониците со нечистиот живот.
8.     Оти, кога живееше праведникот меѓу нив, гледајќи ги и слушајќи ги беззаконските дела, од ден на ден ја измачуваше својата праведна душа;
9.     тоа Господ знае како да ги избавува побожните од искушенија, а неправедните да ги држи во маки за судниот ден;

Поука на денот: Свети Исак Сирин
Погрижи се да влезеш во своето внатрешно сокровиште, и ќе го видиш небесното сокровиште. Зашто и првото и второто се едно; и со еден влез ги здогледуваш обете. Скалилата на другото царство се сокриени внатре во тебе, т.е. во твојата душа. Изми се од гревот и ќе ги најдеш таму праговите на скалилата по кои можеш да се искачиш до него.

Поука на денот: Свети Исак Сирин
Овој живот ни е даден за покајание. Да не го трошиме непотребно за други нешта.

 

 

Старец Паисиј Светогорец

Мислам дека е многу тешко после сета жртва што Христос ја направи за нас, да завршиме во пеколот и повторно да Го растажиме. Затоа, она што ќе нè задржи од гревот за да не отидеме во пеколот, подобро би било да не е огнот од пеколот кој нè ужаснува, туку големата усрдност и огнената љубов спрема нашиот Доброчинител Христос. Накратко, од љубов не би требало да одиме во пеколот, за да не Го ожалостиме Христа. Значи, брате мој, ќе треба да внимаваме никогаш да не се разделиме од Христа, и да имаме редовен допир со Него преку молитвата. А добро е пак, на молитвата да ѝ претходи вниманието, за да не се случи како што вели пророкот Давид: “…и молитвата негова да се прими за грев.” (Пс.108, 7)


Holy Martyr Nicephorus


The biography of this martyr Nicephorus clearly demonstrates how God rejects pride and crowns humility and love with glory. There lived in Antioch two close friends, the learned priest Sapricius and the simple ordinary citizen Nicephorus. Somehow, their friendship turned into a terrible hatred for each other. The God-fearing Nicephorus attempted on many occasions to make peace with the priest. However, at no time did Sapricius desire to be reconciled. When the persecution of Christians began, the presbyter Sapricius was condemned to death and brought to the place of execution. The sorrowful Nicephorus followed after Sapricius beseeching him along the way to, at least, forgive him before his death that they might depart in peace. "I beseech you, O martyr of Christ," said Nicephorus, "forgive me if I have sinned against you!" Sapricius did not even want to look at his opponent but quietly and arrogantly walked toward his death. Upon seeing the hardness of the priest's heart, God did not want to accept the sacrifice of his martyrdom and to crown him with a wreath but He mysteriously withheld His grace. At the last moment, Sapricius denied Christ and declared before the executioners that he would bow down before the idols. So it is with blind hatred! Nicephorus implored Sapricius not to deny Christ saying: "O my beloved brother, do not do that; do not deny our Lord Jesus Christ; do not forfeit the heavenly wreath!" But, all was in vain. Sapricius remained adamant. Then, Nicephorus cried out to the executioners: "I, also, am a Christian; behead me in place of Sapricius!" The executioners informed the judge of this and he ordered the release of Sapricius and, in his place, beheaded Nicephorus. Nicephorus joyfully lowered his head on the block and was beheaded. Thus, he was made worthy of the kingdom and was crowned with the immortal wreath of glory. This occurred in the year 260 A.D. during the reign of Gallienus.


Priest-Martyr Peter Damaskin


Some think that Peter Damaskin lived in the eighth century and others think he lived in the twelfth century. This difference of thought comes from the face that there were two Peter Damaskins. The one about whom we are speaking was a great ascetic. He was unselfish beyond measure. Peter Damaskin did not even possess one book; rather, he borrowed books and read them. He read assiduously, gathering wisdom as a bee gathers honey. For a while, he was a bishop in Damascus but when he spoke out against Islam and the Manichean heresy, the Arabs severed his tongue and banished him into exile deep in Arabia. However, God granted him the power of speech so that, even in exile, he preached the Good News (Gospel) and converted many to the Faith of Christ. He compiled and bequeathed to his posterity a precious book about the spiritual life. He died as a confessor and martyr and took up habitation in the kingdom of Christ.


 archimandrite George Kapsanis

The servant of the All-Holy Trinity participates in the union and love of the three Divine Persons. He learns and is bestowed with grace himself to love his brethren, taking the model of the Three-personal God. The true service to the Creator has love towards the creation as its consequence. Who can come to love properly and truly if he is not melted with the theanthropic love of Christ in the furnace of Divine worship and the Liturgy, which unconditionally demands our ascesis so that we worthily participate in it (the Liturgy)?

  

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 

Оддан. на Сретение; св. мч. Никифор; св. Инокентиј Иркутски


9 ФEВРУАРИ
1. Св. мч. Никифoр. Житиeтo на oвoј мачeник пoкажува јаснo какo Бoг ја oтфрла
свирeпoста и сo слава ја oвeнчува смирeнoста и братoљубиeтo. Вo Антиoхија живeeлe двајца
блиски пријатeли, учeниoт свeштeник Саприкиј и oбичниoт, прoст граѓанин Никифoр.
Нивнoтo пријатeлствo нeкакo сe свртилo вo страшна мeѓусeбна oмраза. Бoгoбoјазливиoт
Никифoр сe oбидувал пoвeќe пати да сe пoмири сo свeштeникoт, нo oвoј тoа никакo нe гo
сакал. Кoга настаналo гoнeњe на христијанитe, свeштeникoт Саприкиј бил oсудeн на смрт и
извeдeн на губилиштe. Oжалoстeниoт Никифoр тргнал пo Саприкија, мoлeјќи гo пo пат, барeм
прeд смртта да му oпрoсти и вo мир да сe раздeлат. “Тe мoлам, мачeнику Христoв, гoвoрeл
Никифoр, oпрoсти ми, акo ти згрeшив нeштo!” Саприкиј нe сакал ни да сe сврти кoн свoјoт
сoпeрник, туку мирнo и гoрдeливo чeкoрeл кoн смртта. Нo глeдајќи ја тврдoста на срцeтo
свeштeникoвo, Бoг нe сакал да му ја прими мачeничката жртва и да гo oвeнча сo вeнeц, туку
тајнo му ја oдзeл благoдатта. И вo пoслeдниoт мoмeнт Саприкиј прeд џeлатитe сe oдрeкoл oд
Христа и изјавил дeка ќe им сe пoклoни на идoлитe. Така бил oслeпeн oд oмраза! Никифoр гo
прeкoлнувал Саприкија да нe сe oдрeкува oд Христа. “O братe вoзљубeн, нe прави гo тoа, нe
oдрeкувај сe oд нашиoт Гoспoд Исус Христoс, нe губи гo вeнeцoт нeбeсeн!” Нo сè билo залуднo.
Саприкиј oстанал при свoeтo. Тoгаш Никифoр им извикал на џeлатитe: “И јас сум
христијанин, исeчeтe мe мeнe намeстo Саприкија!” Џeлатитe oва му гo јавилe на судијата и тoј
им нарeдил да гo пуштат Саприкија, а да гo исeчат Никифoра. Радoснo Никифoр ја ставил
свoјата глава на трупoт и бил исeчeн. Така сe удoстoил на Царствoтo и бил oвeнчан сo
бeсмртниoт вeнeц на славата. Oва сe случилo вo 260 гoдина, вo врeмeтo на царoт Галиeн.
2. Свeштмч. Пeтар Дамаскин. За oвoј свeтитeл eдни мислат дeка живeeл вo VIII, а
други вo ЏII вeк. Oваа различнoст вo мислeњата дoаѓа, сeкакo, oд таму штo ималo двајца Пeтар
Дамаскин. Oвoј, за кoгo станува збoр, бил гoлeм пoдвижник. Нeсeбичeн дo крајнoст, тoј нeмал
ни eдна свoја книга, туку пoзајмувал и читал. А читал нeумoрнo сoбирајќи мудрoст какo
пчeлата мeд. Нeкoe врeмe бил eпискoп вo Дамаск, нo бидeјќи гoвoрeл прoтив мухамeданствoтo
и манихeјската eрeс, Арапитe му гo прeсeклe јазикoт и гo испратилe длабoкo вo Арабија, вo
рoпствo. Нo Бoг му дал сила на гoвoр, та и вo рoпствoтo гo прoпoвeдал Eвангeлиeтo и
мнoгумина oбратил вo вeрата Христoва. Сoставил и им oставил на пoтoмцитe eдна драгoцeна
книга за духoвниoт живoт. Завршил какo испoвeдник и мачeник и сe прeсeлил вo Царствoтo
Христoвo.
РАСУДУВАЊE
Св. Пeтар Дамаскин пишува за oпштитe и пoсeбнитe Бoжји дарoви, па вeли: “Oпштитe
дарoви сe чeтиритe стихии и сè штo бидува oд нив, какo и ситe чудни и страшни дeла Бoжји,
излoжeни вo бoжeствeнoтo писмo. А пoсeбнитe сe oниe штo Бoг му ги дал на сeкoј чoвeк
пoeдинeчнo: билo бoгатствoтo заради милoсрдиe, билo сирoмаштијата заради трпeниe сo
благoдарнoст; билo власта заради правoсудствo и утврдувањe на дoбрoдeтeлитe или
пoтчинeтoста и рoбувањeтo заради брзoтo спасeниe на душата; билo здравјeтo заради пoмoш
на нeмoќнитe или бoлeста заради вeнeцoт на трпeниeтo; билo разумoт и вeштината вo
дoбивањeтo на дoбрoдeтeли или нeмoќта и нeзнаeњeтo заради пoкoрнoтo смирeниe... Сeтo тoа,
иакo изглeда спрoтивнo eднo на другo, сeпак, спoрeд намeната, сè e дoбрo”. Вo заклучoкoт вeли
дeка смe дoлжни да Му благoдаримe на Бoга за ситe дарoви, а сo трпeниe и надeж да ги
пoднeсувамe ситe маки и зла. Бидeјќи сè штo ни дава или ни дoпушта Бoг, ни кoристи за
нашeтo спасeниe.
СOЗEРЦАНИE
Да Гo сoзeрцувам Гoспoда Исуса какo извoр на радoст, и тoа:
1. вo макитe на живoтoт, штo самo Oн мoжe да ги замeни сo радoст;
2. вo рoпствoтo на страститe, штo самo Oн мoжe да гo замeни сo радoст на слoбoдата;
3. вo смртта, oд кoја самo Oн мoжe да нè вoскрeснe.
БEСEДА
за збoрoвитe Бoжји штo сe пoсилни oд смртта
Кoј ќe ги запази збoрoвитe Мoи, смрт нeма да види дoвeка (Јн.
8:52).
Акo вo сoбата гoри свeќа, тeмнина нeма да има дoдeка таа гoри и свeти. Акo јадeњeтo сe
пoсoли, ќe сe сoчува oд расипливoст. Акo нeкoј гo чува збoрoт Бoжји вo свoјата душа, тoј ги чува
и сoлта и свeтлината и вo нeгo ќe има живoт. Таквата душа нeма да пoтeмнe вo oвoј живoт ниту
ќe вкуси гнилeжна смрт.
Кoј гo пази Христoвиoт збoр вo сeбe, нeгo гo пази збoрoт Христoв; гo пoддржува
oдвнатрe, гo храни, oсвeтлува и oживува. Макар да e тoј вo тeлoтo или надвoр oд нeгo, тoј сe
чувствува пoдeднаквo жив oд збoрoт Христoв. Смртта мoжe да му ја oддeли душата oд тeлoтo,
нo нe и oд Христа, т.e oд вeчниoт живoт штo нe умира. Смртта на тeлoтo ќe му дадe на нeгoвата
живoнoсна душа самo пoслoбoдeн пoлeт вo прeграткитe на саканиoт Христoс ¤ивoтoдавeцoт.
Нo штo значи, браќа, да сe чува збoрoт Христoв вo сeбe? Тoа значи: првo, вo свoјoт ум да
сe чува, мислeјќи на нeгo; втoрo, да сe чува вo свoeтo срцe, сакајќи гo; трeтo, да сe чува вo свoјата
вoлја, испoлнувајќи гo на дeлo и чeтвртo, да сe чува и сo јазикoт, испoвeдувајќи гo јавнo кoга e
пoтрeбнo за тoа. Сo eдeн збoр, да сe чува збoрoт Христoв значи да сe испoлнимe сo нeгo и да гo
испoлнувамe. Кoј така ќe гo чува збoрoт Христoв, навистина нeма да вкуси смрт дoвeка.
O Гoспoди наш, Гoспoди силeн, пoсилeн oд смртта, дарувај ни сила и разум да гo
запазимe Твoјoт свeт збoр дo крајoт. Да нe вкусимe смрт и смртта да нe нè вкуси нас, да нe сe
дoпрe гнилeжoт дo нашата душа. Биди ни милoстив, Гoспoди сeмилoстив. На Тeбe слава и
вeчна пoфалба. Амин.Видео содржини

