логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

 

 Програма за манифестацијата „Јустинијанови денови 2014“
09.12.2014 (вторник)
Претпладневна сесија (предавач: Ристо Солунчев)
09.00 ч. – Пријавување на учесниците од Отсекот за традиционална музика и игра при ДМБУЦ Илија Николовски-Луј (место: ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)
09.30-11.00 ч. – Византиска црковна музика и нотација, воведно предавање (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)
11.00-12.30 ч. – Практично изучување на невматската нотација (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)

  • Попладневна сесија: Семинар по Источно-црковно пеење (предавач: Георгиј Секулоски)

17.30 ч. – Пријавување на учесниците (место: МКЦ)
18.00-19.30 ч. – Византиската певница како чувар на богослужбениот живот на Православната Црква, за мелодиската фразеологија и типика во осмогласниот систем на источното пеење, компаративна анализа на осумте гласови (место: МКЦ)
19.30-21.00 ч. – Пејачка работилница: вокална техника за развивање на црковен глас, работа со невматски партитури. (место МКЦ)

10.12.2014 (среда)
Претпладневна сесија (предавач: Ристо Солунчев)
09.00-10.30 ч. – Практично изучување на невматската нотација (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)
10.30-12.00 ч. – Пејачка работилница (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)

  • Попладневна сесија: Семинар по Источно-црковно пеење (предавач: Георгиј Секулоски)

18.00-19.30 ч. – Предизвиците при процесот на новата музикографија во источното пеење- основни поставки при создавањето на источно-црковна мелодија во однос на ортографијата и фразеологијата во секој глас (место: МКЦ)
19.30-21.00 ч. – Пејачка работилница: вокална техника за развивање на црковен глас, работа со невматски партитури (место: МКЦ)

11.12.2014 (четврток)
Претпладневна сесија (предавач: Ристо Солунчев)
09.00-10.30 ч. – Организација и структура на византиски хор (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)
10.30-12.00 ч. – Пејачка работилница (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)


13.00 ч. - Промоција на ЦД „Химни на Рождество Христово“ на протопсалт Георгиј Секулоски. Промотор: Р. Солунчев (место: Богословски факултет Св. Климент Охридски)
13.45 ч. - Трибина: Односот на византиско црковно пеење и српското народно пеење на Мокрањац и нивните корени во македонската култура (место: Богословски факултет Св. Климент Охридски)

  • Попладневна сесија: Семинар по Источно-црковно пеење (предавач: Георгиј Секулоски)

18.00-19.30 ч. – Практична певница – современите предизвици при запазувањето на типикот во склад со богослужбените потреби на Македонската православна црква (место: МКЦ)
19.30-21.00 ч. – Пејачка работилница: вокална техника за развивање на црковен глас, работа со невматски партитури (место: МКЦ)

12.12.2014 (петок)
Претпладневна сесија (предавач: Ристо Солунчев)
09.00-10.30 ч – Пејачка работилница (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)
10.30-12.00 ч. – Пејачка работилница (ДМБУЦ Илија Николовски-Луј)

20.00 ч. Концерт
- Завршен настап на учениците од Отсекот за традиционална музика и игра при ДМБУЦ Илија Николовски-Луј како учесници на семинарот и ансамблот „Македонија„
- Настап на хорот при црквата Рождество на Пресвета Богородица
- Настап на хорот Пелагонитиса (Академија Кукузелијана)

Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie