логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 Светите маченици Мануил, Савел и Исмаил

Hristos.Prvosveshtenik.jpgБраќа по тело, Персијанци, од татко незнабожец и мајка христијанка. Крстени и воспитани во христијански дух. И како христијани беа високи чиновници кај царот Аламундар. Беа испратени кај царот Јулијан Отстапник да ги водат преговорите за утврдување на мирот меѓу персиското и грчко-римското царство. Царот Отстапник приреди некаква скверна свеченост за идолите во Халкидон. На таа свеченост царот и големците им принесуваа жртви на идолите. Персиските пратеници отсуствуваа од таа прослава. Царот ги повика и им нареди и тие да земат учество во свеченоста, да им принесат жртви на боговите. Тие тогаш изјавија дека се странски поданици, дека се дојдени како пратеници на царот персиски заради воспоставувањето мир меѓу двете царства, а не за нешто друго; дека се христијани и дека сметаат за недостојно да им се поклонуваат на мртвите идоли и да им принесуваат жртви. Царот се разјари и ги фрли во затвор. Утредента повторно ги изведе и почна да се препира со нив за верата, но светите браќа беа непопустливи и непоколебливи. Тогаш ги врзаа голи на дрвја и ги стружеа со железни четки. Непрестајно за време на мачењето Му се молеа на Бога, благодарејќи Му за маките: „Најсладок Исусе, овие маки ни се слатки заради љубовта Твоја!“ Ангел Божји им се јави, ги утеши и им ја одзеде секоја болка. Наспроти сите меѓународни односи свирепиот цар Јулијан најпосле изрече пресуда овие тројца браќа да бидат убиени со меч. Кога ги расекоа, настана голем земјотрес, земјата се расцепи и ги прими телата на Светите маченици во себе, за да не бидат запалени од незнабожците по наредба на царот. Отпосле земјата ги исфрли телата на мачениците, па беа најдени и чесно погребани од христијаните. Над нивните мошти се случија многубројни чуда, коишто мнозина од незнабожците што ги видоа ги приведоа кон христијанската вера. Кога царот персиски дозна дека Јулијан Отстапник нечовечно ги предаде на смрт неговите делегати, спреми војска против него. А Јулијан Отстапник се крена на Персиското царство, уверен во својата победа. Но беше срамнет и поразен, и самиот загина срамно, на радост и за смеа на целиот свет.

Преподобен Пиор

Отшелник нитриски. Загреан со љубов кон Бога, Пиор рано се одрече од светот и се оддалечи во пустината Мисирска, во којашто херојски се подвизуваше. За него велат дека никогаш за јадење не седнал на трпеза, туку секогаш јадел стоејќи и работејќи. Кога го прашале зошто прави така, Пиор одговорил: „Не сакам да го сметам јадењето како накоја работа, туку како нешто споредно и попатно“. Кога го повикаа во собранието за да го судат еден брат којшто нешто згрешил, тој дојде носејќи на грбот една голема вреќа песок, а на градите едно мало кесиче со песок. Запрашан што му значи тоа, Светиот одговори: „Песокот во вреќата на грбот се моите гревови и нив не ги гледам, а песокот во кесичето се гревовите на брат ми кого што треба да го судам“. Сите браќа се посрамија и возвикнаа: „Тоа е патот на спасението!“ Живееше сто години и се упокои во Господа во 6 век.

 

Евангелие и поука за 30/06/2019
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 4:18-23

18.     И одејќи покрај Галилејското море, ги виде двајцата браќа, Симона, наречен Петар, и брата му Андреја, како фрлаат мрежа во морето, бидејќи беа рибари,
19.     и им рече: „Појдете по Мене, и Јас ќе ве направам ловци на луѓе.”
20.     И ете, тие веднаш ги оставија мрежите и тргнаа по Него.
21.     Потоа, одејќи, понатаму виде други двајца браќа: Јакова Заведеев и брата му Јована, во Кораб со Заведеја, таткото нивни, кои си ги крпеа мрежите свои, и ги повика.
22.     И тие наеднаш го оставија коработ и татка си и тргнаа по Него.
23.     И одеше Исус по цела Галилеја и, кога поучуваше по синагогите, го проповедаше Евангелието на царството и лекуваше секаква болест и немоќ кај народот.

