логоFacebook  Twitter  YouTube  eMail

МАКЕДОНСКА АКАДЕМИЈА НА НАУКИТЕ И УМЕТНОСТИТЕ

НАУЧЕН И УМЕТНИЧКИ ЦЕНТАР „УРАНИЈА”


 
НАУЧНА И УМЕТНИЧКА ВИЗИТА 2015

ОХРИД, КУЌАТА НА УРАНИЈА22 ЈУЛИ  (СРЕДА), 11,00 ЧАСОТ

ПРЕДАВАЊЕ

акад. Милан Ѓурчинов

ВЕЛИКАНИ НА МАКЕДОНСКАТА УМЕТНИЧКА ПРОЗА – ЖИВКО ЧИНГО

по повод 80-годишнината од неговото раѓање

 

 

 

 

25 ЈУЛИ  (САБОТА), 19,00 ЧАСОТ

ПРОМОЦИЈА

д-р Сашо Цветковски

ИКОНИТЕ НА ДИЧО ЗОГРАФ

ОД ЦРКВИТЕ ВО ДЕБАР И МАЛА РЕКА

Промотор: акад. Цветан Грозданов

 

 

 
26 ЈУЛИ  (НЕДЕЛА), 19,00 ЧАСОТ

ПРОМОЦИЈА

НА КНИГАТА „МАКЕДОНСКАТА ГЛАГОЛИЦА“

приредена од акад. Ѓорѓи Поп-Атанасов

Обраќање на Неговото Блаженство Архиепископот

Охридски и Македонски Господин Господин Стефан

Промотор:  проф. д-р Илија Велев

 

ИЛУСТРАТИВЕН ПРИКАЗ НА МАПАТА НА ГЛАГОЛИЦАТА

Автори: Фехим Хусковиќ и Трајче Блажевски

Промотор: акад. Катица Ќулавкова

 

 

29 ЈУЛИ (СРЕДА), 19,00 ЧАСОТ

ПРОМОЦИЈА

Славе Ѓорѓо Димоски

ПОЕЗИЈА/ТКАЕЊА

Промотор: Мите Стефоски, директор

на Струшките вечери на поезијатаПоуки од Светите Отци

dobrotoljubie