логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Евтихиј, патријарх Цариградски

Роден е во Фригија од благочестиви родители. Татко му беше офицер. Еднаш момчето Евтихиј се забавуваше со своите врсници, а нивната игра се состоеше во тоа што секој го запишуваше своето име на карпата и покрај името оној чин којшто според насетувањето ќе го добијат во животот. Кога дојде на ред Евтихиј, тој напиша: „Евтихиј патријархот“. Во неговата триесетта година стана игумен на еден амасиски манастир. А кога имаше четириесет години, амасискиот митрополит го испрати наместо себеси на Петтиот Вселенски Собор. На Соборот тој заблеска како пресветла ѕвезда меѓу отците на Црквата, како со својата ученост така и со благочестието. Кога настана препирка за тоа можат ли еретиците после смртта да бидат предадени на анатема, тој го застапуваше мислењето дека можат, повикувајќи се на 3 Книгата Царства 13, 1 - 8 и на 4 Книга Царства 23, 16. Многу му омиле на царот Јустинијан и на патријархот Мина. Царот често го прашуваше за совет, а Мина (кој во тоа време беше мошне богат) го назначи за свој наследник и го замоли царот тоа да биде спроведено и во дело. Така и беше. Свети Евтихиј мирно управуваше со Црквата дванаесет години. Но тогаш ѓаволот крена бура против него. Оваа бура го зафати и самиот цар Јустинијан. Имено, царот се опрелести и падна во монофизитската ерес на автартодокетите, која учеше дека Господ Исус и пред Воскресението имал Божествено и нераспадливо тело, без чувство за глад, жед и болка. Евтихиј одлучно стана против оваа ерес, заради што царот го протера во прогонство во неговиот прв манастир. Овде тој поживеа дванаесет години и осум месеци и се покажа голем чудотворец. Исцелуваше од разни болести со молитва и помазувајќи со елеј. Јустинијан се покаја и умре, а него го наследи Јустин, којшто го врати Евтихиј на патријаршискиот престол, на кој светителот остана до својата смрт мирно управувајќи со Црквата Божја. Во својата седумдесетта година, во 582 г. се пресели во Царството на Господ Христос, Кому верно и храбро Му служеше сиот свој живот.

Светите Сто и дваесет маченици
коишто пострадаа во Персија

Кога персискиот цар Сапор ги ограби византиските земји, одведе во ропство сто и дваесет христијани. Откако залудно ги присилуваше да се одречат од Христа и да му се поклонат на огнот, ги фрли во оган и живи ги изгоре. Меѓу овие маченици имаше и девет девици посветени на Бога. Сите пострадаа чесно меѓу 344 и 347 година.

Stefan.V.CHetvtok.jpg


Евангелие и поука за 19/04/2019
 

Евангелие на празник: Свето евангелие според светиот апостол Матеј 5:14-19

14.     Вие сте светлината на светот. Не може да се сокрие град, што се наоѓа на врв планина.
15.     Ниту, пак, светило се пали и клава под поклоп, туку на свеќник и им свети на сите в куќи.
16.     Така треба да свети пред луѓето и вашата светлина, за да ги видат вашите добри дела и да Го прослават вашиот Отец небесни.
17.     Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам Законот или Пророците; не сум дошол да ги поништам, туку да ги исполнам.
18.     Зашто, вистина, ви велам: дури постојат небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени, додека не се исполни сe.
19.     И така, оној што ќе наруши една од тие најмали заповеди и така ги научи луѓето, најмал ќе се нарече во царството небесно; а оној што ќе ги исполни и поучи, тој голем ќе се нарече во царството небесно.

Апостол на празник: Послание на светиот апостол Павле до Евреите 7:26-28;8:1-2

26.     Таков Првосвештеник и ни требаше: свет, незлобив, непорочен, одвоен од грешниците и повисок од небесата,
27.     Кој нема потреба, како и другите првосвештеници, секојдневно да принесува жртва прво за гревовите свои, а потоа и за оние на народот, бидејќи Он го изврши тоа еднаш за секогаш, откако Сам Себе се принесе како жртва.
28.     Зашто Законот за првосвештеници поставува луѓе, што се немоќни; а словото на клетвата што е по Законот – Синот, Кој е вечно совршен.
1.     А ова што го зборуваме, го зборуваме, главно, дека имаме таков Првосвештеник, Кој седна од десната страна на престолот на величието на небесата,
2.     и е служител на Светилиштето и на вистинската Скинија, која што ја воздигна Господ, а не човек.