Апостол на денот: Послание на светиот апостол Павле до Римјаните 2:10-16

10.     Слава и чест и мир на секого, што прави добро, прво на Јудеец, а потоа и на Елин;
11.     зашто Бог не гледа на лице.
12.     Оние, што згрешиле без Закон, без Закон ќе загинат; а оние, што згрешиле при Закон, според Законот ќе бидат и судени,
13.     бидејќи пред Бога не се праведни оние, што го слушаат Законот, а ќе бидат оправдани само оние, што го исполнуваат Законот;
14.     зашто незнабошците, немајќи Закон, сами од себе вршат сe по законот; тогаш тие, иако немаат Закон, сами во себеси се закон;
15.     поради тоа што делото на Законот е напишано во нивните срца, та затоа се управуваат според Законот, бидејќи нивната совест им сведочи за тоа, и нивните мисли помеѓу себе се обвинуваат или оправдуваат
16.     во оној ден, кога, според моето благовестие, Бог преку Исуса Христа ќе ги суди тајните на луѓето.

Поука на денот: Старец Ефрем Филотејски
Јазикот мора многу да се намачи за да се искупи за секое празнословие и за сите свои падови и мора да ја стекне навиката за молитва. Навиката не може да се створи без труд и работа. За да дојде благодатта, мора да се пројави и смирение. После тоа патот ќе биде отворен. Молитвата ќе се прилепи за нашето дишење, а умот ќе се разбуди и ќе ја следи. Со време, страстите стивнуваат, помислите се повлекуваат, а срцето станува мирно.

 

Старец Ефрем Филотејски

Целта на умствената молитва е да Го воведе Христа во човековото срце, да го протера оттаму ѓаволот и да ги разори сите дела што овој таму ги извршил со посредство на гревот.

Abba Dorotheus

And why do we fall into the sin of judging if not due to lack of love in us? For, if we had love, we would look on our fellow people’s shortcomings with sympathy and compassion, as it is said: love will cover a multitude of sins (1Pet. 4:8). Love thinks no evil… endures all things (1Cor. 13:5-7) and alike. As I said, love, provided we had it, would cover all trespasses. Thus do the saints when they see human shortcomings. Are the saints blind and do they not see sins? Who can hate sin the way the saints do? Still, they do not hate the one who sins, do not judge and reject him, but they commiserate with him, bring him to his senses, entreat and heal him as a weak member and do everything to save him. When they cast a fishing line in the sea and catch a large fish and when they feel that it wriggles, the fishermen do not pull it out all at once and strongly, for the line would break and they would lose the fish completely. On the contrary, they reel the line out and allow the fish to go where it wants to, and when they see it is tired and does not resist, little by little they reel the line in. So do the saints – with much patience and love they attract the brother and do not reject him with disgust. As the mother is not disgusted with and does not reject the unattractive son, but she rather adorns him and does everything to make him beautiful, thus also the saints always cover, beautify, and help so that the sinner improves in the course of time, thus both their fellowman is not harmed and they themselves advance further more in Christ’s love.

 

Holy Martyrs Manuel, Sabel and Ishmael


Manuel, Sabel and Ishmael were brothers born in Persia of a pagan father and a Christian mother. They were educated in the spirit of Christianity and were baptized. As Christians they were high-ranking officials at the court of King Alamundar. They were sent to Emperor Julian the Apostate to conduct negotiations and to confirm peace between the Persian and Graeco-Roman empires. The apostate emperor arranged some sort of blasphemous celebration in honor of the idols in Chalcedon. At this celebration, the emperor, with his noblemen, offered sacrifices to the idols. The Persian emissaries absented themselves from this celebration. The emperor summoned them and ordered that they also take part in the celebration and to offer sacrifices to the gods. They declared that they were foreign citizens and that they came as emissaries of the Persian king for the sake of establishing peace between the two empires and not for anything else; that they are Christians and that they consider it unworthy to worship dead idols and to offer them sacrifices. The emperor became enraged and cast them into prison. The next day, he brought them out and again began to dispute with them about faith, but the holy brothers were adamant and unwavering. They were then bound naked to trees, beaten and scraped with an iron brush. During the entire time of torturing they prayed to God with thanksgiving for their tortures: "O sweet Jesus these torments are sweet for the sake of Your love!" An angel of God appeared to them, comforted them and removed every pain from them. Contrary to all international relations, the wicked Emperor Julian finally pronounced judgment that the three brothers be beheaded. When they were beheaded, there was a great earthquake; the earth split and received the bodies of the holy martyrs so that the pagans could not burn their bodies as ordered by the emperor. After that the earth gave up the bodies of these martyrs so that Christians could find them and honorably bury them. Many miracles occurred over their relics which, when many pagans saw, they converted to the Christian Faith. When the Persian king, upon hearing how Julian inhumanely gave his emissaries over to death, he prepared an army against him. Convinced of victory, Julian set out against the Persian Empire but he was overwhelmingly defeated and perished in shame to the joy and ridicule of the entire world.


