логоFacebookTwitterYouTubeeMail


 

Велики Четврток

Преподобен Исаак Сирин II
(Исаак Сирин I се празнува на 28 јануари)

За овој светител пишува Св. Григориј Двоеслов. Во Италија дојде во готско време и во градот Сполетан еден ден влезе в црква. Го замоли еклисијархот да го заклучи внатре и да го остави во црквата и преку ноќта. И така ја помина цела ноќ неподвижен на молитва. Исто така и утредента и наредната ноќ. Еклисијархот го нарече лицемер и му удри шлаканица. Но во истиот миг полуде. Гледајќи го колку се мачи, Св. Исаак се наднесе над него и во тој миг демонот побегна од бесомачниот. Значи еклисијархот оздраве. Слушнаа луѓето за овој настан и целиот град притекна кон овој необичен туѓинец. Му нудеа имот и пари, но тој сѐ одби, ништо не прими и се повлече во шумата, каде што си направи келија којашто потоа се претвори во голем манастир. Исаак беше познат по чудотворството, особено по дарот на проѕорливост. Еднаш навечер тој им нареди на браќата да ги изнесат мотиките во лозјето и да ги остават таму. Утредента тргна со браќата кон лозјето и понесе ручек. Монасите се чудеа што ќе им е тој ручек кога немаат работници. Но кога стигнаа таму имаше онолку луѓе што копаа колку што беа мотики. Овие луѓе беа западнале во лозјето како крадци сакајќи да ги украдат мотиките, но силата Божја ги запрела да копаат цела ноќ. Другпат дојдоа двајца мажи, речиси голи, да бараат облека од Свети Исаак. А тој испрати еден монах до едно шупливо дрво покрај патот и му рече да донесе што ќе најде таму. Отиде монахот, најде некои облеки во дрвото и ги донесе. Игуменот им ги предаде овие облеки на питачите. Тие длабоко се засрамија, зашто ги препознаа облеките коишто самите пред да дојдат ги беа сокриле во истото дрво. Еден човек испрати две кошници во манастирот. Патем монахот едната ја скри, а другата му ја однесе и му ја предаде на игуменот. Светителот му рече: „Внимавај на враќање. Во онаа кошница што ја остави покрај патот се вовлече змија отровница. Чувај се да не те касне“.

Свети Василиј Исповедник

Овој добродетелен маж во времето на иконоборството беше епископ во градот Парија во мала Азија. Одби да го потпише царското писмо против иконопочитувањето. За ова беше многу прогонуван и мачен. Но тој остана тврд во Православието. Се упокои и се пресели кај Господ во првата половина на 8 век.

Преподобен Акакиј

Од селото Голица во Епир. Голем атонски подвижник, духовник и проѕорливец. Имаше многубројни небесни виденија. Неколкумина монаси ги благослови за подвиг на мачеништво. Се упокои во неговата деведесет и осма година, во 1370 година.

Преподобна Атанасија

Родена на островот Егина од богати и благородни родители. Имотот им го раздаде на сиромасите и појде во манастир, каде што себеси си налагаше подвиг врз подвиг. Храна земаше само еднаш дневно, и тоа леб и вода; за време на Чесниот Пост еднаш во два дена, а риба и масло вкусуваше само на Божик и на Воскресение. Иако беше игуманија, во манастирот им беше слугинка на останатите сестри и се срамеше некој нејзе да ѝ послужи. Се удостои со голем дар на чудотоворство и за време на животот и после смртта. Се упокои во Господ во 860 година.

Евангелие и поука за 25/04/2019
 

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 26:1-20

1.     И кога ги заврши Исус овие зборови, им рече на учениците Свои:
2.     Знаете дека по два дни ќе биде Пасха и Синот Човечки ќе биде предаден на распјатие.
3.     Тогаш првосвештениците и книжниците, и старешините народни се собраа во дворот на првосвештеникот, по име Кајафа,
4.     и се советуваа како да Го фатат Исуса со измама и да Го убијат;
5.     но рекоа: „Само не на празникот, за да не стане бунт во народот.”
6.     А кога беше Исус во Витанија, во куќата на Симона Прокажениот,
7.     се приближи до Него една жена, која носеше шише со скапоцено миро, и го изли врз главата Негова, кога Он седеше на трпезата.
8.     И штом го видоа тоа учениците Негови, се расрдија и рекоа: „Какво е тоа растурање?
9.     Оти тоа миро можеше да се продаде многу скапо и парите да се разделат на сиромаси.”
10.     Но Исус, разбирајќи го тоа, им рече: „Зошто ја буните жената? Таа направи добро дело за Мене;
11.     оти сиромасите ги имате секогаш покрај себе, а Мене Ме немате секогаш;
12.     таа, изливајќи го тоа миро врз телото Мое, Ме приготви за погребение.
13.     Вистина, ви велам: каде и да биде проповедано ова Евангелие по цел свет ќе се прикажува за нејзин спомен и тоа што го направи таа.”
14.     Тогаш еден од дванаесетте, по име Јуда Искариот, отиде при првосвештениците
15.     и рече: „Што ќе ми дадете, па да ви Го предадам?” А тие му предложија триесет сребреници.
16.     И оттогаш тој бараше погодно време да Го предаде.
17.     А во првиот ден на празникот Бесквасници пристапија кон Исуса учениците и Му рекоа: „Каде сакаш да ти приготвиме да јадеш пасха?”
18.     Он им рече: „Одете в град при тој и тој човек и кажете му: »Учителот вели: времето Ми наближи, при тебе ќе ја прославам Пасхата со учениците Свои.«“
19.     Учениците направија како што им заповеда Исус и ја приготвија пасхата.
20.     Штом се стемни, Он седна на трпезата со дванаесетте.

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Јован 13:3-17

3.     Исус, знаејќи дека Отецот сe Му предал во рацете и дека од Бога излегол и дека при Бога оди,
4.     стана од вечерата, ја соблече својата горна облека и кога зеде крпа, се препаша;
5.     потоа истури вода во сад за миење и почна да ги мие нозете на учениците и да ги брише со крпата, со која што беше препашан.
6.     Дојде и при Симона Петра, а тој Му рече: „Господи, Ти ли ќе ми ги миеш нозете?”
7.     Исус одговори и му рече: „Јас што правам сега, ти не знаеш, но подоцна ќе разбереш.”
8.     Петар Му рече: „Никогаш Ти нема да ми ги измиеш нозете мои!” Исус му одговори: „Ако не те измијам, нема да имаш дел со Мене.”
9.     Симон Петар Му рече: „Господи, тогаш не само нозете мои, туку и рацете и главата.”
10.     Исус му одговори: „На измиениот треба само нозете да му се измијат, оти е целиот чист; и вие сте чисти, но не сите.”
11.     Бидејќи Он знаеше кој ќе Го предаде, па затоа и рече: „Не сите сте чисти.”
12.     А кога им ги изми нозете, ја облече облеката и седна пак на трпезата, па им рече: „Знаете ли, што ви направив?
13.     Вие Ме наречувате Учител и Господ; и право велите, бидејќи Јас сум таков.
14.     Ако, пак, Јас, Господ и Учител, ви ги измив нозете, тогаш и вие сте должни еден на друг да ги миете нозете.
15.     Затоа ви дадов пример да правите и вие така, како што ви направив Јас.
16.     Вистина, вистина ви велам: нема слуга поголем од својот господар, ниту пратеник поголем од оној што го пратил.
17.     Кога го знаете ова, блажени сте, ако го извршувате.