Паримија на денот: Книга пророк Исаија 66:10-24

10.     Развеселете се со Ерусалим радувајте се за него сите, што го сакате! Радувајте се со него радосно сите што тагувате по него,
11.     за да се храните и наситувате од градите на утехите негови, да се опивате и насладувате од изобилната слава негова.”
12.     Зашто вака вели Господ: „Ете, ќе навртам кон него мир како река, и богатство на народите – како поток, кој се разлива, за ваша наслада; на раце ќе ве носат и на колена ќе ве милуваат.
13.     Како што некого го утешува мајка така ќе ве утешам и Јас; ќе бидете утешени во Ерусалим.
14.     И ќе го видите тоа, и ќе се зарадува срцето ваше, и коските ваши ќе цутат како свежо растение, и раката на Господа ќе се јави врз слугите Негови, а на непријателите свои Он ќе се разгневи.
15.     Зашто, ете, ќе дојде Господа во оган, и колите Негови – како виор, за да го излее гневот свој со јароста и заплашувањето Свое – со пламнат оган.
16.     Зашто Господ ќе суди со оган и со мечот Свој над секоја плот, и многумина ќе бидат убиени од Господа.
17.     Оние, што се оветуваат и очистуваат во шумичките еден по друг, кои јадат свинско месо и гадотии и глувци, – сите ќе загинат вели Господ.
18.     Зашто Јас ги знам делата нивни и мислите нивни; ете, ќе дојдам да ги соберам сите народи и јазици, и тие ќе дојдат и ќе ја видат славата Моја.
19.     И ќе ставам на нив белег, и од преживеаните меѓу нив ќе испратам кон народите: во Тарсис, во Фуд и Луд, во Мосох, во Товел и во Елада, и во далечните острови, кои не чуле за името Мое и не ја виделе славата Моја; и тие ќе му ја објават на народот славата Моја,
20.     и ќе ги претстават сите ваши браќа од сите народи како дар на Господа на коњи и коли, на носилки, на маски и на брзи камили, – на Мојата света гора, во Ерусалим, вели Господ, – исто како што синовите Израилеви принесуваат дар во домот Господов во чист сад.
21.     И од нив ќе земам свештеници и левити, вели Господ.
22.     Зашто, како што новото небо и новата земја, кои Јас ќе ги создадам, ќе бидат секогаш пред лицето Мое, вели Господ, така ќе постои и потомството ваше и името ваше.
23.     Тогаш од месец на месец, и од сабота во сабота ќе доаѓа секоја плот пред лицето Мое на поклонение, вели Господ.
24.     И ќе излегуваат и ќе ги видат труповите на луѓето што отстапиле од Мене; зашто црвот нивни нема да умре, ниту огнот нивни ќе угасне и ќе бидат одвратност за секоја плот.