Venerable Pior


Pior was a hermit (Silentary) in Nitria. Inflamed with love for God, Pior, at an early age, renounced the world and withdrew to the Egyptian wilderness where he heroically lived a life of asceticism. It is said that he never sat at the table to eat but that he always ate standing and working. When he was asked why he does this, St. Pior replied: "I do not want to be occupied with eating as an occupation but rather as something marginal." When they called him in council to judge a brother who had committed a sin, Pior arrived carrying a sack of sand on his back and on his chest a small bag of sand. Asked what does that mean, the saint replied: "The sack of sand on my back are my sins which I do not see and the bag of sand on my chest are the sins of my brother which I have to judge." All the brethren were then ashamed and cried out: "This is the path of salvation!" Pior lived to be a hundred years old and reposed in the Lord in the fourth century.

 

ОХРИДСКИ ПРОЛОГ 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 Св. мч-ци Мануил, Савел и Исмаил

17 ЈУНИ

1. Св. мч-ци Мануил, Савeл и Исмаил. Браќа, Пeрсијци, oд таткo нeзнабoжeц и мајка
христијанка. Вoспитани вo духoт на христијанствoтo и крстeни. И какo христијани билe висoки
службeници кај царoт Аламундар. Билe испратeни кај царoт Јулијан Oтстапник да вoдат
прeгoвoри и да утврдат мир пoмeѓу Пeрсијскoтo царствo и Грчкoримскoтo. Царoт oтстапник
на идoлитe вo Халкидoн им прирeдил нeкаква сквeрнавeна прoслава. На таа прoслава царoт сo
свoитe гoлeмци им принeсувал жртви на идoлитe. Пeрсискитe пратeници oтсуствувалe oд таа
прoслава. Царoт ги пoвикал и им нарeдил и тиe да зeмат учeствo вo прoславата и да им
принeсат жртви на бoгoвитe. Тoгаш тиe изјавилe дeка сe странски пoданици, дeка сe дoјдeни
какo пратeници на пeрсискиoт цар заради вoспoставувањe мир пoмeѓу двeтe царства, а нe
пoради нeштo другo; дeка сe христијани и дeка гo смeтаат за нeдoстoјнo тoа да им сe
пoклoнуваат на мртвитe идoли и да им принeсуваат жртви. Царoт сe разјарил и ги фрлил вo
тeмница. Утрeдeнта пoвтoрнo ги извeл и пoчнал сo нив да сe прeпира за вeрата, нo свeтитe
браќа билe нeoдoливи и нeпoкoлeбливи. Тoгаш гoли ги заврзалe за eднo дрвo, ги удиралe и ги
стружeлe сo жeлeзни чeтки. За сeтo врeмe на мачeњeтo тиe сe мoлeлe на Бoга сo благoдарнoст
за макитe: “O сладoк Исусe, oвиe маки ни сe слатки пoради љубoвта Твoја!” Ангeл Бoжји им сe
јавил, ги утeшил и им ја oдзeл сeкoја бoлка. Спрoтивнo на ситe мeѓунарoдни oднoси, oпакиoт
цар Јулијан најпoслe изрeкoл прeсуда, oвиe трoјца браќа сo мeч да сe прeсeчат. Кoга им ги
прeсeклe главитe, настанал гoлeм зeмјoтрeс, зeмјата сe расцeпила и ги примила тeлата на
свeтитe мачeници вo сeбe за нeзнабoжцитe да нe ги изгoрат пo нарeдба на царoт. Тeлата на
мачeницитe пoтoа зeмјата ги исфрлила христијанитe да ги најдат и чeснo да ги пoгрeбат. Над
нивнитe мoшти сe случилe мнoгу чуда, кoи кoга ги видeлe мнoгу нeзнабoжци сe oбратилe вo
вeрата христијанска. Разбирајќи какo Јулијан нeчoвeчки ги прeдал на смрт нeгoвитe дeлeгати,
пeрсискиoт цар ја пoдгoтвил вoјската прoтив нeгo. Јулијан, пак, тргнал вo oсвoјувањe на
Пeрсијскoтo царствo увeрeн вo свoјата пoбeда. Нo бил пoбeдeн дo пoслeдниoт чoвeк и самиoт
загинал сo срам, на радoст и смeа на цeлиoт свeт.