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 26:21-39

21.     И кога јадеа, им рече: „Вистина, ви велам: еден од вас ќе Ме предаде.”
22.     Тие многу се нажалија и секој од нив почна да Го прашува: „Да не сум јас, Господи?”
23.     А Он им одговори и рече: „Оној што ќе макне со Мене во чинијата, тој ќе Ме предаде.
24.     Синот, пак, Човечки, вистина си оди, како што е напишано за Него; но тешко му на оној човек, преку кого Синот Човечки ќе се предаде; добро ќе беше за тој човек ако не беше се родил.”
25.     А Јуда, што Го предаде, одговори и рече: „Да не сум јас, Рави?” Му одговори: „Ти рече.”
26.     И кога јадеа, Исус зеде леб, го благослови и рече: „Земете, јадете, ова е Моето тело.”
27.     И како ја зеде чашата, заблагодари, им даде и рече: „Пијте од неа сите;
28.     зашто ова е Мојата крв на Новиот завет, која се пролива за мнозина, за опростување на гревовите.
29.     И вам ви велам, оти отсега нема да пијам од овој лозов плод сe до оној ден, кога ќе пијам нов со вас, во царството на Мојот Отец.”
30.     И откако испеаја благодарствена песна, се искачија во Елеонската Гора.
31.     Тогаш им рече Исус: „Сите вие ќе се соблазните заради Мене уште во оваа ноќ; зашто е напишано: »Ќе Го поразам пастирот и овците од стадото ќе се разбегаат.«
32.     А по воскресението Мое ќе отидам порано од вас во Галилеја.”
33.     Тогаш Петар Му одговори и рече: „Дури и сите да се соблазнат заради Тебе, јас никогаш нема да се соблазнам.”
34.     Исус му рече: „Вистина, ти велам: дека оваа ноќ, уште пред да пропее петел, трипати ќе се одречеш од Мене.”
35.     Петар Му кажа: „Ако затреба дури и да умрам со Тебе, нема да се откажам од Тебе.” Истото го рекоа и сите ученици.
36.     Потоа отиде Исус со нив на едно место, наречено Гетсиманија, и им рече на учениците: „Поседете тука, додека отидам онаму да се помолам.”
37.     И кога ги поведе со Себе Петра и двајцата Зеведееви синови, се натажи и почна да тагува.
38.     Тогаш им рече Исус: „Смртно е нажалена Мојата душа; останете тука и видете будни со Мене!”
39.     И како се пооддалечи малку, падна ничкум; се молеше и говореше: „Оче Мој, ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како Јас што сакам, туку како Ти.”

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Лука 22:43-45

43.     И Му се јави ангел од небото и Го поткрепуваше.
44.     Па, бидејќи се наоѓаше во внатрешна борба, поусрдно се молеше, а потта Му беше како капки крв, што паѓаа на земјата.
45.     Штом стана од молитвата, дојде при учениците Свои и ги најде заспани од тага.

Евангелие на денот: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 26:40-75;27:1-2

40.     Па дојде при учениците и ги затече како спијат, и му рече на Петра: „Толку ли не можевте еден час да останете со Мене будни?
41.     Бидете будни и молете се, за да не паднете во искушение: духот е бодар, но телото е слабо.”
42.     Отиде пак, повторно, и се помоли, говорејќи: „Оче Мој, ако не може да одмине од Мене оваа чаша, да не ја испијам, тогаш нека биде волјата Твоја!”
43.     И кога дојде, пак ги најде да спијат, оти очите им беа натежнале.
44.     И кога ги остави, отиде и се помоли по третпат, изговарајќи ги истите зборови.
45.     Потоа дојде при учениците Свои и им рече: „Сe уште спиете и почивате! Ете, наближи часот и Синот Човечки се предава во рацете на грешници.
46.     Станете да одиме! Ете, наближи оној што Ме предава.”
47.     Додека Он уште говореше, ете, Јуда, еден од дванаесетте, дојде, и со него многу луѓе со ножеви и колови, испратени од страна на првосвештениците и старешините народни.
48.     А оној, што Го предаваше, им беше дал знак, велејќи: „Кого што ќе Го целивам, Он е, фатете Го!”
49.     И веднаш се приближи до Исуса и Му рече: „Радуј се, Рави!” И Го целива.
50.     А Исус му рече: „Пријателе, зошто си дошол?” Тогаш пристапија, положија раце на Исуса и Го фатија.
51.     И ете, еден од оние што беа до Исуса, протегна рака и извади нож, па како го удри слугата на првосвештеникот, му го отсече увото.
52.     Тогаш Исус му рече: „Врати го ножот на местото негово; зашто сите што се фаќаат за нож, од нож ќе загинат;
53.     или мислиш дека не можам да Го помолам сега Својот Отец, да Ми прати повеќе од дванаесет легиони ангели?
54.     Но, како ќе се исполнат Писмата, ако ова не стане?”
55.     Потоа Исус му рече на народот: „Како на разбојник сте излегле со ножеви и колови, за да Ме фатите. Секој ден седев со вас, поучувајќи во храмот, и не Ме фативте.
56.     Но сето тоа стана, за да се исполнат пророчките писма.” Тогаш сите ученици Го оставија и се разбегаа.
57.     А оние, што го фатија Исуса, Го одведоа при првосвештеникот Кајафа, каде што беа собрани книжниците и старешините.
58.     Петар, пак, одеше по Него оддалеку, до дворот на првосвештеникот; и како влезе внатре, седна со слугите, за да го види крајот.
59.     А првосвештениците и старешините, и целиот Синедрион бараа лажно сведоштво против Исуса, за да Го убијат
60.     и не наоѓаа; и, макар што пристапија многу лажни сведоци, не најдоа. Но најпосле дојдоа двајца лажни сведоци,
61.     и рекоа: „Овој кажа: »Можам да го урнам Божјиот храм и за три дни да го соѕидам.«“
62.     И како стана првосвештеникот, Му рече: „Ништо ли не одговараш? Што сведочат овие против Тебе?”
63.     Но Исус молчеше. А првосвештеникот Му рече: „Те заколнувам во Живиот Бог да ни кажеш: Ти ли си Христос, Син Божји?”
64.     Исус му одговори: „Ти рече! Ви велам пак: отсега ќе Го гледате Синот Човечки како седи оддесно на силата и како доаѓа по небеските облаци.”
65.     Тогаш првосвештеникот ја раскина облеката своја и рече: „Овој хули на Бога! Каква потреба имаме повеќе од сведоци? Ете, сега го чувте Неговото хулење.
66.     Како ви се чини?” А тие одговорија и рекоа: „Заслужува смрт!”
67.     Тогаш Го плукаа в лице и Го удираа по образите, а други Го биеја
68.     и говореа: „Проречи ни, Христе, кој Те удри?”
69.     А Петар седеше надвор во дворот. И се приближи до него една слугинка и му рече: „И ти беше со Исуса Галилеецот.”
70.     Но тој се одрече пред сите, велејќи: „Не знам што зборуваш.”
71.     А кога одеше кон вратата, го виде друга и им рече на оние што беа таму: „И овој беше со Исуса Назареецот.”
72.     И пак се одрече тој со клетва: „Не Го познавам Човекот.”
73.     Малку потоа се приближија оние, што стоеја таму и му рекоа на Петра: „Навистина, и ти си од нив, зашто и говорот твој те издава.”
74.     Тогаш тој почна да се колне, и се заколна: „Не Го познавам Човекот.” И веднаш запеа петел.
75.     И се сети Петар на Исусовите зборови, што му ги рече: „Уште петел пред да пропее, трипати ќе се одречеш од Мене.” Па излезе надвор и плачеше горко.
1.     А кога се раздени, сите првосвештеници и старешини народни направија совет против Исуса за да Го убијат;
2.     и откако Го врзаа, Го одведоа, и Го предадоа на управникот Понтиј Пилат.

Апостол на денот: Прво послание на светиот апостол Павле до Коринтјаните 11:23-32

23.     А јас го примив од Господа она, што ви го предадов; а тоа е дека Господ Исус онаа ноќ, кога Го предадоа, зеде леб,
24.     и, откако заблагодари, го прекрши и рече: „Земете, јадете, ова е телото Мое, кое се крши за вас; правете го ова за спомен Мој!”
25.     По вечера, исто така, зеде и чаша, па рече:”Оваа чаша е Новиот завет во Мојата крв; ова правете го, кога ќе пиете за Мој спомен!”
26.     Оти, кога ќе го јадете овој леб и кога ќе ја пиете оваа чаша, вие ќе ја објавувате смртта на Господа, додека Он не дојде.
27.     Затоа, оној што недостојно јаде од овој леб и пие од чашата Господова, виновен ќе биде спрема телото и крвта на Господа.
28.     Но, човекот да се испита самиот себе и потоа да јаде од овој леб и да пие од оваа чаша.
29.     Зашто, кој јаде и пие недостојно, тој го јаде и пие своето осудување, бидејќи не го разликува телото Господово.
30.     Па затоа меѓу вас има многу немоќни и болни, а мнозина и умираат.
31.     Оти, ако бевме се испитувале сами себе, тогаш немаше да бидеме осудени.
32.     Но судејќи нe, Господ нe накажа, за да не бидеме осудени заедно со светот.

