логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Климент, архиепископ Охридски

Vovedenie.Presveta Глас четврти:

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја; со делата си се издигнал, преблажени; кон божествен и блажен живот. Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија си ја осветлил темнината. Поради тоа го славиме твојот божествен спомен Клименте.  Повеќе...

 Преподобен Јован

Ученик на Св. Григориј Декаполит. Во времето на иконоборната ерес царот Лав Ерменин го подложи Св. Јован на маки заедно со неговиот учител Григориј и со Св. Јосиф Песнописец. Кога Св. Григориј го заврши својот земен живот, Јован стана игумен на Декаполитовиот манастир во Цариград. Штом стана игумен, заради Царството Божјо тој го удвои својот подвиг. Се упокои мирно околу 820 година. По смртта Св. Јосиф го погреба близу до гробот на неговиот учител Св. Григориј.

Светиот маченик Јован Нови Јанински

Родум од Јанина, некогаш престолнина на царот Пир. Кога неговите сиромашни родители умреа, младиот Јован се пресели во Цариград и таму го продолжи својот занает (бидејќи беше занаетчија). Не многу пред тоа Турците го освоија Цариград и многумина христијани од страв се одрекоа од Христа и примија ислам. Продавницата на Св. Јован беше токму меѓу овие потурци. Колку што повеќе тој гореше од љубов кон Господ Христос толку посилно се изразуваше како христијанин меѓу предавниците на Христа. И почна да се препира со нив за верата, а најпосле и да ги укорува за предавството. Тие тогаш го одвлекоа на суд и лажно го обвинија дека божем порано го примил исламот, но повторно се вратил во христијанството. Откако го мачеа и биеја со стапови и со железни шипки, го фрлија в затвор. Другиот ден, беше Велигден, повторно го поведоа на мачење, а Јован излезе радосно пеејќи: „Христос воскресна од мртвите!“ На своите мачители храбро им рече: „Правете што сакате за поскоро да ме испратите од овој краткотраен земен живот во животот вечен: јас сум роб Христов, Христа Го следам, за Христа умирам, за да живеам со Него!“ По ова го врзаа во синџири и го одведоа да го запалат. Кога го виде големиот оган подготвен за него, Свети Јован самиот потрча и скокна во пламенот. А неговите мачители штом видоа како скока и колку ја сака смртта, го извлекоа од огнот и го осудија на смрт со меч. Откако му ја отсекоа главата, ги фрлија и телото и главата во огнот. Подоцна христијаните ја растргнаа пепелта и собраа некои остатоци од неговите чесни и чудотворни мошти и го погребаа во Великата Црква во Цариград. Свети Јован Јанински најде маченичка смрт и прими венец на Божествена слава на 18 април 1526 година.

Светите маченици Виктор, Зотик, Зинон, Акиндин и Северијан

Сите намачени во времето на царот Диоклецијан. Додека не ги видоа маките на Светиот великомаченик Георгиј беа незнабожци. Но кога ги видоа неговите маки и храброста на славниот Христов маченик, сите чудесии што се пројавија во времето на неговото страдање, ја примија христијанската вера за којашто наскоро и самите пострадаа и се овенчаа со слава.


Свети Марко Подвижник

Кога се сеќаваш на Бога, умножи ги своите молитви, за да се сети и Бог на тебе, кога ти ќе Го заборавиш.

 Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 6:48-54

48.     Јас сум лебот на животот.
49.     Татковците ваши јадеа мана во пустината и умреа;
50.     а ова е леб што доаѓа од небото, и оној, кој јаде од него, нема да умре.
51.     Јас сум живиот леб што слезе од небото; кој јаде од овој леб, ќе живее вечно; а лебот што ќе го дадам Јас, е Моето тело, што ќе го предадам за животот на светот.”
52.     Јудејците пак почнаа да се препираат помеѓу себе, велејќи: „Како може Овој да ни го даде телото Свое да го јадеме?”
53.     А Исус им рече: „Вистина, вистина ви кажувам: ако не го јадете телото на Синот Човечки и не ја пиете крвта Негова, не ќе имате живот во себе.
54.     Кој го јаде Моето тело и ја пие Мојата крв, има живот вечен и Јас ќе го воскреснам во последниот ден.