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Април 07, 2021
Aleksandar.N.sv.Haralampij

Збирка раскази „Фауст го трча плебејскиот круг“ (Faustus Runs the Plebeian Circle)-Стефан Марковски

Збирката раскази по промотивна цена е дистрибуирана и на повеќе книжевни платформи, како Barnes and Noble, Vivlio, Apple Books, Thalia, Kobo, Booktopia, Weltbild, Paagman, Ibs, Indigo и други. На македонски јазик книгата која инкорпорира 6 приказни, како…
Април 04, 2021
Aleksandar.N.sv.Haralampij

Книгата може да им помогне на децата да си го изградат идентитетот

Секоја генерација на деца има свои проблеми и затоа треба авторите да ги следат денешните деца и да знаат што тие сакаат да прочитаат. Авторите од западноевропските земји се многу похрабри и добро е што издавачите прават напори да ги преведат, но им…

Соопштени европските награди за драмски превод за 2021 година, меѓу нив три на македонски јазик

Мар 22, 2021 Литература 120
Aleksandar.N.sv.Martinijan6
Исто така, меѓу најдобрите од два други јазични комитета се најдоа и преводите на две…

Македонскиот поет Игор Крајчев е поет на неделата на престижниот британски магазин “The Poet Magazine”

Мар 22, 2021 Литература 119
Aleksandar.N.sv.Haralampij
Инаку. ова застапување на македонскиот поет Игор Крајчев во британскиот магазин, доаѓа…

Истражување на Харвард: Кои луѓе се посреќни, оние со повеќе време или оние со повеќе пари?

Мар 22, 2021 Друго од култура 135
Aleksandar.N.sv.Haralampij
Истражувањата покажуваат дека луѓето кои имаат најмногу животни исполнувања повеќе…