Поука на денот: Отец Василиј Гондикакис
Вистината е она што го вкусуваме во литургиското искуство и заедничарење. Ја вкусуваме со душата и телото. Вистината е Господ Кој се прекршува а не се разделува, Кого секогаш Го јадат а никогаш не исчезнува по осветувањето на оние што се причестуваат. Кој е „Лебот Небесен, што го храни сиот свет“. Кој е единствената надеж што го спасува севкупниот човек. Кој е единствената радост што ја озарува сета длабочина и ширина на човековото битие кон непрестајно обновување и обожение.

Свети Максим Исповедник

Изгони ја од себе негрижата и со тоа ќе го изгониш злото кое е погрешна употреба на мислите, на која ѝ следува злоупотребата на нештата.


Venerable Isaac the Syrian II


Isaac the Syrian I, is commemorated on January 28. St. Gregory the Dialogues writes about this Isaac II. He came to Italy at the time of the Goths and entered a church to pray in the city of Spoleto. He implored the verger to allow him to remain locked in the church overnight. And so, he spent the entire night in prayer, remaining in the same place. The same thing happened the next day and even the second night. The verger called him a hypocrite and struck him with his fist. Instantly, the verger went insane. Seeing that the verger was bitterly tormented, Isaac leaned over him and the evil spirit departed from him and the verger was restored to health. Upon hearing of this incident, the entire populace of the city thronged around this amazing foreigner. They offered him money and property, but he declined all and accepted nothing and withdrew into the forest where he built a cell for himself, which was rapidly transformed into a large monastery. Isaac was known for working miracles and especially for his special "gift of discernment." On one occasion, he ordered the brethren to carry all the hoes into the vineyard and to leave them there. The next day Isaac, along with the brethren, went out into the vineyard and brought along lunch. The brethren were puzzled. Who was this lunch for, since there were no laborers? Upon arriving at the vineyard, there were as many men digging as there were hoes. This is what happened: these men came as thieves to steal the hoes, but by the power of God, they were detained to dig all night. On another occasion, two partly-clad men came to Isaac and sought clothes from him. Isaac sent a monk to a hollow tree along the road to retrieve what he would find there. The monk departed, found some clothing and brought it to the monastery. The abbot took these clothes and gave them to the beggars. The beggars were extremely ashamed when they recognized their own clothes which they had hidden in this tree. Once, a man sent two beehives to the monastery. The monk hid one along the way and the other he brought to the monastery and turned it over to the abbot. The saint said to him: "Be careful upon your return. For in the beehive that you left along the way, a poisonous snake had slithered into it. Be careful, therefore, that it does not bite you."


Saint Basil the Confessor


At the time of the Iconoclastic controversy, this devout man was bishop in the town of Parius in Asia Minor. He refused to sign an imperial document against the veneration of icons. For that, Basil was greatly persecuted and severely tortured. He remained as firm as a diamond in His Orthodoxy. He died at the beginning of the eighth century and was translated to the Lord.


Venerable Acacius


Acacius was from the village of Gollitsa in Epirus. He was a great Athonite ascetic, spiritual father and possessed the "gift of discernment." Acacius had many heavenly visions. He gave his blessings to several monks who chose the mortification of martyrdom. Acacius died in his ninety-eighth year in the year 1730 A.D.


Venerable Athanasia


Athanasia was born on the island of Aeginia of wealthy and benevolent parents. She distributed her wealth to the poor and retreated to a convent. There she took upon herself greater and more difficult mortifications. Athanasia took food only once a day and that, only bread and water. During the Honorable Fast (Lenten Season), she ate once every other day. She tasted oil and fish only on the Feasts of the Nativity and the Resurrection of our Lord Jesus Christ. Even thought she was the abbess of this convent, Athanasia was a servant to the other sisters and shied away from having anyone serve her. Athanasia was made worthy of the great gift of working miracles, both, during her life and after death. She died in the Lord in the year 860 A.D.