Паримија на денот: Прва книга Мојсеева (Битие) 49:33;50:1-26

33.     И престана Јаков да им говори на синовите свои, го повлече нозете во постелата, па умре – и се прибра кај предците свои.
1.     Тогаш Јосиф падна врз лицето од таткото свој, плака над него, и го целива.
2.     И им заповеда Јосиф на гробарите, кои беа во негова служба, да го погребат таткото негов; и гробарите го погребаа Израилот.
3.     И изминаа четириесет дена, зашто така се бројат деновите погребни, и го оплакуваше седумдесет дена.
4.     Штом изминаа деновите на жалоста, им рече Јосиф на големците Фараонови, велејќи: „Ако сум нашол милост пред вашите очи, зборувајте со Фараонот и речете му:
5.     »Таткото мој ме заколна пред да умре и ми рече: – Во гробот мој, што го ископав во земјата хананска, таму да ме погребеш.« – Па сега би сакал да одам и да го погребам таткото мој, а потоа ќе се вратам.” И му рекоа на Фараонот според зборовите Јосифови.
6.     А Фараонот му рече на Јосифа: „Оди и погреби го таткото твој, штом те заколнал.”
7.     Потоа отиде Јосиф да го погребе таткото свој. А со него појдоа и сите слуги Фараонови, старешини од земјата египетска,
8.     и целиот дом Јосифов и браќата негови, и целиот дом на таткото негов и роднините негови. Овците и говедата ги оставија во земјата Гесем.
9.     Со него тргнаа, исто така, коли и коњаници, толку многу, што претставуваа голема погребна придружба.
10.     А кога дојдоа во Горни Хатад, кој е од онаа страна на Јордан, заплакаа таму многу силно и жално. И Јосиф го оплакуваше својот татко седум дена.
11.     А луѓето од онаа земја хананска кога видоа плачење во Горни Хатад, рекоа: „Голема жалост имаат Египтјаните.” Затоа тоа место го нарекоа „Абел Мисраим”, односно, плач египетски: што е отаде Јордан.
12.     И му направија синовите негови онака, како што им беше заповедал;
13.     го однесоа синовите негови во земјата Хананска, и го погребаа во пештерата на нивата Макпела, што беше ја купил Авраам од Хетеецот Ефрон, спроти Мамре, за да има гробница.
14.     А Јосиф се врати во Египет, – тој и браќата негови, и сите, кои беа на погребението на неговиот татко.
15.     Кога видоа браќата Јосифови дека нивниот татко умре, си рекоа; “Да не би да си спомни Јосиф за нашата омраза, па да ни одмазди за сето зло, што му го направивме!”
16.     Затоа дојдоа и му рекоа на Јосифа: „Татко ти остави клетва пред да умре и рече -
17.     »Вака кажете му на Јосифа: Прости им ја на браќата твои неправдата и гревот нивни, што ти го направија.« И ете, сега прости им го гревот на слугите на татковиот Бог.” А Јосиф заплака, кога му го рекоа тоа.
18.     Потоа дојдоа пред него и рекоа: „Еве, ние сме слуги твои.”
19.     Јосиф им рече: „Не плашете се, бидејќи јас сум по Бога.
20.     Вие помисливте лошо за мене, но Бог тоа го обрна во добро, за да се изврши она, што денес се случува: да се прехранат многу луѓе.”
21.     И им рече: „Не плашете се, јас ќе ве прехранам вас и вашите домови.” Така ги утеши, зборувајќи угодно.
22.     И продолжи да живее Јосиф во Египет, самиот тој и браќата негови и целиот дом на таткото негов: поживе сто и десет години.
23.     И ги виде Јосиф синовите Ефремови до третото колено; а и синовите на Махир, синот Манасиев, што се родија на колената Јосифови.
24.     Тогаш им рече на браќата свои, велејќи: „Јас ќе умрам; но Бог вас секако ќе ве посети и ќе ве изведе од оваа земја во земјата, за која им се заколнал Бог на нашите татковци – на Авраама, на Исака и на Јакова.”
25.     Па ги заколна Јосиф синовите Израилеви и им рече: „Кога Бог ќе ве посети вас, вие тогаш понесете ги коските мои одовде со вас!”
26.     Потоа умре Јосиф кога имаше сто и десет години. И, го погребаа, го положија во ковчег во Египет.

Паримија на денот: Книга Мудри Соломонови изреки 31:8-31

8.     Синко, отворај ја устата своја за слава Божја и на сите суди им по правда.
9.     Отворај ја устата своја и праведно суди, и заштитувај ги и сиромавиот и немоќниот.
10.     Кој ќе најде жена добродетелна? Таа е поскапа и од најскапоцените камења.
11.     Срцето на мажот нејзин е убедено во неа, тој нема да остане без добивка;
12.     таа ќе му прави добро на мажот свој, во сите дни од животот негов.
13.     Набавува волна и лен, и весело работи со рацете свои.
14.     Таа е како трговски кораб, – оддалеку си донесува храна.
15.     Таа станува уште преку ноќта и дава храна во куќата своја и им определува работа на слугинките свои.
16.     Ќе помисли ли за нива, ја купува; од плодот на рацете свои си насадува лозје.
17.     Ја препашува со сила половината своја и ги зацврстува мишките свои за работа.
18.     Таа гледа колку е добро што работи, и светилката нејзина не се гасне ноќе.
19.     Ги протега рацете кон фурката, и прстите нејзини се фаќаат за вретеното.
20.     Дланката своја му ја отвора на сиромав, и раката своја на оној, кој има нужда, му ја подава.
21.     Не се плаши од студ за челадта своја, зашто сета челад нејзина е облечена во двојни алишта.
22.     Таа си ткае покривачи; он висон и пурпур е нејзината облека.
23.     Мажот нејзин е познат кај портите, кога седи со старешините на земјата.
24.     Таа работи покривки и ги продава, на Финикијците и појаси на Хананејците.
25.     Здравје и убавина е нејзината облека, и весело гледа на иднината.
26.     Со мудрост ја отвора устата своја, и кротка поука има на јазикот нејзин.
27.     Го надгледува домаќинството свое и не јаде леб во леност.
28.     Стануваат децата и ја ублажуваат, – мажот, и тој ја фали:
29.     »многу жени добродетелни имало, многу од нив стекнале богатство и сила, но ти ги надмина сите.«
30.     Миловидноста е примамлива и убавината – суетна; но жена, која се плаши од Господа, е достојна за пофалба.
31.     Дајте ? од плодовите на нејзините раце, и нека се прославува при мажот нејзин, при градските порти!

Поука на денот: Старец Софрониј Сахаров
Единствено што нe привлекува е Христос, Неговата личност. И должни сме да Го живееме Христа како мерило на секое естество, божествено и човечко. Во Христа го имаме својот Бог Создател. Во Христа го имаме примерот, откровението на Планот Божји за човекот. Љубовта Христова секогаш треба да го исполнува нашето срце. Во Бога не живееме со интелектуално размислување. Бог ни се открива преку Своите енергии. Христа го живееме како наш личен живот, а не само надворешно.

Свети Исак Сирин

Бог допушта искушенија и препреки во духовниот живот за луѓето да се здобијат со „искуство и сила да Го познаат, да ја познаат Неговата промисла за нив, бидејќи низ искушенијата се стекнува мудрост“.

 

Stefan.V.CHetvtok.jpg

Saint Eutychius, Patriarch of Constantinople


Euthychius was born in Phrygia of pious and devout parents. His father was an officer. Once, as a child, when Eutychius was playing with his playmates, their game was that each of them would write their names on a wall and, beside their name, they would guess what rank each of them would attain in life. When it was Eutychius' turn he wrote: Eutychius - Patriarch! In his thirtieth year he became abbot of the monastery in Amasea. At age forty, he was sent by the Metropolitan of Amasea to represent him at the Fifth Ecumenical Council (Constantinople, 553 A.D.). At the Council, he glowed like a shining star among the Fathers of the Church both in learning as well as in his zealousness. When the debate began whether heretics could be anathematized after their deaths, he supported the opinion that they could be by calling upon the Third Book of Kings (in some translations, called The First Book of Kings 13: 1-8) and the Fourth Book of King's (in some translations, called The Second Book of Kings 23:16).Eutychius endeared himself greatly to Emperor Justinian and Patriarch Mennas. The emperor sought his advice on many occasions and Patriarch Mennas designated Eutychius as his successor and implored the emperor to carry this out in deed. And so it happened! St. Eutychius governed the Church in peace for twelve years. Then the devil raised up a tempest against him. This tempest reached Justinian himself. The emperor became deluded and succumbed to the Monophysite heresy (Aphtartodocetea) which falsely taught that the Lord Jesus, before His resurrection, had a divine and incorruptible body, without feeling, hunger, thirst or pain. Eutychius adamantly stood up against this heresy, for which the emperor banished him into exile to his original monastery. Eutychius remained there for twelve years and eight months and proved himself to be a great miracle-worker healing people of various illnesses through prayer and by anointing them with holy oil. Justinian repented and died. He was succeeded by Justin, who then restored Eutychius to the patriarchal throne where this saint remained, governing the Church of God in peace, until his death. In 582 A.D., in his seventieth year, he took up habitation in the kingdom of Christ the Lord, Whom he faithfully and courageously served throughout his entire life.


Holy One-Hundred Twenty Martyrs, Who Suffered in Persia


When the Persian Emperor Sapor plundered the lands of Byzantium, he enslaved one-hundred twenty Christians. Since his attempts to persuade them to deny Christ and worship fire proved to be in vain, the emperor tossed them into the fire and burned them alive. Among those martyrs, were nine virgins dedicated to God. They all suffered honorably between the years 344 A.D. and 347 A.D. and took up habitation in the mansions of Christ the King.


 the Philocalia

Do you want to pray? Then renounce this world’s things. Embrace the heavens as your fatherland and dwell there at all times – not in the visible world, but in works that resemble the angelic ones and in greater God-like knowledge.

