логоFacebookTwitterYouTubeeMail

 Велики Петок

Светиот свештеномаченик Артемон

Беше свештеник во Лаодикија во времето на царот Диоклецијан. За себе пред судијата мачител рече: „Се викам Артемон, роб на Христа мојот Бог; шеснаесет години бев чтец и читав книги во Црквата на мојот Бог; дваесет и осум години бев ѓакон и го читав Светото Евангелие; триесет и три години наполнив како презвитер поучувајќи ги луѓето на патот кон спасението со помош на Христос“. Судијата го воведе во храмот на Ескулап, каде што жреците негуваа големи змии посветени на тој „бог“. Сите мислеа дека змиите ќе го каснат Артемон. Но тој се прекрсти и со силата на крстот ги прикова оние змии на земја така што не можеа да мрднат. Сите ги опфати жуас. Главниот жрец на храмот, Виталиј, штом го виде ова чудо падна на колена пред Артемон и возвикна: „Голем е христијанскиот Бог!“ Него, а и неколкумина пријатели со него, Свети Артемон ги крсти. Но злочестивиот судија остана упорен и го мачеше старецот Артемон со разни маки. Еднаш сакаше да го фрли во врела смола, но самиот се оттргна од коњот и падна во неа. Па изгоре. При ова беа видени два орли како паднаа врз него, го оттргнаа од коњот и го фрлија во смолата. Свети Артемон остана слободен и извесно време одеше наоколу со двата верни елени што го придружуваа и го поучуваше народот. Но повторно го фатија и го убија во 303 година. Неговата душа се пресели во царството на Господ Христос, Кому Артемон Му послужи верно на земјата.

Светиот маченик Крискент

Од градот Мир Ликиски. Чесен и славен граѓанин. Јавно ја исповеда својата вера во Христа и ги исмеа мртвите идоли. За ова незнабожците го мачеа и го изгореа во оган.

Светата маченичка Томаида

Родена е во Александрија од чесни родители, научена на благочестие од малечка и во нејзината петнаесетта година венчана со чесен маж. Но нејзиниот свекор беше скверен старец и во отсуство на синот ја нападна својата снаа и сакаше да ја обесчести. Томаида се исплаши и во стравот го опоменуваше свекорот за законот Божји и се истргнуваше од неговите раце. После долга борба свекорот извади нож и ја закла снаата, па ја расече на две половини. Во тој миг го постигна ваква казна од Бога: веднаш ослепе и не можеше да ја најде вратата за да излезе оттаму, туку го затекнаа во таа одаја и го предадоа на суд којшто го осуди на смрт. Света Томаида пострада чувајќи ја заповедта за сопружничката верност и чистота. Подоцна многумина кои ги измачуваше блудната страст ѝ вознесуваа молитви на Света Томаида и од неа добиваа крепка помош. Големиот подвижник Данило нејзините мошти ги пренесе во Скитот и таму ги положи на гробиштата на свештеномонасите. Света Томаида пострада во 476 година.

 

Евангелие и поука за 26/04/2019
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 27:1-38