 Saint Macarius the Great

Thus, it is possible to taste the grace of God, for it is said: ‘Taste and see that the Lord is good’ (Ps. 34:8). This tasting is the dynamic power of the Spirit, which is made manifest in its entire fullness in the heart. Therefore they who are sons of the Light, servants of the New Covenant in the Holy Spirit, have nothing to learn from men. God teaches them. Grace itself imprints in their hearts the laws of the Spirit… the heart is the master and king of the whole bodily organism, so when grace has occupied the area of the heart it rules over all heart’s members and all its thoughts. For in the heart dwells the mind, and all the thoughts of the soul, and the soul’s expectation of the future benefits. Here it is why grace permeates all the bodily members.

 

Ilust.zadete2.jpg

Извор: Бигорски манастир

 


1. Прeп. Исаак Сирин II (Св. Исаак Сирин I сe празнува на 28 јануари). За oвoј
Исаак пишува св. Григoриј Двoeслoв. Дoшoл вo Италија вo врeмeтo гoтскo и вo градoт
Спoлeтан влeгoл eдeн дeн в црква на мoлитва. Гo замoлил цркoвникoт да гo oстави вo црквата
заклучeн и прeку нoќта. И така ја пoминал цeлата нoќ вo мoлитва, нe мрднувајќи сe oд мeстoтo.
Утрeдeнта, истo така, па и втoрата нoќ. Цркoвникoт гo нарeкoл лицeмeр и му удрил
шлаканица и вo тoј час пoлудeл. Глeдајќи гo цркoвникoт какo тeшкo сe мачи, Исаак сe наднeсoл
над нeгo и лoшиoт дух избeгал oд нeгo и цркoвникoт oздравeл. Луѓeтo слушналe за тoј случај и
цeлиoт град сe сoбрал oкoлу oвoј чудeн странeц. Му нудeлe пари и имoти, нo тoј сè oдбил и
ништo нe примил, туку сe пoвлeкoл вo шумата кадe штo си направил за сeбe кeлија, кoја
набрзo сe прeтвoрила вo гoлeм манастир. Свeти Исаак бил пoзнат пo свoeтo чудoтвoрствo,
oсoбeнo пoради видoвитoста. Eднаш, навeчeр, тoј им нарeдил на браќата да ги изнeсат ситe
мoтики вo лoзјeтo и таму да ги oстават. Утрeдeнта тргнал сo браќата и пoнeсoл ручeк вo лoзјeтo.
Сe чудeлe браќата за кoгo e тoј ручeк кoга нeмаат рабoтници. Кoга таму, oнoлку луѓe кoпаат
кoлку штo ималo мoтики. Сe случилo тoа тиe луѓe да дoјдат какo крадци да ги украдат
мoтикитe, нo сo силата Бoжја билe запрeни цeла нoќ да кoпаат. Другпат дoшлe двајца луѓe бeз
малку гoли и пoбаралe oблeка oд Исаака. А св. Исаак испратил мoнах дo eднo шупливo дрвo
крај патoт да гo дoнeсe oна штo таму ќe гo најдe. Oтишoл мoнахoт, нашoл нeкакви oблeки и ги
дoнeсoл в манастир. Игумeнoт ги зeл тиe oблeки и им ги прeдал на питачитe. Oвиe тeшкo сe
засрамилe кoга ја пoзналe свoјата oблeка, кoја тиe вo тoа дрвo ја скрилe. Нeкoј чoвeк испратил
двe кoшници за в манастир. Мoнахoт ја скрил eдната пo патoт, а eдната ја дoнeсoл и му ја
прeдал на игумeнoт. Свeтитeлoт му рeкoл: “Внимавај при пoвратoкoт, вo oнаа кoшница штo ја
oстави крај патoт сe вoвлeчe oтрoвна змија. Варди сe да нe тe каснe”.
2. Св. Василиј Испoвeдник. Вo врeмeтo на икoнoбoрствoтo oвoј дoбрoдeтeлeн маж бил
eпискoп вo градoт Парија, вo Мала Азија. Сe спрoтивставил да ја пoтпишe царската хартија
прoтив икoнoпoчитувањeтo. Пoради тoа бил мнoгу гoнeт и мачeн. Звршил вo првата пoлoвина
на VIII вeк и сe прeсeлил кај Гoспoда.
3. Прeп. Акакиј. Oд сeлoтo Гoлицe e вo Eпир. Гoлeм атoнски пoдвижник, духoвник и
прoѕирливeц. Имал мнoгу нeбeсни видeнија. Нeкoлку мoнаси ги благoслoвил на пoдвигoт
мачeништвo. Сe упoкoил вo 98. гoдина вo 1730 гoдина.
4. Прeп. Атанасија. Рoдeна e на oстрoвoт Eгина, oд бoгати и благoрoдни рoдитeли.
Свoјoт имoт им гo раздала на сирoмаситe и сe oддалeчила вo манастир, кадe си налoжувала сè