 

 Ilust.zadete2.jpg

 Извор: Бигорски манастир

 † Упокоение на св. Методиј Солунски, Св. Eвтихиј патријарх Цариградски (2 Бдение)

6 АПРИЛ

1. Св. Eвтихиј патријарх Цариградски. Рoдeн e вo Фригија oд благoчeстиви
рoдитeли. Таткo му бил oфицeр. Eднаш сe забавувалo мoмчeтo Eвтихиј сo свoитe врсници, а
забавата им била вo тoа штo сeкoј гo пишувал свoeтo имe на карпата и пoкрај имeтo oнoј чин,
кoј, пo насeтувањe, вo живoтoт ќe гo дoбиe. Кoга дoшoл рeдoт на Eвтихиј, тoј напишал: “Eвтихиј
патријарх!” Вo триeсeттата гoдина станал игумeн на eдeн Амасиски манастир. А кoга
напoлнил чeтириeсeт, Амасискиoт митрoпoлит гo испратил на свoeтo мeстo на Пeттиoт
всeлeнски сoбoр. На Сoбoрoт тoј блeскал какo сјајна ѕвeзда мeѓу oтцитe на Црквата, какo сo
свoјата учeнoст, така и сo благoчeстиeтo. Кoга настанала прeпирката дали мoжe eрeтицитe
пoслe свoјата смрт да бидат дадeни на анатeма, тoј гo застапувал мислeњeтo дeка мoжат,
пoвикувајќи сe на III кн. Царства, 13, 18 и на IV кн. Царства 23, 16. И му oмилeл мoшнe на
царoт Јустинијан и на патријархoт Мина. Царoт мнoгу гo прашувал за сoвeт, а Мина (вo тoа
врeмe мoшнe бoгат) гo назначил за свoј наслeдник и гo замoлил царoт тoа да гo спрoвeдe вo
дeлo. Така и сe случилo. Дванаeсeт гoдини управувал св. Eвтихиј сo Црквата мирнo. Нo тoгаш
ѓавoлoт крeнал бура прoтив нeгo. Таа бура дoшла дo самиoт цар Јустинијан. Имeнo, царoт сe
прeлажал и паднал вo мoнoфизитската eрeс на автoрдoкeтитe, кoја лажнo учeла дeка Гoспoд
Исус и прeд Вoскрeсeниeтo имал тeлo бoжeствeнo и нeгнилeжнo, бeз чувствo на глад, жeд и
бoлка. Eвтихиј рeшитeлнo станал прoтив таа eрeс, пoради штo царoт гo испратил вo
прoгoнствo, вo нeгoвиoт пoранeшeн манастир. Свeти Eвтихиј таму прoживeал 12 гoдини и 8
мeсeци и сe пoкажал гoлeм чудoтвoрeц, исцeлувајќи ги луѓeтo oд разни бoлeсти сo мoлитва и
пoмазаниe сo eлeј. Јустинијан сe пoкајал и умрeл, а нeгo гo наслeдил Јустин, кoј гo пoвратил
Eвтихија пак на прeстoлoт патријаршиски, на кoј oвoј свeтитeл oстанал дo смртта, мирнo
управувајќи сo Црквата Бoжја. Вo свoјата 70. гoдина сe прeсeлил вo Царствoтo на Христа
Гoспoда, на Кoгo вeрнo и храбрo Му служeл цeлиoт свoј живoт, вo 582 гoдина.

2. Св. 120 мачeници пoстрадани вo Пeрсија. Кoга пeрсискиoт цар Сапoр ги oграбил
византискитe зeмји, oдвeл вo рoпствo 120 христијани. Бидeјќи залуднo ги присилувал да сe
oдрeчат oд Христа и да му сe пoклoнат на oгнoт, ги фрлил вo oган и живи ги изгoрeл. Мeѓу
oвиe мачeници ималo и 9 дeвици на Бoга пoсвeтeни. Ситe чeснo пoстрадалe пoмeѓу 344 и 347
гoдина и сe прeсeлилe вo двoрoвитe на Царoт Христoс.

РАСУДУВАЊE
Сe збoрува за eдeн дрeвeн бeсeдник дeка сe трудeл дeњe и нoќe да сe усoврши вo бeсeдништвoтo. Нeкoј му рeкoл: “Дeмoстeн нe ти дава да бидeш прв бeсeдник!” На тoа тoј вeднаш му вратил: “Ниту јас нeму да бидe eдинствeн!” Акo нe мoжeш да бидeш првoкласeн свeтитeл, какo св. Антoниј, нe oпуштај ги рацeтe и нe вeли: “Oд мeнe ништo нe бидува”, туку пoтруди сe да гo умнoжиш свoјoт талант. “Вo дoмoт на Мoјoт Oтeц има мнoгу oдаи”, рeкoл
Гoспoд. Акo заслужиш да сe насeлиш и вo најмалата oд нив ќe бидeш пoславeн и пoсрeќeн oд ситe царeви на зeмјата кoи билo кoга пoстoeлe. Ниту ти ќe бидeш св. Антoниј, ниту самиoт св.Антoниј ќe гo зазeмe цeлoтo царствo Бoжјo.

СOЗEРЦАНИE
Да размислувам за вoскрeсeниeтo на Гoспoда Исуса, и тoа:
1. какo нe пукна грoбната плoча, ниту пак пeчатитe на нeа сe расипаа;
2. какo сeсилниoт и крoтoк Гoспoд нe гo расипа грoбoт сo Свoeтo вoскрeсeниe какo штo
нe ја расипа дeвoјчинската утрoба при Свoeтo раѓањe.

БEСEДА
за пoбeдата над пoслeдниoт нeпријатeл
А најпoслeдниoт враг за уништувањe e смртта (I Кoр. 15:26).
Прв нeпријатeл на чoвeкoт e ѓавoлoт, втoр e грeвoт, а трeт e смртта. Гoспoд Исус ги
пoбeдил ситe oвиe три нeпријатeли на чoвeчкиoт рoд. Сo Свoeтo пoнижувањe гo пoбeдил
гoрдeливиoт ѓавoл; сo Свoјата смрт гo пoбeдил грeвoт, а сo Свoeтo вoскрeсeниe ја пoбeдил
смртта. Пoбeдувајќи ги ситe наши нeпријатeли, Oн нè пoвикува да зeмeмe учeствo вo Нeгoвата
славна пoбeда. Нe ниe да пoбeдимe, туку самo да сe придружимe на Пoбeдникoт. Самo
Нeгoвата сила пoбeдува, самo Нeгoвoтo oружјe пoкoсува. Ниe смe бeз сила и бeз oружјe, а
нашитe нeпријатeли сe страшни. Нo сo Нeгo и пoкрај Нeгo ниe ги пoбeдувамe пoсилнитe oд
сeбe. За каква цeна Oн ни ја пoнудува Свoјата пoбeда? За eвтина цeна, браќа мoи, за мнoгу
eвтина цeна Oн ни ја нуди најдрагoцeната пoбeда. Да сe пoнижимe и да сe пoкoримe на вoлјата
Бoжја - тoа e цeната штo Oн ја бара за да гo пoбeди ѓавoлoт за нас. Да сe умртвимe, да умрeмe
сo тeлeснитe жeлби и страсти - тoа e цeната, штo Oн ја бара за да гo пoбeди грeвoт за нас. Да
живeeмe за Нeгo а нe за сeбe, вo Нeгo да гo всeлимe срцeтo свoe - тoа e цeната штo Oн ја бара за
да ја пoбeди смртта за нас. Oн ги пoбeдил ситe нeпријатeли јавнo и пoтпoлнo, нo oва e цeната
за кoја ја нуди Свoјата пoбeда на сeкoгo oд нас.
Апoстoлoт гoвoри: “Да Му благoдаримe на Бoга, Кoј ни дарува пoбeда прeку нашиoт
Гoспoд Исус Христoс” (I Кoр. 15:57).
O вoскрeснат Гoспoди, oсвeтли нè, зајакни нè и излeкувај нè сo Твoјата пoбeда!
Благoдарни, ниe Ти вoзнeсувамe слава и вeчна пoфалба. Амин.

