логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 Korica.Kelija6.jpg


 Korica.Kelija.jpg

ЗА ИКОНОСТАСОТ

Навистина, големата чест и задоволството, во уметничката биографија да биде впишано името на Воведението на Пресвета Богородица, им го должам на Бога, на отец Стефан Санџакоски и на господин Илија Илоски.
Мојот првенец, првиот иконостас.
Црквата на Пресвета Богородица е мала по димензиите, но величествена е како скапоцен камен. Таа е парадигма како треба да изгледа црква со помали димензии.
Богата е со зачуван, автентичен живопис, сугерира на заедница малечки, но одбрани, заедница на оние што имаат уши да слушнат.
Според моето чувство, црквата би требало секогаш да има две мерки - да биде по мерка на Бога и по мерка на човека, се разбира, Боголикиот човек. Дури тоа и ги дава на црквата опсегот на бесконечноста и димензијата над просторноста. Таква е и црквичката посветена на Пресвета Богородица во селото Велмеј.
Изработката на икоконостасот во оваа црква за мене е воведување (Воведение) во светот на камената пластика и преданост на православната камена резба. Работа, која се надевам, ќе ми го одреди останатиот од живот.
Иконостасот на ова црква, по својот распоред е асиметричен, со два отвора. Освен отворот за царските двери, постои и отвор за проскомидијата. Тоа е честа практика во црквите со помали димензии од тоа време - иконостасот да биде без трета, ѓаконска врата.
Преградата се состои од две парапетни плочи, од кои едната е двојна. Ист е и распоредот на иконите, на двојната парапетна плоча има две икони. На парапетните плочи се наоѓаат столпчиња, кои преку капителите ја носат архитравната греда и, еден самостоен столб што има иста функција како носач на гредата.
Во парапетите се издлабени мотиви по примерот на светогорската, византиска камена пластика. Конкретно, примерот за некои од мотивите е иконостасот од Протатон и камената пластика од Св. Софија Охридска.
Освен основната функција, да го одвои олтарот од наосот (да го одвои, не да го скрие), олтарската преграда е и носач за иконите. Иконите се символ на невидливиот свет, невидлив за нашето ограничено око. Тие се своевиден патоказ дека освен овој, постои еден подобар, почист, за нас подготвен свет.
Секако дека декоративниот момент во постоењето на преградата има значајна улога. Во црквата се треба да ја изразува атмосферата на Небото и Царството на Идниот век. Нашиот труд да не ја нарушиме атмосферата и веќ е постојниот поредок на оваа древна светиња, беше основна интенција при иработката и проектирањето на иконостасот, а токму во тоа имавме несебична помош и поддршка од отец Стефан Санџакоски.
Да даде Господ, во оваа прекрасна црквичка, што почесто да се служат Свети литургии. И да се причестува верниот народ.


Милан П. Ракочевиќ

 

 Повеќе:

Излезе од печат монографијата: „Св. Богородица Пречиста - Ќелија“

 

 Поуки од Светите Отци

dobrotoljubie

Наука и Култура

Јануари 27, 2022

Конгресот на САД ќе носи резолуција за славење на македонскиот јазик и наследство

Во Конгресот на САД е покрената резолуција за прогласување на септември 2022 за „Месец на македонското американско наследство“ и за славење на македонскиот јазик, историја и култура на македонските Американци и нивниот „неверојатен придонес“ за Соединетите…
Декември 28, 2021
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel

„Анатомија на бумбарот” на Стефан Марковски

Во романот, чие македонско издание е објавено од „Паблишер“, се дефинира енергична и психолошки силна приказна каде се претопуваат елементи на гротеска, хумор и егзистенцијалистичко преиспитување. Во наративот, како што во поговорот пишува Александар…

Поезија од Стефан Марковски застапена во меѓународна антологија на шпански јазик

Окт 23, 2021 Литература 977
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
„Преминот на поетските гласови бара прекугранични и меѓугенерациски средби и точки на…

Познат научник тврди дека Бог постои

Сеп 28, 2021 Наука и Религија 5281
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
Според него, оваа теорија би можела да го докаже постоењето на Бог. Изјавите ги разгориле…

Цитати од Ван Гог што ќе ве инспирираат

Сеп 24, 2021 Ставови 722
3.to.Naoganje.glava.sv.Jovan.Krstitel
„Рибарите знаат дека морето е опасно и бурата е страшна, но во овие опасности тие никогаш…