пoтeжoк и пoтeжoк пoдвиг. Храна зeмала самo eднаш днeвнo и тoа лeб и вoда; вo Чeсниoт Пoст
eднаш вo два дeна, а самo на Рoждeствoтo и на Вeлигдeн вкусувала маслo и риба. Иакo била
игумeнија на манастирoт, им била слугинка на ситe oстанати сeстри и сe срамeла нeа нeкoј да
ја пoслужи. Сe удoстoила на дарoт на чудoтвoрствoтo, и за живoтoт, и пo смртта. Сe упoкoила
вo Гoспoда вo 860 гoдина.
РАСУДУВАЊE
Лoшиoт цар Кoнстантин Кoпрoним имал дoбра ќeрка, дeвицата Антуса - “прeкрасна
гранка на лoшo дрвo”. На ситe навалувања oд свoјoт таткo да сe oмажи, таа oстанала упoрна,
бидeјќи била цврстo врзана сo срдeчна љубoв кoн Христа Гoспoда. А кoга таткo ѝ умрeл,
Антуса гo раздала имoтoт на сирoмашнитe и пoстанала инoкиња вo нeкoј манастир. Кoлку сe
за чудeњe мнoгутe благoрoдни мажи кoи ја oставилe свeтската суeта и тргналe пo тeсниoт пат
пo Христа, двапати пoвeќe сe за чудeњe жeнитe кoи ја прeзрeлe, и младoста, и бoгатствoтo, и
ситe минливи привлeчнoсти на свeтoт заради љубoвта кoн Христа. Дeка на бoгатиoт му e
тeшкo да влeзe вo царствoтo Бoжј, рeкoл самиoт Гoспoд, нo нe e и нeмoжнo. Лeснo му e да гo
прeзрe бoгатствoтo и цeлиoт свeт oнoј кoј ќe сe прeзрe самиoт сeбeси.
СOЗEРЦАНИE
Да Гo набљудувам вoскрeснатиoт Гoспoд Исус, и тoа:
1. какo влeгува низ затвoрeната врата мeѓу Свoитe учeници и им дарува мир;
2. какo Нeгoвoтo прoславeнo тeлo нeма никакви матeријални прeпрeки за да сe пoјави
кадe штo сака.
БEСEДА
за градoт штo сe ѕида
Бидeјќи oвдe нeмамe пoстoјанeн град, туку гo барамe oнoј штo ќe
дoјдe (Eвр. 13:14).
Нe билe ли, браќа, Вавилoн и Нинива гoлeми и чудни градoви? Дeнeс самo гуштeритe
лeжат пo прашината на нивнитe кули. И Мeмфис и Тeба нe билe ли гoрдoст на фараoнитe и на
чoвeчкитe кнeзoви? Дeнeс e тeшкo да сe утврди мeстoтo кадe билe тиe градoви нeкoгаш.
Нo да ги oставимe градoвитe oд камeн и тули; да пoглeднeмe на градoвитe oд крв, мeсo
и кoски. Луѓeтo пoдoлгo и пoгрижливo гo ѕидаат градoт на свoeтo тeлo oткoлку тврдинитe и
катeдралитe. Пo oсумдeсeт и пo стo гoдини луѓeтo ги ѕидаат градoвитe на свoeтo тeлo, и на
крајoт глeдаат дeка нивниoт труд e залудeн; oна штo сo дeцeнии гo ѕидалe сo грижа и сo
дeнoнoќeн страв, сe урнува вo грoбната прашина вo eдeн миг. Чиј тeлeсeн град нe сe урива и нe
сe прeтвoра вo прашина? Ничиј.
Нo да ги oставимe тeлeснитe градoви, да пoглeднeмe пo градoвитe на срeќата штo
луѓeтo oд кoлeнo на кoлeнo ги ѕидаат. Матeријалoт oд кoј тиe градoви сe сoѕидани e: вeсeлиe,
сладoст, имoт, власт, чeст и слава. Кадe сe тиe градoви? Какo пајажина ги замoтуваат луѓeтo за
час и какo пајажина сe кинат и исчeзнуваат, правeјќи ги срeќнитe пoнeсрeќни oд нeсрeќнитe.
Навистина ниe oвдe нeмамe град штo ќe oстанe.
Затoа гo брамe oнoј град штo ќe дoјдe. Тoа e град сoѕидан oд духoт, oд живoтoт и oд
вистината. Тoа e град на кoјштo eдинствeн нeимар e самиoт Гoспoд Исус Христoс. Тoј град сe
нарeкува Царствo Нeбeснo, бeсмртeн живoт, двoрeц на ангeлитe, пристаништe на свeтитeлитe,
утoчиштe на мачeницитe. Вo тoј град нeма двoјствo oд дoбрo и злo, туку сè e дoбрo. Сè штo e
сoѕиданo вo тoј град e сoѕиданo за навeк. Сeкoја тула вo тoј град oстанува, бeз крај и завршeтoк.
А тулитe сe живи ангeли и луѓe. На прeстoлoт вo тoј град сeди и владee вoскрeснатиoт Гoспoд
Исус Христoс.
O вoскрeснат Гoспoди, избави нè oд урнатинитe на врeмeтo и вoвeди нè милoстивo вo
Твoјoт вeчeн и нeбeсeн град. На Тeбe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 Видео содржини

Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (18.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.02.2020)

   Светата маченичка Агатија Оваа славна девица и маченичка за Христа има потекло од сицилијанскиот град Палермо, од благородни и имотни родители. Кога царот Декиј подигна гонење на христијаните Света...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.02.2020)

Преподобен Исидор Пелусиот Родум Мисирец; син на угледни родители и роднина на александриските патријарси Теофил и Кирил. Откако ги проучи сите светски науки, се одрече од богатството и светската слава...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.02.2020)

Свети Симеон Богопримец Во времето на мисирскиот цар Птоломеј Филаделф овој Симеон беше избран како еден од прочуените Седумдесетмина на коишто им беше доверена работата на преведување на Библијата од...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.02.2020)

Сретение Господово Во четириесеттиот ден по Рождество Пресветата Дева Го донесе својот Божествен Син во ерусалимскиот храм за, според Законот, да Му Го посвети на Бога, а самата да се...

Од Верскиот календар на МПЦ (14.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (14.02.2020)

  Светиот маченик Трифун Роден е во селото Кампсада во Фригија од сиромашни родители. Во детството беше чувар на гуски. И уште од детството врз него беше голема Божја благодат...

Од Верскиот календар на МПЦ (13.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (13.02.2020)

  Светите Кир и Јован, бесребреници и чудотворци Овие милосрдни и прекрасни светители не беа браќа по крв, но беа браќа по дух. Кир најнапред живееше во Александрија и како...

Од Верскиот календар на МПЦ (12.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (12.02.2020)

      Тројцата Свети архиереи Светителите Василиј Велики, Григориј Богослов и Јован Златоуст имаат секој свој посебен ден на празнување во месецот јануари. Но овој заеднички празник е востановен...

Од Верскиот календар на МПЦ (11.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (11.02.2020)

  Пренос на моштите на Светиот свештеномаченик Игнатиј Главното празнување на Св. Игнатиј е на 20 декември. На овој датум се празнува преносот на неговите мошти од Рим, каде што...

Од Верскиот календар на МПЦ (10.02.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (10.02.2020)

  Преподобен Ефрем Сирин Роден е во Сирија од бедни родители во времето на царот Константин Велики. Раната младост ја помина прилично бурно, но одеднаш во неговата душа настана пресврт...

« »

Наука и Култура

Јануари 12, 2020
Mudreci.pustina1

Мала Историја на Христијанството и на Светот

Св Јован Крстител е дете на Првосвештеникот Захарије и Елисавета. Захарие веднаш беше убеиен од Ирод.Наскоро Елисавета премина, а Св Јован остана сам во Пустината каде што Бог и Ангелите се грижеа негоСв Јован целиот свој живот ќе го наговестува народот за…
Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Ное 07, 2019 Друго од култура 526
7.Vselenski.sobor
Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 597
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 551
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…