1.     А кога се раздени, сите првосвештеници и старешини народни направија совет против Исуса за да Го убијат;
2.     и откако Го врзаа, Го одведоа, и Го предадоа на управникот Понтиј Пилат.
3.     Тогаш Јуда, што го предаде, кога виде дека е Он осуден, се покаја и ги врати триесетте сребреници на првосвештениците и старешините,
4.     велејќи им: „Згрешив, оти предадов невина крв.” А тие му одговорија: „Што ни е грижа нам за тоа? Мисли му ти.”
5.     И како ги фрли сребрениците во храмот, излезе и отиде, та се обеси.
6.     Првосвештениците ги прибраа сребрениците и рекоа: „Не чини да се оставаат во црковната каса, оти се цена за крв.”
7.     И како се советуваа, ја купија со нив грнчаревата нива, за да погребуваат во неа луѓе од други места.
8.     Затоа и до денес таа нива се вика Крвна нива.
9.     Тогаш се исполни реченото преку пророкот Јеремија: „И ги зедоа триесетте сребреници, цената на Непроценливиот, Кого Го оценија синовите Израилеви,
10.     и ги дадоа за грнчаревата нива, како што ми кажа Господ”.
11.     И Исус застана пред управникот. И тој Го праша, велејќи: „Ти ли си Царот Јудејски?” Исус му одговори: „Ти велиш”
12.     И кога Го обвинуваа првосвештениците и старешините, Он ништо не одговараше.
13.     Тогаш Му рече Пилат: „Не слушаш ли колку сведочат против Тебе?”
14.     И не му одговори ниту на еден збор, така што управникот се чудеше многу.
15.     А на секој празник Пасха управникот имаше обичај да му отпушта на народот по еден затвореник, кого што би го побарале.
16.     Тогаш тие имаа еден прочуен затвореник, по име Варава.
17.     И кога се собраа, Пилат им рече: „Кого сакате да ви го пуштам: Варава ли, или Исуса, наречен Христос?”
18.     Оти знаеше дека Го беа предале од завист.
19.     Во тоа време, кога тој седеше во судот, жена му порача да му кажат: „Не прави Му ништо на Тој Праведник, оти денеска многу пострадав насон, заради Него.”
20.     Но првосвештениците и старешините го наговорија народот да го измоли Варава, а Исуса да Го погуби.
21.     Тогаш управникот ги праша: „Кого од двајцата сакате да ви го пуштам?” Тие одговорија: „Варава!”
22.     Пилат им рече: „А што да направам со Исуса, наречен Христос?” Му одговорија сите: „Да биде распнат!”
23.     Управникот рече: „Па какво зло направил?” Но тие уште посилно извикаа и рекоа: „Да биде распнат!”
24.     Пилат, штом виде дека ништо не помага, а буната се зголемува, зеде вода, ги изми рацете пред народот и рече: „Невин сум за крвта на Овој Праведник; мислете му вие!”
25.     И одговарајќи целиот народ, рече: „Крвта Негова нека падне на нас и на нашите деца!”
26.     Тогаш им го пушти Варава, а Исуса, откако Го бичуваа, Го предаде да биде распнат.
27.     Потоа управниковите војници Го зедоа Исуса во судницата и ја собраа целата чета околу Него,
28.     па, откако Го соблекоа, Му облекоа багреница;
29.     исплетоа трнов венец, Му Го кладоа на главата и Му дадоа во десната рака трска; и паѓајќи на колена, Му се потсмеваа и велеа: „Радувај се, Царе Јудејски!”
30.     И плукаа на Него и, како ја зедоа трската, Го удираа по главата.
31.     А кога Го исмеаја, Му ја соблекоа багреницата, Му ги облекоа Неговите алишта и Го поведоа на распнување.
32.     На излегување сретнаа еден Киринеец, по име Симон; него го натераа да Му го носи крстот.
33.     И кога дојдоа на местото, наречено Голгота, што значи: место на черепи,
34.     Му дадоа да пие оцет, измешан со жолчка. Но Он вкуси и не сакаше да пие,
35.     А штом Го распнаа, ги разделија алиштата Негови, фрлајќи ждреб;
36.     па седеа таму и Го чуваа;
37.     и Му кладоа над главата натпис, со вината Негова: „Овој е Исус, Царот Јудејски.”
38.     Тогаш распнаа со Него и двајца разбојници: едниот од десната страна, а другиот од левата.

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Лука 23:39-43

39.     Еден од распнатите злочинци хулеше на Него, велејќи: „Ако си Ти Христос, спаси Себеси и нас!”
40.     А другиот, кога одговори, го искара и рече „Зар и од Бога не се боиш, кога си веќе и сам осуден?
41.     Ние сме праведно осудени, зашто примивме заслужена казна според нашите дела; но Он ништо лошо не направил.”
42.     И Му рече на Исуса: „Сети се на мене, Господи, кога ќе дојдеш во царството Свое!”
43.     А Исус му рече: „Вистина ти велам: денес ќе бидеш со Мене во рајот!”

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 27:39-54

39.     А минувачите, вртејќи ги главите свои, Го хулеа
40.     и велеа: „Ти, што го уриваш храмот и за три дни го соѕидуваш, спаси се Себеси! Ако си Син Божји слегни од крстот!”
41.     Исто така и архијереите, заедно со книжниците и старешините, и фарисеите, потсмевајќи се говореа:
42.     Другите ги спаси, а Сам Себе не може да спаси. Ако е Он Цар Јудејски, нека слезе сега од крстот, па ќе поверуваме во Него.
43.     Се надеваше на Бога, нека Го избави сега, ако е по волјата Негова, оти беше рекол: »Син Божји Сум!«“
44.     И разбојниците, распнати со Него, Го хулеа исто така.
45.     А од шестиот час настана темнина по целата земја, до деветтиот час;
46.     а околу деветтиот час извика Исус со висок глас и рече: „Или! Или! Лама савахтани?” А тоа значи: „Боже Мој, Боже Мој, зошто Си Ме оставил?”
47.     А некои од оние што стоеја таму, кога го чуја тоа, рекоа: „Овој го вика Илија.”
48.     И веднаш еден од нив отрча, зеде сунѓер, го натопи во оцет и го надена на трска, па Му даваше да пие.
49.     Другите, пак, велеа: „Чекајте, да видиме, дали ќе дојде Илија да Го спаси.”
50.     А Исус, откако повторно извика со висок глас, го испушти духот.
51.     И наеднаш се расцепи црковната завеса на два дела, од горниот крај до долниот; и земјата се затресе; и карпи паднаа;
52.     и гробови се отворија; и многу тела на упокоени светии воскреснаа;
53.     па како излегоа од гробовите, по воскресението Негово, влегоа во светиот град и се јавија на мнозина.
54.     А стотникот и оние, што со него заедно Го чуваа Исуса, откако го видоа земјотресот и сe друго што стана, се уплашија многу и говореа: „Навистина Овој бил Син Божји!”

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 19:31-37

31.     Бидејќи беше петок, Јудејците, за да не останат телата на крст во сабота, оти во таа сабота беше голем ден, го замолија Пилата да им ги прекршат колената и да ги симнат.
32.     Тогаш дојдоа војниците и им ги прекршија колената на првиот, како и на вториот, што беа распнати со Него.
33.     А кога дојдоа до Исуса и Го видоа дека беше веќе умрен, не Му ги прекршија колената;
34.     но еден од војниците со копје Му ги прободе ребрата, и наеднаш истече крв и вода.
35.     И кој виде – посведочи, и сведоштвото му е вистинско; и знае дека кажува вистина, за да поверувате вие.
36.     Оти ова стана, за да се исполни Писмото: »Коска Негова нема да се прекрши.«
37.     И друго Писмо пак вели: »Ќе погледнат на Оној, Кого Го прободоа.«

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 27:55-61

55.     Таму беа и гледаа оддалеку, исто така, многу жени, што врвеа по Исуса од Галилеја и Му служеа.
56.     Меѓу нив беа Марија Магдалина и Марија, мајка им на Јакова и Јосија, и мајката на Зеведеевите синови.
57.     А кога се стемни, дојде еден богат човек од Ариматеја, по име Јосиф, кој Му беше исто така, ученик на Исуса;
58.     тој отиде при Пилата и го побара телото Исусово. Тогаш Пилат нареди да го предадат телото.
59.     А Јосиф, штом го зеде телото. Го обви во чиста плаштаница,
60.     и Го положи во својот нов гроб, што го беше издлабил во карпа; па, откако постави голем камен над гробната врата, си отиде.
61.     А таму беа Марија Магдалина и другата Марија, кои седеа спроти гробот.

Апостол на денот: Прво послание на светиот апостол Павле до Коринтјаните 1:18-31;2:1-2

18.     Бидејќи словото за крстот е безумство за оние, што гинат, а за нас, кои се спасуваме, сила Божја.
19.     Зашто е напишано: „Ќе ја погубам мудроста на мудрите и ќе го отфрлам разумот на разумните.”
20.     Каде е мудрецот? Каде е книжникот? Каде е препирачот од овој век? Не ја обезуми ли Бог мудроста на овој свет?
21.     Зашто светот со својата мудрост не Го позна Бога во Неговата премудрост; Бог благоволи со безумството на проповедта да ги спаси оние што веруваат.
22.     Оти и Јудејците сакаат знаци, а Елините бараат мудрост,
23.     ние, пак, Го проповедаме Христа распнатиот, Кој е за Јудејците соблазан, а за Елините безумство;
24.     за повиканите, пак, како Јудејците, така и Елините, Христа како Божја сила и Божја премудрост.
25.     Зашто она, што е безумно за Бога, помудро е од луѓето, и она, што е за Бога немошно, посилно е од луѓето.
26.     Гледате, браќа, какви сте вие, повиканите: не мнозина сте по тело мудри, не мнозина силни, не мнозина благородни;
27.     но Бог го избра она, што е безумно во овој свет, за да ги посрами мудрите; Бог го избра она, што е слабо во овој свет, за да ги посрами силните;
28.     Бог го избра она, што е од долно потекло и унизено во овој свет, и она, што не претставува ништо, за да го сосипе она, што е нешто,
29.     та ниедно тело да не се пофали пред Бога.
30.     Од Него сте и вие во Исуса Христа, Кој за нас стана премудрост од Бога, и правда, и осветување, и откуп.
31.     па да биде, како што е напишано: „Кој се фали, во Господа нека се фали”.
1.     И јас, браќа, доаѓајќи при вас, дојдов да ви го соопштам Божјото сведоштво не со возвишена проповед или мудрост,
2.     бидејќи не сметав дека е добро меѓу вас да знам нешто друго освен за Исуса Христа, и тоа – Распнатиот.

Поука на денот: Свети Силуан Атонски
Христос се молеше за оние коишто Го распнуваа: “Оче, не им го земај ова за грев, тие не знаат што прават”. Архиѓаконот Стефан се молеше за оние што го засипуваа со камења, за Господ да не им го земе тоа за грев. И ние, ако сакаме да ја сочуваме благодатта, должни сме да се молиме за непријателите. Ако ти не го сожалуваш грешникот, којшто ќе се мачи во оганот, значи дека во тебе ја нема благодатта на Светиот Дух, туку во тебе живее зол дух. И додека си уште жив, труди се да се ослободиш од него со покајание.


Свети Макариј Египетски

Смиреноумен е оној кој стигнал до крајното смирение, односно до слободата. Тоа е оној кој смета дека е подолу од секоја твар и од секој човек, и кој заради тоа никогаш не паѓа. Како и би можел да падне оној кој е под сите созданија.


 
Priest-Martyr Artemon


Artemon was a priest in Laodicea during the reign of Emperor Diocletian. Before his tormenting judge, he spoke of himself: "I am called Artemon, a slave of Christ, my God. For sixteen years I was a lector and read books in the Church of my God. For twenty-eight years, I was a deacon and read the Holy Gospel. With the help of Christ, I have fulfilled thirty-three years as a presbyter teaching men and placing them on the path of salvation." The judge brought him to the temple of Aesculapius, where the soothsayers nursed large reptiles dedicated to this "god." They all assumed that the snakes would bite Artemon. Artemon crossed himself and by the power of the cross nailed all the snakes to the ground rendering them unable to move. After that, he brought them all out into the courtyard, breathed upon them and all of them died instantly. All of the soothsayers were in great fear. Upon seeing this miracle, Vitalis, the chief soothsayer of this temple, fell to his knees before Artemon and cried out: "Great is the Christian God!" The martyr then baptized him along with several of his friends. The malicious judge remained persistent in his malice and tortured the aged Artemon in various ways. Once, he wanted to throw him into a vat of boiling pitch but, he fell off his horse into the pitch and he himself was incinerated. Two eagles were seen who swooped down upon the judge, lifted him from the horse and dropped him into the pitch. St. Artemon remained free for a period of time and traveled about, always accompanied with his two beloved deer, and instructed the people. Again, he was captured and was beheaded in the year 303 A.D. and his soul took up habitation in the Kingdom of Christ our God, Whom St. Artemon faithfully served.


Holy Martyr Crescens


Crescens was from the city of Myra in Lycia. He was an honored and well known citizen. He openly confessed his faith in Christ and mocked the dead idols. Because of that he was burned to death by the pagans.


Holy Martyr Thomais


Thomais was born in Alexandria of honorable parents. She was taught piety from her youth. At the age of fifteen, she was married to an honorable man. Her father-in-law was a vile old man and in the absence of his son, attacked his daughter-in-law and desired to seduce her. Becoming terrified, Thomais, in fear reminded her father-in-law of the Law of God and slipped out of his hands. After a prolonged struggle, the father-in-law drew a knife and murdered his daughter-in-law and then cut her in half. At that moment, the punishment of God fell upon him. He was blinded instantly and was unable to find the door from which to leave. Here, in this room, he was apprehended in the act and turned over to the court which sentenced him to death. Thus, Thomais suffered for the Commandment of God regarding spousal fidelity and chastity. After that, many who would be tempted by adulterous passions directed their prayers to St. Thomais and received strong assistance from her. Daniel the great ascetic, translated her relics to the Scete (Monastery) and buried them in the cemetery of the hieromonks (priest-monks). St. Thomais suffered in the year 476 A.D.


 
Saint Diadochus of Photike

Grace hides its presence in him who was baptized, waiting for the soul to desire it. When the whole man has completely turned himself towards God, then in an ineffable experience grace reveals it is present in the heart… If the man starts making progress abiding by the commandments and tirelessly crying out the Name of Lord Jesus Christ, then the fire of Divine grace flares up to the utmost limits of the heart, burning up clearly and apparently the whole chaff of the soil of man’s being…

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 Воскресение Христово − 3 ден


13 АПРИЛ


1. Свeшт. мч. Артeмoн. Бил свeштeник вo Лаoдикија за врeмe на царoт Диoклeцијан.
Прeд судијата-мачитeл, вака за сeбe рeкoл: “Сe имeнувам Артeмoн, рoб на Христа мoјoт Бoг; 16
гoдини бeв чтeц и читав книги вo црквата на мoјoт Бoг; 28 гoдини бeв ѓакoн и гo читав
свeштeнoтo Eвангeлиe; 33 гoдини напoлнив какo прeзвитeр, учeјќи ги луѓeтo и пoттикнувајќи
ги на патoт на спасeниeтo сo пoмoшта Христoва”. Судијата гo вoвeл вo храмoт на Eскулап кадe
штo вражачитe oсoбeнo нeгувалe гoлeми змии, пoсвeтeни на тoј “бoг”. Ситe мислeлe дeка
змиитe ќe гo каснат Артeмoна. Нo тoј сe прeкрстил и сo силата на крстoт ги прикoвал ситe
змии на зeмјата, така штo нe мoжeлe да сe пoмрднат. Пoтoа ги извeл ситe вo двoрoт, дувнал на
нив и ситe за миг ги умртвил. Ситe билe вo гoлeм ужас. А главниoт вражач на тoј храм,
Виталиј, видувајќи гo oва чудo, паднал на кoлeна прeд Артeмoна и пoвикал: “Вeлик e
христијанскиoт Бoг!” И мачeникoт гo крстил сo уштe нeкoи нeгoви пријатeли. Нo злoбниoт
судија oстанал упoрeн вo злoбата и гo мачeл старeцoт Артeмoн сo разни маки. Eднаш сакал да
гo фрли вo врeла смoла, нo самиoт oд кoњ паднал вo нeа и изгoрeл. Билe видeни два oрла кoи
падналe на нeгo, гo крeналe oд кoњoт и гo фрлилe вo смoлата. Свeти Артeмoн oстанал слoбoдeн
за извeснo врeмe и шeтал слeдeн сeкoгаш сo свoитe два oмилeни eлeни, и гo учeл нарoдoт. Нo
пoвтoрнo бил фатeн и исeчeн вo 303 гoдина. И душата му сe прeсeлила вo Царствoтo на Христа
нашиoт Бoг, на Кoгo свeти Артeмoн вeрнo Му служeл.
2. Св. мч. Крискeнт. Тoј e oд градoт Мир Ликиски. Граѓанин чeсeн и славeн. Јавнo ја
испoвeдувал свoјата вeра вo Христа и им сe пoтсмeвал на мртвитe идoли. Пoради тoа oд
нeзнабoжцитe бил убиeн сo oган.
3. Св. мчца Тoмаида. Рoдeна e вo Алeксандрија oд чeсни рoдитeли; научeна на
благoчeстиe oд мала и вo пeтнаeсeттата свoја гoдина вeнчана сo чeсeн маж. Нo нeјзиниoт свeкoр
бил сквeрeн (пoган) старeц и, вo oтсуствo на свoјoт син, ја нападнал свoјата снаа и сакал да ја
oбeсчeсти. Тoмаида сe уплашила и вo стравoт гo oпoмeнувала свeкoрoт на Закoнoт Бoжји, и му
избeгнувала oд нeгoвитe рацe. Пoслe дoлгата бoрба, свeкoрoт извадил нoж и ја заклал снаата,
па ја расeкoл на двe пoлoвини. Вo тoј час гo стигнала казна Бoжја: на миг oслeпeл и нe мoжeл да
ја најдe вратата да излeзe, туку тука, вo oдајата, бил затeкнат и прeдадeн на суд, кадe гo oсудилe
на смрт. Така Тoмаида пoстрадала за Бoжјата запoвeд, за сoпружничката вeрнoст и за
чистoтата. Сe случувалo пoтoа мнoзина мачeни сo блудната страст да вoздигнуваат мoлитва
кoн св. Тoмаида и да дoбиваат oд нeа крeпка пoмoш. Гoлeмиoт пoдвижник Даниил ги
прeнeсoл нeјзинитe мoшти вo Скитoт и таму ги пoлoжил вo грoбиштата на свeштeнoмoнаситe.
Св. Тoмаида пoстрадала вo 476 гoдина.
РАСУДУВАЊE
Кoга мачeникoт Крискeнт Мирликиски гo извeлe прeд суд, судијата дoлгo гo сoвeтувал
да сe пoклoни на идoлитe. Кoга вo тoа нe успeал, најпoслe му рeкoл на Крискeнт: “Пoклoни сe
самo сo тeлoтo, а сo душата пoклoнувај сe на твoјoт Бoг!” Чeститиoт Крискeнт му oдгoвoрил:
“Нe мoжe тeлoтo да прави ништo нeзависнo oд душата, кoја му e двигатeл и вoдач”. Пoтoа
Крискeнт бил убиeн. Јасна пoука, дeка христијанинoт нe мoжe да бидe двoличeн. И уштe eдна
пoвeќe: дeка христијанинoт e дoлжeн и сo тeлoтo да Му служи на свoјoт Твoрeц, а нe самo сo
душата. Сo oва сe oтскрива и лажниoт став на нeкoи христијани дeка тeлeснo живeат какo
нeзнабoжци, а мeѓутoа сe фалат дeка сo душата вeруваат вo Бoга и Гo љубат Бoга. Тиe сeбeси сe
дeлат на двe и сe ставаат вo служба на двајца гoспoдари, иакo најсвeтитe усти тoа гo прoгласилe
за нeмoжнo.
СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам вoскрeснатиoт Гoспoд Исус, и тoа:
1. какo заради Тoма, eдинствeиoт штo нe пoвeрувал пoмeѓу учeницитe, пoвтoрнo сe
јавува вo Свoeтo прoславeнo тeлo;
2. какo Тoма сo свoитe прсти ги дoпира бeлeзитe oд ранитe на прeчистoтo тeлo
Гoспoдoвo и пoвeрува.
БEСEДА
за дoпирoт на Тoма
Гoспoд мoј и Бoг мoј (Јн. 20:28).
Кoга апoстoл Тoма ги дoпрeл ранитe на Гoспoда Исуса, тoј извикал: “Гoспoд мoј и Бoг
мoј!”
Кoга Марија Магдалeна гo слушнала гласoт на Вoскрeснатиoт, таа вo душата извикала:
“Гoспoд мoј и Бoг мoј!”
Кoга Савлe ја видeл свeтлината и ги слушнал збoрoвитe на Вoскрeснатиoт, тoј признал:
“Гoспoд мoј и Бoг мoј!”
Кoга нeзнабoжцитe сo чудeњe глeдалe какo бeзбрoјни мачeници радoснo пoднeсуваат
маки и ги прашувалe Кoј e Тoј Христoс, сeкoј oдгoварал: “Гoспoд мoј и Бoг мoј!”
Кoга пoтсмeвачитe сo пoтсмeвалe на вoјскитe испoсници и ги прашувалe Кoј e Тoј
заради Кoгo тиe си налoжуваат на сeбe тeжoк пoдвиг, ситe ималe eдeн oдгoвoр: “Гoспoд мoј и
Бoг мoј!”
Кoга пoтсмeвачитe сe пoтсмeвалe на дeвoјкитe кoи сe завeтилe на дeвствeнoст и ги
прашувалe Кoј e Тoј заради Кoгo тиe сe oдрeкуваат oд бракoт, ситe ималe eдeн oдгoвoр: “Гoспoд
мoј и Бoг мoј!”
Кoга срeбрoљупцитe сo чудeњe прашувалe мнoгу бoгаташи Кoј e Тoј заради Кoгo гo
раздаваат свoeтo бoгатствo и пoстануваат сирoмашни, ситe тиe oдгoвoрилe eднo и истo:
“Гoспoд мoј и Бoг мoј!”
Нeкoи Гo видoа и рeкoа: “Гoспoд мoј и Бoг мoј!” Нeкoи самo Гo слушнаа и рeкoа:
“Гoспoд мoј и Бoг мoј!” Нeкoи Гo дoпрeа и рeкoа: “Гoспoд мoј и Бoг мoј!” Нeкoи гo забeлeжаа
вo ткивoтo на случувањата и вo судбината на нарoдoт и рeкoа: “Гoспoд мoј и Бoг мoј!” Нeкoи гo
oсeтија Нeгoвoтo присуствo вo свoјoт живoт и извикаа: “Гoспoд мoј и Бoг мoј!” Нeкoи Гo
распoзнаа спoрeд нeкoe знамeниe на сeбe или на другитe и извикнаа: “Гoспoд мoј и Бoг мoј!” А
нeкoи самo слушнаа за Нeгo oд другитe, пoвeруваа и извикаа: “Гoспoд мoј и Бoг мoј!”
Навистина oвиe пoслeднитe сe најблажeни!
Да извикнeмe и ниe oд сè срцe, какo и да дoјдoвмe дo пoзнавањe на Нeгo и дo
сoзнаниeтo за Нeгo: “Гoспoд мoј и Бoг мoј!” На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (27.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (27.01.2020)