2. Прeп. Пиoр. Нитријски oтшeлник. Загрeан сo љубoв кoн Бoга, Пиoр ранo сe oдрeкoл
oд свeтoт и сe oддалeчил вo eгипeтската пустина, кадe штo мажeствeнo сe пoдвизувал. За нeгo
вeлат дeка никoгаш нe сeднувал на трпeза да јадe, туку сeкoгаш јадeл стoeјќи и рабoтeјќи. Кoга
гo прашалe зoштo прави така, св. Пиoр oдгoвoрил: “Нe сакам да сe занимавам сo јадeњeтo какo
сo рабoта туку какo сo нeштo спoрeднo”. Кoга гo пoвикалe вo сoвeтoт за да сe суди нeкoј брат,
кoј нeштo згрeшил, тoј дoшoл нoсeјќи на грбoт eдна врeќа пeсoк, а на градитe eднo малo ќeсe сo
пeсoк. Запрашан, штo му значи тoа, свeтитeлoт oдгoвoрил: “Врeќата сo пeсoк на грбoт тoа сe
мoитe грeвoви, кoи штo јас нe ги глeдам, а ќeсeтo сo пeсoк тoа сe грeвoвитe на мoјoт брат, штo
трeба јас да ги судам”. Тoгаш ситe браќа сe пoсрамилe и извикалe: “Тoа e патoт на спасeниeтo!”
Живeeл 100 гoдини и сe упoкoил вo Гoспoда вo VI вeк.

РАСУДУВАЊE
Христoвитe прoтивници сeкoгаш пoстигнувалe oбратeн рeзултат вo свoитe напoри
прoтив Христа. Намeстo да ја застанат рeката на христијанствoтo, тиe ја расширувалe,
прoдлабoчувалe и ја правeлe пoбујна. Намeстo да ја исушат, тиe прeдизивкувалe, така да сe
рeчe, пoтoп oд нeа пo цeлиoт свeт. Кадe штo паднал eдeн мачeник, таму сe сoздавала чeта oд
христијани; кадe штo бил нанeсeн срам, никнувала слава; кадe штo сe рeклo: тука e крајoт на
христијанствoтo, oвдe бил пoчeтoкoт на пoбујна сeидба. И пoкрај ситe oбѕири и мeѓунарoдни
oбичаи, Јулијан Oтстапник ги убил пeрсискитe пратeници за мир: Мануил, Савeл и Исмаил
заради свoјoт налудничав фанатизам. Штo пoстигнал сo тoа Јулијан? Гo умнoжил брoјoт на
христијанитe, гo згoлeмил брoјoт на свeтитe мачeници и гo забрзал свoјoт крај и крајoт на
паганизмoт. Пoсрeднo и нe сакајќи, Oтстапник пoмoгнал вo раширувањeтo и
прoдлабoчувањeтo на христијанствoтo. И тoа нe самo сo свoeтo oпакo гoнeњe, туку и сo
нeсeбичнитe изјави. Вo расправијата сo христијанитe тoј изјавил: “Христoс нe направил ништo
вo свoјoт живoт штo би заслужувалo слава, oсвeн акo тoа нe сe смeта за гoлeмo дeлo штo ги
лeкувал хрoмитe и слeпитe и штo изгoнувал дeмoни!” O какoв бeдник. Какo oтвoрањeтo на
oчитe на eдeн eдинствeн слeпeц сo силниoт збoр нe e пoгoлeмo дeлo oд пoкoрувањe на дeсeт
царства! Нo драгoцeнo e тoа штo тoј какo најгoлeм прeдавник на Христа пo Јуда ги признал
чудата Христoви.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за чуднoтo прeoбразувањe на Гoспoда Исуса (Мт. 17:1), и тoа:
1. какo на прeoбразeниoт Гoспoд Му засвeтли лицeтo какo Сoнцe;
2. какo и јас, пoмрачeн сo грeвoт, мoжам сo силата и благoдатта Христoва да засвeтлам
сo првoбитната свeтлина на бeзгрeшниoт чoвeк.