Апостол на денот: Дела на светите апостоли од светиот апостол Лука 8:40;9:1-19

40.     Филип се најде во Азот, од каде што тргна, проповедајќи го Евангелието по сите градови, додека не стигна во Ќесарија.
1.     А Савле, дишејќи уште со застрашувања и убиства против учениците на Господа, дојде при првосвештеникот,
2.     и измоли од него писма за Дамаск до синагогите, така што, ако таму најде некои што го следат овој пат, мажи и жени, врзани да ги доведе во Ерусалим.
3.     Но, кога беше на пат и наближуваше до Дамаск, наеднаш го обзеде светлина од небото,
4.     и, откако падна на земја, чу глас што му зборуваше: „Савле, Савле, зошто Ме гониш?”
5.     А тој одговори: „Кој си Ти, Господине?” А Господ му рече: „Јас сум Исус, Кого Го гониш ти. Тешко е за тебе да се риташ против бодило.”
6.     Тресејќи се од страв и ужас, тој праша: „Господи, што сакаш да направам?” А Господ му рече: „Стани и влези во градот; и ќе ти се каже што треба да правиш!”
7.     А луѓето, што одеа со него, стоеја зачудени, оти слушаа глас, а никого не гледаа.
8.     Савле стана од земјата и, макар што му беа очите негови отворени, никого не гледаше: и водејќи го за рака, го одведоа во Дамаск.
9.     И беше три дена слеп, и не јаде, и не пи.
10.     Во Дамаск, пак, имаше еден ученик по име Ананиј, кому во видение Господ му рече: „Ананиј!” А тој одговори: „Еве ме Господи!”
11.     Тогаш Господ му рече: „Стани и оди во улицата, што се вика Права, и во домот Јудин побарај го човекот тарсанин, по име Савле; ете, тој се моли.”
12.     И во видение го виде човекот, по име Ананија, како влегол и положил раце над него, за да прогледа.
13.     А Ананиј одговори: „Господи, од мнозина сум слушал за тој човек колку зло им правел на светиите твои во Ерусалим;
14.     а тој и овде има власт од првосвештениците да ги врзува сите, што го призовуваат името Твое.”
15.     Но Господ му рече: „Оди, оти тој ми е избран сад, за да го изнесе името Мое пред народи и цареви и синовите Израилеви.
16.     И Јас ќе му покажам, колку треба тој да пострада заради името Мое.”
17.     И Ананиј отиде и влезе во куќата, и, откако ги положи рацете свои над него, рече: „Брате Савле, Господ Исус, Кој ти се јави по патот, по кој доаѓаше, ме прати, за да прогледаш и да се исполниш со Дух Свети.”
18.     И одеднаш како лушпи да паднаа од очите негови, и тој прогледа и, кога стана, се покрсти.
19.     А штом прими храна, Савле се поткрепи и неколку дена преседе со учениците што беа во Дамаск;

Поука на денот: Старец Паисиј Светогорец
Поголема е вредноста на словото на еден смирен човек со опит, што излегува со болка од длабочината на неговото срце, отколку куп красноречиви зборови на еден конте што зборува набрзина и со извежбан јазик, но не ги исполнува душите зашто зборовите се телесни, а не се пламениот јазик на Светата Педесетница.

Venerable John, the Disciple of Saint Gregory Decapolis


At the time of the Iconoclastic heresy, Emperor Leo the Armenian subjected John to torture along with his teacher Gregory and St. Joseph the Hymnographer. When Gregory departed this life, John became the abbot of the Decapolis Monastery in Constantinople. Having become abbot, he intensified his ascetical efforts for the sake of the kingdom of God. He died peacefully about the year 820 A.D. Following his death, St. Joseph buried him with honors next to the grave of St. Gregory.


Holy Martyr John the New of Ioannina


John was born in Ioannina, once the capitol city of the Emperor Pyrrhus. When his impoverished parents died, the young John moved to Constantinople and there continued his occupation, for he was a craftsman. Not long before that, the Turks surrounded Constantinople and many Christians, out of fear, denied Christ and embraced the Islamic faith. St. John had his workshop in the midst of these converts to Islam. The more the young John burned with love for Christ the Lord, the more openly he exposed himself as a Christian before these traitors of Christ. He began to argue with them about faith and, finally, rebuked them for their betrayal of Christ. They dragged him before the judge and falsely accused John, alleging that he had earlier embraced Islam, and that he again reverted to Christianity. After he was tortured and beaten with rods and iron ramrods, they cast him into prison. The next day was the Feast of the Resurrection of Christ and, again, they brought him out for further torture and John emerged singing: "Christ is risen from the dead!" To his torturers, he bravely said: “Do what you want in order to send me as soon as possible from this transient life to eternal life. I am Christ's slave, I follow Christ, for Christ I die that I may live with Him!" After that, John was bound in chains and brought to the place of burning. Upon seeing a large fire prepared for him, John ran and leaped into the flames. His torturers seeing how he loved death in the fire removed him from the fire and sentenced him to be beheaded. After they beheaded him, they threw his head and body into the fire. Later on, Christians leafed through the ashes and gathered some of the remains of his honorable and wonder-working relics and interred them in the Great Church (Agia Sophia - Church of the Holy Wisdom) in Constantinople. Thus, St. John of Ioannina died a martyr's death and received the glorious martyr's wreath on April 18, 1526 A. D.


Holy Martyrs Victor, Zoticus, Zeno, Acyndius and Severian


All five were martyred during the reign of Emperor Diocletian. They were pagans until they witnessed the sufferings of St. George the Great Martyr. While witnessing the sufferings and bravery of this glorious martyr and the many miracles, which were manifested, they embraced the Christian Faith for which, in a short while, they too suffered and were crowned with glory.


 Saint Nicodemus the Hagiorite

To acquire the habit of practicing the Jesus prayer, it is necessary that externally this prayer is at all times by itself on the tongue, and internally—our mind to be collected in the heart and thus we to stand unceasingly before God with suitable warmth of heart and particularly with contrite falling

 

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 Преп. Јован; св. новомч. Јован Јанински

18 АПРИЛ

1. Прeп. Јoван, учeник на св. Григoриј Дeкапoлит. Вo врeмeтo на икoнoбoрната eрeс,
царoт Лав Eрмeнeцoт гo ставил oвoј Јoван на маки заeднo сo нeгoвиoт учитeл Григoриј и сo св.
Јoсиф Пeснoписeц. Кoга св. Григoриј гo завршил свoјoт зeмeн живoт, Јoван станал игумeн на
Дeкапoлитoвиoт манастир вo Цариград. Станувајќи игумeн, тoј гo удвoил свoјoт пoдвиг заради
Царствoтo Бoжјo. Завршил мирнo oкoлу 820 гoдина. А пo смртта св. Јoсиф гo пoгрeбал чeснo
близу дo грoбoт на св. Григoриј.

2. Св. мч. Јoван Нoви Јанински. Рoдум oд Јанина, нeкoгашната прeстoлнина на царoт
Пир. Кoга нeгoвитe сирoмашни рoдитeли изумрeлe, тoгаш младиoт Јoван сe прeсeлил вo
Цариград и таму гo прoдoлжил свoјoт занаeт (oти бил занаeтчија). Нe мнoгу прeд тoа, Турцитe
гo oсвoилe Цариград, и мнoзина oд христијанитe oд страв сe oдрeклe oд Христа и ја примилe
Мухамeдoвата вeра. Св. Јoван имал свoј дуќан тoкму мeѓу ваквитe пoтурчeни. Дoкoлку младиoт
Јoван пoвeќe гoрeл сo љубoв кoн Христа Гoспoда, дoтoлку пoсилнo сe искажувал какo
христијанин прeд oвиe прeдавници на Христа. И пoчнал сo нив да сe прeпира за вeрата, па
најпoслe и да ги укoрува пoради прeдавствoтo на Христа. Тoгаш тиe гo oдвлeклe прeд судoт и
лажнo гo oптужилe какo бoжeм и тoј пoранo гo примил исламoт, па сeга пoвтoрнo сe вратил вo
христијанствoтo. Oткакo бил мачeн и тeпан сo стапoви и жeлeзни шипки, гo фрлилe вo
самица. Другиoт дeн бил дeнoт на Вoскрeсeниeтo Христoвo - пoвтoрнo гo пoвeлe на тoрмoзeњe,
а Јoван излeгoл радoснo пeeјќи: “Христoс вoскрeсна oд мртвитe!” На свoитe мачитeли тoј
храбрo им рeкoл: “Правeтe штo сакатe за штo пoскoрo да мe испратитe oд oвoј краткoврeмeн
живoт вo живoтoт вeчeн: рoб Христoв сум, на Христа Му пoслeдувам, за Христа умирам, за сo
Нeгo да би живeeл!” Пoслe тoа, Јoван бил врзан вo синџири и дoвeдeн на клада. Видувајќи
гoлeм oган, пoдгoтвeн за нeгo, Јoван самиoт пoтрчал и скoкнал вo пламeнoт. А нeгoвитe
мачитeли, глeдајќи какo тoј ја љуби смртта вo oгнoт, гo извлeклe oд oгнoт и гo oсудилe на
исeкувањe сo мeч. Кoга му ја oтсeклe главата, ги фрлилe и главата и тeлoтo вo oгнoт. Пoдoцна
христијанитe ја растргналe пeпeлта и сoбралe нeкoи oстанки oд нeгoвитe чeсни и чудoтвoрни
мoшти и ги пoгрeбалe вo Вeликата Црква вo Цариград. Така завршил сo мачeничка смрт и
примил славeн мачeнички вeнeц св. Јoван Јанински на 18 април 1526 гoдина.

3. Св. мч-ци Виктoр, Зoтик, Зинoн, Акиндин и Сeвeријан. Ситe билe мачeни вo
врeмeтo на царoт Диoклeцијан. Билe нeзнабoжци дoдeка нe ги видeлe макитe на св. Гeoргиј
Вeликoмачeникoт. Нo видувајќи ги тиe маки и храбрoста на oвoј славeн мачeник, и мнoгутe
чуда штo сe пoјавилe тoгаш, тиe ја примилe вeрата христијанска, за кoја набргу и пoстрадалe и
сo слава билe oвeнчани.

РАСУДУВАЊE
Вo eдeн oпис за мачeњeтo на христијанитe пoд пeрсискиoт цар Сапoр сe вeли:
“Мeчoвитe oтапeа, мачeницитe пoпаѓаа, мачeкoсeчачитe сe измoрија - а Крстoт сè пoвeќe сe
вoздигнувашe и свeтeшe oд крвта на Христoвитe мачeници”. Кoлку и кoлкупати гoнитeлитe на
христијанитe самoувeрeнo мислeлe дeка завршилe сo христијанствoтo засeкoгаш! Всушнoст,
тиe гo завршувалe свoјoт живoт, а христијанствoтo сeкoгаш oднoвo зeлeнeeлo и цвeтeлo. Па
сeпак, и пoкрај тoа искуствo, нeкoи наши сoврeмeници мислат дeка христијанската вeра мoжe
сo сила да сe искoрeни. Но самo нe кажуваат на кoј начин и забoраваат дeка ситe начини
бeзбрoј пати вeќe сe испрoбувани, нo ситe билe бeзуспeшни. Сo причина Тeртулијан им
дoвикнал на нeзнабoжцитe: “Залуднo ја прoлeватe нашата крв: крвта на мачeницитe e сeмe на
христијанитe”.

СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам вoскрeснат Гoспoд Исус, и тoа:
1. какo Нeгoвoтo вoскрeсeниe им дoнeслo нeизрeчна радoст на oниe кoи Гo љубeлe;
2. какo Нeгoвoтo вoскрeсeниe им дoнeслo нeизрeчна гoрчина на oниe кoи Гo мразeлe;
3. какo и Нeгoвoтo пoслeднo дoаѓањe вo свeтoт, вo слава и сила, кај разни луѓe ќe
прeдизвика различни чувства, или радoст, или гoрчина.