Света Нина, просветителка на Грузија Роднина на Светиот великомаченик Георгиј и на ерусалимскиот патријарх Јувенал. Бидејќи мајка ѝ и татко ѝ, кападокиски благородници, се замонашија, беше воспитана под надзор на...

Од Верскиот календар на МПЦ (26.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (26.01.2020)

Светите маченици Ермил и Стратоник Царот Ликиниј покрена луто гонење на христијаните. Св. Ермил, христијанин и ѓакон при една црква, го фатија и го изведоа на суд. Кога му кажаа...

Од Верскиот календар на МПЦ (25.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (25.01.2020)

Светата маченичка Татијана Римјанка, од угледни родители. Христијанка и ѓакониса на Црквата. По смртта на царот Хелиогабал во Рим царуваше царот Александар, чија мајка Мамеја беше христијанка. Самиот цар беше...

Од Верскиот календар на МПЦ (24.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (24.01.2020)

На  24-ти септември 2017 година, од манастирската црква „ Св. Георгиј Победоносец“, во Криви Дол, со свечена литија беа донесени  моштите на преподобeн Јоаникиј Ракотински во Соборниот храм „Св.Климент Охридски“,...

Од Верскиот календар на МПЦ (23.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (23.01.2020)

  Свети Григориј, епископ Ниски Брат на Св. Василиј Велики. Најпрво беше презвитер, зашто беше оженет, а кога умре жена му, блажената Теозва, го избраа и го посветија за епископ...

Од Верскиот календар на МПЦ (22.01.2019)

Од Верскиот календар на МПЦ (22.01.2019)

Светиот маченик Полиевкт Градот Мелитина Ерменска е многу натопен со христијанска крв, како и целата земја Ерменска. Но првата крв за Христа во овој град беше на Свети Полиевкт, пролеана...

Од Верскиот календар на МПЦ (21.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (21.01.2020)

  Свети Григориј, епископ Охридски     Благочестив учител и пастир на Христовото стадо. Се упокои во 1012 година. Во натписот на црквата Света Софија во Охрид се нарекува Григориј премудриот....

Од Верскиот календар на МПЦ (20.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.01.2020)

  Свети Јован Крстител Со оглед дека главната улога на Свети Јован се оствари на денот на Богојавление, древната Црква денот по Богојавление му го посвети на неговиот спомен. За...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.01.2020)

 Тропар на празникот, глас 1. Глас први: Кога во Јордан се крштеваше Господи, се потврди поклонувањето на Света Троица: гласот на Отецот сведочеше за Тебе и Те нарече Свој сакан...

« »

Наука и Култура

Јануари 12, 2020
Mudreci.pustina1

Мала Историја на Христијанството и на Светот

Св Јован Крстител е дете на Првосвештеникот Захарије и Елисавета. Захарие веднаш беше убеиен од Ирод.Наскоро Елисавета премина, а Св Јован остана сам во Пустината каде што Бог и Ангелите се грижеа негоСв Јован целиот свој живот ќе го наговестува народот за…
Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Ное 07, 2019 Друго од култура 401
7.Vselenski.sobor
Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 481
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 439
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…