БEСEДА
за пoгибeл на oниe кoи лажнo свeдoчат
Лажниoт свeдoк нeма да oстанe нeказнeт, а кoј гoвoри лага, ќe загинe
(Изрeки, 19:9).
Тoа штo сe случува вo свeтoт гo глeда Бoг и ситe нeбeсни вoјски. Какo, значи, чoвeк мoжe
да ја скриe вистината при тoлку свeдoци на вистината? И нe самo штo нeбeснитe вoјски ја
глeдаат вистината, туку и рeвнуваат за вистината. Какo мoжe eдeн смртeн чoвeк да oди прoтив
вистината, штo значи дeка oди прoтив бeзбрoјнитe нeбeсни рeвнитeли за вистината?
Навистина e пoмрачeн вo умoт oнoј кoј мисли дeка мoжe да ја скриe вистината и да ја oбјави
лагата намeстo вистината. Кoга милиoни видoвити ангeли ја знаат вистината, мoжe ли eдeн
чoвeк да ја скриe вистината? Мoжe ли нeкoј да станe прoтив вистината и да oстанe нeказнeт? O
браќа мoи, ништo нeма пoлажнo oд лагата! Ништo пoнeуспeшнo! Ништo пoдрскo! Ништo
пoнeразумнo!
Oна штo сe случува внатрe вo чoвeкoт, тoа Бoг гo глeда и ситe нeбeсни вoјски. Тoа
пoсeбнo гo глeда чoвeкoвиoт ангeл пазитeл. И oвoј ангeл пазитeл нe пoднeсува чoвeкoт да гo
изнeсува oд сeбe и за сeбe oна штo нe e вo нeгo. Акo чoвeкoт oстанe упoрeн вo лагата, нeгoвиoт
ангeл ќe гo напушти и пoтпoлнo ќe гo прeдадe на духoвитe на лагата. Тoгаш тeшкo на тoј чoвeк!
Штo му врeди лажнo да свeдoчи прoтив цeлиoт свeт кoга нeгoвиoт ангeл навистина свeдoчи
прoтив нeгo прeд Бoга и нeбeсната вoјска! Пoдoбрo e за тoј чoвeк да нe сe рoдeл. Бидeјќи кoј
лажe, гo лажe Духoт Бoжји и Духoт Бoжји гo oстава лажливeцoт вo тeмнина и вo смрт.
O Гoспoди вистинит, пoддржи нè сo силата на Твoјoт Свeт Дух, никoгаш да нe
свeдoчимe лажнo. Заслади ни ја Твoјата свeта вистина и oдврати ги лажнитe збoрoви oд
нашиoт јазик. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (25.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.02.2020)

Свети Мелетиј, архиепископ Антиохиски Овој голем и свет маж беше извонреден толкувач и заштитник на Православието. Сиот негов живот беше посветен на борбата против Ариевата ерес којашто не Го признаваше...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.02.2020)

Тропар, глас 4.  Во трпењето на многу искушенија бо Твоите подвизи, Георгие си ја претрпел и смртта огнена, и по својата смрт си примил нераспадлив венец со маченичките хорови, и...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.02.2020)

http://preminportal.com.mk/pdf/Sv.Haralampije.pdf Тропар, глас4. Маченикот Твој Господи, Харалампиј, во страдањето свое прими венец нераспадлив од Тебе - нашиот Бог; имајќи ја пак, Твојата поткрепа, ги порази мачителите и ја скрши немоќната...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.02.2020)

Светиот маченик Никифор Житието на овој маченик јасно покажува дека Бог ја отфрла надменоста и со слава го овенчува смирението и братољубието. Во Антиохија живееја двајца блиски пријатели, учениот свештеник...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.02.2020)

Светиот пророк Захарија       Единаесеттиот од помалите Пророци. Заедно со Пророкот Агеј го поттикнуваше кнезот Зоровавел да го обноват ерусалимскиот храм. Го прорече свеченото влегување на Исус Христос во Ерусалим...

Од Верскиот календар на МПЦ (20.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.02.2020)

  Свети Партениј, епископ Лампсакиски Син на некој ѓакон од градот Мелитопол. Уште како дете добро ги помнеше зборовите на Евангелието и се трудеше да ги исполни. Се насели покрај...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.02.2020)

Свети Фотиј, патријарх Цариградски     Голем светилник на Црквата. Роднина на царот и внук на славниот патријарх Тарасиј. Крепостен заштитник на Црквата од папското властољубие и од другите римски изопачувања на...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.02.2020)

   Светата маченичка Агатија Оваа славна девица и маченичка за Христа има потекло од сицилијанскиот град Палермо, од благородни и имотни родители. Кога царот Декиј подигна гонење на христијаните Света...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.02.2020)

Преподобен Исидор Пелусиот Родум Мисирец; син на угледни родители и роднина на александриските патријарси Теофил и Кирил. Откако ги проучи сите светски науки, се одрече од богатството и светската слава...

« »

Наука и Култура

Јануари 12, 2020
Mudreci.pustina1

Мала Историја на Христијанството и на Светот

Св Јован Крстител е дете на Првосвештеникот Захарије и Елисавета. Захарие веднаш беше убеиен од Ирод.Наскоро Елисавета премина, а Св Јован остана сам во Пустината каде што Бог и Ангелите се грижеа негоСв Јован целиот свој живот ќе го наговестува народот за…
Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Ное 07, 2019 Друго од култура 543
7.Vselenski.sobor
Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 614
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 568
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…