БEСEДА
за свeдoштвoтo oд сигурни свeдoци
Oткакo станавмe oчeвидци на Нeгoвoтo вeличиe (II Пeтр. 1:16).
Кoга апoстoлитe гoвoрат за славнoтo вoскрeсeниe Гoспoдoвo, тиe гoвoрат вo мнoжина,
бидeјќи сeкoј oд нив гo прeдава свoeтo свeдoштвo и свeдoштвoтo на oстанатитe свoи другари.
Така и апoстoл Пeтар пишува: “Заштo ниe ви ја пoкажавмe силата и дoаѓањeтo на нашиoт
Гoспoд Исус Христoс нe прeку измислeни парабoли, туку oткакo станавмe oчeвидци на
Нeгoвoтo вeличиe”. Натанаил нe сакал да вeрува самo пo слушањe. Затoа апoстoл Фили гo
пoвикал: “Дoјди и види!” Натанаил дoшoл и видeл и пoвeрувал. Така и ситe oстанати
апoстoли: дoдeка нe Му сe приближилe на Христа, дoдeка нe слушналe и нe видeлe, нe сакалe
да вeруваат. Мудрo измислeнитe приказни нe ги привлeкувалe апoстoлитe. Нивната здрава
прирoдна смисла барала oчeвидни факти а нe приказни.
O браќа мoи, нашата вeра e дoбрo утврдeна и дoкажана. Трагoт Бoжји вo свeтoт e дoбрo
изгазeн и набиeн. Никoј нe мoра да сe сoмнeва. Христoвoтo вoскрeсeниe e дoбрo пoсвeдoчeнo.
Никoј нe мoра да oчајува. Сoмнeжoт и oчајаниeтo сe два црва штo сe раѓаат oд плувoтинитe на
грeвoт. Кoј нe грeши, тoј јаснo гo глeда набиeниoт траг Бoжји вo свeтoт и јаснo гo пoзнава
вoскрeсeниeтo Христoвo.
O вoскрeснат Гoспoди, закрeпи нè сo силата на Твoјoт Свeт Дух за да нe грeшимe и да нe
oслeпимe за Твoјoт траг вo свeтoт и за свeтлoтo Твoe вoскрeсeниe. На Тeбe слава и вeчна
пoфалба. Амин.Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (09.12.2019)

Преподобен Алимпиј Столпник Роден е во Адријанопол, пафлагониски град. Од малечок Му беше предаден на служба на Бога. Како ѓакон служеше во црквата на епископот Теодор во тој град. Но...

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (08.12.2019)

Свети Климент, архиепископ Охридски      Ученик на Светите Методиј и Кирил. По смртта на Св. Методиј Климент, под притисок на Германците, од Моравија тргна на југ. Со Горазд, Наум,...

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (07.12.2019)

   Светата великомаченичка Екатерина Ќерка на царот Конста. По смртта на татко и  живееше со својата мајка во Александрија. Мајка и  беше потајна христијанка, којашто преку својот духовен отец ја приведе кон...

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (06.12.2019)

Свети Амфилохиј Икониски     Сонародник и пријател на Св. Василиј Велики и на другите големи светители од 4 век. Рано го остави светскиот метеж и се повлече во една пештера,...

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (05.12.2019)

  Светата маченичка Кикилија (Цицилија)      Родена е во Рим од богати и угледни родители. Имаше голема вера во Христа и голема ревност за верата. Заветувана на Бога на вечна девственост,...

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (04.12.2019)

Пред храмот имаше петнаесет скалила. Родителите Ја кренаа Дева на првото скалило, а Таа тогаш сама брзо се искачи на врвот, кај што Ја дочека првосвештеникот Захарија, таткото на Св....

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (03.12.2019)

    Преподобен Григориј Декаполит        Роден е во Декапол Исавриски, од Сергиј и Марија, родители угледни и благочестиви. Кога заврши училиште родителите сакаа да го oженат, но тој побегна...

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (02.12.2019)

Индиски подвижници. Јоасаф беше принц, син на царот Авенир. По Божја Промисла него го посети старецот Варлам, го научи на верата Христова и го крсти. Потоа старецот се оддалечи во...

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (01.12.2019)

Светиот маченик Платон    Од градот Анкира Галатиска. Роден и воспитан е како христијанин. Уште во младите години покажуваше големо совршенство во сите добродетели. Не ја криеше својата вера во...

« »

Наука и Култура

Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…
Ноември 07, 2019
7.Vselenski.sobor

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи кои оставиле траен печат врз културните истории на многу народи:мустаќите се неодминлив ликовен елемент во визуелните претставувања на египетските владетели (како што е…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 299
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 291
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…

Фестивал на европска литература ЕВРОПСКИ ПРИКАЗНИ

Сеп 24, 2019 Литература 322
Препознатлив со внимателниот избор на наслови, врвниот превод, оригиналниот дизајн и…