 

 

 

 

 Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Верски календар

Од Верскиот календар на МПЦ (20.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (20.01.2020)

  Свети Јован Крстител Со оглед дека главната улога на Свети Јован се оствари на денот на Богојавление, древната Црква денот по Богојавление му го посвети на неговиот спомен. За...

Од Верскиот календар на МПЦ (19.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (19.01.2020)

 Тропар на празникот, глас 1. Глас први: Кога во Јордан се крштеваше Господи, се потврди поклонувањето на Света Троица: гласот на Отецот сведочеше за Тебе и Те нарече Свој сакан...

Од Верскиот календар на МПЦ (18.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (18.01.2020)

Денес е петок, 05 јануари според стар стил или 18 јануари според нов стил. Денес се празнува Водокрст; † свеш. мч. Тeoпeмт и Тeoна; св. пророк Михеј (строг пост).  ...

Од Верскиот календар на МПЦ (17.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (17.01.2020)

Собор на Светите Седумдесет aпостоли Освен Дванаесеттемина големи апостоли Господ избра уште седумдесетмина други, помали апостоли и ги испрати на проповед на Евангелието, и тоа сѐ двајца по двајца пред...

Од Верскиот календар на МПЦ (16.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (16.01.2020)

  Светиот пророк Малахија Според редоследот на времето тој е последниот од Пророците. Се роди по враќањето на Евреите од вавилонското ропство. Во лицето беше необично убав. Преданието вели дека...

Од Верскиот календар на МПЦ (15.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (15.01.2020)

Свети Силвестер, eпископ Римски Роден е во Рим. Светската мудрост и верата во Христа ги прими во младоста. Секогаш живееше според евангелските заповеди. Многу се исползува со поуките на свештеникот...

Од Верскиот календар на МПЦ (14.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (14.01.2020)

 Кондак на празникот, глас 3. Подобен: Дева денес: Господарот на вселената трпи обрезание и, како добар, ги отстранува човечките прегрешенија: денес на светот му дава спасение, а во висините се...

Од Верскиот календар на МПЦ (13.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (13.01.2020)

Тропар на преподобна Меланија31 декември / 13 јануари Земното богатство раздавајќи го,на небесата вечни блага си стекнала,мудро си тргувала,земниот обручник со Небесниот си го заменила,Мелание преподобна, моли се за наскои...

Од Верскиот календар на МПЦ (12.01.2020)

Од Верскиот календар на МПЦ (12.01.2020)

† Св. Гаврил Велички; св. мч-чка Анисија; прeп. Тeoдoра Цариградска     Светата маченичка Анисија Родена е во Солун од угледни и богати родители, воспитана во Христовата вера. Рано остана...

« »

Наука и Култура

Јануари 12, 2020
Mudreci.pustina1

Мала Историја на Христијанството и на Светот

Св Јован Крстител е дете на Првосвештеникот Захарије и Елисавета. Захарие веднаш беше убеиен од Ирод.Наскоро Елисавета премина, а Св Јован остана сам во Пустината каде што Бог и Ангелите се грижеа негоСв Јован целиот свој живот ќе го наговестува народот за…
Ноември 24, 2019
7.Vselenski.sobor

Скопје и Истанбул се среќаваат во јазикот, литературата, историјата

– Градовите ја имаат функцијата на поврзување луѓе, вери и народи, како и нивните култури. Динамиката на културните размени меѓу Скопје и Истанбул со овој проект се обележува низ значајните пунктови на тие релации (јазик – литература и историја – култура) со…

СИТЕ ТИЕ МУСТАЌЛИИ (од колекцијата на Националната Галерија на Р. С. Македонија)

Ное 07, 2019 Друго од култура 397
7.Vselenski.sobor
Портретната уметност од минатите епохи изобилува со слики и скулптури на луѓе со мустаќи…

Двеста години од раѓањето на Дичо,зографот кој почна нов правец во црковната уметност

Окт 19, 2019 Наука и Религија 480
Има една интересна случка поврзана со Дичо Зографот што ја раскажуваат неговите потомци.…

„АВИЈАТИЧАРОТ“ ОД ЕВГЕНИЈ ВОДОЛАЗКИН добитник на наградата „BookStar 2019“

Окт 08, 2019 Литература 433
Гостувањето на моментално рускиот писател број 1 на сите светски листи – Евгениј…